ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

 

 

ΜΗΝΥΜΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ!
Συγκλονιστική διαφήμιση: Πώς αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από όσα μας χωρίζουν! [βίντεο]
Συγκλονιστική διαφήμιση: Πώς αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από όσα μας χωρίζουν! [βίντεο]

Aλήθεια, πόσο ξένος μπορεί άραγε να είναι ο διπλανός σου;

Σ’ ένα κόσμο που διαρκώς αλλάζει και μεταβάλλεται με κύρια αρνητικά χαρακτηριστικά όπως αυτά του έντονων ρατσιστικών συμπεριφορών, του διχασμού αλλά και της απόρριψης, ένα τηλεοπτικό μήνυμα από την τηλεόραση της Δανίας έρχεται να δώσει μία διαφορετική-ευχάριστη νότα αισιοδοξίας.

Το κανάλι TV2 της Δανίας με μία συγκλονιστική διαφήμιση τονίζει την επιτακτική ανάγκη, ίσως περισσότερο από κάθε φορά, η συζήτηση να στραφεί σε όλα εκείνα που μπορούν να ενώσουν τους ανθρώπους, παρά σε εκείνα που χωρίζουν, αφού τα πρώτα μπορούν σαφώς να υπερέχουν.

Τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι εστιάζουν στο να βρίσκουν τις δυσκολίες για όσα μπορούν να τους ενώσουν με τους άλλους , αναδεικνύοντας και απαριθμώντας τα αρνητικά με συγκριτική ευκολία από τα θετικά, που αν κοιτάξουν με καθαρή ματιά είναι εφικτό να εντοπίσουν.

Οπως θα δείτε, στην αρχή του βίντεο όλοι βρίσκονται σε εκείνο το «στρατόπεδο» που φαινομενικά τους ταιριάζει καλύτερα, ωστόσο μέσα σε μόλις λίγα λεπτά μέσα από ερωτήσεις και κατευθύνσεις, ξαφνικά όλα αλλάζουν…

Αυτά που ενώνουν είναι περισσότερα από εκείνα που χωρίζουν;

(Google. sygklonistiki-diafimisi-pos-ayta-poy-mas-enonoyn-einai-perissotera-apo-osa-mas-horizoyn

΄Εχουν τέτοια διαστροφική άποψη κάποιοι για το διαπλανό τους, που αναρωτιέσαι αν διαθέτουν κουκούτσι μυαλό για να μην μπορούν να αντιληφθούν τα φυσικά, τα λογικά και τα αυτονόητα. Ο ρατσισμός ειδικά, είναι περισότερο ανικανότητα του μαυλού να λειτουργήσει ,παρά διατροφή της ψυχής.  Αν ο Νους “παίρνει στροφές” με τις φυσικές  προδιαγραφές της τροχιάς του, δεν αφήνει χώρο να αναπτυχθούν ρατσισμοί κάθε είδους.

Ο ρατσιστής είναι πρωτίστως άμυαλος, παρανοϊκός. Και φυσικά  άρρωστος.

__________________________________________________________________1. ΛΥΣΗ  ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
2. ΕΝΑΣ (ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ) ΚΑΙ ΘΡΑΣΥΔΕΙΛΟΣ ΤΡΑΜΠ
3 “ΒΑΜΜΕΝΟΣ”  ΑΝΘΕΛΛΗΝΑΣ Ο ΤΡΑΜΠ
4. “ΔΑΣΚΑΛΕ ΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΕΣ” ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ ΣΟΥΗΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΚΤΙΒΙΣΤΗ ΤΖΟΥΛΙΑΝ ΑΣΑΝΖ
5.”ΠΑΤΟΣ” ΣΕ ΟΛΑ Η ΦΑΙΔΡΑ ΕΛΛΑΣ
6.ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΟΤΗΣ. ΟΙ ΤΡΑΚΤΕΡΑΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΪΜΟΥ
7. ΟΙ ΡΩΣΙΚΕΣ “ΑΡΓΥΡΕΣ ΛΟΓΧΕΣ” ΚΑΙ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥ ΝΕΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΜΕΤΩΠΑ
1. Η Ελλάδα έχει μπροστά της Γολγοθά -Τι αναφέρει η έκθε
ση του ΔΝΤ
Φωτογραφία: AP Photo/Ricardo Mazalan

Οφείλουμε να αντιληφθούμε πως όσο λειτουργούμε μέσα στην Οικονομία της Αγοράς, θα υφιστάμεθα και τις συνέπειες της “νομιμότητάς” της. Οι λύσεις για να βγούμε, ως άτομα και ως λαός από την κρίση ,είναι δύο.

1. Γερό κούρεμα με…την ψιλή του χρέους. Ευνοεί το σύνολο και ξαναβρίσκουμε έτσι το ρυθμό μας μέσα στην ίδια Αγορά. (Ελπίζουμε πιο σοφοί σήμερα).

