ΣΟΛΩΝ Ο ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΕΦΑ: “Μη κακοίς ομίλει. Ποιού φίλον, όστις άριστος αρετή”.(Μη συναναστρέφεσαι με κακούς, κάμε φίλους που είνα άριστοι στην αρετή).

 

Σαμαράς και Καραμανλής μαζί στη Χαλκιδική

Για την Ελλάδα μετά το Μνημόνιο μιλάει αυτή τη στιγμή ο Α. Σαμαράς στη Χαλκιδική, όπου βρίσκεται ο Κ. Καραμανλής, ενώ στον ίδιο χώρο είχε μιλήσει πριν 35 χρόνια ο ιδρυτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Σε επιχείρηση ανασυγκρότησης του κεντροδεξιού χώρου μετατρέπεται η ομιλία του Α. Σαμαρά στην Χαλκιδική.

Οι συμβολισμοί είναι πολλοί αφού ο Α. Σαμαράς επέλεξε να μιλήσει στο ξενοδοχείο Άθως Παλλάς της Χαλκιδικής, όπου το Μάιο του 1979 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε παρουσιάσει στο 1ο Συνέδριο της ΝΔ την τότε ιδεολογική διακήρυξη του κόμματος.

Σήμερα ο Πρωθυπουργός, έχοντας στο πλάι του τον Κ. Καραμανλή θα παρουσιάσει τις προτάσεις του για την Ελλάδα μετά το Μνημόνιο.

Όμως το εγχείρημα είναι καταφανώς δύσκολο καθώς σήμερα παρουσιάστηκε δημοσκόπηση που δίνει πρώτο το ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 11 μονάδων από τη ΝΔ.

Στη Χαλκιδική θα βρίσκονται επίσης ο Αχιλλέας Καραμανλής, ο Πέτρος Μολυβιάτης, ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, o Δημήτρης Σιούφας, ο Σταύρος Δήμας, ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο Α. Παπαμιμίκος.

Απόντες θα είναι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και η Ντόρα Μπακογιάννη, όπως και ο πατέρας της Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Η ιστορική μας κρίση  για τον  Αντώνη Σαμαράς (ως πολιτικός), δεν υπήρξε ποτέ επιεικής στο παρελθόν. Και φυσικά η ιδεολογική  ταυτότητα του καθενός μας έχει εκδοθεί από διαφορετικά…”αστυνομικά τμήματα”. Μάλιστα, κατά καιρούς, έχουμε γράψει σκληρά κείμενα για το Μεσσήνιο πολιτικό και του καταμαρτυρούσαμε,ανάμεσα στα άλλα, επικίνδυνο και σκληρό εθνικισμό, κυρίως με τη στάση του απέναντι στο λεγόμενο “σκοπιανό”. Και ήταν εθνικιστής ο Σαμαράς  την εποχή που προχωρούσαμε στις αυστηρές εκείνες κριτικές με όσα έπραξε επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη,αλλά και από τη γενικότερη άκαμπτη στάση “Ελληνάρα” που κρατούσε στα λεγόμενα εθνικά θέματα.

Ως πρωθυπουργός, όμως, ο Αντώνης Σαμαράς άλλαξε και… μυαλά και ρότα. Γράφαμε πρόσφατα πως ενώ φαινόταν  να είναι ένα κουρασμένο “παλιάλογο”, που απλά  συμμετείχε φοκλορικά (λόγω…εγγράμματης, οικογενειακής  καταγωγής) στην πολιτική και την κομματική “ιπποδρομία”, χωρίς ελπίδα να νικήσει, τελικά ανέτρεψε όλα τα δεδομένα και τις   προβλέψεις και αυτό το “αουτσάιντερ” κατάφερε να τερματίσει πρώτο τελικά!

Οι χειρισμοί του ως πρωθυπουργός στη  μεγάλη(ιστορική) οικονομική  κρίση που έπληξε και πλήττει τη χώρα ήταν και είναι ,κατά κοινή ομολογία των ειδικών, ενδεδειγμένοι και συνετοί ,σχεδόν καθολικής αποδοχής από τους … “νουν έχοντας” πολίτες. Ο τρόπος και η διαδικασία που διαχειρίστηκε και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ο Αντώνης Σαμαράς  το  ζήτημα της οικονομίας  ήταν ακριβώς και ο λόγος που η Ελλάδα τελικά απέφυγε την άτακτη χρεοκοπία.

