ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

1. Οξύτατη πολιτική κρίση στην Πολωνία -Νέα αντικυβερνητική διαδήλωση και παρέμβαση Τουσκ
Φωτογραφία: Associated Press

Αποκλεισμός του κοινοβουλίου από τους διαδηλωτές, η αίθουσα συνεδριάσεων υπό κατάληψιν από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, κατηγορίες για απάτες κατά τη διάρκεια ψηφοφοριών για τη υιοθέτηση νόμων και απειλές κατά της ελευθερίας του Τύπου: η πολιτική κρίση στην Πολωνία κλιμακώθηκε σε ανοικτή σύγκρουση αυτό σαββατοκύριακο.

Χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έκαναν πορείες μέσα από τους δρόμους της Βαρσοβίας για να φθάσουν μέχρι το κτίριο του κοινοβουλίου που προστατεύεται από μεγάλη αστυνομική δύναμη, ενώ η είσοδος έχει απαγορευτεί για τους δημοσιογράφους.

Μικρότερης έκτασης διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Πολωνίας.

«Ντροπή», «Σταματείστε την καταστροφή της Πολωνίας», «Ελεύθερα μέσα ενημέρωσης», «Ελευθερία, ισότητα, δημοκρατία», φώναζαν οι διαδηλωτές κρατώντας πολωνικές και ευρωπαϊκές σημαίες. Αλλά και συνθήματα που αναφέρονταν προσωπικά στον ισχυρό άνδρα του υπερσυντηρητικού, λαϊκιστικού κυβερνώντος Κόμματος του Δίκαιου και της Δικαιοσύνης (PiS) Γιάροσλαβ Κατσίνσκι , χαρακτηρίζοντάς τον δικτάτορα, ακούστηκαν σήμερα στους δρόμους της Βαρσοβίας.

«Δεν θέλω να βλέπω την Πολωνία να κακοποιείται» από το PiS , δήλωσε η Μαλγκορζάτα Κράματς, μία 60χρονη γυναίκα ανάμεσα στο πλήθος των διαδηλωτών στη Βαρσοβία.

Η κα. Κράματς, όπως και οι άλλοι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές όλων των τάσεων αναφέρονταν στην επίθεση της «καλής αλλαγής» που έχει ξεκινήσει το λαϊκιστικό κόμμα, μεταρρυθμίζοντας την εκπαίδευση, προετοιμάζοντας την άλωση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, επιβάλλοντας έλεγχο στα δημόσια μέσα ενημέρωσης και περιορίζοντας το δικαίωμα των διαδηλώσεων.

Σε όλα αυτά τα μέτωπα, προστίθενται οι συγκρούσεις με τους οικολόγους, με τους μεταλλωρύχους, αλλά και η επαναφορά της υπόθεσης της συντριβής του αεροσκάφους που μετέφερε τον πρόεδρο Λεχ Κατσίνσκι, δίδυμο αδελφό του Γιάροσλαβ, το 2010 στη Ρωσία και η εκταφή των θυμάτων, που ενόχλησε μέρος της κοινής γνώμης.

Οι σημερινές πορείες και συγκεντρώσεις ακολούθησαν τα πρωτοφανή γεγονότα της νύκτας, όταν εκατοντάδες άνθρωποι απέκλεισαν τις εξόδους τους κτιρίου του Κοινοβουλίου εμποδίζοντας επί πολλές ώρες την έξοδο των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας, της πρωθυπουργού Μπεάτα Σίντλο και του ηγέτη του PiS Γιάροσλαβ Κατσίνσκι.

Ανταποκρινόμενοι στην έκκληση του κινήματος για την υπεράσπιση της δημοκρατίας KOD και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για την εισαγωγή νέας ρύθμισης που περιορίζει την πρόσβαση των βουλευτών στα μέσα ενημέρωσης και κατά της υιοθέτησης του προϋπολογισμού του 2017 υπό συνθήκες ανομίας, σύμφωνα με την αντιπολίτευση.Η φάλαγγα των αυτοκινήτων που απομάκρυνε από το κοινοβούλιο μετά τον απεγκλωβισμό τους από τις αστυνομικές δυνάμεις την Σίντλο, τον Κατσίνσκι και πολλά στελέχη του PiS διέσχισε το πλήθος τις πρώτες πρωινές ώρες.

