“Αεροπλάνο πέφτει στο έδαφος από βλάβη, αλλά σαν να κάνει ανώμαλη προσγείωση.
Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη στο Βέλγιο, όταν ένα ελαφρύ αεροσκάφος από βλάβη κατέπεσε στο έδαφος ενώ ο πιλότος βγήκε χωρίς… γρατζουνιά. Όπως φαίνεται στο βίντεο που ανήρτησε το Skynews στο tik tok και κάνει τον γύρο στα social media, όλα συνέβησαν στην περιοχή Σαν Αντρέ στο Βέλγιο. Το ελαφρύ αεραθλητικό αεροπλάνο, από άγνωστο λόγο, άρχισε να χάνει ύψος και να περιδινίζεται ανεξέλεγκτα. Ο πιλότος -που έχει μεγάλη εμπειρία και χαίρει σεβασμού – διατήρησε την ψυχραιμία του και επέδειξε αξιοθαύμαστα αντανακλαστικά. Άνοιξε το αλεξίπτωτο, με το οποίο είναι εφοδιασμένα τα τελευταία χρόνια κάποια μικρά αεροπλάνα, προκειμένου να επιβραδύνει την πτώση του και να την κάνει ελεγχόμενη. Οι πολίτες έκπληκτοι, κατέγραφαν το σκηνικό με τα κινητά τους τηλέφωνα.
Μετά από δευτερόλεπτα που έμοιαζαν με… αιωνιότητα, το αεροσκάφος έσκασε με τη μύτη στο έδαφος, χωρίς ωστόσο να έχει υποστεί μεγάλη ζημιά. Αμέσως μετά, βγαίνει από το κόκπιτ ο πιλότος ο οποίος… αρχίζει να επιθεωρεί το αεροπλάνο του, προσπαθώντας να καταλάβει τι έφταιξε.
https://www.alphafreepress.gr/2022/07/16/kosmos/aeroplano-peftei-sto-edafos-deite-tin-apisteyti-antidrasi-tou-pilotou/
*****
΄
΄Οσο κι αν η Τεχνολογία άργησε, όχι θαύματα να κάνει, αλλά και απλές θεωρίες να εφαρμόσει στην πράξη, τα τελευταία 30 χρόνια δείχνουν πως βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Τα επιτεύγματα θα είναι σπουδαία σε όλους τους τομείς . Φτάνει να χτυπηθούν τα συμφέροντα, η αφύσικη μανία για κέρδος, ακόμα και με κόστος ανθρώπινες ζωές, όπως συμβαίνει με το αεροπλάνο.
Ο τρόπος που ΔΕΝ συνετρίβη στο έδαφος το μικρό αεροπλάνο παραπάνω και ο πιλότος βγήκε σώος και αβλαβής με το …κατσαβίδι στο χέρι να ελέγξει τη ζημιά, είναι η απόδειξη πως το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τα μεγάλα επιβατικά αεροπλάνα. Φτάνει οι εταιρίες να ενδιαφέρονται για λογικά κέδη. ΄Οχι για υπερκέρδη, όπως σήμερα.
Γράφαμε για το ίδιο θέμα:
ΠΙΟ ΣΤΑΣΙΜΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ…ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ! (30/10.2019)
50 νεκροί από το σεισμό στη γείτονα. Εκατοντάδες οι τραυματίες.Μόλις προχτές. ΄Αλλοι σεισμοί αλλού, τσουνάμια, πλημμύρες, τυφώνες. Χιλιάδες νεκροί, σακατεμένοι, άστεγοι. Δε σταματάει με τίποτα αυτό το κακό.Τα στοιχεία της Φύσης ,γίνονται στοιχειά πολλές φορές και δεν τα κουμαντάρεις. Ανέκαθεν έτσι ήταν. Λίγα άλλαξαν μέχρι σήμερα στον τομέα της αντιμετώπισης των επικίνδυνων φαινομένων, απ΄αυτές τις φυσικές απειλές.
