ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

  1. “ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ”  ΣΥΝΕΧΕΙΑ


“Τί έχεις Γιάννη μ΄; Τί ‘ χα πάντα”! Βροχή πάλι τα μέηλ με βρισίδι στον…ανθέλληνα, τον πράκτορα των Σκοπιανών, Τούρκων, Εβραίων, και πάσης φυλής αλλότριας (μια και οι ΄Ελληνες είναι… ανάδελφοι).

Εκτός από ανεγκέφαλοι και απατεώνες οι πατριωταράδες,  είναι και αισχροί βωμολόχοι. Ποια “πεζοδρόμια”, ποια παλιά Τρούμπα ,ποιος ναύτης του λιμανιού; Πάνε αυτά και ως φράσεις  για τους λούμπεν, τους έχοντας «αθύρωτον» στόμα. Ελληνάρας θα λέμε  πια  και θα εννοούμε όχι μόνο  το λούμπεν , τον αισχρολόγο, τον παλιάνθρωπο,  αλλά και τον τραμπούκο, τον παλικαρά.    

Μια απάντηση χρωστάμε (ελπίζουμε η τελευταία) όχι στα τετράποδα παραπάνω (μόνο τέτοια μορούν να αισχρολογούν για μια  μάνα, που μπορεί να είναι γριούλια πια  ή και πεθαμένη), αλλά σε εκείνους που  μας στέλνουν την απορία τους για το τί  είναι τελικά  η Μακεδονία. Εληνική, Σκοπιανή, Ελληνο-Σκοπιανή; Τί τέλος πάντων;

Επαναλαμβάνουμε,  όσα κατά καιρούς έχουμε γράψει εδώ για το συγκεκριμένο  θέμα (και είναι πολλά), επιγραμματικά και επί τροχάδην:

  1. Η αρχαία Μακεδονία ήταν ένα κράτος, μάλλον…ανάδελφο. ΄Οσοι αρχαίοι  συγγραφείς, πριν τον Αλέξανδρο, αναφέρονται στην καταγωγή των Μακεδόνων, τους θεωρούν ξεχωριστό φύλο και ως εκ τούτου “Βαρβάρους”. Μάλιστα, «Μακεδών» σημαίνει “υψηλός”, έτσι ακριβώς, όπως δεν ήταν οι νότιοι κάτοικοι της αρχαίας Ελλάδας στους ιστορικούς χρόνους.

  2. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο βασιλιάς Αλέξανδρος   ο Α΄  δε θεωρήθηκε ΄Ελληνας , για να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς αγώνες. Χρειάστηκε να επιστρατέψει  χαλκευμένα  στοιχεία, και προφανώς τις “χρυσές λόγχες”, που συνήθιζαν να χρησιμοποιούν οι Μακεδόνες, για να πείσει του Ελλανοδίκες (γνωστή η χρησιμοθηρία τους) πως η καταγωγή των Μακεδόνων ήταν ..Αργίτικη. Τον μύθο διασώζει ο Ηρόδοτος, αλλά και ο Θουκυδίδης κάνει σχετική αναφορά.

  3. Οι Μακεδόνες μιλούσαν τα “Μακεδονικά”, όπως ο Αρριανός,ο Πλούταρχός , ο Ψευδοκαλλισθένης κ.α μας πληροφορούν. Οι Μακεδόνες στρατιώτες, αλλά και οι αξιωματικοί στην εκστρατεία,  μιλούσαν «Μακεδονιστί” μεταξύ τους. Αλλά συνεννούνταν και ελληνικά με τους υπόλοιπους στρατώτες, αφού πια ,όπως λέμε στη συνέχεια, η ελληνική είχε επικρατήσει κατά κράτος και η μακεδονική  είχε υποχωρήσει. (Κάτι ανάλογο στα κατοπινά χρόνια που συνέβη   με τους Βλάχους (Αρομάν) της Ελλάδας. Κι αυτοί, δίπλα στη λαϊκή λατινική (αρομανικά), μιλούσαν και τα ελληνικά).  Η διάλεκτος αυτή των Μακεδόνων είναι εντελώς άγνωστη σήμερα σε μας. Κατά πάσα πιθανότητα είχε  συγγένεια με τις Ηπειρωτικές διαλέκτους, αλλά και πολλά στοιχεία της ελληνικής που προστέθηκαν αργότερα, όταν  οι Μακεδόνες “εξελληνίστηκαν” εντελώς.

