“Πήρε φωτιά η Καλαμαριά”. Η “Χώρα” να δεις… (1ο)

 

Μέγα θέμα και διαχρονικό  το σημερινό.   Αγάπη, ΄Ερωτας και Σεξ .  Αφορμή,  τα «νυφοπάζαρα», όπως τα λέγαμε παλιά, που θεωρούν τα μάτια μου στην  παραλία  της  “Χώρας”, μια από τις πολλές «πρωτεύουσες» ελληνικού νησιού, που περνάμε το 15Αυγουστο η ίδια εδώ και χρόνια παρέα.

Κορίτσια και αγόρια, της περίφημης γενιάς Ζ’, σε παρέλαση, δίκην πασαρέλας ,   προς επίδειξη  των σεξουαλικών  τους προσόντων. Κυρίως μπούτι γυμνό ή  καλυμμένο στο σχεδόν ανύπαρκτο σορτσάκι από τη μεριά  των κοριτσιών. Πλάτες και κοιλιά φέτα   να σχηματίζονται, έστω και αμυδρά  στις επί τούτου σχεδιασμένες να   τονίζουν τα δυνατά  “εργαλεία”,   μπλούζες, τα αγόρια.

΄Εχω την τύχη της  επαγγελματικής εμπειρίας από τη συνύπαρξή μου “μια ζωή”   στις αίθουσες διδασκαλίας     με αυτή τη  γενιά και τις προηγούμενες από τούτη, της ίδιας ηλικίας. Αλλά και καθημερινή  «τριβή» σήμερα  με τον επίσης  της ίδιας ανοικονόμητης γενιάς Ζ, γιο μου.  

Παραθέτω  αυτές τις πληροφορίες, για να προλάβω τις  επικρίσεις  ασεβών σχολίων,  κυρίως,- σαν να είμαι μπροστά – εκείνων που  ξεκινούν και τελειώνουν με το …δυνατό επιχείρημα, «τί λέει πάλι ο ξεμωραμένος ;»   

Απαντώ, ως μη ώφειλα. ΄Οντως, γέροντας αρχίζω να γίνομαι σιγά-σιγά -κι  ας μην το νιώθω. Αλλά,  θεωρώ κι αυτή την ηλικιακή κατάκτηση, ατού μέγα. Ξεμωραμένος, όμως ούτε είμαι, ούτε νιώθω. Επομένως,  γράφω ό,τι  αναγινώσκετε   μετά λόγου γνώσεως και εμπειρίας.

 Και τί είναι αυτό το  καινούργιο -και  τόσο παλιό-   που  “κομίζω ως γλαύκα στην  Αθήνα” και μάλιστα σε συνέχειες;   

  1. Φυσικό και ως τούτο ηθικό και απολύτως αποδεκτό  είναι το σεξ  στην πολυγαμική του μορφή.

  2. Αγάπη και έρωτας έχουν  ως κυτταρικό τους συστατικό το σεξ .Μετά, σε σειρά, έρχεται η συντροφικότητα και η μονογαμία. Το ένα δεν προϋποθέτει το άλλο. Η   μονογαμία, μάλιστα, είναι   επιλογή  και όχι  φυσική επιταγή . Αν υπάρχει σε όλο αυτό το πλέγμα μια  φυσική ηθική, ως ένστικτο , είναι η πολυγαμία.

  3. Ο τρόπος που παρουσιάζεται η ανάγκη ικανοποίησης του σεξουαλικού ενστίκτου  μέσα από την Αγάπη και τον ΄Ερωτα είναι περισσότερο  «κοινωνικός πειθαναγκασμός», ούτως ειπείν, «πλύση εγκεφάλου γενεών». Κατάσταση  παρεκκλίνουσα της φυσικής.            

