ΤΑ… “ΧΡΥΣΑ ΒΑΤΟΜΟΥΡΑ” ΤΟΥ 2020 ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

                                     ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ

Φεύγει το 2020.  Φορτωμένο  με ύβρεις και κατάρες.  Οι κοντυλοφόροι  πρωτοστάτησαν στο διασυρμό .  Κι ας τους βγήκε σε χρυσάφι η χρονιά.  Δύσκολο να τους κάτσει άλλη τέτοια.

Μια χαρά   θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε . Αν πήγε  στραβά ο χρόνος, ήταν από τα ηλίθια μέτρα  (με πρώτο το lockdown)  που επέβαλαν οι εξουσίες για να παριστάνουν τους  “πατερούληδες”.  Ασφαλώς, πολιτικοί και δημοσιογράφοι στην κορυφή. ΄Οπως πάντα πρώτοι στην απάτη.

Στη χώρα μας διαλέξαμε για τη χρονιά που πέρασε  να  ..βραβεύσουμε με ” χρυσά βατόμουρα” για το αρνητικό   ενός εκάστου  έργο, τις  παρακάτω δημόσιες φυσιογνωμίες:

 

  1. Κυριάκος Μητσοτάκης.   Για ανικανότητα και διαφθορά
  2. Βασίλης Κικίλιας .Για διαφθορά και …γκλαμουριά.
  3. Στέλιος Πέτσας.  Για διαφθορά και  γκεμπελισμό
  4.  Ανδρέας Λοβέρδος . Για απύθμενο  θράσος, προκλητικότητα   και υποκρισία.
  5. Ιωάννης Αγγελής (π. εισαγγελέας.  Για διαπλοκή και αμοραλισμό.
  6. Ελένη Ράικου (π.εισαγγελεας)  Για  ανεπάρκεια, διαπλοκή και …ελαφρότητα.
  7.  ΄Ελενα Ακρίτα . Για    υποκρισία…καρατίων , κατινισμό και  (ηθικά)  παράνομο  πλουτισμό.
  8.  Γιώργος Παπαχρήστου.  Για κρετινισμό και  ροκάνισμα  ναρκοδολαρίων.
  9. Τάκης Μιχαλόλιας (αδερφός  Μιχαλολιάκου, δικηγόρος. Στη δίκη της Χ.Α είπε την  περίφημη φράση “Την ιστορία δεν θα τη γράψουν μόνο οι μέλισσες. Θα τη γράψουν και οι λύκοι”)  “Βατόμουρα”  πολλών αστέρων για  αμετροέπεια,  ανοησία και χιτλερισμό.

________________________________________

 

  1. Οι τελευταίες στιγμές  του Θεόδωρο Κολοκοτρώνη

Οι τελευταίες στιγμές του: Το αιφνίδιο τέλος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη το βράδυ της πιο μεγάλης του χαράς

“Αν το ελληνικό έθνος θα έπρεπε να κηρύξει μία επίσημη ημέρα πένθους, αυτή δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την 4η Φεβρουαρίου του 1843.

Ήταν η μέρα που έκλεισε για πάντα τα μάτια ο άνθρωπος που αν δεν είχε γεννηθεί, ενδεχομένως να μην υπήρχε καν ελληνικό έθνος. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης δεν ήταν απλώς ένας ακόμη πολέμαρχος της ελληνικής επανάστασης, αλλά η ίδια η επανάσταση. Ήταν ο θεμελιωτής του αγώνα για ανεξαρτησία, αυτός που χάρη στη στρατηγική ιδιοφυία του και το ασύγκριτο χάρισμα να εμψυχώνει και να δίνει όραμα στο στράτευμα, πέτυχε τις μεγάλες στρατιωτικές νίκες τη διετία 1821-22, εδραιώνοντας την επανάσταση στην Πελοπόννησο και θεριεύοντας το σπόρο της απελευθέρωσης στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ο απόλυτος ηγέτης – ο σωστός άνθρωπος στη σωστή θέση, όταν μετά από περίπου 370 χρόνια λήφθηκε η ιστορική απόφαση για την ένοπλη εξέγερση. Μυημένος στη φιλική εταιρία, ήταν από τους πρωτεργάτες του ξεσηκωμού και η νίκη στο Βαλτέτσι, η άλωση της Τριπολιτσάς και η καταστροφή της στρατιάς του Δράμαλη στα Δερβενάκια, τον ανέδειξαν σε αρχιστράτηγο του Μωριά, «νομιμοποιώντας» τον ελληνικό αγώνα στα μάτια των μεγάλων δυνάμεων.

