“Σ΄ αναζητώ στη Σαλονίκη ξημερώματα”,ω, πάλαι ποτέ περήφανη πόλη!

1. Σάλος με την Γκρέτα Τούνμπεργκ: Ταξίδεψε στο πάτωμα του τρένου.

Γκρέτα Τούνμπεργκ

 

 

Ομιλία της Γκρέτα Τούνμπεργκ στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα

https://www.huffingtonpost.gr/entry/e-omilia-tes-ykreta-toenmperyk-ston-oee-tora-kai-se-trayoedi-toe-fatboy-slim_gr_5d9da44ce4b06ddfc510e2ec

 

“Το ρεπορτάζ μεταφέρει η Deutsche Welle

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ είχε βρεθεί στο Τορίνο, προερχόμενη από τη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα στη Μαδρίτη και συμμετέχοντας σε μία τοπική κινητοποίηση. Θέλησε να επιστρέψει με το τρένο στη Σουηδία, μέσω Ελβετίας και Γερμανίας. Η νεαρή ακτιβίστρια αποφεύγει τα αεροπλάνα, γιατί εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες ρύπων που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή. Αλλά ένα τόσο μεγάλο ταξίδι με το τρένο δεν είναι απλή υπόθεση. Μόνο το δρομολόγιο από το Τορίνο μέχρι τις ακτές της Βαλτικής Θάλασσας, όπου αναχωρούν τα πλοία για τη Σκανδιναβία, διαρκεί πάνω από δεκαπέντε ώρες και προϋποθέτει τουλάχιστον τρεις αλλαγές τρένων.
Ξαφνικά, την Κυριακή, γίνεται viral μία φωτογραφία, στην οποία η Γκρέτα Τούνμπεργκ απεικονίζεται ταλαιπωρημένη, στοιβαγμένη ανάμεσα σε βαλίτσες και καθισμένη στο πάτωμα δίπλα στην πόρτα ενός γερμανικού τρένου υψηλής ταχύτητας (ICE). Αληθοφανής η εικόνα, γιατί πράγματι μερικές φορές τα τρένα στη Γερμανία είναι γεμάτα, ιδιαίτερα σε ώρες αιχμής. Δεν λείπει και ένα σουρεαλιστικό στοιχείο, καθώς πίσω από τη Γκρέτα διακρίνεται αφίσα των Γερμανικών Σιδηροδρόμων (DB) με το διαφημιστικό σύνθημα “Απολαύστε τη διαδρομή”. Το μήνυμα της Γκρέτα μέσω Twitter: “Διασχίζοντας τη Γερμανία, σε υπερπλήρη τρένα…”.

****

Αυτό το κορίτσι με έχει μαγέψει, συναρπάσει. Για διαβάστε:

“Η νεαρή ακτιβίστρια αποφεύγει τα αεροπλάνα, γιατί εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες ρύπων που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή. Αλλά ένα τόσο μεγάλο ταξίδι με το τρένο δεν είναι απλή υπόθεση”!

Αυτό θα πει συνέπεια λόγων και πράξεων. Είναι φαινόμενο ανθρώπου. Και μάλιστα  έφηβης. ΄Αλλων, σ΄αυτή την ηλικία ιδιαίτερα,  το μυαλό  είναι  …ανάμεσα στα σκέλη  τους.  Ούτε στο μικρό της δακτυλάκι δεν τη φτάνουμε. Τί τυχεροί αυτοί οι γονείς με τέτοιο παιδί!

Πέρα από δυναμική, συνειδητοποιημένη ακτιβίστρια, προσέχει και τις λεπτομέρειες. Ακόμα και στη εμφάνισή της. Αποπνέει σεβασμό και  φωτεινότητα.  Σοβαρό ,σεμνό παιδί, καμιά εξαλλοσύνη, ουδείς βεντετισμός και ψώνισμα.

Να είχαμε άλλους λίγους τέτοιους ανθρώπους! Με μυαλό, σοβαρότητα, αγωνιστικότητα,  συνέπεια.

