Ο “ΘΕΟΣ” ΤΗΣ ΒΙΒΛΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο…ΘΕΟΣ!

 

«Έχω τις αμφιβολίες μου αν υπάρχει θεός» εξομολογείται ο επικεφαλής της αγγλικανικής εκκλησίας

 

Τις αμφιβολίες του για την ύπαρξη του Θεού εξομολογήθηκε για πρώτη φορά ο επικεφαλής της αγγλικανικής εκκλησίας.

Ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, αιδεσιμότατος Τζάστιν Γουέλμπι, έκανε την αποκάλυψη σε συνέντευξη που παραχώρησε στον καθεδρικό του Μπρίστολ.

Η θρησκευτική κεφαλή περίπου 80 εκατομμύριων Αγγλικανών σε όλο τον κόσμο παραδέχθηκε ότι υπάρχουν στιγμές που και αυτός ακόμα αναρωτιέται «υπάρχει Θεός;» και «πού είναι ο Θεός;».

Όπως είπε οι σκέψεις αυτές του έρχονται στο κεφάλι πολλές φορές κατά τη διάρκεια του πρωινού περιπάτου του ή όταν βγάζει βόλτα τον σκύλο του.

«Το πρωί πηγαίνω βόλτα, εγώ το λέω τρέξιμο, ο σκύλος μου το λέει χαλινάρι, και τις προάλλες προσευχόμουν για κάτι και κατέληξα να λέω στο Θεό: “Κοίτα, όλα αυτά ειναι πολύ καλά αλλά δεν νομίζεις ότι είναι ώρα τώρα να κάνεις κάτι-αν είσαι εκεί”, και αυτό πιθανότατα δεν περιμένατε να το ακούσετε από τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι» είπε ο Γουέλμπι.

Όπως εξήγησε πάντως η άποψή του αυτή δεν έχει να κάνει με τα συναισθήματα αλλά «με το γεγονός ότι ο Θεός είναι πιστός και το εξωπραγματικό γεγονός με το να είναι κανείς χριστιανός έχει να κάνει με το ότι ο Θεός είναι πιστός όταν εμείς δεν είμαστε».

Ερωτηθείς πώς θα μπορούσε να πείσει όσους πιστεύουν ότι η θρησκεία δεν έχει θέση στο μοντέρνο κόσμο παραδέχθηκε ότι οι Χριστιανοί δεν έχουν όλες τις απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως γιατί ο καλός Θεός επιτρέπει σε ανθρώπους να υποφέρουν. «Ξέρουμε, όμως, για τον Ιησού. Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε όλες τις ερωτήσεις του κόσμου, δεν μπορούμε να εξηγήσουμε πολλά πράγματα αλλά ξέρουμε για τον Ιησού. Μπορούμε να μιλάμε γι’ αυτόν γιατί τις άλλες ερωτήσεις δεν μπορώ να τις απαντήσω» ήταν η απάντησή του.

Εγώ πάλι πώς δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι ,αν υπάρχει θεός, αυτός δεν μπορεί να έχει καμιά σχέση με το θεό-Γιαχβέ του  αιδεσιμότατου αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρι;  Κι ευτυχώς που αμφιβάλει.  Ο προβληματισμός του δείχνει ακριβώς αυτό που είναι η αλήθεια. Οι περιγραφές της “Βίβλου” (Παλαιά και Καινή Διαθήκη) για το θεό, δε στέκουν.  Είναι παράλογες και αφύσικες .

Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να μας απειλεί ο Χριστός ο υιός του Γιαχβέ  με κόλαση και παράδεισο, ούτε να μας διαβεβαιώνουν οι απόστολοι και οι “πατέρες” πως υπάρχουν τιμωρίες και… ρουσφέτια για τους  άπιστους και τους πιστούς ,ανάλογα τις πράξεις τους.  Αυτά όλα είναι αποκυήματα φαντασίας, που έχουν μοναδικό σκοπό να κρατούν τον άνθρωπο στο φόβο, την ανασφάλεια, την αμφιβολία. Μόνο αυτό εξυπηρετούν.

Ο θεός,αν υπάρχει ,δεν επέτρεψε για τους δικούς του λόγους να μάθουμε πώς είναι, ποιες ιδιότητες και τί “χαρακτήρα”  έχει. Μόνο μέσα από τη Φύση μπορούμε να δημιουργήσουμε μια θαμπή εικόνα γι΄αυτόν. Και πάντως, όπως και ό,τι να είναι, συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως καμιά σχέση δεν μπορεί να  έχει ο πραγματικός θεός με το Γιαχβέ της Βίβλου. “Ηλίου φαεινότερον”.