Την 1η Φεβρουαρίου 1843 ο Κολοκοτρώνης πάντρεψε τον γιό του Κολίνο με την εγγονή τού άλλοτε ηγεμόνα της Βλαχίας, πρίγκιπα Ιωάννη Καρατζά. Ο γάμος ήταν ένα από τα πιο σημαντικά κοσμικά γεγονότα της εποχής για την πρωτεύουσα. Στο μυστήριο και στο επακόλουθο γλέντι παραβρέθηκαν όλοι οι επίσημοι, καθώς και αντιπροσωπείες από όλες τις ξένες πρεσβείες. Ο Γέρος ήταν τόσο κεφάτος και ζωτικός, τόσο ενεργός στη διασκέδαση, που έδειχνε να βιώνει μία από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής του.

Δύο ημέρες αργότερα παραβρέθηκε στον μεγάλο χορό του παλατιού, όπου παρουσιάσθηκε και πάλι πολύ ευδιάθετος. Κάποια στιγμή παρακάλεσε τον βασιλιά να διατάξει τους μουσικούς να παίξουν ελληνικούς χορούς και με ευθυμία προσκαλούσε τις κυρίες των τιμών να χορέψουν μαζί του. Όταν, χάριν αστεϊσμού ο Αναγνώστης Δεληγιάννης του είπε ότι ήπιε λιγάκι παραπάνω, απάντησε ότι ήθελε να γλεντήσει τις τελευταίες του στιγμές. Γύρω στα μεσάνυχτα, επέστρεψε στο σπίτι του. Λίγο αφότου ξάπλωσε στο κρεβάτι του, υπέστη εγκεφαλική συμφόρηση. Η κακή κατάσταση της υγείας του έγινε αντιληπτή από τη σύντροφό του στις 3 το πρωί. Οι γιατροί έπραξαν το ανθρωπίνως δυνατό. Τον φλεβοτόμησαν, του τοποθέτησαν βδέλλες, χιόνι στο κεφάλι. Μάταια όμως. Ο Γέρος δεν συνήλθε ποτέ. Γύρω στις 11.00 το πρωί η καρδιά του σταμάτησε να χτυπά, σε ηλικία 73 ετών. Ο θάνατος ήταν αιφνίδιος και το μαντάτο διαδόθηκε ραγδαία, με τη μορφή σπαρακτικού θρήνου, στον ελληνισμό.

Ανάστατοι οι πολίτες έκλειναν τα καταστήματά τους, άφηναν τις εργασίες τους και έτρεχαν στο σπίτι του για τον ύστατο αποχαιρετισμό, ενώ η κυβέρνηση διέταξε τριήμερο εθνικό πένθος. «Σε κλαίνε χώρες και χωριά!», ήταν η φράση που έσκιζε τον ουρανό κατά το γοερό μοιρολόι. Συγγενείς, φίλοι και πολλοί από τους παλαιούς συμπολεμιστές του, είχαν φτάσει από τα ξημερώματά στο σπίτι του. Του φόρεσαν τη στολή του στρατηγού και τα τσαρούχια του, τον έζωσαν με το σπαθί με το οποίο ξεκίνησε τον Αγώνα και τον έβαλαν στο φέρετρο. Τοποθέτησαν μια τουρκική σημαία στα πόδια του να την πατάει συμβολικά και δίπλα του την περικεφαλαία και τη στολή που φορούσε ο Γέρος στα Επτάνησα.

Η σορός του Κολοκοτρώνη μεταφέρθηκε με νεκροφόρα άμαξα στο ναό της Αγίας Ειρήνης, κινούμενη από τις οδούς Ερμού και Αιόλου. Πλήθος ανθρώπων, με βουρκωμένα μάτια, τον συνόδευσαν στην τελευταία κατοικία του. Ο τόσο γνώριμος στα αυτιά του ήχος των κανονιοβολισμών ήταν το τελευταίο «αντίο» προς τον στρατηγό όλων των Ελλήνων. Είναι λίγες οι φορές που ο κόσμος αποχαιρετά έναν νεκρό, με τη βεβαιότητα ότι η ιαχή «αθάνατος» θα αντηχεί στους αιώνες των αιώνων” .