2. Επιστροφή στην “Οικιακή Οικονομία”. Είναι ατομική περισσότερο, παρά συλλογική στάση. Αυτό σημαίνει πως τα άτομα, ως μονάδες, ως οικογένεια, ως παρέα, απαρνούνται το σημερινό οικονομικό σύημα και ξεκινούν την ενασχόληση με τις πρωτογενείς πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας. Τέτοιες είναι η Γεωργία, η κτηνοτροφία και ο τουρισμός. Τρεις ισχυροί πυλώνες πάνω στους οποίους μπορούν άφοβα να κτίσουν το οικοδόμημα της ζωής τους οι νέοι άνθρωποι. Κυρίαρχη φιλοσοφία αυτής της οικονομίας είναι  η αρχή “ό,τι παράγω, καταναλώνω”. Μέσα από την ιστορία βλέπουμε πως αυτού του είδους οικονομία ποτέ δε γέλασε τον άνθρωπο.

Μια τέτοια λύση-διέξοδος,  απομονώνει αυτόματα τα προβλήματα, τις απειλές και τους φόβους “σήμερα θα μείνουμε αύριο θα μας πετάξουν από το ευρώ”. Ησυχάζει ο άνθρωπος μια κι έξω, αφού ξέρει πως “βρέξει -χιονίσει”, έχει και τον σημερινό και τον επιούσιον άρτο.  Τί καλύτερο;

Επι τέλους! Περισσότερο κόστος έχει για τους ΄Ελληνες αυτή η αβεβαιότητα, οι φοβίες, το άγχος, παρά η ίδια η οικονομική κρίση. Ας πάρουμε όλοι της αποφάσεις μας. Και προπαντός ας αποσυνδεθούμε από το κράτος και τα προβλήματά του. Εκείνο τα δημιούργησε. Το κράτος πτώχευσε. Ας πληρώσουν όσοι το θέλουν και το συντηρούν. Μια οικιακή οικονομία είναι το πιο δυνατό χαστούκι στη διαφθορά, τη διαπλοκή, τη λαμογιά τις κομματικές πελατειακές σχέσεις. Λύσεις αυθεντικές, γρήγορες, αποτελεσματικές.΄Οχι πια ημίμετρα.

 

2. Τραμπ στην αντεπίθεση: Αν κάτι συμβεί στη χώρα, θα φταίει ο δικαστής που μπλόκαρε το διάταγμά μου
Φωτογραφία: Associated Press

Αλητήριος, πέρα από άκρως επικίνδυνος. Πονηρός λαϊκιστής και δημαγωγός.Ξέρει πως πολύ σύντομα θα υποστεί τις συνέπειες τις αφροσύνης του.

Ξεκίνησε θρησκευτικό πόλεμο ο πανάθλιος και οι τρελαμένοι Ισλαμιστές θα απαντήσουν.  Τους έδωσε, ό,τι ακριβώς περίμεναν.  Προσπαθεί να αποσείσει τις ευθύνες του τώρα, αντί να πάει από μόνος τους να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Ο δικαστής έκανε πολύ καλά τη δουλειά του. Ο τραμπούκος…Τραμπ ευθύνεται  για ό,τι συμβεί.

3. ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΡΑΜΠ
Σοκ: Ο υποψήφιος πρέσβης των ΗΠΑ στην ΕΕ προτιμά Grexit
Σοκ: Ο υποψήφιος πρέσβης των ΗΠΑ στην ΕΕ προτιμά Grexit [βίντεο]

Από την αρχή ο επικίνδυνος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δείξει τα ανθελληνικά του αισθήματα.  Φίλος του δικτάτορα Ερντογάν και  συνοδοιπόρος του Πούτιν έχουν αμφότεροι στόχο τη διάλυση της Ε.Ε και την ενίσχυση του εθνικισμού. Και μόνο αυτοί οι λόγοι είναι αρκετοί, για να έχουμε πόλεμο με  την ακροδεξιά  τριανδρία της αφροσύνης, τους παραλογισμού  και του εθνικισμού.

Το τραγικό είναι πως στην Αμερική η πλειοψηφία των Ελληνο-Αμερικανών, ακροδεξιοί και Χρυσαυγλιτες κυρίως, στήριξαν και ψήφισαν τον άνθρωπο που θα οδηγήσει τις ΗΠΑ σε τραγωδία. Είναι οι μετανάστες που “έφαγαν ψωμί” σε μια φιλόξενη γι αυτούς χώρα.

Και όμως τα ξέχασαν όλα. Αυτοί οι  πάμτωχοι, οι κατατρεγμένοι κάποτε, μετανάστες και πρόσφυγες οι ίδιοι, σήμερα είναι οι οπαδοί του Τραμπ και… μεταναστοφάγοι, όπως ο πρόεδρός τους.

Αλλά και συμμέτοχοι  στο έγκλημα που διαπράττει ο Τραμπ και εναντίον της χώρας μας.΄Οχι μόνο εναντίον της δικιάς του.  Ανθέλληνες και τούτοι. Αδίστακτοι ,ασεβείς και καιροσκόπου, “τρώνε τις σάρκες” της μάνας τους!

4.Ο ιδρυτής του WikiLeaks ζητά να εφαρμοστεί απόφαση του ΟΗΕ και να του δοθεί η ελευθερία του
Φωτογραφία: wikipedia

 

Ο ιδρυτής του ιστοτόπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ ζήτησε σήμερα από τη Βρετανία και τη Σουηδία να εφαρμόσουν την απόφαση της Ομάδας Εργασίας του ΟΗΕ για την Αυθαίρετη Κράτηση που προβλέπει να του δοθεί πίσω η ελευθερία του.

