ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

Μόνιμη βάση στη Σελήνη θέλει να χτίσει η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία

Μόνιμη βάση στη Σελήνη θέλει να χτίσει η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία

Η νέα ηγεσία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) θέλει να χτίσει μια μόνιμη βάση στο φεγγάρι, εκεί όπου πριν από μισό αιώνα οι Ρώσοι έφτασαν για πρώτη φορά και οι Αμερικανοί έκαναν τα πρώτα τους βήματα. Πρόκειται για ένα «πολύ φιλόδοξο» σχέδιο πάνω στο οποίο εργάζεται ήδη το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αστροναυτών που έχει τη βάση του στην πόλη της Κολωνίας.   “Η πρόθεσή μας είναι να οικοδομήσουμε μια μόνιμη βάση στο φεγγάρι, ένα ανοιχτό σταθμό σε διαφορετικά κράτη-μέλη σε όλο τον κόσμο», λέει ο Jan Wörner, διευθυντής της ESA, σε μια δήλωση που δημοσιεύεται σήμερα από τον Οργανισμό.   Η ιδέα είναι η σεληνιακή βάση να αποτελεί τμήμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, στον οποίο περιλαμβάνονται Αμερικανοί, Ρώσοι, Κινέζοι, Ινδοί, Ιάπωνες, όπως είπε ο ίδιος.

Πολλά και σπουδαία, εντυπωσιακά και περίεργα έχουν να δουν τα μάτια μας  σύντομα. Κι όχι μόνο προσεληνώσεις και σεληνιακές  βάσεις στο γειτονικό μας πλανήτη.

 Σύμφωνα με ειδικούς της ΝΑΣΑ,  τα προσεχή 20 χρόνια είναι μεγάλη η πιθανότητα να υπάρξει κάποια μορφή επικοινωνίας , ηχητική ίσως, με μορφές ζωής σε άλλους πλανήτες. ΄Ηρθε μάλλον ή ώρα που περίμεναν γενεές γενεών ανθρώπων και δεν τολμούσαν ούτε να το ξεστομίσουν.  Κι αυτό, γιατί τα Συστήματα θρησκειών ανά τους αιώνες   ξόρκιζαν και  καταδίωκαν αμείλικτα τέτοιες θεωρίες .  Στις μέρες μας, όμως, φαίνεται πως έχουν να   δεχτούν κι άλλα, ισχυρότερα  χαστούκια,  με τα νέα επιστημονικά επιτεύγματα, που διαδέχονται το ένα το άλλο.

Να πάρουν τέλος (επί τέλους!) οι πάσης φύσεως θρησκευτικοί αυτοί μύθοι, ειδικά όσοι αναφέρονται στο θέμα της «δημιουργίας του κόσμου» στην εβραϊκή  «Γένεση» που υιοθέτησε ο χριστιανισμός και ταλαιπώρησε  τα μυαλά των ανθρώπων τόσους αιώνες με τον εξαναγκασμό τους να αποδεχτούν  ως πραγματικά… «δια της πίστεως»,  εντελώς αλλόκοτες και παρανοϊκές διδασκαλίες.

Και ποιος μπορεί να φανταστεί   ακόμα  σε πιο μακρινές γενιές στο μέλλον πόσα άλλα  θαυμαστά επιστημονικά επιτεύγματα  έχουν να απολαύσουν οι άνθρωποι. Είναι αδύνατον η σημερινή φαντασία μας να συλλάβει,έστω και κατά προσέγγιση τον πολιτισμό εκείνων των εποχών στο μακρινό μέλλον.

Γράφαμε  στις 5 Οκτώβρη 2014 με αφορμή ένα επιστημονικό άρθρο που αναδημοσιεύσαμε και σχολιάσαμε εδώ:

“ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΑ… «100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΝΑΞΙΑΣ».
Πώς θα είναι άραγε όλα σε…100 χρόνια από σήμερα;
Παρατηρώντας την εντυπωσιακή άνεση με την οποία μικρά παιδιά χειρίζονται τα νέα τεχνολογικά μέσα και την ταχύτητα με την οποία τα μέσα αυτά εξελίσσονται αντιλαμβανόμαστε μόνο μέρος την συνολικής εικόνας του πώς θα είναι ο κόσμος σε 100 χρόνια από σήμερα. Ποιος μπορεί πραγματικά, όμως, να ξέρει; Κανένας πραγματικά, είναι η πιο λογική απάντηση… Όμως πολύ-πολύ κοντά σε τέτοιες προβλέψεις βρίσκονται έγκριτοι επιστήμονες (φυσικοί, βιολόγοι, κοινωνιολόγοι) που ασχολούνται με την εξέλιξη της κοινωνίας, της ανθρώπινης ζωής και της γης γενικότερα, βασιζόμενοι αποκλειστικά σε επιστημονικά δεδομένα. Σύμφωνα με δικά τους δημοσιεύματα, σε επιστημονικά περιοδικά, δείτε πώς μπορεί να είναι ο κόσμος σε 100 χρόνια από σήμερα.
Ενσωματωμένοι υπολογιστές
Θεωρήστε δεδομένο, σύμφωνα με τους μελλοντολόγους Ian Pearson και Patrick Tucker, ότι μέχρι το 2050 στο ανθρώπινο σώμα θα υπάρχουν ενσωματωμένοι υπολογιστές, τουλάχιστον σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, και μέχρι το 2075 οι περισσότεροι κάτοικοι του αναπτυγμένου κόσμου θα έχουν κάποια

