ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

 

 

  1. ΝΙΚΟΣ ΡΩΜΑΝΟΣ.
    “Όταν ένας μόνος κάτοικος του βασιλείου τούτου αδικηθεί, αδικείται όλο το βασίλειο” (ΡΗΓΑΣ)
  2. Ο ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΙΑΡΧΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ…ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΠΟΦΑΙΝΕΤΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣτΕ.
  3.    ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΒΡΩΝ!
1. Συνέντευξη του Νίκου Ρωμανού στον Χρήστο Αβραμίδη

INDYMEDIA

Δεκέμβρης 2014.Ολόκληρη η Ελλάδα κρατά την ανάσα της. Για 30 μέρες, ένα φάντασμα πλανάται πάνω από τη χώρα. Το φάντασμα ενός νέου Δεκέμβρη της εξέγερσης. Ένας εικοσιενάχρονος φυλακισμένος δεν υποχωρεί ακόμα και όταν η ζωή του κρέμεται από μια κλωστή. Είχε πει, μέχρι τη νίκη ή μέχρι το θάνατο. Και ξαφνικά, η κυβέρνηση που δεν είχε υποχωρήσει σχεδόν πουθενά μέχρι τότε, αναγκάζεται να κάνει πίσω. Η αλληλεγγύη νίκησε. Πολλές οι συλλήψεις και οι τραυματισμοί ως τότε, όμως ο αγώνας δικαιώθηκε. Είναι πια οριστικό: Ο Νίκος Ρωμανός μετά από τόσα βάσανα (και βασανιστήρια) θα παίρνει άδειες. Θα σπουδάσει. Ή τουλάχιστον αυτό ξέραμε τότε.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά, ο Ρωμανός δεν έχει βγει ούτε μια φορά απ’ την φυλακή. Η απεργία πείνας του, επέβαλε μια νομοθετική αλλαγή στη δεξιά κυβέρνηση Σαμαρά. Αλλά με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το δικαίωμα παραμένει ανενεργό.
Πως φτάσαμε όμως μέχρι εδώ; Επικοινωνήσαμε με τον Νίκο Ρωμανό ο οποίος μας δήλωσε μέσα από τη φυλακή:

«Από τον νόμο που έχει ψηφισθεί δεν έχει υλοποιηθεί απολύτως τίποτα. Να κάνουμε μία σύντομη αναδρομή τι έχει συμβεί από τότε μέχρι και σήμερα. Από όταν ψηφίστηκε ο νόμος ο οποίος έλεγε ότι ο φοιτητής πρέπει να περάσει το ένα τρίτο των μαθημάτων του, εγώ πέρασα το ένα τρίτο όπως όριζε ο νόμος τον Φεβρουάριο του ίδιου χειμώνα που έγινε και η απεργία πείνας. Έγινε μετά η αίτηση στο συμβούλιο της φυλακής η οποία αυτή αίτηση ξαναστάλθηκε στον ειδικό εφέτη ανακριτή. Εδώ πέρα η αντίφαση είναι ότι η απεργία πείνας ουσιαστικά έγινε ακριβώς για να παρακαμφθεί ο ειδικός εφέτης ανακριτής. Και παρότι ψηφίστηκε ο νόμος η αίτηση ξαναστάθληκε εκεί. Η αίτηση προφανώς ήταν απορριπτική. Μεσολάβησε το καλοκαίρι. Το Σεπτέμβρη ξαναέγινε εκ νέου μία αίτηση στο συμβούλιο της φυλακής. Είχε πραγματοποιηθεί τότε και η κατάληψη στα ΤΕΙ Αθήνας από ορισμένους συντρόφους με αίτημα να δοθεί η εκπαιδευτική άδεια. Τότε μάλιστα είχε βγει και ο υπουργός δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλος και είχε δηλώσει ότι θα περάσει μια τροπολογία που ουσιαστικά φέρνει αυτή τη δυνατότητα. Ουσιαστικά δηλαδή μιλάμε για την ίδια τροπολογία που είχε ψηφιστεί κατά τη διάρκεια της απεργίας πείνας. Έληξε η κατάληψη στα ΤΕΙ. Αυτή η τροπολογία δεν ψηφίστηκε ποτέ με αυτόν τον τρόπο. Ξανααπορρίφθηκε η αίτηση, πάλι από τον εφέτη ανακριτή, με το πρόσχημα ότι ήμουν υπόδικος. Και από τότε μεσολάβησε το δικαστήριο το οποίο τελείωσε, το τελευταίο. Και έχω κάνει ξανά αίτηση στο συμβούλιο της φυλακής και αυτή τη φορά δεν υπάρχουν κάποια άλλα νομικά κωλύματα που θα μπορούσε να εφεύρει κάποιος και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μες στην επόμενη εβδομάδα».

