Προ Χριστού και Μετά Χριστόν. Πριν και Μετά Aids. Πριν και Μετά Korona. Πριν και Μετά …666!

Φωτεινή Τσαλίκογλου στο iefimerida:

Πολλοί από εμάς δεν πιστεύουμε στο “ποτέ πια”.. Είχαμε εξορίσει τον θάνατο από την ζωή μας. Ισως τώρα ο θάνατος μας εκδικείται»

Image result for Ο Χάρος φωτογραφιες

 

Ζήσαμε και μεγαλώσαμε σε μια εποχή, που σχεδόν αυτόματα αποβάλλει οτιδήποτε θυμίζει στέρηση, θλίψη. Μια «νηπενθή» θα πω εποχή. Μια ωραία Ομηρική λέξη το «νηπενθές» από το αρνητικό -νη και το πένθος, όχι πένθος. Αυτό που διώχνει τη λύπη
ώρα το social distancing επιβάλλεται στην κυριολεξία. Στους μοναχικούς θανάτους στα νοσοκομεία της Ιταλίας, άνθρωποι πεθαίνουν και πλέον η μοναδική δυνατότητα για να αποχαιρετήσουν τον αγαπημένο τους είναι μέσω ενός κινητού. Η συνοδεία – αυτή η ιερή λέξη- η συνοδεία του ετοιμοθάνατου, πραγματοποιείται μέσα από ένα κινητό. Η εικόνα μιας εγγονής που αποχαιρετά τη γιαγιά με αυτό τον τρόπο, με μια βιντεοκλήση, δημιουργεί νέους τρόπους συνοδείας και αυτό από μόνο του έχει κάτι το απολύτως διατακτικό….

…Hταν μια άριστη και επιβεβλημένη τοποθέτηση του πρωθυπουργού. Προέτρεπε σε ένα συγκράτημα σε αυτή την ορμή που λέει «εγώ δεν πρόκειται να πάθω τίποτα». ..

 

*****

Με τον “Κορόνα”… μια χαρά τα πάω. Και είμαι σίγουρος πως και οι περισσότεροι  νουνεχείς  το ίδιο θα λένε.  Θέλω να πιστεύω πως οι συνετοί,οι σώφρονες, οι μη εσθίοντες κουτόχορτο είμαστε οι περισσότεροι. Οπότε;

Μείναμε,όπως όφειλαν να κάνουν όλοι και δεν το έκαναν μόνο οι ανεγκέφαλοι,   σπίτια μας.  Χίλιες δουλειές ατελείωτες περιμένανε να  βγούνε. Από ξεσκόνισμα και στις μεριές που “δεν τις βλέπει η πεθερά”, μέχρι επιτέλους να φτιάξουμε κι εκείνο το μουσακά με βιολογική συνταγή  και χωρίς κιμάδες, ελαφρύς και υγιεινός.   Και   βγαίναμε στα μπαλκόνια μας  να πάρουμε αέρα κι όχι να καπνίσουμε ή να χειροκροτήσουμε  σαν γηπεδο-τραφείς και λάτρεις τα ασθενοφόρα, που  ήταν δουλειά τους, τελικά, να κάνουν ό,τι κάνουν και που κάμποσες φορές π.Κ (πριν Κορονοϊού) την κάνανε μεν,πάλι, αλλά με το ζόρι,  “τα ζώα μου αργά”.

Αν ήταν ανάγκη να βγούμε  δυο φορές τη βδομάδα για ψώνια,αφού για λόγους αξιοπρέπειας και σύνεσης,δεν κουβαλήσαμε τα ράφια των σουπερμάρκετ στα σπίτια, βάζαμε μάσκα και γάντια,  βγαίναμε και πάλι πίσω,χωρίς στάση για καφέ και τυρόπιτα. Απλές, λογικές, αναγκαίες συμπεριφορές.

Και ο μεν κορονοϊός, λοιπόν,  δεν μου την έχει δώσει ακόμα.  Αλλά, τα έχω πάρει εντελώς κρανίο με κάτι άλλους “ιούς”.  Σέρνονται σαλιογλοιώδεις και ύπουλοι σε βρωμοχωματερές σαν την iefimerida.gr και αφού  αμολάνε γλίτσα και σιχασιά στο σούρσιμό τους, ως την άλλη άκρη,   την κάνουν  ύπουλα και ποτέ  με ελαφρά πηδηματάκια. Μια και κανείς δεν τους κράζει,δυστυχώς.