  4. Με τον Φίλιππο το Β΄ ξεκινά η πλήρης «ελληνοποίηση» της Μακεδονίας.  Ο υιός του  Αλέξανδρος λαμβάνει ελληνική παιδεία από το μεγάλο δάσκαλο και φιλόσοφο Αριστοτέλη. Και φυσικά  δίπλα στα Μακεδονικά και παράλληλα, μιλάει και την Ελληνική γλώσσα, που  θα ήταν η Αττική και του ύφους των συγγραμμάτων του Αριστοτέλη.   Μετά τη μάχη της Χαιρώνειας (338 π.κ.χ) και την κατάληψη της Ν. Ελλάδας από τους Μακεδόνες, ο εξελληνισμός της Μακεδονίας  υπήρξε απόλυτος απ΄όλες  τις πλευρές και όχι μόνο γλωσσικά.

  5. Δεν έχει  νόημα εδώ να αναλύσουμε  πως οι Σλάβοι των Σκοπίων ουδεμία σχέση είχαν με την αρχαία Μακεδονία. Συνοπτικά αναφέρουμε: α. Πιθανότατα  το κράτος των Μακεδόνων, που είχει κέντρο τη σημερινή  περιφέρεια της Μακεδονίας με πρωτεύουσα την Πέλλα,  να εκτεινόταν  και ως πάνω  ,φτάνοντας  στο σημερινό έδαφος των Σκοπίων. β.  Η …Μακεδονική γλώσσα που σεμνύνεται ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών του κρατιδίου πως μιλάνε οι «ομοεθνείς» του, καμιά σχέση δεν έχει με την αρχαία Μακεδονική γλώσσσα ή διάλεκτο. Είναι  σλαβική,  μια από τους πολλούς κλάδους  του δέντρου  της πλούσιας και διαδεδομένης σε μεγάλη έκταση και στα Βαλκάνια , Σλαβικής γλώσσας.

  6. Αν η “Ματσεντόνια” (έτσι (ανα)γνωρίζουν τα Σκόπια σε όλο τον κόσμο) θέλει να αποκαλείται και Νέα ή ΄Ανω ή Σλαβική ,αυτό καθόλου δεν κλονίζει τις ιστορικές αλήθειες που παραθέσαμε. Την ιστορία δεν την αλλάζουν οι εθνικισμοί, οι κραυγές, τα παραληρήματα, εκείθεν και εντεύθεν.

  7. Κακώς οι “Μακεδονομάχοι” κάνουν τέτοιο υστερικό τζέρτζελο και   σαματά, λες  και πρόκειται  να χαθεί η Μακεδονία. Ουδείς μπορεί να πειράξει σήμερα την ελληνική περιφέρεια της Μακεδονίας. ΄Οπως το ίδιο δεν μπορεί κανένας Ερντογάν, να αλλάξει το στάτους στο Αιγαίο και τη Θράκη. Δεν παραβιάζονται σήμερα οι συνθήκες με την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Ούτε ο «εθνικός» χαρακτήρας, η ταυτότητα  της  περιφέρειας  της  Μακεδονίας αλλάζει αν οι Σκοπιανοί συνεχίσουν να λέγονται “Μακεδόνες”. Αλλιώς, το ίδιο θα έπρεπε να γίνει και με τους…Λακεδαιμόνιους τους οποίους ο Θουκυδίδης τους στολίζει με όλα τα…κοσμητικά, μη εξαιρουμένου κι αυτού της βαρβαρότητας. Δεν θεωρεί ΄Ελληνες τους Σπαρτιάτες(!), μια και δεν είναι  αυτόχθονες (όπως οι Αθηναίοι), αλλά   κατακτητές από την Ασία. Καιρός να βγουν και οι Λάκωνες εκεί στη Σπάρτη σε συλλαλητήρια γι αυτά που λέει ο Θουκυδίδης και να απαιτήσουν να κάψουμε τις «Ιστορίες»  του!

