ΕΙΣ ΟΙΩΝΟΣ ΑΡΙΣΤΟΣ ΑΜΥΝΕΘΑΙ ΠΕΡΙ…ΠΑΡΤΗΣ!

 

Παρέλαση στρατηγών  στο ΣΔΟΕ για τις μίζες

Μίζες εκατοντάδων χιλιάδων ακόμη και εκατομμυρίων ευρώ που προέρχονται από την κατάρτιση των αμαρτωλών συμβάσεων για τα εξοπλιστικά προγράμματα, φέρνει στο φως η έρευνα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Απόστρατοι και εν ενεργεία αξιωματικοί αλλά και πολιτικοί υπάλληλοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας είχαν στήσει «πάρτι» στις πλάτες των Ελλήνων φορολογουμένων με υπερτιμολογήσεις συμβάσεων ώστε να εξασφαλίζουν τα «δωράκια» τους.

Πλέον, οι παχυλοί τραπεζικοί λογαριασμοί ανοίγουν ο ένας μετά τον άλλο και αποκαλύπτουν «μαύρο» χρήμα. «Είμαστε ακόμη στην αρχή, τώρα ξετυλίγεται το κουβάρι» λένε στο ΣΔΟΕ. Ηδη ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί για περισσότερα από 30 άτομα, εκ των οποίων οι 22 είναι απόστρατοι αξιωματικοί που εμπλέκονταν σε διαγωνισμούς για τα εξοπλιστικά. Το άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών και τα εμβάσματα του εξωτερικού αποκάλυψαν αδικαιολόγητα παράνομα εισοδήματα που ξεκινούν από 200.000 ευρώ και φθάνουν μέχρι και 16,5 εκατ. ευρώ.

Στη λίστα του ΣΔΟΕ βρίσκονται περίπου 200 άτομα, αφού ο έλεγχος συνεχίζεται, με στελέχη του Σώματος να θεωρούν πως υπάρχει πολύ «ψωμί» ακόμη. Οπως εξηγούν μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής», η συνήθης… πρακτική ήταν για κάθε σύμβαση εξοπλιστικού προγράμματος που υπογραφόταν, το 2% της συμφωνίας πήγαινε σε μίζες.

 

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων, το ΣΔΟΕ εντόπισε απόστρατους με παχυλές τραπεζικές καταθέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, για το πρόγραμμα των υποβρυχίων ελέγχθηκαν τρεις απόστρατοι του Πολεμικού Ναυτικού στους λογαριασμούς των οποίων βρέθηκαν υπέρογκα ποσά, που δεν δικαιολογούνται από εισοδήματα που αποκτήθηκαν από νόμιμες πηγές (συντάξεις, ενοίκια, πώληση περιουσιακών στοιχείων).

 

«Καυτός» φάκελος με 200 ονόματα αξιωματικών

Ο καυτός φάκελος του ΣΔΟΕ περιέχει τα ονόματα και τους Αριθμούς Φορολογικού Μητρώου 200 ατόμων (κυρίως υψηλόβαθμων αξιωματικών) που «πέρασαν» από τη Διεύθυνση Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Με τα στοιχεία αυτά, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ προχωρούν στον έλεγχο των φορολογικών δηλώσεων που υπέβαλαν οι «ύποπτοι» την τελευταία δεκαετία, της περιουσιακής τους κατάστασης και συγκεκριμένα στις δηλώσεις Ε9 και στο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών όπου ελέγχονται όλες οι κινήσεις. Το σκάνδαλο με τα εξοπλιστικά προγράμματα φαίνεται να στήθηκε γύρω στα μέσα της δεκαετίας του 1980 με ορόσημο την κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το 1987.

Από τότε «εγκαταστάθηκε» στην Ελλάδα πλήθος εταιρειών που διακινούσαν τα αμυντικά συστήματα με τη βοήθεια αποστράτων αξιωματικών και διάφορων μεσαζόντων και με έδρα το Πεντάγωνο. Πίσω από τις κλειστές πόρτες γινόταν η μεγάλη μοιρασιά της μίζας για κάθε συμφωνία που κλεινόταν με το αζημίωτο. Τα κυκλώματα που είχαν στηθεί στο υπουργείο προωθούσαν τις συμβάσεις που εγκρίνονταν με συνοπτικές διαδικασίες από το ΚΥΣΕΑ, την ίδια ώρα που πίσω από τις κουρτίνες οι μίζες έπεφταν βροχή.

Η κρίση στα Ιμια το 1996 ήταν «βούτυρο στο ψωμί» του κυκλώματος φορτώνοντας το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα που σήμερα ξεπληρώνουν οι Ελληνες φορολογούμενοι με υπέρογκα ποσά. Τότε ξεκίνησε ένα νέο «πάρτι» για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Φρεγάτες, 170 F-16, 45 Mirage 2000, 50 F-4, 40 A-7, ελικόπτερα Απάτσι, τεθωρακισμένα που δεν χρειάζονταν πουθενά, TOR-M1, C-130, υποβρύχια αποκτήθηκαν από την Ελλάδα στις περίφημες «αγορές του αιώνα», που φυσικά πάντα ακολουθούνταν από μίζες εκατομμυρίων ευρώ. Ετσι κτίστηκαν τεράστιες περιουσίες, με τους εμπλεκόμενους είτε να υπογράφουν είτε απλά να κρατούν το στόμα τους κλειστό…”

Δεν έχουν ιερό και όσιο οι άθλιοι. ΄Ατιμη φάρα, αδίστακτη. Δεν υπάρχει αξία και αρχή που να σέβονται. Μόνο το”Μαμωνά” προσκυνούν και υπολήπτονται μόνο τους όμοιους τους. Και σ΄αυτούς, λέει, τους απάτριδες, είχαμε αναθέσει την… υπεράσπιση της…πατρίδος!

Πώς το έλεγε ο θλιμμένος ποιητής Κώστας Καρυωτάκης στην ” Πρέεβεζα”;

Αν τουλάχιστον, μέσα στους ανθρώπους
αυτούς, ένας επέθαινε από αηδία…
Σιωπηλοί, θλιμμένοι, με σεμνούς τρόπους,
θα διασκεδάζαμε όλοι στην κηδεία.

Σιγά, που θα αυτοκτονούσε κάποιος απ΄αυτούς τους ριψάσπιδες.  Θέλει αξιοπρέπεια, ανδρεία και ήθος μια τέτοια υψηλή πράξη. Και τέτοιες αρετές δε συνυπάρχουν με “χρυσές επωμίδες.