ΑΝΤΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ

ΟΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

                                                  ΑΘΡΗΣΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Ο εξευτελισμός και   η αποσύνθεση του ατόμου σε εξαθλίωση  από  αφύσικη και παράλογη συμπεριφορά, έχουν αιτίες πολλές και διάφορες.  Κατάλογο ολόκληρο θα μπορούσε κανείς να συντάξει.   Ο πιστός  ,ο “θρησκευάμενος”  κατέχει τα ηνία. Δεν προηγείται απλώς των άλλων  σε ένα τέτοιο πίνακα. Κρατάει  και με το…σπαθί του  την πρώτη και κυρίαρχη  θέση.

Αλλά,  είναι παράλληλα και ανίκητος, επειδή  η ευήθεια, η ιδιωτεία  και η μωρία αποτελούν τα βασικά συστατικά  της κοσμοθεωρίας του, η οποία   αποδέχεται   ως επιχείρημα ΜΟΝΟ το θρησκευτικό του,  δογματικό κανόνα. Και δεν είναι, όντως,   εύκολο να αντιμετωπίσεις  μια  τέτοια διεστραμμένη  αντίληψη για τον κόσμο και τη ζωή  με  το φυσικό, τον  καθαρό  Νου.  Ο πιστός της θρησκείας, όλων των ειδών  και των αποχρώσεων,  φτύνει κατάμουτρα σε ό,τι είναι φυσικό  . Και ασελγεί ξεδιάντροπα  στο λογικό και το αυτονόητο.

Ο φόβος, η αδυναμία του χαρακτήρα, ο καιροσκοπισμός, η ιδιοτέλεια,  η αντίφαση και η υποκρισία, είναι μερικά από τα βασικά του γνωρίσματα, ως χαρακτήρας. Φοβισμένος και ανίκανος να αντιμετωπίσει τις αντιξοότητες της ζωής, εξαγοράζει  φαντασιακή   ασφάλεια  με την προσχώρησή του στο στρατόπεδο της πίστης . Ανάγει τη δοσοληψία (δούναι και λαβείν) σε κυρίαρχη αντίληψη. Κατατρύχεται από διπολισμό , αφού καταστρατηγεί  με τη συμπεριφορά του τους νόμους της Φύσης. Αλλά υποκρίνεται πως βρίσκεται στο …σωστό δρόμο. Και στην ανάγκη, αν παραστρατήσει, η Μετάνοια είναι το μεγαλύτερο όπλο που του παρέχει, ανάμεσα στα άλλα η θρησκεία του. Κατατροπώνει εύκολα και καθαρίζει  εν ριπή οφθαλμού  με τον εχθρό, τον πονηρό που επιβουλεύεται τη μετά θάνατο κυρίως  ζωή του για την οποία είναι απολύτως βέβαιος πως υπάρχει  και είναι ακριβώς,  όπως την περιγράφουν οι Μεσσίες του.  Κόλαση και Παράδεισος.

Για να μην επαναλαμβάνουμε, όσα πολλές φορές αναπτύξαμε εδώ, σχετικά με τη θρησκεία,  θα παραθέσουμε δυο από τα πλέον «αντιπροσωπευτικά» μας κείμενα και μάλιστα  πρόσφατα:

                                                          1

ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ. ΚΑΙ Η…ΧΑΡΗ ΤΗΣ ΘΑ ΑΦΗΣΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ!

15 Αυγούστου 2022

Δεν έχουμε επιλογές,  παρά μόνο μία. Να μην “τέρπουμε ώτα” με όσα λέμε, αλλά να λαλούμε μετά λόγου γνώσεως και σοφίας την ιστορική αλήθεια.  Αυτός είναι ο λόγος που σήμερα, «ημέρα της Παναγιάς», το “Πάσχα του Καλοκαιριού” εμείς δε θα συνταχτούμε με την ελληνική  παράδοση της θρησκευτικής κατάνυξης   και δε θα προτρέψουμε  στο  «λαμπρυνθώμεν λαοί».  Αλλιώς, αν διαλέξουμε να  σεβαστούμε την παράδοση, θα είμαστε εχθροί της αλήθειας.