Να είσαι καλά Γκρέτα! Οι γενιές θα σε ευγνωμονούν αργότερα. ΄Εχεις πιάσει “κέντρο”,   ό,τι και αν βάζεις  στόχο.

 

2. Τι είδε ένας Γιαπωνέζος στη Θεσσαλονίκη και την ερωτεύτηκε;

Η Θεσσαλονίκη «κέρδισε» από την πρώτη στιγμή τον Κόσουκε Φουκούντα

“Θεσσαλονικιός»… προσπαθεί να γίνει ένας νεαρός Ιάπωνας ο οποίος μαγεύτηκε από τη νύμφη του Θερμαϊκού.

Oταν ο Κόσουκε Φουκούντα ερχόταν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πριν από τέσσερα χρόνια, δεν ήξερε τι επρόκειτο να συναντήσει καθώς μπορεί να είχε εντρυφήσει, μέσω των σπουδών του, στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό αλλά για τη σύγχρονη Ελλάδα και τους κατοίκους της δεν είχε την παραμικρή ιδέα.

Η Θεσσαλονίκη είναι μια όμορφη πόλη, με πλούσια ιστορία» λέει, επισημαίνοντας πως το πολυσχιδές πολυπολιτισμικό παρελθόν της πόλης και η ιστορία που «κρύβει» στα σπλάχνα της είναι αυτά που την καθιστούν μοναδική.

«Εδώ, σε κάθε γωνιά συναντάς ένα “κομμάτι” αυτής της ιστορίας- από τον Λευκό Πύργο και τα Κάστρα ώς τα πολλά και πλούσια σε εκθέματα μουσεία της πόλης… Ακόμα κι εκεί που δεν το περιμένεις!”

***

Δυστυχώς, η Θεσσαλονίκη σήμερα  κατάντησε το όνειδος της Ευρώπης. Αυτή η πάλαι ποτέ  μικρή “Αμερική” των Βαλκανίων, με την πανσπερμία κατοίκων,  δεκάδες φυλές, εθνότητες, παραδόσεις, θρησκείες,γλώσσες, με μια ζωντανή, πολυσήμαντη Ιστορία, από μόνη της αυτή η πόλη ένα κόσμημα, κατάντησε τα τελευταία χρόνια “κέντρο” εθνικισμού, ρατσισμού και χρυσαυγτισμού.

΄Εγινε το στέκι …έμβλημα  ενός ΄Ανθιμου και των συνόμοιων του, ανθελλήνων πατριωταράδων  και Μακεδονομάχων θερμοκέφαλων.  Τέτοια, δεν υπήρξε ποτέ η Θεσσαλονίκη, ούτε στα παλιά ούτε στα νεότερα χρόνια.

Τη δεκαετία του 70, αλλά και  εκείνη του ’80, που εμείς  σπουδάζαμε στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας ή κάναμε τα πρώτα επιστημονικά και επαγγελματικά μας  βήματα , είχαμε  σεβασμό, νιώθαμε  δέος για τη “Νύφη του Θερμαϊκού” και το  ΑΠΘ.

Μιλούσαμε για τον Κακριδή, το  Μαρωνίτη, το Κριαρά,τα άλλα τέρατα της  αρχαίας ελληνικής γραμματείας  και του δημοτικισμού, τους συγκρίναμε με τους δικούς μας  κάτω χουντικούς και ακροδεξιούς καθηγητές,όπως τον Ηλιόπουλο, τον Καρμίρη και φυσικά  τον…μεγάλο γλωσσολόγο,(ακρο)δεξιό ιεροψάλτη με ράσο (!) Μπαμπινιώτη.  “Θού Κύριε…”.

Τώρα για ποιους να μιλήσεις; Για τον… Πανώτη Ψωμιάδη, τον ΄Ανθιμο και το Παπαγεωργόπουλο; ‘ Ασε δε το πανεπιστήμιο .΄Αντρο  νεποτισμού, “αλλαξοκωλιάς”  και ακροδεξιάς μπόχας.

