Η “ΥΠΕΡΑΞΙΑ” ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

1. Τα θύματα

80 παιδιά βρίσκονται ανάμεσα στα 298 θύματα της πολύνεκρης αεροπορικής τραγωδίας. Η οικογένεια του Νικ Νόρις από την Αυστραλία βρισκόταν διακοπές με τα παιδιά και τα εγγόνια του, τον 12 Μο, την 10 Έβι και τον 8χρονο Ότις. Οι γονείς των τριών παιδιών έμειναν στην Ολλανδία για μερικές παραπάνω μέρες διακοπών και τα παιδιά μπήκαν στην πτήση MH17 για να γυρίσουν με τους παππούδες τους στην Αυστραλία ώστε να είναι έτοιμα για όταν ξεκινήσει η σχολική χρονιά. Ανάμεσα στα θύματα και μια τετραμελής οικογένεια από την Ινδονησία, ο Τζον Πόλισεν με τη γυναίκα του Γιουλι Χαστίνι και τα δυο παιδάκια τους, τον 5χρονο Μάρτιν και την 3χρονη Σρι. Μεταξύ των νεκρών είναι και 100 από τους κορυφαίους ερευνητές στον κόσμο για το AIDS, που ταξίδευαν στη Μελβούρνη για να συμμετάσχουν σε συνέδριο. Ανάμεσά τους ο Ολλανδός ερευνητής Γεπ Λανγκ, από τους πιο γνωστούς στον κόσμο αλλά και ο Γκλεν Τόμας, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

2. Ποινή

Το Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF) προειδοποίησε την Παρασκευή ότι νέες κυρώσεις στην Ρωσία θα «παγώσουν» περαιτέρω την οικονομία και θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις ρωσικές εταιρείες, οι οποίες είναι ήδη σε μεγάλο βαθμό αποκλεισμένες από την άντληση ξένων κεφαλαίων.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το IIF ανέφερε πως η επιβολή νέων κυρώσεων είναι πιθανή αν οι έρευνες που διεξάγονται για τα αίτια του αεροπορικού δυστυχήματος στην Ουκρανία βρουν στοιχεία που εμπλέκουν την Ρωσία.

Κάτι συμβαίνει στον κόσμο σήμερα. Δε φαίνεται η ανθρωπότητα  να διαθέτει ευαισθησίες και  υψηλές, φιλοσοφικές κατακτήσεις , όπως παλιότερα. Πολύ περισσότερο δεν έχει πλέον τις αξίες και τις αρχές άλλων γενεών.

Ο δικτάτορας Πούτιν δολοφόνησε (ανάμεσα σε χιλιάδες άλλους) και 80 παιδιά πρόσφατα ρίχνοντας το αεροπλάνο στην Ουκρανία. Σε άλλες εποχές η αντίδραση   θα ήταν άμεση, δυναμική, αποτελεσματική, όπως θα άξιζε σε ένα  δολοφόνο-τύραννο.

Σήμερα, όμως, η ζωή αποτιμάται σε  ΧΡΗΜΑ. Η τιμωρία του παρανοϊκού δικτάτορα, διαβάσαμε παραπάνω, για τα 80 παιδιά που σκότωσε, θα είναι…οικονομικής φύσης. Δολάρια, ρούβλια, ευρώ, χρυσό έχουν τον πρώτο λόγο . Είναι εργαλεία, μέσα, μοχλοί. Εξαγοράζεις ποινή, τιμωρία ,ελευθερία κι ας είσαι ο χειρότερος δολοφόνος. Ο ” χρυσός” είναι ανώτερος από την ανθρώπινη ζωή από την αξιοπρέπεια, τον ανθρωπισμό ,τα ατομικά δικαιώματα.

΄Ολα υπακούουν στους νόμους της αγοράς. Ζητούμενο είναι  η μαρξιστική υπεραξία. Οι βασικές αξίες  ,όπως είναι η ζωή, η ελευθερία, η αξιοπρέπεια, ο σεβασμός, η “αξία χρήσης”, η εντιμότητα έχουν πλέον υποβαθμιστεί, απαξιωθεί. Υπάρχουν μόνο στα Συντάγματα των χωρών ως άλλοθι δημοκρατίας. Στην ουσία  ο κόσμος σήμερα μετράει τις αρχές  της ζωής  με τα σκαμπανεβάσματα του χρηματιστηρίου. Οι μετοχές και η τιμή τους είναι οι πραγματικές σύγχρονες αξίες. Η ζωή κρίνεται υποδεέστερη και αναλώσιμη. Το νόμισμα ΠΟΤΕ. Είναι η “λυδία λίθος” πάνω στην οποία δοκιμάζεται η ευημερία ατόμων και λαών.

Γι αυτό διασώθηκε τόσο καιρό ο δικτάτορας-δολοφόνος. Δεν πείραξε την οικονομία των κρατών, ζωές πήρε. Ε, και τί έγινε!

Ας τολμήσει, όμως, να θίξει οικονομικά συμφέροντα της Αμερικής ή της Ευρώπης και τότε θα δεις πώς και για πότε θα τον σύρουν σα σκυλί δεμένον χειροπόδαρα στο διεθνές δικαστήριο.

Ο tempora o mores!