Η ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ ΤΩΝ ΝΑΖΙ ΤΟΥΣ ΑΠΟΘΡΑΣΥΝΕΙ.

 

Με αλληλεγγύη απαντούν στον ρατσισμό

Εκατοντάδες Ηρακλειώτες βρίσκονται στο πλευρό του Αλί Aκμπαρ, μετανάστη από το Μπαγκλαντές, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες είδε το μαγαζί του, ένα μικρό μπακάλικο, να γίνεται στάχτη.

Σε αυτό το μαγαζάκι είχε επενδύσει τις οικονομίες μίας ζωής, ακόμα και ένα δάνειο ύψους 30.000 ευρώ, το οποίο είχε πάρει από την πατρίδα του.

Ο Αλί και η οικογένειά του σήμερα βρίσκονται στον δρόμο. Η μόνη του… περιουσία είναι τα ρούχα που φοράει. Φιλοξενείται σε σπίτια συμπατριωτών του και άλλων μεταναστών, οι οποίοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να του συμπαρασταθούν.

Με τη βοήθεια του αδελφού του αποφάσισε να ανοίξει το μπακάλικο της οδού Γιαμπουδή, στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου, το 2007. Για πολλά χρόνια δούλεψε πολύ σκληρά σε πολυεθνική αλυσίδα. Εζησε με στερήσεις, όμως ποτέ δεν παρέκκλινε από τον στόχο του: να ανοίξει τη δική του οικογενειακή επιχείρηση. Αυτό ήταν το μεγάλο του όνειρο. Η γειτονιά πήρε χρώμα και ζωή. Ευγενικός, χαμογελαστός και έντιμος στις συναλλαγές του, γρήγορα έγινε αγαπητός και στους Ελληνες γείτονες, οι οποίοι έκαναν αγορές από το μπακάλικο του.

Τα ξημερώματα της 4ης Νοεμβρίου αντίκρισε την περιουσία του στο έλεος καταστροφικής φωτιάς, που ήταν έργο εμπρηστών. Οι σπαρακτικές κραυγές του Αλί, ο οποίος ζητούσε απελπισμένα βοήθεια, συγκλόνισε τους περίοικους που παρακολουθούσαν σοκαρισμένοι. Οι δράστες έριξαν μεγάλη ποσότητα εύφλεκτου υλικού στο εσωτερικό του καταστήματος, ενώ είχαν ασφαλίσει με λουκέτο την κεντρική είσοδο προκειμένου να καθυστερήσουν το έργο της κατάσβεσης. Ο Αλί κατέρρευσε…

Ελληνες και μετανάστες προσπάθησαν να του δώσουν κουράγιο. Δεν είχε πειράξει ποτέ κανένα, ούτε είχε δεχθεί, όπως λέει, απειλές. Εμφανίζονται «θορυβημένοι» και ζητούν να οδηγηθούν οι δράστες ενώπιον της Δικαιοσύνης. Οι Αρχές που διερευνούν την υπόθεση εξετάζουν σοβαρά την εκδοχή ο εμπρησμός να είχε ρατσιστικό κίνητρο, ενώ παράλληλα δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο της εκβίασης με σκοπό την «προστασία». Συλλέγουν στοιχεία από τον τόπο της φωτιάς, ενώ συγκεντρώνουν υλικό από κάμερες ασφαλείας της περιοχής.

Την ίδια ημέρα, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός εξέφρασε την ανησυχία του στο ενδεχόμενο ο εμπρησμός να σχετίζεται με ρατσιστική επίθεση. «Πρόκειται για ανησυχητικά φαινόμενα που δεν ταιριάζουν στην ιστορία και στο δημοκρατική φρόνημα των κατοίκων του Ηρακλείου».

Τα δάκρυα του Αλί

Λίγες ημέρες αργότερα ο Αλί, συνοδευόμενος από άλλους μετανάστες, επισκέφθηκε το γραφείο του κ. Λαμπρινού. Δεν ζήτησε τίποτα. Φίλοι του θέλησαν να ενημερώσουν τον δήμαρχο για το περιστατικό. Εκείνος, όμως, δείχνει ακόμα σαστισμένος και φοβισμένος.

Οταν ο δήμαρχος τον ρώτησε «τι φοβάσαι;», ο Αλί ξέσπασε σε κλάματα. Με τις παλάμες των χεριών του έσπευσε να κρύψει τα βουρκωμένα μάτια του και την αμηχανία του.

«Δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα σε αυτήν την πόλη», τον καθησύχασε ο δήμαρχος, ο οποίος επανέλαβε ότι το Ηράκλειο δεν έχει παράδοση σε τέτοιου είδους φαινόμενα, τα οποία καταδικάζει σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο.

Από ομάδα νέων
Πρωτοβουλία μέσω σελίδας στο Facebook

Δύο ημέρες μετά την καταστροφική φωτιά στο μπακάλικο, μία ομάδα νέων ανθρώπων αναλαμβάνει πρωτοβουλία στήριξης του Αλί. Στόχος είναι να φτιαχτεί το μαγαζί από τις στάχτες του. Δεν είναι μόνο μια κίνηση συμπόνιας στον ταλαίπωρο μετανάστη, αλλά και με ιδιαίτερο συμβολισμό, ότι στην πόλη αυτή η ανθρωπιά συμβαδίζει αρμονικά με κάθε εθνικότητα.