Ο μεγάλος στοχαστής, οικονομολόγος και ιστορικός Κάρολος  Μαρξ,  το είπε περιεκτικά και εύστοχα. “Η θρησκεία είναι το όποιο του λαού”. Αποχαυνώνει, όπως οι ναρκωτικές, εξαρτησιογόνες  ουσίες.  Αποδυναμώνει και  εξουθενώνει εντελώς τη βούληση, την καθαρή σκέψη. Αποτρέπει την πορεία  στον ορθό δρόμο της ζωής. Μια από τις χειρότερες μάστιγες του πολιτισμού του ανθρώπου, είναι η θρησκεία.΄Ολων των ειδών και των κατηγοριών.

Και είναι λίαν επικίνδυνη και ανάρμοστη για τον άνθρωπο για δυο βασικούς  λόγους. Πρώτα, γιατί, αυτή την υπερκόσμια ΟΝΤΟΤΗΤΑ που είναι ασύλληπτη, ακατανόητη με τις διανοητικές μας δυνάμεις και επέκεινα πάσης ερμηνείας και οροθέτησης, οι θρησκείες  την μικραίνουν, την χρησιμοποιούν ως  ο Προκρούστης, για να τη φέρουν στα μέτρα τους και την υποβιβάζουν σε ανθρωπόμορφους θεούς, σαν το   Δία, το  Γιαχβέ , τον Αλλάχ  και τις άλλες γνωστές ή άγνωστες θεότητες, κατασκευές ανθρώπων.

Ο  δεύτερος λόγος που η θρησκεία  είναι εχθρός του ανθρώπου και του πολιτισμού είναι τούτος. Η ηθική που οι Μεσσίες, οι Ιδρυτές και οι Σαμάνοι της  επιβάλουν, είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΦΥΣΙΚΗ. Καταργεί και καταστρατηγεί  τους νόμους της Φύσης.  Ειδικά η χριστιανική θρησκεία, όπως συστηματοποίησε και   εφάρμοσε τη διδασκαλία του Χριστού, ο  Παύλος, αλλά  και ο Ισλαμισμός  του Μωάμεθ, που αντέγραψε, εν πολλοίς, το Χριστιανισμό,    δεν εναντιώνονται, απλά, στις εντολές της φύσης, αλλά έχουν κηρύξει  συνεχή, αδυσώπητο ,μέχρι εξόντωσης πόλεμο στη  φυσική ζωή  του ανθρώπου.

Η θέση της γυναίκας (η δε γυνή, ίνα φοβήται τον άνδρα) ,η μονογαμία ( δια δε τας πορνείας έκαστος την εαυτού γυναίκα εχέτω και εκάστη τον ίδιον άνδρα εχέτω ), αλλά και η  εντολή για αδρανοποίηση    σε αναίτια επίθεση ( αλλά,  όστις σε ραπίσει επί την δεξιάν σου σιαγόνα, στρέψον αυτώ και την άλλην),  για να αναφερθούμε σε αυτά μόνο,  είναι  ενδεικτικά  και  από την ίδια τη ζωή καταδικασμένα, ως θανάσιμα λάθη.  Και είναι αυτά που στην κυριολεξία γονάτισαν αιώνες τον πολιτισμό και ασέλγησαν στην έννοια ΄Ανθρωπος.

Αλλά,  μια από τις χειρότερες   θρησκευτικές διδασκαλίες και αντιλήψεις, είναι εκείνη της…Μετάνοιας.  Η παμπόνηρη  επινόηση την ιερατείων και ιδιαίτερα του χριστιανικού, ειδικά   του ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΣΜΟΥ. Ναι, μεν, αλλά.  Να μην κάνεις το κακό, όπως το ορίζουν οι κανόνες της θρησκείας, αλλά και να το κάνεις  και μια και δυο και χιλιάκις μη φοβάσαι. Το αλισβερίσι με το θεό δε χάνεται, ούτε η εξασφάλιση της μέλλουσας  ζωής. Ο θεός σου σε συγχωρεί και σε δέχεται.

Τόσο εύκολα, τόσο απλά!  Είναι αυτός , ένας από  τους βασικούς λόγους που οι θρησκείες της άφεσης αμαρτιών έχουν τεράστια εξάπλωση  και αποδοχή  από  τα πλήθη. Αλλά και  η διάπραξη του κακού είναι σχεδόν ελεύθερη. Η εξομολόγηση είναι το “καθαρτήριο πυρ”. Και ανέξοδο.  Ο Λούθηρος έτσι απόσπασε  τη μηχανή με τα συγχωροχάρτια   που «έκοβε χρυσοφόρα μονέδα» από τα χέρια του Πάπα. «Η πίστη και η μετάνοια σώζουν», διακήρυξε ο παμπόνηρος θεολόγος.  «Δε χρειάζονται τα  έργα για να σωθείς».