Ακούστε εδώ το ηχητικό

Τον ρωτήσαμε αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, καθώς καθυστέρησε η Κοινή Υπουργική απόφαση, και μας απάντησε τα εξής:

«Προφανώς υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και ακόμα και όταν βγήκε η υπουργική απόφαση βγήκε με τέτοιον τρόπο ώστε να μην μπορεί να δοθεί η άδεια. Και πέρα από αυτό έχει μια αξία να αναφερθεί ότι η απορριπτική δικαιολόγηση του εφέτη ανακριτή αφορούσε πολιτικούς λόγους. Δηλαδή οι αιτίες για τις οποίες απορρίφθηκε ήταν η πολιτική. Παρουσίαζε πολιτικά κείμενα που έχουν βγει μέσα από τη φυλακή και δικαιολογούσε την απορριπτική του εισήγηση με βάση πολιτικά κείμενα που έχουν βγει μέσα από τη φυλακή τα οποία κατά τη γνώμη του είναι λόγος για να απορριφθεί η άδεια».

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο λόγος που παρότι εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση, ο Ν.Ρωμανός, κρίθηκε με το καθεστώς που υπήρχε πριν την απεργία πείνας είναι ότι θεωρήθηκε υπόδικος, λόγω της δίκης που ήταν εν εξελίξει. Έχουμε δηλαδή το παράδοξο όπου ένας υπόδικος κρίνεται αυστηρότερα από έναν κατάδικο και παρόλο που και στις δύο περιπτώσεις ο νόμος προβλέπει αναγνώριση του δικαιώματος στην παιδεία.

Επικοινωνήσαμε με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο όμως απέφυγε να κάνει δηλώσεις για το θέμα

«Πάτησαν στην πλάτη του Νίκου τότε για να μπορέσουν να πάρουν ψήφους γιατί πλησίαζαν και οι εκλογές Και μετά κάναν το αντίθετο πράμα.» μας λέει η Βιργινία, σύντροφος του Νίκου Ρωμανού που παντρεύτηκαν το 2014 ενώ συνέχισε λέγοντας: «Κατάφερε να βγει μια νομοθεσία η οποία ευνοεί όλους τους νέους και μη για να μπορούνε να έχουν μια ανάσα ελευθερία, ότι και αν έχει συμβεί. Και είναι σωστό αυτό το πράγμα και πρέπει να γίνεται. Τώρα το πώς για το Νίκο κύλησε έτσι. Το νά’χει κάνει μια τεράστια απεργία πείνας, το νά’χει κινδυνεύσει η ίδια του η ζωή και εν τέλει να μην έχει καταφέρει τίποτα, είναι θέμα»

Ποια θα είναι η μοίρα του Νίκου Ρωμανού; Θα του δοθεί η άδεια να σπουδάσει στο ΤΕΙ Αθήνα; Ή θα συνεχιστεί αυτό που ο είχε αποκαλέσει «ειδική αντιμετώπιση των πολιτικών κρατουμένων»; Το «αστικό κράτος δικαίου» και η περιβόητη «συνέχειά του» αποφασίζουν. Αν κρίνουμε όμως από τους τρόπους που έχουν αντιμετωπίσει, τον Νίκο Ρωμανό στο παρελθόν, το σύγχρονο κράτος Λεβιάθαν θέτει ακόμα και το αυτονόητο δημοκρατικό δικαίωμα σε μία διαρκή αμφισβήτηση…