«Καλώ το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία να κάνουν το σωστό και να αποκαταστήσουν την ελευθερία μου. Αυτά τα δύο κράτη έχουν υπογράψει συνθήκες που προβλέπουν την αναγνώριση του ΟΗΕ και των μηχανισμών του για τα ανθρώπινα δικαιώματα», μετέδωσε το BBC, επικαλούμενο δήλωση του Ασάνζ.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο το 2012, ζητώντας άσυλο για να αποφύγει την σύλληψή του και την τυχόν έκδοσή του από τις βρετανικές αρχές στη Σουηδία όπου κατηγορείται για τον βιασμό μιας γυναίκας.

Ο Ασάνζ καταζητείται επίσης στις ΗΠΑ για τη διαρροή χιλιάδων άκρως απορρήτων στρατιωτικών εγγράφων.
Έκτοτε δεν έχει εγκαταλείψει τον χώρο της πρεσβείας του Ισημερινού στη βρετανική πρωτεύουσα.

Τον Φεβρουάριο του 2016, η Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ για την Αυθαίρετη Κράτηση αποφάσισε ότι η ντε φακτο αυτή φυλάκισή του είναι αυθαίρετη.
Οι βρετανικές και οι σουηδικές αρχές αρνούνται μέχρι σήμερα να εφαρμόσουν την απόφαση αυτή.

Οι… πολιτισμένες δημοκρατίες της Βρετανία και της Σουηδίας, αρνούνται λοιπόν να εφαρμόσουν απόφάσεις του ίδιου του ΟΗΕ,τον οποίον στηρίζουν. Κι από την άλλη, απαιτούν συμμόρφωση όλων των…υπηκόων τους  στους νόμους και τις αρχές,  που πρώτες αυτές οι χώρες παραβιάζουν.

Η αυθαιρεσία, ο παραλογισμός, η υποκρισία πάντα ήταν τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά του έθνους-κράτους. Σήμερα, τα βρίσκουμε ίδια και απράλλαχτα και κάποτε σε χειρότερη μορφή, με πιο επικίνδυνες παρενέργειες.

 

5. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αίμα στην άσφαλτο: 17 νεκροί και 431 τραυματίες σε τροχαία στην Αττική σε ένα μήνα
φωτογραφία αρχείου: eurokinissi

Σε όλα τα δεινά που δεν έχουν σχέση με τη δύναμη της Φύσης ή το τυχαίο και το απρόβλεπτο, αλλά τη συμπεριφορά και τη δραστηριότητα του ίδιου του ατόμου, είμαστε ,ως χώρα ,ως λαός στις πρώτες σειρές της λίστας.  Δε θυμάμαι να κατέχουμε έστω και σε κάτι απλό την πρωτιά. Σε τίποτα και πουθενά.

΄Ενας αξιοθρήνητος, χωρίς αξιοπρέπεια λαός.  Αντί να ντρέπονται οι Ελληνάρες για τον πάτο που έχουν πιάσει σε όλα, σεμνύνονται πως είναι απόγοινοι…ενδόξων προγόνων. Παράνοια!

6. Βαγγέλης Αργύρης: Αφησε τα βουλευτικά έδρανα και φτιάχνει κρασί στην Ηπειρο
Βαγγέλης Αργύρης: Αφησε τα βουλευτικά έδρανα και φτιάχνει κρασί στην Ηπειρο

Μπορεί η συνεταιριστική υπευθυνότητα να συνδυαστεί με τη σύγχρονη γνώση; Η απάντηση είναι καταφατική και απόδειξη αποτελεί η Συνεταιριστική Οινοποιία Ηπείρου ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, επικεφαλής της οποίας τα τελευταία δύο χρόνια είναι ο Ευάγγελος Αργύρης, ο οποίος άφησε πίσω του τα βουλευτικά έδρανα και “επέστρεψε” στην αμπελουργική παράδοση της Ζίτσας Ηπείρου.

Ο κ. Αργύρης, αγρότης (στον κτηνοτροφικό κλάδο), από το 1993 μέχρι και το 2012 εκλεγόταν βουλευτής Ιωαννίνων ΠΑΣΟΚ -είχε διατελέσει και υφυπουργός Γεωργίας- και αποφάσισε να μην “κατέβει” ξανά στον εκλογικό “στίβο”, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. “Σταματήσαμε την ενεργό πολιτική με την έννοια την κοινοβουλευτική και επιστρέψαμε από εκεί που ξεκινήσαμε” αναφέρει χαρακτηριστικά.

Και ποιο είναι το σημείο επιστροφής; Η Ζίτσα Ηπείρου, περιοχή στην οποία παράγονται κρασιά εκλεκτής ποιότητας, με πρώτη ύλη από την αμπελουργική ζώνη έκτασης 2.000 στρεμμάτων. Η αμπελουργική ζώνη περικλείει δέκα χωριά και σ’ αυτήν δραστηριοποιούνται περίπου 450 αγρότες και η ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ αποτελεί τον βασικό παράγοντα εισοδήματος για 150 οικογένειες.