μορφή «μηχανής» ενσωματωμένη στους εγκεφάλους τους προκειμένου να λειτουργούν ταχύτερα και να μοιράζονται σκέψεις σε μορφή… αρχείων.
Υπεράνθρωπες ιδιοφυΐες

Η εξέλιξη της γενετικής και της ρομποτικής μηχανικής θα δημιουργήσει ανθρώπους ιδιοφυΐες που θα ζουν αιώνια. Σας ακούγεται υπερβολικό; Είναι βέβαιο ότι θα υπάρχει η δυνατότητα να επηρεάζονται ηλεκτρικά νευρώνες του εγκεφάλου για να αυξάνεται η νοημοσύνη του ανθρώπου, ενώ με την βοήθεια της γενετικής το ανθρώπινο σώμα θα μπορεί να συντηρείται για πολλά-πολλά χρόνια. Έτσι, ο θάνατος θα αποτελεί πλέον… επιλογή.
Επικοινωνία μέσω διαβίβασης σκέψης

Η μετάδοση σκέψης, καθώς και άλλες μορφές «ενίσχυσης» του ανθρώπινου εγκεφάλου, θεωρείται δεδομένη από τους επιστήμονες. Λένε, μάλιστα, ότι θα γίνεται τόσο απλά όσο όταν αποθηκεύουμε αρχεία σε ένα memory stick και τα μεταφέρουμε σε έναν άλλον υπολογιστή. Ονομάζουν την διαδικασία αυτήν «συνθετική τηλεπάθεια» και μεταφράζουν την «επικοινωνία» ως ηλεκτρικά σήματα -όχι λέξεις.
Ένα παγκόσμιο νόμισμα

Σύμφωνα με τους μελλοντολόγους είναι πάρα πολύ πιθανό να δημιουργηθεί ένα ηλεκτρονικό νόμισμα το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιείται οπουδήποτε. Λένε, μάλιστα, ότι λίγα θα είναι τα τοπικά νομίσματα μέχρι τα μέσα του αιώνα, ενώ σταδιακά θα εξαλειφθούν και αυτά.
Πυρηνική τήξη και εναλλακτικές μορφές ενέργειας

Πυρηνική τήξη συμβαίνει όταν ελαφριοί «πυρήνες» (π.χ. ισότοπα υδρογόνου) ενώνονται σε βαρύτερους με ταυτόχρονη απελευθέρωση ενέργειας (τέτοιες αντιδράσεις συμβαίνουν συνέχεια στον Ήλιο, αλλά και σε θερμοπυρηνικούς αντιδραστήρες). Προς το παρόν τέτοιοι θερμοπυρηνικοί αντιδραστήρες (όπως ένας στο Πρίνστον των Η.Π.Α.) βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο, οπότε δε μπορούμε ακόμα να γνωρίζουμε πότε και με ποιον τρόπο θα προσφέρουν εκμεταλλεύσιμα ποσά ενέργειας. Αυτό που θεωρούν, όμως, οι επιστήμονες πιθανό είναι ότι θα αυξηθούν τρομερά οι δυνατότητες που θα μας δίνουν η ηλιακή ενέργεια και το αέριο από σχιστόλιθο.
Θα υπάρξουν τρεις μόνο γλώσσες στον κόσμο: Αγγλικά, Ισπανικά και Μανταρίνικα (Κινέζικα)

Η τάση είναι αυτή και σύμφωνα με τους επιστήμονες μελλοντολόγους οι υπόλοιπες γλώσσες δεν έχουν καμία ελπίδα να επιβιώσουν στον χρόνο. Δεν είναι τυχαίο, λένε, ότι πολλές γλώσσες μειονοτήτων έχουν ήδη εξαφανιστεί, ενώ το γεγονός ότι όλοι οι μορφωμένοι του πλανήτη μιλάνε τουλάχιστον μία από τις παραπάνω γλώσσες θα βοηθήσει προς αυτή την οδό.
Το ταξίδι στο διάστημα θα είναι παιχνιδάκι

Σε αυτό συμφωνούν οι περισσότεροι μελλοντολόγοι, οι οποίοι πιστεύουν ότι στο διάστημα θα δημιουργηθούν νέα τουριστικά θέρετρα, αν και δύσκολα θα μπορούν να βρεθούν σε αυτά οι λιγότεροι ευκατάστατοι.
Οι έρημοι θα γίνουν τροπικά δάση

