Ραγκούσης: Η ένοχη ολιγωρία της κυβέρνησης και η αλήθεια που αποσιωπά για τον κορονοϊό

Αρχική

EIDISEIS DOT COM logo30 years ANT1 logo

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων (11 Απριλίου)

ERT1 LIVE | ΕΡΤ WebTV

Star Live Tv

Parapolitika.grMakeleio.gr

ProtoThema.gr

Real FM 97.8 και στο E-Radio.gr.Zougla.gr logo

 

***

Ποιος κορονοϊός, ποια χολέρα και ποια πυρηνική απειλή.  Βλέπετε πάνω ποιος πραγματικά είναι ο εχθρός. Των κοινωνιών σήμερα και αύριο.

Ανίεροι, υπόδικοι για σοβαρά εγκλήματα ιδιοκτήτες και  δημοσιογραφικός συρφετός της ανηθικότητας και της χρησιμοθηρίας τα “δίνουν όλα”.     Εδώ και εβδομάδες με αφορμή τον κορονοϊό συντηρούν ένα σύστημα παραπληροφόρησης, τρομοκρατίας, φόβου και  ανασφάλειας .

Ο σοβαρός  και συνειδητοποιημένος πολίτης,  δεν καταδέχεται ενημέρωση από τέτοιες χωματερές.  Αντίθετα  τις τιμωρεί με  περιφρόνηση και  απαξίωση.

Να “μακαρίζουμε” τον κορονοϊό. Μπορεί εμάς τους άλλους , να μας ανάγκασε να  βάλουμε  μάσκα, αλλά σε αυτή την αισχρή ,μαφιόζικη συμμορία του Τύπου, την τράβηξε οριστικά .Και φάνηκε το απαίσιο,τερατώδες τους πρόσωπο. Για φτύσιμο!

Με τη λήξη της πανδημίας,τίποτα δε θα αλλάξει τόσο και έτσι, που να μιλάμε για κοσμογονικές αλλλαγές.  Αν αλλάξει κάτι και μάλιστα καταλυτικά, θα είναι η στάση των λαών απέναντι σε αυτό που κατ΄ευφημισμό αποκαλούν ΜΜΕ,  Τύπος, Τέταρτη εξουσία.

Η συμμορία του Τύπου έχει  ήδη απαξιωθεί καιρό τώρα. Ο ιός ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε. Το συνάφι απέδειξε, όπως παλιότερα και στις παραμονές και τις διεξαγωγές των πολέμων, των οικονομικών κρίσεων, των άλλων τραγικών  στιγμών της ανθρωπότητας πως είναι μόνο μια επιχείριση. .Και μάλιστα αισχρά κερδοσκοπική. Και ως εκ τούτου εξαρτημένη  και εντελώς ανήθικη, όλων   των εποχών  των χωρών και των καθεστώτων.

Ας τολμήσουμε να θάψουμε το σάπιο και όζον πλέον αυτό πτώμα . “Εξεμέτρησε προ πολλού το ζην”. Θα θρηνήσουν μόνο οι ίδιοι,που χάνουν ,πέρα από το παντεσπάνι τους και τις λοιπές “ευκολίες”. ΄Ασ΄τους να κλαίνε!

Οι λαοί  να κερδίσουν έχουν. Αν χάσουν κάτι, είναι  η προπαγάνδα,το ψεύδος, η απάτη της παραπληροφόρησης.  Τίποτα άλλο. Απλώς, να φροντίσουμε ο γδούπος της πτώσης να είναι εκκωφαντικός

Ας κτίσουμε μαζί το στέρεο, σωστά σχεδιασμένο και μοντέρνο οικοδόμημα της ιστορικής δημοσιογραφίας. Η μόνη που  μπορεί να αντιπαλέψει  την εμπορική, τη βιομηχανία παραπληροφόρησης, διαστρέβλωσης και απαξίωσης των  απαράγραπτων, αρχέγονων,διαχρονικών  ανθρωποκεντρικών αξιών.  ΄Εχουμε ξεκινήσει εδώ και καιρό αυτό το έργο.

______________________________________

1.ΣΥΓΚΡΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ισπανία: Ο καθηγητής Τάκης Παππάς εξηγεί πώς οι Podemos ευθύνονται για την κακή διαχείριση της επιδημία*

Αδεια Αθήνα λόγω κορωνοϊού, απολύμανση στο μοναστηράκι

H πανδημία του κορωνοϊού εξέθεσε την όποια φτωχή ηγεσία κάθε χώρας σε παγκόσμια κλίμακα, όπως έδειξαν οι περιπτώσεις των ΗΠΑ και της Ισπανίας και ανέδειξε τις φωτεινές εξαιρέσεις, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

****

Πραγματικά δεν είναι απλά αποκαρδιωτική,αλλά εντελώς σιχαμένη η συμπεριφορά κάποιων κατ΄ευφημισμό επιστημόνων .   Σαν τον παραπάνω   Δεξιό  αχυράνθρωπο ,που δίνει τα ρέστα του, γλείφοντας αναιδέστατα εκεί που αν ήταν πραγματικός και υπεύθυνος επιστήμονας  θα έπρεπε να φτύνει.

