ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

 

Ο Νίκος Φίλης αλλάζει όνομα στο μάθημα των Θρησκευτικών
Φωτογραφία: Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης

Το μάθημα των Θρησκευτικών αλλάζει από φέτος σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, όπως ξεκαθάρισε ο Νίκος Φίλης.

Ο υπουργός Παιδείας ανέφερε, από το βήμα της Βουλής, ότι τα Θρησκευτικά θα γίνουν «μάθημα γνώσης των θρησκειών και βεβαίως της Ορθοδοξίας και όχι ομολογιακό, κατηχητικό».

«Θα πάμε σε επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και θα προχωρήσουμε σε ένα πρόγραμμα αλλαγής του μαθήματος των Θρησκευτικών, ώστε να μην είναι μάθημα ομολογιακό, κατηχητικό αλλά μάθημα γνώσης των θρησκειών και βεβαίως της Ορθοδοξίας, αλλά και των άλλων θρησκευμάτων τα οποία περιβάλλουν τη χώρα μας ή θρησκευμάτων, οι πιστοί των οποίων ζούνε στη χώρα μας» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Φίλης έκανε γνωστό πως το πρόγραμμα είναι έτοιμο και προέκυψε από ειδική επιτροπή που άκουσε όλες τις πλευρές, Εκκλησία και θεολόγους.

Να το δω και να μην το πιστέψω. “΄Ημουνα νιος και γέρασα” μ΄αυτή την ελπίδα.  ΄Ολο λέγανε (και μετά ξελέγανε) να αλλάξει  ο παραλογισμός, να διδάσκονται, δηλαδή,  τα παιδιά θρησκευτικά σαν να ήταν το ελληνικό σχολείο…κατηχητικό.  Μάλιστα, πολλοί θεολόγοι ήταν και… παπάδες, που έμπαιναν… αγέρωχοι, αλλά γελοίοι  με τις μαύρες ρόμπες στα σχολεία και ήταν μια ανορθογραφία, μια ΄Υβρις στο όλο σχολικό περιβάλλον.

Θα μείνουν στη Ιστορία, αν το τολμήσουν στην κυβέρνηση και κάνουν το όνειρό μας πράξη.  Και ας αφήσουν τον όψιμο Ορθόδοξο Κυριάκο (δια τας…κοματτικάς ανάγκας) να ωρύεται. ΄Ετσι κι αλλιώς , έχει ξεβρακωθεί εδώ και πολύ καιρό ο υιος Μητσοτάκη.  Κυκλοφορεί μονίμως χωρίς  φύλλο συκής και φυσικά άνευ τσίπας.

Μη δίνετε σημασία σε τέτοιους.Ο κόσμος πάει μπροστά. Ο Μεσαίωνας σβήνει εντελώς, ούτε τα ίχνη του δε θα υπάρχουν  πολύ σύντομα.

______________________________________________________________________

1. ΕΠΑΝΥΠΟΒΟΛΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΣ: ” Ο ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΣΥΛΙΑ.ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΥΛΑΚΗ;”
 2. ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΡΩΕΙ ΤΑ ΣΥΚΩΤΙΑ ΤΗΣ!
3. Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ (ΞΑΝΑ) ΔΙΩΧΝΕΙ (ΤΟΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ)  ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΠΛΑΣΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ.
1. To αινιγματικό tweet του Χατζηνικολάου -Η ειρωνεία για το τέλος της διαπλοκής
Φωτογραφία: Wikipedia

Ενα tweet αινιγματικό αλλά και ειρωνικό για τα περί «χτυπήματος της διαπλοκής», έκανε πριν από λίγο ο Νίκος Χατζηνικολάου.

Αναφερόμενος στο θρίλερ των τελευταίων ημερών με τη δημοπρασία των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, ο κ. Χατζηνικολάου έγραψε: «Οταν το μοναδικό κριτήριο για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας είναι το οικονομικό, τι νόημα έχουν οι ανοησίες περί ”κτυπήματος της διαπλοκής”;».