  8. Τα έθνη ,τα κράτη, όπως διαμορφώθηκαν ήδη από το τέλος του 17 αιώνα και συνεχίστηκε η δημιουργία τους  στο 18ο αιώνα ,υπήρξαν κατάρα για την Ευρώπη. Οι δύο παγκόσμιοι  πόλεμοι ήταν η…συγκομιδή αυτής της αφροσύνης.  Σήμερα, ο εθνικισμός στην Ευρώπη καταρρέει  ,όσο κι αν  μερικοί ανεγκέφαλοι πατριωταράδες,  κραυγάζουν ακόμα. (Και όχι μόνο στην Ελλάδα).  Οι ΗΠΕ (ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΕΥΡΩΠΗΣ)  είναι επί θύραις. Και είναι σίγουρο πως δε θα έχουν καμιά σχέση με την τωρινή  Ε.Ε του πλούσιου  Βορρά και του  φτωχού Νότου . (Διάβαζε της Γερμανίας και της Γαλλίας στην ουσία).  Σ΄αυτές τις ΗΠΕ έχουν θέση και οι Σκοπιανοί και οι Τούρκοι. Πολίτες όλοι  ισότιμοι και μονιασμένοι ,ας προχωρήσουμε την ΄Ενωση, όχι μόνο της Ευρώπης ,αλλά του κόσμου ολόκληρου. ΄Ενα «΄Εθνος», μια «φυλή», μια γλώσσα. Ο κόσμος όλος,  ΜΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ!

_______________________________________________________

1. Ανατροπή: DNA άγνωστου άνδρα βρέθηκε στα νύχια της Ζέμπερη – ΟΧΙ ΣΟΡΟΠΙΔΗ. Τα νέα στοιχεία
Νέα στοιχεία για τη δολοφονία της Ζέμπερη στο νεκροταφείο (Φωτογραφία: EUROKINISSI / ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Ανατροπή στην υπόθεση της Δώρας Ζέμπερη, η οποία δολοφονήθηκε στο Β’ Νεκροταφείο, φέρνουν τα αποτελέσματα ανάλυσης DNA.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, στα νύχια της άτυχης εφοριακού δεν εντοπίστηκε το DNA του Μανώλη Σοροπίδη, που έχει συλληφθεί για την υπόθεση, αλλά ισχυρό μείγμα γενετικού υλικού άγνωστου άνδρα. Ευρήματα που δείχνουν ότι η Ζέμπερη πάλεψε προτού δολοφονηθεί με κάποιον άλλον.

Τα νέα στοιχεία, που αποκαλύφθηκαν στο «Τούνελ», επιβεβαίωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία με την εκπομπή και η δικηγόρος της οικογένειας του θύματος, Γιάννα Παναγοπούλου, η οποία ανέφερε ότι έχουν γίνει εξονυχιστικοί έλεγχοι σε πολλά διαφορετικά δείγματα και 21 από αυτά δεν είχαν αξιοποιήσιμο αποτέλεσμα.

«Σίγουρα υπήρξε στο χώρο του κοιμητηρίου το γενετικό υλικό του δράστη όπως έδειξαν οι χαρτοπετσέτες που βρέθηκαν εκεί και για το λόγο αυτό είμαστε πολύ επιφυλακτικοί», συμπλήρωσε. Το μεικτό γενετικό προφίλ του Σοροπίδη και του θύματος βρέθηκε περιμετρικά στις δύο χαρτοπετσέτες στο χώρο του νεκροταφείου. Πληροφορίες της εκπομπής αναφέρουν ότι το DNA του Σοροπίδη δεν βρέθηκε αλλού.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σοροπίδης, ο οποίος κρατείται στις φυλακές Δομοκού, αρχικά είχε ομολογήσει τη δολοφονία της Ζέμπερη, αλλά σε συμπληρωματικά υπομνήματά του υποστηρίζει ότι ο ίδιος την τραυμάτισε και κάποιοι άλλοι την σκότωσαν. Μάλιστα, μιλά για δύο άνδρες, τον «Χάρη» και τον «Ψηλό», που του υποσχέθηκαν 30.000 ευρώ για να σκοτώσει την εφοριακό και έχει κατονομάσει ένα δικηγόρο ως ηθικό αυτουργό.

Ο 58χρονος θα κληθεί σε νέα απολογία στις 8 Φεβρουαρίου, ενώ η οικογένεια του θύματος ζητά αναπαράσταση του εγκλήματος.