Γι αυτό  υποστηρίζουμε πως ως πρωθυπουργός κέρδισε  δικαίως εύσημα και μάλιστα από τα πιο σπάνια και πλούσια. Ιστορικά είναι από τους λίγους καταξιωμένους ΄Ελληνες   πρωθυπουργούς.΄Ισως, να είναι και ο καλύτερος (τηρουμένων των ιστορικών αναλογιών των εποχών)  από  ιδρύσεως ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα. Αυτό δεν το διαπιστώνουμε μόνο εμείς, αλλά είναι μια γενικότερη ιστορική διαπίστωση “αστράτευτων” ιστορικών και όχι μόνο στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Δε σημαίνει, βέβαια, πως ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει κάνει λάθη  μέχρι τώρα και κάποια  ανιστόρητα και λίαν επικίνδυνα,όπως το χτεσινό μέγα ολίσθημα στη Χαλκιδική. Αποφάσισε να καλέσει δίπλα του τον Κ.Καραμανλή, τον υπαίτιο πρωθυπουργό της οικονομικής κατάρρευσης της Ελλάδας, ο οποίος όχι μόνο για καθαρά μικροκομματικούς λόγους οδήγησε το σκάφος της χώρας στους βράχους, αλλά μετά τη σύγκρουση το εγκατέλειψε με την κουστωδία του και το άφησαν να βυθιστεί αύτανδρο.  

Του Καραμανλή, κύριε πρωθυπουργέ, αν του ανήκει μια θέσει να κάθεται, αυτή δεν είναι η καρέκλα  δίπλα σας, αλλά το “σκαμνί” (εδώλιο) του κατηγορουμένου για “εσχάτη προδοσία”. Βεβαίως, όπως έχουμε γράψει πολλές φορές, αποτελεί ΜΕΓΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ γιατί ο τ.πρωθυπουργός δεν έ χει ακόμα δικαστεί και καταδικαστεί. Δεν μπορείς να βάζεις μέσα για εκτόνωση της λαϊκης οργής τον Τσοχατζόπουλο και τον Παπαγεωργόπουλο για παράδειγμα  που κάνανε (“φάγανε”) ακριβώς ό,τι κάνανε (κλέψανε) επί δεκαετίες οι υπουργοί των διαφόρων κυβερνήσεων και οι “άρχοντες” της τοπικής αυτοδιοίκησης και ο Κ.Καραμανλής με το επιτελείο του,που εκτίναξε το χρέος στο διπλό και το κατέστησε μη βιώσιμο, με το έλλειμμα σχεδόν στο 16% (δήλωνε στην Ευρώπη…6%),να παραθερίζει στη Ραφήνα και παράλληλα να είναι σήμερα και τιμώμενο από τον πρωθυπουργο πρόσωπο στη Χαλκιδική!

Και δεν είναι μόνο η Ν.Δ και προσωπικά ο Αντώνης Σαμαράς εκτεθειμένοι ιστορικά και “εθνικά” με τη συμπάθεια που δείχνουν στον Κ.Καραμανλή και την εύκολη “άφεση αμαρτιών “ που του παρείχαν. ΟΛΑ τα ελληνικά κόμματα εξιλέωσαν με τη στάση τους τον  τ. πρωθυπουργό μη του ΚΚΕ εξαιρουμένου. Ο ΣΥΡΙΖΑ,μάλιστα, εισπέπραξε και τα εύσημα Καραμανλή με την περίφημη φράση του “τον Τσίπρα τον πάω”. Και φυσικά τον… “πάει και τον φέρνει” ο Καραμανλής τον Τσίπρα, αφού ο…μαχιτικότατος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είναι έτοιμος να εξαπολύσει μύδρους και κερανούς στη Βουλή για πολύ…σοβαρά θέματα (όπως γιατί δεν έχει,ας πούμε, ασφαλτοστρωθεί ακόμα ο δρόμος για το χωριό της… πάνω Παραβόλας),όμως για το τεράστιο σκάνδαλο της ατιμωρησίας Καραμανλή “ποιείται την νήσσαν” (κοινώς “δε βγάζει τσιμουδιά”). Βέβαια,αν έβγαζε (τσιμουδιά) και ζητούσε,όπως είναι και ιστορικά απαιτητό, να δικαστεί ο Κ. Καραμανλής ως ένοχος της χρεοκοπίας της χώρας, θα έχανε στο λεπτό τουλάχιστον 500.000 ψήφους που είναι μεν δεξιοί, “αγανακτισμένοι” οπαδοί (ποικιλοπτρόπως χορτάσαντες στο φαγοπότι της “γαλάζιας ακρίδας” από το 2005-2009 ),αλλά ομνύουν  (“ δια τούτο”) στο όνομα του τ. πρωθυπουργού που τους τάισε.

Η Ιστορία, όμως, δε δίνει ποτέ “συγχωροχάρτια” .Ειδικά σε εγκλήματα,όπως αυτό της κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας. Αλλά, παράλληλα,δε διστάζει να στιγματίσει λαθεμένες συμπεριφορές, ακόμα κι εκείνων που τους επιβραβεύει σε άλλες περιπτώσεις για το θετικό τους έργο.

Και η αλήθεια είναι αυτή. Ο επιτυχημένος πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς διέπραξε μέγα ολίσθημα με την πρόσκληση Καραμανλή στη Χαλκιδική. Και αυτός  ο συγχρωτισμός των δυο ανδρών στο μέλλον,αν συνεχιστεί, είναι σίγουρο πως θα στερήσει από τον πρωθυπουργό εύσημα που κέρδισε με το “σπαθί” του.  Ας προσέχει λοιπόν τις…συναναστροφές του ο Αντώνης Σαμαράς.