ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

1. “ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ”  ΚΑΙ “ΠΟΛΩΝΟΙ” ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
2.ΕΚΔΟΤΕΣ ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ ΓΙΑΤΙ  ΕΚΒΙΑΖΑΝ ΓΙΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ. ΑΛΛΑ,  ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ;
3. “ΠΡΩΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ” Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΨΥΧΑΡΗΣ   ΣΤΗΝ GOOGLE.!
1. Κουρέλι η συμφωνία των Βρυξελλών -Η Ελλάδα έκανε διάβημα εναντίον Αυστρίας
Κουρέλι η συμφωνία των Βρυξελλών -Η Ελλάδα έκανε διάβημα εναντίον Αυστρίας

Χαώδης είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα τα δύο τελευταία 24ωρα σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, με τη χώρα ολόκληρη να μετατρέπεται, ουσιαστικά, σε ένα απέραντο hotspot.

Η καταπάτηση της συμφωνίας των Βρυξελλών -μόλις λίγες ώρες μετά τη σύναψή της- από τα Σκόπια αλλά και η στάση που τηρεί η Αυστρία φαίνεται ότι προβληματίζουν ιδιαίτερα την κυβέρνηση.

Διάβημα του ΥΠΕΞ στην Αυστρία

Ηδη το ΥΠΕΞ επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας για την πρωτοβουλία διοργάνωσης στη Βιέννη Διάσκεψης των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

«Ο πολιτικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Πέτρος Μαυροειδής, επέδωσε, χθες, στην εδώ Πρέσβη της Αυστρίας, κυρία Andrea Ikić-Böhm διάβημα διαμαρτυρίας για την πρωτοβουλία διοργάνωσης στη Βιέννη Διάσκεψης των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Κοτζιά, ο κ. Μαυροειδής τόνισε, μεταξύ άλλων, στην Πρέσβη της Αυστρίας ότι, με τη μονομερή και καθόλου φιλική προς τη χώρα μας ενέργεια αυτή επιχειρείται να ληφθούν, εν τη απουσία της Ελλάδας, αποφάσεις που αφορούν άμεσα την Ελλάδα και τα ελληνικά σύνορα.

Ανέφερε, επίσης, ότι προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η πρωτοβουλία αυτή ανακοινώθηκε λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίo εξέτασε διεξοδικά το ζήτημα του προσφυγικού, υιοθετώντας και σχετικά συμπεράσματα.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, η οποία επωμίζεται ένα δυσανάλογο βάρος μιας προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης που προκλήθηκε από ενέργειες άλλων,  θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται τις αρχές, τις αξίες, το όραμα και το όνομα της Ενωμένης Ευρώπης και θα αντικρούσει όλους αυτούς που υπονομεύουν στην πράξη τη συνοχή και το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Aντίστοιχο διάβημα διαμαρτυρίας επιδόθηκε και από την Πρεσβεία μας στη Βιέννη προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας».

Μουζάλας: Λυπάμαι για την Αυστρία, πανικόβλητη συμμαχεί με άλλες χώρες

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, μίλησε με σκληρή γλώσσα κατά της Αυστρίας, λέγοντας ότι «λυπάμαι για την Αυστρία, πανικόβλητη συμμαχεί με άλλες χώρες», ενώ έκανε λόγο ακόμη και για «πραξικοπηματική ενέργεια» από την πλευρά της ΠΓΔΜ, η οποία χθες σφράγισε τα σύνορά της, εγκλωβίζοντας στη χώρα μας χιλιάδες πρόσφυγες!

Νωρίτερα, ο κ. Μουζάλας σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ προειδοποίησε ότι η Ελλάδα θα σκληρύνει τη στάση της προς τις γειτονικές χώρες που δεν δέχονται τους πρόσφυγες, αυξάνοντας τις διπλωματικές πιέσεις.