Το πρώτο μεγάλο βήμα γίνεται με τη δημιουργία ιστοσελίδας στο Facebook στην οποία καλούνται όλοι να «βοηθήσουν να σωθεί το μαγαζάκι». Εκατοντάδες Ηρακλειώτες στηρίζουν την κίνηση αυτή και προσπαθούν ο καθένας με τον τρόπο του να συμβάλει στην «αναγέννηση» του κατεστραμμένου μπακάλικου. Εθελοντές Ελληνες και μετανάστες αναλαμβάνουν να καθαρίσουν το μπακάλικο από τα αποκαΐδια και τις στάχτες ώστε να ξεκινήσουν τη διαδικασία επαναλειτουργίας του. Με προσωπική εργασία, με προσφορές αλλά και οικονομική ενίσχυση βρίσκονται στο πλευρό του Αλί, ο οποίος δεν κρύβει τη συγκίνησή του. Μέσα από την απόλυτη καταστροφή συνειδητοποίησε, όπως λέει, ότι υπάρχει αλληλεγγύη, ότι υπάρχουν άνθρωποι που νοιάζονται για τον διπλανό τους, αδιαφορώντας για το χρώμα ή την καταγωγή τους.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση εταιρείας αναψυκτικών που προσφέρθηκε να αντικαταστήσει τα ψυγεία, ενώ υπάρχουν και προσφορές για να αντικατασταθούν οι πόρτες και τα παράθυρα. Με την αγάπη εκατοντάδων ανθρώπων, το μαγαζάκι του Αλί ξαναχτίζεται και είναι πολλοί περισσότεροι εκείνοι που ανυπομονούν να διαβούν την πόρτα του.

 ΄Οταν:  Το 40%  της δύναμης   αστυνομία είναι Ναζί. Δικαστές αθωώνουν μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Μιχαλολιάκου και δέχονται εύσημα από τους  υβριστές του “Ολοκαυτώματος”. Στη Βουλή των Ελλήνων “αλωνίζουν” Ναζί και πληρώνονται με δημόσιο  χρήμα. Ο αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης παριστάνει τον …πολιτικό κρατούμενο κι ακόμα δεν έχει γίνει η δίκη του, έστω και με το  γνωστό, κολοβωμένο κατηγορητήριο. Οι οργανωμένοι εγκληματίες-οπαδοί  του Μιχαλολιάκου, ούτε έχουν καταγραφεί ούτε πρόκειται στις λίστες της αντιτρομοκρατικής ως τρομοκράτες (η υπηρεσία δεν έχει καιρό γι΄αυτό, επειδή ασχολείται  μονίμως και διαρκώς  με το Μαζιώτη και το Ρωμανό!).  Ακόμα  δεν έχουν ταυτοποιηθεί και συλλληφθεί οι δράστες 60 δολοφονιών και 3.500 επιθέσεων κατά μεταναστών . Πώς τότε να μην έχουν αποθρασυνθεί τα τέρατα  του  ναζισμού ;

Η παραπάνω αποτρόπαιη πράξη του εμπρησμού έχει ηθικούς αυτουργούς. Τους φυσικούς αυτουργούς τους ξέρουν στο Ηράκλειο. Ας τους πιάσει η ναζιστοκρατούμενη αστυνομία,αν θέλει. ΄Ομως υπάρχουν και ηθικοί αυτουργοί,  το ίδιο ένοχοι με τους φυσικούς. Είναι ο αρχηγός και τα μέλη  της τρομοκρατικής οργάνωσης, οι φορείς των θεσμών που χαϊδεύουν το ναζισμό και στην ουσία τον υπηρετούν και τον προπαγανδίζουν με τις αποφάσεις ή με τις υπηρεσιακές παραλείψεις  και την ολιγωρία τους.

Απίστευτη χώρα η Ελλάδα. ΄Ενας ολόκληρος λαός παρακολουθεί στην ουσία αδιάφορος τους Ναζί να μαχαιρώνουν μετανάστες, να κρύβουν όπλα, να απειλούν πως θα αιματοκυλήσουν τη χώρα, να υβρίζουν,να ασελγούν στη δημοκρατία  μέσα στην ίδια τη Βουλή. Και τους δέχεται,τους ανέχεται. Η “βιομηχανία παραπληροφόρησης” κάνει μάλιστα και δημοσκοπήσεις και παρουσιάζει τη Χ.Α ως…τρίτο κόμμα!

Τίποτα απ΄αυτά δε φαίνεται ούτε να πειράζει ούτε να εξοργίζει και να ξεσηκώνει τους ΄Ελληνες. Οι μεν  αδιαφορούν, οι δε προκαλούν. Φαίνεται πως η λύση θα έρθει  πάλι  “απ΄έξω,” εκτός Ελλάδος. ΄Οπως έγινε και με τις διώξεις και τις   συλλήψεις των Ναζί. ΄Επρεπε να “τραβήξουν το αυτί” του Σαμαρά οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι, για να ξεκινήσουν στην Ελλάδα οι διώξεις  κατά των ναζιστών. Αλλιώς ,σήμερα ο Μιχαλολιάκος θα συνέχιζε  να “αποπατεί” στη Βουλή των Ελλήνων.

Τί χώρα είμαστε!