Με αφορμή το παραπάνω άρθρο ,στείλαμε χτες στα  Indymedia το ακόλουθο κείμενο:

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΑ ΜΕΣΑ Ο ΝΙΚΟΣ ΡΩΜΑΝΟΣ;

Είναι φανερό πως παίζουν παιχνίδια σκοπιμότητας όλοι οι εμπλεκόμενοι σ΄αυτή την ιστορία της μη χορήγησης εκπαιδευτικής  άδειας στο Νίκο Ρωμανό. Η πολιτική εξουσία πετάει το μπαλάκι στη δικαστική. Και τούμπαλιν. Καιρό τώρα.  Νομίζουν αμφότεροι πως επειδή χάνουν στην ουσία,  κερδίζουν  στα προσχήματα. Γι΄αυτά ενδιαφέρονται, άλλωστε. Τί αθλιότητα!
Ο Νίκος Ρωμανός ΔΕΝ διέπραξε έγκλημα. Ακόμα και η περίφημη  ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης, θα μπορούσε να αξιολογηθεί  νομικά -δικαστικά με χίλιους τρόπους. Και να είναι σήμερα έξω. ΄Ενα ξέσπασμα λογικό και αυτονόητο ήταν. Μια απολύτως δικαιολογημένη   αντίδραση. Τί δεν καταλβαίνουν όλοι αυτοί οι κήνσορες και οι τιμητές;.  Δεν ξέρω πώς θα αντιδρούσα, αν δολοφονούσαν  τον κολλητό μου μπροστά  στα μάτια μου. Και δεν είμαι και έφηβος.  Πάλι καλά  που ο “βρασμός ψυχής” ενός παιδιού  εκτονώθηκε τελικά σε ληστεία.
 Είναι φανερά εκδικητική η συμπεριφορά του κράτους απέναντι σε ένα νέο ανθρωπο, που είδε το φίλο του να πέφτει νεκρός, άνευ λόγου και αιτίας από τις σφαίρες  ενός  Ναζί.  Η ελληνική κοινωνία στη συντριπτική της πλειοψηφία είναι στο πλευρό  του Νίκου Ρωμανού. Δυο ανεγκέφαλοι Ναζί, πιόνια στα χέρια της ναζιστικής οργάνωσης του Μιχαλολιάκου, πήραν τη ζωή ενός παιδού και τη χάλασαν  σε ένα άλλο. Είναι επόμενο   η οργή του έντιμου και συνειδητοποιημένου πολίτη να  λειτουργεί πλέον ως “νέμεσις” , εδικά αν σκεφτεί κανείς  πως ο συνεργός στο έγκλημα Γρηγορόπουλου  ήδη είναι έξω, κι ο ίδιος ο  φονιάς θα βρίσκεται ελεύθερος σε λίγα χρόνια!
Κι ας μη ξεχνάμε και τούτο. Η δολοφονία Γρηγορόπουλου υπήρξε πρόκριμα της άλλης  στυγερής δολοφονίας Φύσσα, όπως έχουμε αναλύσει παλιότερα. ΄Ηταν αναμενόμενο “ντόμινο”,όσο το ίδιο το ανώτατο δικαστήριο της χώρας νομιμοποίησε το  τερατώδες εξάμβλωμα  της Χ.Α και την έστειλε στη Βουλή.Η ατιμωρησία σ΄αυτό τον τόπο εξέθρεψε την αδικία, τη  διαφθορά,την κατάλυση διαχρονικών αξιών.
 Τί παριστάνουν τώρα; Τόσο “μικροί” είναι πια,  που ούτε μια εκπαιδευτική άδεια δε χορηγούν σε έναν άνθρωπο στον οποίο κανονικά  οφείλουν εξηγήσεις, αντί να τον εξοντώνουν ; Γιατί βρίσκεται στη φυλακή ακόμα ο Νίκος Ρωμανός; Υπάρχει κανείς σώφρων σ΄αυτό τον τόπο να μας εξηγήσει;
Διαπράττουν ΄Υβριν  δικαστές και πολιτικοί. Ας μη “νίπτουν τα χείρας” τους. Η Ιστορία τους έχει δικάσει και καταδικάσει, επειδή στις κρίσεις  της εκείνη   δε μετράει ούτε αποφασίζει   με σκοπιμότητες και δολιότητες. Και η κρίση της ιστορίας είναι ρομφαία δίκοπη για το άδικο και το παράλογο. Ας το έχουν υπόψη τους.
