Φταίει και ο “Χατζηπετρής”, αλλά πρωτίστως φταις εσύ!

Δημήτρης Ουγγαρέζος: Φταίει ο Μάρκος Σεφερλής που βγάζει τον νάνο ή οι 4.000 που ξεκαρδίζονται από κάτω κάθε μέρα;

“…Βγάζει λοιπόν έναν νάνο, ως μέρος της σάτιράς του εντός κι εκτός εισαγωγικών. Φταίει ο Μάρκος που βγάζει τον νάνο ή οι 4.000 που ξεκαρδίζονται και χειροκροτούν από κάτω κάθε μέρα; Αν θες λοιπόν να βάλεις στο στόχαστρο τον Μάρκο, πρέπει να βάλεις και τον εαυτό σου μέσα στην εικόνα. Άρα, το θέμα είναι να αλλάξει ο Μάρκος ή το κοινό του που συνεχώς αβγατίζει; Είναι υποκρισία όλη αυτή η κουβέντα για τον Μάρκο».

***

Τί θα πει μας τα ‘παν αλλιώς;
Τί θα πει τα ‘φάγαν οι άλλοι;
Τί θα πει πως φταίει ο χοντρός;

(παλιό- από τα καλά-  άσμα,  ως “σήμα κατατεθέν”  ,Λουκιανού  Κηλαηδόνη).

Τον Ουγγαρέζο, με το …ανάδελφο για τα ελληνικά , επώνυμο, δεν τον  ξέρω  (σήμερα τον έμαθα) , αλλά «γεια στο στόμα» του. Μία έριξε και  βρήκε το βόλι του  «καρδιά». Χωρίς πολλά- πολλά και   τσιριμόνιες.

Δε φταίει ο  «Σεφερλής», σου λέει.  Δεν κρύβει ο «Μάρκος», ούτε ποιος είναι, ούτε τί προσφέρει.   Πουλάει ό,τι του ζητάνε. Κι αγοράζουν σωρηδόν οι μαϊμούδες τα καθρεφτάκια και τα χαϊμαλιά του.

Αλλά, μήπως φταίει και  ο φίλος μου, ο …Χατζηπετρής- Πατάκης,  που αντί να πουλάει… πατάτες στη λαϊκή,  βγάζει τα ροζ μυθιστορήματα των  σουρλουλούδων με το κιλό και χ#ζεται στο  χρήμα ; Φεύγουν  στα ράφια των  σουπερμάρκετ σαν τα μαρούλια  στους διπλανούς τους πάγκους.

Ο Χρήστος Ράπτης;   Γιατί  να   μη φουλάρει  ως επίλεκτο , κι αυτός , μέλος της γκεμπελικής  συνομοταξίας   της  ΕΣΗΕΑ  και εκλεκτό στέλεχος   της σχολής του  Γιώργου Τράγκα,  τη φυλλάδα του με  100  τσίτσιδες φώτο, 30 βιασμούς , 20 «Γιάννηδες» ( Αντετοκούνμπο),   10 βασιλικά στέμματα  και,  εναλλάξ,  πέντε Πολάκηδες,  εκτός εαυτού,  να τα χώνει  στον ΄Αδωνη για τις τσιρίδες , του  (ακροδεξιού, πλην των άλλων)  κατεργάρη ;   Αυτή η «είδηση» ,η «ενημέρωση», η «αρθρογραφία»  πουλάει σήμερα.

 

 

Παντού η ίδια ιστορία. Μαζί και  το  αναπάντητο(!)  ερώτημα. «Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα;»

Γιατί,  μισό και βάλε αιώνα , κυβερνούν  τη χώρα οι ίδιες «δυναστείες; » Ποιος ευθύνεται που  ζεις τη δεύτερη φτωχοποίησή σου  σε απόσταση μόνο  10 χρόνων από την πρώτη, μαζί με  τα παιδιά και τα εγγόνια σου ,που εκείνα, πάλι  σε 10  χρόνια από σήμερα, θα λένε το ψωμί ψωμάκι;

Βγάλε τη μάσκα. Ούτως ή άλλως, με κουκούλα ή χωρίς  Καραγκιόζης   είσαι. Και πώς να μην είσαι;

-Ψηφίζεις χρόνια  τους συστημικούς παλαιοκομματικούς  κρετίνους. Είτε ως αφιονισμένος οπαδός του ΚΚΕ,  είτε  ως πελάτης των κομμάτων εξουσίας ,  κόκκος της (μετα)κινούμενης άμμου από τις  μολυσμένες  παραλίες  των παλιών “πρασινοφρουρών” στις    ακτές που ξεβράζονται ακαθαρσίες  και πτώματα , της  “γαλάζιας ακρίδας” .

-Δε στανιάρεις το πρωί, αν μαζί  με τον καφέ,  δεν πάρεις και  τη δόση σου από την παραπληροφόρηση του Google.

-περιμένεις υπομονετικά,  ως υπάκουο  υποζύγιο  στις κάθε είδους ουρές να αγοράσεις εισιτήρια  για «άρτον και θεάματα»

Να  πούμε κι άλλα;  Η λίστα ανοικονόμητη. ΄Οσες και οι επιλογές σου για μια πέτσινη  ζωή  σαν τους «Μοιραίους της ταβέρνας» του Βάρναλη, να φτύνεις και να καταριέσαι:

Φταίει το ζαβό το ριζικό  μας!
– Φταίει ο Θεός που μας μισεί!
– Φταίει το κεφάλι το κακό μας!
– Φταίει πρώτ’ απ’ όλα το κρασί!
Ποιος φταίει; ποιος φταίει;

 

 

Το ζητούμενο δεν είναι η απάντηση στο ερώτημα-άλλοθί  σου  «και τί μπορώ, δηλαδή, εγώ να κάνω  μόνος;».

Δε  μιλάμε πια για τις συλλογικές ευθύνες. Δεν πάει έτσι  το πράμα τώρα.  Είναι θέμα μυαλού, στοιχειώδους λογικής και ατομικής αξιοπρέπειας. Αποκλειστικά , προσωπικά ζητήματα  για τη στάση  ζωής που κρατάς.

Εκτός, αν παραδεχτείς πως ανήκεις  στην αγέλη   των ζόμπι.   Κι  απαλλάσσεσαι αυτοστιγμεί .   Γιατί είναι αλήθεια πως η λοβοτομή δεν έχει γιατρειά.  Αλλά και  «τσίπα» ,αν δε διαθέτει κανείς , είναι είδος εν ανεπαρκεία σήμερα.  Ούτε την αγοράζει, ούτε,  αν την έχει,  τη δανείζει αλλού..

Διάλεξε πλευρά.  Θα μείνεις  με εκείνους  ή θα έρθεις  με μας;