Γνωστό πως “ο καλύτερος δημοσιογράφος έχει σκοτώσει τη μάνα του”.   Αλλά αυτό το άτομο παραπάνω  δεν παίζεται . Ποια μάνα του και ποιο πατέρα του  ;  Επί συναπτές δεκαετίες δολοφονεί, εκτελεί εν ψυχρώ την ενημέρωση, την πληροφορία την είδηση.

Και  έχει περισσό θράσσος. Δε δίστασε να βγει και να μιλήσει για…διαπλοκή.  Αυτός που τόσα χρόνια θήτευσε επιτυχώς στη διαπλοκή κάθε είδους. Που δεν άφησε κανάλι για κανάλι να μη συναλλαγεί και  να μην προσφέρει  πλούσια παραπληροφόρηση στους σκουπιδοφάγους  με αμοιβές αστρονομικές. Αδίστακτος, διεφθαρμένος, ανήθικος,  υπερόπτης, αμετροεπής. Συνεχώς και αδιαλείπτως  διαπράττει ΄Υβριν.

Για την περίπτωσή του, όμως,  η αρχαία ελληνική σοφία διαβεβαιώνει  ότι   με το σχήμα ύβρις→άτη→νέμεσις→τίσις   η «ύβρις» προκαλούσε την επέμβαση  του Δία, ο οποίος έστελνε στον υβριστή την «άτην» (θόλωμα, τύφλωση του νου).  Η άτη οδηγούσε τον υβριστή σε νέες ύβρεις, ως τη στιγμή που  θα διαπράξει μια   φοβερή ανοησία , ένα σοβαρό σφάλμα,  για να  προκαλέσει την «νέμεσιν» (  οργή και εκδίκηση των θεών). Κι αυτή με τη σειρά της  επέφερε την «τίσιν» (τιμωρία και  συντριβή/καταστροφή των…Χατζηνικολάου.

Είναι απολύτως βέβαιο πως το αρχαίο σχήμα θα  εκδηλωθεί   αργά ή γρήγορα και στο θαρσύτατο αυτόν δημοσιογράφο. Ως κεραυνός θα επιπέσει επί της ανόητης και ως εκ τούτου υπεροπτικής,  κεφαλής του.

Γράφαμε παλιότερα για δαύτον:

 