Ερωτήματα για το μαχαίρι

Σαν πειστήριο εμφανίζεται ένα κρητικό μαχαίρι, με αποτυπώματα μόνο στη θήκη του. Ο Σοροπίδης φέρεται να σκότωσε με αυτό την εφοριακό. Ομως, κανείς ειδικός δεν απάντησε αν τα θανατηφόρα τραύματα στην Ζέμπερη είναι συμβατά με το συγκεκριμένο μαχαίρι.

Σε σχετική ερώτηση της Αγγελικής Νικολούλη, η δικηγόρος ανέφερε πως στο μαχαίρι που έχει στα χέρια της η Σήμανση σαν πειστήριο εγκλήματος, υπάρχει δείγμα γενετικού υλικού ανδρός που δεν είναι του κατηγορούμενου.

«Περιμένουμε να μας πει την αλήθεια. Μέχρι τότε σκοπεύουμε να ορίσουμε τεχνικό σύμβουλο γενετιστή για να φωτιστεί η υπόθεση και επιμένουμε στην αναπαράσταση».

Κεραυνός εν αιθρία; ΄Οχι,  βέβαια. Ο …ανισόρροπος Σοροπίδης τα είχε “ξεράσει” όλα. ΄Αλλοι δολοφόνησαν την υπάλληλο της εφορίας και για προφανείς λόγους. Μεγαλοδικηγόρος (ξέρουμε και το όνομα), φαίνεται να είναι πρωταγωνστής.

Κοιτάξτε  μην το θάψετε κι αυτό το έγκλημα, επειδή μπλέκονται μεγαλόσχημοι. Το έχετε κάνει τόσες φορές στο παρελθόν (δολοφονίες Κώστα Τσαλικίδη  της Βόνταφον, καθηγητή Γιώργου Τριάρχη κ α).

Οι επώνυμοι ,ειδικά όταν είναι πολτικοί, την σκαπουλάρουν συνήθως. Μπαίνουν  στο διωκτικό-δικαστικό απυρόβλητο.  Θα τολμήσουν να κάνουν πάλι τα ίδια  και με την τραγική  Δώρα;

2.O Ψαραντώνης στον τάφο του Καζαντζάκη με Κρητικούς και κατσούνες -Λίγο πριν το συλλαλητήριο
Φωτογραφία: Ο Ψαραντώνης μαζί με τους Κρητικούς τραγουδούν για την Ελλάδα/zarpanews.gr

Μια συμβολική στιγμή λίγες ώρες πριν το συλλαλητήριο της Αθήνας για το Σκοπιανό.

Ο γνωστός Ψαραντώνης συνοδευόμενος από έφιππους Κρητικούς αλλά και από το γιο του Λάμπη Ξυλούρη βρέθηκε στον τάφο του Καζαντζάκη στο Ηράκλειο, και από εκεί αφιέρωσε ενόψει συλλαλητηρίου ένα τραγούδι προς το ελληνικό λαό που: «σηκώνει τό ἀνάστημα του, ἀρνούμενος νά πουλήσει τήν ἱστορία του. Ἕνα κάλεσμα στό χρέος τοῦ ἀγῶνα, γεμᾶτο συμβολισμούς» , σημειώνεται στη λεζάντα που συνοδεύεται το στιγμιότυπο

«Ὁ Ψαραντώνης με τόν γιό του Λάμπη Ξυλούρη καί τούς ἔφιππους Κρητικούς πού ἀνέβηκαν στό συλλαλητήριο τῆς Θεσσαλονίκης, λίγο πρίν ἀνέβουν στό συλλαλητήριο τῆς Ἀθήνας (4/2 στό Σύνταγμα), τραγουδοῦν τό «Πότε θά κάνει ξαστεριά», πάνω ἀπό τον τάφο τοῦ Νίκου Καζαντζάκη. Το ἀφιερώνουν στόν ἑλληνικό λαό πού σηκώνει τό ἀνάστημα του, ἀρνούμενος νά πουλήσει τήν ἱστορία του. Ἕνα κάλεσμα στό χρέος τοῦ ἀγῶνα, γεμᾶτο συμβολισμούς!

…»Δέν εἶσαι ἕνα ἄθλιο λιγόστιγμο κορμί· πίσω ἀπό τήν πήλινη ρεούμενη μάσκα σου ἕνα πρόσωπο χιλιοχρονίτικο ἐνεδρεύει. Τα πάθη σου κ’ οἱ ἰδέες σου εἶναι πιό παλιά ἀπό τήν καρδιά καί τό μυαλό σου.

