CIA: “ΑΡΡΕΝ ΟΥ ΘΗΛΥ ” (ΠΥΘΙΑ) *

 

«Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις της CIA για το μέλλον του πλανήτη, καθώς, σύμφωνα με την αναφορά της, η οποία δημοσιεύεται κάθε 4 χρόνια, έχει φέτος τίτλο ‘Ο κόσμος το 2035, σύμφωνα με τη CIA: Το παράδοξο της ανάπτυξης’

Συγκεκριμένα προβλέπει εντάσεις μεταξύ κρατών αλλά και στο εσωτερικό χωρών τα πέντε επόμενα χρόνια και αύξηση της τρομοκρατικής απειλής, ενώ οικονομικά βλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Η απαισιοδοξία είναι ορατή από τις πρώτες κιόλας γραμμές της αναφοράς: ‘Στα επόμενα πέντε χρόνια θα δούμε αύξηση των εντάσεων μεταξύ κρατών αλλά και στο εσωτερικό τους’, τονίζεται, και παράλληλα, γράφει η αναφορά, η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί. Η τρομοκρατική απειλή θα αυξηθεί σε διάφορες μορφές και απέναντι στην οποία τα κράτη όλο και πιο διχασμένα θα δυσκολευτούν να απαντήσουν.

Γράφαμε παλιότερα  για την Αμερική σε κείμενό μας με τίτλο

 

ΑΜΕΡΙΚΗ:ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ 10, ΦΥΣΙΚΗ 10. ΙΣΤΟΡΙΑ…ΜΗΔΕΝ! (28/8/2013)

 

«…όλως περιέργως , στην Ιστορία βαθμολογείται με … ΜΗΔΕΝ. Σαν να έχουν εθιστεί οι Αμερικανοί (αναφερόμαστε  στην πολιτική και τη στρατιωτική εξουσία τους) στην ανυποληψία των συμπερασμάτων -διδαγμάτων της   επιστήμης του Θουκυδίδη . Θα έλεγε κανείς πως τη μισούν την Ιστορία οι Αμερικανοί,  όπως ο …Διάβολος σε εκείνη την (απαίσια) παραγωγή της  κινηματογραφικής τους βιομηχανίας  υπό τον τίτλο …ο «Εξορκιστής»!  Γι΄αυτό και επαναλαμβάνουν   τα ίδια  λάθη, δε συνετίζονται απ΄αυτά! Κι όμως. Η χώρα ευτύχησε να έχει  καλούς ιστορικούς τα  τελευταία, τουλάχιστον, χρόνια, μεταξύ των οποίων, κατά τη δικιά μας άποψη , κορυφαία  θέση  κατέχει ο εκλιπών  (το 2010)  XAOYΑΡΝΤ ΖΙΝ. Από την άλλη, όμως, σε  νευραλγικές υπηρεσίες, όπως  αυτή της CIA,  υπηρετούν από τους  χειρότερους , επαγγελματίες  ιστορικούς.

Αν δεν ήταν αυτή η πραγματικότητα, όσον αφορά τις φτωχές, ιστορικές επιδόσεις των αμερικανικών κυβερνήσεων , τότε πώς εξηγείται ότι η Αμερική  πολλές φορές «φυτρώνει εκεί που δεν τη σπέρνουν» και όπου δεν την κάλεσε κανείς να πάει;  Η θεωρία της υποστήριξης των συμφερόντων της ανά τον κόσμο ή η ιδιότητα του «καλού αστυφύλακα» που κυνηγάει και τιμωρεί παντού τον «κακό κλέφτη», δε φτάνουν για να δικαιολογήσουν αυτή την επιρρέπεια της αμερικανικής πολιτικής να «χώνει  τη μύτη” της  στις διαφορές και τις διενέξεις των άλλων κρατών.  Ιστορικά  παραδείγματα άπειρα και ενδεικτικά. Να επισημάνουμε τα πιο κραυγαλέα:

  1. Βιετνάμ: Ξεκίνησαν μια ολόκληρη εκστρατεία στην  «άκρη» του κόσμου  (αρχές της δεκαετίας του ’60) ,που ουδείς ( ούτε οι ίδιοι οι Αμερικανοί) κατάλαβε,  γιατί έγινε. (΄Οπως κάποια χρόνια πριν, είχε γίνει το ίδιο στην Κορέα, όπου, μάλιστα, πολέμησαν και χάθηκαν  πολλοί ΄Ελληνες). Για τον πόλεμο στο  Βιετνάμ ,  η επίσημη δικαιολογία ήταν  πως, ως σύμμαχοι  του Νότιου, μη κομμουνιστικού,  Βιετνάμ, πήγαν να το βοηθήσουν στον πόλεμο με το Βόρειο, κομμουνιστικό κομμάτι της χώρας . Η αποτυχία παταγωδέστατη. Χιλιάδες νεκροί, τραυματίες και ψυχολογικά σακατεμένοι άνθρωποι και μάλιστα όχι » μισθοφόροι» στρατιώτες, όπως είναι σήμερα ο στρατός της Αμερικής, αλλά «αμούστακα» παιδιά της «διπλανής πόρτας», που τους μάζεψαν από φάρμες, εργοστάσια, μαγαζιά, για να γίνουν «κιμά», χωρίς λόγο. Η αποχώρηση από τον «τάφο» των Αμερικανών στο Βιετνάμ, πέρα από τις φοβερές ανθρώπινες απώλειες, άφησε και μια οικονομία λαβωμένη  θανάσιμα, που τροχοπέδησε την ανάπτυξη της χώρας για τα επόμενα χρόνια σε πολλούς τομείς. Με αυτό το «βρώμικο» πόλεμο, οι τότε αμερικανικές κυβερνήσεις κατάφεραν, ένας λαός που λίγα χρόνια πριν  έδωσε τη χαριστική βολή στην εξαφάνιση του ναζισμού στην  Ευρώπη  και έγιναν οι «σωτήρες» του ελεύθερου κόσμου, να καταντήσει  τελικά να χαρακτηρίζεται  ως  «χωροφύλακας» και « φονιάς των λαών», καλλιεργώντας έτσι για χρόνια ισχυρά σύνδρομα αντιαμερικανισμού σε όλο τον κόσμο.
  2. Ιράκ. Με πρόφαση πως ο Σαντάμ Χουσεϊν  ήταν «εγκληματίας πολέμου» και δικτάτορας (χρήση χημικών, εθνοκαθάρσεις” κ.α) οι Αμερικανοί  εισβάλουν στη χώρα (2003), την ισοπεδώνουν στρατιωτικά και οικονομικά, αφήνουν πίσω τους χιλιάδες νεκρούς (δικούς τους και ημεδαπούς)  και αφού συλλαμβάνουν και τιμωρούν  σε…δίκαιη, ιρακινή δίκη το Σαντάμ και τον κρεμάνε, αποχωρούν ,ενώ όλα αυτά τα χρόνια, μέχρι και  σήμερα,  η χώρα  σπαράσσεται από τον εμφύλιο, τη βία, τη φτώχεια και την ανασφάλεια, εξαιτίας αυτής της  απρόκλητης εισβολής.
  3. Αίγυπτος -Λιβύη. Η διεθνής ισλαμική τρομοκρατία, που στην ουσία καθοδηγείται από την Αλ-Κάιντα, με μοχλό τους λεγόμενος  «Αδελφούς Μουσουλμάνους» ,ξεσηκώνει στις δύο χώρες (αλλά και  σε άλλες αραβικές και αφρικανικές)  το λαό τους,  βαπτίζει την εξέγερση λαϊκή επανάσταση («αραβική άνοιξη»)  και με την εντελώς ανιστόρητη και αντιφατική   (για τα συμφέροντά τους)  βοήθεια στους  «αντιφρονούντες»  ΠΑΛΙ των Αμερικανών και του  ΝΑΤΟ , οι δύο χώρες πληρώνουν ένα βαρύτατο τίμημα σε αίμα,  διχασμό και μίσος. Οι …επαναστάτες  συλλαμβάνουν τους  2 ηγέτες των χωρών ,Μουμπάρακ και Καντάφι, οι οποίοι, ναι, μεν, δεν ήταν και  οι καλύτεροι ηγέτες στον κόσμο  (ασκούσαν καταπιεστική και «αντιδημοκρατική» πολλές φορές εξουσία), ήταν όμως εγγύηση ενότητας του λαού των δύο χωρών και το σημαντικότερο, εγγύηση της ειρήνης στη Μεσόγειο.  