Ο ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΣΥΛΙΑ.ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΥΛΑΚΗ;
24.12.11
Αυτός, λοιπόν,ο φτωχός σε σπουδές και πλούσιος σε “δημοσιογραφικές’ δραστηριότητες (διάβαζε παραμορφωτική-παραπλανητική “δημοσιογραφία”) επιχειρηματίας,αν θέλαμε συνοπτικά και επιγραμματικά να κάνουμε το προφίλ του, θα λέγαμε πως είναι το alter ego των παλιότερων συναδέλφων του Γ. Τράγκα, Ν. Κακαουνάκη ,αλλά σε νέα “βέρσιον”. Εκείνοι,λόγω εποχής και της τότε περιρρέουσας κοινωνικής ατμόσφαιρας , υποδύονταν τα “λαϊκά παιδιά, συμπεριφέρονταν ως… μάγκες (…”τζάμπα”,βέβαια) και ασκούσαν γι΄αυτό ( και κυρίως) “δημοσιογραφία” καφενείου. Είχαν ελλιπή, ως ανύπαρκτη μόρφωση-επαγγελματική κατάρτιση, ήταν ερασιτέχνες -αυτοδίδακτοι με ελάχιστη, ως ακαθόλου δημοσιογραφική, κριτική ικανότητα. Περισσότερο θράσος και “ λειρί” θα λέγαμε διέθεταν,παρά δημοσιογραφικά προσόντα και περγαμηνές. Ο εκπρόσωπος της νέας “κοπής” δημοσιογράφων,ο Ν. Χατζηνικολάου, έχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που προαναφέραμε πως… ενδημούν στους παλιούς, αλλά είναι περισσότερο αδιόρατα ή τουλάχιστον μη εμφανή στην πρώτη ματιά. Παρουσιάζεται συγκρατημένος, σοβαρός (σοβαροφανής) και υποδύεται, να ομολογήσουμε, με ικανοποιητική επιτυχία το “σπουδαγμένο” και τον επαγγελματία δημοσιογράφο (ενώ, όπως είπαμε, δεν έχει ουσιαστικές σπουδές),τον ευγενή, συγκαταβατικό, δημοκρατικό και φιλόξενο στις εκπομπές και στις παρουσιάσεις των δελτίων του. Θεωρείται ως άνθρωπος “χαμηλών τόνων”,που αποφεύγει τις ρήξεις (εκτός από της τεχνητές), τις οξύτητες και τις λεκτικές παρεκτροπές, για να μη χαλάσει το προφίλ του. Γι΄αυτό, θα διαπιστώσει κανείς, αν τον παρακολουθήσει καιρό, πως σπάνια χάνει την αυτοκυριαρχία του (τα ξεσπάσματά του με τις κάμερες ανοιχτές είναι λίγα Να θυμίσουμε τα ανεκδιήγητα “χέστηκε η φοράδα στ΄αλώνι” και “Καραγκιόζηδες” για τους πολιτικούς ).
Αυτός λοιπόν ο “θεσμός” της νέας μορφής “δημοσιογραφίας” και ο αξιότερος εκπρόσωπος της σημερινής ελληνικής “βιομηχανίας ενημέρωσης”,που έχτισε “λιθαράκι,λιθαράκι”,με πολλή προσοχή και επιμέλεια το επαγγελματικό-προσωπικό του “ίματζ” και ο οποίος πλούτισε στην κυριολεξία απ΄αυτή την μπίζνα με την οποία ασχολείται για πάνω από είκοσι χρόνια, είναι ό,τι χειρότερο έχει να παρουσιάσει σε ανθρώπινο δυναμικό η σύγχρονη ελληνική δημοσιογραφία (ΜΜΕ). Αυθεντικός εκπρόσωπος της “βαριάς βιομηχανίας ενημέρωσης” είναι μαζί με μια πλειάδα παλιών και νέων συναδέλφων του και ιδοκτητών ΜΜΕ, οι βασικοί ένοχοι της σημερινής τραγωδίας που βιώνει σήμερα η χώρα και η οποία θα κορυφωθεί τους επόμενους μήνες. Αδίστακτος,καιροσκόπος, ωφελιμιστής,υποκριτής,με ανύπαρκτη συνείδηση πολίτη και επαγγελματία,τα “δίνει όλα” για να πετύχει εκείνο που επιδιώκει διακαώς, την περιζήτητη στο χώρο του τηλεθέαση-ακροαματικότητα-αναγνωσιμότητα. Για να επιτύχει αυτό το στόχο, δεν ορρωδεί μπροστά σε τίποτα. Πέρα από την “παράσταση” που δίνει κάθε φορά, ως άριστος ηθοποιός, στις εκπομπές-θέατρο και τις παρουσιάσεις των δελτίων του,δείχνει να είναι προετοιμασμένος και μάλιστα επιμελώς για εκείνο  που έχει να πει και να παρουσιάσει. Επιλέγει-χρησιμοποιεί επίσης συνεργάτες-συμπαρουσιαστές, για να στήσει τηλεοπτικούς ,κυρίως “πολιτικούς” καυγάδες -αντιπαραθέσεις σε παράθυρα και τραπέζια και να φορτίσει την ατμόσφαιρα με “κολπατζήδες παίκτες” (π.