ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

 1. Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ

 

 

Ρουμανία: Ένας «Γερμανός» στην προεδρία της χώρας

Δίμετρος, άτεκνος, ευθύς και γερμανικής καταγωγής είναι ο νέος πρόεδρος της Ρουμανίας.

Ο λόγος για τον κεντροδεξιό Κλάους Γιοχάνις, ο οποίος κατάφερε να πείσει τους συμπολίτες του να τον εμπιστευτούν στον προεδρικό θώκο της χώρας.

Με την ανάδειξή του στην προεδρία της χώρας, ο Γιοχάνις έφερε την ανατροπή στην πολιτική σκηνή της Ρουμανίας, η οποία πλέον διαθέτει έναν δεξιό, “Γερμανό” πρόεδρο κι έναν σοσιαλιστή πρωθυπουργό.

Δεν ήταν το σλόγκαν “αλά Ομπάμα”, «Yes we can», που έπεισε τους Ρουμάνους να εμπιστευτούν το φιλελεύθερο συντηρητικό πολιτικό, 55 Μαΐων.

Στο χθεσινό δεύτερο γύρο των εκλογών στη Ρουμανία, ο Κλάους Γιοχάνις κατάφερε να αφήσει πίσω του με δέκα ποσοστιαίες μονάδες διαφορά τον σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό της χώρας, Βίκτορ Πόντα, ο οποίος είχε κερδίσει στον πρώτο γύρο με μεγάλη διαφορά.

Μετά τις επιτυχίες του σε τοπικό επίπεδο, ο Κλάους Γιοχάνις, ο οποίος έχει καταγωγή από τη Σαξονία, έπεισε τους συμπατριώτες του πως είναι ο σωστός άνθρωπος για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ανόρθωση της χώρας. Όπως ο ίδιος δηλώνει, απόλυτη προτεραιότητά του είναι να πατάξει τη διαφθορά στη χώρα του.

Το γεγονός ότι δεν έχει αποκτήσει παιδιά με τη σύζυγό του, Κάρμεν, έχει σχολιαστεί πικρόχολα από τους επικριτές του, πολλοί από τους οποίους έχουν επικρίνει ακόμα και τις κοντές φούστες που επιλέγει να φορά σε δημόσιες εμφανίσεις η “γυναίκα της ζωής του”.

Ο 55χρονος πολιτικός διαθέτει μια καλή φήμη, η οποία τον συνοδεύει από τότε που ήταν δήμαρχος στην πόλη Σιμπίου. Κατάφερε να εκλεγεί συνολικά τέσσερις φορές, συγκεντρώνοντας ποσοστά δημοτικότητας που αγγίζουν το 80%. Οι ψηφοφόροι εκτίμησαν ιδιαίτερα στον άλλοτε δάσκαλο της φυσικής, το πώς κατάφερε να αναμορφώσει τη διοίκηση και την όμορφη, αλλά παραμελημένη μεσαιωνική ρουμανική πόλη Σιμπίου. Υπενθυμίζεται ότι, το 2007, η πόλη Σιμπίου, ήταν μαζί με το Λουξεμβούργο, πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Και δεν ξεχώρισε μόνο στον τομέα του πολιτισμού, αλλά και στην οικονομία. Εκατοντάδες επενδυτές, κυρίως από την Γερμανία και την Αυστρία, φρόντισαν σχεδόν να εκμηδενίσουν την ανεργία, την ώρα που ο μέσος όρος στο υπόλοιπο της χώρας ξεπερνά το 7%.

Αμέσως μετά τη νίκη του δεξιού, Γιοχάνις, ο αντίπαλός του, ο Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της χώρας, Βίκτορ Πόντα, παραδέχθηκε την ήττα του, απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία.

«Διαψεύδω τις φήμες ότι θα παραιτηθώ, όσο κανείς από τους συναδέλφους μου δεν μου έχει ζητήσει να το κάνω. Δεν έχω λόγο να παραιτηθώ» δήλωσε ο Βίκτορ Πόντα σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Σύμφωνα με τα ρουμανικά ΜΜΕ, το τελικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών φαίνεται να καθόρισαν οι Ρουμάνοι της διασποράς, οι οποίοι παραδοσιακά δεν κλίνουν προς τη Σοσιαλδημοκρατία.

Μακάρι κι εδώ να μπορούσε έναν Γερμανός να βγει να βάλει τάξη. Ελπίδα  και προκοπή από τους ντόπιους ούτε είδαμε ούτε  βλέπουμε. Φαίνεται πως πέρασε στο γονίδίωμά μας η διαπλοκή, η διαφθορά,η  απάτη, η λαμογιά.

Ας δοκιμάσουμε μήπως οι ξένοι τα καταπολεμήσουν, καταφέρουν όσα δεν ήθελαν ή δεν μπόρεσαν οι δικοί μας. Αλλιώς, μια ζωή το ελληνικό, κομματικό, πελατειακό σύστημα,θα είναι ίδιο και απαράλλακτο  .Θα αλλάζει  (σαν το λύκο) τρίχα (πρόσωπα),  αλλά ποτέ μυαλό (νοοτροπία).