Σήμερα, αφού οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», διάφορες άλλες ισλαμικές -εθνοτικές μειονότητες  και  οι Αμερικανοί  με το ΝΑΤΟ, έφεραν τον «κόσμο ανάποδα» στις 2 χώρες ,  τόσο καιρό μετά την κατάρρευση των παλιών καθεστώτων ,  συνεχίζεται η αιματοχυσία,  παραμένει βαθιά διχασμένος ο  πληθυσμός,  μαίνονται  ο εμφύλιος, το μίσος,  η εκδίκηση (ειδικά στην Αίγυπτο) . Αυτή την ώρα , οι νέες εξουσίες  αδυνατούν πλέον να ελέγξουν την κατάσταση και να  οδηγήσουν τις χώρες τους στην ειρήνη και την ομόνοια. Ουδείς γνωρίζει «τί τέξεται η επιούσα».
  4. Σαν να μην έφταναν  όλα αυτά,  στη συνέχεια της λεγόμενης  «αραβικής άνοιξης»  με την ευλογία ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ (ή έστω την ανοχή) ΠΑΛΙ της Αμερικής και του ΝΑΤΟ, ξεσηκώνονται οι αντικαθεστωτικοί στη Συρία. Λησμόνησαν ,όμως, όλοι οι εμπλεκόμενο πως η κυβέρνηση του  σοσιαλιστικού κόμματος Μπάαθ υπό τον Μπασάρ αλ ΄Ασαντ ,δεν είναι σαν αυτές της Αιγύπτου και της Λιβύης. Εκεί, τα «βρήκαν μπαστούνια», αφού και η συνοχή του συριακού λαού απεδείχθη ισχυρότερη, αλλά και η στρατιωτική μηχανή του ΄Ασαντ με ρωσικά όπλα ενισχυμένη ,φάνηκε αρκετά  δυνατή. Το αποτέλεσμα  ήταν από  την ημέρα έναρξης του εμφύλιου πολέμου στη χώρα, να έχουν σκοτωθεί πάνω απο 100.000 Σύριοι! Πολλές ευημερούσες παλιότερα συριακές πόλεις ισοπεδώθηκαν και η οικονομία καταστράφηκε εντελώς. ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ: Αυτή την ώρα, δεν έφτασε τόσο αίμα, πόνος και καταστροφή, η χιλιοταλαιπωρημένη χώρα περιμένει την επίθεση ΠΑΛΙ των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ! Οι εισβολείς θέλουν, λένε, να τιμωρήσουν τον ΄Ασαντ, γιατί χρησιμοποίησε χημικά. Στο μεταξύ («τραγική ειρωνεία»), μόλις την περασμένη εβδομάδα,  διέρρευσε  στα MME  κείμενο της CIA στο οποίο αποκαλύπτονται τα ακόλουθα: « Με τη βοήθεια της CIA ο Σαντάμ επιτέθηκε με χημικά όπλα στο Ιράν. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία με αφορμή τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ, έρχεται στη δημοσιότητα έγγραφο της CIA που αποκαλύπτει ότι πριν από 20 χρόνια είχαν βοηθήσει τον Σαντάμ Χουσεΐν να πραγματοποιήσει χημικές επιθέσεις κατά του Ιράν.Το Ιράκ εξαπέλυσε την ίδια χρονιά  τέσσερις επιθέσεις με χημικά όπλα εναντίον του Ιράν προκαλώντας χιλιάδες νεκρούς! Η χειρότερη επίθεση με αέριο σαρίν έγινε τον Απρίλιο του 1988.»