Τό σῶμα σου τό ἀόρατο εἶναι οἱ πεθαμένοι πρόγονοι κι οἱ ἀπόγονοι οἱ ἀγέννητοι… (Ν. Καζαντζάκης)».

Μου το έλεγαν παλιότερα στην Κρήτη, όταν για χρόνια ξεκαλοκαίριαζα στην Κριτσά και στο Μύρτος Λασηθίου. Πρόκειται για φασισταρά για ακροδεξιό, μου λέγανε για τον Ψαραντώνη, οι Κρητικοί της παρέας. Και “όσα ξέρει ο νοικοκύρης…”

Και ήρθε  η απόδειξη. Μαζί με τους Χρυσαυγίτες ο πανάθλιος. Οι “ιππείς” της Θεσσαλονίκης  παιδάκια του Μιχαλολιάκου είναι. Κάτω στο νησί έχουν “ταυτότητα” και οι πέτρες. ΄Ολοι γνωρίζουν όλους.

Ο ξεφτιλισμένος αοιδός Ψαραντώνης , ζήλωσε τη δόξα του συμπατριώτη του Σφακιανάκη. ΜεγαλοΝαζί αυτός.

Και πήγαν και μαγάρισαν τον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη!  Θα τρίζουν τα κόκαλα του  μεγάλου ανθρωπιστή συγγραφέα.

“Κάτω τα χέρια” απο τα “μνημεία” μας ,θρασύμια. Ακροδεξιοί, Ναζί, Πατριωταράδες.

 

3.ΦΘΗΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ
Cob: Δυο Λαρισαίοι φτιάχνουν (κανονικά) σπίτια από άχυρο και πηλό, από 1.500 ευρώ
Σπιτι από φυσικά υλικά

Cob, τα φυσικά σπίτια στην Ελλάδα δεν είναι ένα ακόμη trend της κακιάς ώρας, είναι η αγάπη των Ελλήνων για την φύση και η ανάγκη για ένα ποιοτικότερο βιωτικό επίπεδο, με μικρό κόστος και μεγάλη σημασία για το περιβάλλον. Ποιος είναι, λοιπόν, αυτός ο συνεταιρισμός πίσω από αυτά τα ιδιαίτερα και κάπως πρωτόγονα πήλινα σπίτια;

Το πρώτο τους έργο ήταν ένα σπίτι στον Νέσσωνα το Σεπτέμβριο του 2001.

Δύο άτομα, ο Κώστας και ο Στέλιος, με αγάπη για τα φυσικά υλικά έχτισαν ένα μικρό σπιτάκι από στιβαχτό πυλό και κόστος που  που δεν ξεπερνούσε τα 1.500 ευρώ.

Μπορεί να χρειάστηκαν πέντε μήνες για να το ολοκληρώσουν, αλλά γνώριζαν πως η πρωτοτυπία τους και η ευαισθησία τους προς το φυσικό περιβάλλον θα επιφέρει καρπούς.

Σήμερα το cob.gr είναι ένας ελληνικός κοινωνικός συνεταιρισμός που ασχολείται με τη φυσική δόμηση και τη βιωσιμότητα , χτίζοντας, εκπαιδεύοντας και «γεμίζοντας» τον πολιτισμό μας με εστίες αειφορίας.

Και δεν μιλάμε για μία χούφτα ανθρώπων, αλλά για μια συνεργαζόμενη ομάδα από 30 μηχανικούς και αρχιτέκτονες, άλλους τόσους φυσικούς χτίστες, 1.600 εθελοντές και 20.000 ανθρώπους να παρακολουθούν τις δραστηριότητές του.

Το εκπληκτικό είναι πως σπίτια από cob (δηλαδή φυσικά σπίτια) υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, έχουν χτιστεί πάνω από 25 φυσικά σπίτια και 100 φυσικές κατασκευές στην Ελλάδα  και το εξωτερικό (Μ. Βρετανία, Ιταλία, Κύπρο, Ρουμανία, Πολωνία), ενώ η εταιρία έχει συνεργαστεί και με διάφορους επιστημονικούς φορείς (Πανεπιστήμιο Γλασκώβης, Αρχαιολογική Υπηρεσία, ελληνικά Πανεπιστήμια που ασχολούνται με τη φυσική δόμηση,), καθώς και με σχολεία, φούρνους κλπ.

