“ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ”

 

 

1. ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Σοκάρει ξανά ο Αλέξανδρος Βέλιος: Θα πάω εγώ να βρω το θάνατο, μέσα στο Σεπτέμβριο
Φωτογραφία: Eurokinissi

 

Ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Βέλιος πριν από μερικούς μήνες είχε σοκάρει το πανελλήνιο ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να υποβληθεί σε ευθανασία, καθώς πάσχει από σοβαρή ασθένεια.

Με συνέντευξή του στη Freddo και τον Νίκο Νικόλιζα σοκάρει ξανά, λέγοντας πως μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει πεθάνει και πως θα γράψει εκείνος το τέλος του.

Ο ίδιος δίνει νέα τροπή στην υπόθεση της ευθανασίας του, αποφασίζοντας να μη φύγει στο εξωτερικό για προσωπικούς του λόγους, αλλά το τέλος του να έρθει στην Ελλάδα. Τα λόγια του είναι πλέον βαριά, μιας και η ασθένειά του τον έχει καταβάλει. Το βήμα του μέσα στο σπίτι αργό, όπως και ο ίδιος. Και εκείνος μετράει αντίστροφα τις μέρες για να φύγει όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

«Για μένα από την 1η Σεπτεμβρίου ο χρόνος θα κυλάει αντίστροφα. Δεν θα φτάσει τέλος του Σεπτέμβρη για να “φύγω”, αλλά αυτό θα γίνει πολύ νωρίτερα», εκμυστηρεύεται προετοιμάζοντας για το δυσάρεστο γεγονός.

  • Μήπως υπάρχουν τελικά κ. Βέλιο κάποια σημάδια ευχάριστα στην υγεία σας;

«Όχι. Αντιθέτως Υπάρχει σταδιακή επιδείνωση και σημάδια παρατεταμένης κόπωσης. Μίλησα και με τους θεράποντες γιατρούς μου: δεν υπάρχει καμία δυνατότητα παράτασης της ζωής μου».

  • Έχετε ορίσει την ημερομηνία ευθανασίας σας στο εξωτερικό;

«Τελικά, δεν θα πάω για ευθανασία στο εξωτερικό, για διάφορους προσωπικούς λόγους. Νομίζω όμως ότι θα επιτύχω να φύγω με τους δικούς μου όρους και στο δικό μου πλαίσιο αξιοπρέπειας».

  • Ποιοι είναι αυτοί οι όροι;

«Να μη γίνω κουρέλι, να μην πέσω σε κώμα, να μη φτάσω στο σημείο αδυναμίας επικοινωνίας, γραψίματος».

  • Θα φτάσετε όμως στο σημείο της ευθανασίας ή θα αφήσετε τον χρόνο να κυλήσει με την ελπίδα ανάρρωσης;

«Καταρχήν, η ευθανασία δεν γίνεται μόνο στο εξωτερικό. Δεν σκοπεύω ωστόσο να αφεθώ και να έρθει να με βρει ο θάνατος. Σκοπεύω να πάω να τον βρω εγώ. Αλλά αντιλαμβάνεστε ότι εδώ “στην Ελλάδα” είμαστε σε ένα ολισθηρό πεδίο, σε μια χώρα όπου όλα επιτρέπονται και όλα απαγορεύονται. Πλέον εγώ δεν έχω τα χρονικά περιθώρια να εκπληρώσω κάποια όνειρά μου και αυτό είναι το μόνο που με στενοχωρεί».

  • Άρα θα το πράξετε μόνος σας;

«Εφόσον είναι ανώδυνοι και αξιοπρεπείς, υπάρχουν πάντα τρόποι ευθανασίας».

 

2. Το έγκλημα που θα εξαφανίσει τους ουρακοτάγκους σε δέκα χρόνια Πώς το fast food, τα καλλυντικά και δεκάδες προϊόντα καθημερινής χρήσης, φέρνουν την καταστροφή ενός είδους

 

Ένας ουρακοτάγκος με το μωρό του σε μια φωτογραφία που είχε κάνει το γύρο του κόσμου. Το ζώο είχε προσπαθήσει να διαφύγει από τη φωτιά στο δάσος, βρέθηκε σε ένα χωριό και εκεί του είχαν επιτεθεί οι κάτοικοι.