Υποστηρίζουμε ,λοιπόν,  πως η  Αμερική ευτύχησε να έχει  καλούς ιστορικούς τα  τελευταία, τουλάχιστον, χρόνια, μεταξύ των οποίων κορυφαία  θέση  κατέχει ο     XAOYΑΡΝΤ ΖΙΝ. Από την άλλη, όμως, σε  νευραλγικές υπηρεσίες, όπως  αυτή της CIA,  υπηρετούν από τους  χειρότερους , επαγγελματίες  ιστορικούς .

Οι ιστορικοί της αμερικάνικης  CIA,  όπως υποστηρίζουμε στο παραπάνω κείμενο, μάλλον ανιστόρητοι θα  λέγαμε πως είναι. Και δε μιλάμε  μόνο για  τα σφοδρά λάθη που συνεχίζουν να κάνουν σε σχέση με τις ιστορικές  κρίσεις τους, που ως σύμβουλοι της εκάστοτε κυβέρνησης, καταθέτουν για τα διάφορα ζητήματα  και  όχι μόνο της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Χείριστο είναι επίσης το γεγονός πως αυτές  οι ιστορικές κρίσεις έχουν να κάνουν πάντα με ένα συγκεκριμένο τρόπο σκέψης, μια στερεότυπη ερμηνεία του κόσμου, λες και όλα μένουν ακίνητα και  ίδια στο ιστορικό γίγνεσθαι. Και φυσικά με τη δεδομένη αρχή «πρώτα  και πάνω απ΄όλα η Αμερική»!

Στη σκέψη των Αμερικανών ιστορικών της CIA  η χώρα τους είναι το  «κέντρο του κόσμου» και δεν μπορεί  να εννοηθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη «κοσμοϊστορικό» γεγονός στο οποίο δε θα έχουν θετική ή αρνητική συμμετοχή οι Αμερικανοί. Είναι κανόνας σκέψης  και στην αμερικάνικη ιστορική κρίση, αλλά και στη γενικότερη κουλτούρα της χώρας. Γι΄ αυτό και οι περισσότερες προβλέψεις της CIA ,σαν την πρόσφατη που παραθέσαμε , αφορούν με τον κόσμο ,αλλά ΕΤΣΙ, ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΑ ΕΠΙΘΥΜΟΥΣΑΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ  ΝΑ ΕΞΕΛΙΧΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ  ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.

Εν ολίγοις, με τέτοιες «Δελφικές» προρρήσεις προετοιμάζουν, επηρεάζουν, κατευθύνουν την εξέλιξη του  ιστορικού γίγνεσθαι. ΄Η, κι αν δεν τα καταφέρνουν πάντα,  τουλάχιστον αυτό επιθυμούν για τους ευνόητους λόγους των συμφερόντων τους.

Πρώτη και καλύτερη, εδώ και πολλά χρόνια σ΄αυτό το δρόμο που έχει χαράξει κυρίως η πάγια ,εθνική  εξωτερική πολιτική τους, η CIA με τα διάφορα «γραφεία» της, τα ινστιτούτα ,τους ιστορικούς  και τους άλλους ειδικούς ,που αποφασίζουν πριν το ιστορικό γίγνεσθαι για …εκείνο! Αν μη τι άλλο ,μια τέτοια  στάση, είναι (προπαντός) αφύσικη και οι αρχαίοι ΄Ελληνες  θα τη χαρακτήριζαν ως ΄Υβριν.

Παλιότερα είχαμε στηρίξει τη συγκεκριμένη αυτή άποψη σε αποκαλυπτικό   θέμα μας με τίτλο

«ΆΡΡΕΝ ΟΥ ΘΗΛΥ»! (28/12/2016). Ας το δούμε:

α. “Οι καλά τεκμηριωμένες προβλέψεις της ομάδας του Fortune για τα πρόσωπα, τα προϊόντα, και τις τάσεις που θα κυριαρχήσουν το 2017.

Όπως κάθε χρόνo, το Fortune, προχωρά σε προβλέψεις και εκτιμήσεις για το τι θα φέρει το 2017 στους βασικότερους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας όπως για παράδειγμα στην τεχνολογία και πως θα διαμορφωθεί το παγκόσμιο οικονομικό τοπίο»

β. «Μαύρες προβλέψεις από τη Guardian για το 2017 – Ντόμινο του χάους στην Ευρώπη, με θύμα την Ελλάδα».

γ. «Οι 10 «Ακραίες Προβλέψεις» της Saxo Bank για το 2017»

δ.  «απαισιόδοξα σενάρια του Bloomberg για το 2017 -Τι προβλέπει για την Ελλάδα».

ε. Το STRATFOR ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ.

