ΑΡΙΣΤΟΣ Ο ΣΠΙΝΟΖΑ ΣΤΑ ΠΕΡΙ ΘΕΟΥ. . Ο LENTZMAN ΟΜΩΣ … ΤΑ ΣΠΑΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙ ΙΗΣΟΥ.

                              ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ

 

1. ΣΕ 210 ΧΩΡΕΣ
Koρωνοϊός: 1.747.803 θάνατοι σε παγκόσμιο επίπεδο

εικονα παναγια χριστός

Μην υπολογίζεις σε αυτά τα θύματα , εκείνους που πέθαναν από άλλες   αρρώστιες ,που ήταν  και η πραγματική   αιτία του θανάτου. Ο ιός υπήρξε η αφορμή (υποκείμενα νοσήματα).

Στο μεταξύ ,

  1. γρίπη “Ισπανική” : 60/100 εκατομμύρια νεκροί
  2. Θάνατοι  στις ημέρες μας  από τσιγάρο:  8 εκατομμύρια
  3. Θάνατοι από τροχαία : 4.000 ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ
  4. Θάνατοι  παιδιών από έλλειψη μιας απλής …ασπιρίνης:  14.000 ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ.

 Οπότε δίκαιη η αγανάκτηση. Τραβάτε  να πνιγείτε απατεώνες το ΠΟΥ ,των δημαγωγών στις κυβερνήσεις  και των λαμόγιων του Τύπου.

Σιχίρ, πια!

2. ΣΕ ΑΠΟΘΗΚΗ ΣΤΟ ΚΡΥΟΝΕΡΙ
Κορωνοϊός: Εφτασαν στην Αθήνα τα εμβόλια -Αύριο ξεκινούν οι εμβολιασμοί

Τα εμβόλια για τον κορωνοϊό που έφτασαν στην Αθήνα

“Θυμίζουμε πως οι πρώτες 9.750 δόσεις των εμβολίων των Pfizer/BionTech έφτασαν αργά το απόγευμα των Χριστουγέννων στον Προμαχώνα και από εκεί αναχώρησαν άμεσα για την Αθήνα”.
***

9.750 εμβόλια! Μας “κούφανε” ο  σύζυγος του (πώς τη  λένε;) μανεκέν ,που υποδύεται  τον υπουργός Υγείας.

11  εκατομμύρια είναι οι ΄Ελληνες.  Και οι  παραπάνω από τους μισούς, μεγάλων  ηλικιών, που σημαίνει  χρειάζονται άμεσα τα εμβόλια.

Ούτε του χρόνο τέτοιο καιρό θα εμβολιαστούν.  Σύντομα θα φεύγουν για  έξω οι “έχοντες και κατέχοντες” για να  κάνουν το εμβόλιο.  Και  θα το πληρώνουν “χρυσό”. Οι άλλοι …”όπου φτωχός και η μοίρα του”.

Πανάθλια, αισχρή, εγκληματική  κυβέρνηση σε όλα.  Το  είπε καλά    ο Πολάκης:  Μόνο στη διαφθορά είναι  άριστοι!

3. Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού -Ερχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες από απόψε

Εκτακτη επικαιρότητα

Πηγή: iefimerida.gr

Πωπώ!  Ανεβείτε σε στέγες και δέντρα.  Ο Αρμαγεδώνας  ζυγώνει.  Ο great prophet Ράπτης της πορνοφυλλάδος έφα !

4. Φόβος, οργή και ντροπή…» – Η δημοσκόπηση «βόμβα» στην εφημερίδα του Χατζηνικολάου που αποκάλυψε τα κατορθώματα του Μητσοτάκη – Μωυσή

Από τον Ιούλιο μιλούσαμε εδώ για την ντροπιαστική κατάσταση που έχει περιέλθει το κόμμα  της Ν.Δ. Η συντριβή του ,όπως δείξαμε και στη δημοσκόπησή μας εδώ τον Οκτώβριο του 2020, θα είναι απόλυτη και οριστική, τουλάχιστον για τα επόμενα  10 χρόνια.

Οι  σφογγοκωλάριοι του Κυριάκου  Μητοστάκη,  Ράπτης, Κουρτάκης, Μαυρίδης, Παπαχελάς, Παπαχρήστος,   Βασιλάκης και λοιπά λαμόγια  της “λίστας Πέτσα” με τις αισχρές φυλλάδες τους , ταϊσμένοι του σκασμού από τα ταμεία τ ης Ν.Δ και των εφοπλιστών, ζητούσαν από την αλήτικη  συμμορία των εταιριών δημοσκοπήσεων  με απίστευτα ανταλλάγματα (θα πούμε άλλη φορά γι΄αυτά, πέρα από τον πακτωλό χρημάτων) να τους “σφραγίζουν” αποτελέσματα.   Και  έφταναν στο σημείο να παρουσιάζουν πως ο Κούλης τους είχε την αποδοχή του 70 % του ελληνικού λαού, ο οποίος  χειροκροτούσε και επικροτούσε  το… σωτήριο έργο της χειρότερης κυβέρνησης στα χρόνια της Μεταπολίτευσης !