Ένας ουρακοτάγκος με το μωρό του σε μια φωτογραφία που είχε κάνει το γύρο του κόσμου. Το ζώο είχε προσπαθήσει να διαφύγει από τη φωτιά στο δάσος, βρέθηκε σε ένα χωριό και εκεί του είχαν επιτεθεί οι κάτοικοι.   LIFO NEWSROOMTo τέλος του ουρακοτάγκων από τον πλανήτη ίσως είναι μόνο δέκα χρόνια μακριά, εάν εγκαίρως δεν ληφθούν μέτρα για τη διατήρηση των δασών στην Ινδονησία και τη Μαλαισία.   Επισήμως πλέον, οι ουρακοτάγκοι στο Βόρνεο κατατάσσονται ως άκρως απειλούμενο είδος από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) σύμφωνα με ανακοίνωσή της τον περασμένο μήνα.   Σε μόλις 25 χρόνια, περισσότερο από το ένα τέταρτο των δασών της Ινδονησίας – 76 εκατομμύρια στρέμματα, μια έκταση σχεδόν όση είναι η η Γερμανία – έχει εξαφανιστεί.   Ένας από τους κύριους λόγους είναι η μαζική αποψίλωση της γης των τροπικών δασών που μετατρέπεται σε φυτείες φοινικέλαιου. Το λάδι χρησιμοποιείται για μια τεράστια ποικιλία διαφορετικών καταναλωτικών προϊόντων όπως πατατάκια, πίτσες, ζυμαρικά και ντόνατς  αλλά και σε οδοντόκρεμες, σαμπουάν και προϊόντα βιοντίζελ.   Νωρίτερα φέτος, η Greenpeace κατηγόρησε δεκάδες εμπορικούς κολοσσούς πως δεν ελέγχουν αν το φοινικέλαιο που προμηθεύονται προέρχεται από παράνομα αποψιλωμένες εκτάσεις.    Ο Alan Knight, διευθύνων σύμβουλος του Ιnternational Animal Rescue (IAR) με παρατηρητήριο στο Βόρνεο, προειδοποίησε πως οι ουρακοτάγκοι είναι στο χείλος της εξαφάνισης και πως θα εξαφανιστούν το πολύ σε δέκα χρόνια αν δεν γίνει άμεσα αλλαγή στη διαχείριση των δασών που είναι και η φυσική τους κατοικία.   Η Ινδονησία θα μπορούσε να απαγορεύσει τις νέες φυτείες φοινικέλαιου για να σταματήσει τις δασικές πυρκαγιές που προκαλούνται από εμπρησμούς. Αυτό γίνεται προκειμένου να δικαιολογηθούν οι νέες εκτάσεις που προκύπτουν συνεχώς και τελικά καταλήγουν να γίνονται φυτείες. Οι εκτάσεις που καίγονται είναι πραγματικά τεράστιες και κάθε φωτιά θανατώνει χιλιάδες άγρια ζώα, η τα αναγκάζει σε μετακινήσεις και λιμοκτονία. Σύμφωνα με την IUCN  ο πληθυσμός των ουρακοτάγκων του Βόρνεο μειώθηκε  περισσότερο από 60% μεταξύ 1950 και 2010 και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω κατά 22 τοις εκατό μέχρι και το 2025.   Πηγή:www.lifo.gr

3. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι στην Ελλάδα για έναν μεγάλο σεισμό

Πρέπει να είμαστε έτοιμοι στην Ελλάδα για έναν μεγάλο σεισμό

Ο σεισμός στην Ιταλία δεν μπορεί να επηρεάσει την σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Αυτό  επισημαίνουν οι Έλληνες σεισμολόγοι στην προσπάθεια τους να καθησυχάσουν τους πολίτες, υπογραμμίζουν πάντως ότι στατιστικά έχει καθυστερήσει η εκδήλωση ενός ισχυρού σεισμού στην χώρα μας.

Οι ίδιοι τονίζουν πως θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι στην Ελλάδα για έναν μεγάλο σεισμό, καθώς έχει περάσει αρκετός καιρός χωρίς να βιώσουμε κάποιο μεγάλο “χτυπημα”, με εξαίρεση την ακολουθία της Κεφαλονιάς και κάποια ρήγματα, που είναι ήδη φορτωμένα και… αργά ή γρήγορα θα εκτονωθούν.

Οι ειδικοί απηύθυναν προειδοποιήσεις στην πολιτεία, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η επισήμανσή τους δεν έχει σχέση με το χτύπημα του Εγκέλαδου στη γειτονική Ιταλία.

Οι σεισμολόγοι προειδοποιούν ότι η έλλειψη χρηματοδότησης θα οδηγήσει στο να μην υπάρχει νυχτερινή βάρδια στο γεωδυναμικό ινστιτούτο και πως η πολιτεία δεν έχει προχωρήσει στην υλοποίηση προτάσεων που έχουν καταθέσει.

Η σεισμική δραστηριότητα πάντως στην χώρα μας συνεχίζεται και το πρωί της Δευτέρας είχαμε νέο σεισμό 3.8 Ρίχτερ στην Σαντορίνη, αυτή τη φορά. – See more at: http://www.ingossip.gr/lifestyle/541786-prepei-na-eimaste-etoimoi-sten-ellada-gia-enan-megalo-seismo?ref=yfp#sthash.iKpTIckA.dpuf