«Στις πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις, σε κράτη-μέλη, που έχει μπροστά της η ΕΕ αναφέρεται το Stratfor, κάνοντας προβλέψεις για το 2017.

Στην ανάλυση επισημαίνεται ο κίνδυνος κατάρρευσης όχι μόνο λόγω του ενδεχομένου επέλασης των ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων, αλλά και από την αύξηση της δυναμικής τους.

Παράλληλα αναφέρεται στον ρόλο της Ρωσίας, λέγοντας ότι υπογείως στηρίζει τις δυνάμεις αυτές με στόχο τη διαίρεση, αλλά και στην πίεση που ίσως αντιμετωπίσει η Πολωνία.

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, το think tank δεν βλέπει εκλογές καθώς, όπως λέει, η κυβέρνηση φοβάται το αποτέλεσμα».

 

(Διευκρινίσεις: Το Stratfor,είναι ένα «ινστιτούτο» που παρέχει σε συνδρομητές του «υψηλής ποιότητας και ακρίβειας αναλύσεις σε γεωστρατηγικής, οικονομικής και γεωπολιτικής φύσης θέματα, σε παγκόσμιο επίπεδο», όπως ισχυρίζεται.  Συνήθως οι προβλέψεις του και οι αναλύσεις του λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από κυβερνήσεις, πολιτικούς, επιχειρηματίες, οικονομικά κέντρα κλπ.  Δημοσίευσε μάλιστα έκθεση-πρόβλεψη για μια δεκαετία στην οποία προβλέπει   πολύ αίμα και προμηνύει άσχημα «μαντάτα» για την ΕΕ, την Ρωσία .

 

Να θυμίσουμε πως  το γεωπολιτικό ινστιτούτο Stratfor είναι παρακλάδι της CIA,που  περισσότερο εκφράζει τις ευχές των Αμερικανών για διατήρηση της παγκόσμιας κυριαρχίας και αποδυνάμωση όλων των υπόλοιπων κρατικών οντοτήτων που θα μπορούσαν να απειλήσουν την πρωτοκαθεδρία τους. Σαν «ευχολόγιο» μπορεί να μην έχει ιδιαίτερο βάρος, αλλά σαν σχεδιασμοί των Αμερικανών για το πως θα ήθελαν να πάνε τα πράγματα στον πλανήτη έχει ιδιαίτερη σημασία).

 

«Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται» . Και η παγκόσμια βιομηχανία παραπληροφόρησης σε όλα της τα πόστα και τα  παραρτήματα (τύπος, οργανώσεις, ινστιτούτα, κλαμπ, φόρα κ.λπ), για να εξασφαλίσει  κέρδη (κυρίως οικονομικά)  επενδύει πρωτίστως στον τρόμο, τον πανικό, την ανασφάλεια.  Παγκόσμιας εμβέλειας έντυπα, κανάλια, ραδιόφωνα, ιστότοποι, αλλά και το …αξιόπιστο ινστιτούτο Stratfor της CIA, προχωρούν λήγοντος του 2016 και… εισβάλοντος του 2017 σε  πολλές και ποικίλες προβλέψεις, που είναι προσφιλείς τακτικές  τους αυτές τις ημέρες σε όλο τον κόσμο.

 

«Πόλεμοι, σεισμοί, λιμοί, λοιμοί, καταποντισμοί,» τα … «σημεία των καιρών» σύμπαντα θα ξεσπάσουν παρελάσουν τη χρονιά που έρχεται. Ειδικά στην Ευρώπη για την οποία  κάνει  ειδικές  προβλέψεις το Stratfor, όπως: Η  Ε.Ε διαλύεται οσονούπω, η Ελλάδα… πάει καλιά της, η Γαλλία   ψηφίζει ακροδεξιά-ναζιστικά και άλλα τέτοια φαιδρά και ξεδιάντροπα πακέτα φόβου που ξετυλίγει το αμερικάνικο παρακλάδι της  CIA.