«Πέντε αστυνομικοί διευθυντές των χωρών του Βίζεγκραντ και δυστυχώς της Αυστρίας κατάργησαν την απόφαση που πήραν οι πρωθυπουργοί 15 ώρες πριν. Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα για την ευρωπαϊκή ιδέα» είπε ο κ. Μουζάλας και κάλεσε τους Έλληνες πολίτες να βοηθήσουν, εκτιμώντας ότι πολύ γρήγορα η κατάσταση θα είναι υπό έλεγχο. «Το παλεύουμε. Εχουμε σχέδιο. Θα τα καταφέρουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο μίνι υπουργικό, που συγκάλεσε χθες το απόγευμα μετά τους αγρότες ο Αλέξης Τσίπρας στο Μαξίμου, έγινε αποτίμηση της κατάστασης όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μετά τη στάση της Αυστρίας και των βαλκανικών χωρών και αποφασίστηκε η ελληνική πλευρά να δράσει άμεσα.

Μεταξύ άλλων, ορίστηκε ως «ταβάνι» για τον αριθμό των προσφύγων που θα μπορούσαν ακόμη να μείνουν στην Ελλάδα οι 50.000. Μετά από αυτόν τον αριθμό και η χώρα μας εξετάζει τον έλεγχο των ροών στα σύνορά της, καθώς ο αυξανόμενος αριθμός εγκλωβισμένων προσφύγων καθιστά τις τοπικές κοινωνίες «καζάνι που βράζει».

Ακόμη, σχεδιάζεται η κατασκευή 4 με 5 ακόμη κέντρων προσωρινής φιλοξενίας στον άξονα Ειδομένη-Πειραιάς (σε στρατόπεδα), με την ελπίδα ότι έτσι θα καταστεί εφικτή η διαχείριση του μεταναστευτικού «μπαμ» που αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επικοινωνήσει με Ευρωπαίους ηγέτες τις επόμενες ώρες και να εκφράσει την αγωνία της Αθήνας για την εκρηκτική κατάσταση που δημιουργείται όσο οι βόρειοι γείτονες κλείνουν σαν φερμουάρ τα σύνορά τους. Επίσης, στην ήδη δύσκολη κατάσταση έρχεται να προστεθεί και η υπαναχώρηση της Τουρκίας αναφορικά με τα συμφωνηθέντα.

Οι χώρες Βίζεγκραντ, χώρες-μέλη της Συνεργασίας (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία) μαζί με την Βουλγαρία και τα Σκόπια εδώ και πολύ καιρό ακροβατούν φασιστικά-ακροδεξιά  και  κάποιες κυβερνήσεις τους,  ήδη έπεσαν στην αγκαλιά του ολοκληρωτισμού.   Ειδικά οι κυβερνήσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας είναι πατεντάτες και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ακροδεξιές. Και όσο για την  Τσεχία, ο  πρόεδρός της ,πέραν της επίδοσής του στο άθλημα του… αλκοολισμού,  παρουσιάζει  κατά καιρούς και άριστες επιδόσεις σε ακροδεξιές και αντιευρωπαϊκές  συμπεριφορές και κορώνες. Φαιδρό τον αποκαλούν οι συμπατριώτες του. Αλλά, είναι πολλά περισσότερα ο Νεο-Ναζί Τσέχος. Θα “τρίζουν τα κόκαλα” του διανοούμενου και δημοκρατικού Βάτσλαβ Χάβελ.

Στην ομάδα, συμπεριλαμβάνεται, βέβαια, και η Αυστρία, η οποία  κουβαλάει ακόμα,ως φαίνεται, τα χιτλερικά σύνδρομα και  βλέπει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ως  νέους Εβραίους και Τσιγγάνους.  “Κρέας”, δηλαδή, για κατανάλωση στα νέα “κρεματόρια” που πυργώνει η σκληρότητα, η απανθρωπιά, ο εθνικισμός, η παράνοιά τους. Αλλά και το στοίβαγμα αυτών των ανθρώπων σε ” hot spots”,  η  έλλειψη ακόμα και των   στοιχειωδών αγαθών για  τη συντήρησή τους, οι αρρώστιες, η ταλαιπωρία ,ο πόνος, η δυστυχία, που συνοδεύουν όλους αυτούς τους απόκληρους πρόσφυγες και μετανάστες, αποκτούν μορφή νέων, χιτλερικών  “στρατοπέδων  συγκέντρωσης”.

Πολύ καλή  και επαινετή η στάση της ελληνικής κυβέρνησης στην επαίσχυντη παραπάνω πρόκληση. Σειρά τώρα έχουν και οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Οφείλουν  να βγουν και να καταδικάσουν έμπρακτα τη στάση των ακροδεξιών κυβερνήσεων.  Το ίδιο και ο ΟΗΕ, που τα δρώμενα εμπίπτουν στην άμεση αρμοδιότητά του. ΄Εχει υποχρέωση  να καταγγείλει τα τεκταινόμενα στα Βαλκάνια από μια δράκα  απάνθρωπων εξουσιών.

Γράφαμε χτες πως δεν πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που οι ορδές των μεταναστών και από τις σημερινές  χώρες  Βίζεγκραν, πλημμύρισαν την Ευρώπη , αναζητώντας μια καλύτερη τύχη που δε βρήκαν στις χώρες τους.  Η Ελλάδα δέχτηκε χιλιάδες απ΄αυτούς. ΄Εστω κι αν δεν έτυχαν από πολλούς Ελληνάρες και της καλύτερης υποδοχής. Αντίθετα, βίωσαν άγριο ρατσισμό από δαύτους.   ΄Ομως, σχεδόν 25 χρόνια μετά, πολλοί απ΄αυτούς έχουν εγκατασταθεί μόνιμα πια στη χώρα και είναι άνθρωποι της διπλανής μας πόρτας.

Σήμερα, κάποιοι από τους  λαούς εκείνων   των χωρών απ΄όπου έφευγαν  τα μιλιούνια των μεταναστών για άλλες, δείχνουν να ξέχασαν πως λίγα χρόνια πριν βρίσκονταν στην ίδια μοίρα με τους σημερινούς πρόσφυγες από τη Συρία και το Αφγανιστάν και συμπεριφέρονται με ανείπωτη σκληρότητα και απανθρωπιά. Ξεχνούν πως οι τωρινοί πρόσφυγες είναι οι ίδιοι οι Βούλγαροι και οι Πολωνοί,  που περνούσαν χωρίς βίζα σε ελληνικό έδαφος και ζούσαν  “παράνομα” και επί χρόνια στη χώρα.

Και αν  καλώς έπραξαν τότε και έσπασαν τα σύνορα (δεν υπάρχουν σύνορα για τους ανθρώπους,γιατί  είναι αφύσικη, ανήθικη και ως εκ τούτου  παράλογη επινόηση τα τελωνεία και οι βίζες), σήμερα πώς κατάντησαν άφρονες, παράλογοι, ατομιστές και επιτίθενται με τέτοιο μένος στους σημερινούς “Πολωνούς” και “Βουλγάρους” πρόσφυγες; ” Αιδώς,  Αργείοι”!

Δυστυχώς, ο αμνήμων  ιστορικά  άνθρωπος είναι εκτεθειμένος σε τέτοιου είδους άρρωστες συμπεριφορές, που χαρακτηρίζουν κυρίως  άτομα απολίτικα ή διεστραμμένα, εμφορούμενα από ναζιστικές-φασιστικές ιδεοληψίες.  Και είναι φανερό πως  σε χώρες,  όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και τα Σκόπια καλλιεργούνται αυτή την ώρα έντονα από τις κυβερνήσεις τους τα παλιά ιδεολογήματα-αρρωστήματα  του φασισμού και του ναζισμού. Και νομίζαμε πως μετά την επέλαση της λαίλαπας του 2ου παγκοσμίου πολέμου, το κεφάλαιο αυτό είχε κλείσει οριστικά. ΄Αλλα, όμως, δείχνουν τα τωρινά ιστορικά δρώμενα.

 Οι Αυτριακοί, οι Πολωνοί,οι Ούγγροι,οι Σκοπιανοί πάνε να  το ξανανοίξουν. Σιγά,όμως που θα τους αφήσουμε. Μια “γροθιά” θα γίνουμε όλοι πια. Και όχι μόνο στα Βαλκάνια,  Ο Φασισμός δεν περνά και οι φορείς του  ναζισμού μόνο ως καρικατούρες επιβιώνουν σήμερα. Ας το πάρουν χαμπάρι οι νοσταλγοί του Χίτλερ και του Μουσολίνι.

Ας είμαστε έτοιμοι να βγούμε μπροστά. Κι αν χρειαστεί να τους αντιμετωπίσουμε και δυναμικά.

 

2.α Πακτωλός χρημάτων μέσα από εκβιασμούς για τον εκδότη της εφημερίδας ‘Ακρόπολη’
β. Έως 500.000 μηνιαίως ο «τζίρος» του εκδότη από τους εκβιασμούς

Η έρευνα της αστυνομίας συνεχίζεται προκειμένου να διαπιστωθεί αν εμπλέκονται και άλλα άτομα στην υπόθεση. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο τζίρος της εγκληματικής οργάνωσης έφθανε μέχρι και 500.000 ευρώ το μήνα.

Στον εισαγγελέα θα οδηγηθούν εντός της ημέρας ο 42χρονος εκδότης, καθώς και οι δύο δημοσιογράφοι, ηλικίας 35 και 50 ετών, που κατηγορούνται για εκβιασμούς σε βάρος ΔΕΚΟ, πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων.

Η έρευνα της αστυνομίας συνεχίζεται προκειμένου να διαπιστωθεί αν εμπλέκονται και άλλα άτομα στην υπόθεση. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο τζίρος της εγκληματικής οργάνωσης έφθανε μέχρι και 500.000 ευρώ το μήνα.

Η αστυνομική έρευνα ξεκίνησε τον Μάιο του 2015, έπειτα από καταγγελία γυναίκας, επιτελικού στελέχους δημόσιας επιχείρησης, σύμφωνα με την οποία ζητούσαν εκβιαστικά χρήματα και έφθασαν στο σημείο να εκτοξεύουν απειλές κατά της οικογένειάς της.

Καθοριστικό ρόλο στη σύλληψη των τριών ανδρών έπαιξε ο σούπερ κοριός της ΕΥΠ, που φαίνεται να έχει καταγράψει αποκαλυπτικές συνομιλίες μεταξύ των φερόμενων ως εκβιαστών

γ .Ηθικά έκθετη χαρακτηρίζει Το Ποτάμι τη διοίκηση της δημόσιας τηλεόρασης, αναφέροντας πως «ο εκδότης εφημερίδας με ανύπαρκτη κυκλοφορία, ο οποίος συνελήφθη σήμερα Δευτέρα με την κατηγορία του εκβιασμού, είχε υπογράψει με την ΕΡΤ συμφωνία αμοιβαίας συνεργασίας και μάλιστα κατά την προεκλογική περίοδο (9 Σεπτεμβρίου 2015).»

«Το ότι πολλοί
δημοσιογράφοι είχαν κινηθεί νομικά εναντίον του κατηγορώντας τον για συκοφαντία εις βάρος τους δεν ήταν λόγος να είναι πιο προσεκτικοί. Βόλευε άλλωστε γιατί οι περισσότεροι ασκούσαν κριτική στην κυβέρνηση» τονίζει το κόμμα.

«Όσο για την ιστοσελίδα Left.gr που δημοσίευσε σήμερα στην πρώτη σελίδα “βαθυστόχαστο” άρθρο έτερου συλληφθέντος με τίτλο ‘Η Google μπορεί να ρίξει τον Τσίπρα’ τι να πει κανείς. Δείξε μου τους φίλους σου…» καταλήγει ειρωνικά το κόμμα.

δ. Ποινική δίωξη για κακουργηματική απάτη κατά του Σταύρου Ψυχάρη

Μετά απο προκαταρκτική εξέταση, ο οικονομικός εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη κακουργηματική για ηθική αυτουργία σε απιστία.

 

Και γιατί, παρακαλώ, μόνο ο εκβιασμός είναι ποινικό αδίκημα; Η παραπληροφόρηση, η σκόπιμη παραχάραξη, η χάλκευση ή η απόκρυψη της είδησης μήπως είναι εγκλήματα απείρως σοβαρότερα της εκβίασης;

Αν, ναι (που ναι!), στην εμπορική δημοσιογραφία όλοι τους είναι ένοχοι. Οι απολαβές τους είναι προϊόντα εγκλήματος, αίματος.

