ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΣ (ΜΕΡΟΣ Β΄)

 

 

 

 

 

 ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΣ  ΤΟΥ HOMO-NATURALIS.GR

΄Οπως λέγαμε στο Α μέρος της δημοσίευσης, τα βασικά σφάλματα μιας δημοσκόπησης είναι στον τρόπο διεξαγωγής της. Μια λίστα ερωτήσεων (τηλεφωνικά ή στο δρόμο) και με τον τρόπο που την “ξεδιπλώνουν” οι δημοσκόποι (συνήθως… κοπελίτσες ή αγοράκια, που σε πρώτη ματιά σου δίνουν την εντύπωση πως μάλλον οι υποτιθέμενες ερωτήσεις της έρευνας είναι ένα καλό άλλοθι -πρόσχημα , για να σου προτείνουν καφεδάκι!), δεν υπάρχει περίπτωση να αναδείξουν ,ας πούμε, την ταυτότητα των νικητών ή των ηττημένων σε μια εκλογική αναμέτρηση, πολύ περισσότερο να “χαρτογραφήσουν” πολιτικά τη χώρα.

΄Ιδια λάθη (αλλά όχι ακριβώς τα ίδια) έγιναν και στη δική μας πανελλαδική έρευνα στην πρώτη της φάση. Εξ ού και οι αντιφάσεις που εντοπίστηκαν αμέσως .΄Ετσι, καταλήξαμε ,αφού λάβαμε υπόψη μας τις εισηγήσεις ειδικών επιστημόνων σε θέματα δημοσκοπήσεων, ερευνών, ομαδικής συμπεριφοράς, στατιστικών κ.λπ στις εξής αποφάσεις:

 

1. Η έρευνα να διεξαχθεί πανελλαδικά από μέλη,αλλά και από μόνιμους φίλους -επισκέπτες το σάιτ. Με τον τρόπο αυτό διευρύναμε “δημογραφικά” τη δημοσκόπηση, (περισσότερες περιοχές, μεγαλύτερο το πληθυσμιακό δείγμα) και φυσικά περισσότεροι (και με ..ιεραποστολική διάθεση προσφοράς έργου) δημοσκόποι. (Τους ευχαριστούμε όλους από καρδιάς!).

Να αναφέρουμε εδώ ένα παράδειγμα. Στους 4 μήνες που ήταν περίπου ο χρόνος διεξαγωγής της έρευνας, οι “δημοσκόποι” μας είδαν  περισσότερους από 20.000 ανθρώπους με τους οποίους  συζήτησαν και ήταν άτομα όλων των ηλικιών, του μορφωτικού, κοινωνικού, οικονομικού κ.λπ επιπέδου σε κάθε γωνιά της χώρας.

 

2. Είχαμε στη διάθεσή μας περισσότερο χρόνο για τη διεξαγωγή της έρευνας και περισσότερο υλικό για να επεξεργαστούμε. Αυτό ήταν σημαντικό, γιατί οι ερευνητές μας δεν είχαν να “ξεπετάξουν” ένα συγκεκριμένο,υποχρεωτικο ωράριο ,σε περιορισμένο και καθορισμένο χρόνο. Η έρευνα γινόταν “αθόρυβα” όλο το 24ωρο και σε κάθε ευκαιρία επικοινωνίας και κουβέντας με συνανθρώπους μας.

 

3. Η δημοσκόπηση δεν αποκάλυψε ποτέ την ταυτότητά της. Σε κανέναν δεν είπε κανείς πως είμαστε από το “τάδε” σάιτ και κάνουμε μια έρευνα-δημοσκόπηση. ΠΟΤΕ. Δεν υπήρχε λίστα με ερωτήσεις, καταγραφή απαντήσεων και τα παρόμοια που συνηθίζονται στις δημοσκοπήσεις. Οι απαντήσεις που θέλαμε, βγαίνανε μέσα από ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ στις παρέες μας, στους ανθρώπους που συναντούσαμε κάθε μέρα στη δουλειά μας, στις κοινωνικές μας συναναστροφές, αλλά και με “αγνώστους”, οπουδήποτε θα μπορούσαμε να πιάσουμε μια απλή ,καθημερινή κουβέντα, μια από τις καλές συνήθειες, που απόμειναν ακόμα στον ΄Ελληνα . Αυτό, όπως καταλαβαίνει κανείς, η αβίαστη, δηλαδή, κουβέντα, που δεν είναι ούτε κατευθυνόμενη ούτε τυποποιημένη, ελευθερώνει τη διάθεση των ανθρώπων για επικοινωνία και φυσικά η “είσπραξη” της αλήθειας είναι πολύ πιο εύκολη.

Να αναφέρουμε ένα παράδειγμα: ΄Οταν μιλάς με 5 αγνώστους στο λεωφορείο ή στη “λαϊκή” και σχολιάζετε την την τρέχουσα πολιτική, οικονομική, κοινωνική κατάσταση, χωρίς το “θέατρο” της στημένης κουβέντας, οι άνθρωποι ανοίγουν τις καρδιές τους, επικοινωνούν ευκολότερα, λύνεται η γλώσσα τους. Δεν υπάρχει λόγος, ας πούμε, να αποκρύψουν στην κουβέντα πάνω την πεποίθησή τους πως ο “Σαμαράς είναι προδότης ή το αντίθετο” πως “ο Τσίπρας είναι δημαγωγός ή παλικάρι και τσαμπουκάς” ,αν “καλώς ή κακώς ο Μιχαλολιάκος  και η παρέα του είναι “μέσα”, αν “τα ΜΜΕ  και οι ιστότοποι (και ποια) έδωσαν χώρο και τόπο συσπείρωσης στους Χρυσαυγίτες και προπαγάνδας των απόψεών τους” .

 

Πιστεύουμε πως οι παραπάνω διευκρινίσεις πείθουν  τον καλόπιστο και ελλιπώς ενημερωμένο πως με τον τρόπο που περιγράψαμε βγαίνουν ευκολότερα και πιο γνήσιες αλήθειες, που σε καμιά περίπτωση η προγραμματισμένη κουβέντα με μια λίστα ερωτήσεων ,αντίθετα με τη “ζεστή”, δεν μπορεί να πετύχει.

 

4. Κάθε μέλος-φίλος στους περίπου 4 μήνες που διεξήχθη εντατικά η έρευνα και με τον τρόπο που είπαμε, κατέγραφε τις εμπειρίες του και μας “κατέθετε” σημαντικό πρωτογενές (ακατέργαστο) υλικό επεξεργασίας ,το οποίο έμπειροι πλέον αναλυτές αναλάμβαναν να το καταγράψουν , να το τοποθετήσουν σε σειρά και ομοιογένεια, να ξεδιακρίνουν το ουσιώδες από το επουσιώδες και τελικά να προχωρήσουν στην εξαγωγή συμπερασμάτων-αποτελεσμάτων επί των συγκεκριμένων θεμάτων που τους ζητήσαμε και τα οποία (θέματα και αποτελέσματα) αμέσως τώρα παρουσιάζουμε:

                      ΗΟΜΟ-NATURALIS.GR.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ-ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ 2014

 

 

1. ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩ:

ΝΑΙ: 75-80%

 

2. Η Ε. Ε  ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ α. ΩΣ ΗΠΕ (ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΕΥΡΩΠΗΣ) ΥΠΟ ΜΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ β. ΜΕ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΕΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΕΞΟΥΣΙΕΣ-ΑΡΜΟΔΟΟΤΗΤΕΣ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΕΘΝΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ:

α. 60-65%

β. 35-40%

 

3.ΔΕ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ Η ΧΩΡΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΜΕ ΑΛΛΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΠ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΕΠΕΛΕΓΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ,ΤΗΝ Ε.Ε -ΔΝΜ.

 

α.Δε θα μπορούσε: 65-70%

β.Θα μπορούσε : 35%

 

4. ΜΕ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ -ΑΝΤΙΕΥΡΩΠΑΪΚΗ α. ΘΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ ΜΙΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ. β. ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΟΒΑΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΜΦΥΛΙΑΣ ΣΥΡΡΑΞΗΣ ΑΝ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕΙ Η ΧΩΡΑ.

α. ΔΕ ΘΑ ΑΠΟΦΕΥΘΕΙ: 75-80%

β. ΝΑΙ,ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΝΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΥ: 55-60%

 

5. ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΕΙΝΑΙ:

α. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ . β. ΜΟΝΟΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ .

 

α. 75-80%

β. 20-25%

 

6.ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. α. ΜΕ ΤΣΙΠΡΑ ΑΡΧΗΓΟ. β. ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΜΕ ΑΛΛΟ ΑΡΧΗΓΟ , ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΟ ΕΥΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ.

 

α. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟ ΣΗΜΕΡΑ: 80-85%

β. ΙΚΑΝΟ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΜΕ ΑΛΛΑΓΗ ΗΓΕΣΙΑΣ-ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ: 60-65%

 

7. Η Χ.Α : α. ΕΙΝΑΙ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΕΓΚΛΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ. β. ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΝΑΖΙΣΤΕΣ. γ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥ. δ. ΜΜΕ -ΙΣΤΟΤΟΠΟΙ-ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ “ΕΚΚΟΛΑΠΤΗΡΙΑ-ΕΦΑΛΤΗΡΙΑ-ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΕΣ” ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.

 

α. ΕΙΝΑΙ ΝΑΖΙΣΤΕΣ: 85-90%

β. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΜΕΝΟΙ: 75-80%

γ. ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥ: 75-80%

δ. ΣΚΑΙ, ΕΧΤΡΑ 3, ΖOUGLA.GR Μ.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΟΣ, Γ. ΚΟΥΡΗΣ, Γ. ΤΡΑΓΚΑΣ, ΜΠ.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ,ZOO.GR, PROTOTHEMA, NEWSBOMB, ΠΟΝΤΙΚΙ.

 

8. Η ΑΠΟΧΗ (ΑΝ ΕΞΑΙΡΕΣΟΥΜΕ ΤΙΣ “ΕΙΔΙΚΕΣ” ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ-ΑΝΑΓΚΕΣ) α. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ . β. ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΝΑ ΣΥΣΠΕΙΡΩΘΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΕΝΙΑΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΩΡΟ.

 

α. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ: 65-70%

β. ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΣΥΣΠΕΙΡΩΘΟΥΝ: 40-55%

 

9. ΣΤΙΣ ΕΥΡΩ-ΕΚΛΟΓΕΣ (25-5-2014) ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟΧΗ.

 

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΧΗ: 65-70%

 

10. ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΝΟΠΛΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΠΑΛΗΣ,ΟΠΩΣ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ.

 

ΟΧΙ,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ: 90-95%.

 

 

 Παρατήρηση: ΄Οπως θα διαπιστώσει ένα έμπειρο-ειδικό “μάτι”,αν και τα αποτελέσματα  της παραπάνω έρευνας προσεγγίζουν και καταγράφουν ικανοποιητικά τη σημερινή πολιτική πραγματικότητα της χώρας, εν τούτοις οι μικρο-εκπλήξεις οι διαφοροποιήσεις, ακόμα και οι μικρο-αντιφάσεις υπάρχουν  και σ΄αυτή τη δημοσκόπηση.