ΚΑΙ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΤΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ.

 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Κ. ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΟΝ ΧΡ. ΧΩΜΕΝΙΔΗ

– Κύριε Πρόεδρε, πότε πήραμε την κάτω βόλτα;

Το ερώτημα αυτό δημιουργεί την εντύπωση ότι κάποτε ήταν όλα καλά και μετά ξαφνικά, πήγαν όλα στραβά. Δεν ήταν κάποτε όλα καλά.  Απλώς η Ελλάδα είχε κάνει -πάρα την υστέρηση της- θέλω να το υπογραμμίσω αυτό- ένα σημαντικό βήμα κατά τη δεκαετία 1994-2004. Αυτή βελτίωση της επέτρεψε να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, την 01/01/2001 και να εισαγάγει το ευρώ ως νόμισμα, τον Ιανουάριο του 2002.

Αναφέρω ενδεικτικά, ότι ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ, ήταν την τετραετία 1996 – 1999, 3,2%  όταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν 2,5%.  Τη δεύτερη τετραετία 2000 – 2003, ο ρυθμός της ανάπτυξης της Ελλάδος αυξήθηκε στο 4,2%, ενώ στην Ε.Ε. των 15 ήταν μόνο 1,6%.

Εκείνη η οχταετία αποτελούσε μία πρωτόγνωρη εξέλιξη στην Ελλάδα. Ποτέ άλλοτε στην Ελλάδα, δεν υπήρχε επί τόσο καιρό, ένας τόσο θετικός υψηλός ρυθμός ανάπτυξης.

Τι συνέβη μετά; Τι έγινε το 2004; Το 2004, η κυβέρνηση που ανέλαβε θεώρησε ότι θα πρέπει να ακολουθήσει μία διαφορετική πολιτική για να κερδίσει το εκλογικό σώμα.  Να δίνει συνεχώς παροχές, να προβαίνει σε διορισμούς, να σπαταλά και να προχωρεί ακόμη και σε μέτρα τα οποία ήταν πρωτοφανή για την Ε.Ε.. Παραδείγματος χάρη, στην Ελλάδα καταργήθηκε τότε ο φόρος κληρονομίας. Αυτό δεν έγινε πουθενά αλλού.

Το αποτέλεσμα ποιο ήταν;  Θυμόμαστε όλοι ότι το 2009, η Ελλάδα παρουσίασε ένα έλλειμμα γύρω στο 15,4% του ΑΕΠ, δηλαδή ένα πρωτόγνωρο έλλειμμα, το μεγαλύτερο έλλειμμα που είχε παρουσιάσει ποτέ. Και το δημόσιο χρέος αυξήθηκε σε πρωτόγνωρα ύψη. Με αποτέλεσμα να συμφωνηθεί, για τη διάσωση της Ελλάδος, το μνημόνιο του 2010.

Πέραν πάσης αμφιβολίας, οι κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή είναι οι κυρίως υπεύθυνες για τη χρεοκοπία της χώρας. Το διαβεβαιώνει και ο π. πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ένας από τους μετρημένους στα δάχτυλα “διαφορετικούς” πολιτικούς  της χώρας σε όλη τη διάρκεια του βίου της,  ως ελληνικό κράτος.

Κι όμως. Και ο π. πρωθυπουργός αυτών των κυβερνήσεων Κ. Καραμανλής  και οι πρωτοκλασάτοι τότε υπουργοί του είναι στο δικαστικό απυρόβλητο. Δεν τιμωρήθηκε κανείς.

 Είναι αυτό η μεγάλη απόδειξη της διαφθοράς και της διαπλοκής στο σκληρό  πυρήνα του ελληνικού κράτους.΄Ολοι οι θεσμοί διαπλέκονται, καλύπτουν ό ένας τον άλλον, συγκαλύπτουν τα εγκλήματά τους  και διαιωνίζουν την παθογένεια της χώρας σε όλους τους τομείς.

Χωρίς τιμωρία των υπευθύνων της χρεοκοπίας, τίποτα δε θα αλλάξει σ΄αυτό τον τόπο. Ξέρουμε, επομένως,  από πού πρέπει να αρχίσουμε, αν θέλουμε να πάει η χώρα μπροστά.  Αλλιώς, η Ελλάδα θα καρκινοβατεί στον αιώνα τον άπαντα.