Πριν λίγες ημέρες  σουλατσάρισε στις μολυσματικές από  κιτρινοϊό   σελίδες της ακροδεξιάς φυλλάδας ο…φιλόσοφος Ράμφος, που αναγόρευσε τον Κούλη σε (χαρισματικό) ηγέτη! Με γεια  του και χαρά του! ΝεοΟρθόδοξος είναι. Τί άλλο θα έλεγε; Κάτι τέτοιοι, όπως  οι “Σαββόπουλοι”, οι “Γιανναράδες” και οι λοιποί  Νεο” Ζωικοί”, πίνουν νερό ανέκαθεν στο όνομα της φαμίλιας  Μητοστάκη.  Δεν τα ξέρουμε;

Σήμερα, βγαίνει η κυρία Τσαλίκογλου, ψυχολόγος τούτη ,και μας αλλάζει τα φώτα στα θανατερά. Τη μίρλα,το μοιρολόγι  και τη μιζέρια. Αστόχαστη και  με  αφροσύνη σε ό,τι τσαμπουνάει. Και φυσικά ,δεν ξεχνάει να καταθέτει και τούτη την εκτίμηση και τον θαυμασμό  της για τον …ηγέτη πρωθυπουργό. Ποιον;  Αυτόν που ως πρωθυπουργός, για να μείνουμε μόνο στα πρόσφατα, χρεώνεται την εξάπλωση του “κορόνα” στη χώρα από ανικανότητα και εγκληματικές παραλείψεις.

Και ας θαμάζει, όσο θέλει, αυτή η κυρία  το γιο   του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που μεγάλωσε και σπούδασε με τα  “χρυσά αργύρια” της  Αποστασίας  και τις μίζες της Mayo,  δε μας αφορά. Απλώς την  ενημερώνουμε πως η ίδια μπορεί μεν να καταναλώνει όσο  ομηρικό νηπενθές  θέλει, για να  κρατάει στο φόρτε τη λησμοσύνη της, εμείς, όμως,  μια και δεν  παίρνουμε  “ουσίες” ,ούτε έχουμε πάρε-δώσε με τέτοια , ως μη (εμείς)…κλινικοί ψυχολόγοι) , ούτε μπορούμε να ξεχάσουμε, ούτε να συχωρέσουμε.

Η συνέντευξη δε  θα μπορούσε, μόνο και μόνο από το επίπεδο του  χώρου που  δημοσιεύτηκε ,σε ένα, δηλαδή,   πορνο-ακροδεξιό “έντυπο”, να  φιλοδοξεί σοβαρή ενασχόληση και κριτική. Αυτό έλειπε. Πέρα από το γεγονός πως αυτή καθ΄αυτή η συνέντευξη  είναι μια… σαχλαμάρα και μισή. Και μέγας  τσαρλατανισμός, αν σε αυτή νομίζει η συνεντευξιαζόμενη πως  εκφράζει και επιστημονικές απόψεις.  Αφελή και αποπρoσανατολιστική ,θα την αποκαλούσαμε αυτή τη συζήτηση.

Με αφορμή ,λοιπόν, αυτή την παρατήρηση στην επιστημονική “ποιότητα” των όσων λέει η ψυχολόγος, οφείλουμε να επισημάνουμε  τα ακόλουθα,που  αν και  σοβαρά , ή  έχουν αποσιωπηθεί  ή ελάχιστα αναδειχτεί, κυρίως τελευταία . Ειδικά με όσα συμβαίνουν,  εξαιτίας   του ανά τον κόσμο  ολέθριου  ταξιδιού  που  εδώ και λίγους μήνες έχει ξεκινήσει  ο “κορόνα” και ελπίζουμε σύντομα να το ολοκληρώσει.

