1. Σάλος με επιστήμονα του Cern: Εκανε «σοκαριστικές» δηλώσεις σε βάρος των γυναικών
Φωτογραφία: AP Photo/Denis Balibouse, Pool

ο Cern «ανέστειλε» σήμερα τη συνεργασία του με έναν Ιταλό επιστήμονα, που υποστήριξε ότι η φυσική είναι θέμα των ανδρών και κατηγόρησε τις γυναίκες ότι καταλαμβάνουν όλο και περισσότερες θέσεις χάρη στη συζήτηση περί ισότητας των δύο φύλων.

Πολλές γυναίκες που συμμετείχαν στο σεμινάριο τον κατηγόρησαν κατόπιν, με αναρτήσεις τους στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ότι έκανε σεξιστικές δηλώσεις.

Ο Ιταλός επιστήμονας εξηγεί ότι ο ολοένα και μεγαλύτερος ρόλος των γυναικών στις θέσεις εργασίας που συνδέονται με τη φυσική δεν σχετίζεται με τα προσόντα τους αλλά με την κλιμάκωση του διαλόγου για θέματα γένους και ισότητας.

Στην παρουσίασή του, γράφει: «Η φυσική έχει εφευρεθεί και οικοδομηθεί από τους άνδρες, δεν μπαίνουμε εκεί έπειτα από πρόσκληση».

Επίσης αναφέρει ότι η «φυσική δεν είναι σεξιστική απέναντι στις γυναίκες. Όμως η αλήθεια δεν έχει σημασία, διότι πρόκειται για μια πολιτική μάχη που προέρχεται από έξω. Δεν γνωρίζουμε ποιος θα κερδίσει».

 Ο Ιταλός φυσικός είπε αλήθειες που οι περισσότεροι  “επίσημοι” τις σκέφτονται, αλλά ελάχιστοι τολμούν να τις δημοσιοποιήσουν ευρύτερα. Λέγονται, όμως, κατά κόρον στους στενούς  συναναστροφικούς κύκλους. Μόνο που  ο εν λόγω επιστήμονας  είπε τις  μισές και δεν  απέδωσε “τα του Καίσαρος των Καίσαρι”.

 

Στο μεταξύ,όπως συβαίνει πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις,  έσπευσαν  όσοι  “αβρόχοις ποσί” και ακόπως  θέλουν να καρπούνται αγαθά και πόστα,  να  εκραγούν και να ζητούν “την κεφαλήν επί πίνακι” του τολμήσαντος να  εκφράσει τέτοιες αιρετικές  απόψεις.  Τις χαρακτήρισαν μάλιστα και ως…σεξιστικές.

Από κοντά και οι άνθρωποι του Cer,άντρες προφανώς οι περισσότεροι.  Τα κονδύλια που διατίθενται για τις  έρευνές του, να μην ξεχνάμε , τα καταβάλουν κυβερνήσεις. Δηλαδή οι  πολιτικοί. Και ως γωστό το βασικό μέλημα αυτής της συνομοταξίας,  είναι η  άγρα ψήφου.  Οι γυναίκες είναι ψηφοφόροι. Πολυπληθέστεροι μάλιστα σε πολλές χώρες  των ανδρών. Οπότε,  ποτέ δεν πρέπει, αν είσαι “καλός” πολιτικός να αποδιώχνεις τέτοιες ψήφους. Εξ ου και  οι χειριζόμενοι τις κυβερνητικές δωρεές,  φρόντισαν   να   εκπαραθυρώσουν τον… αναιδή επστήμονα.

“Η φυσική έχει εφευρεθεί και οικοδομηθεί από τους άνδρες, δεν μπαίνουμε εκεί έπειτα από πρόσκληση»,

υποστήριξε ο Ιταλός φυσικός. Ασφαλώς είναι έτσι. Αλλά και τα μαθηματικά και η ιατρική,όλες οι επιστήμες και οι τέχνες έχουν εφευρεθεί και οικοδομηθεί κατά κανόνα από άνδρες. Πώς ,όμως, θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά, αφού οι παλιές κοινωνίες ήταν πατριαρχικές ,φαλλοκρατικές και εχθρικά διακείμενες  στην ενασχόληση της γυναίκας  με τέτοιες δραστηριόητες.;

Ακόμα και στη δημοκρατική Αθήνα,την πόλη του Φωτός,της φιλοσοφίας,της ποίησης,των άλλων επιστημών, η γυναίκα   ήταν περιορισμένη  στα του οίκου της ,δηλαδη στο νοικοκυριό και την ανατροφή των παιδιών με  τη βοήθεια των δούλων. Στη ελληνοτραφή  Ρώμη αργότερα το ίδιο και χειρότερα. Η γυναίκα εδώ  νομικά είχε τη μεταχείριση πράγματος (res).