Δεν έχει ξανασυμβεί αυτό στη χώρα.  Τόση ξετσιπωσιά, τέτοια πρόκληση, αυτός ο αισχρός  χρηματισμός, η φοβερή συναλλαγή  που  είναι μπλεγμένοι σχεδόν το 80%  της μαφίας του  ελληνικού Τύπου και των “δημοσκοπικών” εταιριών.

Μιλάμε για κανονική εγκληματική οργάνωση και για εγκλήματα του “λευκού κολάρου”. Οργανώθηκαν με όλα τα γνωστά  γνωρίσματα μια τέτοιας συμμορίας ,  για να αποκομίσουν “μαύρο” χρήμα με την απάτη ,το ψεύδος και την κομπίνα  . Με την κάλυψη του… “Νόμου”.

Σε άλλες εποχές και χώρες ο Μαυρίδης , ο Κουρτάκης,  η λοιπή συμμορία  θα ήταν σήμερα φυλακή. Αλλά στη χώρα της Ράικου και του Αγγελή   με φυλακή απειλούνται μόνο  η  Τουλουπάκη  και όσοι αρνούνται να συμμετέχουν στο βρώμικο εισαγγελικό και  δικαστικό κύκλωμα.

΄Ομως , οι ημέρες τους ζυγώνουν. Τόσο άφρονες. Νόμισαν πως θα μπορούσε η απάτη και το ψέμα να βασιλεύουν  εσαεί.

Κάποια στιγμή θα  πάνε φυλακή. Μιλάμε για εγκληματική παραπληροφόρηση με σκοπό το  κέρδος, τον παράνομο   χρηματισμό.  Διαφθορά χωρίς προηγούμενο στην Ιστορία του  Τύπου .

Ο Γκέμπελς έχασε το…Γκίνες.  Την πρωτιά σε εγκληματική  προπαγάνδα  , κέρδισαν επάξια  οι ΄Ελληνες κοντυλοφόροι.  ΄Εκαναν τη “μέρα νύχτα”,  το “άσπρο μαύρο” ,έναν παντελώς ανίκανο και διεφθαρμένο   Κυριάκο Μητσοτάκη του 5%,  τον έβγαλαν  άξιο αρχηγό, χαρισματικό ηγέτη που υποκλίνεται σήμερα μπροστά του όλη η Ελλάδα!

Θυμηθείτε τα δικά μας εδώ αποτελέσματα της δημοσκόπησης του Οκτώβρη, που ξαφνικά τα ανακάλυψαν σήμερα   ο επίσης αισχρά  διαπλεκόμενος  Χατζηνικολάου και η εταιρία που τα  υπογράφει ,  για να διασωθούν. Σπασμωδικές κινήσεις,  ρόγχος  τελευταίας αναπνοής.

Τα ποντίκια εγκαταλείπουν άρον- άρον τη βάρκα.  Αφού ροκάνισαν τον πάτο  και άνοιξαν τρύπες παντού,  το πλεούμενο πήρε πια  την κλίση  για βυθό κι εκείνα πηδούν στη θάλασσα, όπως- όπως να σώσουν τη βρώμικη και άχρηστη ύπαρξή τους.

 

Πριν , δείτε την αντιγραφή της δικής μας έρευνας  με τη δική τους σφραγίδα πια:

 

” Διαβάστε το πολύ ενδιαφέρον σχόλιο του olympia.gr με αφορμή την τελευταία δημοσκόπηση της MRB για την εφημερίδα RealNews του Νίκου Χατζηνικολάου:

Το κατάντημα του Τόπου με τα «κατορθώματα» του Κυριάκου Μητσοτάκη, των «θαλαμηπόλων» του και των υποτελών του

Μητσοτάκης και Χατζηνικολάου

Δεν τα λέμε εμείς. Τα λέει η έγκριτη εταιρεία δημοσκοπήσεων MRB στην Real News του Νίκου Χατζηνικολάου, που κάθε άλλο μπορεί να πει κανείς ότι «υποσκάπτει» την Κυβέρνηση Μητσοτάκη! Στην Real News λοιπόν που κυκλοφόρησε και σε δημοσκόπηση της MRBκαταγράφονται δύο «κατορθώματα» του «Μωυσή» Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος βεβαίως έχει καταντήσει «Ραμσής» και «πνίγεται στα κύματα». Το κακό είναι ότι παίρνει μαζί του και τον Τόπο. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Στο ερώτημα της MRB «πώς κρίνετε σήμερα την οικονομική κατάσταση της Χώρας» η απάντηση έχει ως εξής: 69,8% κακή έως πολύ κακή! Μέτρια 22%!! Καλή έως πολύ καλή 7,5%!!! Δηλαδή ούτε καν το 10% δεν κρίνει θετικά την οικονομική πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τέτοιου είδους κατάντημα έχουν χρόνια να δουν οι δημοσκόποι και μάλλον πρέπει να γυρίσουμε στις εποχές κατάρρευσης του Γιώργου Παπανδρέου το 2011. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό αν συλλογιστεί κανείς ότι Κυριάκος Μητσοτάκης και Γιώργος Παπανδρέου βαίνουν παραλλήλως προς την απαξίωση…

