ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

  1.   Η ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ  ΤΩΡΑ  ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ.
2. ΤΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΕΪΚΟ  ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.  Ο “ΜΙΚΡΟΣ” ΚΑΙ Ο “ΜΕΓΑΛΟΣ” ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ.
3.  “ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ,ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ”!
4. ΨΑΧΝΑ  ΚΑΙ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. “ΤΙ ΛΩΖΑΝΗ ΤΙ ΚΟΖΑΝΗ”

 

1.  Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΙΣΙΟ ΤΕΛΟΣ
Μοσκοβισί: Ευτυχώς που ήταν ο Τσίπρας και κατάφερε να περάσει τα δύσκολα μέτρα

 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI

Μετά από πολλές δοκιμασίες η ελληνική Οδύσσεια φαίνεται να έχει αίσιο τέλος. Αυτό υπογραμμίζει σε άρθρο που ανάρτησε στο προσωπικό του blog ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο Μοσκοβισί αναφέρει επίσης ότι ανεξάρτητα από τις διαθέσεις που τρέφει κανείς για τον Αλέξη Τσίπρα θα πρέπει να αναγνωριστεί ότι κατάφερε να οδηγήσει την (κοινοβουλευτική) πλειοψηφία της ριζοσπαστικής Αριστεράς προς την υιοθέτηση δύσκολων μέτρων, ενώ παράλληλα έπεισε τους εταίρους του στην ευρωζώνη να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους χωρίς να έχει συμμάχους από τη δική του πολιτική οικογένεια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο επίτροπος υπογραμμίζει ότι για πρώτη φορά μετά το 2010 οι υπουργοί Οικονομίας της ζώνης του ευρώ δέχτηκαν να συζητήσουν, την προηγούμενη Δευτέρα, το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού Δημοσίου χρέους. Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ο Γάλλος επίτροπος υπογραμμίζει ότι το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα έφτασε από το 13% του ΑΕΠ που βρισκόταν το 2013 στο 3% το 2016.

«Έχω την πεποίθηση ότι αυτό το καλοκαίρι δεν θα διαδραματιστεί η κρίση που υπήρξε το προηγούμενο καλοκαίρι» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Επίτροπος.

Ο Μοσκοβισί προβλέπει επίσης ότι η Ελλάδα θα καταφέρει στο εγγύς μέλλον να επιστρέψει για δανεισμό στις διεθνείς αγορές. Εκ παραλλήλου όμως επισημαίνει ότι δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός δεδομένου ότι πολλά προβλήματα, με πρώτο αυτό της ανεργίας, παραμένουν ανεπίλυτα στην Ελλάδα.

«Πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν ανθρώπινα δράματα που τροφοδοτούν την άνοδο της ακροδεξιάς» αναφέρει επίσης ο Επίτροπος τονίζοντας πως όλοι οι δανειστές, του Δ.Ν.Τ συμπεριλαμβανομένου, θα πρέπει να έχουν «ισορροπημένες θέσεις που δεν προσθέτουν λιτότητα στη λιτότητα».

 Ο επίτροπος  Μοσκοβισί εντόπισε ακριβώς εκείνο που δύσκολα αντιλαμβάνεται ο μέσος πολίτης στην Ελλάδα ή την Ευρώπη και που φυσικά δε θέλουν (δε συμφέρει) με τίποτα να καταλάβουν εκεί στην  αντιπολίτευση. Αν τα  τόσο επώδυνα και σκληρά μέτρα πέρασαν με άνεση από τη Βουλή, “χωρίς να ανοίξει μύτη” ,αυτό είναι καθαρά επίτευγμα της κυβέρνησης και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα.

Μπορεί κανείς να φανταστεί  τί θα γινόταν, αν   προσπαθούσε μια δεξιά κυβέρνηση να περάσει, έστω και τα μισά από αυτά τα μέτρα;  Θα είχε καεί το Σύμπαν.  Το Σύνταγμα θα ήταν  πεδίο καθημερινής μάχης και αναμετρήσεων  από τους  οπαδούς  του  ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της Λ.Α. Από κοντά  φυσικά και οι Ναζί και οι ακροδεξιοί του Πάνου Καμμένου.

΄Ολη  αυτή η “κινούμενη άμμος” να μην ξεχνάμε πως είναι ο αδίστακτος εκείνος   αχταρμάς των “Αγανακτισμένων” των πλατειών, που συσπείρωσε- οργάνωσε ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ  και σήμερα, οι περισσότεροι, είναι οπαδοί του κολοβωμένου  ΣΥΡΙΖΑ (χωρίς τους δραχμιστές). ΄Ολους αυτούς κατάφερε τελικά  να τους ελέγξει ο Αλέξης Τσίπρας και… δεν κουνήθηκε   φύλλο όλο αυτό τον καιρό,που περνούσαν ως κυβέρνηση το νέο μνημόνιο στη Βουλή.  Μέγα επίτευγμα ελληνικής  κυβέρνησης στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας.

