-
α.Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος:
Σήμερα, 31 Μαΐου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) είναι καθηλωτικά: Το τσιγάρο και ο καπνός σκοτώνουν πάνω από 8 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Από τα θύματα του τσιγάρου, τα 7 εκατ. είναι οι ίδιοι καπνιστές, ενώ περί το 1,2 εκατ. πεθαίνουν από επιπλοκές παθητικού καπνίσματος. Ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι το τσιγάρο σκοτώνει σχεδόν το 50% των καπνιστών.
β. Ερευνα του ΕΚΠΑΑ: Πάνω από 8.500 θάνατοι κάθε χρόνο στην Ελλάδα οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση
“Όπως φαίνεται από την έρευνα, η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί πολύ περισσότερους θανάτους ακόμα και από πανδημίες όπως αυτή του Covid-19», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του ΕΚΠΑΑ, Πέτρος Βαρελίδης. Όπως επισημαίνει, «κατά τη διάρκεια της λήψης των περιοριστικών μέτρων διαπιστώθηκε μείωση κατά 1/3 της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, γεγονός που σίγουρα έχει μία θετική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία», προσθέτοντας ότι «σημασία έχει να δούμε στο τέλος του έτους ποιά είναι η μέση τιμή της ετήσιας ρύπανσης».
2. α. Ντένβερ: Εκατοντάδες διαδηλωτές μπρούμυτα σε κινητοποίηση αλληλεγγύης – «Δεν μπορώ να ανασάνω»!
Χιλιάδες διαδηλωτές στο Ντένβερ συμμετείχαν σε μια συμβολική κινητοποίηση αλληλεγγύης και απότισης φόρου τιμής στονπου δολοφονήθηκε με αποτρόπαιο τρόπο από αστυνομικούς τηςΜινεάπολης.
Οι διαδηλωτές ξάπλωσαν μπρούμυτα και με τα χέρια πίσω, όπως ακριβώς είχαν ακινητοποιήσει τον Φλόιντ οι δήμιοί του, και βροντοφώναζαν ρυθμικά «Ι can’ t breath», δεν μπορώ να ανασάνω!
Άλλη μια συγκλονιστική στιγμή αλληλεγγύης στην αμερικανική κοινωνία που βιώνει ιστορικές κινητοποιήσεις με αφορμή τα γεγονότα που ακολούθησαν τη δολοφονία του άτυχου Αφροαμερικανού.
β. H «πυρκαγιά» απλώνεται και στον Καναδά, μεγάλη διαδήλωση στο Τορόντο
Πολλές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες Σάββατο ειρηνικά στο Τορόντο για να καταγγείλουν την αστυνομική βία και τον ρατσισμό, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον Καναδά.
Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε μετά τον θάνατο μιας νεαρής μαύρης γυναίκας στο Τορόντο, η οποία την Τετάρτη έπεσε από τον 24ο όροφο κτιρίου κατά τη διάρκεια επέμβασης της αστυνομίας, οι συνθήκες της οποίας παραμένουν προς το παρόν αδιευκρίνιστες.
***
Αυτή παραπάνω είναι η καλή Αμερική. Της ελεύθερης διάδοσης των ιδεών,της κατοχύρωσης των ατομικών δικαιωμάτων και των πάσης φύσεως ελευθεριών.Η μισή.
Η άλλη μισή είναι σαν τους μπάτσους της Μινεάπολης, ακροδεξιοί,ρατσιστές, φονιάδες.΄Οσοι έκαναν ένα Ντόναλντ Τραμ πρόεδρο της χώρας του Αβραάμ Λίνκολν!
3. Ξαναχτύπησε» η Ρεπούση – Τι είπε για τα αρχαία ελληνικά
“Τα αρχαία ελληνικά δεν είναι ζωντανή γλώσσα”.
***
Η Ρεπούση, το έχουμε ξαναγράψει, είναι μια συστημική καθηγήτρια της γνωστής πανεπιστημιακής “αλλαξοκωλιάς” και ως εκ τούτου ανεπαρκής και σε επιστημονικό και σε πολιτικό ήθος. Επιπλέον είναι και θορυβοποιός.
Φαίνεται να αγνοεί πως η νέα ελληνική γλώσσα είναι η συνέχεια της αρχαίας με τις γνωστές στην επιστήμη της γλωσσολογίας δαφοροποιήσεις, μορφολογικές και άλλες, όπως όλες οι ζωντανές και εξελισσόμενες γλώσσες στον κόσμο.