1. Ο Κορόνα “ξεβράκωσε” εντελώς την επιστήμη. Ιδιαίτερα τους  συναφείς κλάδους και  ειδικότητες με ιούς και  συγγενή ιατρικά  θέματα. ΄Ενα αλαλούμ, μια άνευ προηγουμένου σύγχυση,άγνοια, ανευθυνότητα, κόντρα σε κάθε επιστημονική δεοντολογία. Βγαίνανε (και βγαίνουν) ειδικοί και μη,  και δεν ξέρουν τί λένε. Ο  ένας ανατρέπει τις θεωρίες του άλλου συνήθως. “Στο ψάξε” είμαστε,  λένε. Και ….θα!

Το μεγάλο  ολίσθημα ξεκίνησε απ΄το γεγονός πως  η “ιατρική” κοινότητα παρασύρθηκε από το βρώμικο παιχνίδι του Τύπου. Και μη θέλοντας να  φανεί πως, ως αρμόδια εκείνη, μένει στα μετόπισθεν,  βγήκε φουριόζα μπροστά και τα πήρε όλα σβάρνα.  Σύγχυση υπερβολή,  σενάρια, αποπροσανατολισμό, μπάχαλο.

Το  ερώτημα, απλό και κατανοητό, που εμείς από εδώ βάλαμε από την αρχή είναι τούτο. Ο Κορόνα είναι ένας επικίνδυνος ιός. Συμφωνούμε όλοι. Αλλά,γιατί η καλπάζουσα εδώ και χρόνια φυματίωση, το HIV, το AIDS, το  SARS , η γρίπη των Χοίρων και των…κοτόπουλων δεν ήταν (είναι)  επίσης ιοί και  μάλιστα σφόδρα πιο επικίνδυνοι από τον νεοαφιχθέντα; Και πότε κάνατε τέτοιο σάλο και οχλαγοή οι αρμόδιοι επιστήμονες, όταν 10 χρόνια πριν η γουρουνόγριπη,ας πούμε,  σκότωσε πάνω από 18.000 ανθρώπους;

΄Η, μήπως ξεχάσατε,   τα σύμβολα …ανισότητας  στα απλά μαθηματικά πως  τα 39.000.000 θύματα σήμερα των ιών  του  ΗIV και του AIDS,  τα 9.000. 000 της φυματίωσης, και τα χωρίς στατιστικά ,αλλά εκατομμύρια της γρίπης (για να χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο 250-500.000) είναι …λιγότερα ως εκατομμύρια  των κάποιων χιλιάδων κρουσμάτων του “κορόνα”; Θα μας τρελάνετε;

Χώρισαν ,σαν την κυρία παραπάνω, την ιστορία σε π.Κ και μ.Κ  (πριν και μετά Κοροϊνό!).    Ούτε  με  την εμφάνιση παλιότερα του AIDS  συνέβη  αυτό το μπάχαλο  που  είμαστε μάρτυρες σήμερα.  ΄Εγινε πάταγος,  βέβαια, και τότε (και καλώς).  Πολλοί   μιλούσανε για Πριν και Μετά ΑIDS εποχή. Αλλά αυτό αφορούσε περισσότερο το ελεύθερο σεξ. ΄Ηταν τότε που κυκλοφορούσε  το περίφημο   “κάποτε, π@δούσαν οι ωραίοι, τώρα,  μόνο οι γενναίοι”! ΄ Ομως, τέτοιο  ντελίριο, αυτή η υστερία, δεν παρατηρήθηκε.  Κι ας ήταν  άγνωστος ιός, επίσης εύκολα μεταδιδόμενος και χωρίς (ακόμα και σήμερα οριστική) φαρμακευτική ή άλλη θεραπεία.

