-
ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ ΤΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ ΠΟΥΤΙΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΤΟΝ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ .
1. α. Ολιγόωρη κράτηση στη Θεσσαλονίκη για τον μέντορα του Πούτιν, Αλεξάντερ Ντούγκιν
β. Ιβάν Σαββίδης.Ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα;
Με παρέμβαση του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ αποτράπηκε η…ρήξη!
Φαίνεται μάλλον περίεργο στις σημερινές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, υπάρχουν όμως ακόμα ορισμένοι ‘Ελληνες με επιρροή, μυαλό και κυρίως πατριώτες να σώζουν τη χώρα από τις κυβερνήσεις της! ‘Ενας από αυτούς είναι ο Πόντιος επιχειρηματίας και πρόεδρος του ΠΑΟΚ, ο Ιβάν Σαββίδης από το Ροστόφ επί του Ντον. ‘
γ. ΥΠΕΡΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ, ΜΕΝΤΟΡΑΣ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ
Ποιος είναι ο υπερεθνικιστής Αλεξάντρ Ντούγκιν που κρατήθηκε στη Θεσσαλονίκη – Οι άριστες σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή
Η κράτηση, για λίγες ώρες, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης του Ρώσου υπερεθνικιστή Αλεξάντρ Ντούγκιν, λόγω συνωνυμίας με καταζητούμενο, προκάλεσε αίσθηση.
Ο Ντούγκιν ήρθε στην Ελλάδα για να παραβρεθεί στην επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Πατριάρχη Κυρίλλου στο ρωσικό μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, στο Αγιο Ορος.
Ποιος είναι όμως ο καθηγητής Ντούγκιν που θρυλείται ότι είναι από τους μέντορες του Βλαντιμίρ Πούτιν σε θέματα γεωπολιτικής αλλά και Ρώσων ολιγαρχών;
Ο 54χρονος με την μακριά γενειάδα και τα μαλλιά, μπορεί να μοιάζει με ιεροκήρυκας αλλά περισσότερο με γεράκι υπερεθνικιστικών βλέψεων προσομοιάζει αν διατρέξει κανείς στις αντιλήψεις που εκφράζει.
Πιστεύει και κανοναρχεί υπέρ του Ευρασιατισμού, κόντρα στον Ατλαντισμό. Οραματίζεται την ανασύσταση της Ρωσικής αυτοκρατορίας, υπό το σιδηρό χέρι ενός υπερ-ηγέτη.
Θεωρεί ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια ευρασιατική αυτοκρατορία που θα περιελάμβανε το σύνολο της Ευρώπης και της Ρωσίας δημιουργώντας αντίβαρο στην αμερικανική ηγεμονία.
Φέρεται να έχει επηρεάσει από το 2012 το καθεστώς του προέδρου Πούτιν και την εξωτερική πολιτική της Ρωσίας σε τέτοιο βαθμό που το περιοδικό «Foreign Affairs» τον χαρακτήρισε «ο εγκέφαλος του Πούτιν» και ο γαλλικός «Nouvel Observateur» ως «ο Ρασπούτιν του Πούτιν».
Γεννήθηκε στη Μόσχα το 1962 με πατέρα και παππού στρατιωτικούς. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο Λεμονόσοφ της Μόσχας.
Οι σχέσεις με την Χρυσή Αυγή
Το εγχώριο νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, βρήκε στο πρόσωπο του Ντούγκιν έναν «οραματιστή». Οπως αποδεικνύεται από σχετικά δημοσιεύματα της ΧΑ οι σχέσεις τους είναι άριστες. Σε τέτοιο βαθμό που ο Ντούγκιν έστειλε επιστολή στον Νίκο Μιχαλολιάκο στη φυλακή με θερμά λόγια συμπαράστασης.