Ρωτάμε τον κ. Αργύρη γιατί πήρε αυτή την απόφαση και απαντά πως αυτή οφείλεται κυρίως στα βιώματα που είχε, αλλά και στο γεγονός ότι από την παιδική του ηλικία, ως μαθητής δημοτικού γνώρισε το “μικρόβιο” του συνεργατισμού.

“Ενεργός πολίτης είναι αυτός που καθημερινά ”παλεύει” για να υλοποιήσει τους στόχους του, πάντοτε με σεβασμό, πίστη και μεράκι. Η ενασχόληση με συλλογικές δράσεις δεν εξαντλείται σε συγκεκριμένο πλαίσιο και δεν θεωρείσαι ενεργός πολίτης μόνο αν είσαι βουλευτής ή κάτι άλλο (σ.σ. αν έχεις κάποια θέση)”, επισημαίνει.

Στη Ζίτσα, με τις απότομες – ασβεστολιθικής προέλευσης – πλαγιές της αμπελουργικής ζώνης, οι αμπελουργοί γνωρίζουν πολύ καλά τι πάει να πει κρασί εκλεκτής ποιότητας. Μάλιστα, η σπάνια ποικιλία Ντεμπίνα, καλλιεργείται σ’ αυτήν την περιοχή παραδοσιακά και δίνει προστιθέμενη αξία στο ζιτσιώτικο κρασί που το καθιστά ελκυστικό προϊόν στην ελληνική και διεθνή αγορά (μέρος των πωλήσεων της εταιρείας κατευθύνεται σε αγορές όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία, ενώ στρέφεται και σε νέες αγορές όπως η Σουηδία και η Κίνα).

Ποιο είναι, σύμφωνα με τον κ. Αργύρη, το “μυστικό” της επιτυχίας; “Πρέπει να παρακολουθείς τις τάσεις της αγοράς, να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις της, αλλά και να ικανοποιείς τις ανάγκες των καταναλωτών”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Έχοντας πετύχει έναν από τους βασικούς στόχους, τη διάσωση της σπάνιας αμπελουργικής ζώνης της Ζίτσας και τη δημιουργία οίνων υψηλής ποιότητας από τις αυτόχθονες ποικιλίες Ντεμπίνα, Βλάχικο και Μπεκάρι, η εταιρεία έβαλε “πλώρη” για την περαιτέρω εξέλιξή της και κατέστη μία σύγχρονη, πρωτοποριακή εταιρεία υψηλών προδιαγραφών και προοπτικών, με σημαντική θέση ανάμεσα στις οινοποιητικές εταιρείες της Ελλάδας. Τα τελευταία χρόνια βέβαια, το τσίπουρο το οποίο παράγει το οινοποιείο, ειδικά το πεπαλαιωμένο σε δρύινα βαρέλια, “κατακτά” τις αγορές.

Η ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ

Αρχικός στόχος της εταιρείας ήταν η διάσωση της σπάνιας αμπελουργικής ζώνης της Ζίτσας, η συνεργασία με τους αμπελοπαραγωγούς της περιοχής και η δημιουργία οίνων υψηλής ποιότητας από τις αυτόχθονες ποικιλίες Ντεμπίνα, Βλάχικο και Μπεκάρι.

Οι πρώτες προσπάθειες για την ίδρυση οινοποιείου ξεκίνησαν το 1939, όμως πόλεμος και η κατοχή σταμάτησαν τα σχέδια. Τελικά, το 1954 ιδρύθηκε ο πρώτος Οινοποιητικός Συνεταιρισμός. Το 1974 ξεκίνησε να λειτουργεί το πρώτο σύγχρονο Οινοποιείο της Β.Δ. Ελλάδος, από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, ενώ την σημερινή της μορφή η ZOINOS WINERY την πήρε το 2006.

Με την πάροδο των ετών ο αρχικός στόχος επετεύχθη, θέτοντας τις βάσεις για την περαιτέρω εξέλιξη. Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του οινοποιείου, με αποτέλεσμα να κατατάσσεται στις πλέον σύγχρονες μονάδες του κλάδου.

Σήμερα, η εταιρεία συνεργάζεται με μεγάλο αριθμό παραγωγών, εφαρμόζει τις πλέον σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας και οινοποίησης τόσο για τις αυτόχθονες ποικιλίες, όσο και για τις διεθνής και επενδύει διαρκώς στην ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων της πετυχαίνοντας ταυτόχρονα την καλύτερη δυνατή σχέση ποιότητας και τιμής.

Αυτό τον αγρότη, μάλιστα. Τον στηρίζουμε, τον σεβόμαστε, του “βγάζουμε το καπέλο”. Ειδικά επειδή παράτησε τα βουλευτιλίκια, τα καμποσιλίκια, τα…φρου-φρου και τα αρώματα  και προτίμησε να ζήσει ως απλός και αξιοπρεπής άνθρωπος.

Τον αληταρά, το Χρυσαυγίτη-ΠΑΜΕίτη που παίρνει τα τανκς και συμπεριφέρεται ως Παττακός, τον θεωρούμε αισχρό, ταξικό μας αντίπαλο, φασίστα.  Και τον πολεμάμε.  Σιχτρίρ με αυτά τα παλιόμουτρα.