Στην ελληνική, ρωμαϊκή και βυζαντινή  αρχαιότητα η Μακεδονία ανάπτυξε σπουδαία   κέντρα .   Πόλεις  σαν την  Αμφίπολη,  τους  Φιλίππους, τη Βέροια,τη Θεσσαλονίκη διέπρεψαν σε όλους τους τομείς.  Στα δε ρωμαϊκά χρόνια η ανάπτυξή της ήταν  σπουδαία και μοναδική. Διέθετε ακόμα και νομισματοκοπείο στους Φιλίππους.  Κυρίαρχη γλώσσα εδώ ήταν τα Λατινικά. ΄Ομως, και η ελληνική  ήταν  εν χρήσει, αλλά μόνο στο ελληνικό στοιχείο.

Ο  Απόστολος Παύλος,έφτασε μέχρις εδώ πάνω, για να κηρύξει το ευαγγέλιο, αλλά αναγκάστηκε λίγες εβδομάδες μετά την  άφιξή του να φύγει Νότια, γιατί ο ίδιο μιλούσε εβραϊκά και ελληνικά, αλλά όχι λατινικά. ΄Ετσι, τις 2 εβδομάδες που έμεινε στη Μακεδονία, περιόρισε τις επαφές του μόνο με ΄Ελληνες και Εβραίους.Κι αυτός ήταν ο λόγος, άλλωστε,  που κατέβηκε στην Αθήνα κι αμέσως μετά ήρθε στην Κόρινθο,που είχε καλύτερο και ευκολότερο “αγρό” μια και η ελληνική γλώσσα  ήταν κυρίαρχη  εδώ.

Εν άλλοις, όπου και να πατήσεις   στη Μακεδονία και στη Θεσσαλονίκη ειδικά, νιώθεις να  διαπερνά μέσα σου  η δροσιά  του διεθνισμού και της   “παγκοσμιοποίησης”. ΄Ανετη, ασφαλής, ανεκτική και ευημερούσα εκείνα τα παλιά  χρόνια. Σήμερα, αν τολμήσεις στη μέση της  Εγνατίας να πεις καμιά κουβέντα   … εθνικά άπρεπη , μπορεί και να  βρεθείς  με κανένα μαυρισμένο μάτι.

Κατάντημα.O  tempora o mores!

3. Tο σχέδιο για τη ΔΕΗ: Εθελούσια έξοδος στα πρότυπα του ΟΤΕ -Καμία απόλυση, δεν θα αυξηθούν τα τιμολόγια

Ανακοινώθηκαν οι αλλαγές στη ΔΕΗ

Μπα; Την πρώτη κιόλας εβδομάδα  τα λαμογιοειδή που κυβερνούν, θρηνούσαν σε όλους τους τόνους για τον επικείμενο  θάνατο της ΔΕΗ,εξαιτίας ΣΥΡΙΖΑ και ετοίμαζαν την κηδεία της.  Και λίγους μήνες μετά, διαβάζουμε πως η επιχείρηση  είναι τελικά  υγιής και  κερδοφόρα.

Είδες, βρε παιδί μου, τα …μαγικά ραβδιά που διαθέτουν αυτά τα άξια παλικάρια  τι δουλειά κάνουν; Και νεκρούς ανασταίνουν.

Τόσο ψέμα,τέτοια απάτη και δημαγωγία,αλλά και κλοπή και διαφθορά και διαπλοκή , δύσκολα να συναντήσεις στη νεότερη πολιτική ιστορία της Ελλάδας. Ο “Κούλης”  μένει στην Ιστορία ως …Ιανός πρωθυπουργός με αυτές τις δύο χαρακτηριστικές μουτσούνες:   του Υιού  ενός Αποστάτη βασιλοχουντικού πατρός και  του φίλου χορηγών, φιλοβασιλικών εφοπλιστών Λονδίνου και Πειραιώς, ιδιοκτητών των   ακροδεξιών φυλλάδων,που τον οδήγησαν στο θώκο. Πολλά τα προσόντα του απόφοιτο του Χάρβαρντ!

