1.ΓΙΑ ΤΗΝ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ
Η στρατιωτική παρέλαση μέσα από τον φωτογραφικό φακό -Εντυπωσιακές εικόνες και από τα… παρασκήνια
Εντυπωσιακή και επιβλητική ήταν και φέτος η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, στο κέντρο της Αθήνας, για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.
Κόσμος, αλλά και εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας έδωσαν το παρών στο κέντρο της πρωτεύουσας, για να δουν τους εκπροσώπους των σωμάτων ασφαλείας.
Ο φωτογραφικός φακός όμως κατέγραψε και τα… παρασκήνια της παρέλασης, τις προετοιμασίες των ανδρών και γυναικών των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και την υποδοχή που τους επιφύλαξαν οι πολίτες.
4. Επιστήμονες αποκάλυψαν κρυμμένο χειρόγραφο του αρχαίου Ελληνα γιατρού Γαληνού
Πρόκειται για το έργο του Γαληνού «Για τα μείγματα και τις δυνάμεις των απλών φαρμάκων», το οποίο μεταφράσθηκε τον 6ο αιώνα μ.Χ. στα συριακά, μια γλώσσα που αποτέλεσε τη γέφυρα ανάμεσα στα ελληνικά και στα αραβικά, βοηθώντας σημαντικά στη διάδοση των γνώσεων του Γαληνού στον ισλαμικό κόσμο.
Η συριακή αυτή μετάφραση είναι η πιο πλήρης εκδοχή του έργου που έχει φθάσει ως τις μέρες μας, αλλά είχε καλυφθεί τον 11ο αιώνα από χριστιανικούς ψαλμούς, μια συνήθης πρακτική κατά τον Μεσαίωνα. Αυτά τα κείμενα σε παπύρους ή περγαμηνές που έχουν επικαλυφθεί από άλλα κείμενα, λέγονται παλίμψηστα.
Τους δάνεισε η αρχαία Ελλάδα των Χριστιανών τη γλώσσα της. Αλλά και τα κορυφαία φιλοσοφικά και λοιπά θέσφατά της (π.χ την Αγάπη που ο χριστιανισμός δεν την οικειοποιήθηκε απλώς ,ως έννοια και αρετή, την απαλλοτρίωσε στην κυριολεξία. Και όμως ,πρώτη η αρχαιοελληνική σκέψη και σοφία δια στόματος Αντιγόνης διακήρυξε τη διαχρονική αξία της Αγάπης με τη φράση “ούτοι συνέχθειν, αλλά συμφιλείν έφυν” (=δε γεννήθηκα για να μισώ ,αλλά για να αγαπώ).
Και σαν αντάλλαγμα, μόνο δεινά προξένησαν οι Χριστιανοί στους “Εθνικούς” και τον πολιτισμό τους. Τους καταδίωξαν σκληρά, βασάνισαν και ξόντωσαν πολλούς, τους απαγόρευσαν με ποινές θανάτου την πίστη στα όσια και τα ιερά τους . Τέλος, το αγράμμματο και αγροίκο παπαδαριό ισοπέδωσε τα σεβάσματά τους (“ες έδαφος φέρειν”), αλλά κατέστρεψε και πλήθος συγγραμμάτων είτε δια της πυράς είτε με τον τρόπο που διαβάζουμε παραπάνω. Πανάθλιοι.
5.΄Εγραψε γράμμα στο… σύμπαν: Σταμάτα να μου στέλνεις τους λάθος άντρες!
Ο ένας αδιάφορος, ο άλλος ήθελε να μείνουν φίλοι, ο τελευταίος παντρεμένος… Τι μπορεί να κάνει μια γυναίκα που συναντά συνεχώς τους λάθος άνδρες;
Κάποια αποφάσισε να γράψει ένα γράμμα… στο σύμπαν, μέσω Guardian. Και να του ζητήσει να πάψει να της στέλνει τους λάθος άνδρες στο διάβα της.
