1. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΖΩΝΤΑΝΗ
Τα υπόγεια της Κομαντατούρ στην Κοραή: Τα κελιά, τα βασανιστήρια και τα μηνύματα των κρατούμενων
Κωνσταντίνος Κομπενάς: «Μας έπιασαν οι γερμανοί, διότι είμεθα αναρριχώμενοι επί των θυρών των τραμ της ΗΕΜ (σσ Ηλεκτρική Εταιρεία Μεταφορών). Εδώ είμεθα 80 κρατηθένετες επί 24ωρο», 20/7/44.
Κώστας Στραβός σαλταδόρος: «Να με τουφεκίσουνε και να ζήσει ο αδερφός μου ο Μιχάλης».
Εβδομήντα δύο χρόνια μετά, τα αποτυπώματα των κρατουμένων στους τοίχους των υπογείων του κτηρίου της οδού Κοραή 4, του γερμανικού Φρουραρχείου, της Κομαντατούρ, στο κέντρο της Αθήνας, «μιλούν» ακόμα.
Τα υπόγεια τού κτηρίου της Εθνικής Ασφαλιστικής, που επιτάχθηκε από τις κατοχικές δυνάμεις και στέγασε την Kommandatur, είναι από τους λίγους χώρους, που η ιστορία έχει μείνει «ζωντανή», σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος.
Λειτούργησαν στην Κατοχή ως κρατητήρια, θα λέγαμε σημερινό κέντρο μεταγωγών, όπου οι συλληφθέντες έμεναν συνήθως από μία ως τριάντα ημέρες πριν μεταφερθούν σε γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, στις φυλακές Αβέρωφ, στην Καισαριανή, στο Χαϊδάρι και αλλού. Στους τοίχους των θαλάμων, ιδιαίτερα του δευτέρου υπογείου, όπου σώζεται ατόφιο το στρώμα του 1944, διαβάζει κανείς ακιδογραφήματα, δηλαδή πρόχειρα χαραγμένες επιγραφές από τους κρατούμενους, με ονόματα, ημερομηνίες, μηνύματα, σκίτσα με πορτραίτα, νότες, κιθάρες, καράβια, τραμ και άλλα.
Όταν μπαίνεις σε χώρους που άνθρωποι έχουν φυλακιστεί και έχουν μαρτυρήσει, η καρδιά και το μυαλό σου αυτόματα σταματούν. Παρόμοιο συναίσθημα δημιουργείται, για ό,ποιον έχει πάει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως το Νταχάου, το Τερεζίν, την Μακρόνησο, στο κτήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ στο Πάρκο Ελευθερίας. Σφίγγεσαι, ιδρώνεις, κρατάς την αναπνοή σου ή λαχανιάζεις. Σα να μεταφέρεσαι κι εσύ στο «τότε». Σκέφτεσαι, φαντάζεσαι, προσπαθείς να ξεδιπλώσεις την ιστορία. Και γίνεσαι συνένοχος, παίρνεις κι εσύ λίγο από τη δύναμη εκείνων που αγωνίστηκαν για την πανανθρώπινη λευτεριά.
Οι ναζί δεν άφησαν αρχεία, όμως η βαρβαρότητα μιλάει από μόνη της
Ακόμα και σήμερα ελάχιστα γνωρίζουμε για τη χρήση του κτηρίου στην Κατοχή, εκτός από το ότι το υπόγειο αντιαεροπορικό καταφύγιο μετατράπηκε στα κρατητήρια της Kommandatur. Οι ναζί δεν άφησαν αρχεία και η σύνθεση της ιστορίας γίνεται μέσα από τις επιγραφές που σώθηκαν, μικροαντικείμενα, προσωπικές σημειώσεις, σελίδες από γερμανικά ημερολόγια που βρέθηκαν και μαρτυρίες κάποιων ανθρώπων, οι οποίοι οδηγήθηκαν εκεί. Διακόσια τριάντα εννέα ονόματα είναι καταγεγραμμένα μόνο στους τοίχους, και αυτά, ως επί το πλείστον, του έτους 1944, αριθμός πολύ μικρότερος του πραγματικού αριθμού κρατουμένων, ο οποίος μένει ακόμα άγνωστος.
Οι Γερμανοί έβαφαν κατά διαστήματα τους τοίχους, οπότε οι χαραγμένες σημειώσεις των κρατουμένων εξαφανίζονταν. Φαίνεται πως, όταν έχασαν τον πόλεμο και έφυγαν εσπευσμένα, δεν πρόλαβαν να κάνουν το ίδιο με το δεύτερο υπόγειο κι έτσι οι επιγραφές στους τοίχους, έστω και του 1944, υπάρχουν ακόμα. Σημασία δεν έχει, όμως, η ακριβής καταγραφή της ιστορίας, πράγμα εν πολλοίς ανέφικτο. Το αποτύπωμα των ανθρώπων στα υπόγεια είναι πιο διδακτικό και από το πληρέστερο βιβλίο ιστορίας.