Κρίμα! Υπολογίζαμε  πως ο Τσίπρας με τις πλάτες της σημερινής  κυβέρνησης θα ηγεμόνευε γα τα επόμενα 10 χρόνια. Τώρα,όμως, με αυτά και τα άλλα μιας, εκτός των άλλων και αστείας κυβέρνησης,θα μείνει ισοβίως στην καρέκλα. Κάθισε νέος και θα φύγει  στο … καροτσάκι.  Δεν θα τον κουνάει κανείς με τέτοιους κομματικούς αντιπάλους που του έτυχαν.

4.Για τη Μυρτώ: Παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές, καλλιτέχνες, ο Ντάνος και ο υπουργός σε έναν διαφορετικό αγώνα ποδοσφαίρου

Ενας διαφορετικός αγώνας ποδοσφαίρου για την Μυρτώ στη Γλυφάδα

Παλαίμαχοι, ηθοποιοί, ο Ντάνος και ο υπουργός
Ο Ντάνος από το Survivor, ο Μάρκος Σεφερλής, οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές Δημήτρης Σαραβάκος και Βασίλης Τσιάρτας, υπουργός Εσωτερικός Τάκης Θεοδωρικάκος, καθώς καλλιτέχνες και αθλητές, ένωσαν τις δυνάμεις τους στο φιλανθρωπικό τουρνουά ποδοσφαίρου σάλας που είχε προγραμματιστεί στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Γλυφάδας.

***

Δε μου λέτε, βρε παλαίμαχοι, βετεράνοι μου εσείς στο κλοτσοσκούφι. Και για την κοπέλα που βίασε και έκαψε ζωντανή στην Ξάνθη εκείνο το τέρας ο ΄Ελληνας; (Ούτε το όνομά της δεν καταφέραμε να διασταυρώσουμε στις φυλλάδες. Το έθαψαν το θέμα).Και για την Ασπασία  πού την έκανε χειρότερο φυτό από τη Μυρτώ ο ίδιος ο πατέρας της;

Θα κάνατε  και γι΄αυτές τις ψυχούλες όμοιες…παραστάσεις; Αν όχι ,τότε είστε  φανατικοί , ρατσιστές και υποκριταράδες.  Και ως τέτοιοι, αληταράδες.

Αλήθεια, θα παίξει στον αγώνα ενάντια στους… Πακιστανούς (περί αυτού πρόκειται)  κι εκείνο  το παλαίμαχο λουλούδι ποδοσφαιριστής υπό το επαίσχυντο όνομα Αλεξανδρής;

Ρατσιστικό παραλήρημα Αλεξανδρή

Ντροπή!

5. Βαριά «καμπάνα» του ΕΣΡ στον Γιώργο Λιάγκα: Πενθήμερο «μαύρο» στην εκπομπή, 150.000 πρόστιμο!

Αυτό το “φρούτο” της εμπορικής δημοσιογραφίας (από που κι ως που που δημοσιογράφος;) τιμωρήθηκε, διαβάζουμε παραπάνω ,για αυτό το…πλημμέλημα ; Και για τα άλλα, αλλεπάλληλα κακουργήματα, κανονική ασέλγεια στην έννοια της δημοσιογραφίας, που διαπράττει καθημερινώς,τον αφήνετε  στο απυρόβλητο;

Ουαί υμιν ΕΣΡτζηδες , χαραμοφάηδες και  υποκριτές!

 

6. Παρακράτος παρακολουθήσεων

Εν εξελίξει επιχείρηση για το στήσιμο σκευωριών σε βάρος ενοχλητικών δημοσιογράφων, δικηγόρων και δικαστών.

Έστησαν παρακράτος για να παρακολουθούν τηλέφωνα δημοσιογράφων, δικηγόρων, ακόμη και δικαστικών ή εισαγγελικών λειτουργών που δεν είναι της επιρροής τους.

Η παρακρατική αυτή συμπεριφορά είναι σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες και τώρα επιχειρούν ακόμη και να τη… νομιμοποιήσουν με την επίφαση πρόσφατης διάταξης-δώρο της κυβέρνησης Μητσοτάκη στους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς αυτής της σκανδαλώδους ιστορίας.