Σας παραθέτουμε  το  ψευδέστατο,προπαγανδιστικό  και παραπλανητικό κείμενο στο  τέλος , για να έχετε άμεση αντίληψη  της αισχρότητας, του φανατισμού και της απάτης  ενός ακόμα “αυτοφωράκια” του Κούλη τους.  Είναι τα μόνα υλικά και εργαλεία που χρησιμοποιεί για να πυργώσει αυτό το τερατούργημα  που σήκωσε,  σκυλεύοντας τους νεκρούς  από την πανδημία.

Διαβάστε το λοιπόν (όσοι βαρεθείτε να το ολοκληρώσετε  ,κέρδος θα έχετε ) και κρατείστε τα εξής στη διάρκεια της ανάγνωσης:

 Αυτός:

“Η ταχεία αντίδραση της Ελλάδας
Διαμετρικά αντίθετη ήταν η πορεία που ακολούθησε η Ελλάδα έναντι της πανδημίας, αναφέρει σημειώνοντας μαλιστα ότι ο κορωνοϊός χτύπησε σε μια περίοδο που η χώρα μας έβγαινε από τα χρόνια της ύφεσης κι ενώ ήταν ευοίωνες οι προβλέψεις για το οικονομικό της μέλλον. «Αλλά η κυβέρνηση της Ελλάδας έμαθε γρήγορα από την Ιταλία και την Ισπανία κι ενήργησε αποφασιστικά και γρήγορα αν και είχε να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα πρόσθετες δυσκολίες», γράφει θυμίζοντας την προσφυγική κρίση που πυροδότησε η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν στον Έβρο, όπου η κατάσταση ήταν τεταμένη το μεγαλύτερο διάστημα του Μαρτίου, αλλά και την κατάσταση στους κατάμεστους προσφυγικούς καταυλισμούς στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα.

«Ωστόσο, η απάντηση της κυβέρνηση στην επιδημία του κορωνοϊού ήταν σχεδόν εξαιρετική καθώς αποφάσισε να μειώσει τη διασπορά του ιού στη χώρα και να ισιώσει το συντομότερο δυνατό την καμπύλη ελπίζοντας να ελαχιστοποιήσει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για την κοινωνία και την οικονομία (…) Όσο για τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης, όλα τους έδειξαν μια αξιοθαύμαστη αίσθηση κοινωνικής υπευθυνότητας, πολιτικής μετριοπάθειας και ακόμη και ετοιμότητας να στηρίξουν την κυβέρνηση στις δύσκολες αποφάσεις της στη διάρκεια της κρίσης».

Εμείς:

1.Αν ένας φοιτητής βαθμολογείται με 4, δε λες είναι επιμελής, συγκρινόμενος με εκείνον που παίρνει 3. Τον συγκρίνεις με όποιον παίρνει, αν όχι 10, τουλάχιστον….7 Και αν το κάνεις,καταλήγεις  πως  ο 4αράκιας είναι…αδιάβαστος.

2. Αν είσαι έντιμος και όχι απατεώνας  αχυράνθρωπος, δε συγκρίνεις   την Ελλάδα με την Ισπανία,αλλά με  Βαλκανικές χώρες δίπλα μας, όπως Αλβανία, Μαυροβούνιο,  Βουλγαρία,οι οποίες μάλιστα ούτε καν ανήκουν στην  ευρωζώνη. Πάμπτωχες χώρες.   Σε αυτές τις συγκρίσεις στην αντιμετώπιση του ιού ,η Ισπανία βαθμολογείται με 2 ,η Ελλάδα με  4. Οι  Βαλκανικές χώρες που μνημονεύσαμε τουλάχιστον με 7  και 8 (άριστα το 10).

3. 100 νεκροί σε λίγο στην Ελλάδα, ένας λαός σε κατ΄οίκον περιορισμό,μια οικονομία που έχει τιναχτεί στον αέρα, είναι εγκλήματα κ”. Και σε αυτή την περίπτωση, τουλάχιστον   ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός  της Αξιωματικής  αντιπολίτευσης είναι ένοχοι και υπόδικοι.

4. Στην Ελλάδα, στις 8 Μάρτη,όταν  χιλιάδες κόσμος στην Ισπανία έκαναν  πορείες στους δρόμους ή  πήγαιναν μπουλούκι στα ποδόσφαιρο,ακόμα δεν είχε παρθεί κανένα μέτρο . ΄Ηταν επόμενο, υπό τέτοιες συνθήκες, η Ισπανία να έχει  απείρως περισσότερα κρούσματα .Πέρα από το γεγονός  πως έχει  4 και 5 φορές περισσότερο πληθυσμό από εμάς. Αν  την ίδια περίοδο,που και στην Ελλάδα δεν είχαν ληφθεί  μέτρα, γινόταν  μια μεγάλη διαδήλωση, μια πορεία θα είμαστε τώρα Ισπανία.  ΄Ηταν απλώς θέμα τύχης και όχι πρόβλεψης μια σοβαρής και υπεύθυνης κυβέρνησης.

4. Θυμάμαι, 22 Μάρτη,έφτασα βράδυ στο αεροδρόμιο Βενιζέλος από το εξωτερικό.. Δεν υπήρξε ΚΑΝΕΝΑΣ  υγειονομικός  έλεγχος.  Περάσαμε έστι. Μπουλούκι,απ΄όλες τις χώρες. Και έξω ο κόσμος φίσκα στους δρόμους. Μάσκες ούτε γα δείγμα στα φαρμακεία.

