Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΣΕ ΕΠΟΧΕΣ… ΝΕΑΝΤΕΡΤΑΛ”! ( ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ “HOMO” ΣTO HOMO)

Δε σε ξεχνάω , Homo, o κόσμος να χαλάσει. ΄Αλλωστε, ο αγώνας  των σημερινών ακτιβιστών έχει μέσα στις προτεραιότητες του και το δικός σας Μέλλον,  τις δικές σας γενιές. Πρωτίστως θα έλεγα.  Να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο για σας. Και φαντάζομαι πως στις ημέρες σου, θα είναι σίγουρα καλύτερος από τον δικό μας. Η  επιστήμη, τουλάχιστον,  θα είναι   “έτη φωτός” πιο μπροστά από τούτη εδώ τώρα των …σπηλαίων.

Πριν ,όμως, σου εξηγήσω, αν  και εσύ  θα ξέρεις  καλύτερα από μένα που τη ζω σήμερα, την εποχή μου,  μια και η  πρόσβαση στις πηγές και η ενημέρωσή σου θα είναι πολύ εύκολη και αποτελεσματική, πριν, λοιπόν σου μεταφέρω  πληροφορίες για τη σημερινή επιστήμη,θα ήθελα να ξέρεις τούτο.  Και κάνε υπομονή για τη μακρηγορία μου.

Πολλοί ,αν τους ρωτούσες σε ποια εποχή θα ήθελαν να ζουν, θα σου έλεγαν στο παρελθόν. Θα διάλεγαν για τους δικούς τους λόγους μια χρονική περίοδο από τη ιστορία.  Σε κάποιους άλλους,  αρέσει το σήμερα,  δεν το αλλάζουν με τίποτα. Και άλλοι, πολύ λιγότεροι τούτοι, θα ήθελαν να ζουν …χίλια χρόνια μετά.  Στις ημέρες σου.

Είμαι κι εγώ ένας απ΄αυτούς τους  τελευταίους.  ΄Ενας βασικός λόγος που σου γράφω γράμματα, είναι κι αυτός. Σε “ζηλεύω”. Σε μακαρίζω, δηλαδή.  Και δεν είναι λίγες οι φορές που φαντάζομαι πως  είμαι ένας από σας, εκεί στις κοινωνίες σας …εν   έτει σωτηρίω  3020!

Δε συμπαθώ το παρελθόν, με τρομάζει κιόλας. ΄Ενα  θα σου αναφέρω από εκείνα που μου κάνουν απεχθές το “χτες” ,ίσως και μισητό. Σκέφτομαι να ήσουν γυναίκα και μάλιστα από “φτωχό σπίτι” κάποια χρόνια πριν. Λίγους αιώνες  πιο μπροστά από τον δικό μας, αν θες.  Δε… σου λέω τίποτα! “Ας μη γεννιέσαν   ντιπ”, που λένε και στη Σαμοθράκη. Τρέμω στη σκέψη να ήμουν γυναίκα!  Το Μεσαίωνα, ας πούμε. Φαντάζομαι εσύ  θα έχεις πάθει πλάκα με τέτοια  σκέψη, αφού ζεις σε άφυλες κοινωνίες πια. (Είμαι σίγουρος πως η συνομοταξία των “κλαρινογαμπρών” και των “ξέκωλων”  θα έχει εξαφανιστεί   ως.. αστείες και συνάμα άρρωστες  φιγούρες).

Το παρόν δε μου αρέσει  για τους λόγους που θα σου αναλύσω πιο κάτω για την επιστήμη ,αλλά πρωτίστως γατί είναι μια  “μπάσταρδη” και εντελώς μπερδεμένη  εποχή.  Ζει με το ένα πόδι στο παρελθόν και με το άλλο στο Μέλλον. Είναι κάτι  σαν τη  χώρα μου ,την  Ελλάδα.  Πατάει στην Ανατολή και  λέει πως  ζει στη… Δύση. ΄Ενας λαός, χωρίς ταυτότητα ,πλην εκείνης της εθνικιστικής.

Η σύγχυση, η  αντίφαση,ο εγωκεντρισμός-ατομικισμός η παράνοια, το αφύσικο,η υποκρισία είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της εποχής μου. Να σου θυμίσω  πως οι κοινωνίες  της λεγόμενης αφθονίας της  Δύσης σεμνύνονται πως είναι και  χριστιανικές γι ΄αυτό και πολιτισμένες.