Την επιχείρηση για το στήσιμο των σκευωριών που έχουν ως απώτερο στόχο τη στοχοποίηση και εξόντωση των ενοχλητικών δημοσιογράφων, δικηγόρων, ακόμη και αμερόληπτων δικαστικών οι οποίοι αναδεικνύουν ζητήματα διαφθοράς και παραδικαστικών συμπεριφορών έχουν αναλάβει στελέχη επιχειρήσεων πανίσχυρου επιχειρηματία και αθλητικού μεγαλοπαράγοντα καθώς και άνθρωποι των ΜΜΕ που μισθοδοτούνται από το ίδιο πρόσωπο.

Πώς δρουν

Οι συνεργάτες, ανάμεσά τους και διάφοροι «αυτοφωράκηδες» του ισχυρού οικονομικού παράγοντα που είναι ο ηθικός αυτουργός της δράσης της παρακρατικής ομάδας, συντάσσουν και αποστέλλουν ανώνυμες αναφορές σε εισαγγελείς με ευήκοα ώτα. Με αυτές στρέφονται σε βάρος των «επικίνδυνων» δημοσιογράφων, δικηγόρων, δικαστικών που διερευνούν τις νομικά αμφιλεγόμενες δραστηριότητες του αφεντικού τους και αραδιάζοντας διάφορα μυθεύματα τους καταγγέλλουν γενικώς και αορίστως για δήθεν παραβατικές συμπεριφορές.

Διττή η στόχευση

Η στόχευσή τους είναι διττή. Από τη μια επιδιώκουν την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των προσώπων στα οποία στοχεύουν με απλές εισαγγελικές εντολές που στην ουσία το μόνο που θα καταφέρουν θα είναι η απροκάλυπτη παραβίαση του κατοχυρωμένου από το σύνταγμα και την ΕΣΔΑ απορρήτου των τηλεφωνικών συνομιλιών. Κι αυτό γιατί οι εν λόγω στημένες καταγγελίες αφορούν αέρα κοπανιστό, αφού δεν προσδιορίζονται ούτε εξειδικεύονται τα δήθεν διαπραττόμενα αδικήματα που να δικαιολογούν την άρση του απορρήτου με εισαγγελική απόφαση.

Και από την άλλη επιζητούν να ελέγχουν κινήσεις και επαφές των ανθρώπων σε βάρος των οποίων έχουν αναλάβει συμβόλαια εξόντωσης, με σκοπό να τους ενοχοποιήσουν εμπλέκοντάς τους σε ποινικές δικογραφίες. Σε αυτό το πλαίσιο στησίματος ενός παρακράτους που φιλοδοξεί να δρα ανεξέλεγκτο, απλώνοντας πλοκάμια και στη Δικαιοσύνη, στηριζόμενο στην τεράστια οικονομική και πολιτική δύναμη του ανθρώπου που κρύβεται από πίσω, εντάσσονται και οι παρακολουθήσεις των ενοχλητικών δημοσιογράφων που όταν π.χ. συναντηθούν με πολιτικά πρόσωπα φωτογραφίζονται και οι φωτογραφίες δημοσιεύονται σε έντυπα που σχετίζονται με τον επιχειρηματία – αθλητικό παράγοντα.

Το ίδιο κύκλωμα παρακολουθεί δικαστικούς λειτουργούς καταγράφοντας κάθε τους κίνηση και ερμηνεύοντας κατά το δοκούν ακόμη και τυχαίες συναντήσεις στο πλαίσιο κοινωνικών εκδηλώσεων και όχι μόνο, αλλά και δημοσιογράφους ακόμη και την ώρα που βρίσκονται στον τόπο του ρεπορτάζ, όπως π.χ. είναι τα δικαστήρια.