5. Εκατοντάδες χώρες σε όλο τον πλανήτη,που έλαβαν νωρίς μέτρα, δεν έχουν ούτε πολλά κρούσματα ,ούτε  νεκρούς.  Θα έπρεπε ολόκληρη  τη σημερινή σελίδα να διαθέσουμε για τη λίστα αυτών των χωρών.  Οι μόνες χώρες που επλήγησαν βαριά, ήταν η Αμερική, η Ιταλία,η Ισπανία,η Αγγλία,που είτε αψήφισαν τον κίνδυνο,είτε έσπευσαν να προφυλάξουν την αγορά από την ασφάλεια των πολιτών τους. Και όλες αυτές οι κυβερνήσεις είναι δεξιές και ακροδεξιές.

 

΄Οταν είσαι κλακαδόρος ενός Κούλη, δεν μπορείς να ντρέπεσαι. ΄Οπως εν προκειμένω αυτός ο ..Παππάς (όνομα και πράμα).  Βγήκε τσίτσιδος στη δημοσιότητα και ούτε τον νοιάζει πια. Πείθει μόνο τους όμοιους του. Συνετό, σώφρονα, λογικό ούτε κατά διάνοια.

2. Ραγκούσης: Η ένοχη ολιγωρία της κυβέρνησης και η αλήθεια που αποσιωπά για τον κορονοϊό

Τελικά δεν έγιναν όλα έγκαιρα και σωστά στην πατρίδα μας, για τον κορονοϊό, επισημαίνει ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, με ανάρτηση του στο Facebook.

Παρουσιάζοντας ημερολογιακά τα στάδια εξάπλωσης του ιού στη χώρα μας και εστιάζει στα λάθη και τις παραλείψεις.

Στην ανάρτηση του ο Γιάννης Ραγκούσης επισημαίνει τα εξής:

Εάν στην Ελλάδα επιτρέπεται ακόμη η ύπαρξη μιας διαφορετικής γνώμης από αυτήν που θέλει να επιβάλει η κυβερνητική προπαγάνδα, τότε παρακαλώ να μου επιτραπεί η διατύπωση των ακόλουθων απόψεων.

Ως αξιωματική αντιπολίτευση-κατά τρόπο που δεν έχει προηγούμενο με βάση τα πολιτικά ήθη του κομματικού μας συστήματος-στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις την καραντίνα που γενικευμένα επιβλήθηκε μετά τις 16 Μαρτίου.

Αυτό επέβαλαν τα διεθνή επιστημονικά υγειονομικά πρωτόκολλα καθώς και η ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας.

Ωστόσο, η ορθότητα της γενικευμένης καραντίνας μετά τις πρώτες εβδομάδες, δεν συνεπάγεται πως όλα έγιναν και έγκαιρα και σωστά στην πατρίδα μας.

Με γνώμονα λοιπόν όχι την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση αλλά την αλήθεια καθώς και την εξαγωγή των σωστών συλλογικών συμπερασμάτων ώστε να μην επαναληφθούν ποτέ άλλοτε τα ίδια καθοριστικά λάθη, εξηγούμαι:

Η ΕΝΟΧΗ ΟΛΙΓΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ: ΟΙ ΠΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΙΤΑΛΙΑ.

Την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου, είχαν μόλις επιστρέψει από ταξίδι στην Ιταλία, μία ομάδα περίπου 350 επαγγελματιών και μια σχολική εκδρομή της Καστοριάς.

Την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου, καταγράφηκε το πρώτο επίσημο κρούσμα κορωνοιού στην Ελλάδα. Ήταν μία γυναίκα που είχε ταξιδέψει στην Ιταλία.

Την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, ανακοινώθηκε πως τρία (3) ήταν πλέον τα κρούσματα στην πατρίδα μας.

Δύο που είχαν επιστρέψει από ταξίδι στην Ιταλία και ένας συγγενής αυτών.

Την ίδια ημέρα, η Κυβέρνηση, ο ΕΟΔΥ, αλλά και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, απέκτησαν δύο ακόμη πολύ σημαντικές πληροφορίες.

Πρώτον: στις 27 Φεβρουαρίου, η Ιταλία είχε δει έκρηξη κρουσμάτων, (ήδη τότε μέτραγε 14 νεκρούς) από τον φονικό ιό και γι αυτό ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα όπως, “απαγόρευση εισόδου ή εξόδου από τις περιοχές που υπάρχουν κρούσματα, κλειστά σχολεία, ακύρωση όλων των δημόσιων εκδηλώσεων κλπ.”

Δεύτερον: επίσης στις 27 Φεβρουαρίου, το Ισραήλ ανακοίνωσε πως η αεροπορική εταιρεία EL-AL σταμάτησε τη σύνδεση με Ιταλία μετά το πρώτο κρούσμα του ιού στη χώρα. Ναι, στο Ισραήλ αντέδρασαν ως προς τις πτήσεις από Ιταλία αμέσως μετά το πρώτο κρούσμα.