Για να έρθει την ίδια εποχή ο χριστιανισμός και να δώσει τη χαριστική βολή στην προσωπικότητα της γυναίκας, αφού ο Πάυλος ρητά και κατηγορημματικά αποφαίνεται: «Αι γυναίκες τοις ιδίοις ανδράσιν υποτάσσεσθαι ως τω Κυρίω. ότι ο ανήρ εστι κεφαλή τής γυναικός…η δε γυνή ίνα φοβήται τον άνδρα”.

  Πώς ήθελε  τότε ο καλός μας φυσικός παραπάνω να διαπρέπει η γυναίκα στις επιστήμες και τις τέχνες, αφού επί αιώνες αυτές οι ενασχολήσεις ήταν αποκλεστικότητα του άντρα;  Αλλά και σήμερα που οι κοινωνίες έπαψαν να έχουν τα παλιά πατριαρχικά χαρακτηριστικά  και πάλι λίγος χώρος μένει στη γυναίκα να ασχοληθεί αποκλειστικά με την επιστήμη, αφού υπάρχουν άλλες προτεραιότητες,  όπως   ο γάμος, η τεκνογονία και η ανατροφή των παιδιών.

Επομένως, όσο ισχύει η δεδομένη κοινωνική αντίληψη για τους ρόλους της γυναίκας ,όσο  η κατάκτηση του πολιτισμού και στην άφυλη ιδιότητα των κοινωνιών αργεί,  η γυναίκα θα δίνει αγώνα να συμβιβάσει ασυβίβαστες ιδότητες,όπως εκείνες της συζύγου, της  μάνας, της σεξουαλικά ποθητής και της  εργαζόμενης αποδοτικά στην έρευνα ,τη συγγραφή και την επιστήμη γενικότερα. Θα  αρκείται κι εκείνη και ο περίγυρός της να είναι  μια καλή γιατρός, μια  συνεπής καθηγήτρια ,μια διαβασμένη δικαστίνα μια ενημερωμένη υπάλληλος στη τρααπεζικός ή εφοριακός. Τα Νόμπελ πάντως θα τα σαρώνουν,όπως πάντα οι άντρες!

2.Γιατί ο Καμμένος έδωσε παράταση στη συγκυβέρνηση με Τσίπρα

Είναι διαπιστωμένο, ότι ο κ. Τσίπρας είναι σε θέση (με την ψήφο ένιων «Ποταμίσιων», βουλευτών αλλά και ήδη υπουργών της κυβέρνησης), να εξασφαλίσει τους απαραίτητους 151 βουλευτές που απαιτούνται για την κύρωση της συμφωνίας. Για να μην γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει η κυβέρνηση να πέσει πριν καν έρθει η συμφωνία στην Βουλή. Και πώς μπορεί να γίνει αυτό; Με πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης (μετά τις 13 Δεκεμβρίου, οπότε λήγει το εξάμηνο από την προηγούμενη πρόταση που είχε υποβάλλει η ΝΔ). Σε περίπτωση απόσυρσης της κοινοβουλευτικής  στήριξης των ΑΝΕΛ (χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα συναινέσουν όλοι οι βουλευτές του κόμματος αλλά και υπουργοί του κόμματος…), κατά τις επιταγές του Συντάγματος η κυβέρνηση δεν πέφτει, εκτός αν υποβληθεί πρόταση μομφής, στην οποία δεν συγκεντρώσει τους151 ψήφους που απαιτούνται για την υπερψήφισή της.

Πολιτικά, θα είναι πρωτοφανές (και όχι μόνο για τα ελληνικά  δεδομένα…) κυβέρνηση που δεν διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία να μην παραιτείται, αλλά αυτά είναι… ψιλά γράμματα για τον κ. Τσίπρα-εκτός κι’ αν στα σχέδιά του (σε συνεργασία και με κοινή ωφέλεια με τον κ. Καμμένο) είναι να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές, αφού (και με οποιονδήποτε τρόπο δεν θα έχει περικόψει τις συντάξεις…) για να «φορτώσει» το πρόβλημα του ονοματολογικού στον Μητσοτάκη…

Το θέμα είναι, η ΝΔ θα υποβάλει πρόταση μομφής σε μια τέτοια εξέλιξη πριν έρθει η συμφωνία στην Βουλή για κύρωση, με τον κίνδυνο ο Καμμένος να μην ψηφίσει υπέρ της αλλά να ισχυρισθεί ότι «θα ρίξει την κυβέρνηση» στην ψηφοφορία (αν έχει τα «κουκιά», πράγμα διόλου βέβαιο…), ή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα το πράξει κατά τη συζήτηση στην Βουλή για την κύρωση της συμφωνίας, αλλά πάλι με αβέβαιη την επιτυχία της κίνησης, με δεδομένη τη διάσπαση των ΑΝΕΛ.

Όλα «παίζονται». Και η μόνη «ασφαλής» πρόβλεψη είναι ότι αν ο Ζάεφ δεν εξασφαλίσει «κυρωτική» της συμφωνίας πλειοψηφία από τη σημερινή Βουλή των Σκοπίων και δεν κερδίσει τις εκλογές στις οποίες έχει δεσμευθεί να καταφύγει, τίποτε δεν μπορεί να προβλεφθεί εκ του ασφαλούς. Ούτε για τα Σκόπια, ούτε για την Ελλάδα.