Γράφαμε σε άλλο κείμενό μας  για το ίδιο θέμα:
  ΑΛΛΟΙ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΧΟ Ο ΝΙΚΟΣ ΡΩΜΑΝΟΣ (8/12/14)
«Φυσικά και το πιστεύω ότι θα επιστρέψει στη φυλακή, εάν παρακολουθήσει μαθήματα. Έχω την ηθική δέσμευση, σαν δικηγόρος, και μπορώ να το πω δημόσια. Αν θέλουν, και νομικά. Ότι η πρωτοβουλία αυτή είναι για να σπουδάσει και όχι για να αποδράσει» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα Fm ο κ.Ραγκούσης.
Κακώς έγινε ΤΩΡΑ  η παραπάνω δήλωση. Πριν την έναρξη ή στις πρώτες ημέρες της απεργίας πείνας, είχε νόημα και αφαιρούσε κάθε πρόσχημα από εκείνους που  εγκληματούν από την αρχή, αψηφώντας το νόμο, αλλά πρωτίστως περιφρονούν το αγαθό της ζωής που είναι η ύψιστη αξία. Η χορήγηση άδειας για σπουδές (εκπαιδευτική άδεια)  είναι αναφαίρετο και νομικά κατοχυρωμένο δικαίωμα   φοιτητών στο στρατό, τη φυλακή,τις δημόσιες υπηρεσίες. Και όχι μόνο τωρινό.
Επομένως, αν  ο υπεύθυνος να τη χορηγήσει δεν το κάνει, παραβαίνει το νόμο και πρέπει να τιμωρηθεί. Οι  προφάσεις πως ο «αιτών» είναι ύποπτος φυγής  (σφόδρα ή όχι) και γενικότερα η προδίκαση συμπεριφοράς ενός πολίτη (έστω και κατηγορούμενου), είναι προσβολή στην έννοια του πολίτη,  του νομικού πολιτισμού μιας χώρας  και του ανθρωπισμού και  δε δικαιολογούν την άρνηση  χορήγησης  της συγκεκριμένης άδειας.
Ειδικά,όταν ο φοιτητής που ζητάει  την άδεια  βρίσκεται σε πολυήμερη απεργία πείνας από την οποία κινδυνεύει άμεσα η ζωή του, έχει κερδίσει με το «σπαθί» του,άλλο ένα επιπρόσθετο δικαίωμα να την απαιτεί και  όχι να την αιτείται πλέον. ΄Οσοι εμπλέκονται στην υπόθεση της άρνησης να χορηγήσουν άδεια στο Νίκο Ρωμανό, έχουν διαπράξει σοβαρά  διοικητικά-υπαλληλικά και ποινικά αδικήμα, εκτός των άλλων και για έκθεση ανθρώπου σε κίνδυνο ζωής, παράβαση καθήκοντος κ.α.
Ο υπουργός δικαιοσύνης οφείλει άμεσα να επέμβη κα να ζητήσει την τιμωρία των ενόχων, όποια θέση ή ιδιότητα κι αν έχουν. Να απαιτήσει επίσης  την άμεση  συμμόρφωσή τους στο νόμο και τη χορήγηση της άδειας σπουδών στο γενναίο  απεγό πείνας Νίκο Ρωμανό.
Διαφορετικά, είναι και ο υπουργός ένοχος και η κυβέρνηση στην οποία ανήκει . Να γνωρίζουν δε πως θα φτάσει η ημέρα που θα αποδοθούν οι πολιτικές και οι ποινικές ευθύνες σε όλους, όσοι σήμερα «ασελγούν» στο άγραφο και γραπτό δίκαιο, αλλά πρωτίστως στον ανθρωπισμό και τον πολιτισμό.
2.Διεκόπη λόγω διαφωνιών και εντάσεων των δικαστών η διάσκεψη της ολομέλειας του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

