ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΝΑ…CHAT

Παραμονή Χριστουγέννων σήμερα. Και το καλεί η ημέρα,  πλην  του γιορταστικού …ξεσαλώματος  και  για  μεταφυσική περισυλλογή και στοχασμό.  Ο άνθρωπος, άλλωστε, πρέπει να είναι σε όλα μέσα.

Από την άλλη, για να μην ξεχνιόμαστε κι από τη σκληρή πραγματικότητα, μια και οι  παρακολουθήσεις   και οι υποκλοπές είναι της μόδας, μπήκαμε κι εμείς στο χορό και είπαμε να “υποκλέψουμε”   χτεσινοβραδινό διάλογο από μια  πλατφόρμα επικοινωνίας.  Μια συζήτηση που οι ιστορικές της αναφορές , μεν,  δεν αιωρούνται, μια και η βάση τους είναι γερές και απολύτως στέρεες, η φιλοσοφική της όμως προσέγγιση, ως προς τη μετά θάνατο ζωή, δεν έχει, πλην της πεπερασμένης ανθρώπινης  λογικής αντίληψης, της συλλογιστικής    και των νόμων των  πιθανοτήτων , άλλο δυνατό θεμέλιο για να ακουμπήσει πάνω της η …μεταφυσική αλήθεια που διαπραγματεύεται.

Πάντως, η πίστη για μετά θάνατο ζωή, δεν είναι μόνο αντίληψη-πεποίθηση των πιστών στις θρησκείες. Δεν είναι λίγοι οι άθρησκοι που θέλουν και τούτοι να βλέπουν άλλες διαστάσεις και νέα επίπεδα ζωής, έτσι και αφήσουμε το μάταιο τούτο κόσμο.΄Ομως, μόνο με την άδεια της φιλοσοφίας, που εν πολλοίς το περιεχόμενό της  είναι φαντασιακό , αλλά  δυνατό εργαλείο  εξερεύνησης του …ανεξερεύνητου, μπορεί κανείς  να “παίζει” με τέτοιες πιθανότητες.

Ολόκληρο το περιεχόμενο του… υποκλαπέντος διαλόγου  με την απαραίτητη απόκρυψη της ταυτότητας των συνδιαλεγομένων στη συνέχεια:

 

[23/12, 7:49 μ.μ.] N: … Αλλά  και πόσοι θα μας λείψουν,  το λογάριασες μήπως;  ΄Ασε,  αυτές οι γιορτές με τους απόντες  μας,  είναι άλλη μια  απόδειξη  αποτυχίας των κοινωνιών να αναζητούν χαρά σε ψεύτικα πανηγύρια και ανούσιες φιέστες.    Τους περισσότερους θλιμμένους τους συναντάς . Ο μύθος της γέννησης του «ενανθρωπήσαντος Θεού»   δεν έχει τη δύναμη να διώξει τον πόνο  από τις καρδιές των ανθρώπων .Πλην εκείνων που ντοπάρονται με το ναρκωτικό  της θρησκείας. ΄Ετσι κι αλλιώς ,ουδεμία ιστορική βάση έχει η βιολογική ύπαρξη ενός Χριστού, όπως τον παραδίδουν τα…133 ευαγγέλια, που έμειναν τελικά 4 κανονικά!  ΄Αρα, δε γεννήθηκε ποτέ. Κι αν γεννήθηκε,  δεν έχουμε Χριστούγεννα (γέννηση Κεχρισμένου), αλλά γενέθλια  κάποιου  Ιησού.  ΄Αρα…Ιησούγεννα είναι αυτά.

Τέλος οι ιστορικές αναδρομές. Σου περνάω αυτό το μουσικό διαμαντάκι.        Αφιερωμένο στην  “Α”  που τις άρεσαν τέτοια μουσικά κομμάτια από την παράδοση.  Να τη συνοδεύει στο μακρινό ταξίδι της! Μνημόσυνο!

