ΑΝΕΥ ΣΧΟΛΙΩΝ. ΜΙΛΟΥΝ ΑΠΟ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ

  1. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΛΑΚΗ
    Λούλα: Αρρωστος ο Μπολσονάρου, νομίζει ότι το πρόβλημα της Βραζιλίας λύνεται με τα όπλα

O Λούλα ντα Σίλβα

Ο Μπολσονάρου, με διάταγμα που υπέγραψε αυτή την εβδομάδα, επιτρέπει σε χιλιάδες πολίτες να οπλοφορούν. Αιρετοί, λειτουργοί του δικαστικού συστήματος, οδηγοί, δικηγόροι, ακόμη και ορισμένοι δημοσιογράφοι θα έχουν πλέον δικαίωμα να φέρουν όπλα. Οι επικριτές του μέτρου το χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικό και τονίζουν πως θα επιδεινώσει τη βία στη Βραζιλία.

 

2. ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΚΑΡΤΕΛ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Μητέρες διαδήλωσαν στο Μεξικό για τα εξαφανισμένα παιδιά τους- Πάνω 40.000 σε όλη την χώρα

Πορεία Διαμαρτυρίας στο Μεξικό

Οι μητέρες ανθρώπων που έχουν εξαφανιστεί πραγματοποίησαν πορεία χθες Παρασκευή στην πρωτεύουσα του Μεξικού και σε άλλες πόλεις της χώρας, αξιώνοντας την απονομή δικαιοσύνης και διαμαρτυρόμενες για την ανικανότητα των αρχών να βρουν τους δικούς τους που αγνοούνται.

Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι φέρονται ως αγνοούμενοι στο Μεξικό, τη χώρα που γνωρίζει εδώ και πολλά χρόνια ένα κύμα βίας που συνδέεται με τα καρτέλ των ναρκωτικών.

Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι φέρονται ως αγνοούμενοι στο Μεξικό.
«Γιατί τους ψάχνουμε; Γιατί τους αγαπάμε!», φώναζαν οι περίπου 2.000 διαδηλώτριες στην πρωτεύουσα του Μεξικού. Πολλές δεκάδες από αυτές, οι οποίες βρίσκονταν στην αρχή της πορείας, κρατούσαν φωτογραφίες των παιδιών τους που αγνοούνται.

Η διαδήλωση αυτή, η οποία ονομάστηκε «Πορεία για την Εθνική Αξιοπρέπεια», έγινε σε 16 πόλεις της χώρας με αφορμή την αυριανή Ημέρα της Μητέρας, και αποτελεί πρωτοβουλία περίπου 60 ενώσεων συγγενών αγνοουμένων στη χώρα και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

«Κλαίω εδώ και οκτώ χρόνια. Θέλω μόνο να μάθω τι του συνέβη», δήλωσε στο AFP η 64χρονη Μαρία Γουαδαλούπε Αγκιλάρ, η οποία αναζητά τον γιο της Χοσέ Λουίς, ο οποίος εξαφανίστηκε το 2011 ενώ πήγαινε σε μια επιχειρηματική συνάντηση στην Γουαδαλαχάρα.

Γι ΄αυτό οι κάτοικοι αποφάσισαν να κάνουν πορεία διαμαρτυρίας μία μέρα πριν την γιορτή της μητέρας.
Ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ απέτισε φόρο τιμής στις Μεξικάνες μητέρες κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί καθημερινά και σημείωσε ότι η σκέψη του στρέφεται ιδιαίτερα σε αυτές «που ψάχνουν τα παιδιά τους που έχουν εξαφανιστεί».

Τους πρώτους τρεις μήνες αυτού του έτους, η βία έφτασε σε νέα επίπεδα ρεκόρ στο Μεξικό με 8.943 δολοφονίες, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 10% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Χθες Παρασκευή ένοπλοι άνδρες επιτέθηκαν σε λεωφορείο που μετέφερε σωφρονιστικό προσωπικό στην Πουέντε ντε Ίξτλα, στην πολιτεία Μορέλος, στο κεντρικό Μεξικό, προκαλώντας τον θάνατο 4 ανθρώπων. Τα πτώματα εγκαταλείφθηκαν στη συνέχεια σε μνημείο αφιερωμένο στις μητέρες σε αυτήν την τοποθεσία.

Περίπου 250.000 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί από τα τέλη του 2006 όταν οι μεξικανικές αρχές άρχισαν “πόλεμο κατά των ναρκωτικών”, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Περίπου 250.000 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί από τα τέλη του 2006 όταν οι μεξικανικές αρχές άρχισαν “πόλεμο κατά των ναρκωτικών”, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Σύμφωνα με ειδικούς, η επιχείρηση αυτή που διεξάγεται με τη βοήθεια του στρατού συνέβαλε στην διαίρεση των καρτέλ σε μικρούς και πιο βίαιους εγκληματικούς πυρήνες, οι οποίοι επιδίδονται επίσης σε βιασμούς, απαγωγές και εκβιασμούς.

3. Δανία: 19χρονος άρχισε απεργία πείνας αξιώνοντας μια πιο τολμηρή πολιτική για το κλίμα

Ένας 19χρονος Δανός, ο Μίκελ Μπριξ, άρχισε απεργία πείνας σε μια προσπάθεια να επικεντρώσει την προσοχή των πολιτικών στην ανάγκη για μια πιο τολμηρή πολιτική για το κλίμα στην χώρα του ενόψει και των βουλευτικών εκλογών που προγραμματίζονται για τον Ιούνιο στη Δανία.

“Αυτό που θέλω είναι οι πολιτικοί στη Δανία να ξυπνήσουν και να κάνουν επιτέλους κάτι για το κλίμα”, δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο dpa από την πόλη του, την Φρεντερικσάβν, στη βόρεια Γιουτλάνδη.

Ο νεαρός ακτιβιστής δήλωσε ότι η διαμαρτυρία του θα συνεχιστεί ως τις 5 Ιουνίου, οπότε θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές στη Δανία. Η κρίση του κλίματος έχει αγνοηθεί πολιτικά για πάρα πολύ καιρό, σημείωσε, αλλά τουλάχιστον τώρα συζητείται.

“Όμως αυτό που χρειαζόμαστε είναι πρα.γματική δράση”, τόνισε.

 

4. Αυτός είναι ο λόγος που δε δόθηκε άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα

Οι ιδεολογικές αντιλήψεις και οι… συναναστροφές του εκτός φυλακής είναι ο λόγος που οι δικαστές του δικαστικού συμβουλίου Βόλου, τάχθηκαν υπέρ του εισαγγελικού βέτο και απέρριψαν το αίτημα του απεργού πείνας, Δημήτρη Κουφοντίνα, για λήψη τακτικής άδειας από τις φυλακές.

Η “στάση ζωής του” που “δεν είναι πρόθυμος να αλλάξει”, όπως επί λέξει αναφέρεται στο βούλευμα, είναι προφανώς ο “ουσιαστικός λόγος” για τον οποίο το συμβούλιο Πλημμελειοδικών του στέρησε την άδεια εξόδου, παρά την υποδειγματική του συμπεριφορά στις προηγούμενες άδειες τις οποίες είχε λάβει κατά τη διάρκεια των οποίων τήρησε απαρέγκλιτα όλους τους αυστηρούς περιοριστικούς όρους που του επιβλήθηκαν.