Οι θρησκευτικές γιορτές σαν τη σημερινή, αν ήταν απλά αφορμή για διασκέδαση για ξέδομα  και πανηγύρια, κι αν αυτό ήταν παράδοση, θα ήταν καλοδεχούμενες. Αλλά, σήμερα, περισσότερο από παλιά, παρατηρείται μια αλλόκοτη στροφή  στη θρησκεία, επειδή  ακριβώς, τα προβλήματα είναι πιο  περίπλοκα και  δυσεπίλυτα  απ ό,τι  παλιά.  Ο αδύνατος που χρειάζεται θεό παντοπώλη , μπαστούνι στην ανάπηρη ζωή του, βρίσκει καταφύγιο  στη θρησκεία. Η Παναγία ως Μητέρα   και παντοδύναμη , είναι  για τους  Καθολικούς και τους Ορθόδοξους  η “Πλατυτέρα των ουρανών”,η καταφυγή και το σωσίβιο στο μανιασμένο πέλαγος της ζωής.  Ave Maria!

Η θρησκεία κάνει τους ανθρωπους αδύναμους, εξαρτημένους,φοβισμένους, ανθρωποειδή. Εν τέλει, αφύσικους. Είναι αυτός ο λόγος που δεν  τη στηρίζουμε. Ούτε τα διάγματα και την ηθική  της. Ούτε τις…ακίνδυνες, ως παραδοσιακές,    γιορτές της  σαν τη σημερινή.  Τούτη ιδιαίτερα, ως μεγάλη και πανηγυρική, γιατί   αποπροσανατολίζει,  ξεστρατίζει το νου του ανθρώπου και τον οδηγεί  σε λαθεμένα μονοπάτια.  Αν κάτι θα σου προσφέρουν τα διδάγματα και η ηθική της θρησκείας, θα είναι μια  χαλασμένη συσκευή πλοήγησης (GPS).   Για να χαθείς,  τελικά στην άνυδρη και χωρίς βλάστηση έρημο.

Ο θρηκευόμενος πουλάει τόσο ανόητα και φτηνά  τη ζωή του, σαν να έχει στη διάθεσή τους…δεκάδες άλλες!  Τί κρίμα ,τί ανοησία,  τί ντροπή!

                                                                             2.

ΠΕΡΙ ΘΕΟΥ Ο ΛΟΓΟΣ!

4 Ιανουαρίου 2022

  1. ” Δεν έχω το θεό μου!”

”  Με βρίσκουν σύμφωνο τα περί ιστορικότητας  του Χριστού,  που διαπραγματεύεσαι,  αν υπήρξε δηλαδή  όχι  ιστορικό πρόσωπο , επειδή έχω μελετήσει  το θέμα και αντλήσει και άλλα  στοιχεία από  πολλές πηγές….

Κι ενώ είναι καθαρή η θέση σου περί της επικινδυνότητας των θρησκειών, δε βγαίνει από όσα λες η στάση σου απέναντι  στο θέμα θεός. Είσαι άθεος ή ένθεος; Τί δηλώνεις, μια και είναι απαραίτητο όποιος μπαίνει στο σάιτ σου και διαβάζει τις απόψεις σους, να ξέρει αν τον εκφράζουν και σε ποιο ποσοστό.

Θα με στενοχωρούσε πάντως σε προσωπικό επίπεδο, αν δήλωνες πως δεν είσαι άθεος συνειδητά και από ιδεολογία. Θα χάσουν σε βάρος και άλλες απόψεις σου . Και  φυσικά το σάιτ σε επισκεψιμότητα….”

***

΄Όντως, αγαπητέ, καλά το είπες. Εσύ  “δεν έχεις το θεό σου”.

“Τί δηλώνεις;” τολμάς και λες.  Με ύφος μάλιστα!