 

7. Στους δρόμους και πάλι οι Ρουμάνοι παρά την απόσυρση του διατάγματος για τη διαφθορά
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: AP

 

Περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους σ’ ολόκληρη τη Ρουμανία, μολονότι η κυβέρνηση της χώρας απέσυρε το αμφιλεγόμενο διάταγμα που είχε ανάψει το φιτίλι της λαϊκής οργής.

Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση είχε αποσύρει νωρίτερα το διάταγμα, το οποίο επέτρεπε σε πολιτικούς αξιωματούχους να αποφύγουν την άσκηση διώξεων για κατηγορίες διαφθοράς.

Όμως οι διαδηλωτές διαφωνούν και με την αναθεωρημένη εκδοχή του νομοσχεδίου που ετοιμάζεται να κατατεθεί στη βουλή. Ορισμένοι, μάλιστα, καλούν σε παραίτηση την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σόριν Γκριντεάνου.

Τέτοιου εύρους κινητοποιήσεις έχει να δει η Ρουμανία από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος Τσαουσέσκου το 1989

Η απόφαση απόσυρσης του νομοσχεδίου επιβεβαιώθηκε χθες σε έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη στο Βουκουρέστι. Αλλά οι διαδηλωτές ανησυχούν για τα σχέδια της κυβέρνησης να κατεβάσει ένα αναθεωρημένο νομοσχέδιο, που θα μπορούσε να περάσει από τη βουλή.

Τεράστια πλήθη κατέκλυσαν για έκτη συνεχή μέρα την πλατεία Νίκης στην πρωτεύουσα, ενώ ένα τεράστιο λέηζερ πρόβαλλε τα συνθήματα: «μην τα παρατάτε» και «παραίτηση» στο κυβερνητικό κτίριο, όπου στεγάζονται τα γραφεία του πρωθυπουργού.

«Η κυβέρνηση οργανώνεται απ’ την κορυφή προς τα κάτω με δομές που θυμίζουν μαφία κι εμείς δεν θέλουμε κάτι τέτοιο», είπε η διαδηλώτρια Πορφίρα Πόπο στο Associated Press.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση καταγγέλλει απόπειρα ανατροπής της: ο επικεφαλής του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Λίβιου Ντράγκνεα, ισχυρίστηκε πώς «εάν συνεχιστούν οι διαδηλώσεις και μετά την απόσυρση του διατάγματος, είναι σαφές πως πρόκειται για σχέδιο που καταρτίστηκε μετά τις εκλογές» του Δεκεμβρίου.

Ο Ντράγκνεα είναι ένας από τους πολιτικούς που θα «επωφελούνταν» από το διάταγμα, καθώς σε βάρος του εκκρεμεί δίκη που θα ξεκινούσε στις 31 Ιανουαρίου – την ίδια μέρα που υιοθετήθηκε το διάταγμα.

Καμιά σχέση με λαϊκό κίνημα δεν έχουν αυτές οι πρόσφατες διαδηλώσεις στο Βουκουρέστι. Αφορμή …θεόσταλτη υπήρξε  για κάποιους το διάταγμα  για  τη διαφθορά από τη νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση  και ο…λαϊκός ξεσηκωμός για την απόσυρσή του. Είχαν και έχουν δεκάδες άλλους ουσιαστικούς λόγους, για να ξεσηκωθούν οι Ρουμάνοι . Και δεν το έκαναν ακόμα. Ελπίζουμε να συμβεί αργότερα.

΄Οσο κι αν η ανάπτυξη σήμερα είναι ραγδαία στη χώρα, που άφησε πια πίσω της  την πάμπτωχη δεκαετία του ΄90, όμως, δεν απέφυγε και τούτη τις παγίδες της Οικονομίας της Αγοράς και τις κομπίνες, που έστησε το παγκόσμιο, ανήθικο τραπεζικό σύστημα και στην αγορά της Ρουμανίας. Και θα εξηγήσουμε  σε ποια φουρτουνιασμένα πελάγη πλέει αυτή την ώρα  η οικονομία σε  μια  χώρα που ο Τσαουσέσκου την άφησε με μηδενικό (0) χρέος. Μοναδικές «περιπτώσεις» μαζί με τη Λιβύη στον κόσμο ολόκληρο!

΄Αναυδος μένει κανείς που γνώριζε το Βουκουρέστι αμέσως μετά την πτώση του καθεστώτος Τσαουσέκου,  αν το επισκεφτεί σήμερα . Πανάκριβα τζιπ με… φιμέ τζάμια και με πολλά άλογα μηχανής, καινούρια μοντέλα αυτοκινήτων, αγοράς αρκετών δεκάδων χιλιάδων ευρώ, κυκλοφορούν στην κεντρική λεωφόρο Μακγιέρου στη πιάτσα Ρομάνα, την Κάλεα Βικτόριεϊ και τη Στέφαν Τζεμάρε.  Σαράβαλο ή έστω 10αετίας αμάξι, δύσκολα να συναντήσεις σήμερα στο Βουκουρέστι. Στη δεκαετία του ΄90, στα 10 αμάξια, τα 8 ήταν παλιά Ντάτσια της ρουμάνικης αυτοκινητοβιομηχανίας (σήμερα την πήρε η Ρενό). Ταβέρνες, καφετέριες, μπαρ κατάμεστα, όλες τις ώρες της ημέρας.  Πολυτελή «ΜΟΛ» στο Κοτροτσένι και τη Μπανεάσα, κόβουν την ανάσα από την πολυτέλεια, αφού πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν τα συναντά κανείς. Και τα περίφημα εκείνα γκρίζα «μπλοκ» με τα αναρίθμητα  διαμερίσματα στο καθένα, άβαφα και παρατημένα παλιότερα, ορθώνονται  σαν καινούρια σήμερα με πολύχρωμα βαψίματα και ακριβές επισκευές.