Τα υπόγεια της Kommandatur
Τα υπόγεια προσφέρονταν ιδιαίτερα για τους κατακτητές, εφόσον είναι έξι μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και η απομόνωσή των κρατουμένων απόλυτη. Και οι δυο όροφοι των υπογείων έχουν σε όλες τις προσβάσεις βαριές συμπαγείς και αεροστεγείς (διαβάζεις Gasschütztür) σιδερένιες πόρτες, κατασκευασμένες από γερμανική εταιρεία προπολεμικά και τα παράθυρα που βλέπουν προς τους φωταγωγούς διαθέτουν διπλά συμπαγή σιδερένια παραθυρόφυλλα, καθώς προορίζονταν για αντιαεροπορικό καταφύγιο.
Σε αρκετές πόρτες βλέπει ο επισκέπτης από τη μια μεριά, αυτή των φρουρών, αγκυλωτούς σταυρούς, και από την άλλη τα λόγια των κρατουμένων: «νερό», «χωρίς νερό», «θέλω νερό».
Στο πρώτο υπόγειο, οι θάλαμοι Ι και ΙΙ πιθανότητα δεν αποτέλεσαν χώρους κράτησης. Σήμερα εκτίθεται εκεί η ναζιστική σημαία που κυμάτιζε στον τελευταίο όροφο του κτηρίου, μια πόρτα από τα κρατητήρια της Γκεστάπο στην οδό Μέρλιν, μια χειροπέδη, μια σφαίρα, που βρέθηκε σφηνωμένη μεταξύ ξύλινου πλαισίου, αλλά και αντικείμενα των κρατουμένων που ανακαλύφθηκαν στα υπόγεια: πακέτα τσιγάρων, σπίρτα, καραμέλες, μεταλλικά κύπελλα, καθώς και ένα ακέραιο γράμμα κρατουμένου μέσα σε αυτοσχέδιο φάκελο που εντοπίστηκε κρυμμένο σε κούφωμα πόρτας.
«Αγαπητέ Μιχάλη, σου γράφω από το γερμανικό φρουραρχείο, μην ανησυχείτε…»
Ο θάλαμος ΙΙΙ πιθανώς χρησιμοποιήθηκε ως χώρος κράτησης ή προφυλάκισης μέχρι το 1943, ενώ στον θάλαμο ΙV διακρίνονται τα ίχνη έξι μικρών χώρων που αποτελούσαν τα κελιά απομόνωσης. Εκεί διατηρούνται και τα περισσότερα χαραγμένα πορτραίτα, γυναικών κυρίως.
Η ποικιλία των γλωσσών που συναντάται στους τοίχους του θαλάμου V είναι αξιοσημείωτη. Ελληνικά, ιταλικά, ρώσικα, γερμανικά ακιδογραφήματα υποδηλώνουν πως οι κρατούμενοι δεν ήταν μόνο Έλληνες.
«Fiorin Sergio, Venezia», «Franzella, entrata (είσοδος) 29-7-44, uscita (έξοδος) κενό». Εκεί διαβάζουμε επίσης «τους Έλληνες τους έφαγε η βρετανική προπαγάνδα» και λίγο πιο κάτω, από άλλο χέρι, «Κοσμάς Ευαγγελλάτος, ετών 18, 21.7.44», χαραγμένες και αγκαλιασμένες η ελληνική και η αγγλική σημαία, το ακρώνυμο του ΚΚΕ και ένα τόξο τρυπάει μια καρδιά που στάζει αίμα.
Μηνύματα από ανθρώπους μικρότερης ηλικίας εμφανίζονται στο θάλαμο VI. «Μαυρίκιος Ν. Μαλευρής, τελειόφοιτος Ιατρικής, κρατούμαι ως όμηρος, αδίκως φυλακισθείς, είσοδος 15-12-42, έξοδος 10-1-43 δια Αβέρωφ, μαρτύρια Ιεράς Εξέτασης», «Μαυρομάτης Αλέξανδρος, ετών 16, Νεράιδα Βύρωνος, είσοδος 1/7/43, έξοδος άγνωστος», «Ελευθέριος Ψούνης, ετών 21, Καισαριανή, μπουκαδόρος». «Όσοι μπαίνουν μέσα εδώ είναι όλοι αθώοι», καταθέτει κάποιος χωρίς υπογραφή, ενώ άλλος, οπαδός της ΑΕΚ, χαράζει τα αρχικά της ομάδας του και ένα δικέφαλο αετό.
Τέλος, ο θάλαμος VII προοριζόταν κατά περιόδους αποκλειστικά για την κράτηση γυναικών, όπως μαρτυρεί το πλήθος γυναικείων ονομάτων, σκίτσων και υπογραφών που συνοδεύουν τα μηνύματα στους τοίχους και τις πόρτες. «Λίτσα Καραμπέλα, Λίτσα Καστορ…(δυσανάγνωστο), Ντίνα Διαμαντοπούλου 24/8/44». «Στης φυλακής τα σίδερα, παρηγοριά ζητούμε, μα δεν ευρέθηκε κανείς, τον πόνο μας να πούμε. Μαρία και Κατίνα».
