ΤΟΚΕΤΟΣ ΚΑΙ ΘΗΛΑΣΜΟΣ. ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

 

                                    ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ

Μέχρι να εκλείψουν οι λόγοι που μας ανάγκασαν να αναστείλουμε τη λειτουργία του Homo-Naturalis ή να υπάρξει κάποια άλλη, θετική εξέλιξη στην όλη υπόθεση, θα περιοριστούμε στον  καθημερινό σχολιασμό επίκαιρων θεμάτων  από  επαναδημοσιεύσεις, κειμένων, δηλαδή, που είχαμε ανεβάσει εδώ  παλιότερα.

 

 

Θεοφανία Παπαθωμά: Γέννησα με άνεση στο σπίτι σαν τον παλιό καλό καιρό!
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: NDP Photo Agency

Γέννησα με άνεση στο σπίτι σαν τον παλιό καλό καιρό! Είμαστε όλοι χαρούμενοι και υγιείς», είπε μιλώντας στην Real Life η ηθοποιός ενώ εξήγησε ότι τις τελευταίες μέρες της εγκυμοσύνης ήταν αρκετά πιεσμένη καθώς έπρεπε να προετοιμαστεί για τον τοκετό στο σπίτι.
________________________________________________________________

                 1.   ΤΟΚΕΤΟΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ (6/11/2016)
Ηθοποιός γεννά στο σπίτι και μας δείχνει τη διαδικασία καρέ-καρέ
Ηθοποιός γεννά στο σπίτι και μας δείχνει τη διαδικασία καρέ-καρέ

H ηθοποιός Eva Amurri Martino είναι καρπός του έρωτας της Σούζαν Σάραντον και του σκηνοθέτη Franco Amurri.

Eγινε μητέρα πριν από λίγες ημέρες και ο δικός καρπός του έρωτα με τον σύντροφό της, ήρθε στο σπίτι. Τα τελευταία χρόνια, ο εναλλακτικός τρόπος τοκετού, ο τοκετός στο σπίτι, εξαπλώνεται σε πολλές χώρες και σε Ολλανδία και Βρετανία είναι συνήθης πρακτική.

Στην Ελλάδα έχουν γίνει βήματα σε αυτόν τον τομέα με πρωτοβουλίες από οργανωμένες ομάδες μαιών ή και μεμονωμένες μαίες. Η ασφάλεια ενός τοκετού στο σπίτι είναι ακόμα υπό συζήτηση.

Είχαμε την αξέχαστη, συγκλονιστική καλύτερα, αυτή εμπειρία ως ζευγάρι για πρώτη φορά το 2004,  όταν γεννήθηκε   ο γιος μας. Μήνες πριν, είχαμε αποφασίσει με τη γυναίκα μου να μη γεννήσουμε στην κλινική, αλλά να  γίνει ο τοκετός στο σπίτι.
Διαβάσαμε ένα σωρό  άρθρα, ρωτήσαμε ειδικούς, μάθαμε για άλλους κι  εδώ στην Ελλάδα που κάνανε το  ίδιο, πως γίνονταν  (κάπου στο Μαρούσι, αν θυμάμε καλά) εβδομαδιαίες συγκεντρώσεις-σεμινάρια  υποψηφίων για τοκετό στο σπίτι  στις οποίες μιλούσαν μαίες και γιατροί και, ως τη μέρα της γέννας, είμαστε και οι δυο  πια και κατασταλαγμένοι σ΄αυτό που αποφασίσαμε να κάνουμε, αλλά και οργανωμένοι στην πάσα λεπτομέρεια.
Και όταν ήρθε η ευλογημένη εκείνη μέρα, με 2 άξιες μαίες που είχαν αναλάβει τη διαδικασία του τοκετού,  στην Ανθούσα της Πεντέλης, μέσα σε μια ζεστή και άνετη μονοκατοικία ,Γενάρη μήνα, με χιόνια έξω και τσουχτερό κρύο,γεννήθηκε ο Γιαννάκης. ΄Ολη η «ιστορία» κράτησε ΜΟΝΟ 25 λεπτά.
 Η  έγκυος  με το που σπάσανε τα νερά, πήρε τη θέση της στο μεγάλο καναπέ, έκανε 2-3 μορφασμούς πόνου, άλλαξε θέση και ζήτησε να την πάμε κοντά στο τζάκι που καίγανε κάτι θεόρατα κούτσουρα. Κι αφού, επί λόγου τιμής, δεν έβγαλε για 20 περίπου λεπτά «κιχ» από το στόμα της, με μελετημένες κινήσεις και πίεση στην κοιλιά από τις μαίες, η γενναία  μάνα έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο μωρό, χωρίς καμιά επιπλοκή, χωρίς κόπο, χωρίς πόνους και κραυγές, όπως μας έχουν πείσει πως γεννούν οι γυναίκες.
Μύθος κι αυτός. Ψυχολογικό στερεότυπο, υποβολή μας λέγανε στα σεμινάρια. Και πριν να το δούμε, δεν το πιστεύαμε. Μας είχαν κι εμάς «γανώσει» τα μυαλά πως πόνος και γέννα πάνε μαζί. «Με λύπας θέλεις γεννά τέκνα» δεν καταράστηκε ο Γιαχβέ την… αμαρτωλή γυναίκα;
Χρειάστηκε να αποκτήσουμε οι ίδιοι την εμπειρία για να μπορούμε σήμερα να συμβουλεύουμε και τους άλλους, αν οι απαραίτητες εξετάσεις δείξουν πως  όλα είναι καλά για την έγκυο και το παιδί, ας αποφασίζουν να  κάνουν τοκετό στο σπίτι.
Είναι αξεπέραστη εμπειρία και πολύ σημαντική και για τους γονείς ,αλλά περισσότερο  για το ίδιο το παιδί,αφού έρχεται στη ζωή με τρόπο φυσικό, ανθρώπινο, λογικό.΄Οχι μέσα σε φωνές, σε έντονα φώτα, σε απαίσιες κραυγές πόνου-αγωνίας και ενοχλητικά τσιρίγματα άλλων παιδιών.
Στο μέλλον έτσι θα γεννούν οι   άνθρωποι. Πολιτισμός σημαίνει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ επιστροφή στη Φύση.  Σεβασμός στη μάνα-Φύση. Είναι ένας θαύμα ο τοκετός στο σπίτι.

 

2. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ
Χιλιάδες μητέρες «σπάνε» τα ταμπού στη Θεσσαλονίκη- Θηλάζουν δημοσίως τα μωρά τους
Φωτογραφία: seleo.gr

 

Περισσότερες από χίλιες μητέρες «έσπασαν» κάθε ταμπού στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, λαμβάνοντας μέρος στον ταυτόχρονο δημόσιο θηλασμό, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού.

Μπράβο στο Δήμο που είχε αυτή τη πρωτοβουλία. Ο θηλασμός είναι επιταγή, νόμος της Φύσης. Τουλάχιστον για 2 χρόνια,  λένε οι ειδικοί, πρέπει το βρέφος να διατρέφεται και με μητρικό γάλα για καλή υγεία  στη ζωή του.
Και γιατί, δηλαδή, να μη γίνεται δημόσια ο θηλασμός; Ποιος, αν δεν είναι διαστροφικός, θα έβλεπε ένα μωρό στην κοιλιά μιας γυναίκας ή στο στήθος της να θηλάζει  και θα ένιωθε σεξιστικά; Είναι ιερές αυτές οι στιγμές. Τις ευλόγησε η Φύση. Δε χωράει καμιά άλλη σκέψη.