Η αλληλογραφία με Μιχαλολιάκο
Η Χρυσή Αυγή πανηγύριζε για την αλληλογραφία των δύο:
«Ο Γενικός Γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νικόλαος Μιχαλολιάκος διατηρεί εδώ και μήνες κύκλο επαφών με μεγάλες διεθνείς προσωπικότητες. Μια εκ των κορυφαίων είναι και ο Αλεξάντερ Ντούγκιν, ο οποίος είναι ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες και συμβούλους του Βλαντιμίρ Πούτιν σε θέματα γεωπολιτικής» γράφει στο σάιτ της και αναπαραγάγει δημοσίευμα του εθνικιστικού site defencenet σχετικά με την αλληλογραφία τους: «Στην επιστολή του ο Α.Ντούγκιν, αναφέρεται με τα καλύτερα λόγια στις γεωπολιτικές προσεγγίσεις και θέσεις του κόμματος και ζητεί να ανοίξει ένα δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του κόμματος και του think tank που έχει ιδρύσει ο ίδιος στην Μόσχα. Είναι η δεύτερη φορά μετά το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων που είχε μεταδώσει τα περί συλλήψεων “ριζοσπαστών πολιτικών” που η ρωσική πλευρα εμφανίζεται να συμπαραστέκεται στο κόμμα του Λαϊκού Συνδέσμου και προσωπικά στον Ν. Μιχαλολιάκο».
Ζαρούλια-Ματθαιόπουλος τον συνάντησαν στη Μόσχα
Στη συνέχεια αντιπροσωπεία της Χρυσής Αυγής, με τους βουλευτές Ελένη Ζαρούλια και Αρτέμη Ματθαιόπουλου πήγε στη Μόσχα για να συναντήσει τον σύμβουλο του Πούτιν, Αλεξάντρ Ντούγκιν.
Η συνέντευξη στο site της ΧΑ
Ο Αλεξάντρ Ντούγκιν έδωσε όμως και συνέντευξη στο site της Χρυσής Αυγής στην οποία δήλωνε: Γνωρίζω πως η πολιτική κατάσταση στη χώρα σας είναι πολύ ασταθής και εύθραυστη. Η πολιτική ελίτ δε θα επιβιώσει σε μια κρίση τέτοιας έκτασης και θεωρώ απολύτως βέβαιο πως αυτή θα αντικατασταθεί από μια ανερχόμενη πολιτική δύναμη που προτείνει τη ρήξη με το παλαιό. Είμαι το ίδιο βέβαιος ότι αυτή η δύναμη δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το υπάρχον πολιτικό σύστημα γιατί βασίζεται στις παραδόσεις, τις οποίες εκλαμβάνει ως τη μοναδική σταθερά που ασπάζεται και κατανοεί η πλειοψηφία του λαού σας. Θα επαναλάβω κάτι που είπε ο πρόεδρος Πούτιν, ότι φυσικός σύμμαχος της Ρωσίας θα είναι εκείνος που αντιτίθεται στην παγκοσμιοποίηση, τον φιλελευθερισμό και κάθε τι που συνιστά την πραγμάτωση της αμερικανικής ηγεμονίας. Εάν λοιπόν αυτή η δύναμη είναι η Χρυσή Αυγή, τότε ναι, εφόσον προστατεύετε την ταυτότητα και τη συνείδηση του λαού σας είστε φίλος μας και σίγουρα θα προβούμε στην συνεργασία που τόσο είναι επιθυμητή με τη χώρα σας!».