Πολύ πιθανό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αφού ήδη πρωτοπόρες ομάδες αρχιτεκτόνων και μηχανικών, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχεδιάζουν την δημιουργία τεράστιων θερμοκηπίων σε ερήμους, όπως η Σαχάρα, προκειμένου, με την χρήση νέων τεχνολογιών, να παραχθεί τροφή, ενέργεια και νερό. Στα θερμοκήπια αυτά θα χρησιμοποιείται θαλασσινό νερό, το οποίο θα μετατρέπεται σε πόσιμο, και έτσι θα δημιουργηθούν καλλιέργειες. Στις δοκιμαστικές εγκαταστάσεις του Sahara Forest Project, που λειτουργούν ήδη πιλοτικά στο Κατάρ αυτή τη στιγμή παράγονται μαρούλια, πιπεριές, αγγούρια και ντομάτες. Επιπλέον, στην ίδια περιοχή πρόκειται τα επόμενα χρόνια να δημιουργηθεί ένα τεράστιο πάρκο ηλιακών συλλεκτών που θα μπορούσε να τροφοδοτεί με ρεύμα ολόκληρη την Ευρώπη.
Πηγή τροφής οι ωκεανοί

Από τις πιο βέβαιες εξελίξεις του μέλλοντος είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, καθώς αν ο παγκόσμιος πληθυσμός συνεχίσει να αυξάνεται με τους ίδιους ρυθμούς θα φτάσει τα δέκα δισεκατομμύρια. Αυτό που δεν θα φτάνει, όμως, θα είναι η τροφή. Έτσι, στους ωκεανούς θα εκτρέφονται ψάρια, ενώ μέσω των φυκιών, που θα τροποποιούνται γενετικά για να απελευθερώνουν φρέσκο νερό, θα «ποτίζονται» οι πληθυσμοί που θα διψούν. Ήδη η γεωργία φυκιών εξετάζεται ως πηγή ανανεώσιμης ενέργειας.
Θα μπορούμε να ελέγξουμε τον καιρό

Τουλάχιστον θα επιχειρήσουμε να το κάνουμε, λένε οι επιστήμονες, οι οποίοι είναι βέβαιοι ότι θα αναπτυχθεί σχετική τεχνολογία που θα κατευθύνει ανεμοστρόβιλους, θα προκαλεί βροχή κ.ο.κ. Άλλωστε, εξαιτίας των έντονων κλιματικών αλλαγών τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες έρευνες διεξάγονται προκειμένου να κατανοηθεί καλύτερα πώς «λειτουργεί» ο καιρός. Επειδή, όμως, τα τεχνολογικά μέσα για να ελέγχεται ο καιρός θα είναι αρκετά ακριβά, το πιθανότερο είναι ότι θα επιστρατεύονται μόνο όταν θα χρειάζεται να αποφευχθεί κάποια σοβαρή φυσική καταστροφή.

Εντυπωσιακά και απίστευτα όμορφα ακούγονται όσα διαβάζουμε στο άρθρο. Μιλάμε, δηλαδή,για έναν πραγματικό παράδεισο  μετά από 100 χρόνια στον οποίο θα ζουν  ευτυχισμένες  οι γενιές που έρχονται.

Μοναδική προϋπόθεση, βέβαια, να σεβαστούν τη Φύση και ουδέποτε να πράξουν εναντίον της. Αν επιτεθούν και δείξουν έλλειψη σεβασμού στη Φύση, τους περιμένει κόλαση.

Και πάνω απ΄όλα, να μη ξεχάσουν τις ανθρώπινες αξίες. Αν ο περίφημος εκείνος τεχνολογικός τους πολιτισμός, που θα  επικρατήσει  έναν αιώνα αργότερα από σήμερα ,  αποκλείσει την ανθρωπιά, τα αισθήματα (και περισσότερο την αγάπη και την αλληλεγγύη), αν κέντρο εκείνου του θαυμάσιου πολιτισμού  δεν είναι αποκλειστικά ο ΄Ανθρωπος, θα έχουν  αποτύχει παταγωδώς  οι κοινωνίες τους. Κι ας ταξιδεύουν με την ταχύτητα του φωτός στο φεγγάρι, κι ας κρατάει η μικροσκοπική …μπαταρία στον εμφυτευμένο στον εγκέφαλό τους ηλεκτρονικό υπολογιστή  μια ολόκληρη ζωή.

Αν ξεχάσουν τη σημασία των παρακάτω στίχων του ανώνυμου ποιητή

«One Hundred Years From Now»

One hundred years from now
It won’t matter
What kind of car I drove
What kind of house I lived in
How much money I had in the bank
Nor what my cloths looked like
BUT
The world may be a little better
Because, I was important
In the life of a child.

και στερηθούν  την ικανότητα να θαυμάζουν το μέγα μυστήριο της ζωής, όπως καθρεπτίζεται στα τεράστια, αθώα μάτια ενός βρέφους, ο δικός μας πολιτισμός σήμερα θα θεωρείται (και θα είναι) σκάλες ανώτερος από τον τέλειο   δικό τους  τεχνολογικά ,μετά 100 ολόκληρα χρόνια.

