ΛΕΜΕ… Ο ΤΙ ΔΕ ΛΕΓΕΤΑΙ

 

Θα αλλάξουμε κάπως πορεία.  Θα κάνουμε μια παράκαμψη για να φτάσουμε πιο γρήγορα και ασφαλείς στον προορισμό μας. Κι αυτός δεν είναι άλλος από την  κατίσχυση της Ιστορικής  Δημοσιογραφίας.

Η εμπορική δημοσιογραφία δεν  ήταν ποτέ ηθική, ούτε, παρά τις διακηρύξεις της,  είχε αγνές προθέσεις. Αισχρή και κατευθυνόμενη   ήταν  πάντα .Εξυπηρετούσε   συμφέροντα, ιδεοληψίες, “αφεντικά”, γενικώς.

Σήμερα παγκοσμίως ο Τύπος βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Σε σήψη και αποσύνθεση. Ως βιομηχανία παραπληροφόρησης, έχει,φυσικά, ιδιοκτήτες  και υπαλλήλους. Δουλειά της είναι  να   κακοποιεί την αλήθεια, να χαλκεύει ή να  φτιάχνει  ειδήσεις, να αποσιωπά άλλες, να κρίνει  πρόσωπα και γεγονότα μέσα από παραμορφωτικό φακό. Σκοπός πάντα, όπως άλλωστε όλων των επιχειρήσεων,   το κέρδος.

Για αυτό και μόνο το λόγο η αναγκαιότητα  της κατίσχυσης της Ιστορικής Δημοσιογραφίας είναι σήμερα όρος sine qua non. Δεν υπάρχουν εναλλακτικές, άλλες  λύσεις. ΄Η, η εμπορική δημοσογραφία  θα απαξιωθεί και θα διαπομπευθεί εντελώς,  ή, αν συνεχίζει  να καταδυναστεύει με τον τρόπο που το κάνει  την είδηση, την πληροφορία, την κριτική με στόχο να αποπροσανατολίζει,να φανατίζει, να οδηγεί στην παραίτηση και την αποχαύνωση τις μάζες, δεν υπάρχει ελπίδα να αλλάξει αυτός ο κόσμος.

Η Ιστορική Δημοσιογραφία βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα   της εμπορικής. Γι΄αυτό και έχει τη δύναμη  “να φέρει τον κόσμο ανάποδα”.Λειτουργεί έτσι,  όπως δεν μπορεί να το κάνει η εμπορική δημοσιογραφία, επειδή η πρώτη δεν έχει αφεντικά, δεν έχει στόχο το κέρδος ,δεν είναι με άλλα λόγια  ,επιχείρηση.

Από σήμερα, λοιπόν, “κόβουμε δρόμο” και βαδίζουμε ολοταχώς στην ολοκλήρωση της πορείας μας.  Ως δρομείς,  θα πετάξουμε από πάνω μας κάθε περιττό και άβολο,  για να είναι οι κινήσεις μας πιο αποτελεσματικές.

Συγκεκριμένα, θα απαλλαγούμε από την ενασχόληση και μάλιστα σε καθημερινή βάση με θέματα  “ήσσονος σημασίας” , επουσιώδη και μη σημαντικά .΄Ετσι,  κερδίζουμε και χρόνο αλλά και ουσία  στην ανάπτυξη των  πραγματικά σπουδαίων και ξεχωριστών ζητημάτων.

Παράλληλα, εγκαινιάζουμε  και την προσπάθεια προσέγγισης και κριτικής θεμάτων που για  διάφορους λόγους  θεωρούνται πως βρίσκονται στο “άβατο”, δεν έρχονται ποτέ στο φως  και  αποφεύγεται να λέγονται τα  πράγματα  με το όνομά τους. Εν ολίγοις, εμείς εδώ από σήμερα και πέρα,  θα ξεκνησουμε να   ΛΕΜΕ… Ο ΤΙ ΔΕ ΛΕΓΕΤΑΙ. Να ανακαλύπτουμε την “αθέατη πλευρά της Σελήνης”, που αποκρύβεται σκόπιμα ή λόγω φυσικής αδυναμίας να γίνει ορατή.

΄Ετσι ξεκινάμε και έχουμε τη διαίσθηση πως θα κάνει…αίσθηση αυτή η προσπάθεια. Θα ανεβάσουμε ένα επίπεδο παραπάνω την Ιστορική Δημοσιογραφία. Εκεί που η εμπορική ούτε μπορεί ούτε θέλει να ανέβη.

ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ!