Δεν αναζητούμε οπαδούς της αλήθειας. Αναζητούμε ανθρώπους που δεν θα πάψουν ποτέ να την αναζητούν.

“Οι Βρυξέλλες έτοιμες να ανοίξουν τις Συνόδους Κορυφής στους influencers  κάτι που μέχρι σήμερα επιτρεπόταν μόνο σε διαπιστευμένους δημοσιογράφους αναγνωρισμένων μέσων ενημέρωσης.

Αντιδράσεις των δημοσιογράφων:«Τα κλικ, οι προβολές και οι εμφανίσεις είναι σημαντικά στο TikTok και το Instagram. Όμως παραμένει ένα βασικό γεγονός: οι influencers που θα συμμετέχουν σε συνεντεύξεις Τύπου και συνόδους κορυφής δεν θα υποχρεούνται να αποκαλύπτουν ποιος τους πληρώνει”.

_____

Η δημοσιογραφία δεν πεθαίνει επειδή αλλάζουν τα μέσα μετάδοσης. Πεθαίνει όταν εγκαταλείπει την αλήθεια για χάρη της αγοράς, της εξουσίας ή της ματαιοδοξίας. Το ίδιο ισχύει και για τους νέους δημιουργούς περιεχομένου. Δεν θα τους κρίνει ο αριθμός των ακολούθων τους, αλλά η ακεραιότητα με την οποία υπηρετούν το δικαίωμα του πολίτη να γνωρίζει.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι ο νέος Μεσσίας ούτε ο νέος δυνάστης. Είναι ένα εργαλείο που μπορεί να επιταχύνει είτε την παραπλάνηση είτε τη γνώση. Το ποια πορεία θα επικρατήσει εξαρτάται από τον ίδιο τον άνθρωπο.

Ο Μετάνθρωπος, αν πράγματι αποτελεί το επόμενο εξελικτικό βήμα, δεν θα είναι εκείνος που θα σκέφτεται γρηγορότερα, αλλά εκείνος που θα έχει μάθει να αμφιβάλλει σοφότερα.

 

Ο Νίκος Κακαουνάκης (μακαρίτης πια) ,  «παλιά καραβάνα» από εκείνα τα μέλη  της παρέας που αυτοαναγορεύτηκαν μετά την  πτώση της χούντας  σε… μαχητικούς δημοσιογράφους στην Ελλάδα (τους έχουμε κατονομάσει εδώ ,επανειλημμένα) «αγράμματοι» κατά κανόνα και με  την  κονκάρδα  της  λαϊκής    «μαγκιάς- κλανιάς» στο πέτο, σε ένα αυθόρμητο  αυτοεξευτελισμό- τον ερμήνευσε ως αυτοσαρκασμό- είχε πει εκείνο το αμίμητο: « ο καλύτερος δημοσιογράφος, έχει σκοτώσει τη μάνα του». Και κάποια στιγμή κι εμείς εδώ, αργότερα  ,ξεφεύγοντας όχι από το μέτρο, αλλά  από τον καθωσπρεπισμό της δεοντολογίας  είχαμε αναρωτηθεί :  «αν ο καλύτερος δημοσιογράφος  έχει σκοτώσει τη μάνα του, ο χειρότερος, την είχε βιάσει πριν»;

Για τέτοια  εγκληματική συντεχνία  μιλάμε, αφού και οι ίδιοι οι «τέκτονές» της  δεν αρνούνται πως είναι βρώμικοι, αλλά μόνο όταν είναι να μιλήσουν για ανταγωνιστές  στο  ίδιο συνάφι.   Και πώς να μη ζέχνεις πανταχόθεν μπόχα και αποφορά   όταν ανακατεύεις υλικά με    «αίμα και  σπέρμα»,  το  βασικό πιάτο στο  μενού των  ταχυφαγείων τους ; Κι ακόμα χειρότερα:  με την παραπλανητική   ταμπέλα «Τύπος» , κρεμασμένη στην πρόσοψη ( Θεοί!).

Ως συνεχώς και αδιαλείπτως  επαναλαμβανόμενες εδώ για 19 συναπτά έτη, σίγουρα θα έχουν κουράσει πολλούς αυτές οι αναφορές. Το κλείνουμε ευθύς το θέμα ,αφού προηγουμένως θυμίσουμε πως  στην αγορά  της εμπορικής δημοσιογραφίας, όπως, άλλωστε όλοι  οι κερδοσκόποι,   το μόνο θεό που αναγνωρίζουν  και λατρεύουν είναι ο «Μαμωνάς» .

Πάμε να δούμε τα νέα αρπακτικά  που  περιμένουν  πάνω από το ημιθανές πτώμα της παλιά  εμπορικής δημοσιογραφίας και  ηδύνονται στη θέα και  την προσμονή  από το   τσιμπούσι που  θα ακολουθήσει. ΄Ενας συρφετός από αυτοαποκαλούμενους YouTubers, TikTokers και Instagrammers περιμένουν πώς και πώς να συνεχίσουν το φαγοπότι των θνησκόντων.  Πολλοί από αυτούς έχουν ήδη επιπέσει, εδώ και καιρό  στην τεράστια ,ως παγκόσμια,   πίτα της διαφήμισης και κάποιο μάλιστα από δαύτους έχουν γίνει ζάμπλουτοι.

“Μια από τα ίδια” και χειρότεροι  από τους προηγούμενους θα είναι και τούτοι . Το σίγουρο είναι πως μόνο τη σωστή  δημοσιογραφία, την  είδηση, την πληροφόρηση, την κριτική δεν πρόκειται να υπηρετήσουν.  Κάθε είδηση, όποιου είδους αναφορά σε πληροφορία ,ακόμα χειρότερα, η  διατύπωση κρίσης και κριτικής   που περιφέρονται  ανάμεσα σε διαφημίσεις , κρεμασμένες από πάνω τους,  είναι σκουπιδοφαγία.

Εκατομμύρια οι ακόλουθοί τους, ως ζόμπι που   δε χορταίνουν να καταπίνουν   αμάσητο  σκουπιδαριό , ικετεύουν να συνεχίσουν τη ροή, να τους πετούν τα σεσηπότα προϊόντα τους   τα νέα αυτά  τέρατα της Αγοράς . Τώρα και με τις ευλογίες της Ε.Ε . Και μάλιστα  η “Εσπερία”  αποκαλεί τέτοιου  είδους  απόβλητα ως …  ενημέρωση, είδηση, ψυχαγωγία! ΄Αρρωστοι είναι.  Και οι Κίρκες που τους μαγεύουν και   οι μεταμορφωμένοι σε  γουρούνια σύντροφοι του Οδυσσέα. ΄Αξιος ο μισθός τους, αφού αρνήθηκαν το Νόστο . Το ταξίδι στην Ιθάκη τους.     

Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία πως όσο υπάρχουν τέτοιοι  ακόλουθοι, επισκέπτες , φαν και λάτρεις αυτών των  χωματερών  σε όποιο μοντέρνο  όνομα πλατφόρμας  και  αν ακούν,  οι νέες αυτοκτρατρορίες  της παλιά βιομηχανίας παραπληροφόρησης και παραπλάνησης θα γιγαντώνονται.  Εειδή ακριβώς οι ιδρυτές  τους διαθέτουν   “πραιτωριανούς”. Πρόθυμοι  να πεθάνουν, ως μισθοφόροι  για ένα ποτήρι “ξινισμένο κρασί”  που τους κερνούν  οι  νέοι αυτοκράτορές   τους , YouTubers, TikTokers και Instagrammers.

Δεν ξέρω αν  βλέπουν άλλοι κάποια   ελπίδα αλλαγής  και προπαντός  εξαφάνισης του παλιού τοπίου, του παραδοσιακού μοντέλου  της ενημέρωσης και της Ψυχαγωγίας. Η ΑΙ που  ήρθε στη ζωή μας  -και όχι «από το  πουθενά», εμείς εδώ  σχεδόν δυο δεκαετίες την περιμέναμε-  είναι σίγουρο πως θα ανατρέψει και αυτήν την  καθεστηκυία τάξη, αλλά πολύ αργότερα.   Και πάντως, όχι πριν την έλευση του Μετανθρώπου.  Αν δεν εξαφανιστεί από προσώπου  γης  ο «ακόλουθος»,  το  ζόμπι- χοιρίδιο  της κακιάς  μάγισσας Κίρκης , τίποτα δε θα είναι διαφορετικό από χτες.

Μένει η Διοτίμα να μας αναπτερώσει την ελπίδα. Μέχρι την έλευση του Μετανθρώπου, όχι ως  νέος Μεσσιανισμός, αλλά ως νομοτελειακή εξέλιξη του Ανθρώπου ως είδος, μπορεί να μας υποδείξει   από σήμερα «ατραπούς» που θα οδηγήσουν αργότερα και στις μεγάλες λεωφόρους; Εκείνες  που διαθέτουν «Ερμές» και φωτεινούς  σηματοδότες,  ώστε μια μέρα στον “πηγαιμό  για την  Ιθάκη”  του Τύπου και της  Ενημέρωσης το ταξίδι να  είναι  ασφαλές και  «ωραίο» ;