ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
O Oμπάμα ξετρέλανε το Βιετνάμ -Τον αγάπησαν, του τραγούδησαν και ραπ
Ο Μπαράκ Ομπάμα ολοκλήρωσε την τριήμερη επίσκεψή του στο Βιετνάμ με μια εκδήλωση με νέους της χώρας.Ανάμεσά τους βρέθηκε και μια ράπερ, η οποία δεν δίστασε να δείξει στον αμερικανό πρόεδρο τι ξέρει να κάνει και τραγούδησε λίγους στίχους.
Η εμφάνισή της ενέπνευσε τον Ομπάμα που άρχισε να επαινεί την σημασία της τέχνης ανά τον κόσμο, είτε στη μουσική είτε στην λογοτεχνία, και μίλησε για τον ρόλο της τέχνης που χτίζει γέφυρες μεταξύ των λαών και των ανθρώπων.
«Η τέχνη μας μαθαίνει να μη σκεφτόμαστε μόνο τον εαυτό μας αλλά να μπαίνουμε στη θέση των άλλων», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα και πρόσθεσε ότι το να ακούει βιετναμέζικο ραπ (του μετέφρασαν τα λόγια που άκουσε) του επιτρέπει να αισθάνεται πιο κοντά σε αυτή τη χώρα που είναι τόσο μακριά από τη δική του.
Τώρα και στην Ιαπωνία. Σειρά έχουν η Χιροσίμα και το Ναγκασάκι για επίσκεψη . Ο πρόεδρος της Αμερικής χρωστάει μια μεγάλη, συμβολική, ιστορική συγγνώμη από την ανθρωπότητα ολόκληρη για εκείνο το μέγα έγκλημα του πυρηνικού ολοκαυτώματος. Και ας τη ζητήσει γονυπετής κάτω από το μνημείο ειρήνης της τραγικής Χιροσίμα.
Ο πρόεδρος Ομπάμα πρέπει και μπορεί να το κάνει. ΄Οπως, ακριβώς, έπραξε με το πολύπαθο Βιετνάμ, που έζησε, μαζί με την Αμερική, έναν πολύχρονο, εφιαλτικό πόλεμο χωρίς αιτία και αφορμή (όπως ,άλλωστε, είναι όλοι οι πόλεμοι).
__________________________________________________________________
-
ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
-
ΕΜΟΡΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ. “ΑΙΜΑ, ΣΠΕΡΜΑ, ΘΕ(Α)ΜΑ”
1. ΜΕΤΑ ΑΠΟ 4,5 ΜΗΝΕΣ ΛΟΓΩ ΑΠΟΧΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ
Ξεκίνησε και πάλι η δίκη της Χρυσής Αυγής – Χωρίς τον Γιώργο Ρουπακιά
Στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλου βρέθηκαν σήμερα και πάλι μετά από διακοπή περίπου 4,5 μηνών, λόγω της αποχής των δικηγόρων, οι παράγοντες της δίκης για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.
Η διαδικασία ξεκίνησε απόντος του κατηγορουμένου για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά, που δεν θέλησε να μεταφερθεί από το σπίτι όπου παραμένει σε περιορισμό. Στο εδώλιο ήταν παρόντες μόνο 6 από τους 68 κατηγορούμενους.
Παρόντες, από νωρίς, στις πίσω θέσεις της δικαστικής αίθουσας, η Μάγδα Φύσσα και μέλη της οικογένειας του 34χρονου μουσικού, που ακόμη μια φορά παρακολουθούσαν σιωπηλοί τα θέματα που τέθηκαν, όσον αφορά τις άδειες που δόθηκαν στους δικηγόρους πολιτικής αγωγής από τους Δικηγορικούς Συλλόγους. Και αυτό γιατί -παρά το γεγονός ότι οι δικηγόροι, μόλις χθες πήραν απόφαση για συνέχιση της αποχής τους έως τις 6 Ιουνίου- οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής είχαν λάβει άδειες από τους Συλλόγους τους σε Αθήνα και Πειραιά για να παραστούν στη δίκη.
