ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ “ΝΑΙ” ΚΑΙ “ΟΧΙ”

Κλιμακώνει την ένταση η Άγκυρα – Στο Τουρκικό ΥΠ.ΕΞ. κλήθηκε ο Έλληνας πρέσβης

“Για ανάπτυξη αμερικανικών τεθωρακισμένων σε Λέσβο και Χίο μιλά η Άγκυρα • Διπλωματικές πηγές από την Αθήνα απορρίπτουν στο σύνολό τους τις τουρκικές αιτιάσεις.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο πρέσβης μας στην Άγκυρα επισήμανε ότι δεν είναι η Ελλάδα η χώρα η οποία απειλεί με πόλεμο τη γείτονα της (casus belli), ούτε έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στα παράλια της, όπως έχει κάνει η Τουρκία. Προσέθεσε, ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας, με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, καθώς και τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους”.

*****

Περιστέρι ειρήνης με το κλαδί ελιάς Απεικόνιση αποθεμάτων ...

 

*Ναι.  Τα νησιά του του Αν. Αιγαίου έπρεπε  βάσει των συνθηκών να είναι αποστρατικοποιημένα.  Ουδείς συνετός και “διαβασμένος” το αρνείται.

* Ναι.  Δεν είναι όλες οι τούρκικες “παραβιάσεις” του εναερίου χώρου μας …παραβιάσεις.  Εμείς τις θεωρούμε τέτοιες.

*Ναι .΄Ηρξατο χειρών αδίκων ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι αχυράνθρωποί του με τις προκλήσεις την επομένη των εκλογών, με στόχο τους εξοπλισμούς από  την αγορά των  οποίων  αποκόμισε τεράστια ποσά από τις  μίζες.

*Ναι. Ορθά διαμαρτύρονται οι Τούρκοι για το διορισμό και όχι την εκλογή των Μουφτήδων στη Θράκη. Η συνθήκη της Λωζάνης, επιβάλει το σεβασμό στις παραδόσεις του Ισλάμ. Μια απ΄  αυτές είναι ο Μουφτής να εκλέγεται από το λαό.

*Ναι. Είναι πολλά τα ζητήματα που πρέπει να  λυθούν στο Διεθνές δικαστήριο, με τη σύμφωνη γνώμη και των δύο πλευρών. Η έλλειψη τέτοιας συμφωνίας, οφείλεται περισσότερο στην υστεροβουλία των κυβερνήσεων και των δυο χωρών που έχουν εργαλειοποιήσει  τις ελληνοτουρκικές διαφορές για ποικίλα οικονομικά συμφέροντα, αλλά και εσωτερική κατανάλωση .

*Όχι. Σε καμιά περίπτωση δεν  πρέπει να αποσυρθούν αυτή την εποχή   οι ΕλληνοΑμερικανικές δυνάμεις από τα νησιά του Αν.Αιγαίου. Θα ήταν…χαρακίρι από ελληνικής πλευράς μια τέτοια ενέργεια. Αν   ο  Ερντογάν αποσύρει τον τεράστιο αποβατικό στόλο στα παράλια απέναντι, τότε  μπορούμε να συζητάμε για μερική, αρχικά,  αποστρατικοποίηση των νησιών.  Ο Ερντογάν,  έστω κι  αν έχει δίκιο σε κάποια ζητήματα, που θέτει, όμως είναι εντελώς αναξιόπιστος, ως φίλος και σύμμαχος. Πάσχει από το σύνδρομο του  ΄”Σουλτάνου” και παίζει  σε πολλά ταμπλό. ΄Εχει την ίδια συμπεριφορά  με τον επίσης άρρωστο Ρώσο  “Τσάρο”.  Κι αυτό σημαίνει πως  είναι το ίδιο απρόβλεπτος και λίαν επικίνδυνος ,όπως ο  Πούτιν.  Και  είναι ο λόγος, που όχι μόνο δεν πρέπει  αυτή την ώρα να υπάρξει αποστρατικοποίηση, αλλά φανερά ή  κρυφά,  να ενισχυθούν οι στρατιωτικές  δυνάμεις σε ΟΛΑ τα  νησιά.

*΄Οχι μόνο δεν πρέπει να περιοριστεί η  ισχυρή  παρουσία του  ΝΑΤΟ  στα ελληνικά εδάφη, αλλά, όπως έχουμε ξαναγράψει, η χώρα από  Θράκη  ως  Κρήτη κι από Ιόνιο σε Αιγαίο, να γίνει ένα απέραντο  Νατοϊκό στρατόπεδο.

*΄Οχι στην  εμπορευματοποίηση του  εθνικισμού που έχουν αποδυθεί από παλιά και σήμερα περισσότερο, τα μιντιακά -γκεμπελικά μέσα και στις δύο χώρες ,αφού δε διστάζουν για το κέρδος, να παίζουν εν ου παικτοίς . Να συντηρούν και να επαυξάνουν  την ένταση με  τον ανεύθυνο  και χρησιμοθηρικό τρόπο που  χειρίζονται τα ζητήματα των διαφορών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

*΄Οχι στις “κόκκινες γραμμές”. Δεν υπάρχουν “εκαμμένα”.  Κι αν υπάρχουν, οφείλουμε  και οι δυο πλευρές να τα  περάσουμε. Μόνο έτσι θα παγιωθεί μια σταθερή, εξακολουθητική ειρήνη στις γενιές Τούρκων και Ελλήνων, που πρέπει επιτέλους να ζήσουν μονιασμένα  στη γη, τον αέρα και τη θάλασσα που η  “θεία Τύχη” τους χάρισε  να ζουν.

_