Τι είναι όμως τα cob;

Τα σπίτια cob είναι σπίτια που φτιάχνονται από πρώτη φυσική ύλη, όπως άμμος, χώμα, πέτρες, άχυρο, ξύλο, νερό, κλπ. Και έχουν αρκετά λιγότερο περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος από τα που είναι με από τσιμέντο.

Όπως ανέφερε στο iefimerida.gr ένα από τα μέλη του cob.gr, ο Κώστας Κοντομάνος, τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ενός σπιτιού επιλέγονται βάση του τόπου όπου θα γίνει η κατασκευή και τι προσφέρει στον άνθρωπο η μητέρα- φύση.

Κόστος

Πέρα από την διαφορετική αισθητική, η οποία θυμίζει λίγο τα σπίτια στις εικονογραφίες των παραμυθιών που διαβάζαμε μικροί, το οικονομικό όφελος των φυσικών σπιτιών είναι πολύ μεγάλο.

«Υπάρχουν κτίσματα που κόστισαν ακόμη και 100 ευρώ. Είναι ανάλογα τα τετραγωνικά, τα φυσικά υλικά που χρησιμοποιείς και τον τρόπο κατασκευής δηλαδή το αν ο πελάτης θέλει το σπίτι του να είναι όλο χτισμένο από πρώτες ύλες ή ένα μέρος του», αναφέρει ο Κώστας Κοντομάνος.

Είναι γερά;

Τα φυσικά σπίτια αδειοδοτούνται από το ελληνικό δημόσιο και αντέχουν σε δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες, όπως θα άντεχε κι ένα τσιμεντένιο σπίτι. Αυτό που αλλάζει είναι πως το σπίτι από φυσικά υλικά έχει πολλαπλάσια αντοχή από ένα «τεχνητό» σπίτι, καθώς μπορεί να μείνει άθιχτο για χιλιάδες χρόνια.  Τι γίνεται, όμως, αν ένα φυσικό σπίτι γκρεμιστεί;  Η απάντηση είναι τίποτα, καθώς τα φυσικά υλικά θα γίνουν ένα με το φυσικό περιβάλλον, χωρίς να υπάρξει καμία επιβάρυνση.

Στόχος του κοινωνικού συνεταιρισμού είναι να διαδώσει την φιλοσοφία και την πρακτική της φυσικής δόμησης, γι΄αυτό και το cob.gr έχει δημιουργήσει την δική του ομάδα εθελοντισμού, όπου και είναι εγγεγραμμένα περίπου 2.000 άτομα. Υπάρχουν άλλωστε μέλη της ομάδας που εκπαιδεύουν όσους θέλουν να συμμετάσχουν στην διαδικασία οικοδόμησης.

Κοινωνική υπόσταση

Πέρα όμως από την πρακτική πλευρά, υπάρχει και η κοινωνική υπόσταση της βιοκλιματική αρχιτεκτονικής και της φυσικής δόμησης.

Ο κύριος Κοντομάνος ανέφερε πως ο συνεταιρισμός είχε παρουσιάσει σε εκπροσώπους του ΟΗΕ ένα πλάνο, σύμφωνα με το οποίο οι πρόσφυγες στην Ελλάδα θα μπορούσαν να στεγάζονται σε cob. Το κόστος του κάθε cob ανερχόταν περίπου στα 300- 400 ευρώ, ενώ από πλευρά περιβαλλοντικής άποψης το όφελος θα ήταν πολύ μεγάλο. Ωστόσο τελικά τα κοντέινερ  ήταν η επιλογή που προτιμήθηκε από τους αρμόδιους.

Τέλος, τα φυσικά σπίτια δεν είναι η μόνη ασχολία του cob.gr… ασχολούνται επίσης με την ενέργεια, την τροφή, τις καλλιέργειες και γενικότερα με ότι μπορεί να κάνει πιο ελαφρύ και δίκαιο το αποτύπωμά μας στον πλανήτη γη. Έτσι εκεί μπορεί κάποιος να μάθει από το πως να χτίζει ένα φυσικό σπίτι… μέχρι το πως να παρασκευάζει την τροφή του και να καλλιεργήσει την γη του.