Βγαίνοντας από μακρά σιωπή, ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα απηύθυνε σήμερα έκκληση για ηρεμία, εκφράζοντας σε ανακοίνωσή του «ανησυχία» και προτείνοντας διαμεσολάβηση.

Από την πλευρά της, η Σίντλο μίλησε για «εκείνους που πιστεύουν ότι η πολιτική εδράζεται στη σύγκρουση», ενώ η εκπρόσωπός της Μπεάτα Μάζουερκ κατήγγειλε «την παραβίαση του νόμου» από την αντιπολίτευση που έχει αποκλείσει την κεντρική αίθουσα του κοινοβουλίου, με στόχο, κατά την άποψή της, «να ανατρέψει την νόμιμα και δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνησh

Μέχρι σήμερα πάντως, όλες οι διαμάχες που έχουν ξεσπάσει στην Πολωνία για θέματα εσωτερικής πολιτικής δεν έχουν πλήξει την δημοτικότητα του PiS, που παραμένει σε υψηλά επίπεδα, στο 35%, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δηλαδή πάνω από το ποσοστό που συγκεντρώνουν από κοινού τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η επιτυχία του οφείλεται σε μεγάλο μέρος στο επίδομα των 120 ευρώ για κάθε παιδί μετά το δεύτερο παιδί, ένα μέτρο δαπανηρό, αλλά που έγινε θετικά δεκτό και έχει ως στόχο να ενισχύσει δημογραφικά την Πολωνία.

Σήμερα, οι ηγέτες των μεγαλυτέρων κομμάτων της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη σχετικά με τις χθεσινές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο και κάλεσαν τον πρόεδρο της πολωνικής Δίαιτας να συγκαλέσει νέα συνεδρίαση της κάτω βουλής την Τρίτη, ώστε να διεξαχθεί μία συζήτηση που δεν έγινε και να επαναληφθούν οι αμφισβητούμενες ψηφοφορίες.

Δεκάδες βουλευτές της αντιπολίτευσης, φιλελεύθεροι και κεντρώοι, έχουν καταλάβει την αίθουσα των συνεδριάσεων του κοινοβουλίου και δηλώνουν ότι θα παραμείνουν μέχρι την Τρίτη. Μέχρι τότε, πολλές διαδηλώσεις οργανώνονται στη Βαρσοβία και σε άλλες πόλεις της Πολωνίας.

Παρέμβαση Τουσκ

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε την ηγεσία της Πολωνίας να σεβαστεί το σύνταγμα, αντιδρώντας στην ανοικτή σύγκρουση ανάμεσα στην πολωνική κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Φωτογραφίες: Associated Press

Ξανάρχονται τα χαμόγελα. Κάτι αρχίζει να κινείται στην Πολωνία, που μαζί με την Ουγγαρία,όπως γράφουμε στη συνέχεια, είναι τα δύο, ολοφάνερα ακροδεξιά- φασιστικά,  κράτη της Ε.Ε.

2. ” ΕΣΠΑΣΕ ΣΧΟΙΝΙΑ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΣΚΗΝΕΣ
Χίος: ΙΧ εισέβαλε στον προσφυγικό καταυλισμό της Σούδας
Χίος: ΙΧ εισέβαλε στον προσφυγικό καταυλισμό της Σούδας [εικόνες]

Ενα περίεργο περιστατικό συνέβη στον προσφυγικό καταυλισμό της Σούδας, στη Χίο, το πρωί του Σαββάτου…”.

Εντελώς   τυχαίο γεγονός ήταν κι αυτό. Ατύχημα, όπως και τα υπόλοιπα  τροχαία και οι εκρήξεις φιαλών που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σοβαρά πρόσφυγες. Δεν κάνουν τέτοια εγκλήματα οι Ελληνάρες.  Είναι… χριστιανοί  ορθόδοξοι. Νοικοκυραίοι!

Τυχαία, λοιπόν και η έκρηξη της φιάλης του γκαζιού στη Λέσβο με μάνα και παιδί νεκρούς,  τα τροχαία με επίσης νεκρούς  στη Βόρεια Ελλάδα και η μπούκα του ΙΧ στις σκηνές των πρσφύγων στη Χίο.  Η…κακιά ώρα φταίει για όλα .

΄Αλλωστε, βοθροκάναλα και βοθροϊστότοποι, το λένε καθαρά. Πρόκειται για…περίεργα μεν, αλλά τυχαία ατυχήματα!

