ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

_______________________________________________________________________
Η μεγαλύτερη τραγωδία της Μεσογείου: 700 μετανάστες νεκροί στη θάλασσα
Η μεγαλύτερη τραγωδία της Μεσογείου: 700 μετανάστες νεκροί στη θάλασσα [εικόνες&βίντεο]

Ανείπωτη θλίψη και παγκόσμιο σοκ προκαλεί το νέο ναυάγιο στα ανοικτά της Λιβύης, περίπου 220 χιλιόμετρα από το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, καθώς εκφράζονται φόβοι για εκατόμβη θυμάτων.

Τα θύματα, όλοι τους μετανάστες που προσπαθούσαν να περάσουν τις «πύλες» της Ευρώπης, ενδεχομένως να φθάσουν έως και τα 700, ενώ, την περασμένη εβδομάδα είχαν προστεθεί άλλοι 450 νεκροί.

Το αλιευτικό ναυάγησε σε απόσταση περίπου 130 χλμ. από τις λιβυκές ακτές και ενώ μετέφερε περισσότερους από 700 ανθρώπους, σύμφωνα με την αφήγηση των 28 επιζώντων που διασώθηκαν από ένα πορτογαλικό εμπορικό πλοίο

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2.300 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 2013
Οι 5 χειρότερες τραγωδίες μεταναστών από το 2013 – Η Μεσόγειος είναι,πια,το πιο επικίνδυνο σύνορο στον κόσμο
Οι 5 χειρότερες τραγωδίες μεταναστών από το 2013 - Η Μεσόγειος είναι,πια,το πιο επικίνδυνο σύνορο στον κόσμο

Η Μεσόγειος έγινε υγρός τάφος για πάνω από 2.200 μετανάστες τα τελευταία δύο χρόνια. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Οι πέντε χειρότερες τραγωδίες με ναυάγια που μετέφεραν ανθρώπους που επιχειρούσαν να περάσουν από την Αφρική στην Ευρώπη μέσω πλοιαρίων είναι οι εξής:

  • 19 Απριλίου 2015: Υπάρχουν φόβοι για 700 ανθρώπους νεκρούς και μόλις 28 διασωθέντες. Οι μαρτυρίες λένε ότι το πλοιάριο που τους μετέφερε αναποδογύρισε στα Λυβικά χωρικά ύδατα. Αν ο αριθμός επιβεβαιωθεί θα είναι η χειρότερη τραγωδία στη Μεσόγειο.
  • 12 Απριλίου 2015: Μερικές ημέρες πριν άλλοι 400 τουλάχιστον μετανάστες πνίγηκαν όταν το πλοίο αναποδογύρισε έξω από τις ακτές της Λιβύης. Σώθηκαν 145 επιβάτες.
  • Φεβρουάριος 2015: Πάνω από 300 άνθρωποι πέθαναν όταν διατάχθηκαν από τους παράνομους διακινητές ανθρώπων να επιβιβαστούν από τη Λιβύη σε ένα ήδη υπεράριθμο φουσκωτό με άθλιες καιρικές συνθήκες. Περίπου 30 μετανάστες πέθαναν από την έκθεση στις καιρικές συνθήκες πριν η ιταλικές αρχές τους πάει στο νοσοκομείο.
  • Σεπτέμβριος 2014: Περίπου 500 μετανάστες πνίγηκαν ανοικτά της Μάλτας όταν οι λαθρέμποροι ανθρώπινης ζωής τους ανάγκασαν να επιβιβαστούν σε ένα μικρότερο πλοιάριο. Επρόκειτο για την μεγαλύτερη τραγωδία, πριν την σημερινή.
  • Οκτώβριος 2013: Τουλάχιστον 366 άνθρωποι πέθαναν από τους 500 που μετέφερε το πλοίο το οποίο βυθίστηκε έξω από τη Λαμπεντούζα. Πολλά από τα θύματα παγιδεύτηκαν και πέθαναν από ασφυξία. Η ασύλληπτη τραγωδία ανέδειξε το θέμα της μετανάστευσης στις πρώτες σελίδες των παγκοσμίων ΜΜΕ.

