ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΟΥ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ.

 

Ξεπέρασε τους 3.500 νεκρούς ο απολογισμός της ουκρανικής σύρραξης

Η σύρραξη ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις και τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 3.543 ανθρώπους, δήλωσε σήμερα ένα ανώτερο στέλεχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αρμόδιο για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Ας μου επιτραπεί να προσθέσω ότι ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει τους θανάτους οι οποίοι έχουν καταγραφεί από τις διαθέσιμες πηγές πληροφόρησης και ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανό να είναι σημαντικά υψηλότερος», τόνισε ο Ιβάν Σιμόνοβιτς, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο απολογισμός των νεκρών έχει αυξηθεί κατά 950 σε σύγκριση με τον προηγούμενο προσωρινό απολογισμό για τον οποίο είχε κάνει λόγο ο Οργανισμός, την 29η Αυγούστου.

Στον απολογισμό αυτό συμπεριλαμβάνονται τα θύματα του αεροσκάφους της Malaysia Airlines το οποίο εκτελούσε την πτήση από το Άμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ και κατερρίφθη την 17η Ιουλίου ενώ πετούσε πάνω από την ανατολική Ουκρανία με 298 επιβαίνοντες.

Παρά το γεγονός ότι συμφωνήθηκε και σε γενικές γραμμές τηρείται μια εκεχειρία την 5η Σεπτεμβρίου, ο Σιμόνοβιτς επισήμανε μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ότι έκτοτε ακόμη 10 άνθρωποι χάνουν καθημερινά τη ζωή τους.

Ωστόσο, επισήμανε πως ο αριθμός αυτός είναι κατά πολύ χαμηλότερος από τους 42 θανάτους που καταγράφονταν κατά μέσον όρο την ημέρα πριν συμφωνηθεί η κατάπαυση του πυρός.

Σύμφωνα με τον Σιμόνοβιτς, 500 ως 800 άνθρωποι συνεχίζουν να κρατούνται όμηροι από τους αυτονομιστές. Ο ΟΗΕ καταγγέλλει ότι οι ένοπλες ομάδες οι οποίες δρουν στην περιοχή έχουν δολοφονήσει και βασανίσει ανθρώπους, έχουν προβεί σε απαγωγές για λύτρα κι έχουν χρησιμοποιήσει αιχμαλώτους για να εκτελούν καταναγκαστικά έργα.

«Στις περιοχές όπου η κυβέρνηση έχει ανακτήσει τον έλεγχο είναι κρίσιμο να μπορέσει να γίνει έρευνα με αμερόληπτο και ολοκληρωμένο τρόπο σχετικά με τις κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ωμότητες που έχουν διαπραχθεί από τις τακτικές δυνάμεις και από τάγματα εθελοντών», ανέφερε ο Σιμόνοβιτς.

Η έκθεση που υπέβαλε ο Σιμόνοβιτς χαρακτηρίζει «ιδιαίτερα ανησυχητική» την κατάσταση των «εσωτερικά εκτοπισμένων» πολιτών στην περιοχή του Ντονμπάς. Ο αριθμός τους διπλασιάστηκε από τον Αύγουστο: 275.498 είχαν καταγραφεί ως την 18η Σεπτεμβρίου, ένας αριθμός υποτριπλάσιος από τον πραγματικό, διότι πολλοί αποφεύγουν να δηλώσουν ότι έχουν εκτοπιστεί στις αρχές, κατά τον ΟΗΕ. Στην αναφορά του ο Σιμόνοβιτς καλεί να υπάρξει κινητοποίηση και να χορηγηθεί διεθνής αρωγή ώστε να «αποφευχθεί ένας καταστροφικός χειμώνας» στην Ουκρανία, όπου καταγράφεται μια «ανθρωπιστική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».

Μια φρίκη!