ΑΛΛΟΙ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

 

 

Ραγκούσης: Εγγυώμαι ότι δεν θα αποδράσει ο Ρωμανός

Την πρόθεσή του να γίνει δεκτό το βραχιολάκι σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί η μέθοδος αυτή για το Νίκο Ρωμανό εξέφρασε ο συνήγορός του, Φραγκίσκος Ραγκούσης.

«Φυσικά και το πιστεύω ότι θα επιστρέψει στη φυλακή, εάν παρακολουθήσει μαθήματα. Έχω την ηθική δέσμευση, σαν δικηγόρος, και μπορώ να το πω δημόσια. Αν θέλουν, και νομικά. Ότι η πρωτοβουλία αυτή είναι για να σπουδάσει και όχι για να αποδράσει» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα Fm ο κ.Ραγκούσης.

«Και το βραχιολάκι θα αποδεχθώ και ό,τι άλλο που υλοποιείται. Δεν έχουμε τέτοιες πολυτέλειες και είναι και το βραχιολάκι αποδεκτό από τον κ. Ρωμανό» σημείωσε.

«Εμείς θέλουμε διέξοδο με την έννοια της ευθύνης. Δεν θέλουμε παρεμβάσεις που να πλήττουν το κύρος της Δικαιοσύνης, ούτε το κύρος της έννομης τάξης. Πιστεύουμε, όμως, ότι μέσα από τη νομιμότητα και τη διαφάνεια μπορούμε να περιμένουμε μία λύση ευνοϊκή και άμεση. Να πάρει την άδειά του, όπως προβλέπει ο νόμος και όπως τη σκεπτόταν όταν έδινε εξετάσεις. Έφτασε στο σημείο να γίνει μεταγωγή από τον Αυλώνα στον Κορυδαλλό. Γιατί έγινε αυτό, αν δεν ήταν να παρακολουθήσει μαθήματα;» πρόσθεσε ο κ. Ραγκούσης.

Κακώς έγινε ΤΩΡΑ  η παραπάνω δήλωση. Πριν την έναρξη ή στις πρώτες ημέρες της απεργίας πείνας, είχε νόημα και αφαιρούσε κάθε πρόσχημα από εκείνους που  εγκληματούν από την αρχή, αψηφώντας το νόμο, αλλά πρωτίστως περιφρονούν το αγαθό της ζωής που είναι η ύψιστη αξία. Η χορήγηση άδειας για σπουδές (εκπαιδευτική άδεια)  είναι αναφαίρετο και νομικά κατοχυρωμένο δικαίωμα   φοιτητών στο στρατό, τη φυλακή,τις δημόσιες υπηρεσίες. Και όχι μόνο τωρινό.

Επομένως, αν  ο υπεύθυνος να τη χορηγήσει δεν το κάνει, παραβαίνει το νόμο και πρέπει να τιμωρηθεί. Οι  προφάσεις πως ο “αιτών” είναι ύποπτος φυγής  (σφόδρα ή όχι) και γενικότερα η προδίκαση συμπεριφοράς ενός πολίτη (έστω και κατηγορούμενου), είναι προσβολή στην έννοια του πολίτη,  του νομικού πολιτισμού μιας χώρας  και του ανθρωπισμού και  δε δικαιολογούν την άρνηση  χορήγησης  της συγκεκριμένης άδειας.

Ειδικά,όταν ο φοιτητής που ζητάει  την άδεια  βρίσκεται σε πολυήμερη απεργία πείνας από την οποία κινδυνεύει άμεσα η ζωή του, έχει κερδίσει με το “σπαθί” του,άλλο ένα επιπρόσθετο δικαίωμα να την απαιτεί και  όχι να την αιτείται πλέον. ΄Οσοι εμπλέκονται στην υπόθεση της άρνησης να χορηγήσουν άδεια στο Νίκο Ρωμανό, έχουν διαπράξει σοβαρά  διοικητικά-υπαλληλικά και ποινικά αδικήμα, εκτός των άλλων και για έκθεση ανθρώπου σε κίνδυνο ζωής, παράβαση καθήκοντος κ.α.

Ο υπουργός δικαιοσύνης οφείλει άμεσα να επέμβη κα να ζητήσει την τιμωρία των ενόχων, όποια θέση ή ιδιότητα κι αν έχουν. Να απαιτήσει επίσης  την άμεση  συμμόρφωσή τους στο νόμο και τη χορήγηση της άδειας σπουδών στο γενναίο  απεγό πείνας Νίκο Ρωμανό.

Διαφορετικά, είναι και ο υπουργός ένοχος και η κυβέρνηση στην οποία ανήκει . Να γνωρίζουν δε πως θα φτάσει η ημέρα που θα αποδοθούν οι πολιτικές και οι ποινικές ευθύνες σε όλους, όσοι σήμερα “ασελγούν” στο άγραφο και γραπτό δίκαιο, αλλά πρωτίστως στον ανθρωπισμό και τον πολιτισμό.