Στο μεταξύ, το πιστεύουν  και σου φέρνουν, μάλιστα,  παράδειγμα για την  ανωτερότητα της θρησκείας τους, το… καταλυτικό  επιχείρημα για την   εξαίρετη   διακήρυξη  του Χριστού   “αγαπάτε αλλήλους”.  Την ίδια ώρα, σε αυτό τον χριστιανικό μας κόσμο , 14/15.000 παιδιά, κάτω των πέντε χρόνων πεθαίνουν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ από  δεινή πείνα και έλλειψη  στοιχειώδους ιατροφαρμακευτικής  περίθαλψης! Ακούς;

΄Ασε, είναι μια τρέλα,  να τραβάς τα μαλλιά  σου, έτσι και είσαι λίγο ψαγμένος. Αν δε είσαι, δεν υπάρχει πρόβλημα. ΄Εχουμε και  ποδόσφαιρο,  “σειρές” στην τηλεόραση,  ηλεκτρονικά  παιχνίδια, τσόντες.΄Ο, τι τραβάει η αφύσικη,  η καταναλωτική   ψυχή τους.

Εύκολα, επομένως,  καταλαβαίνεις γιατί αρνούμαι και το παρελθόν και το παρόν μου. Το πρώτο το μισώ για τη σκληρότητά του. Το άλλο το σιχαίνομαι  για την αφύσικη ζωή που επιβάλει .  Και μάλιστα “δια ροπάλου”,μέσω της  χειρότερης προπαγάνδας, πραγματικής   “πυρηνικής”  απειλής των Media.

Ελπίζω εσύ  να μην έχεις  λόγους  να φαντάζεσαι ,όπως εγώ, πως ζεις στο… 4020, γιατί το παρόν σου δεν είναι καλύτερο από το δικό μου σήμερα.  Θα ήταν  τρομακτικό,αν συμβαίνει.

Να επαναφέρουμε,λοιπόν το όχημα στον άλλο δρόμο που  αναφέραμε . Της επιστήμης του Νεάντερταλ.

Κορονοϊός - Τσιόδρας: Πρέπει να φοράμε όλοι μάσκα ή όχι;

Που λες, την ώρα αυτή που συντάσσω το γράμμα σου, είμαι στη…φυλακή! ΄Η, επί το ορθότερο, σε περιορισμό κατ΄οίκον.   Και μάλιστα χωρίς να έχω κάνει κάτι παράνομο με τους ισχύοντες  νόμους. Μας έκλεισαν  μέσα με τους συμπολίτες μoυ στις περισσότερες χώρες του  κόσμου, κάτι άτομα (καρικατούρες ανθρώπου) ,που ηγούνται των κυβερνήσεών μας στον πλανήτη. Τους λένε και ηγέτες, προέδρους, πρωθυπουργούς.

Ψάξε στη δική σου μηχανή αναζήτησης  και δες μόνο σου τι σόι…κουμάσια είναι.  Σου παραθέτω ενδεικτικά ονόματα: Σι Τζινπίνγκ,    Τράμπ  ,Πούτιν,  Μόρις Τζόνσον και άλλης μικρότερης αναγνωρισιμότητας  πρόσωπα (διάβαζε “μούτρα”) , αλλά όχι και μικρότερης αφροσύνης.

Δυστυχώς,  ακόμα στο δικό μου αιώνα, έχουμε ακόμα χώρες, κράτη, έθνη. Είμαστε χωρισμένοι σε φυλές, ράτσες,  μαύρους, άσπρους, εχθρούς , συμμάχους, χριστιανούς ,Μωαμεθανούς. “Αστείο” για σένα, η κατάρα  του κόσμου ,όμως,  σήμερα.

Και φυσικά έχουμε ξεχωριστές κυβερνήσεις. Δεν υπάρχει, όπως σε σας ,μια κεντρική,παγκόσμια κυβέρνηση, η οποία ,θέλω να  πιστεύω στην εποχή σου θα συγκροτείται από  ανθρωποειδή ρομπότ, με τα τσιπάκια στα κεφάλια τους   προγραμματισμένα  σε βάσεις ανθρωποκεντρικές.

Αυτοί ,λοιπόν, οι αναίσχυντοι  και ανίκανοι ηγέτες,  μας έβαλαν σε καραντίνα, λόγω  της εμφάνισης ενός ιού που σήμερα τον αποκαλούμε Κορόνα (COVID-19, ). Δες πάλι το δικό σας “Google”, να μάθεις περισσότερα γι΄ αυτόν. Πιθανότατα να μην υπάρχει στις ημέρες σου,ή να είναι ανίσχυρος και ακίνδυνος.