****

  Διάβασα χτες τα παραπάνω αποσπάσματα  σε  ένα από τα “μικρομάγαζα”   της εμπορικής δημοσιογραφίας, που  έχει   επιδόσεις  και στην Ιστοριογραφία, δίπλα από τη στήλη Αστρολογία  και   “ποια ζώδια θα παραμείνουν και του χρόνου άγαμα “.
  Διθύραμβοι, λοιπόν ,  για το Θεόδωρο Κολοκοτρώνη,  το “Γέρο του Μωριά”.  ΄Ολα τα τέλια   στα ψηλά κουρδισμένα.
Και τί φοβερός και τρομερός   ήταν  ο Θοδωράκης Κω(ο)λοκοτρώνης .(Το πραγματικό επώνυμό της οικογένειας από παλιά   ήταν Τζεργίνης, Μπότσικας, Μπιθεγκούρας,= αρβανίτικη  λέξη που σημαίνει αυτός που έχει δυνατά οπίσθια.   Στα ελληνικά Κωλαράς ,κώλος σαν κοτρόνα,    …Κω(ο)λοκοτρώνης).
΄Ετσι γράφεται η  εθνικιστική  Ιστορία. Οι πρωταγωνιστές της  έχουν  μόνο χαρίσματα, αρετές. Και από ελάχιστες έως καθόλου ανθρώπινες στιγμές.
 
 ‘ Εχουν  την εντύπωση πως αν γράψουν για παράδειγμα  ότι ο θεμελιωτής της απελευθέρωσης της Ελλάδας,  ο Θόδωρος Κολοκοτρώνης με τις όντως σπάνιες αρετές, στρατιωτικές και πολιτικές,  ήταν και άνθρωπος με ό τι σημαίνει αυτό, θα έχανε την αίγλη του ο μεγάλος ήρωας της Επανάστασης του 1821.
Δεν είναι έτσι.  Η μυθοποίηση, η εξιδανίκευση, η αμιγώς  κολακευτική εικόνα για τα ιστορικά πρόσωπα, είναι ο  λαθεμένος δρόμος που ακολουθεί η στρατευμένη ,η εθνικιστική  Ιστορία
Γιατί ,ας πούμε,  θα έχανε από το θαυμασμό μας,  έστω και ελάχιστα ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, αν τον παραδίδαμε στις γενιές έτσι όπως  ήταν στην πραγματικότητα χωρίς τα ψεύτικα  ψιμύθια;   Γλεντζές, έξω καρδιά, αλλά και …ερωτιάρης τύπος.    Γιατί να του εξαφανίσουμε  κάποια  κομμάτια του παζλ, που θα μας δώσουν  μια πλήρη εικόνα αυτού του  θαυμάσιου ήρωα  της ελληνικής Επανάστασης του 1821;
Να κάποια   κομμάτια  κρυμμένα:
 ΄Ηταν παντρεμένος από το 1790 με την Αικατερίνη Καρούτσου, κόρη του προεστού  Δημητρίου Καρούτσου.   Παιδιά που απόκτησε  με την Αικατερίνη ήταν ο  Γενναίος (Ιωάννης) που έγινε στρατιωτικός και μετέπειτα πρωθυπουργός,  Ο Κωνσταντίνος , ο  Πάνος, που δολοφονήθηκε το  1824 και   η Ελένη.  Ο Κολοκοτρώνης είχε έναν ακόμη γιο τον επίσης  ονομαζόμενο  Παναγιώτη-Πάνο   που τον απέκτησε εκτός γάμου με τη Μαργαρίτα Βελισσάρη, κόρη του Αγγελή Βελισσάρη.   Έγινε αξιωματικός και διοικητής της σχολής Ευελπίδων.
Η  Μαργαρίτα Βελισσάρη  ήταν μια πρώην  καλόγρια  που φρόντιζε τον Κολοκοτρώνη  κατά την περίοδο που εκείνος ήταν φυλακισμένος στην Ύδρα το 1825.  Ήταν κόρη του Αγγελή Βελισσάρη.  Ο Κολοκοτρώνης τη γνώρισε όταν ήταν 55 χρόνων.   Την ερωτεύτηκε σφοδρά και έκανε μαζί της  ένα γιο, ο οποίος γεννήθηκε αρκετά χρόνια μετά, το 1836.   Πήρε το όνομα του πρωτότοκου γιου του Κολοκοτρώνη, Πάνου, ο οποίος σκοτώθηκε στο δεύτερο εμφύλιο το 1824.
Τον Μάιο του 1841 στο κτήμα του στο  Ναύπλιο, ζήτησε από  τον συμβολαιογράφο Χαράλαμπο Παπαδόπουλο να συντάξει  τη διαθήκη του («Αρκαδική Επετηρίς» ,1906) . Στη διαθήκη αυτή πέρα από τα περιουσιακά τους, αναγνώριζε και εξασφάλιζε το  εξώγαμο παιδί του. Ένας γιος  που γεννήθηκε εκτός γάμου ήταν σκάνδαλο . Ο ίδιος, όμως , το  αναγνώρισε με παλικαριά,  το  συμπεριέλαβε στη διαθήκη του ως  κληρονόμο με  τα άλλα  τρία του παιδιά, χωρίς να κάνει διαχωρισμούς. Αναφέρει χαρακτηριστικά:  “…και ένα μερίδιο ο υιός μου Παναγιωτάκης,  τον οποίο απέκτησα με τη Μαργαρίτα θυγατέρα του Αγγελή Βελισσάρη από τα Χαλικιάνικα, τον οποίο να έχουν τα παιδιά μου ο Γενναίος και Κωνσταντίνος μέσα εις το σπίτι μας…».  Η αναγνώριση έγινε επίσημα με την εξής αναφορά: «…και τον οποίον Παναγιωτάκην τον κηρύττω και αναγνωρίζω ως υιόν μου «….
Σ’ αυτό το γιο, στο στερνοπούλι του, που δεν πρόλαβε να το χαρεί, γιατί πέθανε όταν εκείνο ήταν ακόμα μωρό,  άφησε την εικόνα και το σπαθί του.
“Την εικόνα όπου μου έχει χαρισμένην ο στρατηγός Ρεβελιώτης και το σπαθί μου όπου φορώ, να το λάβη ο υιός μου Παναγιωτάκης και να μην εμπούν σε μοίρασμα».  Στη διαθήκη περιλαμβάνει και εξασφαλίζει και τη Μαργαρίτα.
Στολές της σχολής Ευελπίδων (1885), Πάνος Αραβαντινός. Έφιππος ο Πάνος Κολοκοτρώνης διοικητής της σχολής την περίοδο 1881-1885.