 

Παράλληλα, ενώ όλα αυτά τα «Μέσα πληροφόρησης» μας δηλώνουν μεγαλόστομα πως κάνουν προβλέψεις για το 2017  στην ουσία, όσα περιγράφουν ή είναι…ευσεβείς πόθοι (θα ήθελαν να συμβούν) ή  είναι «ήξεις αφήξεις» και «ναι μεν, αλλά». Αοριστολογίες, γενικότητες, «Κέραμοι και λίθοι ατάκτως ερριμένα». Τίποτα οριστικό τελεσίδικο και αμετάκλητο. ΄Ενας αχταρμάς από  υλικά  πάσης φύσεως  και αμφίβολης ποιότητας  πέφτουν στο  μπλέντερ για να βγει αυτό το παχύρευστο πράμα ,που είναι  λίαν επικίνδυνο προς βρώση (διάβαζε να το πάρει κανείς στα σοβαρά).

΄Εχουμε ξαναγράψει πως η εμπορική  δημοσιογραφία και φυσικά  οι μυστικές υπηρεσίες των κρατών έχουν τη χάλκευση, την παραποίηση της είδησης, της πληροφορίας ,  το ψεύδος εν γένει,  εντάξει στα δυνατότερα όπλα τους. Ειδικά  ο φόβος ,ο πανικός που ενσπείρουν και ο σκόπιμος  αποπροσανατολισμός που επιχειρούν αποτελούν τους πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζονται είτε ως κερδοσκοπικές  και κερδοφόρες επιχειρήσεις, είτε ως ανήθικες κρατικές  υπηρεσίες

Ας δούμε  μερικές από τις …δυνατές προβλέψεις-αοριστολογίες του… σοβαρού Stratfor:

 

  1. κίνδυνος κατάρρευσης  Ε.Ε
  2. Οι επερχόμενοι κίνδυνοι θα είναι μεγαλύτεροι για την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία . Οι εθνικιστικές δυνάμεις που έχτιζαν όλα αυτά τα χρόνια θα δείξουν τις δυνάμεις τους σε Γερμανία και Γαλλία, πιθανότατα και στην Ιταλία, αν η χώρα πάει σε εκλογές νωρίτερα. Ακόμη κι αν αποτύχουν να αναδειχθούν νικήτριες οι δυνάμεις αυτές, η δημοτικότητά τους θα καταφέρει να επηρεάσει τις αποφάσεις των ηγετών των χωρών αυτών,
  3. Είναι πιθανό επίσης να σχεδιάσει δημοψήφισμα για την αποχώρηση της Γαλλίας από την ΕΕ.
  4. Απίθανο το σενάριο των εκλογών στην Ελλάδα

 

 «Γέροντας Παϊσιος», βέβαια,  το παίζει  με τις προφητείες του το αμερικανικό γεωπολιτικό αυτό  ινστιτούτο, που είναι σίγουρο πως δεν πρόκειται να εκπληρωθούν, γιατί όπως είπαμε, είναι προϊόντα σκοπιμότητας και χρησιμοθηρίας. Αλλά και  όταν  περάσει  η χρονιά που έρχεται και δεν πέσει μέσα σε καμιά από τις προβλέψεις του ή δε θα βγάλει τσιμουδιά, αφού η αμνησία είναι η….καλύτερη αρρώστια για τους αφελείς πελάτες του ή θα βγει να υποστηρίξει πως «εμείς σας τα λέγαμε’, αφού  η Πυθία ελάλησε χωρίς… σημείο στίξης «άρρεν ου θήλυ»! *

 

Ουδείς μπορεί να προβλέψει ουδέν. Μπορεί  το αδιόρατο μέλλον να  δημιουργεί ανασφάλεια, άγχος και πανικό στους ανθρώπους, γι΄αυτό και διέπρεπαν ανέκαθεν οι αστρολόγοι, οι μάντεις, οι οιωνοσκόποι, οι μάγοι και οι καφετζούδες, όμως  είναι αναπόφευκτο και αδύνατον να ανατραπεί.

 

Η Ιστορία  αρνείται να μαντέψει. Μπορεί να προβλέπει εξελίξεις σε ένα γεγονός, ιστορικό ή όχι, πάντα με γνώμονα την εμπειρία της από το παρελθόν και πάντα  με εργαλείο  τη σύγκριση όμοιων περιστατικών (προσομοίωση). Αλλά κι αυτή η διαδικασία είναι άκρως επικίνδυνη για το κύρος της  γι΄αυτό και τη διαχειρίζεται με φειδώ και σκεπτικισμό.