Ουκ αισχύνει , ω αισχρά Ρεπούση, η της πόλεως αισχύνη; Αυτή τη γλώσσα λες νεκρή, αμετροεπή , αχυράνθρωπε της αριστεροφροσύνης;
4. Οταν δεν θα επέλεγαν τον κ. Τσιόδρα
Τον κ. Παύλο Πολάκη, υπό φυσιολογικές συνθήκες, ουδείς άνθρωπος θα μπορούσε να τον πάρει στα σοβαρά. Ακόμη και στα social media, όπου δεν κυριαρχεί η ορθοφροσύνη. Οι περισσότεροι θα προσπερνούσαν τις ανορθογραφίες με κεφαλαία γράμματα, που συνήθιζε να αναρτά. Θα εθεωρείτο ένας από τους γραφικούς του «ΔΙΑΔΟΣΤΑΙ», έστω κι αν ήταν στην άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος. Το πολύ πολύ να γελούσαν κάποιοι στο καφενείο με τα χονδροειδή καλαμπούρια του. «“Λοιμωγμένο σούργελο”! Μα, πώς τα λέει ο μπαγάσας…».
Το πρόβλημα με τον κ. Πολάκη δεν είναι η γραφικότητά του, ή η «σφακιανή αψύτητά» του, όπως τον αγιογράφησε ο κ. Αλέξης Τσίπρας. Είναι ότι, με ή χωρίς κομματικές διαδικασίες, αλλά σίγουρα με την εύνοια του αρχηγού, μπήκε σε θέση ευθύνης. Μέγιστης ευθύνης όπως αποδείχθηκε στην πρόσφατη εμπειρία της πανδημίας.
Ο τέως αναπληρωτής υπουργός έδωσε την περασμένη Πέμπτη μακρά συνέντευξη για όλους και όχι για όλα. Ευθυγραμμίστηκε με το δόγμα Τραμπ, ο οποίος επίσης δεν μιλά με όλους τους δημοσιογράφους, παρά μόνο με όσους τον επαινούν: «Δεν μπορώ να κουβεντιάσω με όλους τους δημοσιογράφους. Στα Σφακιά λέμε στον καλό καλύτερα, στον κακό χειρότερα». Δεν μας είπε τι θα έκανε αν γινόταν επί των ημερών του το κακό, αλλά μας είπε τι δεν θα έκανε. Δεν θα τοποθετούσε τον κ. Σωτήρη Τσιόδρα επικεφαλής λοιμωξιολόγο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, παρόλο που «είναι καλός επιστήμονας» (Alpha 28.5.2020). Ποιον θα έβαζε; Αγνωστο· στον λαϊκισμό δεν υπάρχουν καταφάσεις, παρά μόνο αρνήσεις. Ολοι όμως γνωρίζουμε την αλλεργία που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με την αριστεία και την αξιολόγηση, οπότε μπορούμε με βεβαιότητα να εικάσουμε ότι θα μπορούσε να είναι κάποιος απόφοιτος τουριστικών επαγγελμάτων.
Μερικοί θα πουν, «ναι αλλά, προς τιμήν του, ο τέως υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός δήλωσε πολλάκις ότι αυτός τον κ. Τσιόδρα θα επέλεγε για τη θέση…». Σωστό είναι αυτό, αλλά ο κ. Ξανθός δεν πίνει ρακές με τον κ. Τσίπρα σε παραλιακά ταβερνάκια της Κρήτης. Από την άλλη, όλοι βλέπουμε τα οικεία βέλη που δέχεται ο τέως υπουργός. Απλώς και μόνο το γεγονός ότι θεωρούμε πως είναι «προς τιμήν» κάποιου, η εκφορά του αυτονόητου, δείχνει το βάθος της στρέβλωσης του πολιτικού συστήματος. Κάποιοι από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αντιτείνουν: «Μα εδώ, η κ. Λίνα Μενδώνη αντικατέστησε τον κ. Κωνσταντίνο Τσουκαλά με έναν καθηγητή μέσης εκπαίδευσης για τη θέση του προέδρου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού». Το ίδιο λέμε…
Το ερώτημα λοιπόν είναι: πόσους Τσιόδρες χάσαμε και πόσους Πολάκηδες εκλέξαμε για να φτάσουμε εδώ που είμαστε; Πόσες φορές τα κομματικά και μικροκομματικά κριτήρια (λόγω ανταγωνισμών στην ίδια κυβέρνηση) υπερίσχυσαν της αποτελεσματικότητας; Αν κοιτάξουμε λίγο γύρω μας, θα βρούμε την απάντηση.
Για περισσότερη αρθρογραφία, γίνετε συνδρομητής στην έντυπη Καθημερινή.
**
Αυριανισμός που σπάει κόκαλα. Δείξτε το εκεί στην Κουμουνδούρου του Σκουρλέτη να δει τί σημαίνει αυριανισμός τυλιγμένος σε… χρυσόχαρτο ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ χρήσης και μάλιστα σε βιομηχανική παραγωγή Αλέξη Παπαχελά.