«H συνολική τουριστική ροή του 2014 εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 22,5 εκατ. τουρίστες (νέο ζενίθ), έναντι αντίστοιχης ροής 19,9 εκατ. επισκεπτών, που παρατηρήθηκε το 2013», αναφέρουν οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank, στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας.
Ο τουρισμός είναι βασικός οικονομικός βραχίονας της χώρας. Μια από τις (ελάχιστες) ισχυρές ατμομηχανές που σέρνουν το (αργοκίνητο και παλιάς “τεχνολογίας”) τρένο, που λέγεται Ελλάδα. Η χώρα, ως γνωστόν, είναι γεωργική και κτηνοτροφική, δεν έχει βαριά βιομηχανία, δεν κατασκευάζει προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, δεν διαθέτει αξιόλογη βιομηχανία κατασκευής (και ευτυχώς!) όπλων . Πορτοκάλι, λεμόνι, ελίτσα, φέτα είναι το μοναδικό μας “καύχημα”. Επομένως, δεν μπορείς να εφαρμόσεις εδώ τα παραγωγικά-οικονομικά μοντέλα Γερμανίας, ούτε να είσαι πλούσια “αγορά”, όπως συμβαίνει σε άλλα αναπτυγμένα βιομηχανικά-εμπορικά κράτη.
Εμείς εδώ, όμως, διαθέτουμε άλλου είδους…βαριά βιομηχανία: Πολύ ήλιο, όμορφες θάλασσες, γραφικά νησιά και αρχαίες “πέτρες”. Γι΄αυτό κατηφορίζουν μιλιούνια οι Ευρωπαίοι τα καλοκαίρια στα “ιερά χώματα”, να προσκυνήσουν και να απολαύσουν. Γι΄αυτό σπάσαμε ρεκόρ αφίξεων τουριστών το περασμένο καλοκαίρι και, όπως φαίνεται, η άνοδος του τουρσιμού θα είναι θεαματική και τα επόμενα χρόνια.
΄Ομως, οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς. Ποιος ωφελείται άμεσα και αποκλειστικά από την εκμετάλλευση του τουρισμού; Οι ΄Ελληνες στο σύνολό τους; ΄Ολη η επικράτεια, το κράτος (διάβαζε ο συνταξιούχος, ο μισθωτός, τα νοσοκομεία, τα σχολεία, η αγορά, η ανάπτυξη γενικότερα); ΟΧΙ, ΒΕΒΑΙΑ. Σε καμιά περίπτωση. Θεωρητικά ωφελούμαστε όλοι. Στην πραγματικότητα, όμως, ελάχιστοι. Κι αυτοί είναι οι μόνο οι κατοικοι (και όχι όλοι) των περιοχών (νησιών ειδικά) που είναι τουριστικά.
Ανακαίνισαν ή ξανάχτισαν (όσοι είχαν “εμπορικό δαιμόνιο”) το πατρικό στο παραλιακό χωριό και νοικιάζουν 10…rooms 50 ευρώ τη βραδυά! ΄Aλλοι άνοιξαν μια ψαρουταβέρνα, ένα ουζερί, μια καφετέρια, ένα μπαρ και για 4μήνες ,όσο κρατάει το καλοκαίρι στην Ελλάδα, τρώνε με “χρυσά κουτάλια”. Γρήγορο, πολύ και…μαύρο χρήμα. Είναι πασίγνωστο πως κανένας απ΄αυτούς τους…επιχειρηματίες δε δηλώνει πραγματικά εισοδήματα. Σπάνια να κόψουν απόδειξη και μόνο όταν μυρίζονται φορολογικό κίνδυνο στη δίνουν με… τρεμάμενο χέρι. ΄Οσα ΔΕ βγάζει ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος σε ένα χρόνο, δουλεύοντας σκληρά και ακατάπαυστα, τα εισπράττουν αυτοί με 20 τραπέζια σε παραλία που την έχουν,μάλιστα, και καταπατήσει.
Το περισσότερο από αυτό χρήμα που εισπράττουν οι Συν-Έλληνες στην Κρήτη, τη Μύκονο,τη Ρόδο, τη Σαντορίνη είναι αδήλωτο και “κατάμαυρο”. Οπότε, τί όφελος έχει η χώρα, οι υπόλοιποι ΄Ελληνες από τον τουρισμό; Με τα ψιχία που παρουσιάζουν πως εισπράττουν οι αετονύχηδες μόνο αυτοί, οι δράστες του φορολογικού εγκλήματος, ωφελούνται. Ο Ηπειρώτης, ο Ρουμελιώτης, ο Θεσσαλός όχι μόνο δε συμμετέχει στο “τσιμπούσι”,αλλά πληρώνει και αυτός αδρά,το ίδιο με τον ξένο, την καμερούλα στην υπόγα που του νοικιάζουν και τη σαρδέλα που του σερβίρουν μπαγιάτικη και άψητη, μια βδομαδίτσα (όλη κι όλη), αν πάει διακοπές.
Ο ΄Εληνας στην ηπειρωτική χώρα αν δε καλλιεργήσει τη γη του, αν δεν έχει 20 “μανάρια”, αν δεν κάνει και κανένα μεροκάματο,δε “βγάζει χειμώνα”. Μιλάμε, δηλαδή, για το 70% του ελληνικού λαού. Αν εξαιρέσεις κάτι μεγάλους επιχειρηματίες ξενοδοχείων πολλών αστέρων στα “βρβάτα” τουριστικά νησιά, οι υπόλοιπο που δουλεύουν φουλ και εισπράττουν τουριστικό χρήμα ,είναι μικρομεσαίοι αλλά…λίγοι.
Δεν κονομάνε ΟΛΟΙ από τον τουρισμό, ακόμα κι αν η περιοχή τους είναι τουριστική. Τί κέρδος έχει ο Κρητικός στον Ψηλορείτη από τους τουρίστες; Λεφτά βγάζει ο “σύντεκνος” στον ΄Αγιο Νικόλαο, στο Κριτσά, στην Ιεράπετρα (για να μείνουμε στο Λασήθι, που το ξέρουμε καλά). Στο βουνό, ο γερο-Κρητίκαρος, ίσια που καταφέρνει να τα φέρει βόλτα με τη συνταξούλα του ΟΓΑ .Είναι κατανοητά αυτά και δε χρειάζονται περαιτέρω ανάλυση.
Το κράτος οφείλει να δει από την αρχή το “φάκελο τουρισμός”. Απο μηδενική βάση. Να φτιάξει ορθολογιστικά προγράμματα, να κάνει δίκαιη κατανομή σε όλη τη χώρα του τουριστικού πλούτου. Να φάει ψωμί” και ο Ναυπλιώτης στο Τολό, αλλά και ο καημένος ο Φαναρίτης στην Ανδρίτσαινα , που δεν έτυχε να έχει στα πόδια του την “αγία” θάλασσσα.
Αλλιώς,”άλλος έχει το όνομα και άλλος έχει τη χάρη”. Να μη μιλάμε για τουριστική Ελλάδα, για “συνάλλαγμα” που αφήνουν οι ξένοι στη χώρα, αλλά για ευρώ-πουλα που ξεκαλίζουν ελάχιστοι συν-΄Ελληνες με λίγη δουλειά και όπως είπαμε είναι μαύρο χρήμα , “κατάμαυρο”!