ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ “HOMO” (2020) ΤΟΥ HOMO (3020) : Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ

Αγαπητέ  Homo,

(πάντα εδώ, πιστός στο καθήκον της ενημέρωσή σου στις μέρες μου).

Julian Assange (Norway, March 2010).jpg

Λοιπόν,

Δικτατορία στην εποχή μας ορίζεται  η απόλυτη , ολοκληρωτική,δεσποτική εξουσία  ενός προσώπου ή μιας  ομάδας,που  την ασκεί  χωρίς περιορισμούς από άλλα “κέντρα”. Και μια δικτατορία,δεν είναι πάντα, μόνο συνήθως,  στρατιωτική (χούντα).

Ο Τύπος, λένε πως είναι σήμερα η “τέταρτη εξουσία”. Και είναι.Υποτίθεται πως ελέγχει τις  άλλες και δεν διαπλέκεται μαζί τους. Αυτά αναφέρουν στα…μπλα μπλα τους τα Συντάγματα. Βέβαια, ουδεμία εξουσία  τηρεί στη πραγματικότητα τις συνταγματικές εντολές.  Οπότε, στην ουσία, ο Τύπος,παρά τις…συνταγματικές απαγορεύσεις (“ποιος τις χ@ζει τώρα,λένε!)  διαπλέκεται και… παραδιαπλέκεται ,μόνο και μόνο για το κέρδος.  Οι ιδιοκτήτες του  δεν έχουν ιδεολογία,  επειδή είναι επιχειρηματίες. Κανένα “μαγαζί” δεν πουλάει   “πίστη”, (πλην του “καταστήματος” της εκκλησίας, κι αυτή για το κέρδος). Κι αν υποδύονται συνήθως οι κάτοχοι-ιδιοκτήτες και υπάλληλοι  του Τύπου   το φορέα κάποιας ιδεολογίας ή  αυτοπροβάλλονται  ως ανεξάρτητοι,  είναι πάλι  μόνο για το κέρδος

Για να μη λέμε πολλά ,που άλλωστε τα έχουμε αναλύσει εκτενώς εδώ και μπορείς να τα αναζητήσεις στο αρχείο μας,  ως ιδιωτική, εμπορική επιχείρηση ο Τύπος τις περισσότερες φορές, αφού το κέρδος το απαιτεί , αντί για  την ακέραιη πληροφορία, ενημέρωση,είδηση, ακρωτηριάζει ό,τι είναι αντίθετο στο συμφέρον του και πολλάκις τη δολοφονεί χωρίς έλεος. Είναι τότε που μιλάμε πια όχι απλά για εμπορική δημοσιογραφία,αλλά για βιομηχανία     παραπληροφόρησης.

Κατά κανόνα, η παγκόσμια εμπορική δημοσιογραφία είναι τέτοια. Βιομηχανία παραπληροφόρησης. Αν έχεις ακουστά, κι αν όχι,  ψάξε για περισσότερες πληροφορίες, αξίζει το κόπο,  για τον  Τζούλιαν ΄Ασανζ .( Συνοπτικά: “Μετά τη δημοσίευση στις  28 Νοεμβρίου 2010  από τον ιστότοπο  WikiLeaks,που ανήκε στον ίδιο,  περισσοτέρων των 251.000 διπλωματικών εγγράφων, 15.000 περίπου από τα οποία έφεραν την ένδειξη «εμπιστευτικό» (confidential), ο Γενικός Εισαγγελέας της Αυστραλιανής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας Ρόμπερτ Μακ Κλέλαντ δήλωσε στον Τύπο πως θα ξεκινούσε έρευνες για τις δραστηριότητες του Ασάνζ στο διαδίκτυο. Τόνισε επίσης πως θα προσφέρει στήριξη στις νομικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, οι οποίες ξεκίνησαν μια ποινική έρευνα που σχετίζονται με τη διαρροή των πληροφοριών μια μέρα μετά από αυτή, στις 29 Νοεμβρίου” ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ).

Είναι από τις ελάχιστες φορές  που τόλμησε  κάποιος στο χώρο της δημοσιογραφίας  να παρουσιάσει τη ωμή αλήθεια, και διώχτηκε απηνώς, όχι μόνο από τις άλλες εξουσίες,αλλά κι από τους ίδιους τους συναδέλφους του. Τον  παρέδωσαν  σχεδόν όλοι βορά της αισχρής εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας των ημερών μας.΄Ηταν ένα μάθημα και των άλλων εξουσιών στους επίδοξους μιμητές του πως θα αντιμετωπίσουν την ίδια σκληρότητα ,το ίδιο ανελέητο μίσος, αν τολμήσουν ποτέ κάποιοι άλλοι να τον μιμηθούν.