 ______________________________________________________________

1. ΜΙΑ ΑΣΗΜΑΝΤΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ “ΤΥΠΟ” Ο ΠΝΙΓΜΟΣ ΤΩΝ 700   ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ.
2. ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΑΙΡΝΕΙ  ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΝΕ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ

 

3. Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ  ΝΑΖΙ  ΤΗΣ Χ.Α. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΧΕΙ ΕΚΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ ΤΗΣ .
___________________________________________________________________
1.α.Νέα τραγωδία: Τουλάχιστον 700 μετανάστες νεκροί από ναυάγιο στις λιβυκές ακτές
Νέα τραγωδία: Τουλάχιστον 700 μετανάστες νεκροί από ναυάγιο στις λιβυκές ακτές [βίντεο]

Υπάρχουν φόβοι ότι σχεδόν 700 μετανάστες είναι νεκροί, αφού ναυάγησε το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν στα ανοικτά των λιβυκών ακτών.

Tην είδηση δημοσίευσε το Times of Malta και το επιβεβαίωσε σήμερα αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Όπως αναφέρει, 28 μετανάστες έχουν διασωθεί, όμως υπάρχουν φόβοι ότι εκατοντάδες πνίγηκαν αφού ένα πλοιάριο που μετέφερε έως και 700 μετανάστες ναυάγησε χθες το βράδυ.

Το ναυάγιο σημειώθηκε στα ανοικτά των λιβυκών ακτών, 180 χιλιόμετρα νότια του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα, επεσήμανε ο αξιωματούχος αυτός που πρόσθεσε ότι στην επιχείρηση διάσωσης συμμετέχει το ιταλικό λιμενικό και σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού.

Αν επιβεβαιωθεί, η τραγωδία αυτή θα είναι η χειρότερη που έχει σημειωθεί ποτέ στη νότια Μεσόγειο και θα ανεβάσει τον αριθμό των νεκρών μεταναστών από την αρχή του έτους σε 1.500.

«Προς το παρόν φοβόμαστε ότι πρόκειται για μια τραγωδία τεράστιων διαστάσεων», σχολίασε η Καρλότα Σάμι εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) μιλώντας στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο.

β. ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΝΤΡΑΓΚΙ
Η Αθήνα προκαλεί ανησυχία στους δανειστές -Φοβούνται τα χειρότερα
Η Αθήνα προκαλεί ανησυχία στους δανειστές -Φοβούνται τα χειρότερα

Η ζώνη του ευρώ είναι μεν καλύτερα εξοπλισμένη, σε σύγκριση με το παρελθόν, προκειμένου να αντιμετωπίσει μία νέα ελληνική κρίση, αλλά θα μπει σε «αχαρτογράφητα νερά», αν η κατάσταση επιδεινωθεί.

  ΄Ετσι από περιέργεια. Κάντε στο  διαδίκτυο ένα γρήγορο έλεγχο .Το κάναμε κι εμείς. Θα διαπιστώσετε ότι  η σημερινή αναφορά στην τραγική  επικαιρότητα  με τους 700 πνιγμένους μετανάστες  είναι    μακράν λιγότερη  σε όγκο κειμένων  και φωτογραφιών  από τα  θέματα της οικονομίας. “Ηλίου φαεινότερο” πως η ζωή του ανθρώπου και ιδιαίτερα του φτωχού, του κατατρεγμένου,που δεν έχει στον ήλιο μοίρα, είναι μια τραγική ασημαντότητα μπροστά  στη λάμψη του  χρήματος.

Κι ας μη σηκώσει κανείς το δάχτυλο να δείξει  υπεύθυνους.΄Ολοι στο μέτρο της αδιαφορίας  που μας αναλογεί, έχουμε ευθύνη.

___________________________________________________________________

2. Δραγασάκης: Ανοιχτό «παράθυρο» για εκλογές ή δημοψήφισμα
(EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) 

Η προσφυγή στις κάλπες, για πρόωρες εκλογές ή δημοψήφισμα, είναι στο πίσω μέρος του μυαλού της κυβέρνησης, αν η διαπραγμάτευση καταλήξει σε αδιέξοδο, παραδέχθηκε ο Γιάννης Δραγασάκης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε, σε συνέντευξή του στο «Βήμα», ότι η κυβέρνηση αναζητά βιώσιμη λύση εντός ευρώ, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει υποχώρηση από τις «κόκκινες γραμμές».