Αυτή είναι η επιστολή μιας γυναίκας προς το σύμπαν, που δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα:
«Θέλω να σου μιλήσω για κάτι. Σταμάτα αυτή τη στιγμή να μου στέλνεις τον λάθος άνδρα. Θα γίνω 30 και το παιχνίδι σου πάλιωσε τώρα που είμαστε στον τέταρτο γύρο.
Ο πρώτος ήταν αρκετά κακός. Αφού περίμενα και περίμενα για έναν άνδρα, τελικά μου πέταξες έναν όταν ήμουν 22. Εικοσιδύο! Είχα το πρώτο πραγματικό, ενήλικο φιλί μου στα 22, πόσο αξιοθρήνητο είναι αυτό;
Στην πραγματικότητα, όλη η σχέση ήταν αξιοθρήνητη. Εκείνος ήταν πολύ απασχολημένος με οικονομικά προβλήματα για να μπει στον κόπο να μου φτιάξει μια κάρτα για του Αγ. Βαλεντίνου, πόσο μάλλον να σχεδιάσει μία βραδιά για του Αγ. Βαλεντίνου. Μου έκλεψαν την πρώτη πραγματική μου γιορτή Αγ. Βαλεντίνου. Δεν μπορούσα πραγματικά να τον συστήσω σε φίλους, γιατί δεν ήμουν σίγουρη ότι ο αγαπημένος μου και τα στηρίγματα της κοινωνικής ζωής μου θα τα πήγαιναν καλά.
Με τον δεύτερο, ένιωσα σαν να αρχίζεις να είσαι δίπλα μου. Ηταν όλο σπίθες και γέλια. Κάθε στιγμή που πέρασα με αυτόν ήταν σαν φαντασίωση που έγινε πραγματικότητα. Πηγαίναμε σε δείπνα, μου έκανε πάρτι έκπληξη στα γενέθλιά μου, διασκεδάζαμε και ήμασταν τόσο ερωτευμένοι.
Αλλά προφανώς ήμουν πολύ τιποτένια και ελεύθερο πνεύμα για τα γούστα του. Αλλά, ας μείνουμε φίλοι, ικέτευσε, γιατί ποτυέ δεν θα αγαπούσε άλλη όσο αγάπησε εμένα. Μαθαίνω ότι η καινούρια του κοπέλα έχει επίσης πάρτι- έκπληξη στα γενέθλιά της κάθε χρόνο.
Ο τρίτος δεν είμαι καν σίγουρη ότι μπορεί να χαρακτηριστεί σχέση. Εμοιαζε με σχέση, αλλά αυτός ποτέ δεν το ανέφερε, οπότε ας το πούμε σχεδόν σχέση. Με αυτόν θα μπορούσε να λειτουργήσει αν ήταν έξι χρόνια μεγαλύτερος, όχι Μουσουλμάνος και με οικονομική σταθερότητα. Ζούσαμε ειρηνικά και ευχάριστα μαζί τον περισσότερο καιρό, αλλά δεν υπήρχε αρκετός χώρος για να έχουμε απόσταση σε ένα διαμέρισμα που προοριζόταν για ένα άτομο. Και ποτέ δεν θα μπορούσαμε να παντρευτούμε ή να κάνουμε παιδιά, χωρίς την πολυτέλεια να πούμε ‘’Γα@@σου κόσμε, δεν μας ενδιαφέρει τι λες για αυτή τη διαθρησκευτική ένωση’’.
Τότε ήταν που αποφάσισα να ψάξω για έναν πλούσιο που ήταν γλυκός, συντροφικός, αστείος, ίσως μια σταλιά πολύ κοντός, αλλά τόσο πολύ έξυπνος. Ηξερα ότι ήταν παντρεμένος, αλλά νόμιζα ότι ήταν σε διάσταση. Δεν ήταν. Ηταν πολύ ευτυχισμένος με τη σύζυγό του, είχαν δύο όμορφα παιδιά και αξιαγάπητα χριστουγεννιάτικα δείπνα με όλη την οικογένεια.
Οταν είπα πλούσιος, γλυκός, έξυπνος και μόνος, εννοούσα όλα αυτά σε έναν άνδρα. Η πολυγαμία είναι παράνομη και η πολυερωτικότητα τόσο παράξενη».