χ Γ.Τράγκα), που αγωνίζονται να πείσουν πως είναι “ιδεολογικοί” αντίπαλοι στην “ομάδα” γι΄αυτό και αντιπαρατίθενται μεταξύ τους “σκληρά”. Στην ουσία,όμως, για το μόνο που νοιάζονται είναι η υψηλή τηλεθέαση του δελτίου-εκπομπής του “αφεντικού” τους Ν.Χατζηνικολάου. Εκείνος,πάντως, με άριστη τεχνική, “ρίχνει λάδι στη φωτιά”, βάζει “φυτιλιές” στην κουβέντα,μοιράζει έξυπνες πάσες, έτσι, που στο τέλος, όλα δείχνουν πως δεν υπήρχε καμιά σκηνοθεσία στην παράσταση και όλα ήταν αυθεντικά και αυθόρμητα Βεβαίως,όπως είπαμε, κάθε κίνηση,κάθε λόγος ήταν ένα θέατρο,μια καλοστημένη παράσταση με σκοπό την τηλεθέαση που φέρνει χρήμα στα “ταμεία”,αναγνωρισιμότητα -δημοσιότητα.
Το κακό θα ήταν λίγο, βέβαια,αν όλο αυτό το θέατρο γινόταν μόνο για τον “παρά” και δεν είχε άλλες σοβαρές παρενέργειες στη σημερινή κατάληξη και την τραγική θέση της χώρας .Ο Χατζηνικολάου και οι όμοιοί του,όμως, έχουν διαπράξει σωρεία εγκλημάτων σε βάρος της χώρας,τα οποία ένας ανεξάρτητος,θαρραλέος και έντιμος δικαστής θα τα χαρακτήριζε, ως εγκλήματα “καθοσίωσης” και “εσχάτης προδοσίας”. Στην ανάλυσή μας  ((ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ,με τίτλο “ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΕΦΡΑΙΜ: ΔΙΥΛΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΩΝΩΠΑ…”, 23/12/2001 ),έχουμε αναφέρει και εξηγήσει τους λόγους,που τεκμηριώνουν την άποψή μας πως σήμερα όλοι αυτοί οι “θεατρίνοι” της πληροφόρησης θα έπρεπε να είναι φυλακή. Το μέγα τους έγκλημα είναι ότι κατασκευάζουν την “είδηση”,παρέχουν τεχνητή πληροφόρηση, χαλκεύουν-παραποιούν στοιχεία με δόλιο σκοπό ,που είναι ο αποπροσανατολισμός, η σύγχυση,η παραπαληροφόρηση του “πελατειακού” τους κοινού. Στο άρθρο που μνημονεύσαμε πριν, αναφέραμε συγκεκριμένο παράδειγμα,που επιβεβαιώνει την κρίση μας για την εγκληματική δημοσιογραφική συμπεριφορά αυτών των κυρίων. Λέγαμε,πως ήδη από το 2008 και ενώ η κρίση είχε αναφανεί και έδειχνε επικίνδυνα τα “δόντια” της,οι καθεστωτικοί και χρησιμοθήρες αυτοί “δημοσιογράφοι” και ιδιοκτήτες ΜΜΕ,ενώ γνώριζαν και έβλεπαν την απειλή, αποσιωπούσαν-απέκρυβαν σκόπιμα την αλήθεια και τον κίνδυνο και επέλεγαν συνειδητά και δόλια να αποπροσανατολίζουν τον κόσμο από το τεράστιο αυτό πρόβλημα της οικονομικής κρίσης και να τον στρέφουν σε θέματα -προβλήματα “ήσσονος” σημασίας, σε μικροσκάνδαλα (τύπου Βατοπέδι) ή σε “αίμα”, “θέαμα”, “σπέρμα”.