Η Ευρώπη το ήξερε. Οι δανειστές “τρίβανε τα χέρια” τους με τον Τσίπρα πρωθυπουργό. Τέτοια μέτρα με άλλο κόμμα στην εξουσία, δεν περνούσαν με τίποτα. Μόνο  με μια εθνική, οικουμενική ή όπως αλλιώς θα λέγανε κάποια κυβέρνηση συνεργασίας ,αλλά με το ΣΥΡΙΖΑ μέσα, θα είχε ελπίδα να περάσει όλο αυτό το πρόγραμμα, που απαίτησαν οι ξένοι  και τελικά  το εφάρμοσε  νομοθετικά  η κυβέρνηση.

“Τέλος καλό, όλα καλά”. Από δω και ύστερα,  δύο είναι τα απαραίτητα βήματα,  για να ελπίζει κανείς πως η χώρα θα ορθοποδήσει τελικά: 1. Συγκρότηση  οικουμενικής κυβέρνησης με συμμετοχή ΟΛΩΝ ή τουλάχιστον των μεγάλων κομμάτων. 2. Στόχοι :α. Η εφαρμογή των μέτρων και του προγράμματος που ψήφισε η κυβέρνηση. β.  Η προσεκτική, “κομψή”, αλλά μονίμως μνημονευόμενη  και συνεχώς   τοποθετούμενη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων  ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ  ΧΡΕΟΥΣ.

Αν συνειδητοποιήσουν οι δανειστές, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, το ΔΝΤ και όσοι εμπλέκονται στον αγώνα  για την έξοδο της χώρας από την  οικονομική κρίση,  πως  ο δρόμος (και μάλιστα μονόδρομος)   περνάει ΜΟΝΟ  μέσα από τη γενναιόδωρη ελάφρυνση  του ελληνικού  χρέους, θα υπάρξει αίσιο τέλος σ΄αυτή την περιπέτεια. Και ΟΛΑ τα μέτρα μέχρι σήμερα ,θα αποδειχτούν… ημίμετρα.

Αν, επομένως,  δεν γίνει αυτή η αλήθεια απολύτως κατανοητή  απ΄όλους , μέσα και έξω από τη χώρα,  η  κατάσταση δε θα βελτιωθεί .  Η  Ελλάδα  θα καρκινοβατεί εσαεί οικονομικά και η κρίση  θα διαιωνίζεται χωρίς ελπίδα εξόδου από το τούνελ.

 

2.Κυριάκος  Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση είναι το πρόβλημα, πρέπει να φύγουν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
Πηγή: Eurokinissi
Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Η Γερμανία και η Ευρώπη οφείλουν πολλά στον Χέλμουτ Σμιτ

Σε ανάρτησή του στο twitter, ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει ότι «οι καταστροφικές κυβερνήσεις Τσίπρα-Καμμένου, επιβεβαίωσαν ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι μονόδρομος για την έξοδο από την κρίση. Απαιτείται όχι μόνο μεταρρυθμιστική επιθυμία αλλά και μεταρρυθμιστική ικανότητα. Η ανικανότητα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να κυβερνήσουν είναι μνημειώδης» και προσθέτει ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν είναι μέρος του προβλήματος. Είναι το πρόβλημα. Για αυτό πρέπει να φύγουν το συντομότερο».

Χαρακτηρίζει, επιπλέον τη Νέα Δημοκρατία ως μία τολμηρή και ασυμβίβαστη μεταρρυθμιστική δύναμη, υπογραμμίζοντας ότι «στην πρόταση: “ένα μικρότερο αλλά πιο ικανό κράτος, και ένας πιο ανταγωνιστικός ιδιωτικός τομέας” θα συμφωνούσε σήμερα η πλειοψηφία».

Ο “υιός” έχει ξεπεράσει τελικά  σύμπαντες τους γνωστούς, παλιούς και νέους,  δημαγωγούς στην κομματική παλαίστρα  της χώρας. Συναγωνίζεται και ξεπέρασε εν πολλοίς τους… πατριάρχες του λαϊκισμού και της δημαγωγίας, όπως τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Αλέξη Τσίπρα.

Δεν είναι που αραδιάζει συνεχώς  ψέματα και μοιράζει αφειδώς  υποσχέσεις, αλλά έπαιξε και συνεχίζει να το κάνει ,με τη σωτηρία της χώρας και την έξοδό της από την κρίση. Κορυφαία εγκληματική πράξη του είναι  η άρνησή του τελευταία να συνεργαστεί σε οικουμενική κυβέρνηση, η οποία, αν είχε συσταθεί, θα ενίσχυε σημαντικά τη διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας στις τελευταίες φάσεις της.