Σε μας, όμως, δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ο ιός εμφανίστηκε στην Κίνα, πριν περίπου 7 μήνες. ΄Ηταν άγνωστος και δεν κατάφεραν οι Κινέζοι να τον αναχαιτίσουν από την αρχή. Κι αντί να ενημερώσουν τις υπόλοιπες χώρες, η  αυταρχική κυβέρνηση της χώρας, το κράτησε  κρυφό με αποτέλεσμα να ξεχυθεί ο ιός σε όλο τον κόσμο.

Οι περισσότερες χώρες πήραν μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας νωρίς  και δεν είχαν σοβαρά προβλήματα  .Σε χώρες, όμως , όπως η Αμερική,η Αγγλία, η  Ιταλία,η Ισπανία και άλλες , ευρωπαϊκές οι περισσότερες, οι κυβερνήσεις  υποτίμησαν  τον κίνδυνο από αφροσύνη, αλλά κυρίως για να μην πληγεί ,η καπιταλιστική  οικονομία. Δεν πήραν μέτρα ,παρά, όταν  πια ήταν αργά και σήμερα, “κατόπιν εορτής”, μας μάντρωσαν  στα σπίτια,  σαν να είμαστε…μαϊμούδες.

Μέχρι τώρα,  έχουμε περίπου 80.000 νεκρούς  σε όλο τον κόσμο, 7 μήνες μετά την εμφάνιση του  ιού. Σε σύγκριση, βέβαια, με τους 120.000 θανάτους που έχουμε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ (30χ120.000χ7=25.200.000!)  στον πλανήτη από διάφορες αιτίες, είναι “αμελητέος” ο αριθμός 80 ,100 ή και 150 χιλιάδες που ίσως φτάσουν οι θάνατοι από τον ιό μέχρι τα μέσα Μάη που ελπίζουμε να έχει σταματήσει ή περιοριστεί αισθητά  η πανδημία. Να σκεφτείς   πως κάθε χρόνο,μόνο από τη γρίπη ,έχουμε 250-500.000 νεκρούς παγκοσμίως.

Αλλά,όπως λέει ένα φίλος γιατρός, όταν πέφτει αεροπλάνο και σκοτώνονται 180 επιβάτες  τα Μέσα παραπληροφόρησης που ψοφάνε γα “αίμα -σπέρμα- θέαμα”, το κάνουν πρωτοσέλιδο. Την ίδια μέρα, όμως, έχουμε χιλιάδες νεκρούς από  ατυχήματα ή άλλες “μάστιγες”. Ούτε καν στα ψιλά τα βάζουν.  Ας είναι. Ο Τύπος στη εποχή μου είναι η χειρότερη απ΄όλες τις  μάστιγες.

Πέρα από την ανικανότητα και την ολιγωρία των ηγετών, σοβαρή αιτία της εξάπλωσης του ιού υπήρξε η άγνοια της ιατρικής επιστήμης και των άλλων,  των συναφών. Τους “έπιασε” στον ύπνο” ο ιός.  Δεν ήξεραν τίποτα για δαύτον. Και μέχρι τώρα, λίγα μπόρεσαν να μάθουν , ούτε καν  ένα εμβόλιο  να κατασκευάσουν.  Ειδικά  η ιατρική σε αυτή τη φάση της εξάπλωσης του ιού, βρίσκεται σε εποχή σπηλαίων.

Πέρα απ΄αυτό,  δεν υπάρχει ούτε σοβαρή τεχνολογική  υποδομή, ούτε για τεστ, ούτε  για νοσηλεία και περίθαλψη. Οι κυβερνήσεις που λέγαμε, ειδικά οι δεξιές,  άφησαν τα νοσοκομεία ξεγύμνωτα , χωρίς τεστ, δίχως μηχανήματα και  Μονάδες εντατικής θεραπείας ( ΜΕΘ) . Ούτε καν μάσκες δεν είχε ο κόσμος, για να προφυλαχθεί!  Το φαντάζεσαι; ΄Εχουμε βομβαρδιστικά αεροπλάνα που για  μια ώρα  πτήσης κοστίζουν  25.000 ευρώ, αλλά δεν υπάρχουν χειρουργικές μάσκες και γάντια ενός ευρώ  για τους ταπεινούς ανθρώπους!