Στη μελλοντική δίκη που θα προσαχθούν (και θα προσαχθούν,όταν ανασυσταθεί ο θεσμός της δικαιοσύνης και σ΄αυτη τη χώρα) ,θα υποστηρίξουν ασφαλώς πως δεν μπορούσαν να προβλέψουν την επερχόμενη κρίση. Ψέματα, Η κρίση ήταν προβλέψιμη,ειδικά από εκείνους που είναι υπεύθυνοι και αρμόδιοι να την προβλέψουν (π.χ πολιτικοί, ΜΜΕ, ιστορικοί, οικονομολόγοι). Αυτή ήταν η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥΣ .Αν δεν μπορούσαν να την προβλέψουν, τότε είναι μειωμένης -ελλειμματικής επαγγελματικής ικανότητας, ανεπαρκείς και τέτοια επίκληση δικαιολογίας-ισχυρισμός δεν τους απαλλάσσει καθόλου από την ευθύνη τους,αντίθετα. Τουλάχιστον, ας φρόντιζαν,όπως πάλι ήταν υποχρέωσή τους, να δημοσιοποιήσουν το θέμα,όπως τους είχαμε ενημερώσει, να το κάνουν “ΣΗΜΑΙΑ”,αφού ήταν ζήτημα “ζωής και θανάτου” για τη χώρα. Γνώριζαν να γίνουν εκατομμυριούχοι ή έστω να “τρώνε ψωμί ή παντεσπάνι” απ΄αυτό το “επάγγελμα” και δεν ήξεραν να κάνουν καλά τη δουλειά τους; Θα μπορούσε ένας γιατρός, ένας πιλότος μετά από ένα “κακό”, να προβάλουν τέτοιον ισχυρισμό,τέτοια ανόητη δικαιολογία;
  Έστω,λοιπόν, και αν δεχτούμε πως δε γνώριζαν από δική τους ικανότητα, δεν ήταν υποψιασμένοι για το κακό που ζύγωνε,είχαν ενημερωθεί,όπως είπαμε, από μας προσωπικά με άρθρα και αναλύσεις που είχαν σταλεί στα γραφεία τους επανειλημμένα.Αλλά, και πάλι,αν ισχυριστούν πως ούτε από μας έλαβαν ενημέρωση, όταν ξέσπασε η κρίση, γιατί ΕΝΑΣ, έστω ΕΝΑΣ, απ΄ αυτούς δεν ντράπηκε,δεν ένιωσε την ευθύνη για το κακό που έκανε και δε βγήκε να παραιτηθεί ή να ζητήσει συγγνώμη ,επειδή  στάθηκε “μικρός” στις επάλξεις που εκείνος είχε διαλέξει να πολεμήσει; Κανένας απ΄αυτούς τους ανέντιμους “κοδυλοφόρους” δεν έκανε το αυτονόητο,το λιγότερο που θα έπρεπε. Να ζητήσει,δηλαδή, μια συγγνώμη,να υποβάλει μια παραίτηση, να αποχωρήσει απ΄αυτό το χώρο, να δείξει πως διαθέτει ίχνη συνείδησης πολίτη. Αντίθετα, ΟΛΟΙ τους σήμερα το “παίζουν” αθώοι, άσχετοι με το έγκλημα,ξαφνιασμένοι,θύματα κι αυτοί.  Και το χειρότερο, δίνουν συμβουλές “προβλέπουν”, κατακρίνουν άλλους, όπως στο παραπάνω κείμενο που παραθέσαμε της εφημερίδας του ο πανάθλιος Χατζηνικολάου.
Γι΄αυτό και στη μια και στην άλλη περίπτωση (και στην… “παράλλη”),δεν έχουν καμιά δικαιολογία, κανένα απαλλακτικό. Σκόπιμα παραπληροφόρησαν και δημιούργησαν σκοτεινό και ανυπόστατο τοπίο,με σκοπό να κερδίσουν χρόνο,όσο να φτάσει η κρίση ,να εισπράξουν περισσότερο χρήματα , να μπορέσουν να τα επενδύσουν καλύτερα ή να το “κρύψουν-διαφυλάξουν” στις απόρρητες θυρίδες των τραπεζών του εξωτερικού. Σκόπιμα σήμερα “νίπτουν τας χείρας” τους και συνεχίζουν να παραπληροφορούν,να συσκοτίζουν,να υποδεικνύουν άλλους ενόχους,ενώ οι ίδιοι είναι υπόδικοι και κατ΄εξοχήν ένοχοι. (“΄Αλλων ιατρός,αυτός έλκεσι βρύων”=κάνει το γιατρό στους άλλους,ενώ ο ίδιος είναι γιομάτος απ΄ αρρώστιες).
Αυτή είναι η πραγματικότητα,αυτή είναι η πικρή για τους ίδιους αλήθεια. ΄Οσο κι αν προσπαθεί τώρα ο κάθε Χατζηνικολάου να αποσείσει τις ευθύνες του ,δε θα καταφέρει απολύτως τίποτα. ΄Ερχονται για όλους μας ιδιαίτερα “άγριες” ημέρες, αλλά γι΄αυτούς που πρωταρχικά ευθύνονται γι το κακό,που βρήκε τη χώρα, έρχονται ακόμα σκληρότερες.Δεν είναι σίγουρο πως η σημερινή ανυπόληπτη δικαιοσύνη θα τους προστατεύσει,όπως πάντα ,γιατί κι αυτή είναι υπόδικη και θα έχει καταρρεύσει σύντομα από το μέγεθος της ευθύνης της.
“Ουδέν κακόν αμιγές καλού”,όμως.΄ Ισως ,περνώντας από την κόλαση,να φτάσει κάποτε κι αυτός ο λαός, αν όχι στον “παράδεισο”,τουλάχιστον στην “εύφορη πεδιάδα”.