____________________________________________________________________

  1. ΚΟΙΝΗ  Η ΓΛΩΣΣΑ  ΤΩΝ  ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ  ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΩΝ.
  2.  ΓΥΜΝΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΣΤΟ ΓΥΑΛΙ ΓΙΑ ΠΙΟ…ΓΥΜΝΗ ΑΛΗΘΕΙΑ!
  3.   ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΕΣ ΣΦΑΛΙΑΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ , ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ.
  4. ΑΚΟΜΑ ΕΞΩ ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗ.
  5. ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΕΚΟ-ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ. “ΔΩΣΕ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΝΑ ΜΠΑΡΜΠΑ”! ΥΣΤΕΡΑ ΑΠ΄ΑΥΤΑ,  Ο Γ.ΤΡΑΓΚΑΣ  ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΩΣ…ΑΓΙΟΠΑΙΣ! (ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ).
1. Αυστριακός υπ. Αμυνας: Αν η Γερμανία δεν θέλει όρια για τους πρόσφυγες, ας τους παίρνει απευθείας από την Ελλάδα
Αυστριακός υπ. Αμυνας: Αν η Γερμανία δεν θέλει όρια για τους πρόσφυγες, ας τους παίρνει απευθείας από την Ελλάδα

Στην αντεπίθεση πέρασε η Αυστρία, μετά από την κριτική που άσκησε η Ανγκελα Μέρκελ στη χώρα.

Ο Αυστριακός υπουργός Αμυνας, Χανς- Πέτερ Ντόσκοτσιλ διεμήνυσε στο Βερολίνο ότι αν πιστεύει πως δεν υπάρχουν ανώτατα όρια στην υποδοχή προσφύγων, τότε θα πρέπει να τους παίρνει απευθείας από την Ελλάδα.

“Να  πάρουν  τους λαθρό στα σπίτια τους, όσοι τους θέλουν” είναι η επωδός και η αποστροφή στα ρατσιστικά παραληρήματα των Ναζί  του Μχαλολιάκου για τους μετανάστες. Ο  Αυστριακός από την κοιτίδα του ναζισμού λέει τα ίδια. Συμπτώσεις;

Τα γουρούνια δεν έχουν μόνο την ίδια μούρη. Γρυλίζουν και ίδια.

2.ΣΑΡΩΝΕΙ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΘΕΑΣΗ
Οι τόπλες παρουσιάστριες ειδήσεων -Κανάλι στην Αλβανία λέει τη γυμνή αλήθεια, κυριολεκτικά
Οι τόπλες παρουσιάστριες ειδήσεων -Κανάλι στην Αλβανία λέει τη γυμνή αλήθεια, κυριολεκτικά [εικόνες]

Την κυριολεκτική έννοια της γυμνής αλήθειας αποφάσισε να επιστρατεύσει ένα κανάλι στην Αλβανία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό.

Ετσι, οι παρουσιάστριες ειδήσεων είναι τόπλες. Φορούν ανοιχτά σακάκια και τίποτα κάτω από αυτά, είναι νεαρής ηλικίας και όμορφες. Αυτές έχουν αναλάβει να παρουσιάζουν τις ειδήσεις στο Zjarr TV. Από πέρυσι, όταν και πρωτοεμφανίστηκε το κανάλι, ολοένα κερδίζει έδαφος στην τηλεθέαση, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη.

 Είπε όντως  ο ιδιοκτήτης του αλβανικού σκουπιδότοπου τη “γυμνή αλήθεια”.  Η  τηλεθέαση είναι το ζητούμενο. Σημασία έχουν οι αριθμοί, γιατί μόνο αυτοί φέρνουν διαφημίσεις. Ο τρόπος που  παρουσιάζεις την “είδηση”, δεν έχει σημασία.

Το αλβανικό κανάλι πόνταρε στο σεξισμό, για να μαζέψει… κουφά αυτιά και τυφλά  μάτια στο δικό του  “μαύρο”.  Κάποια άλλα ,επενδύουν για τον ίδιο σκοπό πάντα, σε διαφορετικά “χαρτιά”, “βαριά”, όμως.  Από τα πιο  συνήθη είναι το στημένο θέατρο με σικέ διαλόγους, φτιαγμένες διαφωνίες και διαλογικές κοκορομαχίες, η σοβαροφάνεια, οι εξυπνακισμοί και το κρύο αστείο, η πιασάρικη εικόνα,  φοβιστική κυρίως και άλλα τέτοια τερτίπια. Στήνουν ένα κανονικό,  σκηνικό  απάτης με λίγα λόγια.  Στόχος  κάθε φορά να ανέβει η πολυπόθητη τηλεθέαση ,που θα φέρει   τον παρά στα ταμεία του εργοδότη της επιχείρησης.

Οπότε,δεν έγινε  κάτι διαφορετικό στη γείτονα. Είπε τα πράγματα με το όνομά τους  η εκεί βιομηχανία παραπληροφόρησης. Εδώ, βέβαια,  κρύβονται ακόμα πίσω από το δάχτυλο. Κρατούν τα προσχήματα.  Και νομίζουν πως με τα “χέστηκε η φοράδα στο αλώνι”, τις παρόμοιες ατάκες (ηθελημένη παρέκκλιση  στην όλη σοβαροφανή παρουσία του  τηλε-αστέρα) και άλλα τέτοια κόλπα και φούμαρα, εξασφαλίζεται (μαζί με την ..έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση) και η μαζική προσέλευση  χαχόλων στο δικό τους μαγαζί.

Δουλεύουν  χρόνια τώρα το πόπολο. Και καλά το κάνουν. Τέτοιο που είναι.