Διεκόπη η πρώτη διάσκεψη των δικαστών του Συμβουλίου της Επικράτειας για τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η διαδικασία ξεκίνησε με διαφωνίες και εντάσεις ανάμεσα στους δικαστές, με αποτέλεσμα η διάρκειά της να ξεπεράσει μόλις τη μία ώρα.

Λίγο μετά την έναρξη της διάσκεψης υπήρξαν εντάσεις και εκφράστηκαν διαφωνίες επί θεμάτων που σχετίζονται με τις προσφυγές που έχουν καταθέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί, με αποτέλεσμα τελικώς η διάσκεψη να ολοκληρωθεί πριν καλά-καλά ξεκινήσει.

Αφορμή φαίνεται ότι στάθηκε η αναφορά του προέδρου Νίκου Σακελλαρίου κατά τη διάρκεια της εισήγησής του για την κρισιμότητα της υπόθεσης γεγονός που από κάποιους δικαστές θεωρήθηκε «υπερβολή», ενώ διατύπωσαν την άποψη πως είναι αυτονόητη η κρισιμότητα του θέματος όπως και πολλές άλλες που φτάνουν μέχρι την ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Διαφωνίες όμως υπήρξαν και σε τυπικά θέματα που τέθηκαν σχετικά με τις προσφυγές ακύρωσης των παλαιών τηλεοπτικών ιδιοκτητών με αποτέλεσμα η διάσκεψη να διακοπή χωρίς να γνωρίζει κανείς πότε θα επαναληφθεί.

“Αφορμή φαίνεται ότι στάθηκε η αναφορά του προέδρου Νίκου Σακελλαρίου κατά τη διάρκεια της εισήγησής του για την κρισιμότητα της υπόθεσης”

 “Αυτή η χώρα είναι τρελοκομείο” έλεγε ο…Εθνάρχης.  Δεν είχε άδικο. Μόνο που ξέχασε πως τα θεμέλια του τρελάδικου τα έβαλε ο ίδιος με τα ακροδεξιά και παρακρατικά χεράκια του. Επί του θέματος.

Ο πρόεδρος του ΣτΕ αποφάνθηκε, διαβάζουμε,  για την…κρισιμότητα της υπόθεσης  με αποτέλεσμα κάποιοι δικαστές να αντιδράσουν και να διακοπεί η διάσκεψη. Προφανώς κάποιοι είχαν αντίθετη γνώμη από τον πρόεδρο

Τί υποκρισία,για να μην πούμε τίποτα χειρότερο από σέβας στην… αγωγή μας.  Πριν λίγες ημέρες, είχαμε την επέτειο της οικτρής δολοφονίας  του καθηγητή Γιώργου  Τριάρχη στην Τασκένδη. Πέρασαν 10 ολόκληρα χρόνια από τότε.  Προσφύγαμε στη δικαιοσύνη την ίδια στιγμή. Ζητήσαμε, ανάμεσα στα άλλα και τη διεξαγωγή έρευνας για τη δολοφονία. Καταγγείλαμε ως ηθικό αυτουργό της δολοφονίας την τότε υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου.

 10 ολόκληρα χρόνια η υπόθεση λιμνάζει στο ΣτΕ! Δε μας αφήνουν να πάμε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο,γιατί φοβούνται την καμπάνα που θα φάνε από τη διαπλοκή τους.