Έφιππος ο Παναγιωτάκης- Πάνος Κολοκοτρώνης διοικητής της σχολής την περίοδο 1881-1885….

 

Λίγα ακόμα για το τελευταίο παιδί του Θ. Κολοκοτρώνη:  “Αντιτάχθηκε στην πολιτική του Όθωνα και συμμετείχε σε επαναστατικές κινήσεις εναντίον του με αποτέλεσμα να φυλακιστεί.  Μετά την πτώση του Όθωνα διετέλεσε διευθυντής της αστυνομίας Αθηνών και Πειραιώς και στη συνέχεια υπασπιστής του Βασιλέως Γεωργίου Α΄. Ήταν στο Επιτελείο του ελληνικού στρατού κατά την εκστρατεία της Θεσσαλίας και πήρε μέρος στον Σερβοτουρκικό πόλεμο, στον οποίο τραυματίσθηκε. Για την προσφορά του παρασημοφορήθηκε από την σερβική κυβέρνηση.  Αξιομνημόνευτη είναι και η θητεία του στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.  Αναδιοργάνωσε τη σχολή όντας αντισυνταγματάρχης και διοικητής της σχολής την περίοδο 1881-1885, θέτοντας τις βάσεις για τη δημιουργία ισχυρού στρατού”.

2. Πρωτογενές έλλειμμα 13,747 δισ. ευρώ το ενδεκάμηνο

΄Οπως-όπως έξοδο στις αγορές με την «αυγή» του 2021 ετοιμάζει η  κυβέρνηση

Πρωτογενές έλλειμμα 13,747 δισ. ευρώ το ενδεκάμηνο

Πρωτογενές έλλειμμα ύψους 13,747 δισ. ευρώ παρουσίασε ο προϋπολογισμός το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2020 έναντι αναθεωρημένου στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 15,292 δισ. ευρώ. Την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι είχε σημειωθεί πρωτογενές πλεόνασμα 6,945 δισ. ευρώ. Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση των καθαρών εσόδων κατά 806 εκατ. ευρώ πέραν του στόχου που είχε τεθεί για το ίδιο διάστημα στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2021

Επίσης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, την περίοδο του Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2020, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ( γενική κυβέρνηση) ύψους 18,252 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 19,837 δισ ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2020 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021.