Τί έκανε η παραπάνω εγκληματική ομάδα των δημοσιογράφων, δηλαδή; ΄Επαιρνε διαφημίσεις…άκομψα! Γιατί, μη μου πείτε πως ο γνωστός εκδότης-δημοσιογράφος που έπαιρνε σωρό τις κρατικές διαφημίσεις από το καθεστώς του Κώστα Καραμανλή (εκβίαζε  κι αυτός με το δικό του τρόπο ή τους στήριζε), δεν είναι το ίδιο (για μας περισσότερο)  ένοχος, όπως οι παραπάνω εκπρόσωποι-εκβιαστές της εφημερίδας ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ; ΄Η το “συγκρότημα Ψυχάρη” που ξεκοκάλισε 57 ολόκληρα εκατομμύρια από θαλασσοδάνεια που του χορήγησαν  με ψεύτικα, πλαστά παραστατικά;

Το είχε πει ο μακαρίτης (κακός κι αυτός δημοσιογράφος) Νίκος Κακαουνάκης. “Ο καλύτερος δημοσιογράφος έχει σκοτώσει τη μάνα του”. Κι εμείς συμπληρώσαμε κάποτε εδώ. “Αφού προηγουμένως την είχε βιάσει”. Και δεν το παίρνουμε πίσω, γιατί αυτή είναι η αλήθεια.

Απλά, εξαρτάται με τί  σταθμά ζυγίζει κανείς ένα προϊόν και με ποια ηθικά μέτρα θεωρεί καταξιωμένη ή  απαξιωμένη  μια πράξη. Τα δικά μας δεν είναι πέτσινα και πειραγμένα πάντως. Είναι δουλεμένα στο εργαστήρι της Φύσης. Γι΄αυτό είναι και αυθεντικά και αληθινά. Κάποιων άλλων δεν είναι.

3. Το άρθρο του left.gr  «Η Google μπορεί να ρίξει τον Τσίπρα».

«Η συγκάλυψη σκανδάλων φοροαποφυγής και αθέμιτου ανταγωνισμού και η επιλεκτική προβολή ειδήσεων. Η σημειολογία της συνάντησης του Mr Google με τον Αντώνη Σαμαρά» είναι ο υπότιτλος του άρθρου.

Γράφει αναλυτικά:

«Σε τεραστίων διαστάσεων πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο φαίνεται ότι είναι μπλεγμένη η Google στην Ελλάδα. Από τη φοροαποφυγή/φοροδιαφυγή μέχρι τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης, τη διαμόρφωση κλίματος και την εφαρμογή μονοπωλιακών πρακτικών στον τομέα της ενημέρωσης, ο παγκόσμιος κολοσσός φέρεται να έχει συμμετάσχει σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και παράτυπες συμφωνίες κυρίων παρεμβαίνοντας καταλυτικά στη λειτουργία μιας φαινομενικά αρρύθμιστης αγοράς.
Η δύναμη που αποκτούν τα sites που υπερπροβάλλονται από τη Google και η “ηχώ” των απόψεων που προωθούνται από τον αλγόριθμό της, χρησιμοποιούνται για την άσκηση πιέσεων στην κυβέρνηση, καθώς και για τη νομή της διαφημιστικής πίττας.
Αν και όλα αυτά δεν είναι εύκολα ορατά δια γυμνού οφθαλμού, τα συμπεράσματα προκύπτουν αβίαστα αν συνδεθούν γεγονότα και εξελίξεις.
Η παρέμβαση της Google μέσω των googlenews.gr, της μηχανής αναζήτησης αλλά και των διαφημίσεών της, στο πεδίο των ειδήσεων είναι καταλυτική για τη βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων στα media, καθώς στην αγορά της ηλεκτρονικής ενημέρωσης οι επισκέπτες είναι αυτοί που διασφαλίζουν τη ροή εσόδων, τόσο από την ίδια τη Google όσο και από άλλες πηγές.
Σε πολιτικό επίπεδο η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι ακόμα σοβαρότερη, καθώς υπερπροβάλλονται sites με ταυτόσημες -σχεδόν- προσεγγίσεις σε θέματα επικαιρότητας, ενώ αποκλείονται άλλα με διαφορετικές οπτικές γωνίες. Με τον τρόπο αυτό υπερπροβάλλεται μια πτυχή της είδησης, αγνοούνται τεχνηέντως οι υπόλοιπες και χειραγωγείται η κοινή γνώμη.
Παράλληλα η ανακατεύθυνση τεράστιων πληθυσμιακών ομάδων μέσα από τις δομές της google σε επιλεγμένα και περιορισμένα sites δημιουργεί πρόβλημα αθέμιτου ανταγωνισμού για τους υπόλοιπους παίχτες, οι οποίοι δεν προβάλλονται αντιστοίχως από τη Google, λόγω του…. αλγόριθμου.
Από τους νταβατζήδες στη Google
Το σκληρό πόκερ των κυβερνώντων με την “τέταρτη εξουσία” είναι γνωστό, με αποκορύφωμα τους “νταβατζίδες” του Κώστα Καραμανλή και το νόμο για το βασικό μέτοχο, με τον οποίο ο τότε πρωθυπουργός επιχείρησε να κόψει τον ομφάλιο λώρο που συνδέει ακόμα και σήμερα τους εθνικούς προμηθευτές και εργολάβους με τα media που ασκούν πίεση στην εκάστοτε κυβέρνηση.
Σε εκείνη την παρτίδα ο Κώστας Καραμανλής έχασε παταγωδώς, καθώς οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ είχαν βαριές αμαρτίες (βλ. σκάνδαλο Βατοπεδίου), με αποτέλεσμα να πληγεί η φήμη και η αξιοπιστία και να καταναλωθεί το πολιτικό κεφάλαιο του ίδιου του πρωθυπουργού πολύ γρήγορα.
Η Google σήμερα, ελέγχοντας πάνω από το 50% της αγοράς ιντερνετικών αναζητήσεων στην Ελλάδα και κατευθύνοντας παράλληλα και μέσα από τον ειδησεογραφικό της ιστότοπο www.googlenews.gr αναγνώστες σε συγκεκριμένες -κυρίως- ενημερωτικές ιστοσελίδες, αποτελεί τον αδιαμφισβήτητο ρυθμιστή και καταλύτη της online ενημέρωσης. Παράλληλα ελέγχει και τη ροή τεράστιων διαφημιστικών εσόδων μέσα από το δικό της δίκτυο διαφημίσεων, αποτελώντας ταυτόχρονα media shop και διατηρώντας έμμεσα εκδοτική δραστηριότητα
Επιλέγοντας μέσα από έναν αδιαφανή και άγνωστο αλγόριθμο τις ειδήσεις και τα sites που θα προβάλει μέσα από τη σελίδα googlenews.gr, την οποία επισκέπτονται εκατομμύρια χρήστες είτε μέσω κινητών συσκευών, είτε μέσω σταθερού υπολογιστή, ανακατευθύνει την κίνηση σε συγκεκριμένα sites.
Αθέμιτος ανταγωνισμός μέσω…. Google
Αν και τα τελευταία χρόνια η Google έχει βρεθεί στο στόχαστρο εποπτικών και φορολογικών αρχών σε ολόκληρο τον κόσμο και την Ευρώπη για σειρά θεμάτων, πληρώνοντας πρόστιμα δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ για να κλείσει υποθέσεις, στην Ελλάδα όπου υπάρχει ένδεια εσόδων και επιβαρύνονται διαρκώς τα συνήθη υποζύγια και η εγχώρια επιχειρηματικότητα, οι αρχές δεν έχουν κινηθεί κατά του μεγαθηρίου.
Όπως είχε αποκαλύψει η εφημερίδα Τα Νέα, η Google φροντίζει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων που εισπράττει από την Ελλάδα να μην τιμολογείται εδώ, αλλά να καταγράφεται ως άμεση εισροή σε χώρες με ευνοϊκά για αυτήν φορολογικά καθεστώτα.
Η διαδικασία χειραγώγησης της κοινής γνώμης
Μια συγκριτική καταγραφή των κυρίως προβαλλομένων ιστοσελίδων από τον συγκεκριμένο ισότοπο της Google αποκαλύπτει ότι τα βασικά θέματα της ημέρας αλλά και τα κύρια στις κατηγορίες επιλέγονται -σχεδόν πάντα- από έξι μεγάλους ειδησεογραφικούς ομίλους, οι κυριότεροι εκ των οποίων είναι:
Tanea.gr,
tovima.gr
in.gr
του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, συμφερόντων του Σταύρου Ψυχάρη, ο γιος του οποίου διετέλεσε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά.
Παράλληλα στη Google υπερπροβάλλονται
Protothema.gr,
Συμφερόντων των Θέμου Αναστασιάδη
Kathimerini.gr
Skai.gr,
ιδιοκτησίας της οικογένειας Αλαφούζου
Capital.gr
Των Αττικών Εκδόσεων, συμφερόντων του ομίλου Μπερλουσκόνι και του Θεοχάρη Φιλιππόπουλου