Εκείνο όμως που κορυφώνει το κατάντημα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η απάντηση στο ερώτημα «λέξεις που σας εκφράζουν περισσότερο για το παρόν και το μέλλον της Χώρας»: Ελπίδα δηλώνει το 37,9%. Και δείτε την συνέχεια: Φόβος 54%! Οργή 37,3%!! Ντροπή 28,4%.

Και πάμε τώρα στα δύο μεγέθη που δείχνουν πώς σκέφτονται οι πολίτες για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Κυβέρνησή του. Δηλαδή τι τους εμπνέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Περιφάνεια 10,3%! Σιγουριά 9,6%!!

Δεν καταλαβαίνει επιτέλους ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι όσο και αν «μπουκώνει» τα ΜΜΕ για να κρύψουν την πραγματικότητα και να ωραιοποιήσουν την εικόνα του ο κατήφορός του έχει γίνει πολιτική τσουλήθρα; Δεν καταλαβαίνει δηλαδή ότι ο απλός πολίτης, που ζει το δικό του Γολγοθά τον έχει εντελώς απαξιώσει; Αλλά θα επαναλάβουμε αυτό που έχουμε πει πολλές φορές για τον κ. Μητσοτάκη. Ο «Λουδοβικισμός», ο ηγεμονισμός και η αλαζονεία εκείνων που κυβερνούν είναι το κυριότερο δείγμα ότι έχει αρχίσει η πτώση τους. Μια πτώση που δεν έχει γυρισμό. Για τον απλό λόγο ότι οι αλαζόνες αγνοούν εκ φύσεως την πραγματικότητα. Έχουν μεταβληθεί σε «στρουθοκαμήλους» της πολιτικής που κρύβουν το κεφάλι στην άμμο και η δυσθεώρητη φτερωτή ουρά τους ανεμίζει στον αέρα λέγοντας: Εδώ είμαι!!!

Γράφαμε στις 17/7/2020 εδώ:

Η ΛΕΥΚΑΔΑ “ΒΡΑΖΕΙ”. ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΥΛΗ…ΣΟΥΒΛΙΣΤΟ!

΄Οπου, λοιπόν,  πάμε και όπου σταθούμε, μιλάμε με τους ανθρώπους που συναντάμε  για την κατάσταση στο νησί  .  Νυδρί,  Βασιλική, Μαραντοχώρι, Αμμούσα, Μικρός  Γυαλός,  χωριά τριγύρω που περιδιαβήκαμε,  όπου κι αν περάσαμε και  καθίσαμε,  ο τόπος βράζει. Μόνο τα όπλα που δεν έχουν πάρει ακόμα!  Μαγαζιά, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία, εντελώς άδεια.  Λίγους  Ρουμάνους τουρίστες και ελάχιστους  ΄Ελληνες έχει ολόκληρο (και όμορφο)  νησί.  8 000 κάτοικοι που   ζουν σχεδόν αποκλειστικά  από τον τουρισμό, αργοπεθαίνουν.

“Και για τα επόμενα 10 χρόνια”, μας λέει ένας ταλαιπωρημένος ταβερνιάρης στο Μικρό Γυαλό,  που χρωστάει τα μαλλιοκέφαλά του ,έτοιμος  να βάλει τα κλάματα ,”η ζημιά δε βγαίνει. Με τίποτα. Βατερλώ.  ΄Εχουμε όλοι ξανοιχτεί με τα χρέη . Και   θα πεθάνουμε από την πείνα το χειμώνα, αδερφέ, να το θυμάσαι. Το 2010, χρεοκόπησε το κράτος. Σήμερα, θα χρεοκοπήσει ο κόσμος”!

΄Ενας Αθηναίοις στην  ταβέρνα στην Αμμούσα, τόλμησε ,εις επήκοον πάντων, να…  αποφανθεί πως  “ο κωλοϊός  τα φταίει, τί να σου έκανε και η κυβέρνηση…”.  Και του όρμησαν, ντόπιοι και ξένοι. “Ο Κούλη σας μας κατάστρεψε, παλιάνθρωπε, ποιος κορόνα;  Ουστ από δω και μην ξαναπατήσεις το πόδι σου…”. Λίγο ακόμα και αν δεν  τον βγάζαν έξω  οι πιο ψύχραιμοι,  θα τον είχαν πετάξει  με τις κλωτσιές  στην  θάλασσα,  θαμώνες και γκαρσόνια.