Αποκατάσταση, επισκεψιμότητα, μνήμη και λήθη
Η αποκατάσταση των υπογείων ολοκληρώθηκε το 1991 και παραδόθηκε στο κοινό από την Εθνική Ασφαλιστική, στην οποία συνεχίζει να ανήκει το κτήριο. Λίγο καιρό μετά την απελευθέρωση της Αθήνας, στις 31 Οκτωβρίου 1944, το κτήριο πέρασε στα χέρια του ΕΑΜ, (επισυνάπτεται σχετική φωτογραφία). Κατόπιν στεγάστηκαν εκεί αγγλικά στρατεύματα, ενώ μετά επιτάχθηκε εκ νέου από την ελληνική κυβέρνηση. Σήμερα στο κτήριο λειτουργούν διάφορες υπηρεσίες και τα υπόγεια κρατητήρια είναι ανοιχτά για επίσκεψη από τις 9 το πρωί ως τις 14.00 κάθε μέρα, εκτός Κυριακής και Δευτέρας.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα υπόγεια γειτνιάζουν με τον κινηματογράφο «Άστυ» και η είσοδός τους είναι ορατή από το κυλικείο του.
Πάρα πολλά σχολεία, ακόμα και εκτός Αττικής, για παράδειγμα από την Κρήτη, τη Χίο, το Κιλκίς, διαβάζει κανείς στο βιβλίο επισκεπτών, με τους δασκάλους και καθηγητές τους κατεβαίνουν στα υπόγεια, για εκπαιδευτική επίσκεψη, ιδιαίτερα τα τελευταία δυο χρόνια.
Ήταν εντυπωσιακό, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, πόσοι άνθρωποι πέρασαν να δουν τα κρατητήρια. Κάπου το άκουσαν και μπήκαν να τα δουν. Φεύγοντας, εμφανώς συγκινημένοι, δυο νεαροί μονολογούσαν «κοίτα τι κρύβεται κάτω από την Κοραή».
Εντυπωσιακή ήταν όμως και η άγνοια του κόσμου που κατακλύζει τις καφετέριες επί της οδού Κοραή. Σε ερωτήσεις του ΑΠΕ-ΜΠΕ αν γνωρίζουν για το τι βρίσκεται στην «Κοραή 4», σε θαμώνες των καταστημάτων, κανείς σχεδόν δεν γνώριζε την ύπαρξη των υπογείων, παρότι δίπλα στα τραπεζοκαθίσματα υπάρχει μόνιμα η είσοδος με την επιγραφή: «Χώρος Ιστορικής Μνήμης 1941-44». Μάλιστα φύλακας του ίδιου κτηρίου από την πλευρά της στοάς, ονόμασε τα κρατητήρια «κατακόμβες».
Οι τοίχοι γράφουν την ιστορία: Πόνος, αγωνία, αλλά και χιούμορ
Ο Δ. Μωραΐτης έχει χαράξει «24 ώρες χωρίς φαΐ και νερό. Μόνο μυρίζοντας γιασεμί», παίρνοντας δύναμη από το άρωμα του γιασεμιού στο σπίτι του. Ο Λουδοβίκος Μαριόλας: «Ποινή Θανάτου». Ο Κώστας Χάλαρης: «Ένα πρωί κάθομαι μες στο περιβολάκι και έρχονται δυο ρουφιάνοι χωροφυλάκοι και με παραδίδουνε στους Γερμανούς», Λάμπρος Τζίτζας: «Από ελληνική ρουφιανιά». Γεώργιος Καρούσος: «Είσοδος 8/4/44. Κατηγορηθείς για λάστιχα και ποδήλατα του Άξονος. Συλληφθείς από τους τσολιάδες. Αχ Βαχ. Και κάνω Πάσχα στα σίδερα αυτά, στον υγρό αυτόν τάφο. Κάτοικος συνοικίας Μεταξουργείου, Δεληγιώργη 47. Αχ Βαχ». Και από κάποια ακιδογραφήματα, όπου τα ονόματα είναι δυσανάγνωστα: «Στη φυλακή με ρίξανε χωρίς καμιά αιτία και τρέμουν τα ποδάρια μου από την αγωνία», ενώ σε άλλο θάλαμο διαβάζουμε «Υπομονή. Και προ πάντως, μην αγωνιάτε».
Της Μαργαρίτας Κιάου, Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ας μην ξανάρθουν ποτέ για τη χώρα τέτοιες ημέρες! Τις ονειρεύεται, βέβαια, μαζί με κρεμάλες στο Σύνταγμα, ο τρελαμένος Ναζί Μιχαλολιάκος και η εγκληματική του οργάνωση. Αλλά, δε θα του βγουν.
Ας σταθούμε με σέβας και περισσυλογή μπροστά σ΄αυτή τη ζωντανή, ιστορική μαρτυρία στα κολαστήρια της Κοραή στην καταραμένη εποχή της Ναζιστικής Κατοχής. Ας θυμόμαστε τις κακές στιγμές της ιστορίας μας, αν δε θέλουμε να τις ξαναζήσουμε.