  Παραθέτουμε αποσπάσματα από  παλιότερα κείμενά μας  προς επίρρωση των “αιρετικών” μας απόψεων, αρχής γενομένης από εκείνο  με τίτλο: 

 

ΦΥΣΙΚΕΣ ΄Η ΑΥΤΟΝΟΗΤΕΣ (ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΠΟΙΗΜΕΝΕΣ) ΑΛΗΘΕΙΕΣ. (1. ΕΡΩΤΑΣ-ΜΟΝΟΓΑΜΙΑ-ΠΟΛΥΓΑΜΙΑ)

5 Σεπτεμβρίου 2014

 “…Μετά τη 15λεπτη  ανάκριση καθόμουνα και συλλογιζόμουν έμφροντις και  συνοφρυωμένος: “Εξ απαλών ονύχων” η άμοιρη η ταξιτζού  μέχρι τα πρώτα -άντα που υπολόγισα πως διανύει,  είδε και άκουσε: Τον πατέρα της  να  ομνύει  γονατιστός  μπροστά στην έξαλλη σύζυγο και μάνα της  πως ουδέποτε την απάτησε με τη Λούλα την κομμώτρια και πως όλα ήταν μια…παραξήγηση (ασχέτως βέβαια πως ήταν παραμύθι ο όρκος του μπερμπάντη συζύγου). Τον εξομολογητή γέροντα στο μοναστήρι  που την κουβάλαγε η μάνα της μέχρι που έγινε έφηβη, να την απειλεί με απαγόρευση προσέλευσης στη “θεία κοινωνία” και αργότερα με κόλαση, αν τολμήσει  να χαϊδεύεται στα απόκρυφά της ή διαπράξει το μέγα αμάρτημα να κάνει σεξ πριν το γάμο  . Την ανοργασμική δασκάλα της να τη συμβουλεύει πως για να εμπλουτίσει την ψυχή κα το λεξιλόγιό της για την έκθεση να αρχίζει να ρουφάει εικονογραφημένα παραμύθια με…καραρόζ πρίγκιπες  που κατηφοράνε από τα κορφοβούνια καβάλα σε άσπρα αλόγατα για να πάρουν στα καπούλια τους τις Σταχτοπούτες . Αργότερα στο λύκειο  (αν προχώρησε ως εκεί ) τον λαλημένο φιλόλογο να αναλύεται σε δάκρυα και κρυφούς ανα-στεναγμούς,  μόλις απάγγελνε την ατάκα από την Αντιγόνη “Έρως ανίκατε μάχαν, Έρως, ος εν κτήμασι πίπτεις, ος εν μαλακαίς παρειαίς νεάνιδος εννυχεύεις, φοιτάς δ’ υπερπόντιος εν τ’ αγρονόμοις αυλαίς”  του  ερωτιάρη, αρχαίου ¨Ελληνα  ποιητή Σοφοκλή ή  να λιγώνεται   στο μάθημα της λογοτεχνίας απαγγέλοντας αποσπάσματα από το “αθάνατο”  μυθιστόρημα “Ρωμαίος και Ιουλιέττα” (αιώνιος ύμνος στον έρωτα και την αγάπη) του  (Εγγλέζου τούτη τη φορά) ερωτοχτυπημένου (άπειρες φορές λένε) σερ Σαίξπηρ.

Να προσθέσουμε τώρα σε όλα αυτά (μέχρι τα 35 της που είπαμε πως είναι) τις χιλιάδες ώρες ακρόασης  ερωτοτράγουδων. Τα χιλιάδες μέτρα  … διαχρονικών ταινιών της  Μάρθας Βούρτη και της Αλίκης Βουγιουκλάκη. Τις “οκάδες” τα λαϊκά περιοδικά που διάβασε και που  ίσως διαβάζει   ακόμα με ιστορίες αγάπης-έρωτα- τρέλας και που όλες τελειώνουν με την υπόδειξη-εφετμή  “να ακούς την καρδιά σου, κάνε ό,τι εκείνη σε προστάζει” (όπως για παράδειγμα, παράτησε ακόμα και τα μωρά παιδιά σου  για το νέο  σου αίστημα. Είναι… έντιμο  και ηθικό,αφού πρόκειται γι΄αγάπη και πάθος!).