«Είναι το πρώτο και απαραίτητο βήμα εφόσον το κρούσμα είναι από την Ιταλία» δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών του Ισραήλ Άριε Ντέρι ο Ντέρι, με αφορμή την παραπάνω απόφαση.

Ωστόσο την Πέμπτη, στις 27 Φεβρουαρίου, η ελληνική Κυβέρνηση κι ενώ γνώριζε όλα τα παραπάνω ΔΕΝ αποφάσισε την απαγόρευση πτήσεων από Ιταλία, αλλά διά στόματος Υπουργού Υγείας δήλωσε ότι: “…με βάση τις συστάσεις και οδηγίες της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, δηλαδή τους ειδικούς, επιδημιολόγους, λοιμωξιολόγους, τους καθηγητές που συμβουλευόμαστε καθημερινά … αποφασίζουμε τη ματαίωση των εκδηλώσεων για το καρναβάλι σε όλη την Ελλάδα … “.

Συνεπώς, η Κυβέρνηση είχε τα αντανακλαστικά να ματαιώσει τις καρναβαλικές εκδηλώσεις αλλά όχι τις πτήσεις από Ιταλία.

Με άλλα λόγια, η Κυβέρνηση αποφάσισε να αφήσει ανοιχτή την εξωπόρτα στον κορωνοιό και να κλείσει απλώς μια εσωτερική πόρτα του “σπιτιού μας”.

Ακόμη χειρότερα.

Το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου, τρεις ημέρες μετά το πρώτο κρούσμα, ανακοινώθηκε πως οι ασθενείς από κορωνοιό στην πατρίδα μας είχαν αυξηθεί σε επτά (7).

Η Κυβέρνηση μαθαίνει και μας ανακοινώνει κάτι που καθιστά, από εκείνη την ημέρα και μετά, την ευθύνη της πολύ μεγάλη.

Μαθαίνει και μας ανακοινώνει πως οι τέσσερις (4) ασθενείς από τους επτά (7), είχαν μόλις επιστρέψει από την Ιταλία, ενώ οι υπόλοιποι τρεις (3) ήταν άτομα με τα οποία οι τέσσερις (4) ασθενείς είχαν έρθει σε άμεση επαφή μόλις επέστρεψαν από το ταξίδι τους.

Επομένως από το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου η Κυβέρνηση γνώριζε.

Γνώριζε ήδη ποια είναι η αρχικά βασική πηγή προέλευσής του φονικού ιού. (Ακόμη και ορισμένες από τις μεγάλες συγκεντρώσεις κρουσμάτων και θανάτων κορωνοιού που εμφανίστηκαν σε περιοχές όπως η Καστοριά, όλα δείχνουν ότι προήλθαν από τα ομαδικά ταξίδια στην Ιταλία, στα τέλη Φεβρουαρίου).

Γνώριζε πόσο εύκολα μεταδίδεται ο κορωνοιός, αλλά και ποια μέτρα λάμβαναν ήδη χώρες όπως η Ιταλία αλλά και το Ισραήλ.

Παρόλα τα παραπάνω, οι πτήσεις από Ιταλία δεν απαγορεύτηκαν ούτε τότε.

Τελικά, έπρεπε να φτάσουμε στο Σάββατο 14 Μαρτίου κι αφού είχαν περάσει περίπου δύο εβδομάδες μετά το πρώτο κρούσμα, ώστε η κυβέρνηση Μητσοτάκη να αναγκαστεί να απαγορεύσει τις πτήσεις την Ιταλία, ενώ στις 9 Μαρτίου είχε απαγορεύσει τις πτήσεις από τη Βόρεια Ιταλία.

Όμως στις 14 Μαρτίου, η Ελλάδα είχε ήδη 228 ασθενείς και 3 θανάτους από κορονοιό.

Εύλογα λοιπόν, τα σοβαρότατα ερωτήματα που με βάση τα παραπάνω συνακόλουθα προκαλούνται, είναι τα εξής:

1. Είναι αλήθεια ή όχι πως στα επτά πρώτα κρούσματα κορωνοιού στη χώρα μας οι τέσσερις στους επτά είχαν επιστρέψει μόλις από Ιταλία ενώ οι υπόλοιποι τρεις στους επτά ήταν πρόσωπα του άμεσου περιβάλλοντος των τεσσάρων;

2. Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέτρεψε επί περίπου 2 εβδομάδες, δεκάδες πτήσεις και χιλιάδες ταξιδιώτες-σαν ιπτάμενες υγειονομικές βόμβες-να μεταφέρουν καθημερινά τον ιό στην πατρίδα μας; Γιατί αδράνησε και δεν σταμάτησε τις πτήσεις από Ιταλία από την πρώτη στιγμή, όπως έπραξαν χώρες όπως το Ισραήλ;

3. Γιατί δεν ξεκίνησε αμέσως-έστω-ένα πρόγραμμα υποχρεωτικής κατ´οίκον καραντίνας για όσους έρχονταν από Ιταλία μόλις διαπίστωσε την προέλευση των πρώτων κρουσμάτων στη χώρα μας;

4. Ήταν ένα λάθος που έχουν πρόθεση να αναγνωρίσουν δημόσια;

5. Μήπως το αιφνίδιο, μεγάλο οικονομικό κόστος που θα προκαλούσε μια τέτοια απαγόρευση σε συγκεκριμένες ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες ήταν αυτό που οδήγησε τον κ.Μητσοτάκη να καθυστερήσει όσο μπορούσε την απαγόρευση πτήσεων από την Ιταλία;

Σε κάθε περίπτωση και για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της κυβερνητικής υπαιτιότητας, μέχρι τις 14 Μαρτίου που ακόμη επιτρέπονταν οι πτήσεις από Ιταλία, στη γειτονική χώρα είχαν καταγράφει ήδη 21.157 ασθενείς και 1441 νεκροί!

ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Όμως δεν ήταν μόνον η κυβερνητική αδράνεια σχετικά με τις πτήσεις από Ιταλία.

Μολονότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε από τις 11 Μαρτίου κηρύξει τον κορωνοιό ως πανδημία,

μολονότι η κυβέρνηση το Σάββατο στις 14 Μαρτίου, είχε σπεύσει να κλείσει μέχρι και τις παραλίες και τα χιονοδρομικά κέντρα μαζί με χιλιάδες επιχειρήσεις δεκάδων επαγγελμάτων,

εντούτοις, την Κυριακή 15 Μαρτίου, η Κυβέρνηση επέτρεψε οι εκκλησίες να λειτουργήσουν ελεύθερα και χιλιάδες πιστοί σε όλη τη χώρα κοινώνησαν από το ίδιο κουτάλι.

Την ίδια ημέρα μάλιστα και παρά το γεγονός πως γνώριζαν ότι ο ιός διασπείρεται αστραπιαία, η κυβερνητική θέση ήταν: “Για αυτό θα συνεδριάσει αύριο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και ελπίζουμε να πάρει τις σωστές αποφάσεις”.

Όμως, την Κυριακή 15 Μαρτίου, η Ελλάδα μετρούσε 331 ασθενείς και δυστυχώς ήδη 4 νεκρούς από τον κορωνοιό.

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Με δεδομένο πλέον πως δεν επιτρέπεται ούτε καν η χωρίς sms έξοδος από το σπίτι μας ή η μετακίνηση περισσότερων των δύο ατόμων με το ίδιο αυτοκίνητο, εύκολα γίνεται κατανοητό το κολοσσιαίο μέγεθος της κυβερνητικής ολιγωρίας να μην απαγορεύσει αμέσως τις πτήσεις από Ιταλία.

Η μη απαγόρευση πτήσεων από την Ιταλία καθώς και η μη απαγόρευση της λειτουργίας των εκκλησιών, αναμφίβολα διαδραμάτισαν αρνητικό ρόλο στην εξέλιξη της πανδημίας στην πατρίδα μας.

Στις ακόλουθες γραφικές παραστάσεις αποτυπώνεται η μεγάλη εικόνα για το πως εξελισσόταν η διασπορά του κορωνοιού στην Ελλάδα μέχρι τέλη Φεβρουαρίου και πως μετά τις αρχές Μαρτίου.

Στην 1η γραφική παράσταση φαίνεται η αυξητική πορεία των κρουσμάτων κορωνοιού (Active Cases in Greece) και στη 2η γραφική παράσταση (Total Coronavirus Deaths in Greece) η αύξηση των θανάτων.

Ωστόσο, κάτι που δεν αποτυπώνεται στις παραπάνω γραφικές παραστάσεις είναι η ανεκτίμητη αξία της ανθρώπινης ζωής.

Οι 96 άνθρωποι που χάθηκαν ήδη δεν είναι ένα σχετικό και συγκρίσιμο, ποσοτικό απλώς μέγεθος.

Οι 96 άνθρωποι ήταν 96 μοναδικές ζωές που δεν θα επαναληφθούν.

Είχαν και όνομα και επώνυμο ξεχωριστό.

Ήταν 96 μοναδικές περιπτώσεις ανθρώπων που ενδεχομένως κάποιες ή κάποιοι να ζούσαν και να μην είχαν βυθίσει στο πένθος την οικογένειά τους και τους φίλους τους.

Τέλος, όσον αφορά στις οικονομικές επιπτώσεις που πλήττουν χιλιάδες εργαζόμενους, επαγγελματίες κι επιχειρήσεις, είναι απολύτως βέβαιο ότι:

εάν η Κυβέρνηση είχε απαγορεύσει αμέσως τις πτήσεις από Ιταλία καθώς και εάν δεν είχε επιτρέψει τη διασπορά του κορωνοιού μέσω εκκλησιών, το γενικευμένο κλείσιμο επιχειρήσεων και η συνεπαγόμενη ανεργία τόσων χιλιάδων εργαζόμενων δεν θα ήταν απαραίτητο να διαρκέσει τόσο πολύ, όσο τώρα αναμένεται να διαρκέσει.

Και επειδή η καραντίνα δεν θεραπεύει τον κορωνοϊό αλλά μόνον επιβραδύνει την εξάπλωσή του, ας ευχηθούμε όταν θα χαλαρώσει η καραντίνα, να μην υπάρξει ένα δεύτερο κύμα διασποράς του, γιατί τότε αυτό θα είναι καταστροφικό.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΣΙΩΠΑΤΑΙ: 2 ΟΙ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Παρόλα τα παραπάνω και για να υποστηρίξει κάποιος πως στην Ελλάδα έγιναν όλα καλά, εύλογα μπορεί να επισημάνει τη μεγάλη διαφορά σε ασθενείς και θανάτους, για παράδειγμα μεταξύ της χώρας μας και της Ιταλίας.