 

3. ΚΑΚΟΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
«Χαστούκι» από το Συμβούλιο της Ευρώπης για τις ελληνικές φυλακές -Αποθήκες ανθρώπων, χάνονται ζωές

Βαρύτατα επικριτικό είναι το Συμβούλιο της Ευρώπης για τις φυλακές στην Ελλάδα, κάνοντας αναφορά σε δραματικές καταστάσεις, στις οποίες πλέον χάνονται ζωές, αλλά και για περιπτώσεις αστυνομικής βίας.

Σε έκθεσή της, η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων- που βρέθηκε στη χώρα μας τον Απρίλιο του 2015- τονίζει ότι η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές έχει επιδεινωθεί πλέον σε σημείο που χάνονται ζωές.

Στην 76 σελίδων έκθεση γίνεται αναφορά στο σοβαρό πρόβλημα υπερπληθυσμού, με κάποιες φυλακές να έχουν διπλάσιους κρατούμενους από ό,τι προβλέπεται, την έλλειψη υγειονομικής περίθαλψης και σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, όπως και τις συχνά άθλιες συνθήκες υγιεινής.

«Αυτή τη στιγμή, πολλές φυλακές στην Ελλάδα μετά βίας αποτελούν αποθήκες στις οποίες κρατούνται άνθρωποι μέχρι να μπορούν να αφεθούν πάλι ελεύθεροι στην κοινωνία», αναφέρει η έκθεση. «Είναι καιρός πλέον να αλλάξει ο τρόπος που λειτουργούν οι φυλακές στην Ελλάδα».

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων επανειλημμένα έχει καταδικάσει την Ελλάδα, μετά από καταγγελίες κρατουμένων, που μιλούν για απάνθρωπη και απαξιωτική αντιμετώπιση στα σωφρονιστικά ιδρύματα. Και η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων έχει επικρίνει τις συνθήκες, πιο πρόσφατα σε εκθέσεις το 2014 και το 2012, τονίζοντας κάθε φορά ότι οι προτάσεις της για βελτιώσεις δεν έχουν εφαρμοστεί.

«Πλέον, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί στο σημείο που ξεπερνά τις ανησυχίες για κακή μεταχείριση. Υπάρχουν θέματα παραβίασης του δικαιώματος στη ζωή. Οι πιο ευάλωτοι κρατούμενοι δεν έχουν φροντίδα και σε κάποιες περιπτώσεις τους αφήνουν να πεθάνουν», επισημαίνει η έκθεση.

Η Επιτροπή κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού. «Τη στιγμή της επίσκεψης της επιτροπής, δεν είχε ληφθεί ακόμη επείγουσα δράση για να διορθωθεί η κατάσταση. Το μέρος μπορεί να συγκριθεί με μία χωματερή για άρρωστους κρατούμενους, που παραμελούνται και δεν τους παράσχεται η απαιτούμενη φροντίδα», επισημαίνει η έκθεση. «Τέτοια φρικτή κατάσταση δεν επιτρέπεται να συνεχιστεί».

Οπως στις προηγούμενες επισκέψεις στις φυλακές, η Επιτροπή δεν ήρθε αντιμέτωπη με σχεδόν καμία καταγγελία για κακομεταχείριση κρατουμένων από το προσωπικό. Ομως, σημειώνει τη βία και τον εκφοβισμό μεταξύ των ίδιων των κρατουμένων, χαρακτηρίζοντας το φαινόμενο ως ένα σοβαρό πρόβλημα, που κάποιες φορές οδηγεί σε σοβαρούς τραυματισμούς που απαιτούν νοσηλεία.

Η έκθεση αποδίδει τη βία στις σοβαρές ελλείψεις στο προσωπικό, όπως στον Κορυδαλλό, όπου μία πτέρυγα 350-400 κρατουμένων μπορεί να έχει μόνο 1-2 σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Μάλιστα, η επιτροπή παρομοίασε την κατάσταση με ένα «καζάνι που έχει αφεθεί να σιγοβράζει, με βίαιες εκρήξεις κάθε λίγους μήνες».

Ιδιαίτερα επικριτική είναι και για την αστυνομία η έκθεση, καθώς καλεί τις αρχές να αναγνωρίσουν πλήρως το «διαδεδομένο και βαθιά ριζωμένο πρόβλημα των κακομεταχειρίσεων που διαπράττονται από την αστυνομία» και εισηγείται να δημιουργηθεί ένα σύστημα καταγραφής των ανακρίσεων της αστυνομίας σε ηχητικά αρχεία ή αρχεία βίντεο.

Ακόμη, καταγγέλλεται ότι οι αλλοδαποί που βρίσκονται παράτυπα στην Ελλάδα αντιμετωπίζονται «από πολλές απόψεις ως ύποπτοι για τη διάπραξη εγκλημάτων», ενώ επαναλαμβάνεται ότι οι παράτυποι μετανάστες θα έπρεπε να κρατούνται σε ειδικές εγκαταστάσεις.

Τους “κάνατε τα μούτρα κρέας” τώρα από το Συμβούλιο της Ευρώπης.  Και δε θα έχουν πού να κρυφτούν οι υπεύθυνοι, πρώην και νυν, συνταξιούχοι και εν ενεργεία από την ντροπή τους. ΄Ασε που οι εισαγγελείς πιάνουν πολλή δουλειά μετά από αυτές τις καταγγελίες. Και θα δούμε πρώην υπουργούς, ανώτατους υπαλλήλους στο υπουργείο δικαιοσύνης, διευθυντές φυλακών, αστυνομικούς, φύλακες και άλλους εμπλεκόμενους στα παραπάνω περιγραφόμενα εγκλήματα να κάθονται επιτέλους στο σκαμνί. Πόσο άλλαξε η Ελλάδα,  μπράβο μας!