Μια πρωτοφανής, απίστευτη “πλύση εγκεφάλου”.΄Ενας πραγματικός βιασμός της ψυχούλας και του μυαλού του υπέστη αυτό το κοριτσάκι (και εκατομμύρια, δισεκατομμύρια άλλα κορίτσια και αγόρια σε όλο τον κόσμο, όλες τις εποχές). Πώς να αντέξει, πώς να λυτρωθεί από τον ψυχαναγκασμό της αγάπης, του έρωτα και της συνεπακόλουθης  μονογαμίας, που της επέβαλαν να πιστέψει (“κεφάλι καζάνι”) και “που, δεν μπορεί, θα έρθει ο έρωτας και θα αλλάξει για πάντα τη ζωή” της!”

Γράφαμε στα “ΔΡΩΜΕΝΑ” (26-12-2011) σε κείμενό μας με τίτλο

 “ΕΡΩΤΑΣ-ΑΓΑΠΗ: ΠΡΟΪΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ “ΠΛΥΣΗΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ” ΚΑΙ ΟΧΙ ΦΥΣΙΚΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ).

—————————————————————————————-

Ο “ εραστής”, ως εκ της ιδιότητος του ερωτευμένου ,αποκτά το δικαίωμα να θεωρεί και να πιστεύει ότι ο έτερος “εραστής” αποτελεί ιδιοκτησιακό – “περιουσιακό” στοιχείο του. Μάλιστα, εκμηδενίζει στη συνείδησή του ή υποβαθμίζει την αξία των άλλων “αγαθών” που κατέχει γι΄αυτό είναι έτοιμος ακόμα και να τα θυσιάσει χάριν του “έρωτά” του. Η μεταμόρφωσή του όμως αυτή για το νουνεχή,τον έχοντα σώας τας φρένας ,δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια νευρωτική, θα έλεγαν οι ειδικοί ,κατάσταση,η οποία τον εξωθεί και τον παροτρύνει να επιδιώκει την ικανοποίηση σκοτεινών και βάρβαρων πτυχών του “Εγώ”,όπου προεξέχουν τα ατομικιστικά-εγωιστικά ένστικτα. Η α-φύσικη αυτή μετάλλαξή του ,όντως μπορεί να τον οδηγήσει να θυσιάσει και τη ζωή του για τον “εραστή”,την ίδια ώρα,που δε διανοείται,όμως, όχι να θυσιάσει τη ζωή του,αλλά ούτε να ασχοληθεί, έστω και στοιχειωδώς, με τις ανάγκες του συνανθρώπου του. Εκείνος δίνει ΜΟΝΟ και τα ΠΑΝΤΑ σε συγκεκριμένο πρόσωπο και για συγκεκριμένο σκοπό.Οι άλλοι δεν “υπάρχουν” ή είναι ήσσονος σημασίας η ύπαρξή τους. Το “σκοτεινό αντικείμενο του πόθου” καθίσταται μανία,τρέλα,απόλυτος σκοπός και τον απομονώνει από το κοινωνικό περιβάλλον και από τα κοινά κοινωνικά-πολιτικά προβλήματα. Ακόμα και η φυσική ανάγκη για πολυγαμία και αλλαγή “συντρόφου” στραγαλίζεται και το γενετήσιο ένστικτό του ασκείται για να ικανοποιείται μόνο μέσω του “κτήματος”. Διακατέχεται από απόλυτο πάθος και καθοδηγείται μόνο από εκείνο . Δεν ησυχάζει αν δεν είναι σίγουρος πως δεν κινδυνεύει να “δραπετεύσει” ο συν-αιχμάλωτος .  Οι ψυχολόγοι θα έλεγαν πως σ΄αυτή την περίπτωση έχουμε  αφύσικη υπερ-ανάπτυξη του “ΕΓΩ”.

Συνεχίζεται