΄Ολη η Λευκάδα βογκάει. Και τα Επτάνησα,  μαθαίνουμε  και η Κρήτη και τα  Αιγαιοπελαγίτικα νησιά. Αν βρεις άνθρωπο να σου πει καλή κουβέντα για τους δυνάστες, που κυβερνούν, κρεμάστε με ανάποδα στο Σύνταγμα. Και το ακροδεξιο-ναζιστικο- πορνό “έντυπο”, παραπάνω,  κάθε τρεις και λίγο ,ανεβάζει ανύπαρκτες δημοσκοπήσεις ,όπου και καλά,  σχεδόν το  60% του κόσμου … “πίνει  νερό” στο όνομα της διεφθαρμένης φαμίλιας!

………………………

“Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια”. Οι δημοσκοπήσεις πείθουν μόνο τις “Αντουανέτες”  στις πισίνες και στα δροσερά γραφεία. Εκείνες, ξέρουν από “παντεσπάνι”. ΄Εξω ο κόσμος δεν έχει πια ούτε “κουραμάνα”. Και από Σεπτέμβρη, θα τη… σπάνε κι αυτή με τη  βαριοπούλα για να τη μοιράζουν στα παιδιά τους.

         ΔΗΜΟΣΚΠΗΣΗ  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ-ΟΚΤΩΒΡΗ 2020

1.Αν γίνουν αύριο εκλογές με αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα ψηφίζατε αυτό το κόμμα;

ΟΧΙ: 17.307

2. Υπάρχει κάποιο άλλος στέλεχος  ή ακόμα και σχηματισμός χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα, για να αναλάβει την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ;

ΟΧΙ:  19.304 .

3. Θα ψηφίζατε ένα από τα  κόμματα στις επόμενες εκλογές με τη μορφή που υπάρχουν σήμερα;

ΟΧΙ: 9.679.

4.   Η Ν.Δ έχει  πιθανότητες διάσπασης μέχρι τις επόμενες εκλογές,  εξαιτίας της ίδρυσης νέου,  ακροδεξιού κόμματος  ;

ΟΧΙ.  5. 200.

5. Τα ελληνικά ΜΜΕ (Τύπος) έχουν η δική σας υποστήριξη  με τον τρόπο που λειτουργούν σήμερα;

ΟΧΙ. 21. 205

Τα αποτελέσματα της  έρευνά μας,  αβίαστα, “χωρίς φόβο και πάθος”, με κριτήρια απολύτως  αντικειμενικά ,που μόνο φανατικοί  και έχοντες συμφέροντα δε θα αναγνωρίσουν , είναι  τα ακόλουθα:

1.Αν αύριο γίνουν εκλογές,  η Ν.Δ θα  τις χάσει …πανηγυρικώς για τους εξής κυρίως  λόγους  α.   Ο Κυριάκος Μητσοτάκης  ποτέ δεν υπήρξε, όπως και η  “φαμίλια”, “σαρξ εκ της σαρκός” του  μέσου οπαδού  της γνήσιας Δεξιάς. ΄Ηταν επιλογή των εφοπλιστών,  των αχυρανθρώπων του Τύπου  και των στελεχών στα ανώτατα κλιμάκια του κόμματος.  Ο  καθένας για τους δικούς του λόγους . Τον Κυριάκο δεν “το πάει” η βάση, η Καραμανλική κυρίως.   β. Χειρίστηκε εντελώς λάθος και το θέμα της πανδημίας , το οικονομικό και το  ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας. ΄Επληξε  με τις αποφάσεις της κυβέρνησης  συμφέροντα μιας μεγάλης μερίδας μικρομεσαίων  του πληθυσμού,  κυρίως εκείνων που ζουν  από το τουρισμό.    Και είδε αυτά τα μέτρα  να θάβουν τις προσδοκίες τους  μακροπρόθεσμα. Το ίδιο και η στέρηση του δικαιώματος προστασίας της πρώτης κατοικίας που πλήττει χιλιάδες δανειολήπτες με “κόκκινα” , αλλά και  εξυπηρετούμενα (ακόμα) δάνεια.      γ. Δεν υπάρχει αυτή την ώρα ούτε στο εγγύς μέλλον μια προσωπικότητα άλλη, που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην αρχηγία.  Αν αναγκαστικά πάνε σε εκλογές με τον ίδιο αρχηγό, θα μιλάμε πλέον για πανωλεθρία του κόμματος του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

2. Τις χαμένες  ψήφους της Δεξιάς, δεν τις καρπώνονται τα άλλα κόμματα, ειδικά  ο ο ΣΥΡΙΖΑ.  Ούτε ,όμως,  η δεξαμενή της Αποχής.

3. Ο Αλέξης Τσίπρας συσπειρώνει πιο δυναμικά και ως “αναφορά”  ενότητας τους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και όσοι δεν ανήκουν στο κόμμα, θεωρούν αρραγή την ενότητα του κόμματος της Αντιπολίτευσης, αλλά  μόνο  με αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα.