2. α. Βενεζουέλα, Βολιβία και Ισημερινός καταδίκασαν την καθαίρεση της Ρουσέφ

Βενεζουέλα, Βολιβία και Ισημερινός καταδίκασαν την καθαίρεση της Ρουσέφ

Οι κυβερνήσεις της Βενεζουέλας, του Ισημερινού και της Βολιβίας επέκριναν έντονα την απόφαση της βραζιλιάνικης Γερουσίας να καθαιρέσει την Ντίλμα Ρούσεφ με την αντίδραση της βραζιλιάνικης κυβέρνησης να είναι άμεση.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Βενεζουέλα για διαβουλεύσεις, καθώς το Καράκας καταδίκασε με έντονο τρόπο την καθαίρεση της πρώην προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ και ανακάλεσε τον δικό του πρεσβευτή στην Μπραζίλια.

 Το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας ανακοίνωσε επίσης ότι ανακλήθηκαν οι πρεσβευτές της χώρας στη Βολιβία και στον Ισημερινό, δύο χώρες οι αριστερές κυβερνήσεις των οποίων επέκριναν επίσης έντονα την απόφαση της βραζιλιάνικης Γερουσίας να καθαιρέσει τη Ρουσέφ την Τετάρτη.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν απηύθυνε τις «καλύτερες ευχές του» στον νέο πρόεδρο της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ, ο οποίος διαδέχθηκε τη Ρουσέφ.

Δήλωσε «πεπεισμένος ότι υπό την ηγεσία του προέδρου Τέμερ, η Βραζιλία και τα Ηνωμένα Έθνη θα διατηρήσουν την παραδοσιακή στενή εταιρική τους σχέση». Ευχαρίστησε επίσης τη Ντίλμα Ρουσέφ για την «υποστήριξή της στο έργο του ΟΗΕ καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της».

β. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΝΤΙΛΜΑ ΡΟΥΣΕΦ
Βραζιλία: Ο Μισέλ Τέμερ υπόσχεται «μια νέα εποχή» αφότου ορκίστηκε νέος πρόεδρος
Αυτή η προκλητική καλλονή θα είναι τώρα η Πρώτη Κυρία της Βραζιλίας [εικόνες]

 

Οι δημοκρατίες τρώνε τα σωθικά τους. Αδίστακτοι και διεφθαρμένοι οι εκπρόσωποί τους, δεν ορρωδούν μπροστά σε τίποτα. Οι φιλοδοξίες-ματαιοδοξίες  και το συμφέρον τους πρώτα. ΄Εστω κι αν  με τις ενέργειές τους  υποσκάπτουν τα ήδη  ισχνά  θεμέλια του πολιτεύματος, που κατάφερε να εξαπατήσει τα πλήθη περισσότερο από κάθε άλλο στο παρελθόν και να διεκδικεί τις δάφνες του…άριστου πολιτεύματος στην ιστορία!

Απάτη. Είναι το χειρότερο. Παράδειγμα πρόσφατο  η περίπτωση της Ντίλμα Ρουσέφ  στη Βραζιλία. Ο αδίστακτος Μισέλ Τέμερ, τράβηξε τη μάσκα  και έμεινε γυμνό το απαίσο πρόσωπο της Βραζιλιάνικης δημοκρατίας,που δεν είναι τίποτα περισσότερο από δικατορία. Την ανέτρεψε, εκλεγμένη εκείνη με…δημοκρατικές διαδικασίες, αλλά και με αντιστασιακές περγαμηνές ,για να προσφέρει τη θέση της “πρώτης κυρίας” στη νεαρά σύζυγό του-μανεκέν!

