ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

1. α. Πυρ ομαδόν Ελλήνων καλλιτεχνών . κατά του Γιαν Φαμπρ -«Γιατί δεν βάζουμε παλλόμενα πέη σε όλα τα υπουργεία;»
Πυρ ομαδόν Ελλήνων καλλιτεχνών κατά του Γιαν Φαμπρ -«Γιατί δεν βάζουμε παλλόμενα πέη σε όλα τα υπουργεία;»
β. Παραιτήθηκε ο Γιαν Φαμπρ μετά τις αντιδράσεις: Δεν θέλω να δουλέψω σε εχθρικό καλλιτεχνικό περιβάλλον
Παραιτήθηκε ο Γιαν Φαμπρ μετά τις αντιδράσεις: Δεν θέλω να δουλέψω σε εχθρικό καλλιτεχνικό περιβάλλον

 

Την παραίτησή του υπέβαλλε σήμερα το πρωί ο Γιαν Φαμπρ, ο διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Ο Γιαν Φαμπρ μάλιστα δεν υπέβαλλε την παραίτησή του στον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, αλλά στη διευθύντρια του ΕΜΣΤ, Κατερίνα Κοσκινά. Πηγές από το υπουργείο Πολιτισμού αναφέρουν ότι ακόμη δεν έχουν πάρει ακόμη την παραίτηση του Βέλγου.

«Εχθρικό καλλιτεχνικό περιβάλλον»

Η βελγική εφημερίδα L’Avenir φιλοξενεί μία σύντομη δήλωση του Γιαν Φαμπρ, ο οποίος κάνει λόγο για «εχθρικό καλλιτεχνικό περιβάλλον».

γ. Εξαλλη η Ακρίτα με Μπαλτά και Φαμπρ: Το πιο κοντινό που πήγες στην Επίδαυρο ήταν η… ταβέρνα
Εξαλλη η Ακρίτα με Μπαλτά και Φαμπρ: Το πιο κοντινό που πήγες στην Επίδαυρο ήταν η... ταβέρνα

Σιγά που θα μπορούσε ο  Γιαν Φαμπρ να επιβιώσει ανάμεσα σ΄αυτές τις ύαινες, που εκτρέφει η χώρα της διαπλοκής, της λαμογιάς, του νεποτισμού και των πελατειακών σχέσεων. Ξεσηκώθηκαν όλα τα…κινούμενα πέη (μεταξύ αυτών και η τρανή καλλιτέχνις και δημοσιογράφος κυρία ΄Ελενα Ακρίτα ) και απαίτησαν, λέει,εδώ και τώρα   να μπουν “παλλόμενα  πέη” σε όλα τα υπουργεία μετά την επιλογή Φάμπρ ως διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Τόσο αισχροί  και μικρόνοες!

 Και γιατί δε διαμαρτυρηθήκατε,ασύνετοι και μικροί, παίδες “Ελλήνων”  για τους εκατοντάδες άχρηστους που χρηματοδοτούνται αδρά, οι ίδιοι και οι ίδιοι κάθε φορά, χρόνια τώρα  από το Κέντρο Ελληνικού Κινηματογράφου για να παράγουν σκουπίδια; Γιατί ήταν καλύτερη (και δε διαμαρτυρηθήκατε)  η επιλογή της Δήμητρας Λιάνη, για να πάμε παλιότερα,  να βάλει διευθυντή του Εθνικού θεάτρου το Νίκο Κούρκουλο, γαμπρό του Γιάννη Λάτση,  με τον οποίο εφοπλιστή ο Αντρέας Παπανδρέου ήταν “κώλος και βρακί” και του χρωστούσε  χάρες;

 Και τί να πούμε για την Επίδαυρο! Μήπως μπορείτε να μας θυμίσετε σε   τι καλλιτεχνικό κιτσαριό  (μην αναφέρουμε ονόματα, γιατί θα μας πάρει το πρωί) δίνανε οι κατά καιρούς εγκάθετοι των κομμάτων  σας , το “ιερό λιθόστρωτο” να παίξουν μόνιμοι πρωιναδικοθαμώνες του κερατά     και σεις όλοι δε βγάζατε τσιμουδιά;

Αστοιχείωτοι  και διαπλεκόμενα λαμόγια!Καλλιτέχνες,  εμβέλειας από  Ορεστιάδα ΄Εβρου σε Μύρτος Λασιθίου.   Κρετίνοι σύντομης ημερομηνίας λήξης, έτσι και τολμήστε και κάνετε εξαγωγή του προϊόντος-ταλέντου σας σε καμιά άξια ,άλλη χώρα.  Σιγά, που θα αφήνατε εσείς οι αστείοι να προκόψει στη χώρα της “φαιδράς πορτοκαλέας”  πραγματική  αξία. Τρέμετε το γνήσιο χρυσάφι, γιατί έτσι και  κάνετε τη στραβή και το πλησιάσετε, αυτόματα ξεφτίζει η χρυσόσκονη από τα μούτρα σας.

Αλλά, για φανταστείτε   τους Γάλλους να  έδειχναν συμπεριφορές σαν τις δικές σας στους ΄Ελληνες, που κατά στίφη έφταναν παλιότερα στην “πόλη του φωτός” και διέπρεπαν σε όλους τους χώρους δραστηριότητας. Για σκεφτείτε  να είχαν αποπέμψει ένα Νίκο Πουλατζά, έναν Κορνήλιο Καστοριάδη  ή έστω και  μια Γλύκαντζη- Αρβελέρ στη  Σορβόνη που  δεν ήταν δα και η καλύτερη ανάμεσα σε άλλους Γάλλους συναδέλφους της.  Για να μην αρχίσουμε τώρα  και αραδιάζουμε ονόματα άξιων Ελλήνων “εμιγκρέδων” που διέπρεψαν στην ίδια χώρα. Από το Βαγγέλη Παπαθανασίου, την  ΄Αννα Μούσχουρη, το Ντέμη Ρούσσο, το Γιάννη Ξενάκη μέχρι τον  Κώστα  Γαβρά . Και τους έκαναν  “αστέρια”  οι ίδιοι οι  Γάλλοι. Κι ας μην ήταν  οι  αξιότεροι από άλλους Γάλλους συναδέλφους τους, στους  χώρους δραστηριότητας του καθενός.

Είστε αστείοι.   Γεννήματα  μιας  εχιδνομητέρας, που τρώει μόνο τα άξια παιδιά της ,αλλά γίνεται … φίδι κολοβό  για τα άχρηστα . Είστε και  “μικροί” και  χυδαίοι.

 

 

  1.  ΟΥΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΑΝ ΤΟΝ…ΟΥΛΗ!
  2. ΕΥΣΗΜΑ ΣΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ.
  3.  ΄Η ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΄Η ΜΕ ΤΑ ΧΑΛΚΕΙΑ ΤΗΣ.
  1. Τους πουλούσε 6.000 ευρώ σάντουτς “μαύρα” και  μετά ήθελε να οργώσει ανάμεσα στις σκηνές
Τους πουλούσε 6.000 ευρώ σάντουιτς «μαύρα» και μετά ήθελε να «οργώσει» (βίντεο)

Φανερά εκνευρισμένος αποχώρησε από τη ζωντανή σύνδεση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ALPHA ο καντινιέρης-αγρότης που το πρωί της Πέμπτης όργωσε με τρακτέρ το χωράφι του στην Ειδομένη ενώ στο σημείο βρίσκονταν μικρά παιδιά με σοβαρό κίνδυνο να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός.

Ο αγρότης Λάζαρος Ούλης έβγαλε τα ακουστικά και έφυγε μετά από ερωτήσεις που σχετίζονταν με την καντίνα στην περιοχή…

Όταν ο Αντώνης Σρόιτερ τον ρώτησε για την καντίνα που υπάρχει στην Ειδομένη και έβγαζε περί τα 6.000 την ημέρα από τα σάντουιτς που πουλούσε στους πρόσφυγες που θέλει να διώξει και μάλιστα χωρίς αποδείξεις, εξοργίστηκε και άρχισε να φωνάζει, ώσπου έβγαλε το ακουστικό και λέγοντας «Άντε γαμ…» αποχώρησε.

O….αγρότης Λάζαρος Ούλης  δεν είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας,ειδικά του ΄Ελληνα επαρχιώτη, που συνήθως το παίζει (δηλώνει) αγρότης. Στην πραγματικότητα  είναι τρακτεράς.

Παλιότερα ήταν το πιο προσοδοφόρο ελληνικό, αεριτζίδικο ..επάγγελμα (διάβαζε λαμογιά-διαπλοκή). Εισέπραττε  ζεστό χρήμα στο χέρι και μπόλικο , χωρίς να κουνήσει καν  το δαχτυλάκι του. Τί σημαίνει αυτό και πώς γινόταν;

Πολύ απλό και…νόμιμο. Μπορεί να ήταν, ας πούμε, καντινιέρης ή καφετζής στο χωριό του, είχε, όμως δίπλα στην αυλή, μαζί με την ακριβή…,κούρσα απαραιτήτως και ένα (σαράβαλο) τρακτέρ. Δήλωνε στο μεταξύ  πως έχει ….500 στρέμματα καλλιεργήσιμα γης (!) και από δω και μετά λειτουργούσε κανονικά και εύκολα η κομπίνα. Δηλαδή.

 Την κατάλληλη εποχή, κουβάλαγε 1-2 τρακτεριές  μπαμπάκι στο συνεταιρισμό ,ζύγιζαν εκεί το εμπόρευμα  οι “μιλημένοι” υπάλληλοι  από τους συνδικαλισταράδες- αγροτοπατέρες, το έβγαζαν κάτι…τόνους, έπαιρνε ο λαμόγιος χωριάτης το μαγικό, επίσημο χαρτί με την αναγραφή της ποσότητας από το “πέτσινο” ζύγι και πήγαινε ντουγρού  στην τράπεζα να εισπράξει την επιδότηση.  Και μιλάμε για χιλιάδες ευρώ, όχι παίξε γέλασε.

Στο μεταξύ,όταν ήθελε αυτό το πανάθλιο συνάφι των τρακτεράδων να εκβιάσει για  περισσότερα, κατέβαζαν, συνήθως χειμώνα που αράζανε τεμπέληδες στα καφενεία, τα “τανκς” στους δρόμους, γονάτιζαν  την Ελλάδα στα …τέσσερα, κρατούσαν ολόκληρη χώρα σε ομηρία  και καμιά βδομάδα- δυο  μετά, εισέπρατταν τα λύτρα. Πάντα βρισκόταν κάποιος βρώμικος “Χατζηγάκης” υπουργός που θα διαπραγματευόταν με τους “Μπούτες” τη συμφωνία: Θα μαζέψτε πίσω στους “στρατώνες” σας τα τανκς, θα πάρετε 500 εκατομμύρια να τα μοιραστείτε και  θέλουμε τόσες χιλιάδες ψήφους.  Κανονίστε.

΄Εκλεινε η συμφωνία ,έπεφτε το χρήμα και… πώς λέτε πως κράτησαν την εξουσία τόσα χρόνια οι πρασινοφρουροί, για να πάρει μετά τη σκυτάλη  η “γαλάζια ακρίδα”;  Αγρότες, δημόσιοι υπάλληλοι, προκλητικοί φοροφυγάδες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας ,”τίναξαν την μπάνκα στον αέρα”. Και τώρα βγαίνει στο γυαλί ο “Ούλης” και βρίζει κι από πάνω. Του φταίνε οι πρόσφυγες, που αφού τους άρμεξε καλά-καλά, τώρα τους κλωτσάει  να πάνε παραπέρα.

Το ίδιο κάνανε  παλιότερα με τους Αλβανούς.  Και σήμερα με τους Πακιστανούς. Τους έπαιρναν το καλοκαίρι για δουλειές με 10-  15 ευρώ μεροκάματο και  αν κανένας καψερός απ΄αυτούς τους “αργάτες” κόταγε να ξεχειμωνιάσει σε καμιά γκρεμίλα του χωριού, βουτάγανε οι αντίχριστοι τα δίκανα και τους κυνηγάγανε, μέχρι να περάσουν το γιοφύρι. Να ξεκόψουν από τους νοικοκυρααίους. Να πάνε αλλού ,γιατί είναι κλέφτες και βιαστές!

Σε τί χώρα γεννηθήκαμε, γαμώτο! Τί φοβερές παθογένειες, τί απολίτικος, απολίτιστος  και δεφθαρμένος κόσμος!΄Ατιμη φάρα!

 

2. Βολές Ομπάμα κατά Ερντογάν, Πούτιν και Τραμπ

Βολές Ομπάμα κατά Ερντογάν, Πούτιν και Τραμπ

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να κάνουν περισσότερα για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο «τρελοί» όπως μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) να αποκτήσουν ένα πυρηνικό όπλο ή μια ραδιενεργή «βρόμικη βόμβα».

Μιλώντας στη διεθνή σύνοδο για την πυρηνική ασφάλεια, ο Ομπάμα επέμεινε ότι ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με τη μόνιμη και εξελισσόμενη απειλή της πυρηνικής τρομοκρατίας, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί για τη μείωση του κινδύνου. «Δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε», προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Να μην βάλουν οι «τρελοί» χέρι σε πυρηνικά όπλα

Ο Ομπάμα είπε πως καμιά τρομοκρατική οργάνωση δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει υλικά για την κατασκευή μιας πυρηνικής ή μιας ραδιενεργής «βρόμικης βόμβας», αλλά είναι γνωστό πως η αλ Κάιντα το επιδίωκε επί μακρόν, ενώ αναφέρθηκε στις ενέργειες των μελών των Ισλαμικού Κράτους που διέπραξαν τις επιθέσεις στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες, που ήγειραν ανησυχίες για τους σκοπούς της οργάνωσης.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως εάν αυτοί οι τρελοί κατάφερναν ποτέ να βάλουν στο χέρι μια πυρηνική βόμβα ή πυρηνικό υλικό, ασφαλώς θα τα χρησιμοποιούσαν για να σκοτώσουν όσους περισσότερους αθώους ανθρώπους θα ήταν δυνατόν. Αυτό θα άλλαζε τον κόσμο μας», τόνισε.

«Καθυστερεί ο Πούτιν»

Η απουσία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, που φάνηκε απρόθυμος να λάβει μέρος σε μια σύνοδο στην οποία κυρίαρχος παίκτης ήταν οι ΗΠΑ, εν μέσω των εντάσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα για την Ουκρανία και τη Συρία, συνέβαλε να μην υπάρξουν μεγάλες πολιτικές συμφωνίες, παρά μόνο αποφάσεις για μέτρα τεχνικής φύσης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η έμφαση που δίνει ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στην ενίσχυση των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων, σε βάρος, όπως έκρινε, της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας του, είχε ως συνέπεια την επιβράδυνση της πρόοδου προς την επόμενη φάση της μείωσης των πυρηνικών οπλοστασίων των δύο κρατών.

«Η δική μου προτίμηση θα ήταν να μειωθεί περαιτέρω το πυρηνικό μας οπλοστάσιο», είπε ο Ομπάμα στους δημοσιογράφους.

«Αφότου συνήψαμε τη συμφωνία START II με τη Ρωσία, μειώσαμε σημαντικά τον αριθμό των ενεργών (πυρηνικών) όπλων μας», είπε ο Ομπάμα. «Η δική μου προτίμηση θα ήταν να μειωθεί ακόμη περισσότερο το πυρηνικό μας οπλοστάσιο», πρόσθεσε, ωστόσο υπογράμμισε πως αυτό προϋποθέτει να «σιγουρευτούμε ότι η αποτροπή μας συνεχίζει να είναι αποτελεσματική».

«Η Τεχεράνη να αποφύγει τις προκλητικές ενέργειες»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα επιδιώξει να καθησυχάσει ορισμένες ανησυχίες από μέρους του Ιράν, το οποίο τονίζει πως δεν έχει μπορέσει να αξιοποιήσει πλήρως την άρση των κυρώσεων μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε πέρυσι για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, κάλεσε ωστόσο παράλληλα την Τεχεράνη να καθησυχάσει και αυτή από την πλευρά της τις επιχειρήσεις.

Όταν το Ιράν «εκτοξεύει βαλλιστικούς πυραύλους με συνθήματα που καλούν για την καταστροφή του Ισραήλ» είναι βέβαιο πως «θα προκαλέσει νευρικότητα στις επιχειρήσεις», σημείωσε ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Ανησυχητικός ο δρόμος που πήρε ο Ερντογάν»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επέκρινε έντονα τον «πολύ ανησυχητικό δρόμο» που έχει πάρει ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ερντογάν έχει εκλεγεί πολλές φορές με δημοκρατικές διαδικασίες, αλλά θεωρώ ότι η προσέγγιση που έχει υιοθετηθεί έναντι του Τύπου θα μπορούσε να οδηγήσει την Τουρκία σε έναν δρόμο που θα ήταν πολύ ανησυχητικός», τόνισε ο Ομπάμα, ο οποίος συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον.

Οι τουρκικές αρχές έχουν κατηγορηθεί για αυταρχική εκτροπή και ιδιαίτερα για τη φίμωση του αντιπολιτευόμενου Τύπου, ειδικά μετά την πρόσφατη υπαγωγή σε κρατικό έλεγχο της εφημερίδας Zaman.

«Πιστεύω ακράδαντα στην ελευθερία του Τύπου. Πιστεύω ακράδαντα στην ανεξιθρησκία. Πιστεύω ακράδαντα στο κράτος δικαίου και στη δημοκρατία», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Δεν είναι μυστικό ότι υπάρχουν ορισμένες δυναμικές στην Τουρκία οι οποίες με ανησυχούν», συνέχισε ο Ομπάμα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της διεθνούς συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια στην Ουάσινγκτον και διευκρίνισε ότι εξέφρασε αυτές τις ανησυχίες «απευθείας» στον Τούρκο ομόλογό του.

Ο Τραμπ «δεν ξέρει και πολλά» για την αμερικανική εξωτερική πολιτική

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε ότι τα πρόσφατα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ, κατά τον οποίο η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία πρέπει να αποκτήσουν πυρηνικά οπλοστάσια, δείχνουν ότι ο επικρατέστερος διεκδικητής του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων ώστε να είναι ο υποψήφιος του κόμματος αυτού στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου δεν γνωρίζει και πολλά για τις διεθνείς υποθέσεις.

Ο Τραμπ είπε, σε μια συνέντευξή του η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα The New York Times την περασμένη Κυριακή, πως θα εξέταζε το ενδεχόμενο να επιτρέψει σε αυτές τις δύο χώρες να αποκτήσουν δικά τους πυρηνικά οπλοστάσια αντί να βασίζονται στην προστασία των ΗΠΑ έναντι της Βόρειας Κορέας ή της Κίνας.

Ο Ομπάμα, ο οποίος δεν κρύβει την αποστροφή του για τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία, εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον του με αφορμή τη συγκεκριμένη τοποθέτηση του Τραμπ.

«Τι μας λένε οι δηλώσεις στις οποίες αναφερθήκατε;» διερωτήθηκε ρητορικά ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της διεθνούς συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια. «Μας λένε ότι το πρόσωπο που έκανε αυτές τις δηλώσεις δεν ξέρει και πολλά για την εξωτερική πολιτική, την κορεατική χερσόνησο, ή τον κόσμο γενικά».

Ο Μπαράκ Ομπάμα είπε πως η υποψηφιότητα του Τραμπ ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου και επέκρινε όσα συμβαίνουν στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.

«Ακόμη και (…) χώρες που είναι συνηθισμένες σε μια ατμόσφαιρα καρναβαλιού στο εσωτερικό πολιτικό τους σκηνικό θέλουν νηφαλιότητα και σαφήνεια όσον αφορά τις εκλογές στις ΗΠΑ, διότι αντιλαμβάνονται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρέπει να ξέρει τι γίνεται στον κόσμο», επέμεινε ο Αμερικανός πρόεδρος, πριν απορρίψει τις θέσεις του Τραμπ μία προς μία.

Η συμμαχία των ΗΠΑ με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της αμερικανικής παρουσίας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και συνέβαλε στην ειρήνη και την ευημερία της περιοχής, είπε. Οι σχέσεις αυτές ευνόησαν τις εμπορικές σχέσεις, αύξησαν την επιρροή της Ουάσινγκτον και απέτρεψαν συγκρούσεις που θα μπορούσαν να κλιμακωθούν σε πυρηνικό πόλεμο, συνέχισε.

«Δεν παίζεις με αυτό. Είναι μια επένδυση που βασίστηκε στις θυσίες που έκαναν οι άνδρες και οι γυναίκες της χώρας μας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν πολεμούσαν σε όλο τον Ειρηνικό», ανέφερε ο Ομπάμα. «Δεν θέλουμε κάποιον στο Οβάλ Γραφείο που δεν αντιλαμβάνεται πόσο σημαντικό είναι αυτό».

Θεμιτές ορισμένες επικρίσεις για τα drones

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αναγνώρισε ότι ορισμένες από τις επικρίσεις εναντίον των πληγμάτων τα οποία εξαπολύονται με τη χρήση τηλεκατευθυνόμενων, μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAVs) είναι «θεμιτές», ωστόσο υποστήριξε πως η κυβέρνησή του έχει θέσει σε εφαρμογή «αυστηρές διαδικασίες» για να αποφεύγονται απώλειες μεταξύ αθώων.

Ο Ομπάμα παραδέχθηκε ότι έχουν υπάρξει «θεμιτές επικρίσεις» για τις επιδρομές αυτές, ειδικά όσον αφορά το νομικό πλαίσιο, προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σκοτώθηκαν άμαχοι που δεν θα έπρεπε» να έχουν χαθεί.

Ωστόσο «οι κανόνες εμπλοκής μας είναι πλέον πιο αυστηροί από ποτέ» ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μια «μόνιμη αποτίμηση» από την κυβέρνηση των πληγμάτων αυτών, πρόσθεσε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της διεθνούς συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια στην Ουάσινγκτον.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος εμφανίζεται διστακτικός όταν καλείται να αναπτύξει αμερικανικές χερσαίες δυνάμεις, αντιθέτως έχει δώσει το πράσινο φως για την αθρόα χρήση εναέριων μέσων —κυρίως UAVs— κατά τη διάρκεια των θητειών του για επιδρομές σε χώρες όπως το Πακιστάν, η Υεμένη, η Σομαλία, ή πιο πρόσφατα η Λιβύη, εναντίον προσώπων που φέρονταν να συνδέονται με την αλ Κάιντα ή το Ισλαμικό Κράτος.

Ο αμερικανικός στρατός διεξήγαγε πρόσφατα πολύνεκρες επιδρομές εναντίον της οργάνωσης αλ Σεμπάμπ, η οποία συνδέεται με την αλ Κάιντα, σκοτώνοντας πάνω από 150 μέλη της σε ένα στρατόπεδο στη Σομαλία, αλλά και εναντίον της αλ Κάιντα, σκοτώνοντας 70 μέλη της στην Υεμένη.

Κατά τον Αμερικανό πρόεδρο, οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στην Υεμένη, στη Σομαλία ή στη Λιβύη στοχοθετούν πλέον στην πλειονότητα των περιπτώσεων «στόχους υψηλής αξίας», πρόσωπα σε θέσεις ευθύνης στα εξτρεμιστικά δίκτυα.

Τα στοιχεία που συγκεντρώνουν οι υπηρεσίες πληροφοριών «αξιολογούνται, επαναξιολογούνται, και ξαναεπαναξιολογούνται» πριν αναληφθεί δράση, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ομπάμα. Οι πρόσφατοι πολύνεκροι βομβαρδισμοί εναντίον στρατοπέδων εκπαίδευσης τζιχαντιστών έγιναν «μετά από μια μακρά περίοδο παρακολούθησής» τους, διαβεβαίωσε.

«Επιδεικνύουμε πάντα μεγάλη προσοχή ώστε να μην προχωρούμε σε πλήγματα» όταν «γυναίκες ή παιδιά» βρίσκονται στο πεδίο, ενώ αποφεύγονται επίσης οι επιδρομές σε κατοικημένες περιοχές, πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Το New America Foundation, ένα ινστιτούτο μελετών της Ουάσινγκτον το οποίο παρακολουθεί τις επιδρομές UAVs, υπολογίζει ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν σήμερα πάνω από 7.000 τέτοια αεροσκάφη, από τα οποία τουλάχιστον τα 200 είναι οπλισμένα και έχουν σκοτώσει «χιλιάδες ανθρώπους». Πέραν των ΗΠΑ, άλλα 19 κράτη διαθέτουν σήμερα UAVs που είναι οπλισμένα ή βρίσκονται στη διαδικασία της απόκτησής τους, κατά την ίδια πηγή.

Ο πρόεδρος Ομπάμα, έτσι όπως μίλησε στη διεθνή σύνοδο για την πυρηνική ασφάλεια, ήταν μια πραγματική όαση μέσα στην έρημο και την ξεραϊλα  που για άλλη μια φορά οδοιπορεί σήμερα η  υφήλιος. ΄Εβαλε πολύ εύστοχα  στο κάδρο τους τρελούς της γης που αυτή την ώρα δεν είναι άλλοι από το δικτάτορα Πούτιν, τον έτερο Καπαδόκη δικτάτορα της Β.Κορέας, τον Ερντογάν, τους φονταμενταλιστές  Αγιοταλάχ του Ιράν και φυσικά τους ακραίους Ισλαμιστές τρομοκράτες. Φυσικά δεν παρέλειψε ανάμεσα στη….δυνατή αυτή ομάδα των παλαβών,να εντάξει και το συμπατριώτη του και  προαλειφόμενο πρόεδρο (“θου,κύριε”!) της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ. Αυτός κι αν είναι θεόμουρλος.

Ο πρόεδρος Ομπάμα έκανε λάθη και κάποια χοντρά  στα χρόνια  της θητείας του, ως πρόεδρος των Η.ΠΑ. Οφείλουμε, όμως, να παραδεχτούμε πως η περίοδος της προεδρίας του υπήρξε και ειρηνική και ελπιδοφόρα για όλη την ανθρωπότητα. Σοβαρός, νουνεχής, συγκαρτημένος, δημοκρατικός, ανθρώπινος  είναι σίγουρο πως θα λείψει από τον αμερικάνικο λαό, αλλά κι από τον κόσμο ολόκληρο.

3. WikiLeaks: Συνομιλία Τόμσεν-Βελκουλέσκου για το πώς θα υποχρεώσουν Ελλάδα-Eυρώπη να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις τους
WikiLeaks: Συνομιλία Τόμσεν-Βελκουλέσκου για το πώς θα υποχρεώσουν Ελλάδα-Eυρώπη να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις τους

Λεπτομέρειες από μία συζήτηση, ανάμεσα στους δύο κορυφαίους αξιωματούχους του ΔΝΤ που διαχειρίζονται το θέμα της Ελλάδας, τον Πολ Τόμσεν και την Ντέλια Βελκουλέσκου, δημοσιεύει το WikiLeaks.

Η συζήτηση, σύμφωνα με τον οργανισμό, δείχνει ότι το ΔΝΤ προγραμματίζει να πει στη Γερμανία ότι θα αποχωρήσει από την Τρόικα, αν το Ταμείο και η Κομισιόν δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Πρόκειται, σύμφωνα με το WikiLeaks, για τα όσα ειπώθηκαν σε τηλεδιάσκεψη στις 19 Μαρτίου, μεταξύ Βελκουλέσκου, Τόμσεν και Ιβα Πέτροβα και σε αυτή, μεταξύ άλλων σοβαρών ζητημάτων, εκφράζεται και η διστακτικότητα των στελεχών του Ταμείου για επιστροφή στην Αθήνα- που είναι προγραμματισμένη για σήμερα- προκειμένου να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Ακόμη, είναι ξεκάθαρο από τα λεγόμενά ότι το ΔΝΤ δεν κάνει πίσω στην απαίτηση λήψης μέτρων ύψους 2,5% του ΑΕΠ και φαίνεται ότι είναι στα σκαριά σύσκεψη για το ελληνικό χρέος, στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στις 15-17 Απριλίου στην Ουάσιγκτον.

Οι δύο αξιωματούχοι του ΔΝΤ αναφέρουν ότι είναι απαραίτητη μία απειλή επικείμενης οικονομικής καταστροφής, προκειμένου άλλοι «παίκτες» να αναγκαστούν να δεχτούν όσα προτείνει το Ταμείο. Για τη Γερμανία αυτό θα είναι η ελάφρυνση χρέους και για την Ελλάδα τα μέτρα λιτότητας, ανάμεσά τους η αύξηση φόρων και η περικοπές των συντάξεων.

Ομως, φοβούνται ότι το δημοψήφισμα στη Βρετανία στις 23 Ιουνίου θα «παραλύσει» τη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ, σε μία κρίσιμη στιγμή. Το δημοψήφισμα, αναφέρουν, θα περιπλέξει τα πράγματα, καθυστερώντας τη «στιγμή της αλήθειας» για μετά από τη διεξαγωγή του. «Αυτό θα είναι καταστροφή», αναφέρει χαρακτηριστικά η Βελκουλέσκου.

«Δεν πρόκειται να δεχτώ ένα πακέτο μικρών μέτρων, δεν πρόκειται», λέει ο Τόμσεν στη συζήτηση. «Τι θα χρειαστεί για να φτάσουμε σε σημείο αποφάσεων; Στο παρελθόν, μόνο μία φορά ελήφθησαν αποφάσεις και ήταν όταν οι Ελληνες επρόκειτο να ξεμείνουν σοβαρά από χρήματα και να χρεοκοπήσουν. Πιθανόν αυτό θα συμβεί ξανά. Σε αυτή την περίπτωση, θα τραβήξει έως τον Ιούλιο και είναι ξεκάθαρο ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να συζητούν για ένα μήνα πριν από το Brexit», προσθέτει, ενώ συνεχίζει «Η άλλη πιθανότητα, που πίστευα ότι θα είχε γίνει ήδη και είμαι έκπληκτος που δεν έγινε, είναι ότι εξαιτίας της κατάστασης με το προσφυγικό θα θέλουν να καταλήξουν σε συμπέρασμα. Και οι Γερμανοί εγείρουν το θέμα της διαχείρισης… Ουσιαστικά εμείς εκείνη τη στιγμή λέμε ”Κοίτα, κ. Μέρκελ, είναι αντιμέτωπη με ένα ερώτημα. Πρέπει να σκεφτείς τι είναι περισσότερο δαπανηρό, να συνεχίσεις χωρίς το ΔΝΤ ή να κάνεις την ελάφρυνση χρέους που εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζεται η Ελλάδα προκειμένου να μας κρατήσεις;”. Αυτό είναι πραγματικά το θέμα».

Σύμφωνα με το WikiLeaks, η Βελκουλέσκου στη συγκεκριμένη συνομιλία λέει «Είναι ενδιαφέρον ότι η Ελλάδα υποχώρησε… υποχώρησε λίγο τόσο στη φορολογική μεταρρύθμιση… τόσο στην έκπτωση φόρου και στις επικουρικές συντάξεις».

Η άποψη του Τόμσεν από την άλλη είναι ότι οι Ελληνες «δεν πλησιάζουν καν στο να αποδεχτούν τις απόψεις μας». Η Βελκουλέσκου από την πλευρά της επιχειρηματολογεί ότι «αν η ελληνική κυβέρνηση πιεστεί αρκετά θα το έκανε… Αλλά δεν έχουν κανένα κίνητρο και ξέρουν ότι η Κομισιόν είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί, οπότε αυτό είναι το πρόβλημα».

Η Βελκουλέσκου έκανε λόγο και για λάθος στρατηγική από το ΔΝΤ. «Δεν διαπραγματευτήκαμε με την Κομισιόν και μετά να θέσουμε στους Ελληνες κάτι πολύ χειρότερο. Τους βάλαμε το μίνιμουμ που ήμασταν πρόθυμοι να σκεφτούμε και οι Ελληνες λένε ότι δεν διαπραγματευόμαστε», αναφέρει.

Το WikiLeaks αναφέρει ότι στη συζήτηση η Βελκουλέσκου αποκάλυψε ότι το ΔΝΤ εξετάζει το αν θα πρέπει να δημοσιεύσει την επικαιροποιημένη έκθεσή του για την κρίση.

Σε κάποιο σημείο η Βελκουλέσκου προτείνει και μία ασυνήθιστη λύση: να διαχωριστεί το πρόβλημα σε δύο προγράμματα, με διαφορετικούς στόχους. «Το ερώτημα είναι αν οι Ευρωπαίοι θα αποδέχονταν τους μεσοπρόθεσμους στόχους της Κομισιόν, για τους σκοπούς του προγράμματος και τους δικούς μας στόχους για τους σκοπούς της ελάφρυνσης χρέους», λέει.

Δείτε όλο το αποκαλυπτικό έγγραφο του WikiLeaks ΕΔΩ

Διαβάστε μέρος του διαλόγου, όπως τον δημοσίευσε το mignatiou.com

Πoλ Τόμσεν: Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι θέτουμε μια ημερομηνία για την επιστροφή της αποστολής, ενώ ενδεχομένως δεν θα έχουμε μια συμφωνία στο εσωτερικό της Τρόικας για το πώς θα προχωρήσουμε.

Ντέλια Βελκουλέσκου: Μα Πολ εσύ ήσουν εκείνος που το πρότεινε αυτό. Είναι πολύ δύσκολο να υπαναχωρήσω τώρα.

Πoλ Τόμσεν: Πώς θα το ρίξουμε αυτό; Τι θα κάνουμε;

Ντέλια Βελκουλέσκου: Δεν είμαι βέβαιη. Δεν θέλω να επανέλθω τόσο σύντομα, φυσικά. Δεν νομίζω ότι σε δύο εβδομάδες, ή σε δέκα ημέρες θα είμαστε σε θέση να σημειώσουμε μεγαλύτερη πρόοδο από ό, τι είμαστε τώρα. Αλλά έχω την αίσθηση ότι και σε διαφορετική περίπτωση, θα είχαμε κολλήσει σε αυτή την κατάσταση έτσι κι αλλιώς. Και πιστεύω ότι γι ‘αυτή την επόμενη αποστολή, τουλάχιστον οι Ευρωπαίοι, σχεδιάζουν να … έχουν καταληκτική προθεσμία, σωστά; Σχεδιάζουν να ολοκληρώσουν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μέχρι την Εαρινή Σύνοδο, λόγω των υποτιθέμενων συνομιλιών για το χρέος που πρόκειται να λάβουν χώρα στην Εαρινή Συνοδό. Για αυτό δεν είμαι βεβαίως. Έχω την αίσθηση ότι αυτή η πίεση θα έρθει έτσι κι αλλιώς σε κάποιο σημείο για εμάς, έτσι … δεν γνωρίζω. Δεν βλέπω πώς αυτό πρόκειται να εξελιχθεί, αλλά εμείς θα πρέπει να έρθουμε εδώ σε κάποιο σημείο …

Πoλ Τόμσεν: Μα γιατί; Θέλω να πω, μπορούμε να … Θα μπορούσαμε να έχουμε μια άλλη συνάντηση όπως είχαμε στις Βρυξέλλες και να συμφωνήσουν για το πώς θα προχωρήσουμε ..

Ντέλια Βελκουλέσκου: Θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό και θα μπορούσαμε να έχουμε ανταλλαγή έγγραφων από απόσταση, αλλά ξέρουμε αυτό αυτό δεν θα λειτουργήσει Πολ, γιατί αυτοί οι τύποι συμφωνούν σε κάτι και στη συνέχεια υπαναχωρούν την επόμενη μέρα. Το έχουμε πει αυτή τη φορά και πάλι, ξέρουμε ότι δεν θα κάνουν αυτό που λέμε: ότι θα σηκωθούμε και θα φύγουμε μαζί. Απλά δεν λειτουργεί. Γι ‘αυτούς τα πάντα εναπόκεινται σε αλλαγές – εάν οι αρχές το θέλουν.

Πoλ Τόμσεν: Μπορείτε να το αλλάξετε έτσι ώστε να μην έχει μια συγκεκριμένη ημερομηνία; Για παράδειγμα, να πείτε στις αρχές Απριλίου;

Ντέλια Βελκουλέσκου: Αυτό πρόκειται να είναι μια καταστροφή, αν προσπαθήσω να το κάνω αυτό αύριο. Δεν θα μας αφήσουν να φύγουμε.

Πoλ Τόμσεν: Λοιπόν, σε έχουν αφήσει ήδη να φύγεις … οπότε … χαχα.

Ντέλια Βελκουλέσκου: Νομίζω Πολ ότι θα πρέπει να το συζητήσετε στο επίπεδό σας. Θέλω να πω ότι θα έλθει πίσω … Εγώ νομίζω .. Δεν ξέρω αν θα μπορούσαμε να αποφύγουμε να το κάνουμε σε αυτό το στάδιο.

Πoλ Τόμσεν: Εννοείς να επιστρέψετε;

Ντέλια Βελκουλέσκου: Ναι.

Ίβα Πέτροβα (υπεύθυνη δημοσιονομικών κλιμακίου ΔΝΤ): Πολ νομίζω πως είναι πιο σημαντικό να ενισχυθεί το μήνυμα για συμφωνία σχετικά με το 2,5%, διότι αυτό δεν διαπερνά και δεν έχει εμπεδωθεί καλά με την Επιτροπή. Αν επιμείνουν σε αυτή τη συμφωνία, νομίζω ότι θα είναι εντάξει να επιστρέψουμε στις 2 Απριλίου. Αλλά, από την πλευρά μας, υπαναχωρώντας από αυτή την ημερομηνία θα ήταν πραγματικά μια καταστροφή.

Πoλ Τόμσεν: Λοιπόν, μπορείτε απλά να κατηγορήσετε εμένα, αυτό θα είναι εντάξει. Πότε θέλουν να τελειώσει αυτή την αποστολή;

Ντέλια Βελκουλέσκου: Θέλουν να τελειώσει ιδανικά έως την 8η Απριλίου, οπότε μόλις μία εβδομάδα. Ή στις 12 ή 13 Απριλίου. Θυμηθείτε στις 6 και 7 Απριλίου θέλουν να έχουν αυτή τη συνάντηση του της «Ομάδας της Ουάσιγκτον» για το χρέος στο περιθώριο της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup (EWG) και μετά….

Πoλ Τόμσεν: Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ολοκληρώσετε έως τις 6 Απριλίου;

Ντέλια Βελκουλέσκου: Όχι, όχι, όχι. Μπορούμε να αναφέρουμε την πρόοδο σε αυτό το EWG και ουσιαστικά πρέπει να έχουμε αυτή τη συζήτηση του χρέους που προετοιμάζουν οι υπουργοί για την επόμενη εβδομάδα, κάτι που σκέπτονται για τις 15 ή 16 Απριλίου, στο περιθώριο των συναντήσεων τη Εαρινής Συνόδου. Έτσι, ουσιαστικά θέλουν να τελειώσει …

Πoλ Τόμσεν: Ναι, αλλά η Εαρινή Συνοδός θα ξεκινήσει στα μέσα της εβδομάδας στις 11 Απριλίου. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τελειώσει εκεί είτε στις 8 είτε στις 9 και να επιστρέψετε έως τότε.

Ντέλια Βελκουλέσκου: Ακριβώς αυτό, θα πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει έως το .. όχι .. 11 ή 12 Απριλίου ή κάτι τέτοιο και στη συνέχεια να πετάξουμε κατευθείαν στο DC. Θα μπορούσαμε να τελειώσουμε με μια συμφωνία αλλά και όχι, εννοώ μπορούμε να καταλήξουμε κατά κάποιο τρόπο εδώ που βρισκόμαστε τώρα. Και ναι, θα υπάρξει ένα τεράστιο ποσό πίεσης και θέλουμε να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το θέμα αυτό.

Πoλ Τόμσεν: Αυτό σημαίνει μπλοκάρισμα, έτσι δεν είναι;

Ντέλια Βελκουλέσκου: Αυτό είναι σωστό, αυτό είναι σωστό. Γι ‘αυτό πρέπει να το βγάλουμε – συμφωνώ μαζί σου – όσο το δυνατόν συντομότερα. Ο ελληνικός Τύπος είναι γεμάτος από κατηγορίες εναντίον μας, για το αφορολόγητο και όλα αυτά, κάθε μέρα. Το άλλο πράγμα όμως που δεν είναι σαφές για μένα είναι πώς θα καταλήξει, αυτή είναι η συζήτηση σχετικά με το στόχο. Το 3,5% έναντι του 1,5% γιατί για μας αυτό είναι επίσης πολύ σημαντικό.

Πoλ Τόμσεν: Μπορώ να σας πω πώς πρόκειται να εξελιχθεί. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος τα κράτη μέλη να πρόκειται να δεχθούν να μειώσουν το στόχο για το πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούμε να πούμε ότι δεν βγαίνουν τα νούμερα.

Ντέλια Βελκουλέσκου: Αλλά μπορούμε να κάνουμε ό, τι είχες προτείνει; Να έχουμε δύο προγράμματα με δύο στόχους; Ακόμη και για το μεσοδιάστημα;

Πoλ Τόμσεν: Ναι, αν οι Ευρωπαίοι λένε ότι είναι ο στόχος μας που έχει σημασία για την εκταμίευσή και για την ελάφρυνση του χρέους – αλλά δεν πρόκειται να το πουν αυτό.

Ντέλια Βελκουλέσκου: Το ερώτημα είναι αν θα μπορούσαν να δεχθούν τους μεσοπρόθεσμους στόχους, όπως η Επιτροπή, για τους σκοπούς του προγράμματος, και τους στόχους μας για τους σκοπούς της μείωσης του χρέους.

Πoλ Τόμσεν: Περίμενε ένα λεπτό αυτό δεν είναι … σίγουρα θα πρέπει να αποδεχτούν τους στόχους μας για την ελάφρυνση του χρέους. Αλλά αν πας έξω και τους πεις για αυτό το έτος, για παράδειγμα, ότι θα καταλήξουν με αυτό που λες, έλλειμμα 0,5% ή 1% ή κάτι τέτοιο;

Ντέλια Βελκουλέσκου:… Έλλειμμα 0,5% ας πούμε, αν πάρουν όλα τα μέτρα.

Πoλ Τόμσεν: Εντάξει, ας πούμε έλλειμμα 0,5% και η Επιτροπή πει ότι θα καταλήξουν με μηδέν ή 0,25% ή οτιδήποτε άλλο έχουν …

Ντέλια Βελκουλέσκου:… Πλεόνασμα 0,5 …

Πoλ Τόμσεν: Ναι … τότε δεν έχετε ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης. Επειδή ζητούν χρηματοδότηση για κάτι που λέτε πως δεν πρόκειται να συμβεί.

Ντέλια Βελκουλέσκου: Ναι …

Πoλ Τόμσεν: Έτσι, το πρόγραμμα δεν χρηματοδοτείται και δεν προκύπτει ελάφρυνση του χρέους … Ούτε προκύπτει ελάφρυνση του χρέους, επειδή δεν είναι σε καλό δρόμο για να εκπληρώσουν τα κριτήρια. Αυτό είναι το όλο θέμα. Ουσιαστικά πρέπει να συμφωνήσουν να κάνουν τους δικούς μας στόχους το βασικό σενάριο και, στη συνέχεια, να έχουν κάτι που να ελπίζουν ότι θα υπεραποδώσει (overperform). Αλλά ακόμη αν δεν το κάνουν, θα εξακολουθούν να καταβάλουν δόση Σωστά; Ντέλια Βελκουλέσκου: Ναι, αυτό είναι σωστό.

Πoλ Τόμσεν: Δεν πρόκειται να συμφωνήσουν σε αυτό.

Ντέλια Βελκουλέσκου: Όχι. Το πρώτο ερώτημα είναι πότε αυτό το πράγμα πρόκειται να συζητηθεί. Σωστά; Κάποιος πρέπει να το συζητήσει. Ξέρω ότι ο Τόμας Βίζερ έχει συγκαλέσει μια τηλεδιάσκεψη για τις 30 Μαρτίου.

Πoλ Τόμσεν: Τηλεδιάσκεψη με ποιον;

Ντέλια Βελκουλέσκου: Νομίζω ότι είναι μια τηλεδιάσκεψη του EWG. Μια τηλεδιάσκεψη του EWG για την Ελλάδα .. σχετικά με την κατάσταση ή κάτι τέτοιο. Ναι, πρέπει να ρωτήσουμε τον Τόμας.

Πoλ Τόμσεν: Θέλω να πω .. αυτός δεν θα το … αυτός μπορεί να συγκαλέσει όσες τηλεδιασκέψεις θέλει , αλλά ξέρω τι πρόκειται να συμβεί. Θα πάμε στο EWG, και εγώ πρόκειται να πω στο Eurogroup ότι «Αυτό δεν βγαίνει έως 3,5% και εμείς δεν θα προχωρήσουμε, εκτός εάν οι Ευρωπαίοι μειώσουν τους στόχους τους στο 1,5%, όσο το επιτρέπει αυτό το χρονοδιάγραμμα των εκταμιεύσεων». Δεν πρόκειται να το κάνουν αυτό. Πρόκειται να πουν όχι, και να κωλύσουν σε περισσότερα μέτρα. Αυτό είναι σαφές, δεν έχω καμία αμφιβολία γι ‘αυτό.

Δηλαδή τί καινούριο προέκυψε και τί μάθαμε περισσότερο από τις “αποκαλύψεις”   του WikiLeaks;  Περιμέναμε τις …κασέτες με τις υποκλοπές για να μάθουμε πως  :

“Οι δύο αξιωματούχοι του ΔΝΤ αναφέρουν ότι είναι απαραίτητη μία απειλή επικείμενης οικονομικής καταστροφής, προκειμένου άλλοι «παίκτες» να αναγκαστούν να δεχτούν όσα προτείνει το Ταμείο.”

Δεν το έχουν ξανακάνει; Κι ο ίδιος ο Τόμσεν το λέει ξεκάθαρα, δεν το έκρυψε ποτέ. Και τώρα το ανάφερε ξανά:

“Στο παρελθόν, μόνο μία φορά ελήφθησαν αποφάσεις και ήταν όταν οι Ελληνες επρόκειτο να ξεμείνουν σοβαρά από χρήματα και να χρεοκοπήσουν. Πιθανόν αυτό θα συμβεί ξανά”.

Και  είναι αλήθεια. ΄Οταν είσαι στις αγορές, όταν έχεις επιλέξει, ως πολτική,ως κυβέρνηση αυτό το οικονομικό μοντέλο του δανεισμού, αντί της υγιούς, της πρωτογενούς ανάπτυξης ,τότε ή θα παίξεις με τους κανόνες των δανειστών σου ή αν τολμήσεις και   χαλάσεις το παιχνίδι θα σε συντρίψουν.  Τρως μια κατραπακιά που είναι όλη δικιά σου και πας …καλιά σου!

Ας παίξουμε, λοιπόν, σωστά και σύμφωνα με τους όρους των συμπαιχτών μας, αφού δεν μας παίρνει αλλιώς. Αυτό κάνεις, όσο δεν ισχύει στην οικονομία η μοναδική,η ιστορικά τεκμηριωμένη-καταξιωμένη, η διαχρονική  αρχή της οικονομίας  πως  υγιές  ορθόδοξο οικονομικό μοντέλο  είναι εκείνο που  υπακούει στον κανόνα “ό,τι παράγεις,καταναλώνεις”. Τελεία και παύλα!

Τα άλλα,  είναι κόλπα για τους μπαλκωνάτους λόγους του Λαφαζάνη  και τα παραληρήματα  του Μιχαλολιάκου. Ανιστόρητοι και επικίνδυνοι όλοι τούτοι, πάνε να οδηγήσουν τον ελληνικό λαό στη σφαγή, σε έναν ανεξέλεγκτο εμφύλιο. Μόνο μέσα από τέτοιες τραγικές εξελίξεις έχουν ελπίδα να υπάρξουν και μάλιστα ατιμώρητοι και θριαμβευτές.

Ας  κανονίσουν οι “φύλακες”, οι καπεταναίοι.  Ας μην το ξαναρίξουν στην ξέρα το καράβι. Δε θα αντέξει τούτη τη φορά.