΄Η μην είναι “όνειρο θερινής νυκτός” και ουδείς ουδέποτε θα πάθει τίποτα, όσα εγκλήματα κι αν κάνει; ΄Ετσι θα είναι για πάντα στο Ελλαδιστάν, αν η χώρα δε γίνει κάποτε μια Πολιτεία των ΗΠΕ. ΄Αλλη ελπίδα δεν υπάρχει.

 

4. Υπόθεση Γιακουμάκη: Φρικτές λεπτομέρειες αποκαλύπτει συμφοιτητής του

 

Ο Νίκος Δάβρης, συμφοιτητής του Βαγγέλη Γιακουμάκη και βασικός μάρτυρας της υπόθεσης αποκαλύπτει φρικτές λεπτομέρειες για τα βασανιστήρια από την «παρέα των Κρητικών».

Λεπτομέρειες για όσα περνούσε ο Βαγγέλης Γιακουμάκης στα χέρια των «σκληρών» της Γαλακτομικής Σχολής Ιωαννίνων αποκαλύπτει στην «Espresso» ένας από τους βασικούς μάρτυρες κατηγορίας στην υπόθεση θανάτου του άτυχου 20χρονου.

Ο Νίκος Δάβρης, ο οποίος κατέθεσε στην ανακρίτρια όσα ξέρεια για τα μαρτύρια εις βάρος του αδικοχαμένου συμφοιτητή του, υποστηρίζει ότι και ο ίδιος έζησε παρόμοιο εφιάλτη από τουλάχιστον δύο εκ των φερόμενων βασανιστών του Βαγγέλη.

Οταν έμαθε για τον άδικο χαμό του νεαρού Ρεθυμνιώτη, ο Δάβρης βρισκόταν στη Βραζιλία όπου είχε πάει να βρει δουλειά. Μια εβδομάδα αργότερα επέστρεψε στην Ελλάδα, αποφασισμένος να καταθέσει στην Αστυνομία όλα όσα γνώριζε ο ίδιος για την υπόθεση, η οποία πλέον βρίσκεται στο στάδιο της κύριας ανάκρισης. Εξάλλου, η ανακρίτρια τον κάλεσε πριν λίγες ημέρες στο γραφείο της όπου ο 30χρονος άνδρας παρέμεινε για περισσότερες από τέσσερις ώρες και εξιστόρησε με κάθε λεπτομέρεια στοιχεία για τη σωματική και ψυχολογική βία που είχε υποστεί ο Βαγγέλης Γιακουμάκης αλλά τα όσα είχε βιώσει ο ίδιος όταν ήταν πρωτοετής στη σχολή.

«Τον Βαγγέλη τον χτυπούσαν σε κάθε ευκαιρία. Εγώ ο ίδιος τον είχα δει με σκισμένο χείλος, ενώ υπάρχουν και άλλοι συμφοιτητές μας που είχαν προσέξει εκδορές στα χέρια του. Κάποιες φορές του άρπαζαν το φαγητό του, άλλες φορές τον κλείδωναν στη ντουλάπα του δωματίου του. Είχα καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά γιατί είχε σκοτεινιάσει. Για το λόγο αυτό είχα ενημερώσει τόσο τον διευθυντή της σχολής όσο και την υπεύθυνη της εστίας», αποκαλύπτει στην «Espresso» ο μάρτυρας.

Και κυκλοφορούν ακόμα ελεύθερα αυτά τα αγρίμια. Τί χώρα! (Λέμε πάλι).

Από την πρώτη στιγμή ΟΛΑ έδειχναν  τους ηθικούς αυτουργούς (μήπως και φυσικοί;)  της δολοφονίας πλέον του άτυχου φοιτητή. Ούτε καν ειδικός χρειαζόταν, για να χαρακτηρίσει το θάνατο του Βαγγέλη δολοφονία και να υποδείξει τους ενόχους.

Αντ΄αυτού, το παλικαράκι είναι στον τάφο και οι αγριόφατσες  κατεβάζουν ρακές στο… ανεξάρτητο βασίλειο των “Ζωνιανών”. Ακόμα…ψάχνουν το πράμα ,λένε οι αρμόδιοι εισαγγελείς και ανακριτές!  Ψάξτε, παιδιά. Πού να βρείτε …”βελόνα στ΄ άχυρα”;

Το έγκλημα μιλάει μόνο του. Μόνο όσοι έπρεπε να το ακούν, έχουν κλείσει τα αυτιά τους.  Ακόμα και μετά απ΄αυτή τη μαρτυρία του παθόντος τα ίδια με το Βαγγέλη, παλιού φοιτητή της σχολής από τα συγκεκριμένα θηρία, ουδείς προφυλακίστηκε από τους δράστες. Κι ας τους κατονόμασε ο μάρτυρας.