2. «Αγρια πάρτι με ανήλικες και ναρκωτικά -Εκανε σεξ σαν τρελός» -Νέα δημοσιεύματα «καίνε» τον Τραμπ
Μετά τις αποκαλύψεις για σεξουαλική παρενόχληση γυναικών, ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο των δημοσιευμάτων με νέο σκάνδαλο.
Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών φέρεται να οργάνωνε άγρια πάρτι με 15χρονα κορίτσια σε σουίτες του Plaza Hotel, όταν και ήταν στην ιδιοκτησία του μεταξύ του 1988-1995.
Αυτό υποστηρίζουν δύο άντρες που συμμετείχαν στα πάρτι στην Daily Beast.
Αν και πολλοί έκαναν χρήση ναρκωτικών και έπιναν, ο Τραμπ «έκανε σεξ σαν τρελός», δηλώνει φωτογράφος μόδας με έδρα τη Νέα Υόρκη που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Ο Τραμπ πήγαινε «από δωμάτιο σε δωμάτιο όπου υπήρχαν άνδρες με νεαρές κοπέλες, πολύ σεξ, πολλή κοκαΐνη, λικέρ αλλά όχι τσιγάρα, με τον επιχειρηματία να μην το εγκρίνει», πρόσθεσε.
«Ηταν μέσα έξω, περπατώντας με δύο κορίτσια. Τον έβλεπα. Εκανε σεξ σαν τρελός», ισχυρίζεται ο φωτογράφος.
Ο Αντι Λουτσέσι που βοηθούσε στην διοργάνωση των πάρτι, τονίζει πως πολλά ανήλικα κορίτσια βρίσκονταν εκεί.
«Πολλά κορίτσια 14 ετών που έμοιαζαν με 24. Ποτέ δεν ρωτούσα πόσο χρονών είναι, απλά συμμετείχα», λέει ο Αντι, υπογραμμίζοντας και αυτός πως ο Τραμπ δεν πήρε ποτέ ναρκωτικά και έκανε μόνο πολύ σεξ.
Ο φωτογράφος, παράλληλα, δήλωσε πως τα νέα μοντέλα, που καλούσε ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος, ήθελαν να κάνουν καριέρα γι’ αυτό και βρίσκονταν δίπλα στους ισχυρούς και πλούσιους φίλους του.
«Υπήρχαν πάντα δράματα, επειδή οι άνδρες έταζαν χρήματα και ναρκωτικά σε αυτές για να τις δελεάσουν», τονίζει.
Σαν να μου φαίνεται πως τελικά ο Μαρξ νικήθηκε κατά κράτος στη θεωρία του περί ιστορικού υλισμού από τον Σίγκμουντ Φρόυντ και τη θεωρία της λίμπιντο. Δεν εξηγείται μονομερώς η Ιστορία. Οι πράξεις των ανθρώπων.
Φαίνεται πως τα νήματα της ζωής στη μακραίωνη ιστορία των ανθρώπων, πρωταγωνιστών και “κομπάρσων”, τα κινούν τα ένστικτα. Και πιο κυρίαρχο, ακόμα κι από αυτό της αυτοσυντήρησης, δείχνει να είναι το σεξουαλικό, αυτό που λέμε της διαιώνισης του είδους.
Από την εποχή της “Ωραίας Ελένης”, της πέτρας του σκανδάλου ,εξαιτίας του οποίου ξέσπασε ο Τρωικός πόλεμος (κι ας λένε πως τα αίτια ήταν ΜΟΝΟ οικονομικά), τους θανατηφόρους έρωτες (διάβαζε αχαλίνωτο σεξουαλικό πάθος) των μεγάλων ανδρών και γυναικών της αρχαιότητας (όχι μόνο της ελληνικής, ούτε της μυθολογίας), τις παραληρηματικές, σεξουαλικές επιδόσεις του Αλέξανδρου του Μακεδόνα στη διάρκεια της εκστρατείας του, τη ρωμαϊκή παραλυσία των ηθών στα χρόνια του Οκταβιανού Αυγούστου και μέχρι σήμερα (για να μην καθυστερούμε με τις αναρίθμητες αναφορές της ιστορίας), με το γενικευμένο, άρρωστο σεξισμό που έχει ξεσπάσει ως λαίλαπα (και δεν αφορά μόνο τον Κλίντον,τον Ολάντ, τον Πούτιν, τον Τράμπ), αλλά και τον “απλό” κόσμο, όλα τούτα συνεξεταζόμενα, δείχνουν κάτι σοβαρό. Πως μάλλον η ιστορία του ανθρώπινου πνεύματος δεν καθορίζεται μόνο από τη μεταβολή της οικονομικής κατάστασης ενός λαού ή μιας εποχής, τον έλεγχο των μέσων παραγωγής και άλλα τέτοια ηχηρά και “οικονομίστικα”, αλλά ΚΑΙ από τη σεξουαλική ή τη σεξιστική συμπεριφορά των ανθρώπων. ΄Ενας συνδυσμός της βασιλείας (διάβαζε της πείνας) των δύο κορυφαίων ενστίκτων.Της διαιώνισης του είδους και της αυτοσυντήρησης.