 Τα χρήματα  στην οικονομία της Αγοράς σήμερα, πάνε κυρίως  σε εξοπλισμούς και   στους τραπεζίτες. Τα μαζεύουν λίγοι και επιτήδειοι.   Κι ακόμα στις εύπορες κοινότητες,  σπαταλώνται   για καταναλωτικές ανάγκες, όταν  ο  μισός πληθυσμός της γης υποσιτίζεται.

Αγαπητέ,Homo,

ζούμε  ένα αλαλούμ αυτές τις ημέρες.   Ούτε καν ξέρουμε πότε κι αν θα κυκλοφορήσουμε ελεύθερα στον έξω κόσμο,  όπως παλιά. Οι ειδικοί εικάζουν, υποθέτουν, τίποτα δεν ξέρουν σίγουρα. Κι από την άλλη, κάποιοι απ΄αυτούς, μπήκαν  αναίσχυντα στο παιχνίδι της πολιτικής.  Αχυράνθρωποι των κυβερνήσεων. Μα τρέλα, μια θλίψη.

΄Ολα  πάνε αργά στις ημέρες μου. Φταίει  γι αυτό και ο κόσμος.  Δεν απογειώνεται.  Φοβάται, μένει συντηρητικός και ..επαναστάτης  του καναπέ.  Εξ ου και οι  συντηρητικές και ανίκανες κυβερνήσεις, οι  μέτριοι επιστήμονες, δάσκαλοι ,δικαστές. Παντού αναξιοκρατία και μετριότητα. Αν  οι λαοί ήταν  πιο επαναστατημένοι, χωρίς καπιταλιστικά, εθνικιστικά, ρατσιστικά, θρησκευτικά και άλλα βαρίδια και η επιστήμη  θα βρισκόταν μπροστά.Και ο κορόνα σήμερα θα φάνταζε  αστείος.

Πέρα απ΄αυτά ,πάντως, υπάρχει σοβαρό έλλειμμα, ειδικά  στις  μη θεωρητικές επιστήμες. Η τεχνολογία είναι πολύ πίσω στον καιρό μου. Οι τεχνολόγοι και οι “πρακτικοί” επιστήμονες των εφαρμογών, της βιοτεχνολογίας, αλλά και στην ιατρική,τη φαρμακευτική, τη βιολογία, τις άλλες συναφείς επιστήμες,  φαίνεται να  μην έχουν  φαντασία, να μη μπορούν να διευρύνουν  το πεδίο των επιστημών,να φέρουν τα πάνω κάτω. Επιτέλους,  να απογειωθούμε και   στους τομείς αυτούς της επιστήμης.

Πότε θα συμβεί αυτό, δε γνωρίζω. Θα γίνει όμως.  Εσύ το ζεις, βιώνεις τα θαύματα στης επιστήμης. Θα γελάς τώρα που  διαβάζεις πως σου γράφω σε “κατ΄ οίκον απομόνωση αυτό τα γράμμα.Κι αυτό, γιατί ένας σκατοϊός, ένα… τίποτα, έκανε  τον κόσμο  άνω κάτω, από την ανικανότητα των ηγετών,αλλά και την ελλειμματική μας επιστημονική γνώση.

Σου βάζω κάποια παλιότερα κείμενά μας, για να βγάλεις  τα συμπεράσματα σου  σχετικά με  την επιστήμη του καιρού μου. Είμαι βέβαιος ,πως  σε σύγκριση  με τη δική σου  είναι  η ίδια, όπως η δική μας με εκείνη των  “σπηλαίων”.   Του απλοϊκού προγόνου μας  (και δικού σου)…Νεάντερταλ!

ΠΙΟ ΣΤΑΣΙΜΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ…ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ! (30/10.2019)

50 νεκροί από το σεισμό στη γείτονα. Εκατοντάδες οι τραυματίες.Μόλις προχτές.  ΄Αλλοι σεισμοί αλλού, τσουνάμια, πλημμύρες, τυφώνες.  Χιλιάδες νεκροί, σακατεμένοι, άστεγοι. Δε σταματάει με τίποτα αυτό το κακό.Τα στοιχεία της Φύσης ,γίνονται στοιχειά πολλές φορές και δεν τα κουμαντάρεις. Ανέκαθεν έτσι ήταν. Λίγα άλλαξαν μέχρι σήμερα στον  τομέα της αντιμετώπισης των επικίνδυνων φαινομένων,  απ΄αυτές τις   φυσικές απειλές.