 

5. 66 sites με €170.000 τον μήνα πλήρωνε η ΕΥΔΑΠ
Νέα στοιχεία από τον δικαστικό φάκελο της υπόθεσης εκβιαστών – Ραντεβού με πολιτικά πρόσωπα και συναλλαγές με δημόσιους φορείς στις «σημειώσεις» του Τάκη Μαυρίκου
66 sites με €170.000 τον μήνα πλήρωνε η ΕΥΔΑΠ

Αναφορά για συνάντησή του με τον Υπουργό Επικρατείας κ. Νίκο Παππά στο Μέγαρο Μαξίμου και τον Πρόεδρο της ΕΡΤ κ. Διονύση Τσακνή εντοπίζονται στις χειρόγραφες σημειώσεις του εκδότη της εφημερίδας «Ακρόπολη» κ. Τάκη Μαυρίκου που κατηγορείται για συμμετοχή στο κύκλωμα των εκβιαστών. Οι συναντήσεις φέρεται να έχουν ζητηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου 2015 (δηλαδή λίγες ημέρες μετά τις εθνικές εκλογές) για την παράδοση επιστολής διαμαρτυρίας, σχετικά τον αποκλεισμό της «Ακρόπολης» από την ανάγνωση του ημερησίου Τύπου από την ΕΡΤ. Ομως παραμένει άγνωστο αν τελικώς αυτά τα ραντεβού πραγματοποιήθηκαν.

Ωστόσο, στις ίδιες χειρόγραφες σημειώσεις εμφανίζονται συναντήσεις ή επικοινωνίες του κ. Μαυρίκου με το νομικό σύμβουλο της ΕΡΤ, με γνωστούς επιχειρηματίες (ορισμένοι ασχολούνται και με τον αθλητικό χώρο) αλλά και τον πρώην γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας, δικηγόρο κ. Τάκη Μπαλτάκο. Στα ίδια χειρόγραφα παρουσιάζονται ποσά δεκάδων χιλιάδων ευρώ που φέρεται να εισπράττει η εφημερίδα «Ακρόπολη» από διαφημίσεις δημόσιων φορέων (ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ κ.λπ) αλλά και από τράπεζες, ιδιωτικές εταιρείες και άλλες. Ακόμη αναφέρονται τραπεζικοί λογαριασμοί ιδιωτών που πιθανόν συνεργάζονται με την ίδια εφημερίδα. Επιπλέον εμφανίζεται επιδίωξη του κ. Μαυρίκου να συναντήσει τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Νίκο Τόσκα προκειμένου να του αναφέρει ότι «τροχαία ατυχήματα τα οποία συμβαίνουν σε δημοσιογράφους-συνεργάτες του δεν είναι τυχαία και οφείλονται στα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα της εφημερίδας του».
170.000 ευρώ σε 66 sites
Οι σημειώσεις αυτές βρέθηκαν στο γραφείο του κ. Μαυρίκου ύστερα από έρευνες του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας, η οποία προ έξι ημερών είχε συντάξει σχετική δικογραφία σε βάρος και των δημοσιογράφων κ.κ. Παναγιώτη Μουσσά και Χρήστου Φράγκου. Η έρευνα ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες της υπευθύνου σχέσεων της ΕΥΔΑΠ κυρίας Αμαλίας Κάντζου για εκβίασή της.
Στην ίδια δικογραφία περιέχονται στοιχεία για 66 sites που λάμβαναν μηνιαίως 170.000 ευρώ από διαφήμιση της ΕΥΔΑΠ. Το μεγαλύτερ ποσό -περίπου 5.000 ευρώ- δίνεται σε site ήδη κατηγορούμενου για την υπόθεση και ακολουθεί, με 4.500 ευρώ μηνιαίως, η σχετική διαφημιστική δαπάνη στον δικτυακό τόπο stokokkino.gr. Ανάμεσα στα χρηματοδοτούμενα sites με διαφήμιση της ΕΥΔΑΠ, είναι ενημερωτικά, οικονομικά αλλά και πέντε που ασχολούνται με θέματα δημόσιας υγείας. Επίσης σε άλλα έγγραφα φαίνεται ο κ. Μαυρίκος να λαμβάνει περίπου 260.000 ευρώ από την ίδια δημόσια εταιρεία και ο κ. Μουσσάς 56.000 ευρώ μέσα σε 2,5 περίπου χρόνια.
Στην απολογία του εντός του ανακριτικού γραφείου ο κ. Μουσσάς υποστήριξε ότι «η υπάλληλος της ΕΥΔΑΠ μού διαφήμιζε γνωριμία με παράγοντες του Μαξίμου και ειδικά με τον κ. Παππά και μου πρότεινε να κλείσουμε ένα ραντεβού κατ’ αρχήν μαζί του στο Μαξίμου. Ο σκοπός της προτεινόμενης συνάντησης με τον κ. Παππά ήταν να συσταθεί μια επικοινωνιακή ομάδα και διαχείρισης και ταυτόχρονα κατανομής της διαφήμισης ώστε να μπορεί να έχει η Κυβέρνηση όπλα για την αντιμετώπιση οποιαδήποτε επίθεσης ή κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό μού τόνισε η κυρία Κάτζιου ότι έχει υπό την επιρροή της και “καθαρίζει” στα ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, στην ΕΥΔΑΠ, ΕΤΕ και την ΑΤΤΙΚΑ ΒΑΝΚ που θα ήμουνα εγώ. Αυτή στήριζε τον ισχυρισμό της ότι ελέγχει τους παραπάνω οργανισμούς, λόγω της επιρροής που αντλούσε από το μέγαρο Μαξίμου και ειδικά από τον κ. Παππά».