Κι αναρωτιέται ο αδαής περί τα οικονομικά επισκέπτης. Πού διάβολο βρήκαν ξαφνικά τόσα λεφτά οι Ρουμάνοι, όταν λίγα χρόνια πριν, ένα μέσος μισθός 8άωρης, σκληρής δουλειάς ήταν λιγότερος απ 800 λέι (περίπου 200 ευρώ); Καθόλου δύσκολη  η απάντηση.

Η …Περέους,  η ΄Αλφα, η Γιούρομπανκ και οι λοιπές ελληνικές τράπεζες, που κατείχαν μέχρι πρόσφατα  το μεγαλύτερο μερίδιο της τραπεζικής αγοράς στη Ρουμανία, έκαναν… καλά τη δουλειά τους. ΄Όπως και με την Ελλάδα, φόρτωσαν με  εύκολα  στεγαστικά, καταναλωτικά και εορταστικά θαλασσοδάνεια τη χώρα από τη μια ως την άλλη άκρη, έτσι που σήμερα, σπάνια να συναντήσεις Ρουμάνο να μην έχει στην πλάτη του 2 και 3 επαχθή τέτοια δάνεια. Και τα πληρώνει ο Ρουμάνος. «Κάνει το σκατό του παξιμάδι», αλλά τα εξοφλεί. «Κόκινα δάνεια» λίγα έχει (ακόμα) η Ρουμανία.  

Να, γιατί λέμε πως είναι περίεργο και εκ του πονηρού, που ξαφνικά κατέβηκε ο κόσμος και μάλιστα  σε λίγες μέρες μέσα στο πεζοδρόμιο, για να αγωνιστεί, για  μη βγει έξω ο αντίστοιχος Ρουμάνος …«Τσοχατζόπουλος»!  Και δεν έκαναν πρωτύτερα και ποτέ το ίδιο και μάλιστα  σε τέτοια συχνότητα για τα εκατοντάδες «φίδια που τον ζώνουν». Και ειδικά να αγωνιστεί για  «σεισάχθεια», που, όπως είπαμε, σήμερα το ασήκωτο  βάρος των δανείων είναι το υπ΄αριθ. 1 οικονομικό-κοινωνικό πρόβλημα των πολιτών της χώρας.  

 Να η αλήθεια. Μια Δεξιά-Ακροδεξιά ρουμάνικη φράξια με «αχυρανθρώπους» του δικτάτορα Πούτιν, κινεί τα νήματα της τάχα μου πρόσφατης λαϊκής εξέγερσης.  Οι «προχτεσινές» εκλογές  στη Ρουμανία, έστειλαν τους σοσιαλιστές στην εξουσία, κάτι που η  σκληρή ρουμανική Δεξιά και ο ίδιος ο επίσης δεξιός πρόεδρος Κλάους Βέρνερ Γιοχάνι  δε συγχωρούν.

Τα ποσά που διέθεσε τόσο στη Ρουμανία, όσο και στη Μολδαβία ο Ρώσος δικτάτορας παραμονές των εθνικών τους εκλογών,  ήταν τεράστια. Πακτωλός από ρούβλια έρευσε και στις δύο χώρες. Στη Μολδαβία κέρδισε το παιχνίδι. Το ρωσόφιλο, εθνικιστικό κόμμα, έγινε κυβέρνηση. ΄Οχι όμως και στη Ρουμανία. Εκεί η Δεξιά-Ακροδεξιά και φίλα προσκείμενη στο δικτάτορα, αφού με δικά του λεφτά διεξήχθη ο προεκλογικός της αγώνας,  απέτυχε παταγωδώς.

  Ο «Τσάρος της Ρωσίας» ετοιμάζεται  να ξεκινήσει επιχειρήσεις και στην Υπερδνειστερία και τη Μολδαβία με στόχο να κάνει την περιοχή μα νέα Ουκρανία. Οι πρόσφατες αναζωπυρώσεις των συγκρούσεων στην Αν. Ουκρανία με δεκάδες νεκρούς, δείχνουν πως βρισκόμαστε πολύ κοντά στους νέους σχεδιασμούς  του δικτάτορα.  Η αναγκαστική ανοχή που θα  επιδείξει ο ακροδεξιός, ρατσιστής και τραμπούκος πρόεδρος της Αμερικής, τώρα που είναι ακόμα αρχή, αποτελεί τη μοναδική ευκαιρία του «Τσάρου» να ξεκινήσει τις επιχειρήσεις του, πιθανότατα την ΄Ανοιξη.