Από την πλευρά των κατηγορουμένων, όμως, πολλοί εκ των συνηγόρων δήλωσαν ότι απέχουν των καθηκόντων τους, ενώ κάποιοι συνήγοροι υπεράσπισης, μέλη των Συλλόγων Αθήνας και Πειραιά, διευκρίνισαν πως δεσμεύονται από την απόφαση για παράστασή τους, επισημαίνοντας πως προς το παρόν δεν τους κοινοποιήθηκε εγγράφως. Η υπεράσπιση υπέβαλε ένσταση σχετικά με το αν εκδόθηκε νομότυπα η άδεια και αν η “μη γνωστοποίησή της” στους συνηγόρους των κατηγορουμένων τηρεί τις προϋποθέσεις του νόμου. Σκεπτικό της ένστασης είναι ότι οι άδειες δόθηκαν με την αιτιολογία ότι υπάρχουν κρατούμενοι, γεγονός που δεν ισχύει.
Ο συνήγορος του Γιώργου Ρουπακιά δήλωσε πως απέχει, καθώς δεν δεσμεύεται από τις αποφάσεις που έχουν στα χέρια τους οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής -ο ίδιος είναι μέλος του ΔΣ Κορίνθου -και ανέφερε πως έχει προφορική άδεια του συλλόγου του. Επίσης, συνήγοροι υπεράσπισης μέλη των Συλλόγων Θεσσαλονίκης και Λάρισας είπαν πως δεν έχουν λάβει άδεια.
Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να απορριφθεί το αίτημα της υπεράσπισης, διευκρινίζοντας ότι το δικαστήριο δεν μπορεί να ελέγξει αν οι άδειες έχουν κοινοποιηθεί στους συνηγόρους υπεράσπισης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κατηγορούμενος Γιάννης Άγγος δήλωσε πως δεν έχει συνήγορο υπεράσπισης γεγονός που αποτελεί έναν ακόμη λόγο για διακοπή της δίκης.
Το δικαστήριο απέρριψε τα ζητήματα που έθεσαν οι υπερασπιστές, αποφασίζοντας πως, εφόσον εκδόθηκε άδεια παράστασης από τον Σύλλογο Αθήνας και Πειραιά, η υποχρέωση τήρησης των όρων της αποχής, για τα μέλη τους που παρίστανται στη δίκη, αναιρείται. Επιπλέον, κατά το δικαστήριο, η άδεια που χορηγήθηκε δεν αφορά τα άτομα αλλά την εκδικαζόμενη υπόθεση.
Ενταση με τους διορισμούς δικηγόρων
Το δικαστήριο προχώρησε σε διορισμούς δικηγόρων για τον Ι. Αγγο και τους Γιώργο Σταμπέλο και Γιώργο Πετράκη που δήλωσαν χωρίς εκπροσώπηση, επιλέγοντας δικηγόρους από την ομάδα των παρόντων υπερασπιστών. Ωστόσο, οι δικηγόροι που όρισε το δικαστήριο αρνήθηκαν τους διορισμούς τους. Μετά από διακοπή, το δικαστήριο προχώρησε σε νέους διορισμούς και πάλι από την ομάδα των υπερασπιστών, οι οποίοι, επίσης, αρνήθηκαν τους διορισμούς τους.
Ο κατηγορούμενος Άγγος δήλωσε μόνος του ότι επιθυμεί να εκπροσωπηθεί από τον συνήγορο του συγκατηγορουμένου του Ι.Καζαντόγλου, διορισμό που δέχθηκε το δικαστήριο. Για τους Σταμπέλο και Πετράκη, ουδείς από τους υπερασπιστές δέχθηκε να διοριστεί από το δικαστήριο και έτσι η διαδικασια διακόπηκε και πάλι για λίγο, ώστε το δικαστήριο να αναζητήσει δικηγόρους από τον κατάλογο για να προχωρήσει σε διορισμούς για τους δύο κατηγορούμενους.
Μάλιστα, η άρνηση των δικηγόρων προκάλεσε την αντίδραση της προέδρου Μαρίας Λεπενιώτη, η οποία ανάφερε πως η στάση τους «θα διερευνηθεί αρμοδίως», φράση για την οποία αντέδρασαν κάποιοι εκ των υπερασπιστών κάνοντας λόγο για «απειλή».
Τελικώς, το δικαστήριο ανακοίνωσε τα ονόματα τεσσάρων δικηγόρων από τον κατάλογο και διέκοψε τη συνεδρίαση του για αύριο.