[23/12, 8:06 μ.μ.] V: Υπέροχο
[23/12, 8:34 μ.μ.] N: Τη συγκινούσαν αυτά. Παιδιά ,με έβαζε να της λέω δοξαστικά και αναστάσιμα…
Να εύχεστε να υπάρχει ΑΣΥΛΛΗΠΤΟΣ.  Αν όχι, είμαστε μια τραγωδία ματαιότητας. Ούτε άλλες διαστάσεις, ούτε ζωές σε επίπεδα. Αν είμαστε σπορά της Τύχης, με ποια λογική να υπάρχει συνέχεια μετά θάνατο? Χούφτα χώμα ,στάχτη και μπούρμπερη! ΄

Ετσι κι αλλιώς, οι υποσχέσεις του Υιού του Γιαχβέ  για αιώνια ζωή, μοιάζουν  περισσότερο για σφοδρή επιθυμία και ευχή εκείνων που έστησαν όλο αυτό  το Χριστιανικό μύθο. Κι από την άλλη, τουλάχιστον την Κόλαση, την έζησαν και τη ζουν εκατομμύρια…κολασμένοι της γης σε αυτή τη ζωή.  Θα ήταν παράλογο να περάσουν κι άλλη, αν υπήρχε και δεύτερη, χριστιανική τέτοια.

Μόνο με  ΑΣΥΛΛΗΠΤΟ παρόντα, παίζονται πολλά νούμερα στη ρουλέτα και με πολλά λεφτά!   Ουδείς γνωρίζει ακριβώς πόσα και σε τί νόμισμα  σου τα δίνουν.   Αλλά ,οι πιθανότητες κέρδους είναι μεγάλες!

[23/12, 8:38 μ.μ.] V: Τραγωδία ματαιότητας… Συγκλονιστικό…
[23/12, 8:39 μ.μ.] V: Κανείς δε γύρισε να μας πει…εκτός κι αν γύρισε και δεν τον πήραμε χαμπάρι.
[23/12, 8:40 μ.μ.] N: Αν γύριζε ένας, θα γύριζαν πολλοί.  Αλλά, είναι άβατο.  Βλέπεις πως ακόμα και και στο  μύθο της Ανάστασης του Χριστού, όταν σηκώθηκε από τον τάφο, βγήκαν ,λέει,  από τα μνήματα ένα σωρό νεκροί και περπατούσαν με τα σάβανα στους δρόμους!
[23/12, 8:41 μ.μ.] V: Μπορεί να γυρίζουν και να μην κρατούν μνήμη της προηγούμενης ζωής.
[23/12, 8:43 μ.μ.] N: Άρα, μιλάς για άλλο επίπεδο,άλλη διάσταση.  Αυτό ,όμως, προϋποθέτει προγραμματιστή, όχι Τύχη.
Άντε η Τύχη, η σύμπτωση  να έφτιαξε τον κόσμο.  Αλλά συνέχισε και με τις διαστάσεις και τα επίπεδα? Ε, τότε ,τι Τύχη είναι αυτή;? κομπιούτερ?
[23/12, 9:07 μ.μ.] V: Θέλει σκέψη.
[23/12, 9:07 μ.μ.] V: Αλλά νομίζω δε φτάνει   εκεί από προγραμματιστή
[23/12, 9:07 μ.μ.] : Να φτάσουμε στην απόλυτη αλήθεια, δηλαδή.  Δε μας επιτρέπεται
[23/12, 11:02 μ.μ.] N: Απόλυτη αλήθεια να τη συλλάβουμε με τόσο λίγο και πεπερασμένο μυαλό , δε γίνεται. Μέγα το  βάρος. Για μας όλα είναι σχετικά. Μονο δύο είναι  τα σίγουρα.  Η αλλαγή και ο θάνατος!

 

 

Καλές γιορτές, φίλοι!