Θα το επαναλάβουμε για χιλιοστή φορά εδώ μέσα κι ας γινόμαστε κουραστικοί. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει η τεχνολογία στον τομέα αυτό. Λέγαμε παραπάνω.΄Ο,τι δεν μπορείς να αλλάξεις, άστο. Τα δέχεσαι όπως είναι  Δεν είπαμε να καταντήσεις    Δον Κιχώτης.

Αλλά τα άλλα,όμως; Αυτά που μπορείς να τα αντιμετωπίσεις; Οι πλημμύρες, ας πούμε.  Γιατί να συνεχίζεται αυτό το κακό;  Πόσο δύσκολο είναι να κυνηγήσουν  από τον ουρανό τα σύννεφα, όταν είναι πολύ φορτωμένα με νερό και πρόκειται να το  ξεφορτώσουν πάνω σε κατοικημένες περιοχές;  Γιατί να μην τα διασκορπίζουν και να τα στέλνουν αλλού να  ρίξουν  το κατά τα άλλα πολύτιμο φορτίο τους;

Γράφαμε παλιότερα:

.ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΟΜΗΝΙΑ (15/11/2017)

15 οι νεκροί από την κακοκαιρία -Πνίγηκαν η Μάνδρα και η Νέα Πέραμος

Είναι και περίεργο και εξοργιστικό  που ακόμα δεν κατάφερε ο (“τα ζώα μου αργά”) τεχνολογικός μας πολιτισμός να βρει τρόπο να αποτρέπει τέτοιες θεομηνίες. Τί στα κομμάτια;  Στον 21ο αιώνα είμαστε. Και πνίγονται άνθρωποι έτσι για πλάκα από μια σφοδρή καταιγίδα;

Πώς είναι δυνατόν,  να προβλέπεται ή έκταση και η ένταση ενός τέτοιου καιρικού  φαινομένου, συνηθισμένου κατά τα άλλα αυτό το μήνα, όπως λένε οι μετεωρολόγοι, αλλά  να μη  χτυπιέται το κακό εν τη γενέσει του;

Και το πώς θα μπορούσε να  γίνει αυτό, δεν είναι και τόσο δύσκολο να το φανταστούμε.  Απλό. Τα  σύννεφα της καταστροφής και του θανάτου  να κατα-εκ- διώκονται  στη θάλασσα  και να απορρίπτουν  το επικίνδυνο  φορτίο τους στο πέλαγος.  Μακριά από κατοικήσιμες περιοχές.

Κι αν κανείς νομίζει πως τέτοιο εγχείρημα, αυτή η προσδοκία, είναι “παραμύθι για αγρίους”, τον πληροφορώ πως έχω δει με τα ίδια μου τα μάτια, πριν χρόνια στο Κίεβο, να συμβαίνει αυτό. Το  ξαναγράψαμε παλιότερα.

Σε μια εθνική γιορτή τους, εκεί το 2004 ή 2005 ,είχε καλέσει ο Γιανουκόβιτς τον Πούτιν να παραστεί στην παρέλαση στο Κίεβο.  Η μέρα που θα γινόταν η παρέλαση, όμως, ήταν μέρα σφοδρής κακοκαιρίας με καταιγίδες. Κι όμως. Η παρέλαση έγινε.

Λίγο πριν ξεκινήσει, αεροπλάνα με κατάλληλο εξοπλισμό, κυνήγησαν τα φορτωμένα με τόνους νερό μαύρα σύννεφα και τα έδιωξαν μακριά  από τον ουρανό του Κιέβου. Τσίτσιδο το ουράνιο “στερέωμα” από πάνω μας, σαν να  ήταν καλοκαιράκι!  Και η παρέλαση έγινε κανονικά.

Πολλές φορές το έχουμε αναφέρει. Κάτι δεν πάει καθόλου καλά με τη νοημοσύνη ή την ηθική των τεχνολόγων. Κρατούν είτε από ανικανότητα είτε από συμφέροντα, τον πολιτισμό πίσω.