Σπίτια-ευλογία θεού!  Οικολογικά, άνετα, φτηνά.

Μακάρι να γεμίσει η χώρα από τέτοια. Κέρδος για τον ένοικο και για τη φύση   Και αν δίπλα μπουν και  3 καθρέφτες (πάνελ)-μπαταρίες (φωτοβολταϊκά), τέλος  τα …κερατιάτικα  χαράτσια.

Να είναι καλά  τα παιδά από τη  Λάρισα που ξεκίνησαν τέτοιο έργο. Επανάσταση κάνουν. Ας το γνωρίζουν κι ας συνεχίσουν.

4. Η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου συνάντησε και συγχώρεσε τον νεοναζί που την απειλούσε
Φωτογραφία: dw/dpa

Με ένα συγκινητικό άρθρο στην Deutsche Welle, η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου μιλά για τη συνάντηση που είχε με τον νεοναζί που την απειλούσε εδώ και χρόνια.

Η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου δραστηριοποιείται έντονα υπέρ των μεταναστών και άλλων μειονοτήτων, κάτι που όπως φαίνεται ενοχλεί

«Με απειλούν με ομαδικό βιασμό, με σεξουαλικά βασανιστήρια. Υπάρχουν μέρες που ξυπνάω το πρωί με λεκτική βία και κοιμάμαι με σεξιστικά, ρατσιστικά σχόλια στο κεφάλι μου» έλεγε μεταξύ άλλων σε βίντεο που δημοσίευσε πριν ένα χρόνο.

Ο Μάρτιν Κάρλσον, τα 13 χρόνια που ήταν νεοναζί στο Σκανδιναβικό Κίνημα Αντίστασης, την απειλούσε και τώρα ζήτησε συγχώρεση.

Σε email που της έστειλε έγραφε:

Γεια σας Αλεξάνδρα,

Ο λόγος που σας γράφω σήμερα είναι επειδή θέλω να ζητήσω συγχώρεση. Συγχώρεση για όλο το μίσος εναντίον σας εδώ και πολλά χρόνια. Υπήρξα μέλος του Κινήματος Σκανδιναβικής Αντίστασης αλλά έφυγα από την οργάνωση στις αρχές του 2016.

Έφυγα επειδή δεν υποστηρίζω πλέον τις απόψεις και τις αξίες που μεταδίδονται από το NMR. Σήμερα είμαι απίστευτα χαρούμενος που επιτέλους απέχω από το μίσος, αλλά ταυτόχρονα αισθάνομαι απίστευτες ενοχές για όλα αυτά που έχουν ειπωθεί και γίνει στον αντισημιτικό κόσμο.

Με τις καλύτερες ευχές μου

Μάρτιν.

Ακόμα και οι ΝΑΖΙ μπορεί να “έρθουν εις εαυτούς”, να συνετιστούν, να “ανακρούσουν πρύμναν” από τις εγκληματικές αυτές οργανώσεις.

΄Εχει γίνει άπειρες φορές και στη χώρα μας . Ακόμα και πρόσφατα. ΄Ενα μυαλό καθαρό, αποκλείται να μείνει για πολύ σε τέτοιο χώρο. Κι αν παρασυρθεί, είναι σίγουρο πως κάποια στιγμή θα συνέλθη.

Αρκεί να μην  είναι πολύ αργά. Να μην έχει χρεωθεί, ,όπως οι Χρυσαυγίτες εδώ , με 60 δολοφονίες και 3.500 επιθέσεις.

 

5. ΣΩΤΗΡΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗ
Μόλις το 35% των Ελληνίδων υποβάλλεται σε Τεστ Παπ -Aπό τι προλαμβάνει
Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση, φωτογραφία: pixabay

Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση αποτελούν τα αποτελεσματικότερα όπλα κατά του γυναικολογικού καρκίνου υπογραμμίζουν συνεχώς οι επιστήμονες.

΄Εγκλημα διαπράττουν οι Ελληνίδες στον εαυτό τους.  Αυτοκτονούν.

Είναι δυνατόν να θερίζει κόσμο ο καρκίνος του μαστού και της μήτρας και να μην κάνει κάθε γυναίκα, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, έλεγχο προληπτικό;  Ντροπή!