Είναι όμως έτσι;

Απάντηση: μέχρι σήμερα που γράφεται το κείμενο αυτό-και με κάθε επιφύλαξη για το τι μπορεί να συμβεί στο προσεχές μέλλον-είναι οφθαλμοφανής η διαπίστωση πως ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες έχουν διαμορφωθεί δύο ταχύτητες εξάπλωσης του ιού. (Φωτό 3 και πίνακας 4)

Έχουν διαμορφωθεί δύο ομάδες χωρών τόσο με βάση το συνολικό αριθμό θανάτων και κρουσμάτων (μολονότι δεν μπορεί να υπάρχει ακρίβεια στην καταγραφή τους), όσο και με βάση το ορθό μέτρο καταγραφής που είναι όχι ο συνολικός, αλλά ο αριθμός των θανάτων και κρουσμάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων κάθε χώρας.

Στην πρώτη ομάδα χωρών με τη μεγάλη ταχύτητα καθώς και τη μεγάλη διάδοση του κορωνοιού, ανήκουν η Ιταλία καθώς και οι χώρες που βρίσκονται βόρεια και δυτικά της, όπως η Ισπανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Μ.Βρετανία κλπ.

Σε αυτές τις χώρες καταγράφονται δεκάδες χιλιάδες κρούσματα αλλά δυστυχώς και πολλοί θάνατοι.

Κοινό κοινωνικοοικονομικό χαρακτηριστικό αυτών των χωρών είναι πως πρόκειται για τις χώρες που ανήκουν σε αυτό που ονομάζουμε οικονομικά και βιομηχανικά ανεπτυγμένο και κυρίως σε αυτό που ονομάζουμε οικονομικά εξωστρεφή Ευρωπαϊκό Βορρά.

Στη δεύτερη ομάδα χωρών με την αργή ταχύτητα καθώς και την ελεγχόμενη διάδοση του ιού, βρίσκονται οι χώρες που βρίσκονται ανατολικά της Ιταλίας.

Πρόκειται για τις χώρες που ξεκινούν από τη Σλοβενία-η οποία μοιράζεται χερσαία σύνορα κιόλας με την Ιταλία-και φτάνουν μέχρι την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

Σε όλες αυτές τις χώρες καταγράφονται πολύ λιγότερα κρούσματα κορωνοιού όσο και θάνατοι.

Κοινωνικοοικονομικά υπάρχει κι εδώ κάτι σημαντικό που είναι κοινό ανάμεσα στις χώρες αυτής της δεύτερης κατηγορίας.

Πρόκειται κυρίως για τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες της ΕΕ, με μικρότερο ΑΕΠ και κυρίως με χαμηλή οικονομική εξωστρέφεια.

Σε κάθε περίπτωση και μέχρι να εξηγηθούν από τους ειδικούς επιστήμονες οι επιδημιολογικές αιτίες της διαφοροποίησης ανάμεσα σε αυτές τις δύο κατηγορίες χωρών, το βέβαιο είναι πως η Ελλάδα πρέπει να συγκρίνεται όχι μόνο με την Ιταλία και την Ισπανία αλλά και με τη Σλοβενία και τη Βουλγαρία.

Αλλά αυτή η δεύτερη σύγκριση δεν βολεύει καθόλου την κυβερνητική προπαγάνδα και για αυτό αποσιωπάται από όλους τους ποικιλώνυμους εκπροσώπους της, δημοσιογραφικούς κι επιστημονικούς.

Διότι βεβαίως, από τη σύγκριση με τις χώρες ανατολικά της Ιταλίας-που δεν είναι ούτε μία ούτε δύο, αλλά πάνω από 10-καταρρίπτεται και ξεθωριάζει ο μύθος της δήθεν σπουδαίας και δήθεν μοναδικής διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοιού από την κυβέρνηση.

ΥΓ. Προφανώς το “παρακαλώ να μου επιτραπεί” στην εισαγωγική πρόταση είναι ειρωνικό και σχετίζεται με το χυδαίο τρόπο με τον οποίο η πληρωμένη κυβερνητική προπαγάνδα στα ΜΜΕ αντιμετωπίζει κάθε αντίθετη άποψη.

Αυτοί λοιπόν που είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία και θα προσπαθήσουν είτε να αποκλείσουν από κάθε δημοσιότητα και αυτό το κείμενο, είτε να επιτεθούν με φθηνούς αντιπερισπασμούς, μήπως τουλάχιστον αποπειραθούν να απαντήσουν στα ερωτήματα που αυτό θέτει;

____________________________________________________________-

Όπως σημειώνει ο πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, Τάκης Παππάς, σε ανάλυσή του, την οποία επικαλέστηκε το Bloomberg στο εγκώμιό του για την Ελλάδα για τον τρόπο διαχείρισης της παρούσας κρίσης τρεις βασικοί παράγοντες καθορίζουν τον τρόπο που οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν την πανδημία:

η αποφασιστικότητα και η αποτελεσματικότητα των ηγεσιών τους
η ικανότητα των κρατών και των εθνικών συστημάτων υγείας να αντιμετωπίσουν μια τέτοια κρίση
η προθυμία των κοινωνιών να συμμορφωθούν με τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα
Ειδικότερα, όπως δείχνει η σύγκριση στον τρόπο χειρισμού της κρίσης από την Ελλάδα και την Ισπανία «φαίνεται ότι μια καλά ενσωματωμένη και φιλελεύθερη κυβέρνηση έχει πολύ καλύτερη απόδοση από μια αποσυνδεδεμένη και στελεχωμένη και με λαϊκιστές», γράφει σημειώνοντας ότι στις 5 Απριλίου η Ισπανία κατέγραφε σχεδόν 130.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού και περίπου 12.000 θανάτους, ενώ η Ελλάδα περί τα 1.700 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 68 θανάτους. «Το ερώτημα λοιπόν είναι: Γιατί αυτές οι δύο μεσογειακές χώρες, που οι λαοί τους αγαπούν εξίσου τον ήλιο, να πηγαίνουν από μπαρ σε μπαρ και είναι έντονα κοινωνικοί και που θα έπρεπε να έχουν αντλήσει τα ίδια διδάγματα από την προηγούμενη εμπειρία της Ιταλίας, είχαν τόσο διαφορετικές μοίρες κατά την αρχική φάση της κρίσης του κορωνοϊού; Η απάντηση είναι απλή, σχεδόν εξημερωμένη: Διαφορετικές κυβερνήσεις!», αναφέρει ο πολιτικός επιστήμονας.
Η σύγκριση… αντιδράσεων ανάμεσα σε Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα
Και παραθέτει έναν συγκριτικό πίνακα για την ταχύτητα αντίδρασης της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας στην πανδημία του κορωνοϊού, που αποκαλύπτει όπως λέει τρία πράγματα:

Η περίπτωση της Ιταλίας, που χτυπήθηκε πρώτη βάναυσα από τον κορωνοϊό, πρόσφερε πολύτιμα διδάγματα σε άλλες κυβερνήσεις
Η κυβέρνηση της Ισπανίας δεν έμαθε τίποτε και μάλιστα τα πήγε χειρότερα κι από την Ιταλία
Η Ελλάδα τα πήγε μακράν καλύτερα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, σε κάποιο βαθμό λόγω και του κεντροποιημένου συστήματος διακυβέρνησης που διευκολύνει, σε αντίθεση με τις άλλες δύο χώρες, την ταχεία εφαρμογή σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο των αποφάσεων που λαμβάνονται σε κυβερνητικό επίπεδο.

Το γράφημα των αντιδράσεων / Φωτογραφία: pappaspopulism.com
Το βασικό δίδαγμα από την εμπειρία της Ιταλίας ήταν ότι οι άλλες κυβερνήσεις θα έπρεπε να αντιδράσουν γρήγορα και να λάβουν τάχιστα επιθετικά μέτρα για να αναχαιτίσουν την διασπορά του κορωνοϊού.

Η ολέθρια καθυστέρηση της ισπανικής κυβέρνησης και ο ρόλος των Podemos
Αλλά όπως σημειώνει ο Τάκης Παππάς «Η Ισπανία αρχικά ήταν απρόθυμη να διδαχθεί από την Ιταλία (…) Ακόμη κι όταν συνέχιζε να αυξάνει ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων η ισπανική κυβέρνηση αρνιόταν να κάνει δραστικά βήματα για να πολεμήσει την εξάπλωση του ιού. Στην αρχή υπεραμύνθηκε της απόφασης να επιτρέπει μαζικές συγκεντρώσεις. Στις 8 Μαρτίου περίπου 120.000 άτομα έκαναν πορεία στο κέντρο της Μαδρίτης για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και κάπου 60.000 οπαδοί πλημμύρισαν ένα από τα ποδοσφαιρικά γήπεδα της πόλης.

Το ίδιο Σαββατοκύριακο 9.000 οπαδοί του ακροδεξιού κόμματος Vox συγκεντρώθηκαν σε μια πρώην αρένα ταυρομαχιών. Μέχρι τις 13 Μαρτίου η Ισπανία είχε ήδη τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ευρώπη μετά την Ιταλία, ενώ δύο υπουργοί της κυβέρνησης Σάντσεθ διαγνώστηκαν θετικοί στον ιό, όπως και ο Σαντιάγο Αμπασκάλ, ο ηγέτης του Vox. Και μόνον εκείνη τη μέρα, έναν μήνα μετά τον πρώτο θάνατο από τον κορωνοϊό στη χώρα κι ενώ οι νεκροί είχαν φθάσει τους 189, αποφάσισε η κυβέρνηση να κλείσει τα σχολεία και να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.»

«Η κυβέρνηση Σάντσεθ δεν βοήθησε όπως θα έπρεπε»

Επιχειρώντας να δώσει απαντήσεις στο γιατί συνέβη αυτό στην Ισπανία ο πολιτικός επιστήμονας σημειώνει ότι «σίγουρα δεν βοήθησε το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ηγείται μιας αριστερής κυβέρνησης μειοψηφίας που συγκροτήθηκε μετά δυσκολίας μετά τις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου με τη συμμαχία με τους αριστερούς λαϊκιστές Unidas Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας (…) όπως δεν βοήθησε κι ότι οι Podemos ως λαϊκιστικό κόμμα ευδοκίμησαν ποντάροντας στην πολιτική πόλωση, βάλλοντας συχνά κατά της νομιμότητας των θεσμών της χώρας, επειδή όπως υποστήριζαν αποτύγχαναν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του λαού και τυπικά αντιτίθενται στην τεχνοκρατία και τις εξειδικευμένες γνώσεις της.».