Θυμάμαι αρχές δεκαετίας ΄80, Λονδίνο. Μόλις είχε σκάσει η μπόμπα για το AIDS. Παγώσαμε  όλοι. Ειδικά ΄Ελληνες και Ιταλοί που το παίζαμε στη Γηραιά Αλβιώνα “Λατίνοι εραστές”  και “Γκόμενοι. Δικαιολογημένα, βέβαια από μια πλευρά. Είμαστε νεαρούληδες και ως εκ τούτου άμυαλοι. .Είμαστε και “πεινασμένοι”. Στην Ελλάδα, πήγαινες σε καμιά ντισκοτέκ   και ανάθεμα αν σου έριχνε μια ματιά η… ψηλομύτα απέναντι και  δια ροπάλου απαγορεύουσα  “εις εαυτήν και  αλλήλας”  το  μη ροζ συναισθημάτων one night stand.    Με το που ξεμύταγες Αγγλία ,πρώτη νύχτα κιόλας  στην παμπ της Σλόαν Σκουέρ ,πάθαινες!  Σου έβαζε μπροστά ο μπάρμαν πέντε τζιν φις,που δεν είχες   παραγγείλει  και σου έδειχνε απέναντι την κοριτσοπαρέα ,κάτι “τσολιάδες”,που σε κερνούσανε ποτά, χωρίς ούτε καν να τις έχεις κοιτάξει (ντρεπόσουν,τέτοια ομορφιά και πρόκληση).

Εμ δε! Μάθαμε κι εμείς μετά. Και, πού να κρατηθείς. Αλλά, μόλις  αργότερα έσκασε η απασφαλισμένη μπόμπα που δεν ξέραμε πως είναι τέτοια,   κοκαλώσαμε άπαντα τα καμάκια της φλεγματικής Εγγλέζικης επικράτειας .     ΄Επαιρνες   ” πένα και χαρτί” να λογαριάσεις  ευάριθμα ιθαγενή “πλάσματα”, αλλά και  Πορτορικανές, Βραζιλιάνες , Βάσκες, Ιρλανδές και δεν έβρισκες άκρη.

Στο μεταξύ, μπάχαλο το σύστημα  υγείας στην Αγγλία. Εποχή Θάτσερ,σκληρού καπιταλισμού και ιδιωτικής  ασυδοσίας .Πέσαμε όλοι μαζί οι …Νότιοι εραστές γα εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία. Μετά από 4 μήνες μας λέγανε, θα πάρετε τα αποτελέσματα. Και μόνο όσοι είσαστε εδώ νόμιμα (Δεν είμαστε ακόμα στην Ε.Ε. Και πάνω από τους μισούς ΄Ελληνες της Αγγλίας ήταν…λαθρό “Πακιστανοί”. Τα ξέχασαν, βέβαια,  αυτά οι προσφυγοφάγοι  σήμερα).

Πού να ησυχάσεις,να κλείσεις μάτι  με τον πανικό και την αγωνία, αν είσαι και συ το επόμενο  θύμα της “κατάρας των ομοφυλόφιλων”,όπως αποκαλούσαν τον ιό οι παπάδες. Οπότε, καραβιές  οι ΄Ελληνες στο Χίθροου να έρθουμε πατρίδα, που τουλάχιστον έπαιρνες τα αποτελέσματα μετά από ένα μήνα  και ησύχαζες ή έμπαινες στο “λόμπι”. Αλλά, καμιά σχέση λέμε με όσα κωμικοτραγικά συμβαίνουν τούτη την ώρα με τον “κορόνα”.

Και σου βγαίνει  τώρα  η ψυχολόγος- φαν του “Κουλισμού” (=νεποτισμός- φαμιλιοκρατία,  διδακτροεκπαίδευση -και ως εκ τούτου ελλιπής- διαφθορά, δημαγωγία, κυβερνητική ανικανότητα,και μύρια όσα άλλα), υπογράφει μάλιστα και  ως  κλινική ψυχολόγος (παλιά τρόφιμος ενημερώνουμε  και  τούτη του αμαρτωλού ΔΟΛ και νυν ΔΟΜ) και  σου λέει:

“Πολλοί από εμάς δεν πιστεύουμε στο “ποτέ πια”.. Είχαμε εξορίσει τον θάνατο από την ζωή μας. Ισως τώρα ο θάνατος μας εκδικείται» λέει η Φωτεινή Τσαλίκογλου.