Η ιστορία χωρίς δισταγμό απονέμει στον Κυριάκο Μητσοτάκη  ,πέρα από τον τίλτο του… πάπα της δημαγωγίας κι εκείνον του αδίστακτου θύτη ενός ολόκληρου λαού για το δικό του μικροκομματικό συμφέρον. Σύντομα θα λογοδοτήσει πλατύτερα γι΄ αυτή την εγκληματική του τακτική. Ακόμα, πολλοί δεν έχουν πάρει είδηση ποιος ακριβώς είναι ο σημερινός αρχηγός της Δεξιάς και πόσο μακριά σε ανηθικότητα μπορεί να πάει.

Ο πατέρας του, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, υπήρξε πιο συνετός από τον “υιό”. Ειδικά, τα τελευταία χρόνια .Και θα μπορούσαμε μάλιστα να τον χαρακτηρίσουμε χωρίς δυσταγμό, ως τον πλέον σώφρονα από τους ζώντες πολιτικούς της εποχής του.

Τα ιστορικά λάθη, βέβαια, στην πορεία της πολιτικής του ζωής ήταν πολλά ,μεγάλα και ανεξίτηλα. Να σημειώσουμε τα σπουδαιότερα: Η λεγόμενη “αποστασία” και οι φιλοβασιλικές διασυνδέσεις του ως τώρα, η παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου  στο ειδικό δικαστήριο το 1989, η επιλογή των προσώπων για τη στελέχωση της κυβέρνησής του και η αδυναμία του να προωθήσει, ως πρωθυπουργός, αλλαγές στο κομματικό κατεστημένο της χώρας, για να θεραπεύσει χρόνιες εθνικές παθογένειες και επικίνδυνα σύνδρομα. Και δεν είναι δικαιολογία αυτό που επικαλείται συνεχώς, πως δεν…πρόκανε, δεν τον αφήσανε.

΄Ομως,σε καμιά περίπτωση δεν υπήρξε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης  ο χειρότερος  πολιτικός  στη σύγχρονη  πολιτική ιστορία της χώρας , όπως τον θέλανε και τον παρουσιάσανε  τα έντυπα του Χρ.Λαμπράκη και των άλλων βαρόνων εκδοτών αντιπάλων του.  Αντίθετα μάλιστα. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, όπως είπαμε, επέδειξε σωφροσύνη και σπάνια οξυδέρκεια.

Ο Κυριάκος Μηπτσοτάκης, δε δείχνει να είναι φτιαγμένος από τη στόφα των μεγάλων πολιτικών, όπως ο πατέρας του. Θα παραμείνει  “μικρός”, μια μετριότητα ως  αρχηγός κόμματος, που θα στηρίζει τη συνέχιση της κομματικής του ύπαρξης στις ίντριγκες, τις λογής τρομολαγνίες και τις    “τρικλοποδιές”.

 Με τέτοια,  βέβαια,  μέσα δεν έχει ελπίδα να επιβιώσει στην καρέκλα της Νεο-ΕΡΕ. Σύντομα θα υπάρξει  στο “ταβάνι” του κόμματός του ισχυρότερο αντιπολιτευτικό τόξο  από εκείνο που ήδη έχει σχηματιστεί σήμερα. “Θα τα βρει μπαστούνια” αργότερα από δικούς του συνεργάτες  αυτή την ώρα  (π.χ Τζιτζικώστα, Γεωργιάδη). Τέτοιες λυκοφυλίες δεν έχουν διάρκεια ,είναι γνωστό. Αλλά, ας περιμένουμε να δούμε.

3. Σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης για άλλους 3 μήνες η Βενεζουέλα -Τις ΗΠΑ κατηγορεί ο Μαδούρο
(ΑΠΕ/ EPA/ Miguel Gutiérrez)

 

Την κατάσταση οικονομικής έκτακτης ανάγκης παρέτεινε για τρεις μήνες ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νίκολας Μαδούρο, με την χώρα να παραμένει σε κρίση.

«Θα προχωρήσω στην υπογραφή (…) ενός νέου διατάγματος (…) για τους μήνες Μάιο, Ιούλιο και Ιούλιο» με στόχο την «ανάκτηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας» , είπε ο Μαδούρο χθες, κατηγορώντας τις ΗΠΑ.

Για τα προβλήματα της οικονομίας της χώρας του κατηγόρησε τις ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για μηχανορραφίες της αμερικανικής αντιπολίτευσης για την ανατροπή της κυβέρνησής του. Ως παράδειγμα, έφερε τη διαδικασία παραπομπής της Ντίλμα Ρούσεφ, της προέδρου της Βραζιλίας. «Η Ουάσιγκτον ενεργοποιεί μέτρα κατ’ απαίτηση της φασιστικής δεξιάς της Βενεζουέλας, που ενισχύονται από το πραξικόπημα στη Βραζιλία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

“΄Ημουνα νιος και γέρασα” που λένε κι αυτό το αντι-αμερικανικό σύνδρομο που κουβαλάνε οι γενιές των αριστερών ή των βαπτισμένων (ως το ψάρι σε κρέας) ,μεταλλαγμένων “αριστερών” πάσης φύσεως και συνομοταξίας,δε λέει να εκλείψει.  Για όλα φταίνε οι Αμερικανοί.