Η Ιστορία, όμως,  δείχνει πως δε μακροημερεύουν  οι διεφθαρμένοι. Και τούτος θα έχει την ίδια τύχη με τη Ρουσέφ. Από άλλον επίδοξο “Τέμερ”.

3. Γροιλανδία: Το λιώσιμο των πάγων αποκάλυψε απολιθώματα ζωντανών οργανισμών 3,7 δισ. ετών
φωτογραφία: Yuri Amelin

Αυστραλοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν στην περιοχή Ισούα της νοτοδυτικής Γροιλανδίας τα αρχαιότερα απολιθώματα ζωντανών οργανισμών (μικροβίων) στον κόσμο, τα οποία έχουν ηλικία περίπου 3,7 δισεκατομμυρίων ετών.

Κι όμως. Επί αιώνες το ιερατείο επέβαλε στους ανθρώπους να πιστεύουν   και μάλιστα επί ποινή θανάτου στην πυρά, αν τον αμφισβητούσαν,  τον παρακάτω μύθο σε διάφορες παραλλαγές:

 

Εν αρχή εποίησεν ο Θεός τον ουρανόν και την γην. 2 Η δε γη ήτο άμορφος και έρημος· και σκότος επί του προσώπου της αβύσσου. Και πνεύμα Θεού εφέρετο επί της επιφανείας των υδάτων. 3 Και είπεν ο Θεός, Γενηθήτω φώς· και έγεινε φώς· 4 και είδεν ο Θεός το φως ότι ήτο καλόν· και διεχώρισεν ο Θεός το φως από του σκότους· 5 και εκάλεσεν ο Θεός το φως, Ημέραν· το δε σκότος εκάλεσε, Νύκτα. Και έγεινεν εσπέρα και έγεινε πρωΐ, ημέρα πρώτη.
6 Και είπεν ο Θεός, Γενηθήτω στερέωμα αναμέσον των υδάτων, και ας διαχωρίζη ύδατα από υδάτων. 7 Και εποίησεν ο Θεός το στερέωμα, και διεχώρισε τα ύδατα τα υποκάτωθεν του στερεώματος από των υδάτων των επάνωθεν του στερεώματος. Και έγεινεν ούτω. 8 Και εκάλεσεν ο Θεός το στερέωμα, Ουρανόν. Και έγεινεν εσπέρα και έγεινε πρωΐ, ημέρα δευτέρα.
9 Και είπεν ο Θεός, Ας συναχθώσι τα ύδατα τα υποκάτω του ουρανού εις τόπον ένα, και ας φανή η ξηρά. Και έγεινεν ούτω. 10 Και εκάλεσεν ο Θεός την ξηράν, γήν· και το σύναγμα των υδάτων εκάλεσε, Θαλάσσας· και είδεν ο Θεός ότι ήτο καλόν. 11 Και είπεν ο Θεός, Ας βλαστήση η γη χλωρόν χόρτον, χόρτον κάμνοντα σπόρον, και δένδρον κάρπιμον κάμνον καρπόν κατά το είδος αυτού, του οποίου το σπέρμα να ήναι εν αυτώ επί της γης. Και έγεινεν ούτω. 12 Και εβλάστησεν η γη χλωρόν χόρτον, χόρτον κάμνοντα σπόρον κατά το είδος αυτού, και δένδρον κάμνον καρπόν, του οποίου το σπέρμα είναι εν αυτώ κατά το είδος αυτού· και είδεν ο Θεός ότι ήτο καλόν. 13 Και έγεινεν εσπέρα και έγεινε πρωΐ, ημέρα τρίτη.