 

Δεν έχει (δεν μπορεί) να πάει πουθενά ο Πάνος Καμμένος. Αν τολμήσει σε αυτή την κρίσιμη στιγμή  να ρίξει την κυβέρνηση, ξέρει πολύ καλά πως ο Κώστας Καραμανλής δε θα μείνει πλέον στο  δικαστικό και δημοσιογραφικό  απυρόβλητο.

Κυρίαρχος το παιχνιδού επομένως είναι ο Αλέξης Τσίπρας.Και οι ΑΝΕΛ θα ρίξουν την κυβερνηση μόνο και εφ όσον , τους δώσει το ΟΚ. ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

3. ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ ΤΟ ΘΕΑΜΑ
Πώς καταλύονται σήμερα οι δημοκρατίες; Σίγουρα όχι με τα τανκς
Φωτογραφία: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

Όταν ο Τραμπ εκλέχθηκε στην προεδρία των ΗΠΑ, όλοι υπέθεταν ότι επρόκειτο για έναν εκκεντρικό πλούσιο που αγνοούσε παντελώς τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του πλανητάρχη. Κάποιοι όμως άρχισαν να συλλέγουν στοιχεία ότι δεν έχουμε να κάνουμε με εναν τυχάρπαστο δημαγωγό, αλλά έναν αυταρχικό ηγέτη, επικίνδυνο για τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Το αποτέλεσμα της ενδελεχούς έρευνας των καθηγητών πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ Ντάνιελ Ζίμπλατ και Στίβεν Λεβίτσκι είναι το βιβλίο «Πώς πεθαίνουν οι δημοκρατίες» που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο (μετάφραση Ανδρέας Παππάς).

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη μπει σε ολισθηρό δρόμο εκλέγοντας το 2016 έναν πρόεδρο ο οποίος δεν διακρίνεται ιδιαίτερα για το σεβασμό του στους θεσμούς και τους κανόνες της δημοκρατίας». Από την εισαγωγή ήδη του βιβλίου τους, οι Ζίμπλατ και Λεβίτσκι δεν κρύβουν τον στόχο τους. Η μελέτη τους, που αποτέλεσε εκδοτικό φαινόμενο στις ΗΠΑ όταν κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2018, είναι μία ολοκληρωτική επίθεση στον 45o πρόεδρο της Αμερικής.

Μόνο που εδώ δεν έχουμε αποκαλύψεις και σκάνδαλα για τον πάμπλουτο επιχειρηματία που έγινε πρόεδρος. Οι δύο συγγραφείς δεν κοιτάνε μέσα από κλειδαρότρυπες, ούτε ανακρίνουν πρώην συμβούλους, πολύ περισσότερο δεν ασχολούνται με τις ύποπτες επιχειρηματικές δραστηριότητες του Τραμπ πριν αναλάβει τη προεδρία. Αυτό που τους καίει είναι πώς βρέθηκε στο Λευκό Οίκο ένας άνθρωπος που δεν κάνει την παραμικρή προσπάθεια να παίξει με τους κανόνες του δημοκρατικού παιχνιδιού και επιδεικνύει με αυταρέσκεια έναν αυταρχισμό που συμβαδίζει με τη πλήρη άγνοια των καθηκόντων του. Και με ποιο τρόπο η παρουσία του εκεί αποτελεί απειλή για την ίδια τη δημοκρατία.

Πώς καταλύονται οι δημοκρατικοί θεσμοί σήμερα αναρωτιέται το καθηγητικό δίδυμο. Σίγουρα όχι με τα τανκς όπως μερικές δεκαετίες πριν, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την ανατροπή του προέδρου της Χιλής Σαλβαδόρ Αλιέντε το 1973 από τον στρατό με επικεφαλής τον στρατηγό Αουγκούστο Πινοσέτ. Τότε το Προεδρικό Μέγαρο τυλίχθηκε στις φλόγες από την επίθεση των πραξικοπηματιών, ο Aλιέντε δολοφονήθηκε (κατά μία άλλη εκδοχή αυτοκτόνησε) και χιλιάδες δημοκράτες Χιλιανοί πολίτες συνελήφθησαν και βασανίστηκαν, εξορίστηκαν ή εξαφανίστηκαν. Αυτή ήταν μία εμφανής κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος.

 

Φανερά άκαιρη και μάταιη η  προσπάθεια, τόσο της βιομηχανίας παραπληροφόρησης, όσο και  του κερδοσκοπικού  πάθους του  συστημικού, καθηγητικού δίδυμου να κατατάξουν στους εχθρούς της Δημοκρατίας  και ως το  χειρότερο πρόεδρο  των ΗΠΑ (και μάλιστα δικτάτορα!) τον Ντόνλαντ Τραμπ. Οι γνωστές αμερικανιές.