Ναι! Είναι αυτό το…δικαστήριο που ο πρόεδρός του έκρινε  σήμερα κρίσιμο το θέμα για τις τηλεοπτικές άδειες και έφτασε να δικόψει τη σύσκεψη, γιατί οι συνάδελφοί του δε συμφώνησαν μαζί του. Η δολοφονία και μάλιστα ειδεχθής, ενός ανθρώπου, δεν είναι κρίσιμο θέμα στην Ελλάδα και κατά την κρίση των Ελλήνων δικαστών. Είναι…ήσσονος σημασίας. Προηγείται ο Μαρινάκης και ο Αλαφούζος. Ο παράς πάντα έχει προτεραιότητα. Μπορεί να λύνει  και να δένει σε μια μπανανία, όπως είναι η δική μας …δημοκρατία.

Σε ένα δικαστήριο μελλοντικά, που θα υπάρχει δικαιικός πολιτισμός ΟΛΟΙ αυτοί θα είχαν καταδικαστεί ισόβια. Σήμερα, ξεκοκαλίζουν μισθούς και συντάξεις . Η διαφθορά, η συναλλαγή, η αδικία, η ατιμωρησία στη χώρα μας  έχει προ πολλού “χτυπήσει κόκινο”.  Οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση,να τους κόψουμε το βήχα.

“Ηρθε η ώρα λέει. Νάμαστε  έτοιμοι. Κάθε ώρα είναι η δικιά μας ώρα”,μας προστάζει  ο ποιητής.  Γρηγορείτε.

 

3.ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ
Ανησυχία για πιθανές εντάσεις στο Αιγαίο μετά την πρόκληση Ερντογάν -Αμφισβήτησε την Συνθήκη της Λωζάννης
Φωτογραφία: Orlok / Shutterstock.com

 

Η δήλωση του Τούρκου πρόεδρου Ταγίπ Ερντογάν με την οποία αμφισβήτησε τη Συνθήκη της Λωζάννης, που καθόρισε στο μεγαλύτερο μέρος τους τα σύνορα του σύγχρονου τουρκικού κράτους, προκάλεσε ανησυχία, έκπληξη, αλλά και φόβους για πιθανές εντάσεις στο Αιγαίο.

Η ελληνική πλευρά αντέδρασε ψύχραιμα και προσπάθησε να ρίξει τους τόνους, ωστόσο το θέμα θα τεθεί στο τραπέζι του ΚΥΣΕΑ, που συνεδριάζει το μεσημέρι υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Αν και το βασικό θέμα είναι η αντικατάσταση του αρχηγού της Πυροσβεστικής, Ιωάννη Καρατζιά, ο οποίος έχει υποβάλει την παραίτησή του, το ζήτημα Ερντογάν αναμένεται να είναι ψηλά και η ελληνική πλευρά θα στείλει στη συνέχεια μήνυμα προς την τουρκική πλευρά.

Χθες ο Ερντογάν είπε: «Το 1920 μας έδειξαν τη Συνθήκη των Σεβρών για να μας πείσουν το 1923 για τη Συνθήκη της Λωζάννης. Και κάποιοι προσπάθησαν να μας το παρουσιάσουν αυτό ως νίκη. Με τη Συνθήκη της Λωζάννης δώσαμε στους Έλληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι. Είναι αυτό νίκη;».

Και συνέχισε: «Όσοι έκατσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Λωζάννη δεν εκμεταλλεύτηκαν τη συνθήκη αυτή. Και επειδή αυτοί δεν την εκμεταλλεύτηκαν, δυσκολευόμαστε σήμερα εμείς».

Οι αναγνώσεις της δήλωσης Ερντογάν
Μία πρώτη ερμηνεία για τις προκλητικές δηλώσεις τους Τούρκου προέδρου είναι πως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα σε βάρος του προσπαθεί να συσπειρώσει τις δυνάμεις του στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Μία δεύτερη ανάγνωση όμως είναι πως θέλει να ακολουθήσει την πολική των προηγούμενων τουρκικών κυβερνήσεων να εξάγουν την εσωτερική κρίση, με προκλήσεις και θερμά επεισόδια σε βάρος της Ελλάδας.

