ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ… ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥΝΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ… ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΟΥΝΤΕΣ

 

1.Αμφίπολη: Στην τελική ευθεία οι ανασκαφές – “Υπόκλιση” Τασούλα στο “μοναδικό μνημείο”
2. Πάκο Κούζμαν: «Η Αμφίπολη είναι Μακεδονική»

Ο Πάσκο Κούζμαν, γνωστός αρχαιολόγος από την ΠΓΔΜ,  υποστηρίζει  πως η Αμφίπολη ανήκει στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας (έτσι όπως την θεωρούν οι Σκοπιανοί) και ότι δεν βρίσκεται εκεί ο τάφος του Αλέξανδρου.

Συγκεκριμένα λέει: «Η τρέχουσα έρευνα στην περιοχή κοντά στην Αμφίπολη, ξεκίνησε πέρυσι και συνεχίζεται φέτος. Αυτό που ανακαλύφθηκε είναι ένας μεγάλος τάφος, τυπικός για την βασιλική δυναστεία από την εποχή της Αρχαίας Μακεδονίας».

Καλά ο Τασούλας. “Πολιτικός”  είναι, ακόμα και  σε θολά νερά ψαρεύει ψήφους   Ο Πάσκο Κούζμαν, αρχαιολόγος, τουλάχιστον,δεν ντρέπεται ; ΄Οχι βέβαια, δεν ντρέπεται, αλλιώς δε θα περίμενε πώς και πώς στη “γωνία” να λέει τις ανιστόρητες και εθνικιστικές  ανοησίες περί αρχαίας Μακεδονίας.

Κύριε, Κούζμαν μας, συνέλθετε. Η αρχαία Μακεδονία ήταν το κράτος, που ήκμασε στα βόρεια, εκεί που σήμερα βρίσκεται η ελληνική Μακεδονία. Πουθενά, από καμιά πηγή, δεν προκύπτει πως το κράτος του Φιλίππου Β΄είχε την πρωτεύουσά του στα…Σκόπια. Από πουθενά, λέμε! (Και ξέρουμε καλή Ιστορία, ως εκ της ιδιότητός μας). Δεν αποκλείεται να εκτεινόταν και ως τη σημερινή χώρα σας, αλλά σε καμιά περίπτωση,δεν ήταν και το κέντρο του εκεί. Στην Αμφίπολη μπορεί,εκεί σε σας, όχι. Κανείς σώφρων βασιλιάς της εποχής εκείνης δε θα  άφηνε τη θάλασσα στα “πόδια” του ,για να πάει να απομονωθεί  στα “όρη και στα βουνά” . Και από την άλλη,όπως λέτε και σεις,αν ο τάφος στην Αμφίπολη  ανήκει σε κάποιον επιφανή Μακεδόνα (δε λεμε τον Αλέξανδρο),γιατί τον θάψανε “κάτω” στην περιφέρεια και όχι “πάνω” σε σας, αν ήταν το κέντρο του βασιλείου εκεί;

Επιστημονική, Ιστορική αιδώς σας διακρίνει; Μάλλον,όχι. Αυτά πάνε πακέτο, μαζί με την επιστημονική σοβαρότητα.