ΑΛΕΞΗΣ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ. ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΗΘΙΚΟΙ ΑΥΤΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ.

                                                   2ο

Προηγουμένως, όμως, οφείλουμε να διευκρινίσουμε πώς εμείς φτάσαμε σ΄αυτές τις πληροφορίες και αν οι πηγές μας είναι αξιόπιστες.

Ξεκαθαρίζουμε ,λοιπόν, από την αρχή το θέμα αυτό.  Οι πηγές μας είναι πρόσωπα, που γνωρίζουν πολύ καλά και το βασικό ηθικό αυτουργό και τους λόγους για τους οποίους “παρήγγειλε” τη δολοφονία. Ο τρόπος προσέγγισης των συγκεκριμένων προσώπων κρίνουμε (για τη δική τους ασφάλεια) πως δεν πρέπει να αποκαλυφθεί αυτή την ώρα.  Οι πληροφορίες είναι πέρα για πέρα αξιόπιστες, αφού δεν πρόκειται για ένα, αλλά για περισσότερα άτομα (μάλιστα κάποια απ΄ αυτά  είναι άγνωστα μεταξύ τους) και οι πληροφορίες τους ελέχθηκαν και διασταυρώθηκαν πολλλές φορές.

Ο λόγος που δεν αποκαλύπτονται αυτή την ώρα τα ονόματα τους, είναι πως δε θέλουμε,όπως και οι ίδιοι, να εκτεθούν σε οποιονδήποτε κίνδυνο .Κι αυτό θα γίνε κατανοητό στη συνέχεια, όταν εκτεθούν όλα τα στοιχεία, που περιλαμβάνει ή έρευνά μας. Αλλά είμαστε σίγουροι πως σε ευθετότερο χρόνο, όταν εκλείψουν οι λόγοι της αποσιώπησης της ταυτότητας των προσώπων αυτών, θα μπορέσουμε να  αποκαλύψουμε τα ονόματά τους.

Παρ΄όλα αυτά ,υπάρχει και από τώρα ένας  εύκολος και ασφαλής τρόπος να επιβεβαιωθούν τα στοιχεία που καταθέτουμε σ΄αυτή την έρευνα αν, όσοι επώνυμα ή ανώνυμα  αναφέρονται εδώ και νομίζουν ότι θίγονται, επιθυμούν να διαψεύσουν με επιστολή τους στο σάιτ τις πληροφορίες που τους αφορούν. Εμείς από τη μεριά μας δεσμευόμαστε να δημοσιεύσουμε, όπως κάνουμε πάντα, χωρίς περικοπές τις απαντήσεις τους.

Η παράθεση των στοιχείων διαλέξαμε να γίνει όχι μέσα από διήγηση, όπως συνηθίζεται,αλλά υπό μορφή ερωτήσεων-απαντήσεων που θα διατυπώσουμε στη συνέχεια. Αυτός είναι ένας πιο εύκολος και  κατανοητός απ΄όλους τρόπος, για να φτάσουμε στην αλήθεια . Επομένως, όσο πιο καθαρή και τεκμηριωμένη (χωρίς αμφισβητήσεις) είναι η απάντηση, τόσο πιο κοντά στην αλήθεια βρισκόμαστε. Και το αντίστροφο.

Τα ερωτήματα αυτά με τις απαντήσεις τους είναι τα ακόλουθα:

1.Ο Κορκονέας και ο Σαραλιώτης υπηρετούσαν στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων κατά το χρόνο που διέπραξαν τη δολοφονία; Ο Κορκονέας ήταν πολλά χρόνια σ΄αυτό το τμήμα; ΄Εδινε και πληροφορίες στην Ε.ΥΠ ,επειδή γνώριζε καλά το “χώρο”  των Εξαρχείων;

2.Πήγαινε πολλές φορές πεζός με πολιτικά, μισομεταμφιεσμένος, ακόμα και μέσα στην Πλατεία Εξαρχείων και παρακολουθούσε από κοντά πρόσωπα και τόπους συγκέντρωσης αναρχικών;

3.Κορκονέας και Σαραλιώτης, αν και απλοί αστυνομικοί , είχαν φιλικές σχέσεις με το Διοικητή του τμήματος Β. Μπαρμπαρούση; Πώς δικαιολογείται αυτό ; ΄Ολοι οι αστυνομικοί είναι “κολλητοί” με το διοικητή τους ή οι ίδιοι είχαν τις ίδιες σχέσεις και με άλλους διοικητές τους;