Και εν πάση περιπτώσει, με μια πιο φρέσκια και βαθιά ματιά στην ιστορία, θα καταλήγαμε μάλλον στο συμπέρασμα πως με τσιτάτα, ετικέτες, επιγραμματικές επικεφαλίδες, δεν εξηγούνται οι πράξεις των ανθρώπων. Και πάντως, αποκλείεται ΜΟΝΟ η οικονομία (ένστικτο αυτοσυντήρησης και επιβολής) να είναι η κινητήρια δύναμη της Ιστορίας. Μέγα λάθος του Μαρξ και των “πατριαρχών” του κομμουνισμού. Η αναθεώρηση είναι επιβεβλημένη και σ΄αυτή τη θεωρία.
Τεράστια, πρωταρχική η συμμετοχή στο ιστορικό γίγνεσθαι και του σεξουαλικού ενστίκτου. Εκείνου της διαιώνισης του είδους.
____________________________________________________________________
1. «Θέλω να κυβερνήσω με τη γενιά μου» -Ποιους βάζει ο Τσίπρας στην κυβέρνηση
Ενα κυβερνητικό σχήμα απαλλαγμένο από φθαρμένα πρόσωπα, που θα έχει τη «σφραγίδα» της γενιάς του, σχεδιάζει ο πρωθυπουργός και η ώρα της… εσωτερικής αξιολόγησης για τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου πλησιάζει.
Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει διαμηνύσει σε στενούς του συνομιλητές πως «θέλει να κυβερνήσει με τη γενιά του».
Ο Αλέξης Τσίπρας διέπραξε σοβαρά και ανεπίτρεπτα λάθη τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης της χώρας από τον ίδιο. Κι αυτά, αλλά και το δημαγωγικό, λαϊκίστικο παρελθόν του, οφείλονται, αν όχι αποκλειστικά, σε μεγάλο βαθμό, στο νεαρό και άπειρο της ηλικίας του.
Σήμερα συνεχίζει να κάνει λάθη. Πέρα από τον εντελώς ρατσιστικό αυτό διαχωρισμό των ανθρώπων σε γενιές και ηλικίες (δεν υπάρχει κανένα χάσμα γενεών*), ο πρωθυπουργός αντιμάχεται και την ίδια τη Φύση, που όρισε τα έργα των ανθρώπων να στηρίζονται εν πολλλοίς στην πείρα, την ωριμότητα, τη σοβαρότητα, την παρατήρηση, την επανάληψη και την άσκηση.
΄Ολα αυτά, τα παραβλέπει ο Αλέξης Τσίπρας. Νομίζει πως το υπουργικό συμβούλιο είναι πασαρέλα, όπου παρελαύνουν όχι οι έμπειροι, οι ώριμοι, οι μυαλωμένοι, οι μη θυμικοί, αλλά ηλικιακά μοντέλα με τσιτωμένη πέτσα, που μετρούν ελάχιστες δεκαετίες στη ζωή τους. Κι αυτά είναι προσόντα, μας λέει ο πρωθυπουργός, για να υπουργοποιήσει άτομα της…γενιάς του.
Ο πρωθυπουργός κλείνει τα αυτιά και και στη Φύση και στην Ιστορία. Επανειλημμένα έχουμε γράψει εδώ πως και στην Αθήνα, αλλά στη Σπάρτη ειδικότερα, η πείρα και η ηλικία του ανθρώπου ήταν κριτήρια αποφασιστικά για την άσκηση εξουσίας ή τη λήψη αποφάσεων. Αρνείται την ιστορία ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο ηλικιακός ρατσιμός είναι ο χειρότερος ρατσισμός απ΄όλους .Και πολύ περισσότερο για μια κυβέρνηση που λέει πως είναι αριστερή. Θα γίνει μπούμερανγκ αυτή η επανάληψη κορυφαίων λαθών.
Επαναφέρει στο προσκήνιο τον παλιό, κακό εαυτό του ο Αλέξης Τσίπρας. Αλλά, τούτη τη φορά δεν υπάρχουν ούτε περιθώρια, ούτε ανοχές. Η περίδος χάριτος έχει προ πολλού λήξει. Εγγύς το τέλος, πρωθυπουργέ!
2. Δανάη Στράτου: Ο Γιάνης πρέπει να κατέβει στις εκλογές με νέο σχήμα
Αν και δηλώνει ότι έχασε φίλους, την περίοδο που ο σύζυγός της ήταν υπουργός Οικονομικών και όπως λέει έζησε ένα «roller coaster», η Δανάη Στράτου εκφράζει την άποψη ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης πρέπει να κατέβει στις εκλογές με νέο σχήμα.