Αν υπηρετούσαν, έστω στο ελάχιστο το λειτούργημα του Τύπου,με τη σύλληψη του Τζούλιαν ΄Ασανζ εδώ και χρόνια, σύμπας ο παγκόσμιος Τύπος  όφειλε να κλείσει “πληκτρολόγια”  και “μικρόφωνα”,να “κατεβάσει ρολά”, για συμπαράσταση στο διωκόμενο, γιατί υπηρέτησε την  καθαρή είδηση,  ακτιβιστή. ΄Οχι μόνο δεν το έκαναν,αλλά επέχαιραν τα περισσότερα Μέσα παραπληροφόρησης  για τη μεταχείριση που του επεφύλαξαν οι  αμερικανικές κυβερνήσεις  και οι δορυφόροι τους. Κι αν κάποια “Μέσα” παρουσίασαν την είδηση, αναγκάστηκαν, το έκαναν υποχρεωτικά,   μια και στο ιντερνέτ,πολλοί  μπλόγκερ, η ανεξάρτητη από κέρδος δημοσιογραφία και τα ίδια τα WikiLeaks,,είχαν ξεσηκώσει το σύμπαν. Χωρίς ιντερνέτ,σήμερα ο ηρωικός ακτιβιστής ήδη θα είχαν τελειώσει τη ζωή του  σε κάποια απαίσια φυλακή (Γκουαντάναμο). Και  ο διεθνής Τύπος θα  αγνοούσε προκλητικά τη θυσία του.

 

Ο ελληνικός Τύπος, αποτελεί τη  μια από τις “ναυαρχίδες” της παγκόσμιας… νηοπομπής παραπληροφόρησης.  Στις μελλοντικές γενιές, και όχι τόσο μακριά,όπως η  δική σου, όταν στις ιστορικές και δημοσιογραφικές τους σχολές θα διδάσκουν μάθημα χάλκευσης, βιασμού, δολοφονίας της “είδησης”, θα προβάλλουν σελίδες κυρίως αμερικανικές,αγγλικές, γαλλικές κι άλλες από το λεγόμενο Δυτικό Κόσμο. ΄Οταν, όμως,  θα θέλουν να δείξουν τα χαρακτηριστικά ενός  δικτατορικού Τύπου που δεν κακοποιεί, αλλά δολοφονεί εν ψυχρώ  την  “πληροφορία”,θα ανασύρουν από τα αρχεία τους Μέσα παραπληροφόρησης σήμερα από Κίνα, Ρωσία, άλλα θεοκρατικά καθεστώτα και φυσικά της Ελλάδας. Η χώρα μου  να ξέρεις, αποτελεί παγκόσμιο  φαινόμενο…  υψηλής  εγκληματικότητας του Τύπου. Και να μείνουμε στα ελληνικά  Media σήμερα.

Για να αντιληφθείς καλύτερα γα ποιο μέγεθος εξάρτησης του Ελληνικού Τύπου από τα διάφορα “κέντρα” με στόχο το κέρδος, θα σου μεταφέρω   τις εξής ενδεικτικές πληροφορίες: Τα περισσότερα από τα “Μέσα” του (εφημερίδες, ραδιόφωνα, κανάλια, σάιτ), είναι ιδιοκτησίας εφοπλιστών,εργολάβων,άλλων επιχειρηματιών, που ουδεμία επαγγελματική ή άλλη συναφή σχέση έχουν με τη δημοσιογραφία ή την ιστορία. Οι περισσότεροι απ΄αυτούς  για κάλυψη ,επειδή   βαρύνονται με βαριές ποινικές κατηγορίες (π.χ εμπόριο ναρκωτικών,   φοροδιαφυγή,κατάχρηση,διαφθορά,διαπλοκή),αγοράζουν εφημερίδες και κανάλια ή  αναθέτουν σε αχυρανθρώπους τους την ιδιοκτησία, τη διεύθυνση  ή την αρχισυνταξία τους.  Χαρακτηριστικά παραδείγματα σήμερα είναι οι εφημερίδες ΤΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΗΜΑ, IEFMERIDA.GR,  ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ  κ.α. Κανάλια ο  ΣΚΑΪ, Ο ΑΝΤΕΝΑ, ΤΟ ΜΕΓΚΑ  κα όχι μόνο.

Τα παραπάνω και άλλα πολλά  τέτοια “Μέσα”, ανήκουν σε εφοπλιστές,που βαρύνονται με πολλές και διάφορες βαριές κατηγορίες και έχουν καθαρό Δεξιο- Ακροδεξιό προσανατολισμό. Κι αυτή η διαπλοκή με την σημερινή κυβερνητική εξουσία,έχει πολυποίκιλο στόχο. Από την άσκηση πίεσης στην εκτελεστική και τη δικαστική εξουσία,ώστε να απαλλαγούν οι εφοπλιστές-αφεντικά από τις βαριές κατηγορίες  μέχρι  την αρπαγή του μεγαλύτερο κομματιού της πίτας κρατικής, αλλά και λοιπής διαφήμισης.

Τα υπόλοιπα, ελάχιστα  “μικροκάραβα”  του ελληνικού Τύπου,που δεν ανήκουν στον παραπάνω  ΔεξιοΑκροδεξιό στόλο, κι αυτά έχουν στόχο το κέρδος ,αφού ιδιοκτήτες και υπάλληλοι, ζουν από την “πένα” και τα “μικρόφωνά”τους. Μόνο που  “πελάτες”  εδώ είναι οι οπαδοί των άλλων κομμάτων  γι αυτό και ο “ιδεολογικός” τους προσανατολισμός έχει να κάνει με εκείνον του κόμματος που υπηρετούν. Τέτοια ,κυρίως  στο  διαδίκτυο,  είναι  Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, Η ΑΥΓΗ, ΤΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ και κάποια άλλα ακόμα πιο μικρής επισκεψιμότητας από τα άλλα κομματικά “ομογάλακτα”.

Είναι φανερό πια και σε σένα ,αγαπητέ, κι ας ζεις σε άλλες πολιτισμικές συνθήκες (εντελώς διάφορες ελπίζω) από τις δικές μου σήμερα,πως  στη χώρα μου η  σωστή ,ακέραιη,έντιμη ενημέρωση είναι στο..νεκροτομείο εδώ και πολύ καιρό. Η απόκρυψη,η χάλκευση,η παραποίηση, ο βιασμός και τελικά ο θάνατος  της πληροφορίας είναι καθημερινό φαινόμενο στον τόπο και στις ημέρες μου. Σου παραθέτω  χαρακτηριστικά παραδείγματα

α. Σε ένα σκάνδαλο φαρμακοβιομηχανίας, που ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ, δωροδόκησε 10 πολιτικούς για να την εξυπηρετήσουν στους κερδοσκοπικούς στόχους της, οι κατηγορούμενοι, επειδή ακριβώς ελέγχουν την πλειοψηφία του Τύπου, κατάφεραν από κατηγορούμενοι να καταστούν κατήγοροι. Κι αυτή την ώρα, αντί να δικάζονται αυτοί, οι ένοχοι,  δικάζουν άλλους ,αθώους και μάλιστα αυτούς που βοήθησαν να αποκαλυφτεί η απάτη και η διαφθορά τους.

β. Η ακροδεξιά κυβέρνηση,που κυβερνά σήμερα στις χώρα,λόγω ενός ληστρικού  εκλογικού νόμου,επανέφερε στα σχολεία της χώρας θρησκευτικές,  βλακώδεις διδασκαλίες βιβλίων , περί παραδείσου και κόλασης, πως πρέπει ο άνθρωπος να μην αμαρτάνει με σεξ, διασκέδαση και μη νηστίσιμα  φαγητά, να εκκλησιάζεται ,να εξομολογείται,να κοινωνάει,  να θρησκεύει.  Και ο αχρείος και εντελώς  αλλοτριωμένος  Τύπος και από το ιερατείο και από  την ακροδεξιά κυβέρνηση, αντί να κηρύξει “σταυροφορία”, να βγει και να καταδικάσει αυτό το φονταμενταλιστικό τερατούργημα και ντελίριο,  το στηρίζει ,συμφωνεί και μάλιστα επαυξάνει  την “τύφλα” με συναφή δημοσιεύματα.

γ.΄Ενας εφοπλιστής, κατηγορούμενος για διακίνηση μεγάλης ποσότητας ηρωίνης ,  ο οποίος ελέγχει ως ιδιοκτήτης  εφημερίδες και κανάλια, ενώ  παράλληλα είναι πρόεδρος μιας από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές ομάδες στην Ελλάδα και στην Αγγλία, έχει καταφέρει με απειλές και δολοφονίες  μαρτύρων (9 άτομα!) να φοβίσει τους δικαστές, οι οποίοι αρνούνται  να τον δικάσουν,για  μη βρεθούν κι τούτοι νεκροί. Τέτοιο  φοβερό σκάνδαλο να εξοντώνονται οι μάρτυρες και τα αισχρά μέσα παραπληροφόρησης να καλύπτουν το φονιά, ακόμα και σε αυτά τα  “μαύρα”,”πέτρινα”  χρόνια  είναι  έγκλημα “καθοσίωσης”.

Δυο πρόσφατα  επίσης  και λίαν ενδεικτικά παραδείγματα και αρκούντως, ικανά να στερεώσουν αποτελεσματικά αυτή τη διαπίστωση ,πως ο Τύπος στη χώρα μου  ασκεί εξουσία δικτατορίας είναι και τα ακόλουθα:

  1. Στη Συρία,λίγα χρόνια πριν, ξεκίνησε “εμφύλιος” πόλεμος στη χώρα και ως σήμερα στοίχισε 600.000 νεκρούς, χιλιάδες τραυματίες  και πάνω από 3.500.000 πρόσφυγες. Νικητής του πολέμου αυτού υπήρξε ο δικτάτορας της χώρας ΄Ασαντ,που κατάφερε να επιβληθεί στους αντιπάλους του με τα όπλα και το στρατό του ομολόγου του της Ρωσίας και ..Τσάρου Πούτιν. Πολλοί από τους Σύριους αυτούς  πρόσφυγες,αλλά και μετανάστες από χώρες όπως το Αφγανιστάν , το Ιράκ και αφρικανικές χώρες  κυρίως,  κατέφυγαν στην Τουρκία. Ο επίσης δικτάτορας  και…Σουλτάνος αυτής της χώρας Ερντογάν για καθαρά οικονομίστικους, αλλά  και άλλους”πολιτικούς” λόγους, “φιλοξένησε στη χώρα αυτό το πλήθος, μέχρι που πριν λίγες ημέρες, για να πιέσει την Ευρώπη,απώθησε κάποιες χιλιάδες απ΄αυτούς  στα ελληνοτουρκικά σύνορα του ΄Εβρου. Εδώ  όλο αυτό το πλήθος με παιδιά στα χέρια πολλοί απ΄αυτούς, προσπάθησαν να περάσουν στο εσωτερικό της χώρας. Η ακροδεξιά, ελληνική κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη και της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των λοιπών κομμάτων  εμμέσως ή αμέσως, έδωσε εντολή στο στρατό να απωθήσει με τη βία  όσους επιχείρησαν να  περάσουν  τα σύνορα και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις, ΄Ελληνες στρατιώτες και “αγρότες” παραστρατιωτικοί, πυροβόλησαν και σκότωσαν τουλάχιστον 3 (κατ΄άλλες πηγές 5) νεαρούς πρόσφυγες. Οι υπόλοιποι,  αφού απωθήθηκαν με χημικά και εκφοβιστικούς πυροβολισμούς,  παραμένουν μέχρι σήμερα  εγκλωβισμένοι στα σύνορα  σε συνθήκες “‘ Αουσβιτς” (μέσα στο κρύο, το φόβο,την αγωνία για την τύχη τους). Η δικτατορία στο μεταξύ της πληροφορίας, όλες αυτές τις ημέρες στο σύνολό της,  αναπαρήγαγε την προπαγάνδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη πως δεν υπήρχαν νεκροί πρόσφυγες. Και μόνο όταν πια είχε βουίξει ο τόπος στο εξωτερικό, τα 3-4 μέσα που δεν ελέγχει η ακροδεξιά κυβέρνηση, τόλμησαν να  επιβεβαιώσουν την είδηση,αλλά  χωρίς ιδιαίτερη και αποκλειστική  ενασχόληση με το εγκληματικό αυτό  αποτέλεσμα της    χρήσης όπλων του ελληνικού στρατού. Σήμερα,οι περισσότεροι ΄Ελληνες  αμφισβητούν το έγκλημα και με την πλύση  εγκεφάλου που έχουν υποστεί από αυτά  τα Μέσα,  εγκρίνουν τους χειρισμούς της κυβέρνησης και την ανοχή-υποστήριξη  της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των κομμάτων και θεωρούν ως… ασύμμετρη απειλή και κίνδυνο μεγάλο την ανάγκη δυστυχισμένων  και πονεμένων ανθρώπων να βρουν στη χώρα μας και τη λοιπή Ευρώπη , παρηγοριά και στήριξη.
  2. Λίγους μήνες πριν στην Κίνα  προσβλήθηκαν από τον λεγόμενο Κοροϊνό πολλοί κάτοικοι της χώρας. Λίγο καιρό  αργότερα ο ιός εξαπλώθηκε και σε άλλες χώρες. Η Ιταλία στην Ευρώπη  παρουσιάζει   την πιο μεγάλη εξάπλωση στα Βόρεια της χώρας. Η  κατίσχυση  του ιού ,όμως,  αν και δεν είναι  ούτε συνταρακτική, ούτε τόσο επικίνδυνη και θανατηφόρα ,  αντιμετωπίστηκε από το διεθνή τύπο ως μια από τις…πληγές της Αποκάλυψης! Τα Μέσα παραπληροφόρησης έσπειραν τέτοιο  φόβο, πανικό και τρόμο ,αφού δεν  υπάρχει στιγμή που οι  κοντυλοφόροι  να μη αναφερθούν στον ιό σαν πρόκειται για πόλεμο, ώστε πολλές κυβερνήσεις εξαναγκάστηκαν να ακολουθήσουν τον Τύπο στο παραπληροφορικό κατήφορο και να πάρουν μέτρα τέτοια που επέτειναν  και εξάπλωσαν τον πανικό.  Σε πολλές  χώρες, είναι  τόσο μεγάλος ο τρόμος, που οι άνθρωπο δεν βγαίνουν καν από τα σπίτια τους!  Στο μεταξύ, αν δει κανείς στατιστικά, τα τελευταία χρόνια,η γρίπη μόνο έχει σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους. Καμιά κινητοποίηση,όμως,  τέτοιας μορφής, όπως τώρα για τον κοροϊνό δεν  υπήρξε . Στην Ελλάδα, μάλιστα, δεν έχει (ακόμα) καταγραφεί θάνατος από τον ιό αυτό,ενώ οι θάνατοι από την γρίπη είναι λίγο πιο κάτω από 100 μέχρι αυτή την ώρα! Στην Ιταλία , υπήρχαν μέχρι χτες περί τους 600 από τους αρρώστους  του  ιού   που υπέκυψαν,αλλά κανείς δεν ενημερώνει  τον κόσμο πως  δεν είναι καθόλου περίεργος ή ασυνήθιστος ο αριθμός, αφού  ένα χρόνο πριν την ίδια εποχή στη Γαλλία πέθαναν από τη γρίπη 1100. Και ούτε καν αναφέρθηκε η είδηση  στα “ψιλά”. Λάβε,μάλιστα υπόψη σου το εξής. Αυτή την ώρα σε όλο τον κόσμο, στις τριτοκοσμικές λεγόμενες χώρες, κάθε ημέρα, υπολογίζεται πως  πεθαίνουν 15.000 παιδιά, κάτω των 5 χρόνων   από δίψα,πείνα και ιούς! Και τα ανήθικα και βρώμικα  Μέσα παραπληροφόρησης αγνοούν επιδεικτικά αυτό το γεγονός!!  Οπότε,γιατί έγινε τέτοιος χαμός με τον κοροϊνό;  Αποδεδειγμένα δεν υπάρχει  άμεσος κίνδυνος. Οι θάνατοι είναι ελάχιστοι, συγκριτικά με άλλες χρονιές από τη γρίπη. Γιατί επικράτησε  όλος αυτός ο θόρυβος; Ασφαλώς από την παραπληροφόρηση και την υπερβολή του Τύπου. Αλλά, ουδείς γνωρίζει ακόμα τους πραγματικούς λόγους . Σε λίγες εβδομάδες ,όσο προχωράμε στη ΄Ανοιξη,  θα σταματήσει η εξάπλωση του ιού,λένε οι ειδικοί,  και δεν πρόκειται να συμβούν χειρότερα.  Τί θα λένε οι “φυλλάδες” και τα βοθροκάναλα τον Απρίλη;  Είμαι περίεργος . Ο εξευτελισμός τους θα είναι ολοκληρωτικός. Είμαστε εδώ να  κράξουμε το δημοσιογραφικό αληταριό. Και να καταγγείλουμε για άλλη μια φορά την δικτατορία του ελληνικού Τύπου.