Και δε μιλάμε μόνο για τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα του κόσμου,της υφηλίου ολόκληρης. Ακόμα και γιατί … γέννησε η γελάδα στραβά, οι Αμερικανοί τα φταίνε, αφού…ψεκάζουν και τον αέρα που αναπνέουμε οι… φονιάδες των λαών. ΄Εχει καταντήσει όντως  ιλαρότητα αυτός ο συνεχιζόμενος αντιαμερικανισμός.

΄Οχι πως φταίνε, δηλαδή,  οι ίδιες οι κυβερνήσεις  (ο Τσάβες και ο Μαδούρο εν προκειμένω  στη Βενεζουέλα) και οι λαοί για τις επιλογές τους. Πάντα υπάρχει εξιλαστήριο θύμα.  Συνεχώς  ζητάμε να ρίξουμε σε κάποιον τα λάθη μας. Από τον καθημερινό άνθρωπο, δίπλα μας, ως  τις κυβερνήσεις και τα κράτη.

Η Αμερική, χρόνια τώρα, υπήρξε ο καλύτερος “σάκος του μποξ” . Παλαιότερα, όχι και άδικα ,βέβαια. ΄Οπως, όμως,  και δεκάδες, άλλες ισχυρές χώρες και κυβερνήσεις ευθύνονταν πάντα για τα δεινά του πλανήτη.

Αλλά, τουλάχιστον σήμερα, η Αμερική του Ομπάμα,δεν είναι σε καμιά περίπτωση  εκείνη του Νίξον και των Μπους.  Και φυσικά, καμιά σύγκριση της Αμερικής σήμερα  με τη χώρα που “κυβερνά” ο μαφιόζος-δικτάτορας Πούτιν.

4. “ΠΙΚΡΟΣ ΚΑΦΕΣ”  ΣΤΑ ΨΑΧΝΑ ΕΥΒΟΙΑΣ.

Πρόσφατα στη Βουδαπέστη και το Βουκουρέστι, έπινα καφέ σε καλά  μαγαζιά με 2, άντε, 2,5 ευρώ.  Και μιλάμε για καφέ σπέσιαλ, με θέα το κάστρο και την παλιά, ιστορική γέφυρα αποκάτω  ή το απέραντο  πάρκο Χεραστράου με τη γραφική λίμνη να απλώνεται ως πέρα.

 Σήμερα που βρέθηκα στα Ψαχνά και είπα να πιω έναν καφέ-νεροζούμι, μου κάθισε στο λαιμό! Στην πλατεία, κάτω από τη γύφτικη τέντα να ζεματάει,   με θέα ένα παρατημένο, κατάμαυρο από το χρόνο γιαπί, κλήθηκα να καταβάλω για τον  εσπρέσο (ο θεός να τον κάνει), 4 ευρώ!   Για την ακρίβεια 3.50 ο καφές και  (τι ψυχή έχουν) 50 λεπτά στην κοπελίτσα, που με  σέρβιρε  πάνω στο ψιλοτάκουνο ( κατ΄απαίτηση προφανώς του αφεντικού).

Πώς λέτε να  πήγε η χώρα κατά διαβόλου; Γιατί έπιασε πάτο;  Από το λαμόγιο το λαό της. Μια ζωή  στην αρπακτή, την κλεψιά, το εύκολο κέρδος. Σε δημόσια και ιδιωτική δουλειά.

Στα νησιά, την τουριστική περίοδο, χρεώνουν 5 ευρώπουλα τη χωριάτικη σαλάτα στον  ξεϊγκλωτο Γερμανό με το σορτς και την  κάλτσα στο πέδιλο. Αλλά, ίδια πληρώνει και ο ατσίδας συν-Έλληνας με το μεγάλο, αλλά αδειανό πια  προρτοφόλι στην κωλότσεπη. Τί νόμιζε; Θα του τη χαρίσει ο κλεφταράς συμπατριώτης, λόγω  εθνικής ταυτότητας; Το χρήμα δεν έχει πατρίδα και χρώμα.

Να δω αυτή τη φυλή να αλλάζει, να εκπολιτίζεται, να γίνεται Ευρώπη και…ας αναχωρήσω την ίδια ώρα  για τας ιεράς μονάς. Τουλάχιστον, να ζήσουν καλά (και προπαντώς αξιοπρεπώς) τα παιδιά και τα εγγόνια μας.