4.Ευθέως: Κορκονέας και Σαραλιώτης ήταν οπαδοί της Χ.Α και του Μιχαλολιάκου και μερικούς μήνες πριν τη δολοφονία, είχαν  φανερές σχέσεις-συνατήσεις με μέλη της εγκληματικής-ναζιστικής οργάνωσης; Γιατί απότομα διακόπησαν οι συναντήσεις, οι επαφές, ακόμα και οι τηλεφωνικές, των ίδιων με “υψηλόβαθμα” στελέχη, αλλά και απλά μέλη της Χ.Α; Ο Κορκονέας περισσότερο,(αλλά και ο Σαραλιώτης) είχαν ναζιστικές -εθνικιστικές απόψεις ήδη από την εποχή που εκπαιδεύονταν ως καταδρομείς και δε δίσταζαν να τις αποκαλύπτουν σε συναδέλφους τους ;

5.Ο Διοικητής Β. Μπαρμπαρούσης του Τμήματος των Εξαρχείων είχε μένος κατά των αναρχικών-αντιεξουσιαστών; Συζητούσαν συνέχεια και ενώπον άλλων αστυνομικών για τους αναρχικούς πόσο καθάρματα είναι ,αδίστακτοι, κωλόπαιδα κλ.π; Οι Κορκονέας κα Σαραλιώτης υπερθεμάτιζαν πάντα σ΄αυτές τις συζητήσεις υπέρ του Διοικητή; Αμέσως μετά τη δολοφονία του Γρηγορούπουλου έδιωξαν τον Μπαρμπαρούση από το συγκεκριμένο τμήμα .Γιατί;

6. Τί ήταν εκείνο που έκανε το Βασίλη Καπερνάρο, ο οποίος μαζί με τους Γ. Μαρή και Χ. Σαλαβράκου ήταν αρχικά οι δικηγόροι των δολοφόνων, να παραιτηθεί;

 

Οι δικές μας πηγές δίνουν τις ακόλουθες (διασταυρωμένες) απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα (αν υπάρχουν διαψεύσεις, όπως είπαμε, ας μας τις στείλουν και θα τις ανεβάσουμε):

1.Ο Κορκονέας υπηρετούσε συνέχεια στα Εξάρχεια. ΄Ηταν εκεί 8 ολόκληρα χρόνια. Κανένας δεν τον “κουνούσε”. Είχε γίνει “θρύλος” στο Τμήμα. Οι άλλοι αστυνομικοί τον αποκαλούσαν “Εξαρχάκεια”, “τρελαμένο”,φόβο και τρόμο των “άπλυτων”. Είχε σχέσεις με την Ε.ΥΠ και ενημέρωνε την υπηρεσία αυτή με στοιχεία από τους ιδιωτικούς του φακέλους.

2.Κρατούσε ειδικούς φακέλους για πολλούς αναρχικούς-αντιεξουσιαστές (ή που νόμιζε πως ήταν)  με φωτογραφίες τους τις οποίες, κατά δήλωσή του, έπαιρνε με κρυφές κάμερες στην πλατεία και στις καφετέριες της Κωλέτη και των γύρω δρόμων, όταν τάχα έκανε περίπατο με ή χωρίς παρέα. Κάτω από τις φωτογραφίες σημείωνε όνομα ή παρατσούκλι, αν ήξερε, τις συμπεριφορές , τα σημεία, τα μπαρ, τις καφετέριες που είχαν στέκια οι εικονιζόμενοι.

3. Ο Κορκονέας είχε ιδιαίτερα στενές σχέσεις με τον δικοικητή του Μπαρμπαρούση ,ο οποίος μάλιστα τον είχε για “παιδί” του, και πάντα σ΄αυτόν ανέθετε τις πιο δύσκολες και μυστικές αποστολές. Πολλοί αστυνομικοί του Τμήματος δεν ήθελαν πολλά-πολλά με τους δύο ,ειδικά με τον Κορκονέα, όχι μόνο γιατί δήλωνε Χρυσαυγίτης, φανατικός οπαδός του Μιχαλολιάκου, αλλά γιατί τον θεωρούσαν και “καρφί” του  Μπαρμπαρούση. Κάθονταν οι δυο τους στο γραφείο του Διοικητή και κουβέντιαζαν ατέλειωτες ώρες. Με κανέναν προηγούμενο Διοικητή δεν είχε τόσο στενές σχέσεις.