Σε συνέντευξη στην «Καθημερινή», η καλλιτέχνιδα και σύζυγος του πρώην υπουργού Οικονομικών δηλώνει ότι τρόμαξε με τα όσα ακολούθησαν μετά από την ένταξη του κ. Βαρουφάκη στην κυβέρνηση, ειδικά σε ό,τι αφορά τα ΜΜΕ. «Η τάση μου τότε ήταν απλώς να κρυφτώ».
Το σχέδιο που είχε ετοιμάσει, ανατράπηκε
Δηλώνει ότι δεν ξέρει τι θα ψήφιζε αν γίνονταν εκλογές τώρα. Περιμένει νέα πρόσωπα, νέα σχήματα που θα εκφράσουν τον λαό. Και κρίνει πως πρέπει να κατέβει ο Γιάνης Βαρουφάκης στις εκλογές με ένα νέο σχήμα. Δεν τη φοβίζει ότι μπορεί να ξεσπάσει πάλι ένα κύμα υπερέκθεσης. «Πρώτον, είμαι πλέον προετοιμασμένη, το έχω βιώσει, έχω πείρα, ξέρω πώς να το διαχειριστώ. Και δεύτερον, όταν ξεκινάς κάτι, καλό είναι να μην το αφήνεις στη μέση. Ο λόγος που δεν βγήκε αμέσως μετά την παραίτηση μπροστά ο Γιάνης είναι επειδή το σχέδιο που είχε ετοιμάσει ανατράπηκε, ακυρώθηκε, οπότε έπρεπε να επεξεργαστεί νέα πρόταση. Χρειαζόταν χρόνο. Οταν είναι έτοιμος και αποφασίσει να προχωρήσει, τότε φυσικά θα τον υποστηρίξω», αναφέρει.
Ο Γιάννης της… Δανάης (κατά κόσμο Yannis Varoyfakis) για αλλού είναι να βάλει πλώρη και όχι να κατέβει σε εκλογές με …νέο σχήμα. Κάποιο λάθος κάνει η σύζυγος.
Οι χειρισμοί , η στάση και οι αποφάσεις του Βαρουφάκη, όσο ήταν υπουργός, υπήρξαν σκέτη καταστροφή, τραγωδία για τη χώρα. Η συμπεριφορά του απέναντι στους ευρωπαίους συναδέλφους του, η αλαζονεία, οι τρελές οικονομικές (και όχι μόνο) ιδέες του, έφτιαξαν το κλίμα, για να χάσει η χώρα κάμποσα δυσ.
Δε θα πληρώσει κανείς γι΄αυτά τα λεφτά; Εμείς θα πρέπει να λάβουμε πάλι το λογαριασμό, για να ικανοποιήσει ο “Γιάννης της Δανάης” την άρρωστη εμμονή, τον ψυχαναγκασμό του για δημοσιότητα, φήμη, αναγνωρισιμότητα;
Ούτε οι πιο ψωνισμένοι στους καλλιτεχνικούς κύκλους δεν υιοθετούν μεθόδους, τρόπους συμπεριφοράς, κινήσεις και στάσεις που ο πολύς Γιάννης Βαρουφάκης εξάντλησε μέσα κι έξω, όσο διάστημα έχτιζε ίματζ χολυγουντιανού αστέρα. Αξέχαστες εποχές ,που γέλασε μεν το “παρδαλό κατσίκι” στην υφήλιο ,αλλά τη νύφη την πληρώσαμε τελικά ΠΑΛΙ εμείς εδώ. Πραγματικά ανόητος.΄Οπως το λέει ,ακριβώς ο λαός: Ψώνιο.
Και η Δανάη ονειρεύται, ως σύζυγος ,να δρέψει κι αυτή νέους καρπούς δημισιότητας . Γι΄αυτό προτρέπει τον άντρα της να κατέβει σε εκλογές με νέο σχήμα! Ποιο άραγε;
Γιατί,όμως, εμείς νομίζουμε πως πέρα από το χούι της δημοσιότητας και του …σταριλικιού ( ως γνωστό φεύγει πρώτα η ψυχή και μετά αυτό), ένας βασικός επίσης λόγος που επιθυμεί ο πρώην υπουργός της καταταστροφής να πολιτευτεί, είναι το βουλευτικό άσυλο. Το χρειάζεται επειγόντως ο Yannis.
Θέλει κάλυψη, γιατί ξέρει πως κάποια στιγμή θα ψάξουν κάποιοι και όχι μόνο εισαγγελείς, το τί και γιατί έγινε τότε στις ευρωπαϊκές μαζώξεις, όταν ο υπουργός τα έκανε λίμπα, ως “ταύρος εν υαλοπωλείω”. Τότε, που είχε προκαλέσει την οργή και τον αποτροπιασμό ολόκληρης της Ευρώπης .
Θα φέρεις και πώς τα λεφτά που έχασες πίσω, Γιάννη…Μπαρουφάκη ή θα πας ,όπως είναι σωστό και δίκαιο, φυλακή; Διάλεξε.