***

“Θα φάει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι”.

Ας είναι καλά οι Χαχόλοι που ψήφισαν  για πρωθυπουργό της χώρας έναν… Κούλη ,με μοναδικό… προσόν πως  είναι   ο γιος του  μεγαλύτερου κομματικού  λαμόγιου που πέρασε ποτέ στη σύγχρονη Ιστορία του τόπου.

“Κουκούτσι  μυαλό” αυτοί. Αλλά όλοι   την πληρώνουμε.

 

3. Απίστευτος Παντελής Θαλασσινός για τους εμβολιασμούς: «Γιατί πιστεύω ότι η ένεση που έκαναν είναι φυσιολογικός ορός;»

εμβολιασμοί Παντελής Θαλασσινός

“Εγώ που δεν πιστεύω τίποτα, που είμαι καχύποπτος, που δεν τους εμπιστεύομαι και τους θεωρώ θρασείς και δειλούς, γιατί πιστεύω ότι η ένεση που έκαναν οι ίδιοι είναι φυσιολογικός ορός; Θα μπορούσε ή μπα;» έγραψε ο γνωστός τραγουδοποιός.”

***

“Από μυαλό να φαν΄ και οι κότες”  ο ..τραγουδοποιός. (Εμ, τί θα ήτανε αρτοποιός; Σοβαρός άνθρωπος;)

Ξεσάλωσαν οι συνωμοσιόλογοι.   Τρέχουν του σκοτωμού τελευταία. Δεν τους  σταματάς  με τίποτα.

Καμιά ντομάτα σάπια, κανένα γιαούρτι ληγμένο  για τον τύπο παραπάνω , εκεί στη γειτονιά ;

4. Η Κίνα ετοιμάζεται να προσπεράσει τις ΗΠΑ

Η Κίνα ετοιμάζεται να προσπεράσει τις ΗΠΑ

Η Κίνα θα είναι ώς το 2028 η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ πέντε χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι προβλεπόταν, διαμηνύει το Centre for Economics and Business Research (CEBR).
***
Φυσικά. Με πρωτοφανή καταστροφή του περιβάλλοντος. Με μεροκάματα πείνας.  Με εκμετάλλευση παιδικής εργασίας.   Με καταπάτηση  κάθε ατομικού  και εργασιακού δικαιώματος.
 Δικτατορία!   ΄Ομοιά της σήμερα μπορεί  να συναντήσει κανείς  στη Ρωσία, τη Β. Κορέα και τα θεοκρατικά,  Ισλαμικά κράτη.
Η ντροπή της γης!

5. Αυτοψία» στη Βουλγαρία

«Αυτοψία» στη Βουλγαρία

“Η πρώτη αποστολή της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου στη γειτονική χώρα με αφορμή εκατοντάδες καταγγελίες Βούλγαρων πολιτών για τις καταχρηστικές ρήτρες στις δανειακές συμβάσεις και τα προβλήματα διαφθοράς στο δικαστικό σύστημα.

Δεκατρείς συστάσεις προς το υπουργείο Οικονομικών της Βουλγαρίας, την Εθνική Τράπεζα της χώρας (έχει ρόλο Κεντρικής Τράπεζας) αλλά και τις δικαστικές αρχές απευθύνει η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά και την επιτόπου εξέταση της βασιμότητας των καταγγελιών για τα θέματα διαφθοράς σε όλη την αλυσίδα που αφορά τη διαδικασία αποπληρωμής ή κατασχέσεων βάσει ανεξόφλητων ενυπόθηκων δανείων.

H διερευνητική αποστολή στη Βουλγαρία, η οποία σύμφωνα με τους δείκτες της Διεθνούς Διαφάνειας είναι η πρώτη στη σειρά κατάταξης των κρατών-μελών της Ε.Ε. με αυξημένους δείκτες διαφθοράς, πραγματοποιήθηκε από τις 24 έως τις 26 Φεβρουαρίου 2020, αλλά το «σχέδιο απολογισμού της αποστολής», όπως αποκαλείται το σχέδιο πορίσματος που συνέταξε και υπέβαλε για τροπολογίες προς την Επιτροπή Αναφορών η επικεφαλής της αντιπροσωπείας Dolors Mentserrat (ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος), έχει ημερομηνία 20 Νοεμβρίου 2020. Η οριστικοποίηση και ψήφισή του αναμένονται εντός του Ιανουαρίου 2021.