Ένας πρόσθετος αρνητικός παράγοντας ήταν οι εσωτερικές διαμάχες που ξέσπασαν στο υπουργικό συμβούλιο τη μέρα που ο Σάντσεθ ανακοίνωνε την απόφασή του να επιβάλει έκτακτα μέτρα κι κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα.

Οι διαφωνίες μετά τις ενστάσεις του Ιγκλέσιας για τη συγκέντρωση εξουσιών υπό τα υπουργεία Εσωτερικών, Άμυνας, Μεταφορών και Υγείας (στελεχωμένα από Σοσιαλιστές) και τα αιτήματά του να αναλάβουν μέλη του κόμματός του σημαίνοντα πόστα κατά την αντιμετώπιση της κρίσης, καθώς και να λάβει η κυβέρνηση μέτρα στήριξης των φτωχών οικογενειών με την πληρωμή των ενοικίων και των στεγαστικών δανείων τους είχαν ολέθριες συνέπειες για τη χώρα αφού καθυστέρησαν την εφαρμογή του lockdown και άλλων έκτακτων μέτρων και οδήγησαν στην ακύρωση τηλεδιάσκεψης του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής των τοπικών κυβερνήσεων της Ισπανίας.

«Στο μεταξύ», συνεχίζει ο Τάκης Παππάς, «καθώς ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών η κυβέρνηση συνασπισμού της Ισπανίας με τις ρωγμές που εμφανίζει απέτυχε να συστρατεύσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης σ’ ένα ενιαίο μέτωπο κατά της πανδημίας».

Η ταχεία αντίδραση της Ελλάδας
Διαμετρικά αντίθετη ήταν η πορεία που ακολούθησε η Ελλάδα έναντι της πανδημίας, αναφέρει σημειώνοντας μαλιστα ότι ο κορωνοϊός χτύπησε σε μια περίοδο που η χώρα μας έβγαινε από τα χρόνια της ύφεσης κι ενώ ήταν ευοίωνες οι προβλέψεις για το οικονομικό της μέλλον. «Αλλά η κυβέρνηση της Ελλάδας έμαθε γρήγορα από την Ιταλία και την Ισπανία κι ενήργησε αποφασιστικά και γρήγορα αν και είχε να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα πρόσθετες δυσκολίες», γράφει θυμίζοντας την προσφυγική κρίση που πυροδότησε η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν στον Έβρο, όπου η κατάσταση ήταν τεταμένη το μεγαλύτερο διάστημα του Μαρτίου, αλλά και την κατάσταση στους κατάμεστους προσφυγικούς καταυλισμούς στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα.

«Ωστόσο, η απάντηση της κυβέρνηση στην επιδημία του κορωνοϊού ήταν σχεδόν εξαιρετική καθώς αποφάσισε να μειώσει τη διασπορά του ιού στη χώρα και να ισιώσει το συντομότερο δυνατό την καμπύλη ελπίζοντας να ελαχιστοποιήσει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για την κοινωνία και την οικονομία (…) Όσο για τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης, όλα τους έδειξαν μια αξιοθαύμαστη αίσθηση κοινωνικής υπευθυνότητας, πολιτικής μετριοπάθειας και ακόμη και ετοιμότητας να στηρίξουν την κυβέρνηση στις δύσκολες αποφάσεις της στη διάρκεια της κρίσης».

Το ηθικό δίδαγμα της μέχρι τώρα ιστορίας
Και καταλήγει: «Το βασικό ηθικό δίδαγμα από αυτές τις διαφορετικές ιστορίες αντιμετώπισης της πανδημίας στην Ισπανία και την Ελλάδα είναι ότι μετρούν πολύ οι κυβερνήσεις. Ειδικότερα θα πρέπει να βάζουν στην άκρη τους πολιτικούς ψυχαναγκασμούς και να ακούν τους εμπειρογνώμονες και άλλους τεχνοκράτες. Να δρουν νωρίς και γρήγορα. Και να είναι αποτελεσματικές στην δημιουργία λειτουργικών συμβιβασμών με την κοινωνία εν γένει, με διάφορες ομάδες οικονομικών συμφερόντων και ίσως, το σημαντικότερο, με την αντιπολίτευση.

Μέχρι στιγμής, η ισπανική κυβέρνηση δυστυχώς απέτυχε σε όλα αυτά τα πεδία με τεράστιο κόστος για την ισπανική κοινωνία. Και η ελληνική κυβέρνηση παίρνει όλα τα εύσημα για την επιτυχία της στην αποτροπή μιας ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του κορωνοϊού και στην ελαχιστοποίηση της του πόνου και της ταλαιπωρίας που θα έπρεπε να υπομείνει σε αντίθετη περίπτωση η ελληνική κοινωνία».
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/koronoios-kybernitikes-podemos-ispania-elladas