Και μη βγείτε όλοι σεις, οι έχοντες δόλο (και διάφορο) να πείτε “αναλαμβάνουμε την…πολιτική ευθύνη” της χασούρας. Κομμένα αυτά. Τα λέει και ο Μιχαλολιάκος,που οι οπαδοί του ξεκοιλιάζουν συνανθρώπους μας. Αναλαμβάνε, λέει, ο Ναζί την πολιτική ευθύνη των εγκλημάτων! “Θεέ και Κύριε”, που λεν και οι χριστιανοί.
*ΗΛΙΚΙΑΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΑΣΜΑ ΓΕΝΕΩΝ (4/8/2016)
Οι ηλικιωμένοι Βρετανοί «καταδίκασαν» τους νέους: Ψήφισαν Brexit
Ο Independent, σε άρθρο την 24η Ιουλίου, αναγνώρισε πως η Βρετανία είναι χωρισμένη σε νέους και ηλικιωμένους. «Το τελικό αποτέλεσμα ήταν ένας θρίαμβος της »γκρίζας» ψήφου», σημείωνε χαρακτηριστικά, με μόλις το 39% των ατόμων άνω των 65 να λένε «Ναι» στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Από την άλλη πλευρά, άτομα ηλικίας κάτω των 25 ετών κατά 75%, επιθυμούν την παραμονή στην ΕΕ. Δίπλα σε αυτούς, στέκονται και οι 16άρηδες της χώρας, οι οποίοι παρόλο που δεν ψήφισαν, βρέθηκαν έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στη Downing Street να διαμαρτύρονται για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
«Πού είναι η ψήφος μας», «Πού είναι το μέλλον μας», φώναζαν, με πανό και πλακάτ στα χέρια, ρωτώντας γιατί εκείνοι δεν ψήφισαν σε μια τέτοια απόφαση, που θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στο μέλλον τους.
Γραφήματα, που παρουσιάζει, ο Independent αποτυπώνουν το χάσμα γενεών, που υπήρχε στο δημοψήφισμα.
Τέσσερις συνταξιούχοι Βρετανοί από την επαρχία εξηγούν γιατί ψήφισαν Brexit
O ηλικιακός ρατσισμός έχει λάβει στις μέρες μας διαστάσεις τέτοιες, που στον παρελθόν δε γνώριζε. Είναι κυρίως μια από τις τόσες αφύσικες επινοήσεις-τρικ της οικονομίας της Αγοράς, του κέρδους,αλλά και μιας ασίγαστης πυρκαγιάς της σύγχρονης καταναλωτικής κοινωνίας ,που στοχεύει κυρίως ανθρώπους χωρίς πείρα-εμπειρία και λιγότερο εξασκημένους στις λογικές και συνετές αποφάσεις. Ηλικιακός ρατσισμός και χάσμα γενεών ,έτσι ακριβώς,όπως τον συναντάμε σήμερα, δεν υπήρχε σε παλιότερες κοινωνίες και τις ιστορικές περιόδους
Οι νεότεροι είναι οι καλύτεροι πελάτες της τεράστιας αυτής καταπιταλιστικής οικονομίας, αλλά και πιο ευάλωτοι στην υπεροψία, τον εγωισμό,την επιθυμία απόκτησης δύναμης -«κύρους». Αλλά και εκτεθειμένοι στο «οπαδιλίκι», την ημιμάθεια ,τον ευκολότερο επηρεασμό από ιδεοληψίες και φανατισμό κάθε είδους.
Οι μεγαλύτεροι, χωρίς να είναι απαλλαγμένοι και τούτοι από τέτοιου είδους κουσούρια, όμως η εμπειρία είναι από μόνη της ικανή να διρθώσει με ανακλαστικές, αυτόματες, πολλές φορές ενέργειες, παθογένειες ,που η επανάληψη στη ζωή τους και τα επακόλουθα είναι από μόνα τους οι καλύτεροι δάσκαλοι στη ζωή.
Η βιομηχανία της μόδας, της «γρήγορου»- ανθυγιεινού φαγητού και των άλλων καταναλωτικών σκουπιδιών , η εμπορική δημοσιογραφία, κυρίως με τα πολύχρωμα περιοδικά, τα κανάλια και τα σάιτ, οι άλλες καιρδοφόρες επιχειρήσεις, όπως το ποδόσφαιρο, η μουσική, η ροζ λογοτεχνία και το θέαμα γενικώς , βρίσκουν τους καλύτερους πελάτες σε μικρές ηλικίες, τις οποίες σκοπίμως και ανελλιπώς, με όργανο κυρίως της βιομηχανία παραπληροφόρησης, βομβαρδίζουν και εξωθούν σε ποικίλους ρατσισμούς.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το παραπάνω δημοσίευσμα του αγγλικού ταμπλόιντ Independent, που ανακάλυψε με αφορμή το Brexit… μέγα χάσμα στις γενιές των Εγγλέζων. Βέβαια, αν κάπου υπάρχει χάσμα και μάλιστα αγεφύρωτο με τη λογική και την ηθική, βρίσκεται στην …καλή εφημερίδα και στο λοιπό συνάφι της βιομηχανίας παραπληροφόρησης. Τέτοιου είδους απλουστεύσεις και αναλύσεις στο «πόδι» εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα της εμπορικής βιομηχανίας και της οικονομίας της Αγοράς,όπως είπαμε.