Ωστόσο, και μετά την αναθεώρηση του Κώδικα τα προβλήματα συνεχίστηκαν, με τους ιδιώτες δικαστικούς επιμελητές των τραπεζών να συνεχίζουν τη διαδικασία είσπραξης οφειλών και κατασχέσεων χωρίς γνώση των οφειλετών, τις πωλήσεις ακινήτων χωρίς δυνατότητα αναστολής της πώλησης με ένδικα μέσα και την έκδοση δικαστικών αποφάσεων για κατασχέσεις υποθηκευμένων ακινήτων χωρίς αποδεικτικά στοιχεία.

Οι καταγγέλλοντες περιγράφουν ταχύτατες πωλήσεις ακινήτων από τις τράπεζες ακόμη κι όταν υπάρχει δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων, παραβιάσεις δικονομικών δικαιωμάτων και αδυναμία προσφυγής των Βούλγαρων πολιτών στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας. Ακόμα και το ύψος των δικαστικών τελών για να ελεγχθούν οι προσφυγές κατά των καταχρηστικών ρητρών που συνοδεύουν πολλές συμβάσεις στεγαστικών δανείων καθίσταται ανέφικτο για τον καταναλωτή, όταν ο μέσος μισθός -όπως είπε στους ευρωβουλευτές της αντιπροσωπείας ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας, Εμίλ Καρανικόλοφ- είναι μόλις 305 ευρώ.

΄Ενα τέτοιο επίπεδο μισθού δεν επιτρέπει καν την πρόσληψη δικηγόρου και επιβάλλει την υποχρεωτική δωρεάν νομική εκπροσώπηση για τις ευάλωτες ομάδες (πρόταση της ευρωβουλευτή D. Montserrat). Αλλά και η Εθνική Τράπεζα της Βουλγαρίας, όπως προκύπτει από την απάντηση εκπροσώπου της στον ευρωβουλευτή Ch. Terhes, δεν έχει καμία αρμοδιότητα στην υποβολή διορθωτικών παρεμβάσεων για την προστασία των δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις καταχρηστικές ρήτρες.

Ωστόσο, οι συστάσεις του Ε.Κ. δεν έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα και δεν διασφαλίζουν ούτε τη διακοπή των παραβιάσεων της νομοθεσίας της Ε.Ε. από το βουλγαρικό δικαστικό σύστημα, ούτε τη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή Οδηγία 93/13/ΕΟΚ σχετικά με τις καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζικών συμβάσεων.

***

Καλά, δεν υπάρχει προηγούμενο διαφθοράς  σε χώρες της Ε.Ε, σαν τη  Βουλγαρία. Μαφιόζικο κράτος. Στα χνάρια της σημερινής Ελλάδας.

 Το βλέπεις, μάλιστα,  “δια γυμνού οφθαλμού”  από την την πρώτη  στιγμή που θα κάνεις την αποκοτιά  να πατήσεις στο έδαφος της χώρας. Κι αν πας με αμάξι, την έβαψες.  Οι τροχονόμοι δε θα διστάσουν ακόμα και την άδεια του αυτοκινήτου σου να αρπάξουν.

Την έχω πατήσει   και όχι μόνο μια φορά.   Διαβάστε παλιότερη εμπειρία:

(4-10-2011)
«ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων διαδήλωσαν εναντίον της εγκληματικότητας που, όπως ανέφεραν, δημιουργούν ομάδες αθιγγάνων, ενώ σημειώθηκαν επεισόδια και συλλήψεις.»(ΜΜΕ)
«΄Ολα τα χει η Μαριωρή ,ο φερετζές της λείπει».
Η Βουλγαρία, μετά την Αλβανία, είναι η χειρότερη βαλκανική χώρα από άποψη εγκληματικότητας. Αλλά και η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι σχεδόν δραματική. Για να μη μιλήσουμε για τη διαφθορά και  τη διαπλοκή σε όλα τα επίπεδα συναλλαγής με το κράτος. ΄Ενα βιωματικό παράδειγμα θα καταθέσω, για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της διάβρωσης του κράτους και της διαφθοράς των υπαλλήλων του.
΄Εχω ταξιδέψει πάνω από εκατό φορές στον αυτοκινητόδρομο Σόφιας-Ρούσε. Η διαδρομή είναι μια κόλαση. Στενός δρόμος (πλην 80 χιλιομέτρων βγαίνοντας από Σόφια), οδόστρωμα πεπαλαιωμένο, τούνελ «αρχαία» και πολλά, επικίνδυνες προσπεράσεις οδηγών.  Αλλά, αυτά είναι τα…καλύτερα. Γιατί από Πλέβεν μέχρι Ρούσε αρχίζει η πραγματική κόλαση. Ολοζώντανοι παραμονεύουν ανά 500 μέτρα ο Προκρούστης , ο Σίνης ,ο Περιφήτης , για να ληστέψουν τους δυστυχείς ταξιδιώτες. Και οι ληστές αυτοί είναι κανονικοί… αστυνομικοί.  Κρυμμένοι πίσω από στροφές του δρόμου, μόλις δουν αυτοκίνητο με ξένες πινακίδες, εφορμούν, το ακινητοποιούν και σε έξαλλη κατάσταση στα βουλγαρικά σου δίνουν να καταλάβεις πως έτρεχες με…140!  Εσύ παθαίνεις, προσπαθείς να τους εξηγήσεις στα αγγλικά ότι σε τέτοιο δρόμο ούτε με 60 μπορείς να πας (και με τόσο πήγαινες),αλλά χάνεις τα λόγια σου. «Δεν καταλαβαίνουν θεό». Σου ζητάνε (σου αρπάζουν καλύτερα) τα «χαρτιά» σου, κρατούν το δίπλωμά σου και σου λένε «φεύγα τώρα». Διαμαρτύρεσαι, φωνάζεις, ρωτάς γιατί όλα αυτά, αφού δεν έκανες παράβαση,  απειλείς πως θα τους αναφέρεις, αλλά, αν συνεχίσεις, κινδυνεύεις να σου βάλουνε χειροπέδες ή να σου σπάσουν κανένα κλομπ στην πλάτη και να πας μέσα για… αντίσταση κατά της αρχής. Η μόνη ΛΥΣΗ είναι να βγάλεις ένα 10άευρο,να τους το δώσεις ευγενικά και με υπόκλιση ,οπότε σου επιστρέφουν το κατασχεθέν δίπλωμα, σε κτυπούν φιλικά στην πλάτη, σου λένε… ελληνοπρεπέστατα «ευχαριστώ κύριος» και εσύ συνεχίζεις ευτυχής το δρόμο σου που γλίτωσες τη φυλάκα με μόλις 10 ευρώ.
Αν πάντως (όπως ο γράφων) για λόγους αξιοπρέπειας , “αρχών» – «φιλοσοφίας ζωής»,  αρνηθείς να καταβάλεις «λύτρα», για να περάσεις από την… Κακιά Σκάλα της Βουλγαρίας, θα διανυχτερεύεις κάθε φορά στο αστυνομικό τμήμα Πλέβεν-Ρούσε, μέχρι να βαρεθούν να σε κρατάνε, αφού καταλαβαίνουν πως δεν πρόκειται να πάρουν τίποτα από σένα και τους έγινες μπελάς, οπότε  σου δίνουν το… αποφυλακιστήριο.
Υ.Γ 1. Αν σου συμβεί κάτι από τα παραπάνω, μη χάσεις το χρόνο σου και στείλεις έγγραφη διαμαρτυρία στην πρεσβεία της Βουλγαρίας στην Αθήνα, σε εισαγγελέα ή αρμόδιο Βούλγαρο υπουργό ,δεν πρόκειται να λάβεις ποτέ απάντηση.
 2. Κατά τα άλλα, οι Τσιγγάνοι φταίνε για το χάλι της γειτονικής χώρας. Αυτοί γίνονται… εισαγγελείς, μπάτσοι, τροχονόμοι, δημόσιοι υπάλληλοι.
Τι τα θες!  ΄Οταν έχεις  μέσα σου το φασισμό, στο μέτρο που σε παίρνει, εκδηλώνεις πάντα το Χιτλερίσκο που κλείνεις μέσα σου. Δεν κρύβεται ο άτιμος με τίποτα.