«Η κοινωνία πρέπει να προχωρήσει από την πλευρά της σε διαδικασίες αυτοκαθορισμού και αυτογνωσίας. Το να σερνόμαστε από άλλους ως καλοί μαθητές ή να προεξοφλούμε ρήξεις είναι αδιέξοδο», δήλωσε.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει η σκέψη δημοψηφίσματος ή εκλογών, ο κ. Δραγασάκης παραδέχθηκε ότι είναι μία πιθανότητα, αν και στόχος της κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί συμφωνία. «Στο πίσω μέρος του μυαλού μας, αυτές είναι δυνατότητες αναζήτησης διεξόδου, εφόσον διαπιστωθεί αδιέξοδο», απάντησε.

Αφού αναγκαστικά  σε εκλογές θα πάτε, τί το λέτε και δεν το κάνετε;  Δε σας παίρνει άλλο να τσαμπουκαλεύεστε, να παριστάνετε τα ανήμερα…αριστερά θεριά. (Και,  αν τουλάχιστον είσασταν αριστεροί,  να “πάει στα κομμάτια”,αλλά “μουτσούνα” αριστερού έχετε, όχι πρόσωπο). Αλλιώς, είπαμε,  θα φύγετε “νύχτα” από τη χώρα και όσοι δεν προφτάσετε,  θα κατοικοεδρεύσετε το υπόλοιπον της ζωής σας στο… παλάτι του Κορυδαλλού.

Τελειώνετε, λοιπό, γιατί θα τελειώσετε τον κόσμο από την αγωνία και την προσμονή του χειρότερου. Κουράστηκαν όλοι ,΄Ελληνες και Ευρωπαίοι,  με την ανευθυνότητά σας.

 

Γράφαμε πριν περίπου 2 χρόνια:

 

“ΤΣΙΠΡΑΣ, ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ ΚΑΙ…3 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΜΑΓΚΟΥΡΙΕΣ
 