ethnos.gr
imerisia.gr
Ιδιοκτησίας της Πήγασος Εκδοτικής, συμφερόντων της οικογένειας Μπόμπολα
news247.gr,
του εκδότη Γιάννη Μάρη, στο σχήμα του οποίου φημολογείται ότι συμμετέχει η οικογένεια Μπόμπολα
Το παρασκήνιο από το… 2012
Στα τέλη του 2012 και με αφορμή διώξεις κατά της Google στις ΗΠΑ και την ΕΕ για φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή και ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης του internet και της διαδικτυακής ενημέρωσης στην Ελλάδα κάλπαζε, Τα Νέα, συμφερόντων του Σταύρου Ψυχάρη (Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη) με πρωτοσέλιδο θέμα τους αποκαλύπτουν τις πρακτικές που ακολουθεί ο παγκόσμιος γίγαντας για να μην πληρώνει φόρους.
Μέχρι τα τέλη του 2012 το ενημερωτικό hyperportal της Google είχε πιο πλουραλιστικό χαρακτήρα, επιχειρώντας να αναδείξει όσο το δυνατόν περισσότερες πηγές. Εν συνεχεία και μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, η πολιτική της Google άλλαξε σταδιακά.
Λίγους μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 2013, ο εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρίας, Έρικ Σμίντ συναντάται, χωρίς ατζέντα, με τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Μετά τη συνάντηση η πολιτική της Google στο ειδησεογραφικό της portal οδηγεί στον αποκλεισμό ακόμα περισσότερων sites και στην ανακτεύθυνση ολοένα και περισσότερων επισκεπτών στα portals των μεγαλοεκδοτών της χώρας.
Η επίθεση Ψυχάρη στη google
Ακολουθεί το δημοσίευμα των Νέων στις 17 Δεκεμβρίου του 2012: Πώς η Google ξεγλιστρά από το ραντάρ της Εφορίας
“Ειδικοί από το Διεθνές Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης επισημαίνουν στα «ΝΕΑ» ότι το μεγάλο ζήτημα με τις δραστηριότητες της Google δεν εντοπίζεται στα κεφάλαια που δηλώνονται στην Ελλάδα, αλλά σε αυτά που μεταφέρονται απευθείας στο εξωτερικό χωρίς ουσιαστικά να περνούν από τα ελληνικά φορολογικά ραντάρ – και ας προέρχονται από δραστηριότητα της εταιρείας στη χώρα μας. Στην πραγματικότητα, όταν ένας Ελληνας πελάτης, επιχείρηση ή ιδιώτης αγοράζει διαφήμιση από την Google, η χρέωση γίνεται από την Google Ireland Ltd, η οποία εδρεύει στην Ιρλανδία, όπου ο φορολογικός συντελεστής ανέρχεται στο 12,5% – δηλαδή σχεδόν στο μισό σε σχέση με την Ελλάδα την περίοδο 2009-2011. Μάλιστα, όταν Ελληνας ιδιώτης αγοράζει τη διαφήμιση μέσω της ειδικής υπηρεσίας AdWords, αυτομάτως βγαίνει το μήνυμα ότι το ποσό που θα πληρώσει θα προσαυξηθεί με βάση τον τρέχοντα ΦΠΑ της Ιρλανδίας. Με αυτό τον τρόπο, η Google Ireland Ltd δραστηριοποιείται ουσιαστικά στη χώρα μας στον τομέα πωλήσεων διαφημιστικού χώρου χρησιμοποιώντας ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό από την Google Ελλάδας, χωρίς όμως να πληρώνει φόρους για τα συγκεκριμένα έσοδα. Η εμπλοκή της Google Ελλάδας στις δραστηριότητες της Google Ireland φαίνεται από τα μηνύματα που αφορούν όρους και προϋποθέσεις προσφορών για την καταχώρηση διαφημίσεων σε υποψήφιους Ελληνες πελάτες. Για παράδειγμα, σε μήνυμα που εστάλη στις 14 Δεκεμβρίου για προσφορά της Google, κατά την οποία οι νέοι διαφημιζόμενοι στην Ελλάδα  έχουν τη δυνατότητα να δώσουν 25 ευρώ και να αγοράσουν διαφημιστικές υπηρεσίες αξίας 100 ευρώ μέσω κουπονιού,  ο υποψήφιος πελάτης παραπέμπεται για τους πλήρεις όρους και τις προϋποθέσεις σε διεύθυνση στον ελληνικό ιστότοπο Google.gr, στη διεύθυνση http://www.google.gr/intl/el/adwords/coupons/terms.html.
Ηταν αρχές Νοεμβρίου όταν οι φορολογικές Αρχές στη Γαλλία απέστειλαν στα κεντρικά της Google επιστολή ζητώντας την καταβολή συμπληρωματικού φόρου 1 δισ. ευρώ για τη δραστηριότητα της εταιρείας στη χώρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου, η Google France Sarl. πληρώνει σε φόρους περίπου 5 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο τον χρόνο, ενώ θα μπορούσε να καταβάλει έως και 500 εκατ. όπως αναφέρεται σε έκθεση της Γερουσίας. Κατ’ αντιστοιχία, εφαρμόζοντας μια μη επιστημονική, απλοϊκή προσέγγιση, στην Ελλάδα τα 100.000 ευρώ που καταβάλλει η τοπική Google σε φόρους θα μπορούσαν να έφταναν έως και τα 10 εκατ. ευρώ, ενώ οι απαιτήσεις για συμπληρωματικό φόρο την τελευταία τριετία θα προσέγγιζαν τα 15 εκατ. ευρώ.
«Ο λογικός τρόπος φορολόγησης των σύγχρονων πολυεθνικών εταιρειών είναι ανάλογα με το πού βρίσκεται η πραγματική οικονομική τους δραστηριότητα», επισημαίνει ο Σολ Πιτσιότο, επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ και σύμβουλος του Διεθνούς Δικτύου Φορολογικής Δικαιοσύνης. Οπως αναφέρει, οι πολυεθνικές επιχειρήσεις είναι μεγαλύτερες από ό,τι το άθροισμα των θυγατρικών και των παραρτημάτων τους και ως εκ τούτου τα κέρδη τους θα πρέπει σε παγκόσμιο επίπεδο να αξιολογηθούν χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι «μεταβιβάσεις κεφαλαίων σε τεχνητές οντότητες που επινόησαν αυτοί που κάνουν τον φορολογικό σχεδιασμό των πολυεθνικών».”

“Της @@@@@ το κάγκελο” γίνεται  δηλαδή στο διαδίκτυο.  Κι εμείς εδώ  περιμένουμε  να μας βάλει τζάμπα η Google καμιά σειρά παραπάνω. “Κούνια που μας κούναγε”!

Προηγείται ο Σταύρος Ψυχάρης, βλέπετε, που “πιάνει πρώτο τραπέζι” στην Google (και όχι μόνο) με τον κλεμμένα που βούτηξε. Και είναι κι άλλοι, φυσικά,πολλοί σ΄αυτό τον παμβρώμικο χώρο του “Τύπου”.

Μια μπόχα, οι κερατάδες! Απ όπου και να τους πιάσεις δε σε σώζει μετά μιας μέρας  μούλιασμα στην μπανιέρα. Τέτοια και τόση βρώμα μπορείς να κολλήσεις.