Τρίτη ερμηνεία είναι πως η Άγκυρα ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει την ανιστόρητη αυτή στάση στη σκακιέρα του προσφυγικού, διατηρώντας «ζεστή» την απειλή να ανοίξει την κάνουλα των προσφυγικών ροών προς το Αιγαίο.

Ξυδάκης: Ολοι οφείλουν να σέβονται τη Συνθήκη της Λωζάννης
Να υποβαθμίσει το θέμα προσπάθησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, στον απόηχο των διπλωματικών διαρροών ότι «όλοι οφείλουν να σέβονται τη Συνθήκη της Λωζάννης. Όσο οδυνηρό και αν τους φαίνεται αυτό». Ο κ. Ξυδάκης παραδέχτηκε ότι οι τοποθετήσεις του Τούρκου προέδρου μπορούν να επηρεάσουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όμως εκτίμησε πως η κίνηση Ερντογάν απευθύνεται σε εσωτερικό ακροατήριο και αντανακλά πρόσκαιρες πολιτικές σκοπιμότητες.

«Αυτές οι πολιτικές δεν μπορούν να έχουν διάρκεια», σημείωσε, προσθέτοντας ότι μόνο και μόνο για να αρχίσουν συζητήσεις για αναθεώρηση μεγάλων διεθνών συνθηκών χρειάζεται η συμμετοχή «15 διεθνών παραγόντων». Ο κ. Ξυδάκης επισήμανε ότι το βλέμμα του Ερντογάν βρίσκεται στη Μοσούλη και στο Κουρδικό, τη στιγμή που η Άγκυρα επί του παρόντος βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση, πρώτον, λόγω της αστάθειας που έχει προκαλέσει το αποτυχημένο πραξικόπημα και, δεύτερον, λόγω των γεωπολιτικών τριγμών που προκαλούν η ένταση στη Μέση Ανατολή και οι φιλοδοξίες των Κούρδων στη Συρία και το Ιράκ.

“΄Επεα πτερόεντα”  δημαγωγών πολιτικών.Από τη μια  και από την άλλη πλευρά  του Αιγαίου. Πόλεμος ανακοινώσεων… “περί όνου σκιάς”.

 Θυμήθηκε  ΤΩΡΑ ο Ερντογάν τί “θησαυρούς”  έχασε η Τουρκία από τη συνθήκη της Λωζάνης. Λες και όλα αυτά τα χρόνια ελληνικές κυβερνήσεις και κόμματα, ειδικά τα εθνικιστικά δεν κλαίνε και οδύρονται για τη χαμένη συνθήκη των Σεβρών το 1920  με την Ελλάδα  των 2 ηπείρων και των 5 θαλασσών.

Ο Ερντογάν βρίσκεται στο εσωτερικό της χώρας του σε δύσκολη θέση. Πιάνεται από παντού για να δημιουργήσει αντιπερισπασμό. Κυνηγάει τους Κεμαλιστές με πρωτοφανή μανία. Θέλει μια μετριοπαθή ισλαμική κοινωνία. Επόμενο είναι να πολεμάει  το κοσμικό κράτος και φυσικά τον Κεμάλ, τις συνθήκες του και το έργο του γενικότερα.

Τίποτα δε θα συμβεί. Κι ας απειλεί  ο “Σουλτάνος”. Η Ελλάδα δεν είναι Ουκρανία. Τουλάχιστον, όσο η χώρα βρισεκται στην Ε.Ε . Τα σύνορα της  Ευρώπης  τελειώνουν  ακριβώς σε ό,τι ορίζει ΚΑΙ η συνθήκη της Λωζάνης.  Κανείς δεν έχει τέτοια αφροσύνη για να την ανατρέψει.