03.07.13
“Φωτιές άναψαν oi δηλώσεις Βούτση
Τον πραγματικό στόχο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, που είναι η διακοπή της χρηματοδότησης της χώρας και η στάση πληρωμών, αποκάλυψε ο γραμματέας του κόμματός του, Νίκος Βούτσης…”(MME)
Μπορεί ο σφογγοκωλάριος του Τσίπρα  Νίκος Βούτσης , να ηδήνεται χαιρέκακα από μια (πιθανολογούμενη)  στάση πληρωμών. Μπορεί και άλλοι “επώνυμοι” και ” ανώνυμοι” αντιευρωπαϊστές σ΄αυτή τη χώρα να …απολαμβάνουν τον ίδιο μαζοχισμό.
Αλλά,δεν είναι αυτό το θέμα. Και ο σκορπιός, στο γνωστό αισώπειο μύθο,  καρφώνει το βάτραχο με το δηλητηριασμένο κεντρί του ,γιατί ένας σκορπιός είναι  φτιαγμένος από τη φύση του να χύνει δηλητήριο.  Το ένα είναι αυτό. Το άλλο ( το σημαντικότερο),  είναι πως για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πόσο “μικροί”  και ” άρρωστοι” είναι οι ΄Ελληνες πολιτικάντηδες έτσι όπως λειτουργούν,ως “Μαυρογυαλούροι”, αφού για το μόνο που νοιάζονται είναι το κομματικό τους συμφέρον.
΄Ομως, μπορεί ο αμετροεπής και αναίσθητος Συριζαίος, κομματικός αρουραίος να εύχεται την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, μόνο και μόνο γιατί φαντάζεται πως έτσι θα…κονομήσει ψήφους για το κόμμα (σε μια τέτοια χαώδη κατάσταση στη χώρα υπολογίζουν πως με  υστερικές κραυγές και παραληρήματα, όταν θα ρίχνουν το ανάθεμα στους  “προδότες  ευρωπαϊστές της πατρίδας και στα μνημόνια των τοκογλύφων”,  θα μπορούσε  να σταθεί, μια θνησιγενής  κυβέρνηση Τσίπρα ),αλλά χωρίς να το αντιλαμβάνονται εκεί στην Κουμουνδούρου μια επερχόμενη στάση πληρωμών ,πράγματι να είναι η μοναδική λύση.
Και μπορεί μεν η Ιστορία να μην ασχολείται ούτε με μελλοντολογίες ούτε με προβλέψεις και προφητείες, έχει όμως τη δυνατότητα, μελετώντας το ιστορικό γίγνεσθαι και τα αντίστοιχα ιστορικά δρώμενα,να διατυπώνει απόψεις και προτάσεις για το μέλλον, προδικάζοντας ακόμα και τα θετικά ή τα αρνητικά αποτελέσμα τέτοιων προτάσεων. Συγκεκριμένα.
“Μετά λόγου (ιστορικής) γνώσεως”,λοιπόν,   κι εμείς θα προτείναμε στην Ε.Ε και το ΔΝΤ να κλείσουν κάποια στιγμή τη “στρόφιγγα” της παροχής ρευστού στην Ελλάδα, για να δούνε τότε οι Τσίπρες και οι Μιχαλολιάκοι “πόσα απίδια πιάνει ο σάκκος”και πόσο δύσκολο  είναι ατιμωρητί να βάζεις τον…ανεμιστήρα και να εκτοξεύεις ανεύθυνα  σωρό τη  “λάσπη”. Παράλληλα (το σπουδαιότερο κατά την άποψή μας),  μια τέτοια ανώμαλη προσγείωση κάποιων…υπερ-Ελλήνων θα τους έκοβε με το “μαχαίρι” και μια για πάντα τη διάθεση να “παίζουν εν ου παικτοίς”  και να συμπεριφέρονται εσαεί ως άφρονες και ανεύθυνοι οπαδοί και ψηφοφόροι.