Πάντως οι ισχυρισμοί του αυτοί χαρακτηρίζονται ως «ψευδείς» από κυβερνητικά στελέχη. Από την άλλη πλευρά ο κ. Μαυρίκος στην απολογία του ενώπιον των ανακριτών ισχυρίστηκε ότι «η καταγγελία της κυρίας Κατζου εκπορεύεται από τον κ. Μ. (αναφέρει όνομα επιχειρηματία και αθλητικού παράγοντα) και άλλα εγχώρια κέντρα τα οποία εκπροσωπούν ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα καθώς και πολιτικούς, δηλαδή πολιτικά συμφέροντα, βουλευτές κ.λπ., τα οποία βάζουν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης να δίνουν προς τον χειμαζόμενο ελληνικό λαό συγκεκριμένη τροφή, κόβοντας και ράβοντας αποσπάσματα από ηχητικές συνομιλίες που έχουν γραφτεί με αποτέλεσμα να φαίνεται εγκληματίας και απατεώνας, ένας άνθρωπος με λευκό ποινικό μητρώο».

Η ιστοσελίδα iefimerida.gr διευκρινίζει ότι από την ΕΥΔΑΠ έχει λάβει για διαφήμιση 9.000 ευρώ το 2013, 10.000 ευρώ το 2014 και κανένα ποσό το 2015. H ιστοσελίδα newmoney.gr διευκρινίζει επίσης ότι έχει λάβει από την ΕΥΔΑΠ 4.000 ευρώ για το 2014.

Ο κ. Θανάσης Μαυρίδης διευκρίνησε στο vima.gr «οτι το site liberal.gr δεν έχει λάβει ούτε σεντ από την ΕΥΔΑΠ»

 

  1. Δηλαδή, γιατί χρειάζεται διαφήμιση η ΕΥΔΑΠ;΄Εχει ανταγωνιστές και φοβάται μην πάνε οι πελάτες της και γραφτούν σε άλλο μαγαζί; Μονοπώλιο το έχει  η  πάλαι ποτέ …ΟΥΛΕΝ. Τί διαφημίζει; “Φως φανάρι” η διαπλοκή και η διαφθορά ΚΑΙ σ΄αυτή τη ΔΕΚΟ.

  2. Τί ρόλο έπαιζε η γκόμενα του προφυλακισμένου δημοσιογράφου; Και γιατί συνήψε σχέσεις με δαύτον και του έδινε κι από πάνω διαφημίσεις της εταιρείας που ήταν υπεύθυνη; Πού ακούστηκε οι υπάλληλοι  να ταϊζουν  και τους εραστές τους  με δημόσιο χρήμα;

  3.  Με ποια κριτήρια έπαιρναν διαφημίσεις αυτά τα 66 σάιτ; Γνώριζαν κι αυτά την κυρία Κάτζου; Είχε και με τους διαχειριστές τους ερωτικές ή άλλες σχέσεις; Εμείς  (κοντεύουμε ένα εκατομμύριο επισκέψεις, πέρα από εκείνες που μας διέγραψαν οι διάφοροι χάκερ, που μπαινοβγαίνουν στον ιστότοπό μας) δεν  πήγαμε στην ΕΥΔΑΠ μ΄αυτό το αβαντάζ να της πούμε… “δώσε και σε μένα μπάρμπα”.  Καλύτερα να μας κοπούν τα χέρια, παρά να βάλουμε ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ διαφήμιση στο ΗΟΜΟ  και να πάρουμε λεφτά.

  Η  διαπλοκή και η διαφθορά στις κρατικές διαφημίσεις, ΔΕΚΟ κ.λπ, “πάνε σύννεφο” και είναι μια βρώμικη ιστορία πολλά χρόνια τώρα.΄Ολοι οι ημέτεροι τρώνε με “χρυσά κουτάλια”. Λαθρόβια έντυπα, χαμηλής επισκεψιμότητας -ακροαματικότητας -τηλε-θέασης σάιτ, ραδιόφωνα και κανάλια, ξεκοκαλίζουν άφθονο, δημόσιο χρήμα από τους κομματικούς και άλλους φίλους τους.

Δείτε, ας πούμε, το γνωστό και “θρασύτατο” ( εκτός των άλλων και λόγω…  χυδαιογλωσσίας-βωμολοχίας ) δημοσιογράφο” Γ.Τράγκα (τον κολλητό, ντε, του τηλεαστέρα …Νικολάου Χατζηνικολάου), πόσα εκατομμύρια ευρώπουλα ξεπουπούλιασε με τις κρατικές διαφημίσεις που τον τάιζε του σκασμού ο   Κώστας Καραμανλής. Και δεν είναι φυσικά ο μόνος.

Μια απέραντη χαβούζα  η χώρα. Αυτή η Ελλάδα “πέπρωται να πεθάνει και θα πεθάνει”.Εμείς θα τη θάψουμε.