Μου θύμισες το μονιμά Τσαπόγα στο στρατό.  “Τί δηλώνεις, ρε ρεμάλι; Κουμουνιστής ή Εθνικόφρων”; ,με ρώταγε κάθε φορά που συναπαντιόμαστε στο τάγμα και μου έδινε τσιγάρο , χωρίς να ζητήσω,  μια και πάντα έμενα   ατσίγαρος.   “Κομμουνιστής, κύριε,  Αρχιλοχία”, του απαντούσα, όπως κι εσείς άλλωστε. Να,  μόλις τώρα το αποδείξατε με την προθυμία  σας να μου προσφέρετε τσιγάρο. Αυτό ,ακριβώς, κάνουν οι κομμουνιστές . Τα μοιράζονται όλα”!  Γινόταν  μπαρούτι!

Αλλά, δεν κατάλαβα. Μου λες   να  δηλώσω  σύμφωνος με σένα , για να σε έχω …πελάτη;  Να σε “πιάσω πόρτα για το χειμώνα”; ΄Ετσι πάει;

΄Αμα  θες να ακούς όσα σου αρέσουν, μπες στους ανάλογους ιστότοπους.  Και θα σε έχουν στα ώπα -ώπα.  ΄Ο,τι θέλει ο πελάτης. Τα κλικ σας, είναι και το ψωμάκι τους από τη διαφήμιση που θα πάρουν με παγίδα  τη τεχνητή   συχνότητα  των επισκέψεών  σας.

Επί του θέματος θεού τώρα.

Ο άθρησκος δεν είναι απαραίτητα άθεος. Το έχουμε ξαναπεί εδώ. Δηλώνω ,λοιπόν, από την αρχή,  μια και με ρωτάς, κι ας μην είμαι υποχρεωμένος,  χωρίς φόβο και πάθος,  παντελώς ΑΘΡΗΣΚΟΣ. Αλλά , εντελώς  ΑΓΝΩΣΤΙΚΙΣΤΗΣ,  ως προς την ύπαρξη ή μη του θεού.

Να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα. Για να πούμε αν πιστεύουμε ή δεν πιστεύουμε κάτι, οφείλουμε πρώτα να το προσδιορίσουμε. Να ξέρουμε γιατί μιλάμε. Αλλιώς, δεν έχει ούτε λογική, ούτε νόημα να λέμε αν το πιστεύουμε ή όχι. Μπορείς να μου ορίσεις το θεό;

Αν, φυσικά,  εννοείς  τον Γιαχβέ των Εβραίων και των Χριστιανών  ή τον Αλλάχ του Ισλάμ, ασφαλώς και δεν πιστεύω  σε  τέτοιου είδους θεό.  Είναι καρικατούρες του ΄Οντος που τουλάχιστον η φιλοσοφία δέχεται ως  Ανώτατη ΄Υπαρξη.

Αν ο θεός ήταν Αλλάχ, μόνο τύπους σαν κι εμένα δε θα μπορούσε ποτέ να έχει πιστούς. Στον αιώνα τον άπαντα. Ομοίως και ο Γιαχβέ. Πιο αλλοπρόσαλλο, κακιωμένο, χαιρέκακο και ασυνεπή…θεό, δεν έχω ματασυναντήσει. Λέει και ξελέει. Ξέρει και δεν ξέρει. Αγαπά και δεν αγαπά. Βοηθά και δε δίνει δεκάρα. Μια αφασία. Ούτε ο αστοχότερος  των ανθρώπων να ήτανε.

Ο θεός είναι  τέτοιος, για ένα και μοναδικό λόγο. Επειδή είναι απροσδιόριστος, ακαθόριστος, απρόσιτος, ακατάληπτος ΑΣΥΛΛΗΠΤΟΣ!  Αλλιώς, δε θα ήταν θεός. Ο  ανθρώπινος Νους έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές “κατασκευής” και λειτουργίας που είναι αδύνατον να τις  υπερβεί ή να τις αντικαταστήσει. Με τέτοιες ικανότητες μυαλού “”πεπερασμένες”, όπως συνηθίζουν να τις λένε, είναι αδύνατον να συλλάβεις την έννοια  τούτη .