΄Αρα, εμείς εδώ που όλα αυτά τα θεωρούμε εγκληματικές ενέργειες, δολοφονίες και απόπειρες δολοφονιών,  μάλλον είμαστε προκατειλημμένοι . Οπότε δεν υπάρχει λόγος να χαλάνε τη ζαχαρένια τους οι εισαγγελείς.

Μάλιστα, η ελληνική δικαιοσύνη στη Χίο αποφάσισε. Αθώωσε τον Ελληνάρα- Ράμπο, που πήρε το δίκανο και πυροβολούσε στους καταυλισμούς των προσφύγων.

Πώς το λέμε εδώ στη χώρα μας; (μοναδικός στον κόσμο νομικός όρος). Βρέθηκε σε κατάσταση…βρασμού ψυχής. Κόχλαζε ο άνθρωπος! Το παιδί και το εγγόνι του πρόσφυγα της Μ. Ασίας  έγινε ξαφνικά απάνθρωπος προσφυγοφάγος. “Τρίζουν τα κόκαλα” των πατεράδων τους.

3. Τουρκία: Ισχυρή έκρηξη σε όχημα έξω από Πανεπιστήμιο -Νεκροί και τραυματίες
Φωτογραφία: AP

ύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, την ώρα της έκρηξης το λεωφορείο βρισκόταν σταματημένο σε κόκκινο φανάρι και μετέφερε στρατιώτες εκτός υπηρεσίας. Ένα αυτοκίνητο φορτωμένο με εκρηκτικά προσέγγισε και εξερράγη, ακριβώς δίπλα στο λεωφορείο σκοτώνοντας  τουλάχιστον 13 στρατιώτες και τραυματίζοντας δεκάδες ανάμεσα στους οποίους και πολίτες. Συνολικά πενήντα-πέντε νοσηλεύονται, ενώ 12 από αυτούς βρίσκονται στην εντατική. Η κατάσταση της υγείας έξι τραυματιών είναι κρίσιμη, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό των Εσωτερικών, που δηλώνει ότι η Τουρκία θα εκδικηθεί.

Η έκρηξη σημειώθηκε στην περιοχή του πανεπιστημίου «Erciyes». Οι πρώτες φωτογραφίες από το σημείο δείχνουν το λεωφορείο κατεστραμμένο ολοσχερώς, ενώ μέσα σε λίγα λεπτά έσπευσαν στο σημείο ασθενοφόρα.

Τα υλικά του εκρηκτικού μηχανισμού που χρησιμοποιήθηκαν στη βομβιστική επίθεση κατά του λεωφορείου στην Καισάρεια, είναι ίδια με αυτά της διπλής βομβιστικής επίθεσης που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τον Τούρκο αναπληρωτή πρωθυπουργό, Νουμάν Κουρτουλμούς.

Τα υλικά του εκρηκτικού μηχανισμού που χρησιμοποιήθηκαν στη βομβιστική επίθεση κατά του λεωφορείου στην Καισάρεια, είναι ίδια με αυτά της διπλής βομβιστικής επίθεσης που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τον Τούρκο αναπληρωτή πρωθυπουργό, Νουμάν Κουρτουλμούς.

Δεν έχει τελειωμό το μακελειό στην Τουρκία. Στις περισσότερες, αν όχι σε όλες τις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις, έχει  ανάμειξη το εθνικιστικό ΡΚΚ.

Είμαστε ενάντιοι σε κάθε προσπάθεια ίδρυσης νέων κρατών.  Πολύ περισσότερο, όταν οι εθνικιστές καταφεύγουν στην τρομοκρατία και το αίμα, όπως οι Κούρδοι, για να πετύχουν τους φανατικούς στόχους τους.

 Οι Κούρδοι αυτονομιστές έχουν πληρώσει και οι ίδιοι βαρύ φόρο αίματος ( 40.000 νεκροί τα τελευταία 30 χρόνια), με τον παράλογο  αγώνα  να δημιουργήσουν δικό τους κράτος. Είναι παράλληλα  θύτες και θύματα  σε έναν ηλίθιο, παρανοϊκό πόλεμο. Την ίδρυση νέου κράτους! Λες και οι δικές τους εξουσίες, αν ποτέ φτιάχναν κράτος,  θα ήταν ανθρωπινότερες από τούτες που τους καταπιέζουν σήμερα.