Μάλιστα στο σχέδιο των παρακρατικών σε ό,τι αφορά τους δικαστικούς λειτουργούς συμπεριλαμβάνεται και η κατάθεση προσφυγών και αναφορών σε βάρος τους, με σκοπό να αποδομήσουν τα αποτελέσματα σοβαρών ερευνών τους τα οποία είναι ιδιαίτερα δυσάρεστα για το «μεγάλο αφεντικό» που κρύβεται πίσω από την ακραία, προκλητική και αντιδημοκρατική αυτή συμπεριφορά.

Η αντίδραση της ΑΔΑΕ

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο το γεγονός ότι παρά την έντονη αντίδραση της ολομέλειας της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) για τις αλλαγές της κυβέρνησης Μητσοτάκη στον νόμο για τις διαδικασίες άρσης του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών, το μείζον αυτό θέμα έπαιξε από καθόλου έως ελάχιστα στα ΜΜΕ.

Στον τόπο μας, όπου έτσι ή αλλιώς έχει επισημανθεί ότι –σε πλήρη αναντιστοιχία με ό,τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη– γίνονται με τη βούλα του νόμου χιλιάδες παρακολουθήσεις πολιτών, η αρμόδια αρχή εξέδωσε μια ανακοίνωση-κόλαφο για τη διάταξη που πέρασε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία, όπως εκτιμά, είναι πιθανό στην πράξη να ανοίξει την κερκόπορτα για την παραβίαση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος του απορρήτου των επικοινωνιών, το οποίο προστατεύεται με πολύ αυστηρές ρυθμίσεις και από την ΕΣΔΑ.

Συγκεκριμένα η ΑΔΑΕ με ανακοίνωσή της, αφού επισημαίνει ότι αν και είναι «η κατά το σύνταγμα αρμόδια για την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών ανεξάρτητη αρχή, ουδέποτε ενημερώθηκε σχετικά με τη διάταξη αυτή», ερμηνεύοντας την επίμαχη διάταξη του άρθρου 43 του νόμου 4640/2019 που τέθηκε σε ισχύ στις 30/11/2019 επισημαίνει: «Η επίμαχη διάταξη του άρθρου 43 του νόμου 4640/2019, η οποία χορηγεί στους οικονομικούς εισαγγελείς την αρμοδιότητα να ζητήσουν, σύμφωνα με τις διαδικαστικές προϋποθέσεις του ως άνω νόμου 2225/1994, την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών για “κακουργήματα” τα οποία δεν προσδιορίζονται ούτε εξειδικεύονται περαιτέρω, είναι πιθανό να προκαλέσει ζητήματα συμβατότητας της διάταξης με το σύνταγμα, το οποίο περιέχει πολύ αυστηρές ρυθμίσεις σε σχέση με το επίμαχο θέμα, καθώς και με την ΕΣΔΑ. Το πρόβλημα παραμένει ακέραιο, ακόμη και αν γίνει ερμηνευτικά δεκτό ότι με τη διάταξη αυτή υπονοούνται μόνο κακουργήματα για τα οποία έχουν ανακριτικές ή διωκτικές αρμοδιότητες οι οικονομικοί εισαγγελείς».

Υποστηρίζοντας τις σοβαρότατες επιφυλάξεις της η αρχή τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «ο νόμος ο οποίος προβλέπει την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών πρέπει να είναι εξειδικευμένος και σαφής σε ό,τι αφορά τον προσδιορισμό των αδικημάτων για τα οποία χορηγείται η δυνατότητα της άρσης αυτής. Αν ο νόμος είναι γενικόλογος σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις άρσης του απορρήτου, τότε δεν έχει την απαιτούμενη σαφήνεια και προβλεψιμότητα που επιβάλλεται να έχει ένας κανόνας δικαίου για να θεωρηθεί ως νόμος θεμιτά περιορίζων δικαίωμα κατοχυρούμενο από τη Σύμβαση, σύμφωνα και με τη γενικότερη νομολογία του ΕΔΔΑ τη σχετική με την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων. Περαιτέρω, ένας τέτοιος νόμος δεν είναι συμβατός με την αρχή της ασφαλείας του δικαίου, που αποτελεί βασική αρχή της εννοίας του κράτους δικαίου».