 

Η Ιστορία επαναλαμβάνεται και μερικές φορές ως αντιγραφή και στερεότυπο. Αλλάζουν μόνο οι εποχές και τα πρόσωπα. Κι αυτή όμως η διαπίστωση δεν αναιρεί τη βασική, φυσική αρχή πως το ρουν των πραγμάτων επηρεάζουν αστάθμητοι παράγοντες, απρόβλεπτες επιρροές και «ανωτέρα βία», όπως θα λέγαμε στη νομική επιστήμη (η ανωτέρα βία, συνιστά κάθε γεγονός εξαιρετικό και απρόβλεπτο, το οποίο είναι, είτε αντικειμενικό, π.χ σεισμός, είτε υποκειμενικό π.χ ασθένεια και το οποίο δεν θα μπορούσε να προληφθεί), ,που μπορούν να τροποποιήσουν  την πορεία  τους, κάποτε και εντελώς.

 

Συμπέρασμα.  «Χρη προνοείν και ου μετανοείν» είναι το μήνυμα της αρχαιότητας. Ο νουνεχής, ο σώφρων φροντίζει να πράττει τα δέοντα, τα λογικά και τα ενδεδειγμένα,  για να μη εισπράττει τις συνέπειες της αφροσύνης, της αμέλειας ή της αδιαφορίας του   για  μέλλον. Από κει και πέρα, πάντως, δεν είναι ούτε φυσικό ούτε λογικό να κατατρύχεται από  δέος, φόβο, πανικό και ανασφάλεια για όσα θα κουβαλήσει η αυριανή μέτρα για τον ίδιο, αλλά και για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

 ___________________________________________________________

* «Αμφίσημοι χρησμοί της Πυθίας που παραπλανούν…

Σε πλούσιο μέλλοντα πατέρα, που ρώτησε αν το παιδί του θα γεννηθεί αρσενικό ή θηλυκό..
Ο χρησμός: «Άρρεν ου θήλυ».
Η εξήγηση: Ανάλογα με το πού θα τοποθετούσε κανείς το κόμμα, είχε και διαφορετική απάντηση: «Άρρεν, ου θήλυ» (αγόρι, όχι κορίτσι) ή «Άρρεν ου, θήλυ» (αγόρι όχι, κορίτσι)!
Στους Σπαρτιάτες, στην αρχή του Πελοποννησιακού πολέμου όταν ρώτησαν αν θα νικήσουν στη μάχη.
Ο χρησμός: «Αν πολεμήσετε με όλη τη δύναμη σας, θα νικήσετε».
Η εξήγηση: Αν νικιόνταν θα σήμαινε πως δεν είχαν πολεμήσει με όλη τους τη δύναμη, αν νικούσαν θα σήμαινε πως έδωσαν μάχη με τη μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια.
Στον Καλλίστρατο, όταν ρώτησε αν θα δικαιωθεί με την επιστροφή του στην Αθήνα.
Ο χρησμός: «Στην Αθήνα θα τύχεις τα νόμιμα».
Η εξήγηση: Νόμιμη θα μπορούσε να θεωρηθεί, όχι μόνο η αθώωσή του, αλλά και η καταδίκη του.
Μαντικοί χρησμοί που εντυπωσιάζουν
Στον βασιλιά Λυδία τον Κροίσο, όταν ρώτησε αν θα μιλήσει ο πανέξυπνος αλλά άλαλος γιος του.
Ο χρησμός: «Λύδα, βασιλιά πολλών ανθρώπων, ανόητε Κροίσε, να μην εύχεσαι να ακούσεις ποτέ την πολυπόθητη φωνή του γιου σου.
Καλύτερα να μείνει μακρυά σου, γιατί θα μιλήσει τη μέρα της συμφοράς σου».
Η ιστορική έκβαση: Όταν οι εχθροί κυρίευσαν την πόλη  και ένας στρατιώτης μπήκε στο παλάτι για να σκοτώσει το βασιλιά, ο γιος του ούρλιαξε: «Μη σκοτώνεις τον Κροίσο!». Μίλησε αλλά δεν κατάφερε να σώσει τον πατέρα του από το θάνατο.