Μια τέτοια ενέργεια από τη μεριά των χρηματοδοτών-δανειστών μας θα σήμαινε ,βέβαια, χρεοκοπία της χώρας, με πρώτη  τραγική εκδήλωση τη στάση πληρωμών. Αυτό σημαίνει κατ΄αρχήν  πως σταματά η  καβολή  μισθών και συντάξεων . Κλείνουν σχολεία, νοσοκομεία αρνούνται  να δέχονται,να εγχειρίζουν και να κουράρουν ασθενείς.  Οι δημόσιες υπηρεσίες  και πολύ σύντομα και τα ιδιωτικά καταστήματα-γραφεία θα βάλουν λουκέτο,που θα κρατήσει, όσο καιρό δεν ανοίγει η “στρόφιγγα” για να  μεταγγιστεί πάλι στη χώρα  το δανεικό χρήμα,που το βρίζουν και το  ξορκίζουν τόσο ανεύθυνα οι αντιευρωπαϊστές. Κι αυτοί μεν γνωρίζουν πως ” ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται” και πως αν επενδύσουν σ΄ αυτό το χάος που θα δημιουργηθεί από μια τέτοια εξέλιξη , ελπίζουν πως η συμφορά θα αποδώσει καρπούς που μετριούνται  σε μεγάλα οικονομικά οφέλη για δαύτους.
Ως ανιστόρητοι και ανεγκέφαλοι, όμως, που είναι, δεν ανατιλαμβάνονται πως ΟΤΑΝ: 1. Ο 85χρονος παππούς  ,που τα τελευταία 20 χρόνια ψωνίζει ανελλιπώς ( έστω και με  συμμετοχή)  το καθημερινό χάπι της πίεσης,  βλέπει στο πιεσόμετρο να χτυπάει η πίεση 20αρι 2. Το σακαταμένο από τη μηχανή που ανατράπηκε  παλικάκρι ξεψυχάει στην άσφαλτο, γιατί δε θα υπάρχει ασθενοφόρο να το παραλάβει 3. ΟΤΑΝ…. και πάλι ΟΤΑΝ (ας  μην απαριθμήσουμε εμείς τα δεινά ,για να μη μας κατηγορήσουν ως κινδυνολόγους, που στοχεύουμε στη διέγερση του συναισθήματος),τότε να έρθουν εδώ ο Μιχαλολιάκος με τους…Κασιδιάρηδές του να μιλήσουμε και να τους πούμε τον τρόπο που θα εξαφανιστούν από τη χώρα, γιατί θα “μυρίζει πολύ μπαρούτι” εκείνη την εποχή και δε θα τους παίρει να μένουν εδώ λεπτό!  (Εμείς βλέπετε, ακόμα και τους Μιχαλολιάκους θα τους σώζαμε, εκείνοι,όμως, ακόμα και τώρα απειλούν πως θα μας κρεμάσουν στο …Γουδί!).
Δεν είναι αστεία η πρότασή μας.΄Εχει ιστορική βάση και προοπτική. Είναι ο μοναδικός τρόπος να “κόψεις” , μια κι έξω, “το βήχα” εκείνων,που “τσαμπουκαλεύονται” πως μπορεί η χώρα να τα βγάλει πέρα από μόνη της, χωρίς δάνεια και βοήθεια. Μέχρι σήμερα, έμαθαν εκ του ασφαλούς να κάνουν εύκολη και χυδαία κριτική, να παραληρούν,να εκφωνούν πύρινους “δεκάρικους”,να “ψαρεύουν σε θολά νερά” .
Ας τους αφήσουμε επιτέλους να “βγάλουν το φίδι απο την τρύπα”. Να απολογηθούν στον ΄Ελληνα συνταξιούχο,τον ασθενή,το γονιό,το παιδί. Να “δρέψουν τους καρπούς” της αφροσύνης τους, τις ” θύελλες που έσπειραν να τις θερίσουν”. Δε θέλατε ,κύριοι, στάση πληρωμών;  “Φάτε τη στη μάπα” τώρα! Να δείτε για πότε… ομοθυμαδόν, αρχηγοί,κομματικοί και οπαδοί από αέρος, ξηράς και θάλασσας, θα εγκαταλείπουν τη χώρα ,για να κρυφτούν απο 3 εκατομμύρια … μπαστούνια  συνταξιούχων,που θα απειλούν να τους…ισιώσουν τη μέση. Και μιλάμε ΜΟΝΟ για τους συνταξιούχους!
Να σας πω εγώ, Μιχαλολιάκο και Τσίπρα,  αν θα τολμήσετε άλλη φορά να “μαθαίνετε να κουρεύετε στου κάθε…Κασιδιάρη και Βούτση  το κεφάλι”.
Θα το τολμήσει η Ευρώπη; ΄Εχει τα κότσια η Λαγκάρντ να το προτείνει, αλλά  και να κλείσει τη “στρόφιγγα” του ζεστού ευρώ (η μόνη δύναμη που κατάφερε στην ουσία να αποτρέψει έναν πραγματικό εμφύλιο στον οποίο κινδύνευσε να εμπλακεί η χώρα  μετά το 2009).
Λοιπόν, Ιδού η Ρόδος, ιδού και το…πήδημα!