Μόνο που η  Ρουμανία δεν είναι Μολδαβία. Αν εξαιρέσει κανείς τα 3 εκατομμύρια Ούγγρους, που ζουν στην Τρανσυλβανία, ο υπόλοιπος πληθυσμός είναι ομοιογενής και συμπαγής. Η εθνική της ιστορία τονίζει μάλιστα με έπαρση και  σε όλους τους τόνους, που η χώρα  είναι η περίφημη  Βλαχία (Βλαχ=λατινόφωνος). Η «Νέα Ρώμη», που οι κάτοικοί της δεν αναμείχθηκαν ποτέ με τους Σλαύους και κράτησαν ολοζώντανη  την παραδοσιακή, λατινική  γλώσσα των ρωμαϊκων λεγεώνων από τις οποίες κατάγονται.

Ο ρουμανικός εθνικισμός «σπάζει κόκαλα». Γι΄ αυτό επισημαίνουμε πως θα είναι η   πρώτη χώρα που θα αρπάξει από το λαιμό τους Ρώσους. Η ιστορική Βεσσαραβία (Μπασαράμπ), η σημερινή Μολδαβία, είναι ρουμανική. Καμιά ιστορική  σχέση με τους Ρώσους. Η κατάληψη της Μολδαβίας και της παράνομα   αποσχισμένης με εθνικιστικό τσαμπουκά Υπερδνειστερίας, θα θεωρηθεί κατάληψη ρουμανικών  εδαφών. ΄Ετσι διδάσκονται όλοι οι  Ρουμάνοι «εξ απαλών ονύχων» στην  παραδοσιακή, σχολική τους Ιστορία. Και δε θα  επιτρέψουν, αντίθετα με τους Ουκρανούς, να χαθεί ούτε σπιθαμή απ΄ αυτά τα εδάφη.

Ο Ρώσος δικτάτορας το γνωρίζει πως εδώ θα τα βρει σκούρα. Δεν υπάρχουν ερείσματα εθνοτικά, όπως στην Αν.Ουκρανια, για να στηριχτεί πάνω τους και να δημιουργήσει τα γνωστά τετελεσμένα. Ο μόνος τρόπος που του απομένει, είναι η γνωστή  μέθοδος  της διάσπασης της εθνικής ενότητας  με τη  δημιουργία  μορφών αντεπανάστασης κατά της νόμιμης εξουσίας, τύπου  «Μεϊντάν» στο Κίεβο. ΄Ηδη το «τημ» των Ρουμάνων, ακροδεξιών αχυρανθρώπων του ,έχει συγκροτηθεί εδώ και πολύ καιρό . Είναι η γνωστή  σε όλη την Ευρώπη  λαϊκιστική Ακροδεξιά.

Η ίδια μέθοδος του δικτάτορα , όπου εφαρμόστηκε, πέτυχε απόλυτα.  Ουκρανία, Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία ήταν οι χώρες που δοκίμασε  ο Ρώσος δικτάτορας  τέτοιες “μαϊμού”   λαϊκές εξεγέρσεις. Σ΄αυτές για πρώτη φορά πρόσφατα δοκιμάστηκε η ισχύς και η αποτελεσματικότητα των «αργυρών λογχών» (διάβαζε ρούβλια).

Και όντως αποδείχτηκαν ισχυρές. Ακροδεξιά  στη Γαλλία, Ποντέμος στην Ισπανία, Κίνημα πέντε αστέρων στη Ιταλία, «δραχμιστές» της Ελλάδας  ήταν και είναι τα κομματικάα μορφώματα που ανέδειξε η συμβολή του Ρώσου δικτάτορα στην Ευρώπη. Με την οικονομική υποστήριξή του μικρές και ασήμαντες λαϊκιστικές ομάδες, αναγορεύτηκαν σε ρυθμιστές, σε αξιόλογες πολιτικές δυνάμεις στις παραπάνω χώρες.

 Ο «Τσάρος» αναπαράγει τώρα και στη Ρουμανία τις ίδιες συμπεριφορές. Με 100 χιλιάδες κόσμο στους δρόμους της ίδιας…επανασταστικής ακεραιότητας και  συμπεριφοράς ,όπως των Αγανακτισμένων του Συντάγματος, οπαδών εν πολλοίς του ΣΥΡΙΖΙ-ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής, προσπαθεί κι εδώ να πετύχει ό,τι σημαντικό πέτυχε στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αλλά δεν  μπορεί, όμως, να μην έχει υπόψη του  ο δικτάτορας Πούτιν πως η Ρουμανία είναι μια άκρως εθνικιστική  χώρα. Αν χτες κατέβηκαν 100-150.000 στους δρόμους, εν αγνοία του πλήθους πως είναι ενεργούμενα των Ρώσων,  οι τελευταίες πρόσφατες διαδηλώσεις των εθνικιστών  στο Βουκουρέστι με σύνθημα «ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΠΑΣΑΡΑΜΠΠ» (μήνυμα ισχυρό στους Ρώσους)  ήταν απείρως πιο δυναμικές και αριθμητικά υπέρτερες.