14 Και είπεν ο Θεός, Ας γείνωσι φωστήρες εν τω στερεώματι του ουρανού, διά να διαχωρίζωσι την ημέραν από της νυκτός· και ας ήναι διά σημεία και καιρούς και ημέρας και ενιαυτούς· 15 και ας ήναι διά φωστήρας εν τω στερεώματι του ουρανού, διά να φέγγωσιν επί της γης. Και έγεινεν ούτω. 16 Και έκαμεν ο Θεός τους δύο φωστήρας τους μεγάλους, τον φωστήρα τον μέγαν διά να εξουσιάζη επί της ημέρας, και τον φωστήρα τον μικρόν διά να εξουσιάζη επί της νυκτός· και τους αστέρας· 17 και έθεσεν αυτούς ο Θεός εν τω στερεώματι του ουρανού, διά να φέγγωσιν επί της γης, 18 και να εξουσιάζωσιν επί της ημέρας και επί της νυκτός και να διαχωρίζωσι το φως από του σκότους. Και είδεν ο Θεός ότι ήτο καλόν. 19 Και έγεινεν εσπέρα και έγεινε πρωΐ, ημέρα τετάρτη.
20 Και είπεν ο Θεός, Ας γεννήσωσι τα ύδατα εν αφθονία νηκτά έμψυχα και πετεινά ας πέτωνται επάνωθεν της γης κατά το στερέωμα του ουρανού. 21 Και εποίησεν ο Θεός τα κήτη τα μεγάλα και παν έμψυχον κινούμενον, τα οποία εγέννησαν εν αφθονία τα ύδατα κατά το είδος αυτών, και παν πετεινόν πτερωτόν κατά το είδος αυτού. Και είδεν ο Θεός ότι ήτο καλόν. 22 Και ευλόγησεν αυτά ο Θεός, λέγων, Αυξάνεσθε και πληθύνεσθε και γεμίσατε τα ύδατα εν ταις θαλάσσαις· και τα πετεινά ας πληθύνωνται επί της γης. 23 Και έγεινεν εσπέρα και έγεινε πρωΐ, ημέρα πέμπτη.
24 Και είπεν ο Θεός, Ας γεννήση η γη ζώα έμψυχα κατά το είδος αυτών, κτήνη και ερπετά και ζώα της γης κατά το είδος αυτών· και έγεινεν ούτω. 25 Και έκαμεν ο Θεός τα ζώα της γης κατά το είδος αυτών, και τα κτήνη κατά το είδος αυτών, και παν ερπετόν της γης κατά το είδος αυτού. Και είδεν ο Θεός ότι ήτο καλόν.
26 Και είπεν ο θεός, Ας κάμωμεν άνθρωπον κατ’ εικόνα ημών, καθ’ ομοίωσιν ημών· και ας εξουσιάζη επί των ιχθύων της θαλάσσης και επί των πετεινών του ουρανού και επί των κτηνών και επί πάσης της γης και επί παντός ερπετού, έρποντος επί της γης. 27 Και εποίησεν ο Θεός τον άνθρωπον κατ’ εικόνα εαυτού· κατ’ εικόνα Θεού εποίησεν αυτόν· άρσεν και θήλυ εποίησεν αυτούς· 28 και ευλόγησεν αυτούς ο Θεός· και είπε προς αυτούς ο Θεός, Αυξάνεσθε και πληθύνεσθε και γεμίσατε την γην και κυριεύσατε αυτήν, και εξουσιάζετε επί των ιχθύων της θαλάσσης και επί των πετεινών του ουρανού και επί παντός ζώου κινουμένου επί της γης.29 Και είπεν ο Θεός, Ιδού, σας έδωκα πάντα χόρτον κάμνοντα σπόρον, όστις είναι επί του προσώπου πάσης της γης, και παν δένδρον, το οποίον έχει εν εαυτώ καρπόν δένδρου κάμνοντος σπόρον· ταύτα θέλουσιν είσθαι εις εσάς προς τροφήν· 30 και εις πάντα τα ζώα της γης και εις πάντα τα πετεινά του ουρανού και εις παν ερπετόν έρπον επί της γης και έχον εν εαυτώ ψυχήν ζώσαν, έδωκα πάντα χλωρόν χόρτον εις τροφήν. Και έγεινεν ούτω. 31 Και είδεν ο Θεός πάντα όσα εποίησε· και ιδού, ήσαν καλά λίαν. Και έγεινεν εσπέρα και έγεινε πρωΐ, ημέρα έκτη.