_____________________________________________________________

 

3. Αρχίζει τη Δευτέρα η δίκη της Χρυσής Αυγής

 

 

 

Αρχίζει τη Δευτέρα η δίκη της Χρυσής Αυγής

Σε λίγες ώρες οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα πάρουν τις θέσεις τους στην Έδρα του δικαστηρίου, που καλείται να δικάσει την ηγεσία, στελέχη και μέλη της Χρυσής Αυγής και να αποδώσει Δικαιοσύνη για βίαιες αιματηρές πράξεις, που καταλογίζονται στους κατηγορούμενους.Οι εφέτες καλούνται να λάβουν μία ιστορικής σημασίας απόφαση και να κρίνουν αν η Χρυσή Αυγή είναι ένας ναζιστικού τύπου σχηματισμός υπό τον μανδύα του πολιτικού κόμματος, όπως αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα.Καλούνται ταυτόχρονα να αποδώσουν με την ετυμηγορία τους δίκαιο για τα θύματα της βίας κατηγορουμένων, καθώς θα κρίνουν επί της ουσίας τρεις συγκεκριμένες αιματηρές υποθέσεις που κατά την άποψη των δικαστικών λειτουργών οι οποίοι χειρίστηκαν έως τώρα τον φάκελο «Χρυσή Αυγή», αποτελούν στοχευμένες ενέργειες μίας δομημένης και απόλυτα συντονισμένης εγκληματικής οργάνωσης.Το δικαστήριο θα κρίνει αν οι συγκεκριμένες ενέργειες έγιναν «σε εφαρμογή των καταστατικών “αρχών” και επιδιώξεων της εγκληματικής οργάνωσης», όπως αναφέρεται στο πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη, ή αν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά ανεξάρτητα από τις κομματικές κατευθύνσεις και επιλογές.Η δίκη, αφού ξεκινήσει, αναμένεται να διαρκέσει περίπου έναν χρόνο, ενώ αποτελεί ακόμη ζητούμενο αν η μικρών διαστάσεων αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού θα ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες μίας τέτοιας διαδικασίας.Οι υποθέσεις που θα εξεταστούν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και οι κατηγορούμενοι σε αυτές είναι:Υπόθεση δολοφονίας του 34χρονου μουσικού, εργάτη στη Ζώνη Περάματος, Παύλου Φύσσα, τη νύχτα της 17ης Σεπτεμβρίου 2013. Κατηγορούμενος για την εν ψυχρώ ανθρωποκτονία είναι ο Γιώργος Ρουπακιάς, ενεργό και δραστήριο μέλος της Χρυσής Αυγής με υψηλή θέση στην Τοπική της Νίκαιας, δραστηριότητα την οποία ο ίδιος εμφανίζει ως «απλή υποστήριξη στο κόμμα». Κατηγορούμενος για άμεση συνέργεια στην δολοφονία του 34χρονου είναι ο Ιωάννης Καζαντζόγλου, επίσης στέλεχος της Τοπικής Νίκαιας. Κατηγορούμενοι για απλή συνέργεια στην δολοφονία είναι άλλα 16 άτομα, μεταξύ των οποίων ο Γεώργιος Πατέλης γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας – πυρηνάρχης της οργάνωσης.
Υπόθεση επίθεσης σε βάρος τριών Αιγύπτιων ψαράδων στο σπίτι τους στο Πέραμα στις 12 Ιουνίου 2012, με κατηγορουμένους για απόπειρα ανθρωποκτονίας κλπ πέντε άτομα μεταξύ των οποίων ο πυρηνάρχης Περάματος.
Υπόθεση επίθεσης σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ στις 12 Σεπτεμβρίου 2013 στο Πέραμα, με εννέα τραυματίες. Κατηγορούμενοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας κλπ είναι τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων ο πυρηνάρχης Περάματος.
Το ογκωδέστατο υλικό που τίθεται στην κρίση των δικαστών περιλαμβάνει χιλιάδες έγγραφα, ηχητικά και οπτικά ντοκουμέντα, κατασχεθέντα ηλεκτρονικά στοιχεία, αλλά και απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες εμπλεκομένων που καταγράφηκαν με εντολή του εισαγγελέα μετά τη δολοφονία Φύσσα, όσο και πολλές άλλες πριν το έγκλημα στο Κερατσίνι που θα κριθεί αν θα αξιολογηθεί ποινικά.

Μεταξύ άλλων υποθέσεων που καλείται να αξιολογήσει το δικαστήριο είναι η δικογραφία για τη βίαια επίθεση σε βάρος εργατών από το Πακιστάν στην περιοχή της Ιεράπετρας Κρήτης στις 13 Φεβρουαρίου 2013.

Στη δικογραφία περιγράφονται ακόμη ως δράση της εγκληματικής οργάνωσης με βάση φυλετικό μίσος ή μίσος για τους πολιτικούς αντιπάλους της και οι υποθέσεις:

Δολοφονία του Πακιστανού εργάτη Ζαχζάτ Λουκμάν στις 17 Ιανουαρίου 2013 στα Πετράλωνα, για την οποία οι δύο δράστες Διονύσης Λιακόπουλος και Χρήστος Στεργιόπουλος έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη και στην παρούσα δίκη είναι κατηγορούμενοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
Επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα στις 30 Ιουνίου 2008, για την οποία έχουν καταδικαστεί σε πρόσκαιρη κάθειρξη οι Βασίλης Σιατούνης και Αθανάσιος Στράτος, που λογοδοτούν τώρα για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
Ενώπιον των δικαστών θα λογοδοτήσουν επίσης άλλοι 16 κατηγορούμενοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Η ηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης, όπως αναφέρεται στη δικογραφία -και ο αρχηγός της, Νίκος Μιχαλολιάκος- είναι υπόλογη για την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Κάποιοι εκ των πρώην και νυν βουλευτών, που θα καθίσουν στο εδώλιο είναι αντιμέτωποι και με άλλες κατηγορίες που αφορούν κυρίως παραβάσεις το νόμου περί όπλων.

Ενώπιον του δικαστηρίου θα βρεθούν οι: Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Ηλίας Παναγιώταρος, Κωνσταντίνος Μπαραμπαρούσης, Ελένη Ζαρούλια, Γιώργος Γερμενής, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Νίκος Μίχος, Γιώργος Γερμενής, Αντώνης Γρέγος, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχαήλ Αρβαντίτης-Αβράμης, Ευστάθιος Μπούκουρας, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Νίκος Κούζηλος, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Δημήτρης Κουκούτσης.

Επιπλέον κατηγορίες για κακουργηματικού ή πλημμεληματικού βαθμού οπλοκατοχή αντιμετωπίζουν οι Ν.Μιχαλολιάκος, Ηλ.Κασιδιάρης, Ι.Λαγός, Ν.Μίχος, του οποίου οι κατηγορίες αφορούν όπλα και πυρομαχικά, Στ.Μπούκουρας και Χρ.Παππάς. ο οποίος βαρύνεται επίσης και με υπεξαίρεση μνημείου (πλημμέλημα).

Το ποινικό και το πολιτικό διακύβευμα

Η δίκη της ηγεσίας και στελεχών της Χρυσής Αυγής και η νομική τεκμηρίωση της απόφασης που θα λάβει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για την «εγκληματική οργάνωση» και τις ενέργειές της θα έχει ποινική αλλά και πολιτική σημασία, καθώς για πρώτη φορά ένα ποινικό δικαστήριο θα απαντήσει αν η παρουσία του κόμματος στην πολιτική ζωή και στη Βουλή έγινε με «καταχρηστική άσκηση δικαιώματος στην ίδρυση κόμματος».

Το ερώτημα και εντέλει διακύβευμα της δίκης τέθηκε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Ισίδωρο Ντογιάκο με την πρότασή του για την μεγάλη υπόθεση. Ο εισαγγελέας αναφέρει σε ειδικό κεφάλαιο στην πρότασή του ότι η «ένωση προσώπων» που «υπό τον μανδύα του πολιτικού κόμματος» δεν εξυπηρετεί τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, ασκεί καταχρηστικά το δικαίωμα στην ίδρυση κόμματος.

Η θέση του εισαγγελικού λειτουργού είναι πως δεν πρόκειται για νόμιμο ένα κόμμα, που επιδιώκει την επίτευξη των στόχων του με τη χρήση σωματικής ή ένοπλης βίας. Στη δικογραφία για την υπόθεση αναφέρεται διαρκώς πως «η ολιγομελής ναζιστικού τύπου ομάδα», που συγκροτείται στα τέλη του 1980 είναι η ίδια που μετεξελίσσεται σε κόμμα καταθέτοντας καταστατικό στον Άρειο Πάγο το 2012.

Όπως τονίζει ο εισαγγελέας αναφερόμενος στο αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης: «…απαραίτητη προϋπόθεση για τη νόμιμη λειτουργία ενός πολιτικού κόμματος είναι να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Κατά την εν λόγω συνταγματική επιταγή, δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί νόμιμο πολιτικό κόμμα η ένωση προσώπων ή η οργάνωση η οποία, υπό τον μανδύα του πολιτικού κόμματος, επιδιώκει την επίτευξη των στόχων της με τη χρήση σωματικής ή ένοπλης βίας, εκτόξευση απειλών κατά της ανθρώπινης ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας οποιουδήποτε πολίτη με πραγματικό σκοπό την τέλεση αξιοποίνων πράξεων και την περαιτέρω διασάλευση της δημόσιας τάξης.

Σημειώνεται ότι η δίκη εισάγεται με ένα βούλευμα (αριθμ 215/2015) στο οποίο καταγράφεται η μειοψηφία του εισηγητή της υπόθεσης Νίκου Σαλάτα ως προς το βασικό αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης.

Ο εφέτης σε περίπου 30 σελίδες διατυπώνει την άποψη -που επικαλούνται και οι «διευθύνοντες την εγκληματική οργάνωση» νυν και πρώην βουλευτές- ότι η κατηγορία πρέπει να εκπέσει, καθώς δεν προκύπτει οικονομικό όφελος για τις παράνομες δραστηριότητες της ομάδας. Κατά τον κ. Σαλάτα βάσει της σύμβασης του Παλέρμο, που υπέγραψαν 180 χώρες το 2000, η εγκληματική οργάνωση υφίσταται ως κατηγορία εφόσον από τη δραστηριότητα των μελών της προκύπτει οικονομικό ή άλλο υλικό όφελος της ηγεσίας και των μελών της.