Μωρέ τ΄μας λες; Τις δικές σου πομπές μην πας να μας τις φορτώσεις κι  εμάς.Δεν περιμέναμε τον …”κορόνα” να βάλουμε μυαλό στο κεφάλι μας  και να αποκτήσουμε στοχασμό. Ποιος είχε εξορίσει το θάνατο απ΄τη ζωή του; Εμείς, όχι πάντως. Δεν ξεχάσαμε ποτέ πως είμαστε θνητοί και πως εξαιτίας αυτού (και ου μόνο) ούτε συσσωρεύουμε “σκουπίδια”  επί της γης, ούτε κοιτάζαμε την ανέλιξή μας και την  πάρτη μας πάση θυσία.(Μην πούμε περισσότερα, κυρία Τσαλίκογλού μας).  Στοιχειώδης στοχασμός και η “αλφαβήτα”  της θυμοσοφίας είναι η συμφιλίωση και η αποδοχή του θανάτου. Εμείς… κολλητάρι τον θεωρούμε.

Και ποιος θάνατος μας λες μας εκδικείται; Πού τον είδες το θάνατο να δείχνει τα πραγματικά του δόντια  με 10.000 νεκρούς; Πού ήσουνα στην Τσετσενία, τη Γεωργία, την Ουκρανία,τη Συρία (για να μην πάμε πιο μπροστά στο Αφγανιστάν, το Ιράκ)  με τους πολλές  χιλιάδες νεκρούς (μόνο 600.000 στον πρόσφατο χαμό της Συρίας). Τσιμουδιά. ΄Ελειπες; Και ξαφνικά σήμερα “ανακαλύψατε την Αμερική” η…διανόηση της (Ακρο)Δεξιάς.

Ευθύνη τεράστια η παραίτηση και η υποδούλωση της επιστήμης, όπως έγινε τούτη τη φορά στον κιτρινισμό του Τύπου. Αυτό τον  κορονοϊό εμείς εδώ θα τον αποκαλούμε πλέον   “ΚΙΤΡΙΝΟΪΟ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ”. Και είναι. Επιστήμη και εκτελεστική εξουσία υπέστησαν  “Βατερλό”. Παραδόθηκαν  αμαχητί στην πιο   βρώμικη και μαφιόζικη εξουσία. Τον “Τύπο”.

 

2. Οι κυβερνήσεις, το επισημάναμε άπειρες φορές εδώ, έδωσαν ρέστα ανευθυνότητας, έλλειψης σοβαρότητας, πανικού, και στοιχειώδους λογικής. Ο ιός στην πραγματικότητα νικήθηκε κατά κράτος.  Παραδείγματα τουλάχιστον δύο (Κίνα-Ταϊβάν),  που όφειλαν οι κυβερνήσεις  να τα προσέξουν και μόνο αυτά.  Ούτε   κινήσεις σπασμωδικές και εντελώς ατελέσφορες, ούτε να ενσπείρουν υστερίες και πανικούς.

Πολύ πριν περάσει ο ιός τα σύνορα από Κίνα και Ιταλία (31/1/2020),εμείς εδώ σας λέγαμε να σοβαρευτείτε. Να ανασκουμπωθείτε από τότε ,πριν φτάσει το κακό και περάσει την  πόρτα μας. Και τί οφείλατε να κάνετε.  Scripta manent!  ΔΥΟ ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, γαμώτο! Δύο μόνo.

Α. Πράξη Νομοθετικoύ περιεχομένου:  Παραμονή στο σπίτι. Και εκ περιτροπής  για ψώνια. ΄Οποιος περπατάει στο δρόμο χωρίς λόγο  και μάλιστα  χωρίς μάσκα,   αυτόφωρο και πρόστιμο  να μη μπορεί να σηκώσει μέση.

Β. Αποθέματα από χειρουργικές μάσκες και γάντια .Δωρεάν διανομή και συνεχής παραγωγή και ανανέωση.

Απλά και τόσο ανώδυνα μέτρα. ΄Οπως τα εφάρμοσε η Ταϊβάν .Και  μέσα στον ασφυκτικό (και πολιτικό) κλοιό της Κίνας, βγήκε αλώβητη με 80 κρούσματα!

 

ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΥΦΤΕΙΤΕ  ΑΡΧΕΣ ΜΑΗ 2020, ΟΤΑΝ  ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΣΑΣ  “ΠΥΡΟΒΟΛΟΥΜΕ” ΑΠΟ ΔΩ ΜΕ…”ΚΑΛΑΣΝΙΚΟΦ”;

΄Αντε,  πνιγείτε!