Φυσικά δεν μπήκε στον κόπο το ταμπλόιντ να μας εξηγήσει πώς κατέλεξη στο συγκεκριμένο συμπέρασμα ότι οι ηλικιωμένοι ψήφισαν την έξοδο της χώρας τους από την Ε.Ε και οι νέοι την παραμονή; Εκαναν ….δημοσκοπήσεις με εκείνες τις γνωστές μεθόδους, που σε παίρνουν στο τηλέφωνο ή σε σταματάνε στο δρόμο ,για να σε ρωτήσουν αυτό ακριβώς που θέλουν να ακούσουν; Και πώς σε ένα πληθυμό με 40 εκατομμύρια ψηφοφόρους,με ένα δείγμα 1000 ατόμων (που ούτε 1000 δεν είναι) αποφασίζουν με την απάντησή τους το συμπέρασμα που θέλουν οι δημοσοκόποι της πλάκας;
Τα ξέρουμε κι από την Ελλάδα αυτά τα κόλπα.Καμιά επιστημονική κάλυψη δεν έχουν οι στατιστικές,οι έρευνες και οι δημοσκοπήσεις τους. Ο πελάτης παραγγέλει εκείνο που θέλει να ακουστεί ,πληρώνει τις λεγόμενες δημοσκοπικές εταιρίες και έχει στα χέρια του ό,τι ακριβώς ζητήσει.
΄Εχουμε πλείστες όσες φορές ασχοληθεί εδώ με το συγκεκριμένο θέμα.Να θυμίσουμε μόνο τις φαιδρές, πραγματικά για γέλια «δημοσκοπήσεις» του πανεπιστημίου Μακεδονίας, που πέφτει πάντα έξω στις…προβλέψεις του με μεγάλες μάλιστα αποκλίσεις (έχουμε εξηγήσει γιατί το εν λόγω ίδρυμα δίνει τα αποτελέσματα που θέλουν οι κατά καιρούς οι «πελάτες» του).
Αλλά και τα exit polls σε διάφορες χώρες (Γαλλία, Ισπανία, Αγγλία, Ελλάδακ,α ) τα τελευταίαχρόνια αποδεικνύουν πόσο επιπόλαιες, αντιεπιστημονικές και γελοίες είναι αυτές οι δημοσκοπήσεις. «Μια από τα ίδια» ίδια είναι και η παραπάνω …έρευνα της αγγλικής φυλλάδας που χώρισε τη Βρετανία σε καλούς νέους και κακούς γέρους. Τόσο ανήθικοι, τόσο καιροσκόποι και απάνθρωποι, όλοι οι απασχολούμενοι στη βιομηχανία παραπληροφόρησης, που αυτή ειδικά έχει ποικίλους λόγους να επινοηεί χάσμα γενεών. Αλλιώς, ελάχιστα από τα σκουπίδια πού παράγει, είτε ως «πληροφορία» -«είδηση» είτε ως προϊόντα διαφήμισης, θα είχαν πέραση,αφού κατά κανόνα, στοχεύουν άπειρους ανθρώπους,νεαρής ηλικίας και εκτεθειμένους περισσοτερο από τους ενήλικες στην εκμετάλλευση και την αποδοχή της προπαγάνδας.
Ο ναζισμός επίσης καλλιεργεί και διδάσκει όχι μόνο το χάσμα των γενεών και τον ηλικιακό ρατσισμό, αλλά και την κατάκριση της σωματικής αδυναμίας, της αρρώστιας, των ατόμων γενικώς με ειδικές ανάγκες,αφού ούτε όπλα μπορούν να κρατήσουν,ούτε έχουν τη δύναμη να δουλέψουν για την επικράτηση της απάνθρωπης ιδεοληψίας τους. Δεν είναι τυχαίο πως στις τάξεις των Ναζί,τα τάγματα εφόδου και στους άλλους στρατιωτικούς σχηματισμούς τους, πλεονάζουν οι «ντουλάπες», οι «σβερκούνοι»,τα μούσκλια, τα… σιλικονοειδή προσόντα. Η σωματική ισχύς με λίγα λόγια,που είναι απαραίτητη για την άσκηση βίας και όχι εργασίας. Οι Ναζί κατά κανόνα αποφεύγουν και υποτιμούν τη δουλειά, που χρειάζεται χέρια, αλλά και μυαλό. Στα τελευταία χρόνια, η ναζιστική Γερμανία ήταν εκείνη που πέρα από το φυλετικό ρατσισμό,ανήγαγε σε…επιστήμη και τον ηλικιακό. Το ανύπαρκτο στις κοινωνίες των ανθρώπων χάσμα των γενεών. Μια τεχνητή επινόηση που εξυπξηρετεί τους στόχους ,που αναλύσαμε.