Η άποψη του κ. Σαλάτα, που θα κριθεί εντέλει από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, δεν έγινε δεκτή όχι μόνον από τα υπόλοιπα δύο μέλη του Συμβουλίου Εφετών, που παρέπεμψαν τους κατηγορούμενους της Χρυσής Αυγής, αλλά και από δεκάδες νομικούς, που τονίζουν ότι η Ελλάδα, από το 2001, αποσυνέδεσε με νόμο την εγκληματική οργάνωση από οικονομικά οφέλη των μελών της, καθώς ενέταξε στην κατηγορία και τρομοκρατικές ενέργειες

1. Αύριο οι δικαστές που θα δικάσουν τους Ναζί, δικάζονται  και οι ίδιοι από την Ιστορία, η οποία έχει εδώ και χρόνια εκδώσει τη δική της, τελεσίδικη απόφαση.΄Οποιος είτε διαπράττει είτε θαυμάζει και προκαλεί με οποιοδήποτε τρόπο ειδεχθή εγκλήματα  σαν εκείνα  του ναζισμού, είναι ένοχος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ας προσέξουν οι δικαστές. “Γράφουν ιστορία”  κι εκείνη τους παρακολουθεί.

2. Οι Ναζί του Μιχαλολιάκου και ο ίδιος δε δικάζονται μόνο για τα συγκεκριμένα εγκλήματα που περιλαμβάνουν οι κατηγορίες. Είναι και ηθικοί αυτουργοί ΟΛΟΙ τους σε 60 ρατσιστικές δολοφονίες και σε 3.500 επιθέσεις, κακοποιήσεις, βασανισμών και βανδαλισμών. Πόσο  νομικό μυαλό χρειάζεται για να αντιληφθεί κανείς πως αν δεν υπήρχαν  τα παραληρηματικά κηρύγματα μίσους και οι  άναρθρες κραυγές εκδίκησης  του Μιχαλολιάκου και των πρωτοπαλίκαριών του, κανένας «Ρουπακιάς» δε θα είχε λόγο να δολοφονήσει με τέτοια αγριότητα  έναν αθώο άνθρωπο, επειδή  πίστευε πως όποιος δεν είναι Χρυσαυγίτης ή πολεμάει το ναζισμό, είναι άξιος ενός τέτοιου θανάτου.

3. Ο πανάθλιος εφέτης Νίκος Σαλάτας δεν είναι μόνο ένας “Εφιάλτης”  στις “Θερμοπύλες”  των  πανανθρώπινων διαχρονικών αξιών και αρχών  και ως τέτοιος   ένα σίχαμα της Ιστορίας, αφού  φτύνει τα εκατομμύρια αθώων θυμάτων της θηριωδίας των Ναζί (αυτούς   θαυμάζουν και μιμούνται  οι «επίγονοι» Μιχαλολιάκοι), αλλά και νομικά ανεπαρκής, αν συνεχίζει να στηρίζει την άποψη περί  σύνδεσης εγκληματικής οργάνωσης και οικονομικού οφέλους. Εμείς πιστεύουμε πως  η διαφωνία του είναι πρόφαση για τη συγκάλυψη  των εγκλημάτων των Ναζί που δικάζονται και είναι όχι μόνο κατάπτυστος ως λειτουργός της Θέμιδος, αλλά και ένοχος για τα ίδια εγκλήματα για τα οποία κατηγορεί η Ιστορία  του ίδιους τους Ναζί και τους θαυμαστές τους. Αλλιώς, οι προϊστάμενοί του  όφειλαν να τον απολύσουν πάραυτα από τη θέση του  ως  επικίνδυνα ανεπαρκή, αν  είναι τόσο επιπόλαιος και δεν  είχε προσέξει πως η Ελλάδα, από το 2001, αποσυνέδεσε ΜΕ ΝΟΜΟ την εγκληματική οργάνωση από οικονομικά οφέλη των μελών της, καθώς  ενέταξε στην κατηγορία  και  τρομοκρατικές ενέργειες.