4. Είναι πλέον  ή σίγουρο πως μετά την καταδίκη της Χ.Α και τη διάλυση του μορφώματος ,αλλά και την αδυναμία της παλιότερης ακροδεξιάς των ΑΝ.ΕΛ να αρθρώσει σοβαρό,  δεξιό  παραταξιακό  λόγο, μια μεγάλη μερίδα   της Δεξιάς περιμένει την ίδρυση  ενός νέου ακροδεξιού σχηματισμού. Και αν υπάρξει  η  κατάλληλη προετοιμασία,  καλή συσπείρωση  υπό  ικανό αρχηγό, ο νέος αυτός κομματικός σχηματισμός θα αποσπάσει μεγάλο  αριθμό ψήφων από τη  Ν.Δ. Ειδικά,  αν σε αυτό ενταχθούν οι περισσότεροι ή  και όλοι οι ακροδεξιοί της σημερινού κόμματος,  Βορίδης, Γεωργιάδης, Πλεύρης .

5. Η αναπόφευκτη συντριβή Κυριάκου Μητσοτάκη στις  επόμενες εκλογές,  θα σημάνει και το τέλος του, όχι μόνο ως αρχηγού της Ν.Δ αλλά και  το πολιτικό του.   Ο Σαμαράς, με την προσχώρηση ή  την επίσημη συνεργασία  Βενιζέλου και Λοβέρδου και  ενδεχομένως και της ίδιας της Γεννηματά,  θα είναι ο επόμενος αρχηγός (πάλι)  της Ν.Δ.  Και με αυτό το σχήμα, η Ν.Δ έχει όντως ελπίδες διεκδίκησης ακόμα και μιας νέας νίκης.    Αυτό βέβαια,  υπό την  προϋπόθεση πως  ο  Κυριάκος Μητσοτάκης  δε θα προλάβει   να συνειδητοποιήσει  ποιοι τον υπονομεύουν   και αρνηθεί  να στείλει φυλακή την Τριανδρία  της Novartis (Σαμαράς, Βενιζέλος,   Λομβάρδος).

6. Η απάντηση  ( συντριπτική) για  την αποδοχή  του τρόπου λειτουργίας της   Βιομηχανίας Παραπληροφόρησης, δεν είναι  ούτε περίεργη ούτε μη αναμενόμενη. Οι ΄Ελληνες θεωρούν τη συντεχνία των δημοσιογράφων τη χειρότερη εξ όλων

 

5. Νίκος Παππάς: «Τα κυβερνητικά στελέχη πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της αλήθειας»

Πετυχημένο. Μπράβο ο..”Παππάς εδώ, παππάς εκεί,  πού είναι ο Παππάς;”. Και σε ανώτερα!

6. Σάλος με «αποκάλυψη» Γ.Τράγκα: «Θα δεχτούμε επίθεση των Τούρκων τα Χριστούγεννα» (30/11/2020)

Βγήκε ένα σχεδόν μήνα πριν και  σου λέει.  “Σε ηλίθιους μιλάω, ποιος με ακούει και με διαβάζει;  Σοβαρός, μυαλωμένος άνθρωπος;  Καθυστερημένα, χαχόλοι και ανόητοι με ξέρουν. Οπότε,  πέτα τους την μεγάλη κοτσάνα να…  τα κάνουν πάνω τους  και κερδίζεις, έστω και ένα μήνα τις εντυπώσεις. Μετά, βλέπουμε τί λέμε.΄Ασε που θα το έχουν ξεχάσει.

“Χριστούγεννα δε θα υπάρχει Ελλάδα”, λοιπόν. Το Κερατσίνι και οι Αμπελόκηποι θα έχουν  ισοπεδωθεί.  Οι Ερντογάν στις 26 Δεκέμβρη θα πίνει   καφέ με στρατιωτική στολή  ντυμένος  σε πεντάστερο   Χοτέλ της Ρόδου:

Και ήρθε η 26 Δεκέμβρη. Και τα ψάρια ΄συνεχίζουν  παίζουν ήσυχα με τα κύματα  στα γαλανά νερά του Αιγαίου. Και ο Τράγκας, αντί να είναι στο σπίτι του στον Κορυδαλλό, έκανε Χριστούγεννα στην Εκάλη!

 Τούτος  είναι ο χειρότερος απ΄όλους στο συνάφι. Ακόμα κι από Ράπτη, Μαυρίκη  και  Κουρτάκη.  Κακώς οι τελευταίοι θεωρούνται οι χειρότεροι.

Είναι το μεγαλύτερο  λαμόγιο, αλλά παράλληλα  εντελώς θρασύς, αδίστακτος και αμετανόητος.   ΄Εκλεψε 10 εκατομμύρια  ευρώ ,  που του πάσαρε ο Κώστας Καραμανλής,  για να αποκρύψει τη χρεοκοπία της χώρας και να διαδώσει πως τάχα οι Αμερικανοί  ήθελαν  να  δολοφονήσουν  τον ανιψιό.

“΄Αρες μάρες κουκουνάρες” Και γι΄αυτές τις ανοησίες,  εισέπραξε εκατομμύρια το πανάθλιο υποκείμενο, που τα έβγαλε κι αυτός σε “λινάτσα”,όπως το άλλο αστέρι της ελληνικής δημοσιογραφίας, ο αλήστου μνήμης Αναστασιάδης , στη Ελβετία. Τον έχει με κεφαλαία  η λίστα Λαγκάρντ

Και   τί αμόλησε μετά ο  ψευτόμαγκας ;  Νόμιμα λεφτά είναι ρε, παιδιά! Από τον κόπο μου  τόσα χρόνια μέσα στο μελάνι και το χαρτί τα κέρδισα.

Ποια; Τα κλεμμένα  από τις κρατικές διαφημίσεις . Καληώρα όπως τα φαγωμένα από τη “λίστα Πέτσα”.  Τόσο προκλητικός, αισχρός κι  από τα πρώτα ,”λευκά κολάρα” στη χώρα.

Εισαγγελέας  υπάρχει; ΄Οχι, δεν υπάρχει. Κι αν υπάρχει,  είναι για το κλεφτρόνι,  το διαρρηκτάκο ,  τον μικροαπατεώνα. Για τον Τράγκα, που έπρεπε χρόνια να έχει σπίτι στη φυλακή,  τσιμουδιά η ελληνική δικαιοσύνη.

Θα προφτάσουμε να τον κλείσουμε  μέσα; Αν φύγει  και τούτος ατιμώρητος, μην τολμήσετε ξανά να βάλετε μέσα  ληστές  και πλαστογράφους της σειράς. “Θα ρίξει φωτιά ο θεός να σας κάψει”!

6. Ο Ιησούς των φιλοσόφων

Ο Ιησούς των φιλοσόφων

Το ακόλουθο άρθρο του Ισπανού φιλοσόφου Φερνάντο Σαβατέρ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «El País». Είναι άραγε το ίδιο πράγμα να λέμε ότι ο χριστιανισμός έχει συμπληρώσει δύο χιλιετίες με το να λέμε ότι τις έχει συμπληρώσει ο Ιησούς; Ταυτίζεται ο Ιησούς με όσα επινόησε γι’ αυτόν η χριστιανική Εκκλησία;


Αν αληθινά ο Ιησούς υπήρξε ως ιστορικό πρόσωπο και δεν ήταν μόνο κάτι που εδώ και πάνω από δύο χιλιετίες το χειρίζονται επιδέξιοι επίσημοι διαχειριστές, ποιος ξέρει αν θα διατηρούσε καλές σχέσεις με τους χριστιανούς ή αν αντίθετα -όπως υποστήριξε ο Ντοστογιέφσκι με την παραβολή του Μεγάλου Ιεροεξεταστή- οι χριστιανοί θα τον κακομεταχειρίζονταν. Ειλικρινά δεν γνωρίζω την απάντηση.

Καθώς όμως μιλάμε για ένα θέμα εξαιρετικά περίπλοκο, μπορεί να είναι ορθότερο κάθε ιδιαίτερη κατηγορία προσώπων να αναρωτηθεί ποιοι είναι οι δικοί της δεσμοί με αυτόν τον αμφιλεγόμενο μεσσία από τη Γαλιλαία, που άσκησε τόσο διαρκή επίδραση στον πολιτισμό. Η ομάδα στην οποία ανήκω εγώ αποτελείται (λίγο ώς πολύ) από φιλόσοφους.

Τι σκέφτηκαν λοιπόν οι φιλόσοφοι σχετικά τόσο με τον χριστιανισμό όσο και με τη μορφή του Ιησού; Οσα ακολουθούν είναι ένα σκαρίφημα απάντησης που χαρακτηρίζεται από έλλειψη βαθιάς γνώσης του ζητήματος, η οποία θεραπεύεται εν μέρει χάρη στην ανάγνωση του βιβλίου του Ξαβιέ Τιλιέτ «Ο Χριστός της φιλοσοφίας». Στη διάρκεια του 17ου αιώνα ο Ιησούς Χριστός βρίσκει δύο σημαντικούς φιλοσοφικούς υποστηρικτές (οι οποίοι τον υποστηρίζουν για αντιτιθέμενους λόγους).

Η φοβερή ευγλωττία του Πασκάλ τον παρουσιάζει σαν μια γιατρειά εναντίον της καρτεσιανής υπεροψίας της φιλοσοφίας, η οποία (φιλοσοφία) είναι σε θέση μόνο να μελετάει την άθλια και διεφθαρμένη ανθρώπινη κατάσταση, αλλά όχι να μας απελευθερώνει από αυτήν. Χωρίς τον Ιησού Χριστό η γνώση είναι ανήμπορη και στείρα, αντιπροσωπεύει απλώς μια «διασκέδαση» -και μάλιστα μιαν από τις χειρότερες διασκεδάσεις- πίσω από την οποία κρύβουμε την εξουθενωτική δυσθυμία στην οποία τσαλαβουτάμε, μέχρις ότου έλθει ο θάνατος για να μας βγάλει μια για πάντα από την πλάνη. Με δυο λόγια, ο Ιησούς μάς σώζει ακόμα και -ή κυρίως;- από τη φιλοσοφία.

Σύμφωνα με τον Σπινόζα αντίθετα (που ήταν ο πιο πεισμένος και αιρετικός μεταξύ των οπαδών του Καρτέσιου), ο Χριστός αντιπροσωπεύει ούτε λίγο ούτε πολύ τον κορυφαίο φιλόσοφο και η διαδρομή της ζωής του -όπως μας την αφηγούνται απολογητές που είναι τόσο ενθουσιώδεις- είναι ένα ανυπέρβλητο παράδειγμα ορθολογικής νηφαλιότητας, που τιμωρήθηκε με διωγμό και θανάτωση (ο Σπινόζα γνώριζε καλά και από προσωπική εμπειρία αυτό το είδος αναθεματισμών).

Η θεμελιώδης αλήθεια του ουμανισμού -σύμφωνα με την οποία το φυσικό πεπρωμένο κάθε ανθρώπου είναι οι συνάνθρωποί του και επομένως ο άνθρωπος πρέπει να αγαπάει και να βοηθάει όλους τους συνανθρώπους του χωρίς εξαιρέσεις- είναι ο θεμελιώδης πυρήνας της διδασκαλίας του Ιησού. Αν ο Χριστός την εξήγησε με παραβολές και την πρότεινε με τη μορφή νόμων και όχι με τη γεωμετρική μέθοδο, όπως έκανε στη συνέχεια ο Σπινόζα, αυτό οφειλόταν στην άγνοια και στην ξεροκεφαλιά του λαού στον οποίο απευθυνόταν.

Οσο για τα θαύματα και για την ίδια την ανάστασή του από το βασίλειο των νεκρών, πρόκειται για αλληγορικές διατυπώσεις, τις οποίες μια ευσεβής αλλά εσφαλμένη παράδοση προσπαθεί να ερμηνεύσει κατά κυριολεξία. Στη διάρκεια του αιώνα του Διαφωτισμού ο Ρουσό επιβεβαιώνει τις θεμελιώδεις πλευρές των υποδείξεων του Σπινόζα σχετικά με τον ιδρυτή του χριστιανισμού (και όχι ιδρυτή, κατ’ αυτόν, της Εκκλησίας ούτε των Εκκλησιών που σφετερίστηκαν μέσα στον ιστορικό χρόνο την κληρονομιά του).

Στην «Ομολογία πίστεως του Βικάριου από τη Σαβοΐα» ο Ρουσό παρομοιάζει την ηθική του Ιησού με εκείνη του Σωκράτη. Υποστηρίζει ότι αυτές δεν διαφέρουν ουσιαστικά, αλλά ενώ για τον Ελληνα αρκούσε να αναφέρει τα υποδείγματα αρετής που ίσχυαν στην ευτυχή εποχή στην οποία έζησε, ο φουκαράς ο Ιησούς -ο οποίος έτυχε να ζει σε ένα ποταπό και φανατικό, δηλαδή ιερατικό περιβάλλον- όφειλε να επινοήσει τα πάντα από την αρχή, με αφετηρία τη δική του εσωτερική ακεραιότητα.

Η θέση του Βολτέρου απέναντι στον Χριστό είναι λιγότερο διαλλακτική αλλά εξίσου αμφίσημη. Από τη μια μεριά αυτός, επικαλούμενος πολλά ιστορικά τεκμήρια, ασκεί κριτική στον μύθο που περιβάλλει τον Ιησού και στις συναφείς ανακρίβειες, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι σε κανένα χωρίο των Ευαγγελίων ο Χριστός δεν παρουσιάζεται ως Θεός ή ως ταυτόσημος με τον Θεό και διευκρινίζοντας ότι μια τέτοια πλατωνίζουσα αντίληψη αρχίζει να επικρατεί μόνο με αφετηρία τη Σύνοδο της Νίκαιας. Στην πραγματικότητα επρόκειτο για έναν απλό χωρικό, λιγότερο ή περισσότερο έξυπνο (και επιπρόσθετα Εβραίο, ιδιότητα που για τον Βολτέρο δεν αποτελούσε και τόσο καλή σύσταση), που δεν γνώριζε ούτε να διαβάζει ούτε να γράφει και στον οποίο ο λαουτζίκος απέδιδε μυθικά επεισόδια που είχαν αντληθεί από την Παλαιά Διαθήκη.

Ταυτόχρονα ωστόσο του έτυχε να μιλάνε γι’ αυτόν σαν ένα «χωριάτη Σωκράτη» (αφού και αυτός έγινε μάρτυρας από τους κατόχους της επίγειας εξουσίας), ο οποίος κήρυττε εναντίον της ιερατικής υπερεξουσίας και υπέρ μιας απλής, φυσικής και φιλάνθρωπης ηθικής. Προκάλεσε φλογερές συναινέσεις και αυτό αποδεικνύει ότι δεν θα έπρεπε να του λείπει μια ισχυρή ικανότητα πειθούς καθώς και μια προσωπική ακεραιότητα.

Το μεγαλύτερο όμως εγκώμιο που διατύπωσε ο Βολτέρος για τον Χριστό περιέχεται στην επιστολή του προς τον Ελί Μπερτράντ της 24ης Δεκεμβρίου του 1757: «Ο Ιησούς Χριστός δεν έστειλε ποτέ κανένα στην πυρά». Πιθανότατα δεν υπήρξε φιλόσοφος με τόση επίγνωση της ιστορικής και μυθικής μορφής του Ιησού όση διέθετε ο Νίτσε, ξεκινώντας από το έργο του «Η γέννηση της τραγωδίας» στο οποίο είχε καταγγείλει τον Σωκράτη ως ένα είδος Ελληνα Χριστού -πρόδρομου του ηθικολογικού μηδενισμού που ο χριστιανισμός θα ενσάρκωνε στη συνέχεια-, μέχρι να φτάσει στις τελευταίες επιστολές της περιόδου της τρέλας, τις οποίες υπέγραφε ως «Διόνυσος», μορφή που αυτός πάντα φανταζόταν ως «Αντίχριστο».

Κι ωστόσο, ακόμα και στις πιο ανελέητες επιθέσεις του εναντίον του χριστιανισμού, η σκιά του Ιησού Χριστού φαίνεται να ασκεί μια σκοτεινή σαγήνη στον Νίτσε. Σε ένα από τα γραπτά του, που ανάγονται περί το 1885 και δημοσιεύτηκαν μετά τον θάνατό του, ο Νίτσε σημειώνει: «Ειρωνεία εναντίον εκείνων που πιστεύουν ότι σήμερα ο χριστιανισμός έχει ξεπεραστεί από τις σύγχρονες φυσικές επιστήμες.

Οι χριστιανικές αξίες δεν ξεπεράστηκαν ποτέ από αυτές τις επιστήμες. Ο Χριστός πάνω στον σταυρό παραμένει ακόμα και σήμερα το πιο υπέροχο σύμβολο που υπάρχει». Σε χοντρές γραμμές μπορούμε επομένως να συμπεράνουμε ότι η μορφή του Χριστού δεν είχε κακή φήμη μεταξύ των φιλοσόφων, τόσο μεταξύ των πιστών όσο και μεταξύ των αγνωστικιστών ή των δηλωμένων άθεων.

Σίγουρα τιμήθηκε διανοητικά πολύ περισσότερο από την Εκκλησία, την οποία αναντίρρητα ίδρυσε και η οποία ωστόσο του μοιάζει τόσο λίγο. Παραμένει ακόμη άλυτο -μετά από τόσους αιώνες!- το ζήτημα αν οι στοχαστές έχουν «προστατέψει» τον Χριστό ως θεοποίηση του ανθρώπου ή μάλλον ως εξανθρωπισμό του Θεού.

***

“Οι μισές αλήθειες , είναι χειρότερες κι από το μεγαλύτερο ψέμα”. Και  τα  “μεν, δε, αλλά”, τα ξέρουν πολύ καλά και οι απολογητές του Χριστιανισμού. Οι πάπες είναι μανούλες σε τέτοια. Ο δικός μας εδώ Τρεμπέλας για παράδειγμα, λέει ακριβώς τα ίδια, όταν στο πολύτομο έργο του  “ΤΙ ΝΑ ΜΕ ΛΕΓΟΥΣΙ ΟΙ ΑΝΘΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ” αποδέχεται  μεν την “εμβόλιμον  χείρα” της  παραγράφου  στο Φλάβιο Ιώσηπο για το Χριστό,   αλλά λέει  μετά ένα σωρό άλλες ανοησίες για να στηρίξει την ιστορική ύπαρξη του Χριστού.

΄Οντως,  άριστος ο Σπινόζα .  Μέγας και τρανός φιλόσοφος για την έννοια του Θεού. Ειδικά στις “άγριες” εκείνες  εποχές  που έζησε. Αλλά, η   ξεκάθαρη απάντηση για το ποιος ήταν ο Ιησούς Χριστός, αν υπήρξε, αν είναι γέννημα φαντασίας  και για την πορεία  του Χριστιανισμού, ο  Ρώσος  Λέντζμαν  …τα σπάει.  Μην τον χάσετε.

ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ
LENTZMAN I.