4. Ο Κορκονέας ένιωθε υπερήφανος που ήταν εθνικιστής. Μάλιστα, έδειχνε να τρέφει ιδιαίτερη εκτίμηση στο Μιχαλολιάκο (τον αποκαλούσε το “πατριωτάκι” ή “αρχηγό”) και συνήθιζε να λέει πως “όλοι οι καλοί ΄Ελληνες είναι τελικά Μανιάτες, όπως οι αρχαίοι Σπαρτιάτες” Κι ακόμα πως “όταν έρθει η ώρα θα στηθούν πολλές κρεμάλες στο Σύνταγμα για τους προδότες”. Κι ενώ διαλαλούσε τις απόψεις του αυτές  πάντα και έκανε φανερή παρέα με Χρυσαυγίτες, απότομα, λίγους μήνες πριν τη δολοφονία, διέκοψε εντελώς τις επαφές του με αυτό το χώρο, ακόμα και μέσα στο τμήμα, που υπηρετούσαν τότε γύρω στους 5 ,“βαμμένοι” Ναζί, μόνιμοι θαμώνες στα γραφεία της Χ.Α  με τους οποίους παλιότερα έκαναν στενή παρέα. Δε μιλούσε πολύ πια, ούτε πέταγε εθνικιστικές κορώνες. Γενικά, ήταν νευρικός και μελαγχολικός.΄Ελεγε πως αιτία ήταν που  είχε 3 παιδιά να μεγαλώσει και δεν έβγαινε πουθενά οικονομικά.

5. Ο Β. Μπαρμπαρούση έτρεφε όντως μένος κατά των αναρχικών. Τους “άντρες” του, τους ξεχώριζε σε “χέστες” και σε “παλικάρια” που πέφτανε στη φωτιά, όπως ο Κορκονέας και ο Σαραλιώτης. (Αν και λένε, πως καποιες φορές είχε επιπλήξει τον Κορκονέα για τη θυμική του συμπεριφορά σε κάποια περιστατικά). Οι δύο ειδικοί φρουροί συμπεριφέρονταν σαν “ορντινάτσες” του Μπαρμπαρούση .Τους έλεγχε απόλυτα και εκτελούσαν χωρίς δεύτερη κουβέντα τις εντολές του. Μετά τη δολοφονία ,τον έθεσαν αμέσως σε διθεσιμότητα από το Τμήμα των Εξαρχείων, για να μη συνδεθεί η δολφονία με εκείνον, αφού όλοι γνώριζαν τις σχέσεις του με τους δολοφόνους.

6. Ο δικηγόρος Β. Καπερνάρος έγινε έξαλλος με τους πελάτες του από τις αντιφάσεις, τις ανακρίβειες και τις αφέλειες  που επικαλέστηκαν ως λόγους οι δύο δολοφόνοι, για να δικαιολογήσουν την πράξη τους. Γι΄αυτό και παραιτήθηκε. Στην αρχή, ισχυρίστηκαν ενώπιον των συνηγόρων τους πως τους επιτέθηκαν 30 αναρχικοί, για να φτάσουν στο τέλος να παραδεχτούν πως δεν έγινε καμιά επίθεση, δεν πέταξε κανείς μολότωφ ή άλλα αντικείμενα, ούτε απάντησαν στις απειλές τους τα άτομα που βρίσκονταν μαζεμένα στη Μεσολογγίου και Τζαβέλα. Ο Καπερνάρος, μάλιστα, επέμενε να του δοθεί απάντηση, γιατί ο Κορκονέας επέλεξε  από το πλήθος να πυροβολήσει ένα παιδί, του οποίου η ηλικία ήταν έκδηλη και όχι κάποιον μεγαλύτερο. Οι αντιφάσεις, τα ψεύδη, οι απλοϊκές δικαιολογίες των δολοφόνων εξόργισαν το δικηγόρο,ο οποίος την ίδια στιγμή παραιτήθηκε. Λίγο μετά ακολούθησαν και οι δύο άλλοι συνηγοροι και την υπεράσπιση των δολοφόνων ανέλαβε ο Αλέξης Κούγιας