Η τεχνητή Νοημοσύνη θα ξεπεράσει αυτό το όριο.  Η ανθρώπινη, ποτέ. Κι αυτό σημαίνει πως το Ρομπότ ή ο Επιταχυντής, ίσως μια μέρα μπορέσουν να απαντήσουν  σε πολλά όμοια ερωτήματα, όπως  αυτά, αν υπάρχει θεός ή όχι και ποιες είναι κάποιες  από τις ιδιότητές του.  Η δική μας διάνοια σήμερα, ούτε  να προσεγγίσει δεν έχει τη δυνατότητα τέτοιες έννοιες υψηλές, ακατάληπτες και  αφύσικες. Εγχείρημα εκ των προτέρων … στεμένο  με αποτυχία.

Κρίνουμε με τα δικά μας, τα ανθρώπινα  μέτρα.  Εκείνα που όρισε η Φύση. Το να θέλεις να  έχεις απόλυτη κρίση  περί της ύπαρξης ή όχι θεού, αντιμάχεσαι την ίδια τη  Φύση , που δε σου έδωσε ούτε  τέτοιο δικαίωμα ,αλλά ούτε την  ικανότητα. Ξεπερνάς τα ανθρώπινα, έτσι . ΄Αρα,  διαπράττεις  ΥΒΡΙΝ.

Το μεγαλύτερο ατόπημα-έγκλημα  του Χριστού και των άλλων Μεσσιών, ήταν αυτό ακριβώς. Διέπραξαν ΄Υβριν.  Δήλωσαν πως αντίθετα με τη Φύση ,αυτοί ήταν ικανοί ,όχι μόνο να συλλάβουν και να προσδιορίσουν την έννοια του θεού, αλλά και  τις δικές τους διδαχές, τις πεποιθήσεις, τις υποσυνείδητες επιθυμίες,  τις απέδωσαν  στο θεό και δε δίστασαν να τις καθιερώσουν  ως εφετμές, ως  έχοντες θειική προέλευση και σφραγίδα.

Ο Χριστός, ο Μωάμεθ, όλοι οι Σαμάνοι και οι Μεσσίες,  ΔΙΕΠΡΑΞΑΝ ΥΒΡΙΝ. Κι αν υπήρχε “Κόλαση”, σύμφωνα με την αρχαία ελληνική δοξασια , θα είχαν, όπως όλοι οι υβριστές, ριχτεί στην πυρά της. Ασέβησαν στο θεό.  Ερμήνευσαν το θεό. Υποκατέστησαν το θεό!

Τέτοιο μέγα έγκλημα, δε θα μπορούσε ουδείς λογικός και σώφρων άνθρωπος να διαπράξει. Μόνο τα ταραγμένα και τα ανισόρροπα μυαλά θα το (απο)τολμούσαν.

_______

 

Οι μελλοντικές κοινωνίες , ως ΦΥΣΙΚΕΣ, θα είναι παντελώς ΑΘΡΗΣΚΕΣ.  Θα ήταν οξύμωρο και παράλογο  να συνεχίζουν να υπάρχουν εκείνες τις εποχές Χριστιανισμός και ο Ισλαμισμός , για παράδειγμα . «Καινούριο κρασί σε παλιό ασκί δεν μπαίνει».

Αν είναι και ΑΘΕΕΣ  εκείνες  οι κοινωνίες, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε.  Η επιστήμη εξελίσσεται .Και ελπίζουμε ραγδαία από  εδώ και πέρα. ΄Οχι σαν χελώνα, όπως μέχρι σήμερα.

Και το σίγουρο με το χρόνο είναι τούτο: . Πρώτα θα πάψουν οι άνθρωποι     να χρησιμοποιούν  τον θρησκευτικό όρο ΘΕΟΣ.  Είναι εφεύρημα , όρος των θρησκειών. ΄Υστερα, ή  θα “πλησιάσει” η επιστήμη ,  άγνωστο πώς, σε  κάποια,  έστω και σχετική ερμηνεία της  σύστασης και του χαρακτήρα αυτής της  ΑΣΥΛΛΗΠΤΗΣ ΟΝΤΟΤΗΤΑΣ, ή θα τη διαγράψει εντελώς, ακόμα και ως λέξη.

Δε θα ζούμε τότε.  Ούτε καν και τα σημερινά βρέφη και τα εγγόνια τους,  για να έχουμε αυτή την πολυτέλεια της  ευρείας γνώσης. Και όχι μόνο  περί άλλων ΟΝΤΟΤΗΤΩΝ, ΚΟΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ ΖΩΗΣ.