ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ (1.Ο ΝΕΚΡΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ: “ΑΠΟ ΔΗΜΑΡΧΟΣ, ΚΛΗΤΗΡΑΣ”)

\

Αμφίπολη: Ο τάφος “δείχνει” την ταυτότητα του νεκρού

– Η θεωρία ότι το μνημείο είναι τάφος περισσότερων στρατηγών – συντρόφων του Μ. Αλεξάνδρου.  Πιθανότατα του Ηφαιστίωνα. Το μυστικό που κρύβει ο τάφος, παρά τα όσα εντοπίστηκαν, ίσως παραμείνει για πάντα μυστικό. Παρά την ανακάλυψη των οστών του νεκρού ίσως μείνουμε μόνο στις θεωρίες καθώς οι ενδείξεις δεν θα είναι αρκετές ώστε να εξαχθούν ακριβή συμπεράσματα.

Μια άμεση πληροφορία ή για την ακρίβεια η πρώτη πληροφορία που θα πρέπει να αναμένεται θα είναι αυτή που αφορά στο φύλο του νεκρού.

Είναι η πρώτη απάντηση που μπορεί να δώσει η μελέτη του σκελετού και μάλιστα πρόκειται για μια σχετικά απλή…

3. «πρόκειται για μνημείο αφηρωϊσμένου νεκρού, δηλαδή, θνητού στον οποίον αποδόθηκαν λατρευτικές τιμέςαπό την κοινωνία της εποχής του. Ο νεκρός ήταν εξέχουσα προσωπικότητα, καθώς μόνον έτσι εξηγείται η κατασκευή αυτού του μοναδικού ταφικού συγκροτήματος.»

 

Μα χτες οι “κυρίες”  δε λέγανε στην ανακοίνωσή τους (παραπάνω) πως ο νεκρός ήταν αφηρωισμένος (θνητός που του αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές);  Τέτοιος, γράφαμε εμείς χτες, ως υιός του Δία, ήταν μόνο ο Αλέξανδρος. Ούτε  ο Ηφαιστίωνας, ούτε κανένας άλλος στρατηγός του Μακεδόνα βασιλιά είχε τέτοια ιδιότητα. Πώς μέσα σε ένα 24ωρο άλλαξε… λέβελ (κατρακύλα!) ο νεκρός;

΄Ασε που οι πληροφορίες των πηγών μας διαβεβαιώνουν πως ο Ηφαιστίωνας, μετά από μια γερή και συνεχή οινοποσία ημερών, δεν άντεξε. Πέθανε σε μια εβδομάδα μέσα και  αφού αποτεφρώθηκε, θάφτηκε στη Βαβυλώνα. Βρέθηκε στάχτη η σκελετός τελικά στον τάφο;

΄Οταν δεν έχεις σοβαρότητα (όπως δεν έχουν οι  …”τρεις Χάριτες”  κει πάνω και  κάποιοι τύποι, σαν τον  Καργάκο), λες και τέτοια και χειρότερα και δε σε νοιάζει κιόλας.  Οπότε, δεν τα βάζεις μ΄αυτούς. Είναι “τσιμέντο”. Ο φανατισμός είναι μια απ΄τις συνιστώσες της βλακείας. Και ο σοφός διεκήρυξε πως ο βλάκας είναι ανίκητος.

Οπότε… “πάμε πάσο”!