Θα το επαναλάβουμε για χιλιοστή φορά εδώ μέσα κι ας γινόμαστε κουραστικοί. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει η τεχνολογία στον τομέα αυτό. Λέγαμε παραπάνω.΄Ο,τι δεν μπορείς να αλλάξεις, άστο. Τα δέχεσαι όπως είναι Δεν είπαμε να καταντήσεις Δον Κιχώτης.
Αλλά τα άλλα,όμως; Αυτά που μπορείς να τα αντιμετωπίσεις; Οι πλημμύρες, ας πούμε. Γιατί να συνεχίζεται αυτό το κακό; Πόσο δύσκολο είναι να κυνηγήσουν από τον ουρανό τα σύννεφα, όταν είναι πολύ φορτωμένα με νερό και πρόκειται να το ξεφορτώσουν πάνω σε κατοικημένες περιοχές; Γιατί να μην τα διασκορπίζουν και να τα στέλνουν αλλού να ρίξουν το κατά τα άλλα πολύτιμο φορτίο τους;
Γράφαμε παλιότερα:
.ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΟΜΗΝΙΑ (15/11/2017)
15 οι νεκροί από την κακοκαιρία -Πνίγηκαν η Μάνδρα και η Νέα Πέραμος
Είναι και περίεργο και εξοργιστικό που ακόμα δεν κατάφερε ο (“τα ζώα μου αργά”) τεχνολογικός μας πολιτισμός να βρει τρόπο να αποτρέπει τέτοιες θεομηνίες. Τί στα κομμάτια; Στον 21ο αιώνα είμαστε. Και πνίγονται άνθρωποι έτσι για πλάκα από μια σφοδρή καταιγίδα;
Πώς είναι δυνατόν, να προβλέπεται ή έκταση και η ένταση ενός τέτοιου καιρικού φαινομένου, συνηθισμένου κατά τα άλλα αυτό το μήνα, όπως λένε οι μετεωρολόγοι, αλλά να μη χτυπιέται το κακό εν τη γενέσει του;
Και το πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό, δεν είναι και τόσο δύσκολο να το φανταστούμε. Απλό. Τα σύννεφα της καταστροφής και του θανάτου να κατα-εκ- διώκονται στη θάλασσα και να απορρίπτουν το επικίνδυνο φορτίο τους στο πέλαγος. Μακριά από κατοικήσιμες περιοχές.
Κι αν κανείς νομίζει πως τέτοιο εγχείρημα, αυτή η προσδοκία, είναι “παραμύθι για αγρίους”, τον πληροφορώ πως έχω δει με τα ίδια μου τα μάτια, πριν χρόνια στο Κίεβο, να συμβαίνει αυτό. Το ξαναγράψαμε παλιότερα.
Σε μια εθνική γιορτή τους, εκεί το 2004 ή 2005 ,είχε καλέσει ο Γιανουκόβιτς τον Πούτιν να παραστεί στην παρέλαση στο Κίεβο. Η μέρα που θα γινόταν η παρέλαση, όμως, ήταν μέρα σφοδρής κακοκαιρίας με καταιγίδες. Κι όμως. Η παρέλαση έγινε.
Λίγο πριν ξεκινήσει, αεροπλάνα με κατάλληλο εξοπλισμό, κυνήγησαν τα φορτωμένα με τόνους νερό μαύρα σύννεφα και τα έδιωξαν μακριά από τον ουρανό του Κιέβου. Τσίτσιδο το ουράνιο “στερέωμα” από πάνω μας, σαν να ήταν καλοκαιράκι! Και η παρέλαση έγινε κανονικά.
Πολλές φορές το έχουμε αναφέρει. Κάτι δεν πάει καθόλου καλά με τη νοημοσύνη ή την ηθική των τεχνολόγων. Κρατούν είτε από ανικανότητα είτε από συμφέροντα, τον πολιτισμό πίσω.
Αν δει κανείς στο διάβα της ιστορίας πόσο αργά εξελίσσεται η τεχνολογία, πόσο περιορισμένες είναι οι εφευρέσεις, οι ανακαλύψεις, οι άλλες επινοήσεις αυτού του πολιτισμού ανά τους αιώνες, θα φρίξει. Σε αντίθεση με τις άλλες επιστήμες και τις ενασχολήσεις του ανθρώπινου μυαλού, ειδικά στη φιλοσοφία, την πολιτική, την οικονομία ,τη νομική, που εξελίχθηκαν πολύμορφα και εντυπωσιακά από νωρίς.