Αν δει κανείς στο διάβα της ιστορίας  πόσο αργά εξελίσσεται η τεχνολογία, πόσο περιορισμένες  είναι οι εφευρέσεις, οι ανακαλύψεις, οι άλλες επινοήσεις αυτού του  πολιτισμού  ανά τους αιώνες, θα φρίξει. Σε αντίθεση με τις άλλες επιστήμες και τις ενασχολήσεις του ανθρώπινου μυαλού,  ειδικά στη φιλοσοφία, την πολιτική, την  οικονομία ,τη νομική, που εξελίχθηκαν  πολύμορφα και εντυπωσιακά από νωρίς.

  Η τεχνολογία ακόμα εκεί, στάσιμη ή με “βήματα χελώνας”.  Ακόμα είμαστε  στα καλώδια-σαραναταποδαρούσες, στα πρωτόγονα κομπιούτερ και στη… φόρτιση της μπαταρίας του κινητού κάθε λίγο και λιγάκι! Μια απέραντη ταλαιπωρία, πέρα από γραφικότητα.

Μα τόσο άχρηστοι αυτοί οι άνθρωποι της τεχνολογίας;

Ξαναϋπογράφουμε  το παραπάνω κείμενο. Είναι  εκνευριστική, ανυπόφορη και φυσικά λίαν επικίνδυνη αυτή η ολιγωρία,η ανικανότητα ή και η σκοπιμότητα  της στασιμότητας του τεχνολογικού πολιτισμού.

Βασική αιτία, όμως,   θεωρούμε   την έλλειψη φαντασίας αυτών των ανθρώπων,που καταπιάνονται με τέτοια και όφειλαν να έχουν αλλάξει τη μορφή του πολιτισμού. Σε αντίθεση με το πλούσιο, γόνιμο φαντασιακό ,  άλλων επιστημόνων.

Η φαντασία του ανθρώπου είναι αχαλίνωτη. Κι αυτό έχει λόγους. ΄Ενας απ΄αυτούς είναι τούτος: Δείχνει στον άνθρωπο το δρόμο της εξέλιξης.΄Ο,τι μπορείς  να φανταστείς, ακόμα και το πιο απίθανο, μια μέρα θα είναι εφικτό, πραγματοποιήσιμο. Ας πάμε  πίσω. Ποιος ,εκτός από κάποιον   τρελό “Μιχαήλ ΄Αγγελο”,θα μπορούσε τότε να πιστέψει πως σχεδόν όλες οι “φαντασιώσεις” των “αλλιώτικων”  αυτών μυαλών,  θα γίνονταν  σήμερα πραγματικότητα;  Ο μύθος του Ίκαρου ,μια εντελώς φανταστική περιπέτεια,  δεν ήρθε η ώρα της να γίνει πραγματικότητα;

Θα κυνηγούν μια μέρα τα σύννεφα και θα τα πηγαίνουν πάνω από άνυδρους, ξερούς τόπους στην Αφρική να ποτιστούν. Θα προβλέπουν τους σεισμούς και τα τσουνάμια, ικανή ώρα πριν εκδηλωθούν, για να έχει χρόνο  κόσμος να φεύγει. Μεγάλης έκτασης πάνελ-καθρέπτες  θα αποθηκεύουν μόνιμα σε μπαταρίες την ηλιακή ενέργεια, που θα είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμη  στον άνθρωπο. Θα  φτιάξουν σπίτια, που δε θα είναι  από πέτρες σίδερο και μπετό, να μην   τον  πλακώνουν μέσα οι κοτρόνες και τα τσιμεντένια δοκάρια.

Κι ακόμα. Σε περίπτωση βλάβης του αεροπλάνου και πιθανολογούμενης πτώσης του, θα αποσπάται η άτρακτος με τον κόσμο και με  δυνατά αλεξίπτωτα θα την προσγειώνουν ασφαλή στη γη. Ευαίσθητες κάμερες στο αμάξι,θα εντοπίζουν, κλάσματα δευτερολέπτου πριν, το ατύχημα και ειδικός “εγκέφαλος” θα το μετακινεί ακαριαία  σε άλλη κατεύθυνση.

Απίθανες εποχές, θαυμαστοί καιροί, έρχονται γα το μελλοντικό άνθρωπο. Εμείς,οι “περιλειπόμενοι”,  δε θα τα δούμε. Χαιρόμαστε, όμως, μόνο και μόνο με τη σκέψη πως  ο κόσμος εξελίσσεται σε παράδεισο με το χρόνο. Καλύτερος κι από εκείνον της εβραϊκής μυθολογίας στην Π.Διαθήκη. Τον “κήπο της Εδέμ”!