Ντούγκιν: Η Χρυσή Αυγή εκφράζει τα συμφέροντα της Ελλάδας
Σχολιάζοντας δε τις φυλακίσεις των στελεχών της Χρυσής Αυγής, ο Ντούγκιν ήταν κάτι παραπάνω από θερμός: «Θεωρώ ότι η δαιμονοποίηση σας δεν είναι τυχαία και προφανώς αυτό δεν αφορά το γεγονός ότι είστε κατ᾽ αυτούς ένας πολιτικός αντίπαλος, αλλά το ότι δεν πορεύεστε στον ίδιο δρόμο με όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Διαφέρετε γιατί πιστεύετε σε παραδοσιακές αξίες κι αυτό το λέτε ανοιχτά. Γνωρίζω επίσης τις θέσεις σας εις ότι αφορά την γεωπολιτική στροφή προς τη Ρωσία. Εκφράζετε τα συμφέροντα των Ελλήνων κι αυτό είναι πολύ σπουδαίο. Με τη συμμετοχή σας στις εκλογές για το ευρωκοινοβούλιο θα επιδιώξετε αυτές τις θέσεις σας, θέσεις που έχουν να κάνουν με παραδοσιακές αξίες όπως ο θεσμός της οικογένειας, της θρησκείας, της αγάπης για την πατρίδα κ.ο.κ. Έχει αποδειχτεί πως οι διώξεις εις βάρος σας έχουν πολιτικό κίνητρο, αλλά η βέβαιη είσοδος σας στην ευρωβουλή θα μας δώσει από κοινού τη δυνατότητα να προσδιορίσουμε το γεωπολιτικό μας όραμα, το όραμα ανάμεσα σε Ελλάδα και Ρωσία που θα αποτελέσει την απαρχή της ανοικοδόμησης της Ευρώπης των Εθνών».
Financial Times: Ο Ντούγκιν ήταν καλεσμένος του Κοτζιά στο Πανεπιστήμιο
Η εφημερίδα Financial Times τον Ιανουάριο του 2015 προκάλεσε ταραχή υποστηρίζοντας πως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς «πρώην καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, έχει καταθέσει ιδιαίτερα εθνικιστικές θέσεις, αναπτύσσοντας επαφές με τον Αλεξάντρ Ντούγκιν, τον Ρώσο εθνικιστή φιλόσοφο, κατά τη διάρκεια πολλών επισκέψεων στην Μόσχα, σύμφωνα με συνάδελφο που δεν θέλησε να αποκαλυφθεί. Ο κ. Ντούγκιν, που έχει στενές επαφές με πολλά πρόσωπα στις υπηρεσίες ασφαλείας της Μόσχας και τον περασμένο Αύγουστο ζήτησε “γενοκτονία” για τους Ουκρανούς, είχε προσκληθεί από τον κ. Κοτζιά σε διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Πειραιά ως επίτιμος ομιλητής, όπου εξήρε τον ρόλο της Ορθοδοξίας στην ενότητα Ελλήνων και Ρώσων» έφραψε, μεταξύ άλλων, η εφημερίδα.
Κοτζιάς: Ψευδής ισχυρισμός
Ο Ν. Κοτζιάς διέψευσε ότι είχε προσκαλέσει τον κ. Ντούγκιν σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Πειραιά. «Όπως το ίδιο το Πανεπιστήμιο Πειραιά έχει διαψεύσει με χωριστή ανακοίνωσή του, ο κ. Κοτζιάς ουδέποτε προσκάλεσε τον κ. Ντούγκιν στην εν λόγω διάλεξη και ουδέποτε, όπως ψευδώς αναφέρεται στο δημοσίευμα, μετέβη στη Μόσχα για να τον συναντήσει» ανέφερε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.
Ωστόσο στο διαδίκτυο κυκλοφόρησε φωτογραφία τους στον Πειραιά, τον Απρίλιο του 2013.
Λίγες μέρες μετά, ο Ν. Κοτζιάς με συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, παραδέχθηκε ότι απηύθυνε πρόσκληση στον γνωστό για τις εθνικιστικές του θέσεις καθηγητή, καθώς, «ήταν ένας από τους συμβούλους του Πούτιν και κατείχε μία από τις σπουδαίες έδρες στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας».
«Διδάσκω διεθνείς σχέσεις και προσκαλώ τακτικά διπλωμάτες και καθηγητές. Ο Ντούγκιν, μού επισημάνθηκε από διπλωμάτες και εκτός από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, θα πραγματοποιούσε ομιλίες και σε άλλα πανεπιστήμια. Ο Ντούγκιν ήταν πολύ αντιαμερικανός, πολύ φιλογερμανός, με ανάμιξη από Χάντινγκτον και Φουκουγιάμα. Δεν μου άρεσε, διαπληκτισθήκαμε και δεν τον συνόδεψα μετά καν στην έξοδο» συμπλήρωσε ο κ. Κοτζιάς.