Οπότε, το σίγουρο είναι πως εδώ θα τα  βρεί  μπαστούνια  ο «Τσάρος». Η περιοχή πάνω από το Δούναβη, ήταν από παλιά ο τάφος της δύναμης του ιμπεριαλισμού, από την εποχή των Δακών και των Ρωμαίων. Η Ιστορία επαναλαμβάνεται και όχι ως φάρσα που νομίζουν οι αφελείς. Αλλάζουν πρόσωπα, εποχές. Κίνητρα, αποτελέσματα-συνέπειες είναι ακριβώς ίδια

Γράφαμε για τις εθνικιστικές αυτές  κινητοποιήσεις των Ρουμανάνων σστις 26 Οκτώβρη 2016.

 

“Αφήσαμε τη διακυβέρνηση του κόσμου στα χέρια των χειρίστων. Και όχι μόνο σήμερα. Ανέκαθεν  η ανθρωπότητα κυβερνάται ή από ανόητους και ανίκανους  ή από εγκληματικές φυσιογνωμίες.

Αυτή την ώρα, παρανοϊκά άτομα με επιρρέπεια  στο έγκλημα, που ηδύνονται στο αίμα και τον όλεθρο, έχουν αναλάβει τα πόστα της διακυβέρνησης χωρών με πυρηνικό οπλοστάσιο. Οι δικτάτορες της Ρωσίας και της Β. Κορέας   είναι πρώτοι στη λίστα του κακού.

Και δεν απειλούν απλώς. Ο  δικτάτορας Πούτιν  έχει αναλάβει  προ πολλού   εγκληματική  δράση, τόσο στην Ουκρανία, όσο και στη Συρία. Και ήδη προετοιμάζει και άλλες όμοιες άφρονες και αιματηρές  επεμβάσεις στη Βαλτική, αλλά και κοντά στη…γειτονιά μας.

Το περασμένο Σάββατο στο Βουκουρέστι πραγματοποιήθηκε  εντυπωσιακή διαδήλωση  εθνικιστών με αίτημα την επιστροφή της Βεσσαραβίας    (Basarabia στα Ρουμάνικα)  . Ακροδεξιοί, Ναζί, αλλά και ανεγκέφαλοι υπερπατριώτες Ρουμάνοι σε ένα πρωτοφανές εθνικιστικό ξέσπασμα- παραλήρημα ,απαιτούσαν εδώ και τώρα την ένωση της Μολδαβίας με τη μητέρα Ρουμανία.

Στο μεταξύ, μέσα στη Μολδαβία,  εδώ και πολύ καιρό, έχει ξεσπάσει ένας πραγματικός εμφύλιος μεταξύ εκείνων που αυτοπροσδιορίζονται ως Ρώσοι και όσων υποστηρίζουν πως είναι Ρουμάνοι. Η ρώσικη και η ρουμανική γλώσσα που μιλιέται επίσημα από τους κατοίκους, είναι πέρα από «κόκινο πανί» και πιστοποιητικό  ταυτότητας για τις δυο εθνότητες.

Υποκινητής όλης αυτής της αναστάτωσης, που έχει πλέον εξελιχθεί σε   έκρυθμη κατάσταση και στο Βουκουρέστι και στο Κισινάου είναι ασφαλώς ο δικτάτορας της Ρωσίας, ο οποίος είναι πλέον ή σίγουρο πως θα παίξει και στη Μολδαβία το ίδιο αισχρό παιχνίδι που ξεκίνησε και ολοκλήρωσε  στην Αν.Ουκρανία. Η μέθοδός τους είναι γνωστή. Αφού θα προκαλέσει  αιματηρό εμφύλιο στην πάμπτωχη Μολδαβία, θα βάλει τους αυτοαποκαλούμενους Ρώσους εθνικιστές  της μικρής χώρας να ζητήσουν βοήθεια από τη μάνα Ρωσία και ο δρόμος για εισβολή θα έχει ανοίξει.

Από την άλλη, ο Τραμπ   φλέγεται να εγκατασταθεί στο Λευκό οίκο, για να ξεκινήσει την εφαρμογή του ακροδεξιού του προγράμματος που δεν περιορίζεται απλώς στην εκδίωξη και το κυνηγητό των «λαθρό», αλλά και στη χρήση πυρηνικών όπλων . Και θα μπορούσε να το κάνει, δοθέντος πως δε διαθέτει ίχνος ηθικής συνείδησης  και λογικής.

Πούτιν και Τράμπ είναι δυο αιμοβόρα  θηρία με όψη ανθρώπου. Θα αιματοκυλήσουν την υφήλιο, αν δεν προφτάσουμε. Και ως φαίνεται, η ανθρωπόμαζα δεν είναι διατεθειμένη  να αφήσει την παραλυτική ακινησία του καναπέ   και τη χαύνη που τη διακατέχει. Οι ακτιβιστές, οι άνθρωποι που αγωνίζονται από διάφορα μετερίζια για την παγκόσμια ειρήνη είναι και λίγοι, αλλά  και οι εκκλήσεις τους δεν εισ-ακούονται, αφού δεν διαθέτουν βήμα να τις προωθήσουν.

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙ ΘΥΡΑΙΣ. ΑΣ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΜΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ. ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ. ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ.