“ΛΟΥΚΑΝΙΚΟΣ” ΔΙΔΑΣΚΩΝ “ΕΘΝΙΚΗ”… ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗ!

 

 

«Έσβησε» ο θρυλικός «Λουκάνικος» (pics-vid)

Στον «επαναστάτη» – σκύλο είχαν γίνει κατά καιρούς αναφορές από το BBC, το CNN, το Al Jazeera και άλλα δίκτυα

Εμείς τον μάθαμε ως «Λουκάνικο». Έτσι μας… συστήθηκε! Κανείς δε γνώριζε πως ο ιδιοκτήτης του τον είχε βαπτίσει «Θόδωρο».

Έγινε εξώφυλλο σε δεκάδες περιοδικά, έγινε τραγούδι, και η απόλυτη καταξίωση ήρθε όταν το περιοδικό TIME τον συμπεριέλαβε στις 100 προσωπικότητες της χρονιάς του 2011. Τον αποκάλεσαν «επαναστάτη» και «σκύλο της πρώτης γραμμής στην Ελλάδα».

Η ενεργός δράση του στις πορείες

Ήταν πάντα στο πρώτο μέτωπο των διαδηλωτών. Έτοιμος να ρουφήξει τα χημικά και να δεχθεί τα… γκλομπ των δυνάμεων καταστολής.

loukanikos

Πριν δύο χρόνια το συμπαθές τετράποδο εξαφανίσθηκε από την πλατεία Συντάγματος και αποσύρθηκε από την ενεργό συμμετοχή σε πορείες και διαδηλώσεις. Επέστρεψε, κουρασμένος και με σοβαρά προβλήματα υγείας στο σπίτι του ανθρώπου που όλα αυτά τα χρόνια τον φρόντιζε. Εκεί ο «Θόδωρος» έζησε τα δύο τελευταία χρόνια της ζωής του. Ώς την ημέρα που η καρδιά του σταμάτησε να χτυπά.

Ήταν περίπου δέκα χρόνων.

Η υγεία του, όμως, όπως έλεγε ο κτηνίατρος που τον παρακολουθούσε, ήταν αρκετά επιβαρυμένη, κυρίως λόγω των χημικών και των δακρυγόνων που είχε εισπνεύσει όλα αυτά τα χρόνια που βρισκόταν στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων. Όπως είπε στην εφημερίδα «Αυγή», ο άνθρωπος που τον φιλοξενούσε «ήταν ξαπλωμένος στον καναπέ και κοιμόταν, όταν ξαφνικά σταμάτησε να χτυπά η καρδιά του. Ο Θόδωρος, έφυγε» .

Πλέον ταξιδεύει σε έναν άλλο κόσμο… Εκεί που θα βρει την ηρεμία του.

Είχαμε ανταμώσει με τον “Λουκάνικο”  στην Αμαλίας, πριν πολύ καιρό. Η ιστορική λεωφόρος βρισκόταν σε… ειρηνική φάση και ο “επαναστάτης” σκύλος αναπαυόταν ξαπλωμένος σε ένα παγκάκι. Δεν ήξερα πως γνώριζα αυτοπροσώπως τον ξακουστό διαδηλωτή “Λουκάνικο”. Δεν τον είχα ξαναδεί,ως τότε, “ζωντανά”.Την ταυτότητά του , μου  την αποκάλυψε ένα από τα μέλη της ομήγυρης   “Αγανακτισμένων” εκεί  κοντά, που είχαμε  “τσακωθεί”  λίγο πριν για τα …πολιτικά.

Προθυμοποιήθηκα να πάρω μια τυρόπιτα να “κεράσω” το πανέξυπνο τετράποδο, αλλά ο “Αγανακτισμένος”  με ενημέρωσε πως ο “Λουκάνικος” δεν παίρνει ούτε ψίχαλο από…αντιπάλους (εννοούσε από μη “Αγανακτισμένους”, σαν κι εμένα!). Δε με έπεισε και έσπευσα να του αγοράσω  μια ζεστή, ξεροψημένη τυρόπιτα, την οποία λίγο μετά ο “αγωνιστής” σκύλος καταβρόχθισε με γρυλισμούς απόλαυσης και ευχαριστίας. Μάλιστα, για να ολοκληρώσει το… πρωτόκολλο καλής συμπεριφοράς (ή έστω για να δει ,αν υπήρχε και κανένα άλλο κέρασμα στην πλαστική τσάντα που κρατούσα), ήρθε, στάθηκε μπροστά μου ,με μύρισε, κούνησε την ουρά του και για ώρα συνέχιζε να μου γλείφει (αηδιαστικά ομολογώ) την παλάμη. Δεν είχα να του προσφέρω κάτι άλλο και τράβηξα το χέρι μου να φύγω. Του χάιδεψα το κεφάλι,του είπα  ” γεια”, με χαιρέτησε κι αυτός με κούνημα της ουράς και απομακρύνθηκα. Λίγο πιο πέρα στην παρέα (συνέχιζαν να μαλώνουν για την… Αργεντινή και την Ελλάδα) ο “Αγανακτισμένος”, που μου ορκιζόταν πριν για το μένος του σκύλου εναντίον μου, έστριψε αλλού την ξυνισμένη μούρη του, όταν τον πλησίασα για να του πω ένα “γεια και χάρηκα για τη γνωριμία”. Με περιφρόνησε! Καλά, που δεν μού ΄ κοψε και καμιά ανάποδη. Ικανό τον είχα.

Ακόμα και τα ζώα, πολλές φορές, έχουν “ποιότητα” και “πολιτισμό” καλύτερα από τη συμπεριφορά  κάποιων  τετυφλωμένων   και ανεγκέφαλων.  Είναι σίγουρο.