Η τεχνολογία ακόμα εκεί, στάσιμη ή με “βήματα χελώνας”. Ακόμα είμαστε στα καλώδια-σαραναταποδαρούσες, στα πρωτόγονα κομπιούτερ και στη… φόρτιση της μπαταρίας του κινητού κάθε λίγο και λιγάκι! Μια απέραντη ταλαιπωρία, πέρα από γραφικότητα.
Μα τόσο άχρηστοι αυτοί οι άνθρωποι της τεχνολογίας;
Ξαναϋπογράφουμε το παραπάνω κείμενο. Είναι εκνευριστική, ανυπόφορη και φυσικά λίαν επικίνδυνη αυτή η ολιγωρία,η ανικανότητα ή και η σκοπιμότητα της στασιμότητας του τεχνολογικού πολιτισμού.
Βασική αιτία, όμως, θεωρούμε την έλλειψη φαντασίας αυτών των ανθρώπων,που καταπιάνονται με τέτοια και όφειλαν να έχουν αλλάξει τη μορφή του πολιτισμού. Σε αντίθεση με το πλούσιο, γόνιμο φαντασιακό , άλλων επιστημόνων.
Η φαντασία του ανθρώπου είναι αχαλίνωτη. Κι αυτό έχει λόγους. ΄Ενας απ΄αυτούς είναι τούτος: Δείχνει στον άνθρωπο το δρόμο της εξέλιξης.΄Ο,τι μπορείς να φανταστείς, ακόμα και το πιο απίθανο, μια μέρα θα είναι εφικτό, πραγματοποιήσιμο. Ας πάμε πίσω. Ποιος ,εκτός από κάποιον τρελό “Μιχαήλ ΄Αγγελο”,θα μπορούσε τότε να πιστέψει πως σχεδόν όλες οι “φαντασιώσεις” των “αλλιώτικων” αυτών μυαλών, θα γίνονταν σήμερα πραγματικότητα; Ο μύθος του Ίκαρου ,μια εντελώς φανταστική περιπέτεια, δεν ήρθε η ώρα της να γίνει πραγματικότητα;
Θα κυνηγούν μια μέρα τα σύννεφα και θα τα πηγαίνουν πάνω από άνυδρους, ξερούς τόπους στην Αφρική να ποτιστούν. Θα προβλέπουν τους σεισμούς και τα τσουνάμια, ικανή ώρα πριν εκδηλωθούν, για να έχει χρόνο κόσμος να φεύγει. Μεγάλης έκτασης πάνελ-καθρέπτες θα αποθηκεύουν μόνιμα σε μπαταρίες την ηλιακή ενέργεια, που θα είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμη στον άνθρωπο. Θα φτιάξουν σπίτια, που δε θα είναι από πέτρες σίδερο και μπετό, να μην τον πλακώνουν μέσα οι κοτρόνες και τα τσιμεντένια δοκάρια.
Κι ακόμα. Σε περίπτωση βλάβης του αεροπλάνου και πιθανολογούμενης πτώσης του, θα αποσπάται η άτρακτος με τον κόσμο και με δυνατά αλεξίπτωτα θα την προσγειώνουν ασφαλή στη γη. Ευαίσθητες κάμερες στο αμάξι,θα εντοπίζουν, κλάσματα δευτερολέπτου πριν, το ατύχημα και ειδικός “εγκέφαλος” θα το μετακινεί ακαριαία σε άλλη κατεύθυνση.
Απίθανες εποχές, θαυμαστοί καιροί, έρχονται γα το μελλοντικό άνθρωπο. Εμείς,οι “περιλειπόμενοι”, δε θα τα δούμε. Χαιρόμαστε, όμως, μόνο και μόνο με τη σκέψη πως ο κόσμος εξελίσσεται σε παράδεισο με το χρόνο. Καλύτερος κι από εκείνον της εβραϊκής μυθολογίας στην Π.Διαθήκη. Τον “κήπο της Εδέμ”!