΄Αλλο να στηρίζουμε  κοινωνικούς αγώνες ,όταν παραβιάζονται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και άλλο να τασσόμαστε στο πλευρό εθνικιστών,που χρησιμοποιούν ως μέσο προπαγάνδας την καταπίεσή τους από τις εξουσίες. Οι ίδιοι οι Τούρκοι δεν υποφέρουν λιγότερα από τους Κούρδους  στα εκάστοτε (δικτατορικά πολλές φορές) καθεστώτα της χώρας. Και φυσικά ο Ερντογάν εξελίσσεται σε έναν αλλόκοτο, παρανοϊκό δικτάτορα.

Επομένως,  είναι άλλο πράγμα να αγωνίζεσαι να πέσουν τέτοιες εξουσίες, όπως η σημερινή στην Τουρκία και άλλο να βάζεις τυφλές μπόμπες να δολοφονείς αθώους πολίτες, για να ξαναστήσεις το Κουρδιστάν σου. Ποσώς με ενδιαφέρει αυτό. Και δεν είμαι σε καμιά περίπτωση υπέρ των Κούρδων ή όποιων άλλων εθνικιστών απανταχού της γης.

________________________________________________________________

1.Αδωνις για Πολάκη: Ζητώ συγγνώμη που προσέβαλα τα γαϊδούρια
Αδωνις για Πολάκη: Ζητώ συγγνώμη που προσέβαλα τα γαϊδούρια

 

Εμείς γνωρίζουμε πως τα ζώα, δεν έχουν την ανθρώπινη ικανότητα-αρετή  της μεταμέλειας. Δε συνειδητοποιούν τα λάθη τους, ούτε ζητούν συγγνώμη.

Πώς τώρα αλλάζει τα δεδομένα ο ακροδεξιός, αντιπρόεδρος της Ν.Δ και πάει να καταργήσει νόμους και κανόνες αιώνων; Δεν έχουμε ακούσει ποτέ ένα γαϊδούρι να ζητάει συγγνώμη από ένα άλλο, γιατί τσακώθηκαν  στο παχνί για τ΄ άχυρα.

 

2. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΑ ΜΜΕ
Πολωνία: Διαδηλωτές απέκλεισαν το κοινοβούλιο -Με αστυνομική προστασία έφυγε η πρωθυπουργός
Φωτογραφία: AP

Το ακροδεξιό καθεστώς της Πολωνίας μαζί με το ομογάλακτό του της Ουγγαρίας είναι τα δύο μοναδικά καθεστώτα στην Ευρώπη που δεν κρατούν προσχήματα, αλλά παρουσιάζουν στην πράξη και με θράσος τους ανθρωποκτόνους στόχους τους. Αναρριπίζουν χωρίς αιδώ  τους εθνικισμούς,  το ρατσισμό, το λαϊκισμό, τις ακραίες, ναζιστικές πολλές φορές, ιδεοληψίες. Η στάση τους στο προσφυγικό πρόσφατα, είναι μια από τις τρανές αποδείξεις του ναζιστικού τους προσανατολισμού.

Το κακό, όμως, είναι πως ελάχιστες δυνάμεις στο εσωτερικό αυτών των χωρών, αγωνίζονται για να πολεμήσουν  τις φασιστικές μεθόδους των κυβερνήσεών  τους και να ανατρέψουν τις επικίνδυνες αυτές εξουσίες. Δε συναντάμε και πολλούς πολιτικούς ακτιβιστές και γιγαντωμένα λαϊκά κινήματα στην Πολωνία και την Ουγγαρία, όπως θα έπρεπε και το απαιτούν οι καιροί.

Τί συμβαίνει  σ΄αυτές τις χώρες, που  δε συμβαίνει σε άλλες;  ΄Εχουμε στο πρόγραμμα να το αναπτύξουμε σύντομα.

3. «Καλύτερα να φύγω τώρα» -Η αντίδραση της Μέι, όταν οι Ευρωπαίοι αρνήθηκαν να μιλήσουν για το Brexit
Φωτογραφία: AP/ Geert Vanden Wijngaert

Μέι   της…Μεγάλης Βρετανίας. Η πιο γραφική και ανεγκέφαλη πρωθυπουργός της Ευρώπης. Θατσερική  ως το κόκαλο, εκτός των άλλων.

Μόνο που η Θάτσερ δεν είχε ξεπέσει σε φαιδρές και  αστείες καταστάσεις, όπως τούτη.Η Μέι με τα …κίτρινα γοβάκια είναι …όλα α λεφτά (οι λίρες) της Αγγλίας!